Zvyšok sveta

recepty

Mexické chilli con carne z bravčového pliecka
Suroviny: 
800 g mletého bravčového pliecka ● 140 g rajčinového pretlaku ● konzerva červenej fazule (scedená) ● veľká cibuľa ● 2 - 3 strúčiky cesnaku ● 2 rajčiny ● 2 PL štipľavého kečupu ● 2 kl korenia chilli con carne ● vegeta ● soľ ● rastlinný olej ● petržlenová vňať
Recept: 
Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso a spolu urestujeme. Pridáme vegetu, soľ, na kocky pokrájané rajčiny a za občasného miešania dusíme na miernom plameni. Pridáme chilli con carne, rajčinový pretlak, kečup a celú zmes podusíme do mäkka. Na koniec primiešame konzervu fazule a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Hotové jedlo na záver ešte raz premiešame a môžeme podávať.

Ďalšie svetové recepty:

Africké žeravé banány v kokosovej omáčke so škoricou
Argentínska panenka s čili papričkami chimichurri
Avokádovou zmesou plnené tortilly
Brazílske hašé z roštenkou alebo sviečkovicou
Cviklový moskovský šalát s kyslými jablkami
Čierna suchá fazuľa s cibuľou v kokosovom mlieku s ryžou
Dneperské filé zo zubáča so zeleninou
Drožďové brazílske avokádové guaramole
Dusená hovädzina s kurkumou zo severnej Austrálie
Holúbky v sparených kelových listoch z Ruska
Chladená uhorková jazma s kôprovou vňaťou
Jahňacina s baklažánmi na ruský spôsob
Jednoduché mexické kukuričné tortilly
Jahňací kotlík s artičokami zo severnej Austrálie
Karamelový karibský pochúťkový puding
Karibská cesnaková polievka so šunkou a s ryžou
Karibské pirohy s tvarohom a hrozienkami empanadas
Karibské varené krevety enchiladas
Klasické hovädzie šči z čerstvej kapusty
Kôprová uralská polievka z bravčovej krkovičky
Kreolská morská pochúťka z tresky, platesy a žraloka
Kubánska polievka z kuracích pŕs s avokádom
Kubánska roláda z rybieho mäsa s koreňovou zeleninou
Kubánske bravčové cesnakové pliecko tropicana
Kukuričná karibská polievka s mrkvou a trojfarebnou paprikou
Kurací ruský šašlík s rajčinami
Kuracie prsia s ananásom s korením tacos a karí
Kysnuté stredoruské pirohy so slaninou a bielou kapustou
Lístkové rybacie pirohy z tresky
Medová severoafrická hovädzina s mletým zázvorom
Mletý ruský biftek s omáčkou s hríbmi a kaparami
Morčacie karibské palacinky
Morčacie mäso a la Stroganov
Morčacie mexické soté s červenou fazuľou
Moskovský kapor s olivami a kaparami
Ostrá juhoamerická kukuričná polievka
Ovčí čakankový šalát s feferónkou
Pečená staroruská repa s kyslou smotanou
Pekelne ostrá mexická čili polievka
Peruánske kurča s vlašskými orechmi a pikantným syrom
Peruánsky šalát z pečeného kuraťa s ananásom
Plnené placky taco so zeleninou a fazuľou
Pochúťková ruská marlenka
Ražeň z bravčového stehna na karibský spôsob
Ruská história menom boršč
Ruská polievka z husacích drobkov a so zeleninou
Rybacia chutná ucha
Stará dobrá ruská zmrzlina
Staroruská hovädzina s kyslou kapustou
Staroruské mäsové pirohy z pliecka
Staroruský dusený jeseter na bielom víne
Stehenné juhoamerické bravčové rezne s paradajkami
Stredoamerické lístkové šatôčky s mletým mäsom
Stredokaribský kurací hrniec s fazuľou a kukuricou
Šašlík z baraniny s muškátovým orieškom
Šunkové závitky s vajcom
Tradičná mexická salsa
Tradičné ruské pagáčiky z kukuričných vločiek
Tradičný mexický hovädzí guláš s ementálom
Vidiecka ruská hovädzia pečienka so šampiňónmi
Vyprážané moskovské prsia z kuraťa

__
Africké žeravé banány v kokosovej omáčke so škoricou
Suroviny: 2 veľké banány ● šálka kokosového mlieka ● 2 lyžičky cukru ● 1/4 lyžičky škorice
Recept: Banány pokrájame na kúsky. Kokosové mlieko privedieme do varu a pridáme škoricu a cukor. Nakoniec pridáme banány a varíme 2 - 3 minúty na miernom plameni. Hotové banány posypeme škoricou a podávame teplé.

__
Argentínska panenka s čili papričkami chimichurri

Suroviny:
0,5 kg bravčovej panenky alebo hovädzej roštenky nakrájanej na kocky ● 4 PL masti alebo olivového oleja ● 2 PL drveného oregana ● 2 PL petržlenovej vňate ● 2 prelisované strúčiky cesnaku ● soľ ● kl mletej papriky ● pol kl nasekaných čili papričiek ● čierne korenie ● mleté biele korenie
Recept: Najprv zmiešame všetky ingrediencie v uzatvárateľnom mikroténovom vrecku a necháme v chladničke marinovať asi 24 hodín. Mäso vyberieme, vylejeme marinádu a kocky mäsa napichujeme na vopred namočené špajle alebo kovové ihly. Grilujeme na horúcom priamom grile.

__
Avokádovou zmesou plnené tortilly

Suroviny:
4 tortilly ● Plnka: 2 avokáda ● 2 červené cibule ● 2 farebné papriky ● citrón ● čerstvá chilli paprička (alebo sušená) ● drvená rasca ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Avokáda ošúpeme, odstránime z nich kôstky, dužinu nakrájame na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Z paprík a chilli papričky odstránime jadrovníky a nakrájame ich spolu s cibuľou na drobné kúsky. Všetky suroviny zmiešame, ochutíme korením a rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a posolíme. Na každú placku dáme časť zmesi, zrolujeme do kornútka a podávame.

__
Brazílske hašé z roštenkou alebo sviečkovicou

Suroviny:
900 g roštenky alebo sviečkovice ● 2 PL rastlinného oleja ● veľká cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 zelené papriky ● 2 paradajky ● 2 kl soli ● pol kl čierneho korenia ● kl sušeného oregana ● 2 PL múky ● 0,5 l hovädzieho vývaru ● niťovky ● 5 vajec uvarených natvrdo ● 200 ml plnených zelených olív
Recept: Z mäsa odstránime tuk a nakrájame ho na pol centimetrové kúsky. V hrnci rozohrejeme olej a osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme nakrájané papriky a osmažíme ich. Do hrnca pridáme mäso a smažíme, až kým mäso zmení farbu, ale nezhnedne, pridáme olúpané a nakrájané paradajky, soľ, čierne korenie a oregano. Posypeme múkou a osmažíme. Potom pridáme vývar, prikryjeme pokrievkou a dusíme 30 minút. V inom hrnci rozohrejeme liter vody s kl soli do varu, pridáme niťovky a uvaríme ich al dente. Doprostred hlbokého taniera navŕšime rezance, dookola nalejeme mäso a ozdobíme posekanými vajcami a nakrájanými olivami.

__
Cviklový moskovský šalát s kyslými jablkami

Suroviny:
0,5 kg červenej repy ● 3 kyslé jablká ● strúčik cesnaku ● 200 ml smotany ● soľ ● cukor
Recept: Červenú repu uvaríme vcelku, necháme ju vychladnúť a očistíme ju. Potom nastrúhame na hrubom strúhadle jablká aj repu. Cesnak nasekáme na drobno a primiešame ho do repy. Nakoniec všetko osolíme, osladíme podľa chuti a zmiešame so smotanou.

__
Čierna suchá fazuľa s cibuľou v kokosovom mlieku s ryžou

Suroviny:
200 g slaniny ● 2 cibule ● 0,5 kg čiernej suchej fazule ● 1 l vody ● 250 ml kokosového mlieka (aj z konzervy) ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● 2 hrnčeky varenej ryže ● vňať koriandru
Recept: Čiernu fazuľu namočíme s nakrájanou cibuľou na noc do vody a na druhý deň ju uvaríme domäkka. V hrnci osmažíme nadrobno nakrájanú slaninu, na ňom usmažíme druhú nahrubo nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme fazuľu aj so zvyšnou tekutinou a varíme, až kým sa tekutina takmer odparí. Odstavíme a uvarenú fazuľu roztlačíme na kašu. Dáme späť na oheň, pridáme vňať koriandru a podávame ako hlavné jedlo alebo prílohu.

__
Dneperské filé zo zubáča
so zeleninou
Suroviny:
1 kg vypitvaného zubáča ● PL soli ● PL masla ● 150 g koreňovej zeleniny ● cibuľa ● 200 ml vývaru z rýb ● 100 ml bieleho vína ● 100 ml kyslej smotany ● 2 PL múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1) ● citrón
Recept: Očisteného, vypitvaného, umytého a čiastočne vykosteného zubáča nakrájame na kusy s hmotnosťou 170 g na porciu. Jednotlivé kusy mierne osolíme a uložíme do vhodnej nádoby vymastenej maslom. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na jemné rezance, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, zalejeme vývarom a dáme variť. Uvarenú zeleninu precedíme, vývarom zalejeme pripravené porcie ryby, pridáme víno a pod pokrievkou dusíme do polomäkka. Rybie mäso potom preložíme do vhodnej nádoby a uchováme v teple. Šťavu z ryby dobre prevaríme, pridáme smotanu, múčne maslo a za občasného miešania povaríme. Do povarenej omáčky pridáme varenú zeleninu, dochutíme citrónovou šťavou, strúhanou citrónovou kôrou, soľou, nalejeme na zubáča a ešte krátko povaríme. Pri podávaní porcie zubáča polejeme omáčkou so zeleninovou vložkou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou, na porciu rez citróna.

__
Drožďové brazílske avokádové guaramole

Suroviny:
1-2 avokáda ● cesnak ● sójová omáčka ● droždie ● 8-10 veľkých paradajok
Recept: Paradajky vydlabeme, avokádo dáme do mixéra, pridáme cesnak, trochu dužiny z paradajok, sójovú omáčku, droždie a všetko rozmixujeme. Zmesou plníme vydlabané paradajky.

__
Dusená hovädzina s kurkumou zo severnej Austrálie

Suroviny:
3 PL olivového oleja ● 1,1 kg hovädzieho mäsa ● 2 šálky nasekanej cibule ● 3 strúčiky nasekaného cesnaku ● PL korenia garam masala ● PL mletej papriky ● kl mletej rasce ● pol kl kurkumy ● pol kl kajenského korenia ● šálka suchého červeného vína ● pol šálky sherry ● 2 šálky hovädzieho vývaru ● plechovka (400 ml) krájaných paradajok ● 1,5 šálky hrozienok
Recept: Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme, dve lyžice oleja zohrejeme v hrnci, pridáme kocky mäsa a opražíme doružova. Potom mäso preložíme do misy. Do toho istého hrnca pridáme ešte lyžicu oleja, cibuľu a osmažíme ju dozlata. Potom pridáme cesnak, garam masala, mletú papriku, rascu, kurkumu a korenie. Zamiešame a osmažíme. Potom prilejeme víno a sherry a varíme asi 8 minút. Prilejeme vývar, pridáme paradajky aj so šťavou, hrozienka a premiešame. Nakoniec do hrnca vrátime mäso aj so šťavou, ktorá sa z neho uvoľnila. Pokrm privedieme k varu a varíme na miernom plameni bez pokrievky, až kým mäso nezmäkne a omáčka nezhustne.

__
Holúbky v sparených kelových listoch z Ruska

Suroviny:
0,5 kg mletého mäsa ● 100 g varenej ryže ● vajce ● soľ ● korenie ● cesnak ● majorán ● 8 väčších sparených kelových listov ● 2 PL masla
Recept: Mäso zmiešame s ryžou, vajcom a ochutíme. Zmes kladieme na kelové listy, zabalíme ich a zaistíme špáradlom. Listy kladieme do pekáčika, prelejeme maslom a pri miernom podlievaní dusíme v rúre. Hotový pokrm môžeme opäť preliať kyslou smotanou.

__
Chladená uhorková jazma s kôprovou vňaťou

Suroviny:
2 uhorky ● 2 vajcia ● 2 PL cibuľovej, petržlenovej a kôprovej vňate ● 1,5 hrnčeka kefíru ● 2 PL kyslej smotany ● soľ
Recept: Uhorky na drobno nakrájame alebo nastrúhame. Zalejeme ich kefírom, osolíme a premiešame. Do prostriedku taniera dáme PL kyslej smotany. Ozdobíme nasekanými zelenými bylinkami a rozdrobenými uvarenými vajcami.

__
Jahňacina s baklažánmi na ruský spôsob

Suroviny:
400 g jahňacieho mäsa ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 g údenej slaniny ● 400 g zemiakov ● cibuľa ● 300 g baklažánov ● 2 PL oleja ● zelená petržlenová vňať ● rajčiaky
Recept: Mäso pokrájame na kocky alebo na malé plátky, zľahka naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Údenú slaninu pokrájame na tenké pásiky, pražíme ju, pridáme mäso a opražíme ho na ružova. Zemiaky očistíme a pokrájame na tenké kolieska. Očistenú cibuľu posekáme na drobno a olúpané baklažány pokrájame na tenké plátky. Ohňovzdornú misu vymastíme olejom a striedavo do nej ukladáme vrstvy mäsa, zemiakov, cibule, baklažánov, posekanej zelenej petržlenovej vňate a rajčiakov posekaných na plátky. Poslednú vrstvu potrieme olejom, vložíme do vyhriatej rúry a prikryté udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame.

__
Jednoduché mexické kukuričné tortilly

Suroviny:
150 g hladkej múky ● 150 g kukuričnej múky ● 1/2 kl soli ● vlažná voda
Recept: Obidva druhy múky zmiešame, pridáme soľ a postupne počas miešania pridávame po troške vlažnú vodu. Vypracujeme vláčne, mäkké a nelepivé cesto. Vypracované cesto necháme prikryté obrúskom aspoň pol hodiny odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na 12 kúskov a vyvaľkáme z nich guľaté placky o priemere asi 15 cm. Vyvaľkané placky upečieme na suchej panvici alebo na platni z každej strany po minúte. Tortilly podávame k mexickým jedlám ako prílohu.

__
Jahňací kotlík s artičokami zo severnej Austrálie

Suroviny:
800 g jahňacieho mäsa ● 400 g artičokových srdiečok z konzervy ● 800 ml kuracieho vývaru ● 400 ml bieleho vína ● 6 strúčikov cesnaku ● 2 čili papričky ● 2 cibule ● 2 bobkové listy ● kúsok škorice vcelku ● vetvička tymianu ● 2 PL paradajkového pretlaku ● PL oleja ● 2 kl rímskej rasce ● kl čierneho korenia ● citrónová kôra ● soľ
Recept: Vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji urestujeme kocky jahňacieho mäsa, pridáme olúpanú cibuľu nakrájanú na pol kolieska, rozdrvený cesnak, bobkové listy, vetvičku tymianu, celú škoricu, rímsku rascu, korenie a nasekané čili papričky, asi 5 minút za stáleho miešania varíme. Potom pridáme citrónovú kôru, paradajkový pretlak a víno, chvíľu všetko dusíme, potom prilejeme vývar a scedené artičoky a zmes opäť privedieme k varu. Hrniec preložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a necháme 2 hodiny dusiť.

__
Karamelový karibský pochúťkový puding

Suroviny: 5 žĺtkov ● 60 g krupicového cukru ● 0,5 l smotany na šľahanie ● olej alebo maslo na vymastenie misiek ● 1/2 hrnčeka krupicového cukru ● 1 l vody na karamel
Recept: Smotanu zahrejeme takmer k bodu varu a necháme vychladnúť. Žĺtky, cukor a smotanu premiešame a nalejeme do pripravených ohňovzdorných nádob. Ohňovzdorné mištičky vymastíme rozpusteným maslom alebo olejom. Zahrievame vo vodnom kúpeli pri 100 °C 30 – 45 minút. Necháme vychladnúť, vyklopíme z misiek, prelejeme karamelovým sirupom a ozdobíme ovocím. Sirup: v oceľovej panvičke zahrejeme vodu s cukrom tak dlho, až sa voda takmer vyparí a cukor zhnedne. Musíme vystihnúť správny moment, aby bol sirup správne hustý.

__
Karibská cesnaková polievka so šunkou a s ryžou

Suroviny:
2 strúčiky cesnaku ● soľ ● 2 vajcia ● 50 g šunky ● cibuľa ● 2 rajčiny ● 50 g ryže ● bobkový list ● 100 ml bieleho vína ● PL nasekanej petržlenovej vňate ● 1 l hovädzieho vývaru ● šťava z citróna
Recept: Mäsový vývar zmiešame s vínom. V tomto náleve potom uvaríme ryžu. Medzitým usmažíme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú šunku, bobkový list, olúpané nakrájané rajčiny a petržlenovú vňať. Túto zmes zamiešame a krátko podusíme. Potom ju zalejeme vývarom a ryžou. Pred podávaním posypeme nakrájanými natvrdo uvarenými vajcami.

__
Karibské pirohy s tvarohom a hrozienkami empanadas

Suroviny:
60 g masla na pečenie ● 60 g stuženého tuku na vyprážanie ● 2 poháre hladkej múky ● 4 PL vody ● maslo ● kryštálový cukor ● mletá škorica ● 1/2 kl soli ● Plnka: 200 g mäkkého tvarohu ● 100 g cukru ● 100 g hrozienok ● vajce ● mletá škorica ● soľ
Recept: V mise zmiešame múku so soľou, pridáme tuk, vodu, ostatné suroviny a vymiešame cesto. Vyformujeme z neho guľu, zabalíme do alobalu a odložíme vychladiť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom asi 10 cm. Na polovicu každého kolieska dáme plnku a okraje navlhčíme. Cesto preložíme cez plnku a okraje spojíme pritlačením. Vzniknuté pirohy môžeme aj potrieť maslom. Pečieme v horúcej rúre asi 20 minút, až kým empanadas nezozlátnu. Ešte horúce obalíme v cukre zmiešanom so škoricou. Plnka: všetky suroviny dobre premiešame s tvarohom. Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať trochu ríbezľového kompótu.

__
Karibské varené krevety enchiladas

Suroviny:
0,5 kg uvarených kreviet nakrájaných na väčšie kúsky ● cibuľa nakrájaná nadrobno ● 2 zelené papriky nakrájané na malé kúsky ● 4 PL masla ● 5 rajčín nakrájaných na kocky ● 150 ml kečupu ● 2 kl oregana ● 200 ml studenej vody ● 2 PL hladkej múky ● 100 ml horúcej vody ● 6 PL oleja ● 12 kukuričných tortíll ● čerstvo nasekaná petržlenová vňať ● soľ ● korenie
Recept: Vo väčšej panvici rozohrejeme PL masla a na ňom usmažíme cibuľu a papriku. Pridáme kečup, rajčiny, soľ, korenie a studenú vodu, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime plameň na strednú veľkosť a dusíme 30 minút. V mixéri rozmixujeme zvyšok masla, múku, horúcu vodu a polovicu pripravenej omáčky. Vzniknutú kašu pridáme k zvyšku omáčky a varíme ďalších 10 minút. Podľa potreby pridáme ešte trochu vody. Krevety zmiešame s 200 ml omáčky a necháme chvíľu marinovať. Vo veľkej panvici rozpálime olej a doň na niekoľko sekúnd namočíme tortilly. Hneď ich vyberieme a usušíme papierovým obrúskom.. Usušené tortilly namočíme do omáčky, naplníme ich krevetovou zmesou, zrolujeme a pritlačíme konce tak, aby tortilly držali pohromade a zmes z nich nevytekala. Naplnené tortilly opatrne položíme do zapekacej misky, navrch nalejeme omáčku a zapečieme v rúre pri teplote 250 °C asi 15 minút. Podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

__
Klasické hovädzie šči z čerstvej kapusty

Suroviny: 0,5 kg hovädzieho mäsa ● 0,5 kg kapusty ● 150 g koreňovej zeleniny ● cibuľa ● 2 PL oleja ● 200 g rajčiakov ● čierne korenie ● bobkový list ● soľ ● 200 g zemiakov (nemusia byť)
Recept: Mäso varíme vo vode 1,5 až 2 hodiny. Uvarené mäso vyberieme a do precedeného vývaru vložíme na rezance nakrájanú kapustu, nakrájanú zeleninu a cibuľu krátko podusenú na oleji. Varíme 30 až 40 minút. 10 minút pred dovarením pridáme korenie, bobkový list a soľ a olúpané pokrájané rajčiaky a uvarené pokrájané mäso. Ak použijeme aj zemiaky, tie vložíme nakrájané na kocky 20 minút pred dovarením polievky. Do polievky bez zemiakov môžeme pred jej dokončením pridať zápražku.

__
Kôprová uralská polievka z bravčovej krkovičky

Suroviny:
2 l vody ● soľ ● 150 g vykostenej bravčovej krkovičky ● 50 - 100 g šťaveľa ● 100 g vňate (kôpor, petržlen, zeler) ● 300 g zemiakov ● 30 g masti ● 30 g múky ● 2 vajcia ● 100 ml kyslej smotany ● čierne korenie
Recept: Do studenej vody dáme variť krkovičku. Po polhodinovom varení pridáme posekanú vňať a šťaveľ. Neskôr pridáme na kocky pokrájané zemiaky a polievku zahustíme maslovou zápražkou. Do hotovej polievky pridáme na tvrdo uvarené a posekané vajcia, kyslú smotanu a mleté čierne korenie. Uvarené mäso vyberieme, pokrájame na malé kúsky a vložíme do polievky. Ak nemáme šťaveľ, môžeme polievku pripraviť aj bez neho, dôležité je však dať ostatnú vňať, najmä kôpor. Polievku bez šťaveľa okyslíme podľa chuti octom.

__
Kreolská morská pochúťka z tresky, platesy a žraloka

Suroviny:
100 g tresky ● 100 g platesy ● 100 g žraloka ● 100 g plodov mora ● 2 červené cibule ● 2 póry ● 2 stonkové zelery ● fenikel ● 0,5 kg paradajok ● pomaranč ● petržlenová vňať ● bobkový list ● šafran ● tymian ● bazalka ● PL paradajkového pretlaku ● PL anízového likéru ● olivový olej ● cesnak ● slanina ● maslo ● sendvič ● mleté biele korenie ● 1 l rybieho vývaru
Recept: V mise pripravíme marinádu zo 4 lyžíc horúcej vody, šafranu, polovice nasekaného cesnaku, soli a oleja. Nakrájané svetlé a tmavé ryby a plody mora rozdelíme do misiek a zalejeme marinádou. Premiešame a necháme 2 hodiny marinovať. Cibuľu, pór, zelerové stonky a rozpolený fenikel nakrájame na plátky a dáme restovať. Po 5 minútach pridáme nakrájané sparené olúpané paradajky, prúžok pomarančovej kôry, nasekanú petržlenovú vňať a zvyšný cesnak. Pridáme ostatné bylinky, osolíme, okoreníme, zalejeme rybacím vývarom a privedieme do varu. Varíme asi 30 minút. Potom pridáme najprv tmavé ryby, po 7 minútach varu aj svetlé ryby a plody mora. Varíme ďalších 5 minút, potom ryby, pomarančovú kôru a zväzok bylín vyberieme, vmiešame paradajkový pretlak, anízový likér a dochutíme.

__
Kubánska polievka z kuracích pŕs s avokádom

Suroviny:
0,5 kg kuracích pŕs ● 1 l kuracieho vývaru ● cibuľa ● 4 PL rajčinového pretlaku ● 2 PL šľahačky ● 6 PL syra cottage ● 1/2 avokáda ● 2 PL pažítky ● soľ ● čierne korenie
Recept: Do väčšieho hrnca s vývarom pridáme kuracie prsia s nakrájanou cibuľou, osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a asi po 15 minútach obsah precedíme do misy a necháme odkvapkať. Cibuľu už nebudeme potrebovať, ale prsia nakrájame na rezance. Vo vysokej panvici alebo kastróle rozpálime olej a rozmiešame v ňom rajčinový pretlak. Prilejeme scedený vývar a 10 minút zvoľna varíme. Potom pridáme mäso a ešte 5 minút povaríme na miernom plameni, potom vmiešame do polievky šľahačku. Obsah kastróla premiestnime do polievkovej misy, pridáme nadrobený syr cottage, olúpané a na kocky nakrájané avokádo, nadrobno nasekanú pažítku a podávame.

__
Kubánska roláda z rybieho mäsa s koreňovou zeleninou

Suroviny:
600 g mrazeného rybieho filé ● 60 g margarínu ● 150 g zelenej papriky ● 25 g mrkvy ● 20 g zeleru ● 20 g petržlenu ● 40 g paradajkového pretlaku ● 25 g cibule ● 30 g hladkej múky ● 25 ml vývaru pre biele polievky ● 25 ml octu ● bobkový list ● mleté čierne korenie ● soľ ● Rybia fáš: 125 g odrezkov z rybieho filé ● vajce ● 50 g strúhanky ● zelená petržlenová vňať ● muškátový kvet ● soľ
Recept: Z rybieho filé nakrájame tenké veľké pláty. Tie slabo posolíme a doprostred každého dávame rybiu fáš a pláty zabalíme ako závitok. Rybia fáš: odrezky z rybieho filé jemne pomelieme, pridáme preosiatu strúhanku, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, vajcia, muškátový kvet, soľ a všetko dobre premiešame. Omáčka: cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame na kolieska, opražíme na tuku, pridáme múku a pripravíme bledú zápražku. Potom pridáme korenie, bobkový list, zalejeme vývarom, pridáme paradajkový pretlak, posolíme a varíme miernym varom asi pol hodiny. Uvarenú omáčku precedíme, prichutíme octom, vložíme závitky a dusíme 10 minút. Ako vložku vkladáme dusenú zelenú papriku. K hotovému jedlu podávame zemiaky alebo ryžu. Závitky môžeme zabaliť do celofánu, aby sa dusením nerozpadli.

__
Kubánske bravčové cesnakové pliecko tropicana

Suroviny:
1,5 kg bravčového pliecka bez kosti ● 50 g cesnaku ● 30 g soli ● 80 ml citrónovej šťavy ● majorán ● čierne korenie ● 100 ml vínneho octu ● 2 kusy hlávkového šalátu ● 1,5 kg banánov ● 200 ml pomarančového džúsu
Recept: Mäso osolíme, potrieme cesnakom, okoreníme, pokvapkáme citrónom, pridáme majorán, podlejeme octom a pečieme za častého podlievania pomarančovým džúsom. Zdobíme listami hlávkového šalátu a nakrájanými banánmi.

__
Kukuričná karibská polievka s mrkvou a trojfarebnou paprikou

Suroviny:
3 cibule ● 3 stredne veľké kukurice (alebo kukurica z konzervy) ● 7 malých mrkiev ● žltá paprika ● oranžová paprika ● zelená paprika ● smotana na varenie ● 50 g masla ● soľ ● korenie ● mletá sladká paprika ● mletá chilli paprika ● sójová omáčka ● parmezán na posypanie
Recept: Ošúpané cibule nadrobno pokrájame, dáme rozohriať olej, dozlatista ju na oleji opražíme, pridáme soľ, chilli, mletú papriku a sójovú omáčku. Ďalej pridáme nakrájanú mrkvu a necháme dusiť, mierne podľa potreby podlievame. Medzitým dáme opražiť na suchej panvici papriky. Ak sa už samé začínajú šúpať, sú hotové. Ošúpané a pokrájané pridáme k domäkka udusenej mrkve. Kukurice dáme variť do neosolenej vody, necháme variť 5 – 7 minút po zovretí. Z uvarených kukuričných klasov nožíkom oddelíme kukuričné zrniečka. Ak nemáme celú kukuricu, pridáme zrniečka kukurice z konzervy k mrkve a paprikám. Ďalej pridáme maslo a smotanu. Dolejeme primeraným množstvom vody. Podľa potreby v mlieku rozhabarkujeme hladkú múku na zahustenie. Polievku podávame posypanú parmezánom, ozdobenú petržlenovou vňaťou a podľa chuti aj s chrumkavými bielymi žemličkami.

__
Kurací ruský šašlík s rajčinami

Suroviny: kuracie mäso bez kostí ● väčšia cibuľa ● soľ ● čierne korenie ● ľubovoľné korenie podľa chuti ● ocot ● voda ● Na prílohu: 10 rajčín ● 2 veľké cibule
Recept: Kuracie mäso nakrájame na kúsky veľkosti väčšieho orecha a pridáme k nim na drobno nakrájanú cibuľu. Všetko dáme do misy a ručne vymiesime. Vzniknutú šťavu necháme v mise. Pridáme soľ, čierne korenie, akékoľvek iné korenie podľa chuti a všetko zalejeme octom zmiešaným s vodou v pomere 1:1. Opäť všetko rukami premiesime. Takto pripravené mäso napichujeme postupne na ihly, ktoré uložíme na rozpálený gril a počas pečenia mäso polievame silne koncentrovanou octovou vodou. Po upečení šašlík necháme na ihlách a ako prílohu môžeme zvoliť na kolieska nakrájanú cibuľu a rajčiny.

__
Kuracie prsia s ananásom s korením tacos a karí

Suroviny:
kuracie prsia ● sójová omáčka ● korenie tacos ● cesnak ● karí ● mexická omáčka ● ananás
Recept: Kuracie prsia narežeme na slížiky a pridáme prelisovaný cesnak, tacos, sójovú omáčku a karí. Premiešame a necháme aspoň pol hodiny odstáť, potom prsia na troške oleja urestujeme. Podlejeme trochou vody a necháme dusiť, až kým sa voda nevyparí. Potom pridáme mexickú omáčku, premiešame a pridáme narezaný ananás. Môžeme podávať s opekanými zemiakmi.

__
Kysnuté stredoruské pirohy so slaninou a bielou kapustou

Suroviny:
Cesto: 20 g droždia ● 2 PL cukru ● 2 PL teplej vody ● 400 g polohrubej múky ● 100 g masla ● 100 ml mlieka ● 3 uvarené vajcia ● soľ ● Na plnku: 800 g bielej kapusty ● PL olivového oleja ● 3 PL kyslej smotany ● soľ ● 2 vajcia ● 20 g masla ● korenie
Recept: Droždie, cukor a vodu zmiešame dokopy a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste, aby sa nám vytvoril kvások. Potom zmiešame s ostatnými prísadami a necháme hodinu odstáť. Kapustu postrúhame, osolíme a pretrepeme ju, aby sa objem zmenšil. Potom ju povaríme, scedíme a vytlačíme do sucha. Slaninu nakrájame, upražíme do chrumkava a vyberieme. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a vložíme kapustu, ktorú podusíme a sem tam miešame, aby sa nepripálila. Uvarené vajíčka olúpeme, posekáme na drobno a zmiešame spolu s kapustou, slaninou, okoreníme, osolíme a dáme vychladiť. Cesto premiesime, vyvaľkáme a vykrojíme kruhy s priemerom asi 8 cm, na ktoré dáme po kl plnky. Preklopíme a uzavrieme, aby nám vznikli plnené kapsičky alebo pirohy. Okraje poriadne postláčame vidličkou. Vajce rozšľaháme s PL teplej vody a natrieme ním kapsičky (pirohy). Ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista.

__
Lístkové rybacie pirohy z tresky

Suroviny: 0,5 kg filé tresky ● 150 ml vody ● 150 ml mlieka ● bobkový list ● trochu čerstvej petržlenovej vňate ● 2 vajcia uvarené natvrdo ● rozšľahané vajce na potretie ● 30 g margarínu ● 30 g hladkej múky ● kl citrónovej šťavy ● štipka nastrúhaného muškátového orieška ● 0,5 kg lístkového cesta
Recept: Tresku s vodou, mliekom, bobkovým listom a časťou petržlenovej vňate privedieme do varu a odstavíme. Po pár minútach tresku zlejeme a dáme s nakrájanými vajcami do nádoby. Na hlbšej panvici odliatu vodu s mliekom povaríme s múkou, citrónovou šťavou, druhou časťou petržlenu a muškátovým orechom. Usmažíme do zhustnutia a pridáme tresku. Potom si vymastíme plech. Naň položíme lístkové cesto rozvaľkané na tenko do štvorca. Vychladenú hustú omáčkovú zmes s treskou vysypeme do stredu cesta. Rohy cesta poprekladáme do stredu, aby zmes úplne zakryli. Snažíme sa ich opatrne zlepiť. Hotový piroh natrieme vajíčkom. Pečieme 20 - 30 minút pri teplote 180 °C. Tradičný ruský piroh je plnený aj lososom, krevetami či kaviárom.

__
Medová severoafrická hovädzina s
mletým zázvorom
Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa ● lyžica sirupu ● 1,5 lyžice škrobovej múčky ● 2 lyžice práškového cukru ● lyžička octu ● Zmes: lyžica sójovej omáčky ● lyžica sherry ● štipka mletého zázvoru ● lyžička škrobovej múčky ● 1/2 lyžičky soli ● olej
Recept: Hovädzie mäso nakrájame na plátky asi 5 cm dlhé. Tie premiešame najprv v sirupe a potom obalíme v škrobovej múčke. Na rozpálenom oleji mäso rýchlo vypražíme z oboch strán a necháme odkvapkať. Do panvice dáme trochu čerstvého oleja, skaramelizujeme na ňom cukor a zalejeme zmesou pripravenou z octu, sójovej omáčky, vína a zázvoru, do ktorej sme primiešali trochu škrobovej múčky. Keď omáčka zhustne, pridáme do nej odkvapkané mäso, zamiešame a môžeme podávať.

__
Mletý ruský biftek s omáčkou s hríbmi a kaparami

Suroviny:
350 g mletého mäsa (hovädzie aj bravčové) ● vajce ● 25 g cibule ● 60 g strúhanky ● 75 g žemlí ● 30 g oleja ● mleté čierne korenie ● soľ ● Na omáčku: 60 g margarínu ● 75 g koreňovej zeleniny ● 25 g cibule ● 50 g hladkej múky ● 125 ml mlieka ● 15 g cukru ● 10 g horčice ● 50 g nakladaných hríbov ● 10 g kapár so soľou ● citrón ● ocot ● divoké korenie ● soľ
Recept: Do mletého mäsa pridáme vajcia, strúhanku, nastrúhanú cibuľu, namočené a vyžmýkané žemle, mleté čierne korenie, soľ a všetko dobre premiešame. Z tejto hmoty tvoríme okrúhle bifteky, ktoré rýchlo opečieme na rozpálenom oleji. Na tuku opražíme zeleninu s cibuľou a korením, pridáme citrón, ocot a zalejeme malým množstvom vriacej vody. Tento základ vlejeme na pekáč, do ktorého uložíme opečené bifteky a v rúre ich dusíme. Udusené bifteky zo šťavy vyberieme, šťavu zahustíme, prevaríme, pridáme cukor, soľ, horčicu, podľa potreby rozriedime a varíme asi 30 minút. Pred koncom varenia pridáme mlieko, omáčku ešte raz prevaríme a precedíme na udusené bifteky. Ako vložky do omáčky pridáme nasekané kapary, na plátky nakrájané nakladané hríby a ešte raz necháme prejsť varom.

__
Morčacie karibské palacinky

Suroviny:
PL oleja ● 100 g hladkej múky ● mlieko ● vajce ● 200 g morčacích pŕs ● cibuľa ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g tvrdého syra ● 150 ml kečupu
Recept: Z oleja, múky a vajca pripravíme cesto na palacinky a necháme ho chvíľu odstáť. Potom z neho upečieme palacinky. Cibuľu speníme na oleji, pridáme nadrobno nakrájané mäso, soľ, korenie a dusíme domäkka. Zmesou naplníme palacinky, zvinieme ich a položíme na pekáč. Nastrúhaný syr zmiešame s kečupom a polejeme tým palacinky, ktoré potom zapečieme v rúre.

__
Morčacie mäso a la Stroganov

Suroviny:
600 g mäsa (najlepšie morčacie prsia) ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 200 g kyslých uhoriek ● 250 g hríbov ● 100 g údenej slaniny ● 2 PL múky ● bobkový list ● 1/2 kl tymianu ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 100 ml suchého bieleho vína ● 10 - 15 kúskov kapár ● 200 ml smotany na šľahanie ● PL horčice ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso očistíme, umyjeme, usušíme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame na jemno, uhorky nastrúhame a hríby nakrájame. Na malé kúsky nakrájanú slaninu opečieme a keď pustí masť, pridáme k nej cibuľu a opražíme ju. Mäso posypeme múkou, pridáme ho k cibuli a na silnom ohni rýchlo opečieme. Pridáme hríby, pretlačený cesnak, bobkový list, tymian, paradajkový pretlak, víno, uhorky a kapary, osolíme, okoreníme podľa chuti a na miernom ohni varíme asi 10 minút. Potom prilejeme smotanu, primiešame horčicu a celú masu prevaríme. Podávame s neutrálnou prílohou – ryžou alebo cestovinami.

__
Morčacie mexické soté s červenou fazuľou

Suroviny:
400 g morčacích pŕs ● 2 PL oleja ● kl soli ● stredne veľký pór ● trochu korenia – mexická zmes ● 100 g sterilizovanej červenej fazule ● 100 g sterilizovanej kukurice ● 100 g sterilizovaného hrášku ● 50 g kečupu
Recept: Morčacie prsia pokrájame na rezance a opečieme na rozpálenom oleji. Pridáme na rezance pokrájaný pór a spolu opečieme. Potom pridáme fazuľu, hrášok, kukuricu a nakoniec kečup. Všetko dobre podusíme a podávame s ryžou alebo zemiakmi.

__
Moskovský kapor s olivami a kaparami

Suroviny:
1 l vývaru z kapra ● 400 g vypitvaného kapra ● 10 konzervovaných olív bez kôstok ● kl kapár ● citrón ● petržlenovú vňať
Recept: Očisteného, vypitvaného, vykosteného a umytého kapra nakrájame na rovnomerné kocky s hmotnosťou 50 g na porciu, mierne osolíme a necháme v chlade odležať. Z vývaru z kapra odoberieme asi 1/3, zalejeme kapra nakrájaného na porcie a varíme asi 15 minút. Pri podávaní porciu nakrájaného kapra vložíme na tanier, pridáme olivy, kapary, plátok olúpaného citróna, zalejeme horúcim vývarom z kapra a posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

__
Ostrá juhoamerická kukuričná polievka

Suroviny:
300 g mäkkých varených kukuričných zŕn z konzervy ● 2 PL masla ● kl mletých chilli papričiek ● veľká zelená ošúpaná paprika ● červená sladká ošúpaná paprika ● celá malá štipľavá chilli paprička ● 1,2 l kuracieho vývaru ● 200 ml šľahačky ● soľ
Recept: Maslo rozpustíme a jemne v ňom opečieme mletú chilli papričku a krátko opečieme na väčšie kusy nakrájanú ošúpanú zelenú papriku. Pridáme kukuricu, na kúsky nakrájanú ošúpanú červenú papriku, celé chilli, zalejeme vývarom, osolíme podľa chuti a asi 3 minúty povaríme. Na vrch potom dáme šľahačku. Jemne zamiešame a nalievame do tanierov.

__
Ovčí čakankový šalát s feferónkou

Suroviny:
100 g ovčieho syra ● hlavička čakanky ● feferónka ● 2 artičoky ● 25 g čiernych olív ● pomaranč ● 2 PL oleja ● 2 PL octu ● 6 PL pomarančovej šťavy ● estragón
Recept: Estragón zmiešame s nakrájanou feferónkou, olejom, octom a pomarančovou šťavou. Touto marinádou polejeme syr a necháme asi hodinu odstáť. Potom pridáme nasekanú čakanku, artičoky, olivy a kúsky pomaranča.

__
Pečená staroruská repa s kyslou smotanou

Suroviny:
3 stredne veľké repy ● cibuľa ● 1/2 hrnčeka kyslej smotany ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: Repu očistíme, dáme do pekáča, zalejeme polovicou hrnčeka vody a pečieme do mäkka. Vychladnutú repu nakrájame na tenké plátky, pridáme k nej nakrájanú cibuľu, soľ, čierne korenie, smotanu a posypeme ju petržlenovou vňaťou.

__
Pekelne ostrá mexická čili polievka

Suroviny:
mleté bravčové mäso ● 2 rajčinové pretlaky alebo 1 l rajčinového džúsu ● 3 - 4 rajčiny, ● konzerva bielej fazule ● konzerva červenej fazule v slanom náleve ● pór ● Na dochutenie: nastrúhaný muškátový orech ● cesnak ● soľ ● chilli korenie ● ostrá chilli sójová omáčka ● sójová omáčka sladká ● mleté čierne korenie ● sladká paprika ● 2 PL whisky
Recept: Na oleji urestujeme 2 veľké cibule. Zlejeme fazuľové konzervy a fazuľu necháme odkvapkať. Na urestovanú cibuľu dáme 2 kl mletej sladkej papriky a zalejeme ju pohárom vody. Do hrnca dáme dusiť bravčové mleté mäso, posypeme ho čiernym korením a pridáme nakrájaný cesnak. Nastrúhame doň celý muškátový oriešok a ďalej dusíme pod pokrievkou. Do polievky pridáme ostré chilli korenie, ostrú sójovú omáčku, sladkú sójovú omáčku, chilli korenie a 2 PL alkoholu. Potom nakrájame rajčiny bez šupky a dáme ich do hrnca. Stále dusíme domäkka, mäso musí byť uvarené a mäkké. Pridáme fazuľu a dusíme ďalej. Do hrnca pridáme ešte 2 konzervy rajčinového pretlaku alebo 1 l rajčinového džúsu a necháme prejsť varom. Keď polievka s pretlakmi zovrie, pridáme na kolieska nakrájaný pór a po 2 minútach odstavíme zo sporáka. Pór by mal ostať iba minimálne sparený. Polievku môžeme podávať s tortillami alebo arabským chlebom.

__
Peruánske kurča s vlašskými orechmi a pikantným syrom

Suroviny:
1,8 kg kurčaťa ● 125 ml olivového oleja ● 220 g vlašských orechov ● 2 strúčiky cesnaku ● 6 čili ● 4 krajce chleba namočeného v kuracom vývare ● konzerva nesladeného kondenzovaného mlieka ● 110 g nastrúhaného pikantného syra ● cibuľa ● soľ ● čierne korenie ● 6 zemiakov ● čierne a zelené olivy na ozdobu ● 2 natvrdo uvarené vajcia
Recept: Kurča uvaríme v osolenej vode, vykostíme ho a mäso roztrháme na menšie kúsky. Na rozpálenú panvicu pridáme olej, nadrobno nakrájanú cibuľu, nasekaný cesnak a papričky, soľ a korenie. Všetko osmažíme dozlatista. Potom pridáme krajce chleba rozkrojené napoly a smažíme ďalších 10 minút. Pridáme nasekané orechy, syr, mäso, dobre prehrejeme a pred podávaním pridáme kondenzované mlieko. Napokon všetko preložíme na nahriatu misu, navrch položíme rozpolené uvarené zemiaky, ozdobíme štvrtinami vajec a olivami.

__
Peruánsky šalát z pečeného kuraťa s ananásom

Suroviny: 300 g pečeného kurčaťa bez kože a kostí ● 50 g majonézy ● 150 g kyslej smotany ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1/2 kl karí ● soľ ● korenie ● štipka cukru ● 2 papriky ● 280 g kukurice z konzervy ● 250 g ananásu z konzervy ● 300 g mrazeného hrášku ● zväzok petržlenu
Recept: Kurča pokrájame na 1 cm veľké kúsky. Zmiešame s majonézou, smotanou, citrónovou šťavou a karí. Ochutíme soľou, korením a cukrom. Papriky rozkrojíme na štvrtiny, odstránime jadierka a pokrájame na rezance. Kukuricu dáme odkvapkať, ananás pokrájame na kúsky. Hrášok preplachujeme na site horúcou vodou, kým sa nerozmrazí. Ku kurčaťu pridáme zeleninu a ovocie a dobre premiešame. Šalát ochutíme a ozdobíme petržlenom. Ako prílohu podávame sendvič s bylinkovým maslom.

__
Plnené placky taco so zeleninou a fazuľou

Suroviny:
350 g kuracích pŕs bez kože ● 3 strúčiky cesnaku ● šťava z limety ● kl zmesi mexického korenia ● PL olivového oleja ● 2 červené pokrájané papriky ● konzerva veľkej fazule ● 8 hotových placiek taco (sendvič vyrobený z tenkej tortilly) ● avokádo ● 85 g šalátových listov ● 3 mladé cibuľky ● 3 PL čerstvých koriandrových listov ● paradajka ● 4 PL kyslej smotany ● tabasco ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Do misy dáme kuracinu, posekaný cesnak, limetovú šťavu a zmes mexického korenia, posolíme a posypeme čiernym korením. V teflónovej panvici rozohrejeme olej. Vložíme doň kuraciu zmes a pražíme minútu bez miešania. Pridáme papriky a opekáme na silnom ohni 5 minút, kým kurča nezhnedne. Vložíme fazuľu a za občasného premiešania ju prehrejeme. Medzitým vložíme na plech placky taco otvoreným koncom nadol. Zohrievame ich v predhriatej rúre pri teplote 180 °C 3 minúty. Avokádo ošúpeme a pokrájame na kocky. Kuraciu zmes s paprikou rozdelíme do placiek. Pridáme avokádo, nakrájaný šalát a mladú cibuľku, na kocky nakrájanú paradajku, nasekaný koriander a tabasco. Podávame poliate kyslou smotanou.

__
Pochúťková ruská marlenka

Suroviny:
100 g masla ● 2 PL medu ● 250 g cukru ● kl octu ● PL jedlej sódy ● 2 vajcia ● 700 g hladkej múky ● Na krém: 200 g masla ● kondenzované sladké mlieko ● mleté vlašské orechy ● koňak
Recept: Sódu s octom zmiešame, do hrnca dáme maslo, med, cukor a všetko vymiešame. Potom pridáme ocot zo sódou a znovu vymiešame. Zmes dáme na oheň a za stáleho miešania pridáme vajce. Stále miešame, až kým sa na povrchu objaví pena a zmes zhnedne, potom ju ihneď odstavíme. Po čiastočnom vychladnutí pridáme preosiatu hladkú múku, vypracujeme cesto, prikryjeme ho a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste. Po odpočinutí cesto rozdelíme na 7 - 8 guliek, každú roztlačíme na tenkú placku a dáme piecť. Kondenzované mlieko mierne varíme v plechovke 3 hodiny celé ponorené vo vode. Potom ho necháme vychladnúť - vznikne tuhá hnedá hmota. Vyklopíme ju a s maslom rozmixujeme, ďalej môžeme pridať oriešky a trochu koňaku. Jednotlivé placky potrieme krémom a jednu z placiek postrúhame na posledný krém na povrchu torty.

__
Ražeň z bravčového stehna na karibský spôsob

Suroviny:
2 kg bravčového stehna aj s kožou ● 5 zelených paprík ● kl chilli korenia ● 5 zrniek nového korenia ● kl drvenej rasce ● PL oregana ● 4 strúčiky cesnaku ● pomaranč
Recept: Papriky nasucho opečieme, olúpeme a nakrájame na kúsky. Pridáme chilli korenie, soľ , rascu, roztlčené nové korenie, oregano, prelisovaný cesnak a šťavu z pomaranča a zo surovín vymiešame pastu. Na koži na stehne narežeme štvorčeky, mäso osolíme a dobre potrieme marinádou, ktorú votrieme aj do zárezov na koži. Potom necháme mäso 3 hodiny odležať. Potom ho nastokneme na ražeň a zvoľna pečieme asi 2 hodiny. Počas pečenia potierame marinádou. Podávame s chlebom a fazuľou.

__
Ruská história menom boršč

Suroviny:
0,5 kg hovädzieho rebra ● 100 g údeného mäsa ● bravčové koleno alebo nožičku ● 200 g koreňovej zeleniny ● polovica malej kapusty ● 200 g cvikly ● cibuľa ● PL octu ● PL cukru ● varené zemiaky ● kyslá smotana
Recept: Rebro, údené mäso, bravčové koleno (alebo nožičku) a očistenú koreňovú zeleninu dáme variť do studenej vody. Medzitým podusíme cviklu nakrájanú na rezance a sparenú kapustu tiež nakrájanú na rezance. Pridáme uvarené mäso, ktoré oberieme od kostí, nakrájame na kocky a dovaríme do mäkka. Nakoniec všetko dochutíme octom a cukrom. Podávame horúce s varenými zemiakmi a s kyslou smotanou.

__
Ruská polievka z husacích drobkov a so zeleninou

Suroviny:
400 g husacích drobkov ● 250 g koreňovej zeleniny ● pór ● cvikla ● 150 g kyslej kapusty ● zemiak ● 2 strúčiky cesnaku ● 70 g paradajkového pretlaku ● 2 bobkové listy ● olej ● PL octu ● PL cukru ● 100 ml kyslej smotany ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Husacie drobky umyjeme a uvaríme. Na oleji opražíme pretlak, cukor, ocot, pridáme očistenú a nakrájanú cviklu, zalejeme trochou vývaru a uvaríme. Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky, opražíme na oleji, podlejeme vývarom z husacích drobkov a uvaríme ju do mäkka. Potom k nej pridáme uvarenú cviklu, nakrájanú kyslú kapustu, bobkový list, pretlačený cesnak, zalejeme zvyšným vývarom a varíme 20 minút. Podávame s kyslou smotanou.

__
Rybacia chutná ucha

Suroviny: 0,5 g rybieho mäsa z ostrieža, šťuky alebo zubáča ● 50 g masla ● 100 g koreňovej zeleniny ● 700 ml vody ● 200 g očistených zemiakov ● kl soli ● štipka mletého čierneho korenia ● polovica citróna ● kôpor
Recept: Očistené, vypitvané, vykostené a umyté ryby nakrájame na hrubšie rezance. Na masle opražíme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Potom pridáme na hrubšie rezance nakrájané zemiaky, ochutíme soľou, okoreníme a varíme do mäkka. Pred dovarením pridáme pripravené ryby a spolu varíme ešte asi 8 až 10 minút. Pri podávaní každú porciu dochutíme citrónovou šťavou a vložíme na jemno nakrájaný kôpor.

__
Stará dobrá ruská zmrzlina

Suroviny:
3 vajcia ● 3 PL práškového cukru ● vanilkový cukor ● 2 šľahačkové smotany ● oblátky veľkosti formy
Recept: Žĺtky vymiešame s 2 PL práškového cukru, bielky vyšľaháme s PL cukru a s vanilkovým cukrom na tuhý sneh. Osobitne vyšľaháme šľahačkové smotany a vymiešané žĺtky zľahka zmiešame so snehom a šľahačkou. Na dno formy položíme oblátku, vylejeme na ňu pripravenú zmes, prikryjeme druhou oblátkou a dáme do mrazničky.

__
Staroruská hovädzina s kyslou kapustou

Suroviny:
0,5 kg hovädzieho mäsa zo stehna ● soľ ● 200 g kyslej kapusty ● 2 cibule ● 50 g údenej slaniny ● mleté čierne korenie ● 100 g hladkej múky ● olej ● 100 ml smotany
Recept: Mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na rezne, vyklepeme a osolíme. Na každý rezeň dáme trocha kyslej kapusty prekrojenej na malé kúsky, koliesko cibule a kúsok slaniny, všetko okoreníme, zvinieme a previažeme niťou. Pripravené zá­vitky obalíme v múke, na rozpálenom oleji zo všetkých strán opečieme a vyberie­me. Do výpeku dáme nadrobno pokrájanú cibuľu, opražíme, podlejeme horúcou vodou, vložíme opečené závitky, prikryjeme a za občasného miešania a podlievania udusíme do mäkka. Keď sú závitky mäkké, odstránime z nich nite a do šťavy zamiešame smotanu. Podávame s ryžou.

__
Staroruské mäsové pirohy z pliecka

Suroviny:
Na cesto: 0,5 kg múky ● pohár mlieka ● kocka kvasníc ● PL cukru ● PL oleja ● Na plnku: väčšia cibuľa ● 0,5 kg mletého pliecka ● strúčik cesnaku ● petržlenová vňať ● korenie ● soľ ● šampiňóny
Recept: Všetky suroviny na cesto spolu vymiešame necháme vykysnúť. Z cesta vytvarujeme valec s priemerom asi 6 cm a nakrájame z neho kolieska hrubé asi 4 cm. Na každé koliesko dáme plnku, preložíme a uzavrieme, aby nevytiekla. Pirohy potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme pri teplote 220 °C asi 20 minút. Plnka: cibuľu upražíme na oleji, pridáme k nej mleté pliecko, cesnak, petržlenovú vňať, korenie, soľ a nakrájané šampiňóny.

__
Staroruský dusený jeseter na bielom víne

Suroviny:
1 kg vypitvaného jesetera ● kl soli ● mleté čierne korenie ● 300 g čerstvých šampiňónov ● 150 ml bieleho vína ● 50 g múčneho masla (maslo zmiešané s hladkou múkou v pomere 1:1) ● kl masla ● 300 ml rybieho bujónu
Recept: Z očisteného, vypitvaného a umytého jesetera vytiahneme strunu z chrbtice a nakrájame ho na asi 170 g porcie. Porcie ryby osolíme a okoreníme polovičným množstvom soli, korenia a necháme chvíľu odležať. Očistené šampiňóny nakrájame na hrubšie plátky. Do vhodnej nádoby uložíme porcie rýb, medzi jednotlivé kusy vložíme plátky šampiňónov, zalejeme ich vínom a časťou vývaru a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Udusenú rybu so šampiňónmi vyberieme, vložíme do čistej nádoby a uchováme v teple. Šťavu vydusíme na polovicu, pridáme múčne maslo a necháme povariť. Povarenú šťavu precedíme, pridáme maslo, podľa potreby osolíme, okoreníme a krátko prevaríme. Pri podávaní na porcie ryby uložíme šampiňóny a polejeme ich hotovou šťavou. Vhodné prílohy: varené zemiaky s petržlenovou vňaťou alebo čierny chlieb.

__
Stehenné juhoamerické bravčové rezne s paradajkami

Suroviny:
600 g bravčového stehna ● 50 g cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● 70 g oleja ● 60 g cibule ● 60 g zeleninovej papriky ● 60 g rajčiakov
Recept: Mäso umyjeme a nakrájame 4 rezne, potrieme ich pretlačeným cesnakom, osolíme, okoreníme a na rozpálenom oleji opekáme do zlatista z oboch strán. Mäso vyberieme, cibuľu a papriku nadrobno pokrájame, dáme na panvicu a dusíme 10 minút. Potom pridáme na štvrtiny nakrájané rajčiaky. Po krátkom dusení mäso obložíme zeleninou a podávame.

__
Stredoamerické lístkové šatôčky s mletým mäsom

Suroviny:
lístkové cesto ● mleté mäso ● cibuľa ● cesnak ● plechovka kukurice ● ostrý kečup ● nastrúhaný syr
Recept: Na cibuľke osmažíme osolené a okorenené mäso. Pridáme cesnak. Keď je mäso opečené, pridáme nakladanú kukuricu a ostrý kečup. Hotové necháme vychladnúť. Z lístkového cesta vyvaľkáme placku a narežeme z nej štvorčeky 4 x 4 cm. Do každého štvorčeka dáme mäsovú zmes, poriadne prehneme cez rohy do šatôčky. Potrieme vajcom, posypeme nastrúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme na papieri na pečenie. Hotové posypeme pažítkou.

__
Stredokaribský kurací hrniec s fazuľou a kukuricou

Suroviny:
750 g kuracích pŕs ● konzerva sladkej kukurice ● 2 konzervy fazule v rajčinovej omáčke ● pór ● 2 papriky ● 2 väčšie cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● chilli zmes ● soľ ● plnotučná horčica ● kečup ● sójová omáčka ● worcesterská omáčka
Recept: Na panvici speníme nakrájanú cibuľu, pór a papriku. Zeleninu osolíme a mierne podusíme. Pridáme kuracie prsia nakrájané na kocky, trochu sójovej a worcesterskej omáčky. Dusíme asi 15 minút, potom pridáme fazuľu, kukuricu, pretlačený cesnak a znovu dusíme. Na záver primiešame kečup a horčicu. Podávame so zemiakovými plackami.

__
Šašlík z baraniny s muškátovým orieškom

Suroviny:
400 g mladého baranieho mäsa ● soľ ● 40 g cibule ● kl mletej sladkej papriky ● 1/2 muškátového orieška ● PL octu ● 60 g údenej slaniny ● 20 g hladkej múky ● 50 g masti ● trošku horčice
Recept: Baranie mäso umyjeme v horúcej vode, pokrájame na kocky a osolíme. Cibuľu očistíme, na drobno posekáme, posypeme paprikou, postrúhaným muškátovým orieškom, polejeme octom a všetko premiešame. Pridáme k tomu pokrájané mäso a necháme na chladnom mieste asi 2 hodiny. Potom mäso napicháme na štyri ražne a na koniec každého dáme kúsok slaniny. Mäso na ražňoch poprášime múkou a prudko opečieme na masti zo všetkých strán. Podávame obložené kolieskami cibule, s horčicou a chlebom.

__
Šunkové závitky s vajcom

Suroviny: 50 g šunky ● 15 g húb ● 10 g majonézy ● vajce ● cesnak ● podľa chuti chren ● korenie
Recept: Huby uvaríme, opečieme a na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s uvareným vajcom a cesnakom. Premiešame a zahustíme majonézou. Z masy sformujeme malé klobásky, ktoré zabalíme do tenkých plátkov šunky. Každý závitok ozdobíme zelenou vňaťou, polejeme rôsolom a necháme vychladnúť. Podávame s chrenom.

__
Tradičná mexická salsa

Suroviny:
3 zrelé rajčiaky ● 3 zelené rajčiaky ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● kl koriandra ● PL chilli ● štipka múky
Recept: Olúpané zrelé i zelené rajčiaky bez zrniečok podusíme v hrnci, pridáme rozdrvený cesnak, korenie, vodu, odstavíme a podávame ako prílohu k rôznym mexickým jedlám.

__
Tradičné ruské pagáčiky z kukuričných vločiek

Suroviny:
3 vajcia ● 150 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● 300 g jemných kukuričných vločiek ● 150 g hrozienok
Recept: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme práškový i vanilkový cukor a znova prešľaháme. Nakoniec pridáme kukuričné vločky, hrozienka, žĺtky a všetko spolu premiešame. Na vymastený a trocha zohriaty plech kladieme lyžicou malé kôpky ďalej od seba a v mierne teplej rúre upečieme.

__
Tradičný mexický hovädzí guláš s ementálom

Suroviny:
400 g predného hovädzieho mäsa ● 100 g ementálu ● 50 g masti ● 150 g sterilizovaného hrášku ● 2 cibule ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 30 g hladkej múky ● mäsový vývar ● nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme na masti a primiešame mäso. Opražíme ho, osolíme, okoreníme a podlejeme mäsovým vývarom. Udusíme do polomäkka. Pridáme nasucho opraženú múku, paradajkový pretlak a dodusíme domäkka. Potom primiešame sterilizovaný hrášok a zohrejeme. Do každej porcie guláša dáme časť nastrúhaného syra a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou.

__
Vidiecka ruská hovädzia pečienka so šampiňónmi

Suroviny:
soľ ● 40 g masla ● 600 g zemiakov ● petržlenová vňať ● 200 g šampiňónov ● mleté čierne korenie ● 600 g sviečkovej ● 200 ml kyslej smotany ● 200 g cibule ● citrónová šťava
Recept: Mäso nakrájame na kocky, osolíme a opečieme na oleji, zemiaky nakrájame na plátky a takisto ich opečieme, rovnako aj cibuľu nakrájanú na kolieska. Medzitým uvaríme huby a opečieme ich na masle. Všetko musíme opekať samostatne. Potom vložíme opečené mäso, zemiaky, cibuľu a huby do zapekacej misy, zalejeme to omáčkou, zakryjeme a zapekáme asi hodinu. Omáčku pripravíme tak, že si urobíme svetlú zápražku, ktorú zriedime hubovým vývarom a kyslou smotanou. Necháme prejsť varom, precedíme a ešte necháme chvíľu variť. Nakoniec omáčku osolíme a dochutíme citrónovou šťavou.

__
Vyprážané moskovské prsia z kuraťa

Suroviny:
4 kuracie prsia ● 120 g hladkej múky ● 3 vajcia ● 200 g strúhanky ● olej na vyprážanie ● 150 g masla ● 3 strúčiky cesnaku ● petržlenová vňať ● soľ ● drvené čierne korenie
Recept: Do mäkkého masla vmiešame prelisovaný cesnak, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a soľ. Zmesou naplníme kuracie prsia. Obalíme ich v múke, vajci, strúhanke a vypražíme.

TOPlist