Rady a tipy

recepty

● Ako je to s ananásom. Ananás je zrelý, ak jeho list ľahko odtrhneme. Tmavé mäkké škvrny naznačujú, že plod je otlčený. Ananás nekrájame tým nožom, ktorým sme ho zbavovali šupky, tá obsahuje kyselinu, ktorá môže spôsobiť zápal úst alebo pier.

● Ako je to s rúrami. Pečenie v obyčajnej a teplovzdušnej rúre sú odlišné. V teplovzdušnej sa ohrieva vzduch, ktorý je poháňaný ventilátorom. Tento systém umožňuje rovnomerné pečenie vo všetkých častiach. Preto sa pre rovnakú dĺžku pečenia nastavuje u teplovzdušných rúr teplota asi o 20 °C nižšia ako u klasických rúr.
Ako koreniť mäso. Ak pripravujete mäso s korením ako je tymian, bobkový list, nové korenie, klinčeky či borievka, urobte si najprv odvar z tohto korenia, ten potom sceďte a mäso ním podlievajte.

Ako na baraninu. Baranie mäso zbavíme typickej nepríjemnej chuti, keď ho odblaníme, odstránime loj a mäso vložíme na niekoľko minút do vody, do ktorej sme pridali trochu octu.

● Ako na cestoviny. Cestoviny sa nezlepia a neprilepia ku dnu, keď do vody, v ktorej ich varíme vlejeme lyžicu oleja.

Ako na čistenie diviny. Divina sa pri príprave neoplachuje vodou, takže niektoré časti nie sú dokonale očistené. K ich spracovaniu postačí nôž na oškrabanie a utierka na zotretie.

● Ako na čokoládové škvrny. Čerstvých škvŕn od čokolády alebo kakaa sa zbavíte tak, že ich prepláchnete vodou bez pracieho prostriedku. Staršie škvrny zmäkčite najprv glycerínom, potom preperte v saponátovom kúpeli a prepláchnite.

● Ako na čokoládovú polevu. Aby sa poleva z čokolády nepripálila, hrnček s čokoládou nikdy nedávame na prudký oheň, ale rozohrievame ho pomaly na miernom ohni za stáleho miešania, alebo najlepšie vo vodnom kúpeli.

Ako na digestor. Na usadené nečistoty na digestore treba mať po ruke prostriedok so silným odmasťujúcim účinkom. Raz za čas je dobré digestor naimpregnovať prostriedkom s čistým olejovým základom.

● Ako na dobrý vývar. Silný vývar pripravíme tak, že kosti a odrezky mäsa prudko opečieme s opraženou zeleninou a paradajkovým pretlakom. Všetko podlejeme vínom a necháme vychladnúť. Potom zmes zalejeme vodou, asi tri hodiny varíme a prepasírujeme cez sito.

● Ako na domáci olej. Z usušených hríbov môžeme pripraviť chutný olej. Hríby nasekáme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej uzatvárateľnej fľaše, dolejeme olivovým olejom, doplníme lístkami čerstvých byliniek (bazalky či tymianu). a v chlade necháme lúhovať približne dva týždne.

● Ako na domácu pizzu. Ak pripravujeme domácu pizzu alebo slané koláče či šatôčky, ozdobíme ich až krátko pred pečením. Keď totiž kladieme na cesto studené suroviny (paradajky, salámu, paradajkový pretlak či kečup), mohlo by cesto navlhnúť.

● Ako na dusenie ryby. Pred dusením rybieho mäsa ho najprv krátko opečieme, aby bolo chutnejšie a šťavnaté. Na dusenie používame neporušené smaltované, antikorové alebo teflónové nádoby prikryté pokrievkou.

● Ako na espresso. Ak mletú kávu používate na prípravu espressa, potom ju skladujte vo vzduchotesne uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste, najdlhšie však týždeň.

● Ako na farbu zeleniny. Zelená zelenina, napríklad hrášok či fazuľka, si udrží intenzívnu farbu, ak do vody na varenie pridáte trocha jedlej sódy, ocot alebo citrónovú šťavu.

Ako na gratinovanie. Gratinovanie je jednoduché, v podstate ide o klasické zapekanie, len pokrmy sa pri ňom pečú krátko a intenzívne. Používajú sa nato špeciálne porcelánové misky alebo nádoby z varného skla.

● Ako na grilovanie mäsa. S grilovaním marinovaného mäsa začnite až potom, keď ho zbavíte prebytočnej marinády a utriete kuchynským papierom. Vysoké množstvo cukru v marináde by mohlo spôsobiť, že cukor by sa pri grilovaní mohol pripiecť na rošt.

● Ako na horčicu. Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí

● Ako na hydinu. Aby sa hydina upiekla dozlatista, potrieme ju pred pečením sladkou smotanou. Krásnu chrumkavú hydinu dosiahneme tak, že počas pečenia či grilovania ju niekoľkokrát potrieme čiernym pivom.

Ako na kávové škvrny. Škvrny od kávy vyčistíte tak, že látku namočíte do studeného mlieka a potom vyperiete. Čerstvé škvrny odstránite octovou vodou a môžete ich tiež posypať soľou a trieť vlhkou handričkou.

● Ako na kávovú arómu. Keď kupujeme mletú kávu vo väčšom balení, často stratí svoju arómu. Keď do nej pred presypaním do dózy pridáme štipku soli a dobre ju premiešame, zostane vôňa zachovaná oveľa dlhšie.

● Ako na knedle. Knedle varené vo vode sa neprilepia ku dnu hrnca, ak ich vložíme do mikroténového vrecka. Zemiakové cesto na knedle bude mať pekné žlté sfarbenie, keď doň pridáme najemno nastrúhanú karotku.

● Ako na kurča. Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča sa pripečie do chrumkava.

● Ako na kvalitu ryže. Ak chcete mať bezkonkurenčnú ryžu, jeden jej diel dajte na rozpálený olej a urestujte. Zalejte ju dvomi dielmi uvarenej vody, pridajte cibuľu so zapichnutým klinčekom a v sklenenej mise dajte do rúry. Keď voda vsiakne, ryža je hotová.

Ako na linecké cesto. Do lineckého cesta tuk či maslo nastrúhame na hrubom strúhadle, aby sme si uľahčili miesenie. Rovnakým postup volíme pri iných cestách, zvlášť pri ceste na závin.

● Ako na mandle. Keď si kúpite prírodné mandle, musíme ich spariť vo vriacej vode a olúpať. Ak narazíte v recepte na plátky mandlí a chcete si ich sami urobiť, budete potrebovať malý, veľmi ostrý nožík.

● Ako na mikrovlnku. Ak chceme pri varení v mikrovlnnej rúre zabrániť prilepeniu alebo pripečeniu jedál, používame do nádob pergamenový papier, ktorý po príprave jednoducho odstránime

● Ako na mrazené potraviny. Potraviny, ktoré dávate do mrazničky, najprv označte. Popis na umelohmotných škatuliach napíšte voskovou ceruzkou. Ľahko chytá na umelú hmotu a nezotrie sa.

● Ako na mraziaci box. Do mraziaceho boxu v chladničke by ste mali dávať už zmrazené potraviny. Väčšinou sú tieto boxy menej kvalitné, a nemajú dostatočne nízku teplotu na to, aby potraviny naozaj hlboko zmrazili, preto ich treba spotrebovať čo najskôr.

● Ako na ovocné polievky. Ak chceme dosiahnuť lahodnú chuť ovocných polievok, ochutíme ich napríklad škoricou, zomletým klinčekom alebo vanilkou. Sladšie ovocie miešame s kyslejším, k letnému ovociu pridávame kyselinu citrónovú.

Ako na pach v termoske. Podobne ako chladničku, aj termosku treba raz za čas zbaviť zápachu. Nalejte do nej vodu s cukrom, vložte do väčšej nádoby a niekoľkokrát ju prehrejte. Potom cukrovú vodu vylejte a termosku vypláchnite studenou vodou.

● Ako na pachy v chladničke. Ak sa chcete zbaviť pachov v chladničke, dajte do mištičky, alebo na malý tanierik jedlú sódu, t.j. sódu bikarbónu. Tá pohlcuje všetky neželané pachy v chladničke.

● Ako na pachy v kuchyni.
Ak máte nafajčené v kuchyni či v byte, stačí ak do misky s vodou zriedite ocot a dáte do izby, ocot pachy účinne pohltí.

Ako na pálenie záhy. Keď sa chcete zbaviť pálenia záhy, skúste siahnuť po prírodných prostriedkoch - pripravte si čaj z mäty, medovky, paliny, puškvorca alebo púpavy.

Ako na panvicu. Panvica sa môže zlým zaobchádzaním zdeformovať. Aby sme tomu predišli, prázdnu panvicu nikdy neprehrievame. Pred čistením ju vždy necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

● Ako na paradajky. Paradajky dozrievajú aj po zbere. Ak ich chceme skladovať dlhšiu dobu, trháme plody ešte predtým, ako sčervenajú a zmäknú. Nezrelé plody môžeme nechať dozrieť v papierovom vrecku pri izbovej teplote.

● Ako na pečeň. Hovädzia a bravčová pečeň bude obzvlášť chutná a šťavnatá, keď ju pred vyprážaním neobalíme ako obvykle v múke alebo strúhanke, ale naložíme aspoň na dve hodiny do smotany. Solíme ju však až po tepelnej úprave.

● Ako na pečené mäso. Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, ak ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka

● Ako na plač pri krájaní. Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať a keď pri krájaní cibule slzíme, dajme si do úst kúsok chleba, no nezjedzme ho, pôsobí ako ochranný filter.

● Ako na polámané pečivo. Keď sa vám pritrafí, že väčšina cukroviniek sa vám poláme, skúste urobiť napríklad nepečenú vianočnú tortu. Všetky chutné omrvinky rozdrvíte, spojíte s kúskom rozotreného masla, kvapkou rumu alebo iného likéru a vyložíte nimi dno tortového korpusu a doplníte krémom.

● Ako na poliatie korpusu. Pri polievaní korpusu stečie mnoho polevy na podložku. Keď dáme pred polievaním pod tortu papier na pečenie, môžeme odkvapkanú polevu v papieri skrčiť a odložiť bokom. Poleva stuhne a môžeme ju znovu zohriať a použiť.

● Ako na polievky a šaláty. Prípravu polievok i šalátov uľahčia malé balíčky so zmrazeným zeleným korením. V drobných plastových obaloch dajte zmraziť malé porcie kučeravej petržlenovej vňate alebo ligurčeka.

● Ako na popáleniny. Ak chcete predísť pľuzgierom pri popáleninách, ktoré získame pri varení, stačí popálené miesto ochladiť studenou vodou, nechať mokré a nasypať naň soľ.

● Ako na povlak na tanieroch. Sivý povlak na tanieroch, ktoré sú navyše aj bez lesku, vyčistíme zmesou octu a soli (lyžička soli s dvomi lyžičkami octu

● Ako na praženicu. Raňajšia praženica bude vláčnejšia a jemnejšia, keď do nej na jedno vajce pridáte lyžicu minerálnej vody alebo sódy.

● Ako na prebytočný tuk. Tuk z mäsového vývaru, polievky alebo omáčky môžeme odstrániť papierovým obrúskom. Rozprestrieme ho na polievku a počkáme, kým nevsiakne tuk. Potom obrúsok vidličkou vyberieme. Postup opakujeme pri mastnejšej polievke

● Ako na predjedlo. Studený predkrm podávame pred polievkou. Má to byť lahôdka s mierne pikantnou chuťou, lákavá už na pohľad, ktorá nie je určená na nasýtenie, ale na povzbudenie chuti.

Ako na prezreté paradajky. Mäkké prezreté rajčiny sa len veľmi ťažko krájajú. Ak chceme pripraviť napríklad chutný paradajkový šalát, dáme paradajky na 10 minút schladiť do studenej vody s kúskom ľadu a až potom ich krájame..

● Ako na pripečené jedlo. Na priškvarené jedlo uvaríme v hrnci v troške vody polovicu prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny. Pomáha aj čistiaca tabletka do umývačky, ak ju povaríme v hrnci s vodou.

● Ako na prípravu diviny. Pri kuchynskej úprave diviny netreba šetriť dobrou slaninou. Dlhé naloženie do moridla nie je dnes už podmienkou, kedysi sa tým nahrádzala chladnička a mraznička.

Ako na prskajúci olej. Aby olej pri vyprážaní neprskal, buď treba kúpiť veľkoplošné ploché sito, ktoré položíte na panvicu a olej na ňom zostane, alebo panvicu pred naliatím oleja zľahka posypte soľou..

Ako na pudingovú šupku. Ak chcete puding bez šupky na prípravu krémov a náplní, je najlepšie prekryť ešte teplý puding mikroténovou fóliou.

Ako na riedku plnku. Príliš tekutú plnku, ktorá z buchiet či šatôčok vyteká, treba zahustiť. Slivkový lekvár môžeme zahustiť strúhaným perníkom, do tvarohovej plnky pridáme lyžicu vanilkového pudingu a do džemu lyžičku škrobovej múčky.

● Ako na ryžu a knedle. Ryža získa skvelú chuť pridaním pol téglika jogurtu a pokvapkaním citrónovou šťavou. Knedle varené vo vode sa neprilepia ku dnu hrnca, ak ich vložíme do mikroténového vrecka.

● Ako na ryžu. Ryža získa výbornú chuť pridaním polovice téglika jogurtu a keď ju po uvarení pokvapkáme citrónovou šťavou.

● Ako na slávnostné jedlá. Ak si sviatočné žiada lákavú omáčku, možno ju zahustiť maslom. Jednoducho kúsočky chladného masla vkladáme do horúceho výpeku pečeného alebo duseného mäsa a necháme ich samovoľne rozpustiť.

● Ako na solenie mäsa. Rýchlo opekané mäso solíme až po obojstrannom opečení, inak by sa neutvorila kôrka. Hus, kačicu a kurča nasolíme pred pečením, zvnútra i zvonka. Pečeň a obličky solíme, až keď sú mäkké, tesne pred podávaním.

● Ako na strieborný príbor. Zoxidovaný strieborný príbor zabalíme do alobalu a varíme ho asi 30 minút. Ak máte tabletky na čistenie umelého chrupu, pomôžu aj na striebro.

● Ako na strúhanku. Strúhanka nebude odpadávať z mäsa pri vyprážaní, ak budeme dbať, aby mäso bolo úplne suché.

● Ako na stvrdnutú horčicu. Zvyšnú stvrdnutú horčicu nevyhadzujte, ale vymiešajte ju s lyžičkou citrónovej či inej citrusovej šťavy a pridajte pár kvapiek olivového oleja.

● Ako na sušenie ovocia. Pri sušení musíme niektoré druhy ovocia namočiť aspoň na 5 - 10 minút do citrónového roztoku, ktorý sa skladá z litra vody a šťavy z troch citrónov. Jablká, banány alebo hrušky tak nezhnednú.

● Ako na škrupinu vajec. Či už varíme vajcia natvrdo dlho alebo krátko, väčšinou sa nám ťažko zbavujú škrupiny. Lúpanie vajec si uľahčíme, keď vodu na varenie vajec osolíme niekoľkými lyžičkami soli.

Ako na špinavý rošt. Grilovací rošt ľahko vyčistíte, keď ho na noc zabalíte do mokrého novinového papiera. Nečistoty na rošte povolia a nebude ho potrebné namáhavo drhnúť.

● Ako na šťavnaté mäso. Ak chcete mať šťavnaté mäso, vložte ho priamo do vriacej vody alebo vývaru. Mäso sa ihneď zatiahne a jeho šťava zostane vnútri.

Ako na tvarohový koláč. Ak chcete vláčnejší a jemnejší tvarohový koláč s posýpkou, ešte teplý ho hneď po vybratí z rúry prelejte niekoľkými lyžičkami smotany. Bude tak chutnejší a dlhšie vydrží čerstvý.

Ako na tvrdé mäso. Keď prelejete stvrdnuté mäso trochou koňaku, opäť zmäkne. Aby šunka bola po stuhnutí zase šťavnatá, vložte ju na chvíľu do teplej vody.

Ako na umývanie foriem. Na umývanie foriem treba opatrnosť - formu opláchneme hneď po použití teplou vodou s čistiacim prostriedkom alebo ju necháme namočenú, aby nevyschla. Formy nedávame do umývačky, pretože tablety by mohli narušiť ich povrchovú úpravu.

Ako na usadeniny. Uschnuté usadeniny v mikrovlnke zlikvidujeme tak, že do nádoby nalejeme vodu a nakrájame 4 - 5 kusov citrusového ovocia. Nádobu vložíme do mikrovlnky a varíme pri najvyššom výkone 3 - 5 minút. Para zmäkčí špinu na stenách.

● Ako na uvarené zemiaky. Ak zemiaky nepodávate ihneď, stane sa, že sa v hrnci zaparia a sú veľmi vlhké a nepríjemne mazľavé. Zabránite tomu tak: že zlejete vodu a vložíte medzi hrniec a pokrievku papierovú kuchynskú utierku..

● Ako na varené mäso. Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.

● Ako na varenie mlieka. Mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme tenkou vrstvou masla a pri varení mlieko nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom, ak predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť

● Ako na varenie zemiakov. Pred varením zemiaky nenechávame dlho vo vode, aby nestratili minerály a vitamíny rozpustné vo vode. Zemiaky zalejeme horúcou vodou a uvedieme do prudkého varu.

● Ako na vianočné perníky. Perníky budú krásne vláčne, keď pri miesení cesta doň zapracujeme aj niekoľko lyžíc čierneho čaju.

Ako na vodný kameň. Ak sa na kohútikoch v kuchyni vytvorila vrstva usadeniny, obaľte kohútik kusom vaty namočenou v octe a nechajte niekoľko hodín pôsobiť, najlepšie cez noc.

● Ako na vyčistenie riadu. Stopy rúžu zo skla ľahko umyjeme, ak ho predtým potrieme štipkou soli. Vzácny porcelán by mohla soľ poškodiť, preto použijeme ocot.

● Ako na vymastenie plechu. Na dokonalé vymastenie plechu alebo panvice dobre poslúži surový očistený a rozkrojený zemiak a vidlička, ktorú do neho zapichneme a tak rovnomerne rozotierame tuk.

● Ako na zabíjačku. Prvým krokom zabíjačky je omráčenie, potom je možné bezpečne a bezbolestne vykonať vykrvácanie. Dôkladným vykrvácaním získame mäso s malým zvyškom krvi, čo prispieva k celkovej kvalite mäsa a zachytená krv je výbornou surovinou na prípravu zabíjačkových pochúťok.

● Ako na zahusťovanie omáčok. Na zahustenie omáčky môžeme používať múčne maslo. Kopcovitú lyžicu múky zmiešame s lyžicou masla a vyformujeme guľku. Tú potom vložíme do vriacej omáčky a za stáleho miešania rozpustíme.

● Ako na zápražku. Namiesto klasickej zápražky získame zamatovú omáčku takzvaným francúzskym maslom, vypracovaným s múkou v pomere 1:1. Cestíčko necháme v chladničke stuhnúť a po kúskoch ho vmiešame do vypečenej šťavy.

● Ako na zaváraniny. Marmelády a džemy sa menej kazia, ak pri ich príprave utrieme viečka a uzávery pohárov rumom.

● Ako na zemiakové knedle. Zemiakové knedle sa nezrazia, keď ich pred krájaním prepichnete na niekoľkých miestach vidličkou tak, aby para mohla voľne uniknúť.

● Ako na zemiakové placky. Do cesta na zemiakové placky pridajte 1 - 2 lyžičky tvarohu. Zjemníte tak ich chuť a po upečení budú krásne chrumkavé.

Ako na zemiakové placky. Poriadne zemiakové placky musia voňať cesnakom. Aby bola vôňa i chuť rovnomerná, vložíme do vykrojeného zemiaka strúčik cesnaku a oboje nastrúhame spoločne.

Ako na zemiaky. V šupke varené zemiaky sa lepšie lúpu, keď ich prelejeme studenou vodou. Staré zemiaky dostanú lepšiu chuť povarením v bujóne.

Ako na zemiaky. V šupke varené zemiaky sa lepšie lúpu, keď ich prelejeme studenou vodou. Staré zemiaky dostanú lepšiu chuť povarením v bujóne.

● Ako na zmäkčenie vody. Tvrdú vodu na prípravu kávy zmäkčíme pridaním niekoľkých zrniečok kuchynskej soli. Vysoká tvrdosť ovplyvňuje chuť i vzhľad kávy.

● Ako na zrazenú čokoládu. Ak čokoládu pri rozpúšťaní prudko zohrejeme, môže sa zraziť. Vtedy do nej zamiešame po lyžičke rastlinný tuk alebo olej, kým nebude hladká.

● Ako na zvyšky čaju. Čajové usadeniny najmä v kanvici ľahko vyčistíme, ak využijeme zvyšky nejakého ovocného nápoja, ktorý nechajú na dne naše deti. Namiesto do odpadu ho vlejeme do kanvice alebo šálok a necháme postáť najmenej hodinu. Ak je usadenina hrubšia, aj dlhšie, rozpustí sa sama. Môžete použiť aj vyprchanú kolu.

● Ako nerozmrazovať. Nepoužívajte tečúcu vodu na rozmrazovanie potravín. Potraviny rozmrazte v mikrovlnnej rúre alebo ich nechajte cez noc rozmrznúť v chladničke.

● Ako obmäkčiť listy. Keď chcete plniť listy bielej kapusty alebo kučeravého kelu, vhoďte ich do mierne vriacej vody, vyberte ich, ochlaďte studenou vodou a nechajte odkvapkať na utierke, budú sa lepšie plniť a rolovať.

Ako odstaviť cestoviny. Hotové cestoviny taliansky kuchár nikdy neprelieva studenou alebo vlažnou vodou. Hotové cestoviny by sme nemali nechať vychladnúť, sú porézne a lepšie nasajú chuť omáčky.

Ako poslúži korok. Korkové zátky netreba vyhadzovať. Keď ich rozpolíte a vložíte do misy s ovocím, odoženú ovocné mušky a ovocie zostane dlhšie čerstvé.

Ako pri absencii masla. Ak vám pri kuchtení chýba maslo, vyriešite to tak, že ak máte doma smotanu na šľahanie, stačí ju asi 7 minút šľahať, až kým sa vytvoria hrudky a mliečna šťava. Mliečnu šťavu odlejte a maslo primiešajte do jedla.

Ako pri grilovaní. Pri grilovaní zabráňte priamemu kontaktu grilovaných potravín s ohňom a odkvapkávaniu tuku na rozžeravené uhlie, používajte alobal alebo alumíniové grilovacie misky najmä pre nadrobno nakrájané mäso a klobásky.

● Ako pri umývaní potravín. Potraviny umývame vždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.

● Ako proti navlhnutiu. Navlhnutiu tortového korpusu od tvarohového krému, šľahačky či želatíny zabránime tak, že ešte horúci povrch potrieme rozšľahaným bielkom alebo už vychladnutý korpus zľahka poprášime stužovačom šľahačky.

● Ako proti plesni. Kvôli vlhkosti sa v komore často tvorí pleseň, často aj v dózach na pečivo. Preto miesta, kde uskladňujeme potraviny aspoň raz za mesiac očistíme octovou vodou, dózy utierame raz týždenne.

● Ako proti plesni. Zo šetrnosti mnohí ľudia plesňou napadnutú časť potravín odobrerú a zvyšok skonzumujú. Tento postup je však najhorší možný, lebo pleseň si už v surovine stačila vytvoriť podhubie. Preto radšej napadnuté potraviny zlikvidujte.

Ako proti presoleniu. Keď ste pripravovaný pokrm presolili a jedlo nie je smotanové, odporúča sa pridať trochu octu, vína či citrónovej šťavy. Do smotanových aj iných pokrmov niekto dáva kúsok zemiaku.

Ako proti tmavnutiu zeleru. Ak sa vám nepáči, že pri varení zeler tmavne, pred varením ho na chvíľu vložte do octovej vody alebo zriedenej citrónovej šťavy.

● Ako proti zoschnutiu koláča. Ak chcete, aby bol váš obľúbený koláč nebol suchý, pridajte do cesta nastrúhané jablko, ktoré zbavíte šupky a jadierka. Chuť jablka nebude v ceste vôbec cítiť a koláč bude vláčny.

Ako rozmrazovať pečivo. Sladké pečivo rozmrazujte pomaly. Ak máte v mrazničke cukrovinky, ovocné koláče, plnené buchty alebo iné múčniky, rozmrazujte ich len a len pri izbovej teplote. Rozmrazením v mikrovlnnej rúre by pečivo vyschlo a stvrdlo.

● Ako s blanšírovaním. Keď budete variť zeleninu príliš dlho, príde o to najlepšie, vrátane chuti. Niekedy ju stačí len krátko blanšírovať, teda chvíľu povariť, trebárs desať sekúnd, a potom rýchlo schladiť.

Ako s bylinkami. Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka, rozmarín...) budú v jedle oveľa lepšie voňať, keď ich krátko urestujete na troške masla alebo pár kvapkách olivového oleja. Takto upravené budú skvele chutiť aj v zeleninových šalátoch.

Ako s čerstvosťou vajec. Ak nepoznáte dátum znášky, čerstvosť vajíčka spoznáte osvedčeným spôsobom - erstvé vajce sa v pohári vody ponorí ku dnu, stredne čerstvé sa postaví kolmo, staré stúpa smerom k hladine.

● Ako s dopečeným kurčaťom. Po asi 40 minútach pečenia kuraťa skúste bez veľkého násilia oddeliť stehennú kosť krútiacim ťahom. Ak to pôjde zľahka, kurča je hotové.

Ako s flambovaním. Pri dochucovaní pokrmov sa alkohol počas dusenia odparí, chuť však zostáva. Na flambovanie sa hodia iba pálenky s obsahom alkoholu aspoň 19 percent. Alkohol zahrejte ešte pred flambovaním, do pokrmu prejde viac arómy.

● Ako s chladničkou. Chladnička by mala byť na suchom a chladnom mieste. V teple sa musí vyrovnávať s vyšším rozdielom teplôt, čo vedie k zvýšeniu spotreby. Netreba zabúdať na pravidelné rozmrazovanie.

● Ako s chuťou šťavy. Ak netučná šťava k mäsu má nemastnú - neslanú či mdlú chuť, stačí do nej pridať lyžicu paradajkového pretlaku a nevábna šťava získa skvelú arómu. Pre pikantnejšiu chuť pridajte nastrúhaný chren.

Ako s chuťou zemiakov. Keď pridáte do vody na varenie zemiakov trochu octu, zbavíte staré zemiaky nepríjemnej chuti. Staré a nové zemiaky majú rozdielny obsah škrobu, staré dávajte variť do studenej vody, nové do vriacej.

● Ako s konečnou úpravou múčnikov. Výbornou alternatívou konečnej úpravy múčnikov sú široké čokoládové hoblinky, ktoréi vytvoríte pomocou škrabky na zeleninu alebo krájača na syr.

Ako s kuchynskými pomôckami. Pre sladkú a slanú kuchyňu je dobré mať odlišné náradie ako varešky, nože, stierky a drevené pracovné dosky. Zabráni sa tým napáchnutiu potravín a je to aj oveľa hygienickejšie.

● Ako s mäsom z obchodu. Mäso, ktoré prinesiete domov v uzavretých obaloch a fóliách, ihneď po príchode z obchodu vybaľte, umyte, potrite olejom a dajte do chladničky.

Ako s mrazeným mäsom. Pri skladovaní v mrazničke dodržiavajte pravidlo, že tučné mäso sa spotrebováva najskôr. Bravčové a baranie skladujeme maximálne 8 mesiacov, hydinové a hovädzie až 12 mesiacov, mleté mäso a vnútornosti vydržia 6 mesiacov, tepelne upravené mäso 3 mesiace.

Ako s múkou. Múka neznáša svetlo, ešte menej slnko, preto ju ukladáme na tmavé miesto. Pri zahusťovaní pokrmov múkou do nej primiešame soľ, nevytvoria sa tak chuchvalce. Múka sa musí skladovať na suchom a vetrateľnom mieste. Občas ju musíme preosiať, aby sa v nej neobjavili červy a mole.

Ako s náhradou vajec. Vajcia ako spojivo sa dajú nahradiť - použiť môžeme prášok do pečiva, vrecúško nahradí 1 - 2 vajcia, alebo instantné droždie, keď jednoducho rozpustíme obsah vrecka v 50 ml teplej vody. Droždie vydá asi za 2 vajcia.

Ako s nátierkovým maslom. Nátierkové maslo má nízky obsah mliečneho tuku (zvyšok tvorí voda), preto na ňom neradno smažiť, na panvici prská. Ale na druhej strane je veľmi vhodné na zjemnenie omáčok, pretože má menej kalórií ako obyčajné maslo.

● Ako s nepoužitým citrónom. Pri pečení alebo varení často stačí len pár kvapiek citrónovej šťavy. Kvôli tomu nemusíme zakaždým použiť nový citrón. Do plodu zapichneme špáradlo a z otvoru vytlačíme potrebné množstvo šťavy, zvyšok citróna potom zabalíme do fólie a uložíme do chladničky.
Ako na šťavnaté koláče. Ak pečiete koláče so šťavnatým ovocím, použite vyšší plech, aby vám šťava nevytiekla do rúry. Ak takýto plech nemáte, dajte do rúry pod neho po krajoch zahnutý alobal.

● Ako s obaľovaním karfiolu. Ak chcete karfiol obaliť bez neporiadku na linke, do uzatvárateľnej misky urobte cestíčko z vajca, múky, soli a mlieka a do druhej uzatváracej misky nasypte strúhanku. Ružičky karfiolu, dajte do prvej misky, uzavrite, riadne pretrepte, potom preložte karfiol do druhej misky, opäť uzavrite a pretrepte.
.
Ako na fašírky. Šťavnatejšie karbonátky sa dajú pripraviť tak, že do mletého mäsa pridáte 2 - 3 nahrubo nastrúhané varené mrkvy, veľký surový zemiak nastrúhaný najemno alebo 2 cukety.

● Ako s octom. Už v staroveku ľudia používali ocot na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí. Telo veľmi dobre prijíma ocot, najmä jablčný. Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách.

Ako s olejom do šalátov. Olivový olej pri príprave šalátov pridajte do pokrmov skôr ako soľ. Zeleninu zľahka obalí a tá nepustí vodu. Pri restovaní ho nezohrievajte a suroviny vkladajte do studeného, pretože tak zabránite jeho prepáleniu.

● Ako s pálením papriky. Ak to s pálivou paprikou prepálite, nezapíjajte jedlo studenou vodou alebo pivom. Najlepšie je mlieko alebo mliečne výrobky, výborné sú jogurty, ochladí aj paradajkový džús.

● Ako s papierom na pečenie. Papier na pečenie býva občas nepoddajný. Aby sa lepšie prispôsobil, stačí ho pred použitím celý pokrčiť a potom znovu narovnať.

● Ako s papiňákom. Tlakový hrniec naplňte maximálne do dvoch tretín. U pokrmov, ktoré penia či výrazne naberajú na objeme, dávkujte pokrm najviac do polovice hrnca. Vylúčite tak kypenie a zanášanie ventilov.

Ako s pokrievkami. Hrnce a kastróly vždy pri tepelnej úprave prikrývajte pokrievkami. Pokrievka však musí mať zodpovedajúcu veľkosť, inak neplní svoju funkciu. Hrnce dávajte na platničky, ktoré sú rovnakej veľkosti ako hrniec, ani menšie ani väčšie.

Ako s potravinami v chladničke. Potraviny v chladničke majú byť správne uložené. Nikdy nedávajte surové mäso do tesnej blízkosti potravín určených k priamej konzumácii, ako sú napríklad zákusky alebo čerstvé ovocie. Ak rozmrazujete v chladničke mäso, dajte pod neho vždy nádobu, kde bude odtekať uvoľnená tekutina.

Ako s práškom do pečiva. Pri pečení to nepreháňajte s kypriacim práškom a nedávajte koláč do malej a nízkej formy, inak vytečie z formy. Upečený múčnik nechajte na chvíľu vo forme alebo na pekáči, nesmiete ho hneď umiestniť do chladu.

Ako s tvrdým múčnikom. Ak sa vám podarí upiecť napríklad kysnuté buchty s posýpkou tak, že okraje sú tvrdé alebo máte v komore starší stvrdnutý koláč, stačí ho dať do igelitového vrecúška a on zmäkne, rovnako aj posýpka, ktorá navyše príjemne zvlhne.

● Ako s uskladnením jabĺk. Na uskladnenie a prezimovanie jabĺk je ideálna tmavá a chladná pivnica. Teplota v pivnici by mala byť 2 - 10 °C. Zdravé jablká ukladáme do čistých a vzdušných drevených debničiek, a spolu s ovocím by sme nemali súčasne skladovať inú zeleninu.

Ako s varením vajec. Či je vaječný žĺtok ešte surový alebo už uvarený zistíte tak, že vajce položíte na rovnú podložku a rozkrúťte ho. Ak sa otáča pomaly okolo svojej osi, je uvarené, keď sa všelijako kolíše zo strany na stranu, ešte je vo vnútri surové.

● Ako s vôňou v kuchyni. Citrónovú kôru položte na tanieriku na misku s vodou a položte ju napríklad na radiátor. Kôra miestnosť príjemne rozvonia a neutralizuje rôzne pachy.

● Ako s vyslobodením koláča. Ak chcete koláč po upečení a vytiahnutí z rúry ľahšie dostať z formy alebo z plechu, vložte formu vymastenú tukom pred pečením na chvíľu do chladničky a až potom vysypte múkou.

● Ako sa zásobiť rezňami. Ak sa chceme zásobiť bravčovými rezňami, dobre ich naklepeme, do litrových pohárov dáme po lyžičke soli, natesno naukladáme rezne a navrch dáme lyžicu masti. Poháre uzavrieme a sterilizujeme dvakrát po 60-tich minútach.

Ako so skladovaním korenia. Čerstvé korenie patrí do chladničky, sušené i celé skladujte vo vzduchotesných nádobách so skrutkovacím alebo korkovým uzáverom. Dózy umiestnite na suchom, tmavom a chladnejšom mieste.

Ako so smaltom. Smaltované hrnce a misy chráňte pred prudkými zmenami teplôt, rozpálený riad nikdy nechlaďte studenou vodou, emailová vrstva by mohla popraskať.

● Ako so smotanou. Smotanu treba šľahať studenú. Ideálne je, keď ju 12 hodín pred použitím vychladíte na teplotu 2 - 6 °C. Miska aj metličky by mali byť takisto studené.

Ako so solením strukovín. Šošošovicu, hrach či fazuľu je dobré osoliť až po uvarení, keď sú mäkké. Pri predčasnom solení by sa vám mohlo stať, že nezmäknú vôbec.

● Ako so škrupinami. Po čistení orechov netreba zahadzovať škrupiny, ale uvariť z nich sirup, ktorý posilňuje nervy aj žalúdok. Tri hrste suchých nalámaných škrupín uvaríme s 3 klinčekmi v litri vody a potom necháme lúhovať. Zlejeme a odvar povaríme s 1 kg trstinového cukru. Nalejeme do fľašiek a užívame trikrát denne 1 polievkovú lyžicu po jedle.

● Ako so zvyšnými žĺtkami. Ak vám zostanú žĺtky, môžete ich dať do pohára, zaliať olejom a zamraziť. Po rozmrazení vyberte žĺtky z oleja a môžeme ich spracovať akýmkoľvek bežným spôsobom.

● Ako ušetriť vodu. Veľké množstvo vody spotrebujete, keď umývate riad pod tečúcou vodou. Úspornejšie je napustiť drez teplou vodou a v novej čistej vode riad opláchnuť. Ideálne je zaobstarať si umývačku riadu.

Ako variť cestoviny. Doba varenia na obale cestovín je orientačná, vhodný okamih pre konzumáciu zistíme iba ochutnaním. Na varenie 100 g cestovín sa má použiť 1 l vody. Keď ohrievate cestoviny v mikrovlnnej rúre, pridajte do rúry malú misku s vodou.

● Ako vyčistiť sklokeramiku. Keramické platničky na sporáku vyčistíte, keď za studena potriete zašpinené miesta šťavou z polovice citróna. Nechajte ho chvíľu pôsobiť a potom platňu utrite vodou.

● Ako z piškótovým cestom. Korpusy z krehkého, ale aj piškótového cesta nie je jednoduché pekne rozkrojiť. Skúste to tak, že hranou noža naznačte rez a okolo celého korpusu obtočte pevnú niť. Oba konce potom prekrížte a utiahnite.

● Ako získať makovú arómu. Ak máte radi silnú vôňu maku v koláčoch, pred mletím ho nasucho opražte na teflónovej panvici a až potom zomeľte.

Ako zo šupkami zo zemiakov. Šupky a vodu z varených zemiakov môžeme využiť na čistenie skla. Do fliaš, demižónov, džbánov alebo váz s úzkym hrdlom nalejeme do troch štvrtín vodu, pridáme nakrájané zemiakové šupky a dobre uzavrieme. Potom nádobou silne trasieme , až kým sa špina na jej vnútorných stenách uvoľní.

Ako zo železom v potrave. Železo je dôležitou zložkou potravy, preto kombinujte rastlinné zdroje so živočíšnymi: Jedzte brokolicu s hovädzím mäsom, špenát s kuracinou či s tučnou rybou alebo šošovicu s morčacinou.

TOPlist