Ázia

recepty

Tradičné čínske bravčové kung-pao
Suroviny: 
300 g bravčového mäsa z krkovičky ● 3 menšie zelené papriky ● 3 lyžice worcesterskej omáčky ● 3 lyžice zázvoru ● 3 lyžice maggi ● 3 lyžice solamylu ● lyžica arašidov ● malá štipľavá papriká (čili alebo feferón)
Recept
Do misky namiešame worcesterskú omáčku, maggi a zázvor. Papriku pokrájame a dáme na panvicu s rozpáleným olejem. Opražíme, pridáme mäso a smažíme 4 minúty. Odstavíme, polejeme zmesou, pridáme papriku a štipľavú papriku. Nakoniec premiešame a ešte 1 - 2 minúty smažíme. Do hotového jedla pridáme oriešky (nesolíme).

Ďalšie ázijské recepty:

Ázijské morčacie prsia na sezamovom oleji s kokosovou smotanou
Barmské hovädzie mäso na ázijských hubách a zelenine
Bleskové ázijské kurča v čili omáčke na arašidovom oleji
Bravčové ananásové mäso v pikantnej omáčke z Vietnamu
Hovädzia polievka zo stehna z južnej Číny
Chudé čínske bravčové mäso s worcestrom
Indické celozrnné placky s citrónovou šťavou
Indonézske kuracie rezančeky papričkovou pastou
Jahňacie kúsky na korení karí s kardamomom z Dillí
Japonská opekaná pórová ryža s vajíčkami
Japonský tuniak vo vínnej marináde so zázvorom
Jemná čínska rezancová slepačia polievka s dezertným vínom
Juhoázijské kuracie krídelká so zázvorom, kečupom a medom
Juhoázijské vykostené kuracie stehná s bambusovými výhonkami
Juhoindická kuracia polievka s karí a mandľami
Juhokórejský šalát z čerstvého špenátu s praženým sezamom
Knedličky z morského lososa na čínskej kapuste so zázvorom
Kuracie prsia od s bielou i červenou kapustou po čínsky
Libanonské obalené plátky so sezamom
Medová severoafrická hovädzina s mletým zázvorom
Mierne pikantné čínske kuracie krídelká s cesnakom
Moslimské cícerové smažené guľky so sezamovou pastou
Opekané thajské ryžové rezance so sójovými výhonkami
Ostrá čínska polievka z predného hovädzieho a so zelenou fazuľkou
Ostré zemiaky po bombajsky
Ostrovné japonské krevety so zázvorom a zelenými cibuľkami
Pálivé indické placky s kurkumou a karí
Pálivý indický baklažán s fazuľovými strukmi a s prepusteným maslom ghí
Paradajky zapečené so šampiňónmi na indický spôsob
Pochúťková pekinská kačica s pomarančmi a ryžovým vínom
Pochúťková thajská mäsitá panvica s ananásom
Pražený štipľavý baklažán so žeruchou podľa pekinského kuchára
Preslávené sečuanské kurča s feferónkou
Prímorské japonské rybie filé s mandarínkami
Prívarok zo zelenej fazuľky na orientálny spôsob
Severočínska bravčová panenka s listovým špenátom
Severočínska bravčovina s čerstvou paprikou
Silná ostrá thajská polievka z kuracieho mäsa
Slávne japonské ryžové víno saké
Smažená kapusta s čínskymi voňavými hubami po šanghajsky
Smažené bravčovo - krabie guľky z východu
Srílanské pikantné rybie filé s bambusovými výhonkami
Suši z krabích tyčiniek s broskyňou a riasou nori
Šalát z varených kuracích pŕs s tatárkou a broskyňami z Indie
Šanghajská kapustová polievka z kurčaťa či morky s brokolicou
Thajské chrumkavé rybacie dobroty s ryžovým vínom
Thajské pálivé instantné smažené rezance s ustricovou omáčkou
Thajské štipľavé ryžové rezance s kuracinou a ustricovou omáčkou
Turecký jahňací kebab v smotanovej omáčke
Turecký mletý mäsový burek s bielou kapustou a cesnakom
Vietnamské chudé bravčové mäso s cuketkami
Východoázijská kukuričná polievka s kuracími drobkami
Vyprážané tokijské vajíčka obalené v mäsovej zmesi
Zeleninový šalát s ananásom z východnej Číny

__
Ázijské morčacie prsia na sezamovom oleji s kokosovou smotanou

Suroviny:
420 g morčacích pŕs ● 10 ml sezamového oleja ● 50 g kokosovej smotany ● lyžica drvenej sušenej šalvie ● karí korenie ● trochu soli ● asi 100 ml vody
Recept: Morčacie prsia nakrájame na plátky a troška posolíme. Na teflónovú panvicu nalejeme sezamový olej a keď sa zohreje, pridáme mäso, krátko z oboch strán urestujeme (má iba zbelieť, nesmie sa opekať). Vzápätí podlejeme vodou a posypeme podrvenou šalviou a karí korením a dusíme pod pokrievkou asi 10 až 15 minút (v prípade potreby prilejeme vodu). Na konci dusenia mäso podlejeme kokosovou smotanou.

__
Barmské hovädzie mäso na ázijských hubách a zelenine

Suroviny:
400 g hovädzieho mäsa ● 5 lyžíc sójovej omáčky ● 15 g sušenej ázijskej huby (mu-err) ● 6 jarných cibuliek ● mrkva ● 100 g šampiňónov ● 100 g zelených fazuliek ● 100 g hrášku ● 100 g malých kukuričiek ● 2 strúčiky cesnaku ● 30 g zázvoru ● 2 sušené čili papričky ● 6 lyžíc oleja ● 2 lyžice sherry ● 50 ml vývaru ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na tenké rezance a tie rozpolíme. Premiešame so sójovou omáčkou a necháme asi 30 minút marinovať. Hubu zalejeme vriacou vodou a necháme močiť asi 10 minút, potom ju necháme odkvapkať a nakrájame ju na malé kúsky. Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame na kolieska, mrkvu na kocky a šampiňóny rozpolíme. Fazuľky blanšírujeme asi minútu. Cesnak olúpeme a prelisujeme. Zázvor olúpeme a rozdrvíme, čili papričky rozmrvíme. Marinované mäso potom upečieme z oboch strán na oleji a vyberieme ho. Papričky, cesnak a zázvor opražíme v 4 lyžiciach oleja, pridáme hubu, hrášok, kukuričky a za stáleho miešania dusíme do polomäkka. Nakoniec pridáme mäso, prilejeme zvyšnú marinádu, krátko povaríme, osolíme a okoreníme.

__
Bleskové ázijské kurča v čili omáčke na arašidovom oleji

Suroviny:
celé kuracie prsia ● 4 lyžice čili omáčky ● 3 lyžice arašidového oleja ● lyžička kukuričného škrobu
Recept: Kuracie prsia nakrájame na plátky a marinujeme ich asi 20 minút s čili omáčkou, korením a lyžičkou škrobu. Marinované prsia vyprážame na rozpálenom arašidovom oleji. Podávame na čerstvom šaláte a s čili omáčkou na namáčanie.

__
Bravčové ananásové mäso v
pikantnej omáčke z Vietnamu
Suroviny:
250 g nemastného bravčového mäsa ● trochu soli ● na hrot noža glutasolu ● 6 lyžíc oleja ● 3 kolieska ananásu (aj z konzervy) ● Cestíčko: vajce ● 2 lyžice solamylu ● Omáčka: 1 a pol lyžice rajčiakového pretlaku ● pol lyžice cukru ● lyžica solamylu ● lyžica sójovej omáčky ● lyžica sladkého vína ● lyžica pikantného oleja s feferónkou ● cibuľa posekaná nadrobno ● lyžica octu ● pol lyžice soli
Recept: Mäso pokrájame na kocky 2 x 2 cm, posypeme soľou a glutasolom a namočíme do cestíčka z vajca rozšľahaného so solamylom. Kocky opečieme v rozpálenom oleji do zlatista (2 - 3 minúty). Potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť a znova opečieme v rozpálenom oleji. Omáčku pripravíme zmiešaním všetkých surovín, vylejeme ju na panvicu a za stáleho miešania varíme, až kým nezhustne. Pridáme kúsky mäsa a premiešame. Nakoniec pridáme pokrájaný ananás, osolíme a premiešame. Podávame s ryžou, varenou mrkvou pokrájanou na kolieska a s prepláchnutým konzervovaným hráškom.

__
Hovädzia polievka zo stehna z
južnej Číny
Suroviny:
200 g hovädzieho mäsa zo stehna ● cibuľu ● 2 strúčiky cesnaku ● štipka ďumbiera ● 2 lyžice oleja ● 30 g hladkej múky ● glutasol ● pažítka ● 2 čajové lyžičky karí korenia ● 3 zrnká čierneho korenia ● soľ
Recept: Do osolenej studenej vody vložíme umyté mäso. Pridáme očistenú cibuľu, prelisovaný cesnak, ďumbier, celé čierne korenie a uvaríme domäkka. Potom mäso vyberieme, nakrájame a precedíme vývar. Na oleji opražíme múku, pridáme karí, zalejeme vývarom, rozšľaháme a zamiešame uvarené a nakrájané mäso. Nakoniec ochutíme glutasolom a nadrobno nakrájanou pažítkou.

__
Chudé čínske bravčové mäso s worcestrom

Suroviny:
600 g chudého bravčového mäsa ● 2 lyžice maizeny ● 2 lyžice worcesterskej omáčky ● 2 žĺtky ● 3 lyžice oleja ● karí korenie ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Mäso pokrájané na rezance dobre premiešame s maizenou, žĺtkami, olejom, koreninami a soľou. Necháme odstáť v chladničke 24 hodín. Vypražíme na rozpálenom oleji. Podávame s ryžou.

__
Indické celozrnné placky s
citrónovou šťavou
Suroviny:
2 hrnčeky múky celozrnnej múky (atta) ● soľ ● šťava z malého citróna ● pohár vlažnej vody
Recept: Múku zmiešame so soľou, pridáme vodu a šťavu z citróna a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté odpočívať asi hodinu. Cesto rozdelíme na guľôčky veľkosti pingpongovej loptičky a postupne vyvaľkáme na placky. Placku preložíme napoly a ešte raz napoly, znova vyvaľkáme a tento postup opakujeme 3-krát. Placky opekáme na predhriatej suchej panvici z oboch strán. Hotové odložíme do kuchynskej utierky, aby zostali mäkké.

__
Indonézske kuracie rezančeky papričkovou pastou

Suroviny:
kuracie mäso (prsia, stehná) ● 3 kl sambaly (koreniaca pasta z papričiek) ● kus červenej papriky ● kus bielej papriky ● mladá cuketa ● kus póru ● väčšia cibuľa ● 160 g kokosového mlieka ● karí korenie ● soľ ● olej
Recept: Kuracie mäso nakrájané na tenké plátky, premiešame so sambalou a necháme pol hodiny odležať. Cibuľu nakrájame na prúžky, osmažíme na oleji a pridáme mäso so sambalou, urestujeme ho, pridáme nakrájanú zeleninu a spoločne restujeme. Nakoniec pokrm dochutíme, vlejeme kokosové mlieko a spoločne prehrejeme.

__
Jahňacie kúsky na korení karí s
kardamomom z Dillí
Suroviny:
100 g jahňacieho nakrájaného na menšie kúsky ● 2 cibule nakrájané na strednú veľkosť ● paradajka ● 1/2 čierneho kardamomu ● klinček ● 1/2 lyžice nedrveného koriandra ● 1/2 lyžice celej rasce ● zázvor ● cesnaková pasta ● kurkuma ● mletá rasca ● koriander ● soľ ● 1/2 lyžice špeciálneho korenia - meat masala á kitchen king
Recept: Do hrnca dáme 2 lyžice oleja a necháme ho zohriať. Najprv osmažíme kardamom, klinček, rascu a koriander a počkáme, kým zmes zožltne. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, chvíľu osmažíme, pridáme cesnak, zázvor a necháme na miernom ohni asi 5 minút prehriať. Potom pridáme zvyšné korenie a za stáleho miešania varíme ďalších 5 minút. Potom pridáme pol hrnčeka vody a najemno nakrájanú paradajku. Poriadne rozmiešame, aby sa celá zmes spojila. Necháme ju variť ďalších 10 minút, aby sa voda čiastočne odparila. Potom pridáme najemno nakrájané jahňacie mäso a varíme bez pokrievky 10 minút, až kým sa hmota spojí s mäsom. Ďalej dusíme ešte 15 minút, stále na miernom ohni. Pred dokončením ešte pridáme vodu a dodusíme, až kým je mäso mäkké. Pre prípravu je najlepšie použiť tlakový hrniec, mäso rýchlejšie zmäkne.

__
Japonská opekaná pórová ryža s vajíčkami

Suroviny:
stredne veľký pór ● 4 vajcia ● štipka soli ● štipka čerstvo pomletého bieleho korenia ● 6 lyžíc sójového korenia ● 450 g varenej ryže
Recept: Pór očistíme, umyjeme a nakrájame ho na tenké kolieska. Vajcia ušľaháme a zmiešame so soľou a korením. Rozohrejeme asi 3 lyžice oleja . Pór na ňom krátko osmažíme, vyberieme a necháme odkvapkať. Pridáme 2 lyžice oleja, osmažíme na ňom vajce, potrháme ho na kúsky a vyberieme. Do panvice dáme zvyšný olej, krátko na ňom opečieme ryžu , primiešame pór a kúsky vajíčka a ihneď podávame.

__
Japonský tuniak vo vínnej marináde so zázvorom

Suroviny:
4 plátky tuniaka ● 2 jarné cibuľky ● Marináda: 2 PL tmavej sójovej omáčky ● 2 PL sezamového oleja ● PL japonského ryžového vína alebo sladké sherry ● 3 strúčiky cesnaku ● PL krupicového cukru ● kúsok čerstvého zázvoru
Recept: Do misky nalejeme sójovú omáčku, olej, ryžové víno, rozotrený cesnak, cukor a olúpaný a nakrájaný zázvor. Plátky tuniaka vložíme do marinády a necháme ich 8 hodín marinovať. Tuniaka vyberieme z marinády a grilujeme z každej strany, pri obracaní ho potierame marinádou. Zdobíme tenkými kolieskami jarných cibuliek.

__
Jemná čínska rezancová slepačia polievka s
dezertným vínom
Suroviny:
600 g sliepky ● 100 g jemných rezancov ● 5 lyžíc dezertného vína ● 2 vajcia ● 100 g šampiňónov ● pažítka ● čierne korenie ● vegeta ● soľ
Recept: Sliepku uvaríme vo vývare alebo vo vode so zeleninou, soľou a čiernym korením. Uvarené mäso nakrájame na rezance. Vývar precedíme, pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, povaríme a počas varenia v polievke vidličkou rozšľaháme vajcia. Ochutíme vegetou, mletým čiernym korením, soľou a dezertným vínom. Do polievkovej misy dáme uvarené rezance, slepačie mäso, posekanú pažítku a zalejeme horúcim vývarom.

__
Juhoázijské kuracie krídelká so zázvorom, kečupom a medom

Suroviny: 12 kuracích krídeliek ● 4 strúčiky cesnaku ● lyžica drveného čierneho korenia ● mletý koriander ● zázvor ● sójová omáčka ● 2 lyžice medu ● kečup ● grilovacie korenie ● Na ochutenú ryžu: ryža ● mrazený hrášok ● červená paprika ● 2 lyžice oleja
Recept: Kuracie krídelká umyjeme, okoreníme ich grilovacím korením a drveným čiernym korením. Z medu zázvoru, koriandra, drveného korenia, sójovej omáčky, kečupu a prelisovaného cesnaku pripravíme marinádu, do ktorej krídla naložíme. Rúru zohrejeme na 210 °C. Krídelká rozložíme na hlbší plech a za stáleho podlievania marinádou upečieme do mäkka a do zlatista. Príprava zeleninovej ryže: Na oleji upečieme na kocky nakrájanú papriku a hrášok a na záver pečenia vmiešame varenú ryžu a podávame.

__
Juhoázijské vykostené kuracie stehná s
bambusovými výhonkami
Suroviny:
400 g vykostených kuracích stehien ● cibuľa ● 3 malé papriky (červenú, zelenú a žltú) ● malá konzerva bambusových výhonkov ● 1/2 hrnčeka slepačieho vývaru (môže byť aj instantný bujón) ● 10 ml sherry, whisky alebo brandy ● olej ● solamyl ● ryža vo varných vrecúškach ● karí korenie ● ďumbier ● sójová omáčka ● čili paprička
Recept: Vykostené kuracie stehná pokrájame na kocky, pridáme olej, sójovú omáčku, ďumbier, karí, brandy a solamyl a všetko premiešame. Zmes prikryjeme a necháme asi pol hodinu marinovať. Cibuľu nakrájame pozdĺžne na mesiačiky, papriku na malé kosoštvorce. Na panvici rozpálime olej, marinované mäso na ňom rýchlo osmažíme a vyberieme. Do výpeku dáme smažiť cibuľku spolu s paprikou a čili papričkou. Po minúte varenia pridáme bambusové výhonky a smažíme ešte asi minútu. Do panvice potom vrátime mäso, zalejeme vývarom a pridáme trochu sójovej omáčky. Na miernom ohni povaríme asi sedem minút. Pri príprave ryže, ktorú podávame ako prílohu môžeme okrem soli pridať karí korenie, ryža tak získa peknú žltú farbu.

__
Juhoindická kuracia polievka s
karí a mandľami
Suroviny:
1/2 väčšieho kurčaťa ● koreňová zelenina ● lyžica karí korenia ● soľ ● 100 g mandlí ● 250 ml sladkej smotany (alebo šľahačky)
Recept: Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a s polovicou kurčaťa dáme variť do dvoch litrov studenej vody. Dochutíme karí korením a soľou. Mäkké kurča vyberieme, vykostíme, vývar precedíme, vložíme doň vykostené mäso, pridáme lúpané mandle a smotanu. Polievku ešte 5 minút zľahka povaríme.

__
Juhokórejský šalát z
čerstvého špenátu s praženým sezamom
Suroviny:
hrnček vody ● 500 g čerstvého špenátu ● 2 lyžičky sójovej omáčky ● strúčik cesnaku nasekaný nadrobno ● lyžica upraženého sezamového semienka
Recept: V hrnci 3 minúty povaríme špenát a nechápe odkvapkať. Potom ho nakrájame na menšie kúsky, zmiešame s ostatnými prísadami a podávame.

__
Knedličky z
morského lososa na čínskej kapuste so zázvorom
Suroviny:
1/2 stredne veľkého póru ● 20 g čerstvého zázvoru ● 500 g morského lososa alebo tresky ● 3 lyžice ryžového vína ● lyžica kukuričného škrobu ● 1/4 lyžičky soli ● 500 g čínskej kapusty ● 4 lyžice sójového oleja ● Na omáčku: lyžička kukuričného škrobu ● 100 ml hydinového vývaru ● 3 lyžice ryžového vína ● 2 lyžice sójovej omáčky ● lyžička cukru ● 1/4 lyžičky čerstvo pomletého bieleho korenia ● 1/4 lyžičky soli
Recept: Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na malé krúžky. Zázvor ošúpeme a nakrájame najemno. Ryby nakrájame na malé kúsky a spolu s pórom a polovicou zázvoru zomelieme v mlynčeku na mäso. Rybaciu hmotu zmiešame s bielkom, ryžovým vínom, korením a trochou soli a necháme chvíľu odležať. Čínsku kapustu rozdelíme, listy umyjeme a nakrájame na 3 cm široké rezance. V panvici rozohrejeme olej. Z rybacej hmoty urobíme 2,5 cm veľké knedličky. Upečieme ich zo všetkých strán v oleji, vyberieme a odložíme do tepla. Olej znovu rozohrejeme a krátko na ňom za stáleho miešania osmažíme zázvor. Pridáme čínsku kapustu a opäť krátko posmažíme. Zeleninu ochutíme trochou soli, rozložíme na predhriatu misu a dáme do tepla. Na omáčku zmiešame kukuričný škrob s malým množstvom vody. Vývar zahrejeme v panvici s ryžovým vínom , sójovou omáčkou, cukrom, korením a soľou . Pridáme škrob a omáčku necháme prejsť varom. Rybie knedličky položíme na čínsku kapustu, polejeme omáčkou a všetko hneď podávame.

__
Kuracie prsia od s
bielou i červenou kapustou po čínsky
Suroviny:
600 g kuracích pŕs ● štvrť bielej kapusty ● štvrť červenej kapusty ● sterilizovaná kukurica ● sterilizovaný hrášok ● väčšia cibuľa ● lyžička čierneho korenia ● lyžička karí korenia ● 3 lyžice sójovej omáčky ● soľ ● olej
Recept: Kuracie prsia pokrájame na rezance a opražíme ich na oleji. Pridáme čierne korenie, karí korenie, sójovú omáčku, nakrájanú červenú a bielu kapustu, premiešame a necháme dusiť 20 minút. Potom osolíme, pridáme kukuricu, hrášok, narezanú cibuľu a dusíme 10 minút. Podávame s hranolkami a s tatárskou omáčkou.

__
Libanonské obalené plátky so sezamom

Suroviny:
400 g hovädzích plátkov ● 1/4 lyžičky soli ● 2 vajíčka ● 2 lyžice hladkej múky ● 5 lyžíc svetlých sezamových semienok ● 100 ml sójového oleja
Recept: Mäso nakrájame na plátky silné 0,5 cm a osolíme. Ušľaháme vajcia, mäso obalíme v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v sezamových semienkach. Na rozohriatom oleji plátky mäsa smažíme z oboch strán. Podávame so sladkou čili omáčkou.

__
Medová severoafrická hovädzina s
mletým zázvorom
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa ● lyžica sirupu ● 1,5 lyžice škrobovej múčky ● 2 lyžice práškového cukru ● lyžička octu ● Zmes: lyžica sójovej omáčky ● lyžica sherry ● štipka mletého zázvoru ● lyžička škrobovej múčky ● 1/2 lyžičky soli ● olej
Recept: Hovädzie mäso nakrájame na plátky asi 5 cm dlhé. Tie premiešame najprv v sirupe a potom obalíme v škrobovej múčke. Na rozpálenom oleji mäso rýchlo vypražíme z oboch strán a necháme odkvapkať. Do panvice dáme trochu čerstvého oleja, skaramelizujeme na ňom cukor a zalejeme zmesou pripravenou z octu, sójovej omáčky, vína a zázvoru, do ktorej sme primiešali trochu škrobovej múčky. Keď omáčka zhustne, pridáme do nej odkvapkané mäso, zamiešame a môžeme podávať.

__
Mierne pikantné čínske kuracie krídelká s cesnakom

Suroviny:
2500 až 3000 g kuracích krídeliek ● šálka cukru ● šálka sójovej omáčky ● 1/4 lyžičky cesnakového prášku alebo 2 - 3 strúčiky prelisovaného cesnaku ● 1/4 lyžičky nastrúhaného zázvoru ● 1/4 lyžičky vegety
Recept: Najprv si pripravíme marinádu zmiešaním všetkých uvedených prísad a nalejeme ju na krídelká. Necháme cez noc odležať v chlade. Potom ich pečieme v zapekacej miske pri 200 °C asi pol hodiny a dopekáme pri 180 °C ďalších 15 až 30 minút.

__
Moslimské cícerové smažené guľky so sezamovou pastou

Suroviny:
2 hrnčeky cícera ● 3 cibule ● PL rímskej rasce ● 4 strúčiky cesnaku ● hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● čierne korenie ● PL koriandra ● štipka mletého čili ● 4 PL tahini (sezamová pasta) ● jemná hrášková zmes alebo múka na zahustenie
Recept: Najprv pripravíme cícer, ktorý na noc namočíme do vody. Na druhý deň ho uvaríme domäkka a rozmixujeme na hustú kašu. Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nasekáme, všetko pridáme k cíceru a opäť mixujeme. Zmes dáme do misky a postupne pridáme všetky koreniny, nakoniec primiešame sezamovú pastu. Ak je zmes príliš riedka, pridáme hráškovú zmes alebo múku. Z hmoty tvarujeme guľôčky a osmažíme ich vo väčšom množstve tuku.

__
Opekané thajské ryžové rezance so sójovými výhonkami

Suroviny:
ryžové rezance ● rybacia omáčka ● riedka sójová omáčka ● cukor ● kuracie prsia ● pór ● mrkva ● kapusta ● sójové výhonky ● vajíčko ● bambusové rezance ● 2 lyžice ryžového oleja
Recept: Cestoviny namočíme na 10 minút do studenej vody. Potom ich zlejeme a odložíme bokom. Zeleninu a kuracie prsia nakrájame na tenké rezance. Vo veľkej panvici rozpálime 2 lyžice oleja. Vajíčko rozmixujeme a vylejeme ho na panvicu. Keď začne praženica hustnúť, pridáme mäso a pražíme 3 – 4 minúty (záleží na veľkosti kuracích kúskov). Priamo do panvice pridáme cestoviny. Všetko poriadne premiešame alebo prehádžeme. Dochutíme miernou lyžicou cukru, trochou rybacej omáčky a riedkou sójovou omáčkou. Nakoniec pridávame zeleninu. Chvíľku povaríme, aby sa zelenina zohriala, ale pritom si zachovala krehkú štruktúru a výživné látky.

__
Ostrá čínska polievka z
predného hovädzieho a so zelenou fazuľkou
Suroviny:
500 g predného hovädzieho mäsa ● 100 g zelenej fazuľky ● 10 g čiernych čínskych húb mu-er (v najhoršom prípade iných sušených húb) ● lyžica vodky alebo slivovice ● lyžica sójovej omáčky ● lyžička octu ● 4 hrnčeky bujónu ● lyžička soli ● 2 lyžičky hladkej múky ● lyžica vody ● lyžička mletého čierneho korenia ● štipka mletého čili
Recept: Mäso pokrájame na malé kúsky, vložíme do vriaceho bujónu, pridáme pokrájanú zelenú fazuľku spolu s hubami a varíme 20 minút. Potom pridáme všetky ostatné prísady a varíme, až kým mäso nezmäkne. Hladkú múku rozmiešame s vodou a vmiešame do polievky. Za stáleho miešania varíme, kým polievka nezhustne. Nakoniec posolíme.

__
Ostré zemiaky po bombajsky

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 3 cibule ● 70 g ryže ● karí korenie ● mletá štipľavá paprika ● hrsť petržlenovej vňate ● 4 lyžice oleja ● 300 ml vody ● cayenské korenie ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska alebo na hranolky. Ryžu krátko osmažíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ešte krátko osmažíme, zalejeme vodou, okoreníme, osolíme a podusíme. Do olejom vymasteného pekáča naukladáme polovicu zemiakov, na ne ryžu s cibuľou, nakrájanou petržlenovou vňaťou a všetko zakryjeme druhou polovicou zemiakov. Potom zemiaky prejeme vodou tak , aby ňou boli zakryté a vo vyhriatej rúre pečieme do zlatista.

__
Ostrovné japonské krevety so zázvorom a
zelenými cibuľkami
Suroviny:
500 g uvarených kreviet ● 4 lyžice sójovej omáčky ● lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru ● 4 lyžice octu ● 2 lyžice kryštálového cukru ● 2 lyžice saké (môžeme použiť sherry) ● 5 zelených cibuliek nakrájaných nadrobno ● soľ
Recept: Krevety rozložíme v jednej vrstve na dno väčšej plochej misky. Na panvici privedieme do varu sójovú omáčku a pridáme nastrúhaný zázvor. Oheň stíšime na minimum a omáčku so zázvorom varíme dovtedy, kým sa väčšina tekutiny vyparí. Potom pridáme ocot, cukor, saké, soľ a zmes vylejeme na krevety. Misku s krevetami prikryjeme fóliou a necháme v chladničke najmenej 2 hodiny chladnúť. Nakoniec krevety vyberieme z marinády, rozložíme na taniere, ozdobíme zelenou cibuľkou a podávame.

__
Pálivé indické placky
s kurkumou a karí
Suroviny:
100 ml kyslej smotany ● 400 g hrubej múky ● 2 lyžice masla ● olej ● 1/4 lyžičky kurkumy ● lyžička štipľavej mletej papriky ● lyžička karí ● soľ
Recept: Múku preosejeme, pridáme kyslú smotanu, štipľavú papriku, karí, kurkumu, soľ, lyžicu roztopeného masla a trochu vody. Cesto vypracujeme a rozdelíme na menšie kúsky, ktoré rozvaľkáme na placky a pomaly vypražíme na oleji z oboch strán. Vypražené placky pokvapkáme zvyšným roztopeným maslom.

__
Pálivý indický baklažán s fazuľovými strukmi a s
prepusteným maslom ghí
Suroviny:
baklažán ● 200 g očistených fazuľových strukov ● 3 lyžice ghí ● lyžička nadrobno pokrájanej štipľavej papriky ● lyžička rímskej rasce ● 2 rajčiny ● soľ
Recept: Baklažán očistíme a pokrájame na kocky, fazuľku na trojcentimetrové kúsky. Ghí rozohrejeme a pripravíme massalu z rasce a pokrájanej štipľavej papriky. Pokrájanú zeleninu pridáme do koreninovej zmesi a prikryté domäkka dusíme. Rajčiny pokrájame, osolíme a na silnom plameni miešame dovtedy, kým sa voda neodparí. Nakoniec ich primiešame k zeleninovej zmesi.

__
Paradajky zapečené so šampiňónmi na indický spôsob

Suroviny:
5 rajčiakov ● 150 g čerstvých šampiňónov ● 2 cibule ● 2 lyžice masla ● lyžička múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1) ● soľ ● karí korenie ● 5 žĺtkov ● 2 lyžice sladkej smotany ● 50 g tvrdého syra
Recept: Rovnako veľké rajčiaky umyjeme a necháme odkvapkať. Vršky rajčiakov zrežeme a vyberieme jadrovníky. Očistené, na tenké plátky nakrájané šampiňóny podusíme na opraženej, nadrobno nakrájanej cibuli na štvrtine masla. Podusené šampiňóny zahustíme múčnym maslom, osolíme, okoreníme korením karí a zjemníme žĺtkami zmiešanými so smotanou. Pripravenou plnkou rajčiaky naplníme, prikryjeme plátkom syra, vložíme do ohňovzdornej nádoby vymastenej štvrtinou masla, pokvapkáme roztopeným zvyšným maslom a pomaly pečieme v rúre.

__
Pochúťková pekinská kačica s
pomarančmi a ryžovým vínom
Suroviny:
kačica alebo malá hus s hmotnosťou 2 kg ● 3 pomaranče bez jadier (olúpané a nakrájané na kolieska) ● 2 lyžice oleja ● 2 lyžice sladového alebo zlatého sirupu ● 250 ml vody ● 1000 ml vriacej vody ● mleté čierne korenie ● soľ ● Omáčka: čajová lyžička ryžového vína (alebo suchého sherry) ● 2 lyžičky svetlej sójovej omáčky ● 2 lyžičky kukuričného škrobu ● 4 lyžice vody ● štipka glutasolu (môžeme vynechať) ● 4 nakrájané jarné cibuľky na ozdobenie
Recept: Kačicu umyjeme a osušíme. Jej krkom a telovou dutinou pretiahneme ihlu na opekanie, aby sme s ňou mohli ľahšie manipulovať. Kačicu podržíme nad umývadlom, polejeme ju vriacou vodou a zavesíme aby obschla. Sladový cukor rozpustíme v teplej vode a lyžicou ním niekoľkokrát polejeme kačku, pričom odkvapkávajúcu tekutinu zakaždým zachytávame do misky. Kačicu necháme na chladnom mieste asi 3 hodiny oschnúť. Stekajúcu tekutinu zachytávame. Kačicu uložíme do pekáča prsiami dolu a pečieme ju vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Vyberieme ju, do pekáča vložíme kolieska pomaranča a navrch znovu položíme kačicu prsiami nahor. Polejeme ju olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme ďalších asi 50 minút, až je kačka mäkká. Mäso odrežeme a prsia nakrájame na plátky. Spoločne s kolieskami pomaranča ich naukladáme na servírovaciu misu a udržiavame teplé. Omáčka: Zmiešame prísady do omáčky a pridáme všetku zachytenú sladovú šťavu. Uvedieme do mierneho varu a stále miešame, až omáčka zhustne. Nalejeme ju na pečenú kačicu a posypeme cibuľkou.

__
Pochúťková thajská mäsitá panvica s ananásom

Suroviny:
350 g chudého bravčového alebo kuracieho mäsa ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 lyžice rybacej omáčky ● lyžica kryštálového cukru ● mleté čierne korenie ● červená paprika ● šalátová uhorka ● 2 rajčiny ● 120 g ananásu ● 2 jarné cibuľky ● olej
Recept: Mäso nakrájame na tenké rezance. V panvici zohrejeme olej, pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, krátko opražíme a vložíme mäso. Pridáme papriku nakrájanú na kocky a šalátovú uhorku nakrájanú na kolieska. Zmes ochutíme rybacou omáčkou, cukrom a čiernym korením. Dusíme za občasného miešania. Rajčiny nakrájame na osminky, ananás na malé kúsky a jarné cibuľky prekrojíme pozdĺžne na cca 3 cm pásiky. Pridáme do panvice a pražíme ešte asi 4 minúty. Môžeme priliať vodu. Podávame horúce s ryžou alebo so zeleninovou oblohou.

__
Pražený štipľavý baklažán so žeruchou podľa pekinského kuchára

Suroviny:
baklažán ● červená cibuľa ● 3 šalotky alebo jarné cibuľky ● 3 strúčiky cesnaku ● lyžica sójovej omáčky ● čili paprička ● žerucha ● soľ
Recept: Baklažán ošúpeme a pokrájame na väčšie kúsky, ktoré osolíme, necháme odkvapkať a opražíme ich. Červenú cibuľu, cesnak a cibuľku pokrájame najemno a osmažíme. Pokvapkáme sójovou omáčkou, pridáme opražený baklažán a prehrejeme. Porcie posypeme najemno posekanou čili papričkou, ktorú sme predtým nasucho opražili. Ozdobíme čerstvou žeruchou.

__
Preslávené sečuanské kurča s feferónkou

Suroviny:
kurča (asi 1 kg) ● 3 mrkvy ● feferónka ● 3 malé cibule ● 2 lyžice sójovej omáčky ● lyžica masoxu ● 4 lyžice oleja ● lyžica sójovej omáčky na ochutenie
Recept: Kurča umyjeme, osušíme a rozdelíme na porcie, z ktorých ostrým nožom vyrežeme kosti a vykostené mäso nakrájame na malé kúsky. Kúsky mäsa dáme do misy, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a rozpusteným masoxom, dobre premiešame, prikryjeme a necháme pol hodiny odpočívať. Očistenú mrkvu a cibuľu nakrájame na tenké rezance a feferónku na menšie kúsky. Pripravené mäso opečieme na veľkej panvici v rozpálenom oleji za občasného obracania asi 5 minút. Potom ho z panvice vyberieme a na zvyšnom, rozpálenom oleji opečieme očistenú zeleninu tiež asi 5 minút. Pridáme mäso a spolu so zeleninou ho zohrejeme. Nakoniec ochutíme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou.

__
Prímorské japonské rybie filé s mandarínkami

Suroviny:
4 kúsky rybie filé ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g masla ● 1/2 šálky kyslej smotany ● petržlenová vňať ● vrecko mrazenej polievkovej zeleniny ● 3 čerstvé mandarínky ● 2 lyžice strúhaného syra
Recept: Ryby pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odležať. Mrazenú zeleninovú zmes nadrobno pokrájame, podusíme na masle, pridáme filé, osolíme, okoreníme, zalejeme smotanou a navrch položíme plátky mandarínok. Zasypeme strúhaným syrom. Dáme do rúry zapiecť na 20 minút. Podávame s ryžou.

__
Prívarok zo zelenej fazuľky na orientálny spôsob

Suroviny:
cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 40 g oleja ● karí korenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● 400 g zelenej fazuľky ● 4 paradajky ● mäsový vývar ● jarná cibuľka
Recept: Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a spolu s prelisovaným cesnakom speníme na rozohriatom oleji. Pridáme karí korenie, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme zvlášť uvarenú scedenú a pokrájanú zelenú fazuľku. Zľahka premiešame, pridáme pokrájané paradajky, podlejeme mäsovým vývarom a posypeme na kolieska pokrájanou jarnou cibuľkou. Udusíme do mäkka. Podľa chuti môžeme zahustiť zápražkou alebo ovsenými vločkami.

__
Severočínska bravčová panenka s listovým špenátom

Suroviny:
400 g panenky (alebo stehna z mladého bravčového mäsa) ● vajce ● lyžica škrobovej múčky rozpustenej v studenej vode ● štipka soli ● 100 g listového špenátu zapareného vriacou vodou ● jamajské korenie ● olej ● lyžica svetlej sójovej omáčky ● lyžica ryžového vína saké (alebo sherry) ● šálka vývaru ● jedlá sóda ● mleté čili korenie
Recept: Mäso nakrájame na tenké plátky, zmiešame s vajcom, soľou a škrobovou múčkou a necháme minimálne 15 minút odležať. Vo vlažnom oleji mäso opekáme, až kým je biele. K mäsu potom pridáme špenát, zalejeme zálievkou zo sójovej omáčky, saké a vývaru a asi 5 minút dusíme. Mäso preložíme na teplú misu. Na panvici rozpálime trochu oleja, pridáme korenie a čili (množstvo podľa chuti), osmažíme a prelejeme cez mäso na mise. Podľa potreby a chuti je možné nakoniec priliať trocha vývaru a eventuálne zahustiť.

__
Severočínska bravčovina s
čerstvou paprikou
Suroviny:
veľká biela cibuľa ● červená a žltá paprika ● 400 g chudej bravčoviny ● 1 a 1/2 lyžice ryžového octu ● 2 a 1/2 lyžice rajčiakového kečupu ● lyžica worcesterskej omáčky ● 2 lyžičky sójovej omáčky ● 5 a 1/2 lyžice cukru ● ananás ● vajce ● soľ ● 3 a 1/2 lyžice škrobovej múčky ● 4 lyžice oleja
Recept: Cibuľu olúpeme, pozdĺžne rozpolíme a potom nakrájame na priečne rezančeky. Papriky očistíme, umyjeme a pokrájame na kosoštvorce. Mäso pokrájame na rezančeky. Kečup, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku, olej a 5 lyžíc cukru zmiešame v miske. Ananás pozdĺžne rozpolíme a dužinu uvoľníme nožom. Odstránime belavý hlúb a 150 g ovocnej dužiny pokrájame na kúsky. Zmiešame 4 lyžice vody, trochu soli a 1/2 lyžičky cukru. Pridáme mäso. Mäso potom preložíme do misy a premiešame s 2 lyžicami škrobovej múčky. V panvici prudko rozohrejeme 3 lyžice oleja. Za stáleho miešania v ňom zo všetkých strán opečieme mäsové rezance. Ďalej rozohrejeme lyžicu oleja a v ňom opečieme papriku, cibuľu a ananás. Zeleninu a ananás vyberieme z panvice. Do panvice vlejeme pripravený kečup a necháme prejsť varom. 2 lyžičky škrobovej múčky dohladka vymiešame v 500 ml studenej vody a vlejeme to do omáčky. Keď zovrie, pridáme mäso, zeleninu a ananás. Bravčovinu naložíme do vydlabaných polovíc ananásu.

__
Silná ostrá thajská polievka z
kuracieho mäsa
Suroviny:
nadrobno nakrájaná cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● 1000 ml silného kuracieho vývaru ● kuracie mäso (v množstve podľa chuti) nakrájané na kocky ● šampiňóny alebo iné huby nakrájané na kocky ● červená čili paprička nakrájaná na rezance ● koreň zázvoru nakrájaný na tenké kolieska ● veľká plechovka kokosového mlieka ● šťava z limetky
Recept: Cibuľu urestujeme, pridáme mäso a šampiňóny, zalejeme to kuracím vývarom, pridáme zázvor, prelisovaný cesnak a čili papričku a varíme asi 25 minút. Potom prilejeme kokosové mlieko a varíme ešte asi 10 minút. Nakoniec pridáme šťavu z limetky a podávame.

__
Slávne japonské ryžové víno saké

Suroviny:
500 g ryže ● 1500 g cukru ● 3500 ml vychladenej prevarenej vody ● 2 štipky tymianu ● 2 štipky zázvoru ● 2 štipky muškátového kvetu ● celý muškátový orech ● citrón ● 80 g droždia
Recept: Prepranú ryžu dáme do čistej, horúcou vodou umytej päťlitrovej fľaše. Vodu uvaríme s cukrom, necháme ju vychladnúť a potom ju prelejeme ryžou. Pridáme korenie, citrón nakrájaný aj s kôrou a kvások z droždia. Necháme 6 týždňov kvasiť pod kvasnou zátkou. Potom saké stiahneme z fľaše a môžeme používať do ázijských pokrmov. Dôležité je, aby sa saké kvasilo pod kvasnou zátkou, nemôže byť úplne zakryté a zároveň sa doň nesmie dostať vzduch.

__
Smažená kapusta s
čínskymi voňavými hubami po šanghajsky
Suroviny:
300 – 400 g čínskej kapusty ● 5 až 6 kúskov čínskych voňavých húb (alebo 2 lyžice šampiňónov z konzervy) ● lyžička krupicového cukru ● 3 - 4 lyžice oleja na smaženie ● lyžička solamylu ● pol lyžičky glutamanu ● lyžica nadrobno nakrájanej cibule ● štipka mletého ďumbiera (zázvoru) ● soľ
Recept: Jednotlivé listy čínskej kapusty oddelíme od hlavičky, umyjeme a priečnymi rezmi pokrájame na kúsky s veľkosťou 3 x 4 cm - použijeme celú hlavičku, ale dužinatú svetlú časť a listnatú tmavšiu časť po nakrájaní nezmiešame. Huby namočíme do vriacej vody, prikryjeme a necháme 20 minút stáť, potom vodu zlejeme, tvrdé nožičky odrežeme, klobúčiky rozpolíme a krátko podusíme s cibuľou a ďumbierom. Potom v panvici na prudkom ohni ohrejeme olej, do horúceho najprv vhodíme svetlé časti, rýchlo miešame a smažíme asi 3 minúty. Potom vhodíme aj tmavšiu listnatú časť kapusty, pridáme huby, osolíme a za stáleho miešania smažíme na prudkom ohni. Keď zelené listy začínajú vädnúť, pridáme cukor, glutaman a zalejeme solamylom, ktorý sme rozmiešali v naberačke studenej vody, zamiešame a jedlo je hotové.

__
Smažené bravčovo - krabie guľky z východu

Suroviny:
150 g mletého mastnejšieho bravčového mäsa ● 60 g krabieho masa ● 2 bielky ● 3 lyžice strúhanky ● 30 g škrobovej múky ● 1/2 lyžičky soli ● 1/2 lyžice glutasolu (vegety) ● olej
Recept: Pomleté krabie i bravčové mäso zmiešame so soľou, škrobovou múčkou a glutasolom. Zo zmesi tvarujeme guľky veľké ako vlašský orech a každú obalíme v strúhanke. V horúcom oleji vyprážame najprv zvoľna a nakoniec prudko, aby sa vytvorila na guľkách kôrka.

__
Srílanské pikantné rybie filé s
bambusovými výhonkami
Suroviny:
400 g rybieho filé ● rajčina ● lyžica bambusových výhonkov (z konzervy) ● šťava z polovice citróna ● lyžica oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● štipka mletého zázvoru ● mletá škorica ● kurkuma ● karí korenie ● čili korenie ● rasca ● klinček ● koriander ● soľ
Recept: Z oleja, citrónovej šťavy, prelisovaného cesnaku a korenín pripravíme marinádu, do ktorej vložíme asi na 1 hodinu umyté a osušené rybie filé. Potom filety rozložíme na alobal, pridáme nakrájanú rajčinu a bambusové výhonky, osolíme, dobre zabalíme a dáme asi na 20 minút piecť do rúry.

__
Suši z
krabích tyčiniek s broskyňou a riasou nori
Suroviny:
krabie tyčinky ● kompótové broskyne ● riasa nori ● ryža ● celý zázvor
Recept: Ryžu na suši uvaríme podľa návodu na obale (musí byť lepkavá). Uvarenú ryžu scedíme a necháme vychladnúť. Na oleji opečieme krabie tyčinky dozlata. Broskyne nakrájame na tenšie plátky. Zázvor olúpeme a nasekáme najemno. Suroviny - ryžu, broskyne, zázvor a tyčinky si rozdelíme na 2 časti - na každý plátok riasy. Na podložku pre prípravu suši rozložíme plátok riasy nori. Na jej časť rovnomerne rozložíme vrstvu ryže. Do stredu (od kraja ku kraju) dáme restované krabie tyčinky a na ne plátok broskyne. Nakoniec posypeme sekaným zázvorom. Pomocou podložky riasu zvinieme, spevníme a uhladíme. Valček suši nakrájame na kolieska, rozložíme na servírovací tanierik a podávame podľa chuti so sójovou omáčkou.

__
Šalát z
varených kuracích pŕs s tatárkou a broskyňami z Indie
Suroviny:
300 g varených kuracích pŕs ● tatárska omáčka ● karí korenie ● soľ ● broskyne ● jablká ● ananás
Recept: Kuracie prsia uvaríme do mäkka, pokrájame na malé kocky, postupne k nim pridáme na malé kocky pokrájané broskyne, jablká a ananás. Všetko spolu zmiešame a pridáme tatársku omáčku, soľ a karí korenie. Necháme v chladničke vychladnúť a odstáť asi hodinu a potom pekne upravíme na dezertné taniere. Podávame ako predjedlo.

__
Šanghajská kapustová polievka z
kurčaťa či morky s brokolicou
Suroviny:
2 stehná z kurčaťa alebo z menšej morky (300 - 400 g) ● 400 g pekinskej kapusty ● šampiňóny (alebo hlivy) ● 200 g brokolice (alebo karfiolu) ● 100 g póru ● worcesterská omáčku ● sójová omáčka ● vegeta ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Asi do 2000 ml vody dáme variť umyté mäso. Varíme na miernom plameni. Asi po 90 minútach vývar precedíme a mäso dáme nabok. Do vývaru pridáme nakrájané šampiňóny a varíme asi 15 minút. Medzitým nakrájame na rezance čínsku kapustu, na kolieska pór a spolu s brokolicou ich pridáme do vývaru spolu s koreninami a varíme ešte asi 10 minút. Nakoniec mäso nakrájame na malé kocky a pridáme ho do hotového vývaru.

__
Thajské chrumkavé rybacie dobroty s
ryžovým vínom
Suroviny:
120 g póru ● 30 g zázvoru ● 3 strúčiky cesnaku ● červená feferónka ● 600 g tvrdých rybacích filiet ● 4 lyžice ryžového vína ● soľ ● 2 vajcia ● 70 g škrobovej múčky ● 1 a 1/2 lyžice cukru ● 2 lyžice ryžového octu ● 3 lyžice sójovej omáčky ● arašidový olej ● 1 - 2 lyžice rajčiakového kečupu ● 150 ml zeleninového vývaru
Recept: Pór očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Zázvor a cesnak olúpeme a nadrobno pokrájame. Feferónku pozdĺžne rozpolíme, odstránime jadierka, umyjeme a priečne pokrájame na rezančeky. Rybaciu filetu pokrájame na pásiky, nemali by byť priširoké. Rybacie pásiky zmiešame s lyžicou ryžového vína a polovicou lyžičky soli. Vyšľaháme vajcia, škrob, cukor, ryžové víno, ryžový ocot a sójovú omáčku. Rybacie pásiky namočíme do cestíčka a necháme odkvapkať. Do širokej panvice nalejeme asi na 3 cm arašidový olej a zohrejeme ho. Za miernej teploty v oleji zo všetkých strán do chrumkava vypražíme rybacie pásiky. Vyprážané rybacie kúsky osušíme na sacom papieri a udržiavame teplé v rúre zohriatej na teplotu 120 °C. Dno panvice potrieme olejom a stredne rozohrejeme. Pór, zázvor, cesnak a feferónku krátko opečieme. Zmiešame kečup s lyžicou ryžového octu, 2 - 3 lyžicami sójovej omáčky a vývarom. Omáčku vlejeme do panvice so zeleninou a krátko povaríme.

__
Thajské pálivé instantné smažené rezance s
ustricovou omáčkou
Suroviny: 200 g čínskych instantných rezancov (namočíme ich vo vode) ● malý pór ● mrkva ● feferónka (kozí roh) ● 300 g morčacích (kuracích) pŕs ● 50 ml olivového oleja ● strúčik cesnaku ● 10 g čerstvého zázvoru ● ustricová omáčka ● sójová omáčka (japonská) ● čili omáčka
Recept: Na panvici rozpálime olej a vložíme doň mäso nakrájané na tenké plátky veľké 2 x 3 cm. Pridáme zázvor, cesnak a restujeme, až kým sú okraje zlatisté. Potom pridáme odkvapkané rezance, zeleninu a ešte chvíľu opekáme. Rezance ochutíme sójovou, ustricovou a čili omáčkou. Zmes troch omáčok ešte priložíme vo zvláštnej miske k hotovému jedlu a ozdobíme nakrájanou feferónkou.

__
Thajské štipľavé ryžové rezance s
kuracinou a ustricovou omáčkou
Suroviny:
250 g ryžových rezancov ● 0,5 kg kuracích pŕs ● 5 PL sójovej omáčky ● zelená paprika ● červená paprika ● šalátová uhorka ● mrkva ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● PL nastrúhaného zázvoru ● 1,5 PL čili omáčky ● 2 PL ustricovej omáčky ● 1,5 PL arašidového masla ● PL sezamového oleja ● PL sezamových semienok
Recept: Ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Kuracie prsia nakrájame na rezance a necháme ich pol hodiny marinovať v sójovej omáčke. Do woku nalejeme sezamový olej, na ktorom opražíme marinované kuracie kúsky. Pridáme roztlačený cesnak, zázvor a cibuľu nakrájanú na kúsky. Všetko varíme, kým cibuľa nezmäkne. Potom do panvice vložíme nakrájané uhorky a papriky, nastrúhanú mrkvu a dochutíme arašidovou, ustricovou a čili omáčkou. Kuraciu zmes premiešame s uvarenými ryžovými rezancami a ešte raz zohrejeme. Pri podávaní ozdobíme sezamovými semienkami.

__
Turecký jahňací kebab v
smotanovej omáčke
Suroviny:
0,5 kg jahňacieho alebo mladého baranieho mäsa ● 2 kl drvenej rasce ● 2 kl podrvených semienok koriandra ● kl čierneho korenia ● 3 PL nasekanej mäty ● 4 strúčiky cesnaku ● cibuľa ● štipka mletého klinčeka ● soľ ● olej ● Omáčka: 200 ml kyslej smotany ● PL citrónovej šťavy ● PL oleja ● 2 PL nasekanej mäty ● strúčik cesnaku ● mletá červená paprika ● čierne korenie ● soľ
Recept: Očistené mäso umyjeme, osušíme a dvakrát zomelieme. K mletému mäsu pridáme drvenú rascu, podrvené semienka koriandra, čierne korenie, klinčeky, prelisované strúčiky cesnaku, nadrobno nasekanú cibuľu, mätu, soľ a všetko dobre prepracujeme. Rukami namočenými v oleji vytvarujeme valčeky, napichneme ich na špajle, ktoré sme vopred namočili do studenej vody a zvoľna opečieme na grile. Podávame s mätovou omáčkou, ktorú pripravíme tak, že premiešame kyslú smotanu so štipkou soli, čiernym korením, červenou paprikou, prelisovaným cesnakom, citrónovou šťavou, olejom a mätou.

__
Turecký mletý mäsový burek s
bielou kapustou a cesnakom
Suroviny:
Cesto: 0,5 kg hladkej múky ● 200 g bieleho jogurtu ● 30 g oleja ● prášok do pečiva ● vajce ● soľ ● Náplň: 0,5 kg mletého mäsa ● 250 g bielej kapusty ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● drvená rasca ● vegeta ● olej ● soľ ● voda
Recept: Cesto pripravíme tak, že všetky ingrediencie dáme na dosku a dôkladne rukami prepracujeme. Ak je príliš tuhé, prilejeme vlažnú vodu. Z cesta vyvaľkáme 4 pláty. Kapustu nakrájame na rezance, ochutíme rascou, vegetou, soľou a vo vode dusíme do zmäknutia. Cibuľu urestujeme na oleji, pridáme mleté mäso a restujeme spolu s cibuľkou, okoreníme čiernym korením, vegetou a osolíme. K mäsu pridáme rozdrvený cesnak, ešte chvíľu restujeme a nakoniec pridáme podusenú kapustu bez nálevu, premiešame, ešte dochutíme a zmes necháme vychladnúť. Na každý plát cesta nanesieme vopred pripravenú náplň, zrolujeme a po stranách utesníme, aby náplň pri pečení nevytiekla. Cesto potrieme olejom a upečieme v rúre pri 180 °C dozlatista, pri pečení cesto niekoľkokrát potrieme olejom.

__
Vietnamské chudé bravčové mäso s cuketkami

Suroviny:
600 g malých cukiet ● 1/2 lyžičky soli ● 100 g surových kreviet ● 1,2 kg chudého bravčového mäsa ● 8 - 10 lyžíc lístkov koriandra ● malá cibuľa ● strúčik cesnaku ● jarná cibuľka ● 2 lyžice sójového oleja ● 2 lyžice rybacej orientálnej omáčky alebo trochu sardelovej pasty ● čierne korenie
Recept: Konce cukiet odkrojíme a cukety nakrájame po dĺžke na štvrtiny. Odstránime z nich väčšinu semien. Potom nakrájame z cukiet tyčinky dlhé 6 cm, 12 mm široké a 7 mm hrubé. Tyčinky vložíme do osolenej vody na 30 minút. Potom ich opláchneme pod studenou vodou a dobre osušíme. Krevety olúpeme a odstránime z nich čiernu žilu. Rozkrojíme ich napoly, len ak sú malé, necháme ich vcelku. Mäso nakrájame na tyčinky rovnakej veľkosti ako cuketu. Koriander nasekáme nahrubo, cibuľu a cesnak nakrájame najemno. Jarnú cibuľku nakrájame po celej dĺžke na kolieska vrátane zelenej časti. Do panvice nalejeme olej a rozpálime ho na vysokú teplotu. Vložíme doň cibuľu s cesnakom a smažíme asi minútu. Potom pridáme krevety, bravčové mäso a všetko za stáleho miešania smažíme ďalšie 2 minúty. Ďalej pridáme cukety a všetko ochutíme korením a rybacou omáčkou. Za stáleho miešania smažíme ešte ďalšie 3 minúty. Nakoniec pridáme koriander a jarnú cibuľku.

__
Východoázijská kukuričná polievka s
kuracími drobkami
Suroviny:
cibuľa ● strúčik cesnaku ● 500 g kuracích drobkov ● 1/4 lyžičky sezamového oleja ● 3 lyžice mlieka (môže byť aj kokosové) ● 2 bielky ● 80 g konzervovaných kukuričných zŕn ● lyžička škrobu alebo solamylu
Recept: Cibuľu a cesnak olúpeme a najemno nakrájame. Umyjeme kuracie droby a spolu s cibuľou a cesnakom ich varíme 1/2 hodiny v 1000 ml vody. Potom mäso vyberieme, odstránime kosti a nakrájame. Škrob alebo solamyl rozmiešame v troche vody a zmiešame s vývarom. Pridáme kukuricu z konzervy a polievku varíme ešte 10 minút. Polievku odstavíme a pridáme sezamový olej. Z bielkov ušľaháme sneh a primiešame doň mlieko. Polievku zalejeme touto zmesou. Podávame ju horúcu.

__
Vyprážané tokijské vajíčka obalené v
mäsovej zmesi
Suroviny:
300 g mletého mäsa (najlepšie zmes bravčového a hovädzieho) ● 50 g nadrobno nakrájanej cibule ● 2 vajcia ● soľ ● čierne korenie ● 8 natvrdo uvarených vajec ● olej na vyprážanie ● strúhanka ● hladká múka
Recept: Mleté mäso zmiešame s cibuľou, jedným vajcom, čiernym korením a soľou. Ak je zmes riedka, pridáme do nej trochu strúhanky. Natvrdo uvarené vajcia obalíme v múke a potom v mäsovej zmesi. Vzniknú veľké gule, ktoré znovu obaľujeme v múke, rozšľahanom vajci a strúhanke. Pozvoľne ich vyprážame na oleji. Ako prílohu podávame ryžu alebo malú kôpku varených špagiet, surovú nastrúhanú mrkvu a varené fazuľky.

__
Zeleninový šalát s
ananásom z východnej Číny
Suroviny:
rovnaké množstvo fazuľových strukov, mrkvy a kapusty ● 2 paradajky ● 2 plátky konzervovaného ananásu ● hlávkový šalát ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Fazuľové struky povaríme asi 3 - 4 minúty, vyberieme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Mrkvu a kapustu nakrájame na jemné rezance, osolíme a okoreníme. Takto pripravenú zeleninu urovnáme na misu a ozdobíme nakrájanými kolieskami ananásu prekrojenými napoly a štvrtinami paradajok.

TOPlist