Slovensko

recepty

Najtradičnejšia slovenská klasika: bryndzové halušky
Suroviny:
500 g zemiakov ● 30 dkg hladkej múky ● soľ ● 25 dkgg bryndze ● 8 dkg údenej slaniny ● kôpor alebo pažítka
Recept: 1. Najskôr nastrúhame očistené zemiaky, zmiešame ich s múkou a so soľou. Pri tradičnej príprave cesto po troche dávame na lopár a nožom hádžeme halušky do vriacej osolenej vody.
2. Keď sú halušky uvarené, vyberieme ich, rozmiešame s bryndzou a polejeme opraženou slaninou.
3. Pripravené halušky môžeme na tanieroch posypať  nakrájanou pažítkou alebo kôprom. Servírujeme s kyslým mliekom alebo kefírom.


Ďalšie slovenské recepty:

Barania hrachová polievka s kôprom
Baranie stehno s rajčiakovým pretlakom
Bravčová huspenina z hlavy, kolena, nožičiek a kože
Bravčové pliecko s paradajkovým pretlakom po bratislavsky
Bravčové pliecko v smotanovej hubovej omáčke
Bryndzový demikát so zemiakovými haluškami
Cesnakové baranie stehno na domácej masti a slanine
Domáce buchty na pare s marhuľovým lekvárom
Dusené bravčové obličky na sladkej paprike
Farmárske kurča so zemiakmi
Gulášová polievka s fazuľou a kabanosom
Halušky z kvasenej kapusty so slaninou a klobásou
Horčicové pečené stehno z diviaka s borievkami
Horniacka jemne pikantná fazuľovica
Horská hovädzia roláda so šunkou a slaninou
Hovädzie vtáčence po slovensky
Husacie lokše na sladko s makom
Chutné bravčové rezne v zemiakovej babe
Jahňacie mäso dusené na červenom víne
Jednoduché kapustové pagáčiky
Kežmarská hovädzia roštenka so smotanovou omáčkou
Klasické šuhajdy
Kompótový rezancový nákyp s tvarohom
Kyslé teľacie pľúcka na smotane a octe
Kyslý šošovicový prívarok pre šporovlivých
Labužnícke jahňacie stehno na hlávke cesnaku
Lahodná mliečna polievka s kyslou smotanou
Lahodná zajačina na paprike
Malokarpatská hus pečená s jablkami a kyslou kapustou
Marhuľový ryžový nákyp s ríbezľovým lekvárom
Mrkvová hovädzina s hráškom
Múčne pirohy plnené vareným údeným mäsom
Naša dobrá držkovica
Nič jednoduchšie: lokše
Obľúbená skromná krúpová kaša 
Ostrá teľacia pochúťka so spišskými párkami
Ostré kuracie stehná na kyslej kapuste
Paprikový perkelt z hovädzieho zadného
Pirohy plnené slivkovým lekvárom posypané makom
Plnené kelové rolády s hubami a mletým mäsom
Plnené kysnuté bryndzové posúchy
Plnené rumové orechové cesto s vanilkovým pudingom
Pľúcková fazuľovica s krúpami a zemiakmi
Pochúťková hovädzia roštenka v uhorkovej omáčke
Pochúťkové dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Poľovnícke brusnicové jelenie stehno s červeným vínom
Poriadna slovenská kapustnica
Pradávny skalický trdelník
Pravá slovenská fučka
Prekladaná kapusta s ryžou a klobásou
Prívarok zo žltej fazuľky so smotanou a kôprom
Prostá kôprová omáčka s mliekom či smotanou
Prsné kuracie rezance na voňavých hríboch
Pstruh po našom s oravskou slaninou
Rascová hubová polievková dobrota
Ryžová kelová polievka s majoránom
Skromná cibuľová polievka s údeným syrom
Slovenské fliačky s mladým pórom a so šunkou
Slovenské kurča na prerastenej slanine a paprike
Slovenské pirôžky s bryndzou a údenou slaninou
Slovenské strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninou
Slovenský baraní guláš so zeleninou
Smažený slovenský oštiepok so šunkou
Smotanové hovädzie srdce so zeleninou
Spišské smotanové zemiaky posypané strúhankou
Staré dobré šúľance s makom či orechmi
Starodávne furmanské halušky s oštiepkom
Starý dobrý slovenský kotlíkový guláš
Šarišské tvarohové pirohy so škoricou
Špenátové halušky so smotanovo-syrovou omáčkou
Šúľance s údenou slaninou a kyslou kapustou
Tradičná plnená kapusta s bravčovým mäsom
Tradičný bratislavský závin s makom či orechmi
Tradičný plnený pečený bôčik s hydinovou pečeňou
Tvarohová žemľovka z vianočky s jablkami
Tvarohové halušky so slaninou a pažítkou
Tvarohové knedličky s ovocím
Tvarohové lievance s jablkami a škoricovým cukrom
Tvarohové zemiaky s opraženou slaninkou
Údeným mäsom plnená zemiaková placka
Údeným mäsom plnené zemiakové knedle
Úsporné zemiaky s kôprom na kyslo
Vínny jelení guláš s pestrým korením
Voňavá kapusta s paradajkovým pretlakom a klinčekmi
Východniarska fašírka z bravčového bôčika a predného hovädzieho
Vyprážané rezne z tvrdého syra
Zamagurské hovädzie roštenky so šampiňónmi a hráškom
Zemiaková kuľaša s ryžou či krúpami
Zemiakové guľky s údeným mäsom z Gemera
Zemiakový cibuľkový paprikáš s lečom

__
Barania hrachová polievka s kôprom
Suroviny: 20 dkg hrachu ● 20 dkg baranieho mäsa s kosťou ● 1 cibuľa ● 2 paradajky ● 2 mrkvy ● kôpor ● bobkový list ● 2 guľôčky čierneho korenia ● soľ
Recept: 1. Najskôr uvaríme hrach do polo mäkka a scedíme ho. Baraninu nasekáme a spolu s kosťou ju varíme na miernom plameni.
2. Keď je mäso zmäknuté, prihodíme k nemu nadrobno nakrájanú cibuľu, nakrájané paradajky, mrkvu nakrájanú na kocky a predvarený hrach.
3. Polievku okoreníme bobkovým listom, čiernym korením a čerstvým kôprom. Uvaríme domäkka a osolíme.

__
Baranie stehno s rajčiakovým pretlakom
Suroviny: 0,5 kg baranieho stehna ● 4 dkg údenej slaniny ● 4 dkg masti ● 2 dkg cibule ● 1 dkg hladkej múky ● rajčiakový pretlak ● soľ ● voda
Recept: 1. Najskôr mäso osolíme, potom ho položíme do pekáča, k mäsu pridáme masť a slaninu, ktorú sme nakrájali na kocky. Cibuľu nakrájanú nadrobno podlejeme malým množstvom vody a pečieme.
2. V priebehu pečenia mäso podlievame vypečenou šťavou. Keď je upečené, vyberieme ho z pekáča, šťavu poprášime múkou, opražíme, pridáme dve lyžice paradajkového pretlaku a v prípade potreby rozriedime vodou.
3. Omášku povaríme a potom nalejeme na mäso nakrájané na porcie. Servírujeme s ryžou a šalátom čio so zemiakmi a s prívarkom.

__
Bravčová huspenina z hlavy, kolena, nožičiek a kože

Suroviny:
75 dkg mäsa z hlavy ● časť chudého mäsa alebo kolienko ● bravčové nožičky a kúsok kože ● cibuľa ● zväzok koreňovej zeleniny ● 6 zrniek čierneho korenia ● 125 ml octu ● soľ
Recept: 1. Očistené a umyté mäso spolu s kožou a nožičkami dáme variť do osolenej vody. Keď je všetko polomäkké, pridáme k mäsu zeleninu, ocot, čierne korenie a dovaríme domäkka.
2. Potom mäso vyberieme a nakrájame na kocky. Kosti a kože ešte dobre povaríme, aby vývar na huspeninu bol základom pre kvalitný rôsol.
3. Mäso dáme do pripravenej formy, polievku precedíme na mäso a necháme vychladnúť. Stuhnutú huspeninu vyklopíme, nakrájame a podávamespolu s nakrájanou cibuľou, cesnakom a octom.

__
Bravčové pliecko s paradajkovým pretlakom po bratislavsky

Suroviny:
40 dkg vykosteného bravčového pliecka ● 4 dkg tuku ● 6 dkg cibule ● 2 dkg paradajkového pretlaku ● 6 dkg koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen) ● 8 dkg konzervovaného hrášku ● 2 dkg sladkokyslých uhoriek ● 150 ml kyslej smotany ● citrón ● 100 ml mlieka ● 2 dkg hladkej múky ● 4 dkg masla ● voda alebo vývar ● soľ
Recept: 1. Najskôr mäso umyjeme, po osušení osolíme a potom zo všetkých strán sprudka opečieme na rozpálenom tuku. Potom v tuku speníme cibuľu, ktorú sme nakrájali nadrobno, pridáme paradajkový pretlak a opečené pliecko, podlejeme horúcim vývarom a dusíme pod pokrievkou domäkka.
2. Z času na čas mäso prelejeme vlastnou šťavou, otočíme a podľa potreby dolejeme vývar. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a pred podávaním pokrájame na porcie, šťavu vydusíme, zaprášime múkou, zalejeme vývarom a mliekom, rozmiešame a varíme asi 30 minút.
3. Medzitým koreňovú zeleninu a uhorky pokrájame na rezance a spolu s hráškom udusíme na masle domäkka. Hotovú omáčku pretrieme cez husté sito, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu, dochutíme citrónovou šťavou a chvíľu povaríme.

__
Bravčové pliecko v smotanovej hubovej omáčke

Suroviny:
500 g bravčového pliecka ● 200 ml smotany ● 2 žĺtky ● čierne korenie ● soľ ● 10 dkg oleja na vyprážanie ● Na omáčku: čierne korenie ● 1 lyžica oleja ● 200 ml smotany ● soľ ● 15 dkg húb
Recept: 1. Mäso najskôr umyjeme, zomelieme a zmiešame so smotanou, žĺtkami, s  korením a soľou. Zo zomletej hmoty urobíme 4 - 6 okrúhlych bochníčkov, ktoré necháme 10 -15 minút stáť na chladnom mieste.
2. Bochníčky smažíme na oleji dozlatista z oboch strán na miernom plameni, aby sa dobre prepiekli. Hotové dáme na servírovaciu misu a polejeme hubovou omáčkou.
3. Hubová omáčka: Pokrájané huby osolíme, okoreníme, trošku opražíme na oleji, zalejeme smotanou a na miernom plameni podusíme. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Bryndzový demikát so zemiakovými haluškami

Suroviny:
10 dkg bryndze ● 2 dkg cibule ● drvená rasca ● čierne korenie ● mletá červená paprika ● 1,5 litra vývaru z halušiek ● Zemiakové halušky: 9 dkg surových zemiakov ● 2 dkg hrubej muky ● 3 dkg hladkej múky ● soľ
Recept: 1. Do vývaru z halušiek dáme bryndzu, tú rozšľaháme a pridáme nastrúhanú cibuľu a rascu. Povaríme a posypeme červenou paprikou, soľou a povaríme 20 minút. Pred podávaním dáme do polievky zemiakové halušky.
2. Zemiakové halušky: očistené zemiaky nastrúhame a časť vody scedíme. Do zemiakov pridáme hrubú a hladkú múku, soľ podľa chuti a zamiešame cesto. Pripravené cesto pretlačíme do osolenej vriacej vody cez sito na halušky.
3. Zavarené halušky zľahka zamiešame a varíme 8 - 10 minút. Uvarené halušky precedíme z vody a necháme odkvapkať.

__
Cesnakové baranie stehno na domácej masti a slanine

Suroviny:
baranie stehno ● bravčová masť ● slanina ● 4 - 5 strúčikov cesnaku ● 2 cibule ● rozmarín ● tymian ● šalvia ● soľ ● čierne korenie ● 1 l vody prevarenej so 150 ml octu
Recept: 1. Baranie stehno odblaníme, očistíme od tuku, polejeme horúcou vodou s octom, chvíľu ho necháme vo vode, pričom ho obraciame. Potom mäso vyberieme, osušíme a opečieme zo všetkých strán na rozohriatej masti.
2. Mäso dáme do pekáča, osolíme, okoreníme, posypeme bylinkami a potrieme prelisovaným cesnakom. Do pekáča pridáme nadrobno nakrájanú slaninu a nakrájanú cibuľu, podlejeme vodou a prikryté pečieme domäkka.
3. Z času na čas mäso polievame vypečenou šťavou a obraciame. Pred koncom pečenia vrchnák z pekáča odložíme a zapečieme dočervena.

__
Domáce buchty na pare s marhuľovým lekvárom

Suroviny:
25 dkg hrubej múky ● polovica kocky droždia ● 1 lyžica cukru ● 2 - 3 lyžice vlažného mlieka ● 10 dkg masla ● soľ ● žĺtok ● marhuľový lekvár ● mak
Recept: 1. Do misky na rýchle kysnutie preosejeme múku, pridáme droždie s cukrom rozmiešané v teplom mlieku. Zohrejeme 3 dkg masla a pridáme k múke spolu so žĺtkom a trochou soli.
2. Cesto zamiešame a necháme kysnúť asi 20 minút. Vykysnuté cesto dáme na podložku, vyvaľkáme ho a nakrájame na malé štvorce, ktoré naplníme marhuľovým lekvárom.
3. Potom z cesta vytvarujeme guľôčky, ktoré necháme kysnúť asi 15 minút. Buchty potom varíme na pare pod pokrievkou asi 20 minút. Zvyšné maslo rozpustíme, buchty poprášime práškovým cukrom a makom a polejeme rozpusteným maslom.

__
Dusené bravčové obličky na sladkej paprike

Suroviny:
500 g bravčových obličiek ● 6 dkg oleja ● cibuľa ● rasca ● soľ ● 1 lyžička sladkej papriky ● 1 dkg hladkej múky
Recept: 1. Obličky umyjeme a zbavíme  tuku. Potom ich nakrájame na  plátky, ešte raz opláchneme a necháme na sitku odkvapkať.
2. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, prisypeme papriku, rascu, potom aj obličky a dusíme vo vlastnej šťave. Keď sa šťava vydusí, zaprášime pokrm múkou a ešte krátko podusíme.
3. Následne zalejeme obličky horúcou vodou a za stáleho miešania poriadne povaríme. Udusené obličky osolíme a servírujeme s ryžou, knedľou alebo cestovinami.

__
Farmárske kurča so zemiakmi

Suroviny:
kurča ● soľ ● 3 väčšie zemiaky ● 2 strúčiky cesnaku ● majorán ● čierne korenie ● 2 lyžice hladkej múky ● 1 lyžica strúhanky ● cibuľa ● 5 dkg údenej slaniny ● 3 lyžice oleja ● mletá červená paprika ● petržlenová vňať
Recept: 1. Najskôr umyjeme kurča a zvonka i zvnútra ho osolíme. Očistené zemiaky nastrúhame a zmiešame s prelisovaným cesnakom, majoránkou, čiernym korením, soľou, múkou a strúhankou. Cibuľu nakrájame nadrobno a urestujeme na polovici nakrájanej slaniny.
2. Cibuľu so slaninou pridáme  do zemiakovej zmesi a premiešame. Pripravenou plnkou naplníme kurča a niťou ho zašijeme. Na pekáči kurča obložíme zvyšnými plátkami slaniny a prudko ho zapečieme na rozpálenom oleji.
3. Potom kurča za častého podlievania horúcou vodou upečieme domäkka. Po upečení ho posypeme mletou červenou paprikou a nakrájanou petržlenovou vňaťou.

__
Gulášová polievka s fazuľou a kabanosom

Suroviny:
25 dkg fazule ● 25 dkg kabanosu ● 1 cibuľa ● 1 lyžica bravčovej masti ● 1 lyžica hladkej múky ● 1 lyžica sladkej papriky ● 2–3 lyžice paradajkového pretlaku ● soľ ● chilli korenie
Recept: 1. Vopred namočenú fazuľu dáme variť, ku koncu varenia pridáme na krúžky nakrájaný kabanos a na miernom ohni uvaríme spolu domäkka. Z nakrájanej cibule, masti, hladkej múky a sladkej papriky pripravíme zápražku, ktorú pridáme k fazuli s klobásou a chvíľu povaríme.
2. Napokon do polievky pridáme paradajkový pretlak, osolíme a poprípade pridáme aj štipku chilli korenia. Polievku podávame s chlebom.

__
Halušky z kvasenej kapusty so slaninou a klobásou

Suroviny:
40 dkg zemiakov ● 20 dkg polohrubej múky ● 500 g kyslej kapusty ● 25 dkg prerastenej slaniny ● 10 dkg klobásy ● cibuľa ● soľ ● čierne korenie
Recept: 1. Najprv očistíme zemiaky a nastrúhame ich. Do nastrúhaných zemiakov pridáme soľ, múku a uhnetieme cesto takým spôsobom, aby sa odlepovalo od misy.
2. Do hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a z cesta ručne oddeľujeme do vody stredne veľké halušky, ktoré občas premiešame, aby sa neprichytili na dno a počkáme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a dáme do pripravenej misy.
3. Na väčšiu panvicu dáme škvariť slaninu nakrájanú na kocky spolu s nakrájanou klobásou. Uvarené halušky premiešame so scedenou kyslou kapustou, osolíme a okoreníme . Napokon pridáme opečenú slaninu s klobásou.


__
Horčicové pečené stehno z diviaka s borievkami

Suroviny:
80 dkg diviačieho stehna bez kosti ● 250 ml vody ● 200 ml octu ● mrkva ● petržlen ● pol zeleru ● čierne korenie ● nové korenie ● 6 guliek borievky ● bobkový list ● 10 dkg údenej slaniny ● soľ ● 200 ml červeného vína ● 1 lyžica horčice ● petržlenová vňať
Recept: 1. Stehno najprv umyjeme a dáme aspoň na 3 dni do nálevu - ten pripravíme z vody, octu, mrkvy, petržlenu, zeleru, čierneho a nového korenia, borievky a bobkového listu.
2. Pred samotnou prípravou mäso osušíme a opražíme na rozškvarenej slanine. Podlejeme červeným vínom a desať minút podusíme. Potom pridáme zeleninu z marinády, podlejeme nálevom, prikryjeme a udusíme takmer domäkka.
3. Mäso potom odkryjeme a dopečieme domäkka, potrieme horčicou a posypeme nadrobno nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.

__
Horniacka jemne pikantná fazuľovica

Suroviny:
25 dkg suchej fazule ● 5 zemiakov ● 2 malé cibule ● celé čierne korenie ● soľ ● celé nové korenie ● 6 strúčikov cesnaku ● 3 bobkové listy ● majoránka ● pikantná klobása
Recept: 1. Fazuľu, vopred namočenú premyjeme a dáme do inej vody variť spolu s čiernym a novým korením, bobkovým listom, soľou a cibuľou. Cibuľu ošúpeme tak, aby ostala jedna vrstva šupky a necháme ju vcelku variť.
2. Vtedy, keď je fazuľa polo mäkká, nastrúhame do nej tri zemiaky a pridáme prelisovaný cesnak. Varíme za občasného miešania. Keď je fazuľa skoro dovarená, pridáme na kocky nakrájané zvyšné zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu.
3. Keď máme radi ešte hustejšiu polievku, môžeme ju zahustiť zátrepkou. Nakoniec ochutíme majoránkou.

__
Horská hovädzia roláda so šunkou a slaninou

Suroviny:
75 dkg zadného hovädzieho mäsa ● 3 dkg cesnaku ● 10 dkg šunky ● 10 dkg slaniny ● 6 dkg tuku ● 10 dkg cibule ● 400 ml vývaru alebo vody ● 3 dkg hladkej múky ● soľ ● čierne korenie
Recept: 1. Najskôr rozkrojíme mäso na väčší plát, rozklepeme ho, potrieme prelisovaným cesnakom so soľou, okoreníme, poukladáme plátky šunky a slaniny, zrolujeme a zviažeme.
2. Potom na tuku opražíme cibuľu, roládu zo všetkých strán opečieme, zalejeme vodou a dusíme domäkka. Počas pečenia roládu otáčame a prelievame šťavou.
3. Napokon mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, podlejeme vodou, premiešame a povaríme.

__
Hovädzie vtáčence po slovensky

Suroviny:
4 hovädzie rezne ● slanina ● cibuľa ● vajce ● soľ ● niť
Recept: 1. Najskôr rezne umyjeme, osušíme a osolíme. Natvrdo uvarené vajcia rozštvrtíme a slaninu nakrájame na plátky. Do stredu rezňa dáme plátok slaniny, naň štvrtinu vajíčka, rezne zabalíme a zamotáme niťou.
2. Cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na masti, pridáme rolované vtáčiky, tie zo všetkých strán rýchlo opečieme, pridáme na plátky nakrájanú slaninu a podlejeme vodou. Dusíme, kým mäso nezmäkne. Podávame s tarhoňou a kyslou uhorkou alebo čalamádou.

__
Husacie lokše na sladko s makom

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 30 dkg hladkej múky ● soľ ● 5 dkg husacej alebo bravčovej masti ● 15 dkg maku ● 6 dkg práškového cukru ● 1 lyžica masla
Recept: 1. Očistené zemiaky uvaríme deň vopred v šupke . Pred samotnou prípravou ich ošúpeme a postrúhame . Pridáme múku, soľ a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré na múkou poprášenej doske vyšúľame na valec s priemerom asi 6 cm.
2. Následne valec nakrájame na kolieska hrubé centimeter a z koliesok vyvaľkáme tenké placky, ktoré pečieme na sporáku alebo na oceľovej platni. Hotové lokše pomastíme z jednej strany rozohriatou masťou, posypeme mletým makom premiešaným s práškovým cukrom, pokvapkáme rozpusteným maslom a zrolujeme.

__
Chutné bravčové rezne v zemiakovej babe

Suroviny:
bravčové rezne ● olej ● soľ ● cesnak ● sladká paprika ● čierne korenie ● vajce ● hladká múka ● olej ● zemiaky
Recept: 1. Najprv ošúpeme surové zemiaky a nastrúhame ich. Potom ich osolíme, okoreníme, pridáme vajce, múku a cesnak a premiešame.
2. V pripravenom cestíčku potom obalíme naklepané bravčové rezne. Tie smažíme v rozpálenom oleji z oboch strán, ideálne na na otvorenom ohni. Podávame s chlebom a šalátom.

__
Jahňacie mäso dusené na červenom víne

Suroviny:
1 kg jahňacieho mäsa zo stehna ● 2 lyžice masti ● soľ ● čierne korenie ● 100 ml červeného vína ● citrónová šťava ● solamyl
Recept: 1. Jahňacie mäso nakrájame na rezne, osolíme, potrieme masťou, okoreníme a dáme do. Upečieme ho domäkka, pred dokončením ho podlejeme vínom a pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Potom šťavu zahustíme solamylom, ktorý sme rozmiešali vo vode. Podávame s dusenými kukuričnými zrnami.

__
Jednoduché kapustové pagáčiky

Suroviny:
70 dkg hlávkovej kapusty ● 40 dkg hladkej múky ● soľ ● čierne korenie ● olej alebo masť na opekanie
Recept: 1. Kapustu nastrúhame najemno, pridáme do nej soľ, čierne korenie, múku a vypracujeme cesto.
2. Cesto vyšúľame na pomúčenej doske, valček nakrájame na kúsky, hrnčekom roztlačíme každý kus do formy pagáča a na oleji opečieme z oboch strán doružova.

__
Kežmarská hovädzia roštenka so smotanovou omáčkou

Suroviny:
10 dkg tuku ● 1 lyžička mletej sladkej papriky ● 60 dkg hovädzej roštenky ● 1 lyžička hladkej múky ● soľ ● čierne korenie ● 500 ml smotany ● 5 dkg rajčinového pretlaku ● 15 dkg cibule
Recept: 1. Hovädziu roštenku nakrájame na plátky, tie umyjeme a osušíme. Po okrajoch plátky mierne narežeme, naklepeme ich, osolíme, okoreníme a poprášime múkou. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno.
2. Na panvici rozpálime olej a roštenky na ňom opečeime z obidvoch strán, mäso vyberieme a do výpeku pridáme nakrájanú cibuľu. Osmažíme ju, pridáme k nej pretlak a papriku, podlejeme vodou a premiešame.
3. Mäso vrátime do omáčky a udusíme domäkka. Potom plátky mäsa vyberieme, šťavu zaprášime múkou, podlejeme smotanou a povaríme. Mäso vrátime do omáčky, prehrejeme a servírujeme s pečenými zemiakmi.

__
Klasické šuhajdy

Suroviny:
200 ml mlieka ● 30 dkg kryštálového cukru ● vanilkový cukor ● 15 dkg mletých orechov ● 15 dkg stuženého pokrmového tuku ● rum alebo rumová príchuť ● čokoládová poleva ● farebné drobné cukríky alebo sekané orechy na ozdobu
Recept: 1. Najskôr prevaríme mlieko s kryštálovým a vanilkovým cukrom, pridáme stužený tuk a na miernom plameni ho rozpustíme za stáleho miešania. Potom pridáme orechy a rum .
2. Do papierových košíčkov nalejeme čokoládovú polevu a po stuhnutí kladieme po lyžici vlažnej plnky a povrch naplnených košíčkov polejeme opäť čokoládovou polevou.
3. Čiastočne stuhnuté šuhajdy zdobíme podľa fantázie napríklad orechmi alebo cukríkmi.

__
Kompótový rezancový nákyp s tvarohom

Suroviny:
40 dkg rezancov ● 4 vajcia ● 12 dkg cukru ● 500 g tvarohu ● 500 ml kyslej smotany ● 15 dkg masla ● konzerva pokrájaného kompótu (broskyne, ananás, mandarínky) ● 1 lyžička soli ● škorica na posypanie             
Recept: 1. Rezance (najlepšie domáce) najprv uvaríme a potom precedíme. Vajcia s cukrom a soľou dôkladne vymiešame, pridáme tvaroh, kyslú smotanu a rozpustené maslo.
2. Hmotu premiešame s uvarenými rezancami, pridáme kompót a dáme do vymasteného pekáča, vrch poprášime škoricou. Pečieme na strednom stupnu asi 45 minút. Servírujeme nakrájané na štvorce a poliate šťavou z kompótu, džemom alebo kyslou smotanou.

__
Kyslé teľacie pľúcka na smotane a octe

Suroviny:
60 dkg teľacích pľúcok ● 4 dkg masti ● 3 dkg cibule ● 6 dkg hladkej múky ● 8 dkg koreňovej zeleniny ● 2 dkg horčice ● 100 ml smotany alebo 200 ml mlieka ● ocot ● voda ● soľ ● čierne korenie ● bobkový list ● cesnak
Recept: 1. Najprv teľacie pľúcka umyjeme a dáme do vriacej vody, pridáme bobkový list, strúčik cesnaku, soľ a varíme. Hotové pľúcka vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Na masti opražíme zeleninu a cibuľu, ktorú sme nakrájali na plátky, a múku. Potom zeleninu s cibuľou zalejeme vývarom z pľúcok a povaríme.
3. Nakoniec pridáme smotanu, korenie, horčicu a ocot, omáčku prepaírujeme cez sito, pridáme k nej nakrájané pľúcka a spolu krátko povaríme. Podávame s knedľou, rezancami alebo zemiakmi.

__
Kyslý šošovicový prívarok pre šporovlivých

Suroviny:
25 dkg šošovice ● 2 bobkové listy ● 2 zemiaky ● soľ ● 3 lyžice oleja na zápražku ● 3 lyžice hladkej múky na zápražku ● 300 ml mlieka alebo 100 - 200 ml kyslej smotany ● ocot
Recept: 1. Šošovicu najprv preberieme a necháme namočenú vo vode aspoň dve hodiny. Potom ju dáme do hrnca aj s vodou, pridáme bobkový list, prikryjeme a varíme na miernom ohni domäkka, približne 20 minút.
2. Medzitým očistíme zemiaky, nakrájame ich na kocky a uvaríme v osolenej vode. Z oleja a múky urobíme zápražku, tú odstavíme a môžeme k nej pridať mlieko či smotanu. Dôkladne ju premiešame.
3. Potom zápražku pridáme k šošovici, rozmiešame, osolíme a povaríme približne 8 minút, pridáme uvarené zemiaky a okyslíme octom. Servírujeme s údeným vareným mäsom, párkom alebo volským okom a chlebom.

__
Labužnícke jahňacie stehno na hlávke cesnaku

Suroviny:
80 dkg jahňacieho stehna ● 1 lyžička soli ● 1 hlávka cesnaku ● čierne korenie ● 2 lyžice masti ● 10 dkg cibule ● 400 ml vody ● 1 lyžička hladkej múky
Recept: 1. Opláchnuté a očistené mäso potrieme polovicou cesnaku rozotretého so soľou, okoreníme a upevníme motúzom. Na rozpálenom tuku opražíme dozlatista cibuľu nakrájanú na plátky a zvyšok cesnaku, vložíme pripravené mäso, opečieme, podlejeme horúcou vodou a pečieme pod pokrievkou domäkka.
2. V priebehu pečenia mäso otáčame a polievame vlastnou šťavou, podľa potreby dolievame horúcu vodu. Hotové mäso vyberieme, šťavu vydusíme, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme primeraným množstvom vody a necháme prevariť približne 20 minút. Šťavu dochutíme soľou a precedíme.

__
Lahodná mliečna polievka s kyslou smotanou

Suroviny:
1 l mlieka ● 250 ml kyslej smotany ● 500 ml vývaru zo zemiakov ● 4 dkg masla ● 4 dkg múky ● 20 dkg zemiakov ● soľ ● bobkový list
Recept: 1. Surové zemiaky najskôr ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme so soľou a s bobkovým listom.
2. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, rozriedime ju vodou zo zemiakov a povaríme. Napokon primiešame mlieko a smotanu a chvíľu povaríme.

__
Lahodná zajačina na paprike

Suroviny:
predná časť zajaca ● rastlinný olej ● 2 cibule ● 1 lyžica mletej červenej papriky ● soľ ● čierne korenie ● voda podľa potreby ● 2 lyžice paradajkového pretlaku ● zeleninová paprika ● 2 lyžice bieleho jogurtu
Recept: 1. Očistené a umyté zajačie mäso nakrájame na menšie kúsky a opražíme v rozpálenom oleji. Potom pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a mletú červenú papriku, osolíme, okoreníme čiernym korením a trocha opražíme.
2. Potom podlejeme vodou, pridáme paradajkový pretlak, zeleninovú papriku nakrájanú na malé kúsky a dusíme domäkka. Napokon pokrm zjemníme bielym jogurtom.

__
Malokarpatská hus pečená s jablkami a kyslou kapustou

Suroviny:
 1 hus ● 30 dkg kyslej kapusty ● 1 lyžica oleja ● 4 jablká ● čierne korenie
Recept: 1. Hus očistíme a umyjeme a vnútri aj zvonku osolíme a naplníme nakrájanou kyslou kapustou, ktorú pokvapkáme olejom, premiešame s nakrájanými jablkami bez jadier a okoreníme čiernym korením. Naplnenú hus zašijeme a dáme do pekáča.
2. Hus podlejeme a dusíme asi polhodiny na jednej strane a polhodiny na druhej. Potom pekáč odkryjeme a za polievania výpekom dopečieme domäkka. Podlievame aj vývarom z drobkov. Vypečenú masť z počas pečenia zberáme.

__
Marhuľový ryžový nákyp s ríbezľovým lekvárom

Suroviny:
15 dkg ryže ● 800 ml mlieka ● 12 dkg masla ● 5 dkg cukru ● 3 vajcia ● 1 lyžica vody ● 5 dkg ríbezľového džemu ● 2 dkg mandlí ● 40 dkg marhúľ ● soľ ● citrónová kôra ● 3 dkg práškového cukru na posypanie ● tuk a piškótové omrvinky na vymastenie a vysypanie misy        
Recept: 1. Ryžu uvaríme v mlieku s trochou soli a necháme ju vychladnúť. Medzitým maslo vymiešame, pridáme cukor, žĺtky, citrónovú kôru a vychladnutú ryžu. Napokon zmiešame hmotu s tuhým snehom ušľahaným z bielkov, lyžicou cukru a studenou vodou.
2. Ohňovzdornú misu vymastíme a vysypeme piškótovými omrvinkami, na dno rozotrieme jednu tretinu pripravenej ryže, uložíme na ňu polovicu vykôstkovaných marhúľ, prikryjeme druhou tretinou ryže, na ňu rozotrieme ríbezľový lekvár, naukladáme druhú polovicu marhúľ a napokon navrch dáme zvyšok ryže. Nákyp pomaly pečieme v rúre približne 45 minút. Hotový pokrm posypeme práškovým cukrom a mletými mandľami.


__
Mrkvová hovädzina s hráškom

Suroviny:
1 kg hovädzieho mäsa ● 1 väčšia cibuľa ● 1 pohár mrkvy s hráškom ● olej ● soľ ● červená paprika ● čierne korenie ● celá rasca
Recept: 1. Hovädzie mäso najprv nakrájame na plátky, potom ho naklepeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme z oboch strán a odložíme nabok. Cibuľu speníme a mäso vrátime späť do hrnca.
2. Potom pridáme červenú papriku, soľ, korenie a celú rascu. Podlejeme vodou a dusíme. Napokon pridáme mrkvu s hráškom a zahustíme škrobom alebo múkou. Ako prílohu podávame zemiaky, ryžu či tarhoňu. Pri podávaní mäso posypeme strúhaným syrom.

__
Múčne pirohy plnené vareným údeným mäsommäsom

Suroviny: 40 dkg hrubej múky ● 1 vajce ● soľ ● olej ● cibuľa ● 20 dkg uvareného údeného mäsa
Recept: 1. Najprv pripravíme z múky, vajca, soli a trocha vody rezancové cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na širšie pásy a potom na štvorce. Na rozpálenom oleji speníme cibuľu nakrájanú  nadrobno , pridáme zomleté údené mäso a popražíme ho.
2. Mäso necháme vychladnúť a na každý štvorec cesta dáme väčšiu lyžičku mäsovej plnky. Cesto preložíme a pritláčame, aby plnka nevytekala. Uvaríme v osolenej vode a scedíme. Pomastíme a polejeme kyslou smotanou alebo posypeme zvyškom zomletého mäsa.

__
Naša dobrá držkovica

Suroviny:
1,5 l vody ● 500 g držiek ● 10 dkg zeleniny ● 8 dkg tuku ● soľ ● čierne korenie ● paprika ● majoránka ● zelená petržlenová vňať ● cesnak
Recept: 1. Očistené držky najprv dôkladne umyjeme v niekoľkých dávkach vody, vyšúchame ich v soli a opäť  vyperieme v studenej vode. Potom ich varíme polhodiny, vodu zlejeme a držky dáme do hrnca so studenou a osolenou vodou.
2. Držky varíme asi 2,5 hodiny, kým zmäknú. Polievku precedíme, zahustíme zápražkou a pridáme opečenú zeleninu. Napokon vložíme držky nakrájané na tenké rezance a okoreníme. Papriku prezmiešame na rozpustenom tuku a pridáme do polievky.

__
Nič jednoduchšie: lokše

Suroviny:
0,5 kg zemiakov ● 30 dkg polohrubej múky ● soľ
Recept: Zemiaky uvarené v šupke olúpeme, prelisujeme, osolíme a pridáme múku. Potom vypracujeme cesto, a to rozdelíme na bochníčky, z ktorých formujeme okrúhle lokše s priemerom 30 cm a hrúbkou pol cm. Lokše pečieme na platni sporáka.
2. Upečené lokše potierame husacou masťou alebo výpekom z masa či naplníme roztlačenou husacou pečienkou. Servírujeme ako prílohu k pečenej husi či kačke alebo papkáme samotné.

__
Obľúbená skromná krúpová kaša

Suroviny:
0,5 kg očistených zemiakov ● pol vrecka jačmenných krúp ● voda ● soľ ● oravská slanina
Recept: 1. Surové zemiaky nakrájame na malé kocky, zalejeme ich vodou, osolíme a uvaríme domäkka, pridáme umyté krúpy a varíme do zhustnutia približne 10 minút.
2. Slaninu nakrájame na kocky a opražíme ich. Kašu podávame na tanieri, do stredu urobíme jamku a dáme do nej upraženú slaninu.

__
Ostrá teľacia pochúťka so spišskými párkami

Suroviny:
60 dkg teľacích rezňov ● 2 spišské párky ● 10 dkg oleja ● soľ ● čierne korenie ● cibuľa ● 1 lyžička mletej sladkej papriky ●1 feferónka ● 2 paradajky ● 3 dkg postrúhaného oštiepka
Recept: 1. Teľacie rezne sprudka osmažíme na oleji a vyberieme. Na tom istom tuku udusíme nakrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, soľ, korenie, feferónku a podlejeme trochou vody.
2. Mäso dáme späť a dusíme domäkka. Pred koncom dusenia k mäsu pridáme nakrájané paradajky, nakrájané párky a ešte krátko podusíme. Podávame posypané nastrúhaným oštiepkom.

__
Ostré kuracie stehná na kyslej kapuste

Suroviny:
1 kg kyslej kapusty ● kuracie stehná ● štipľavá aj sladká paprika ● rasca ● čierne korenie ● soľ ● vegeta ● olej
Recept: 1. Najskôr okoreníme kyslú kapustu čiernym korením, pridáme mletú červenú papriku - ostrú i sladkú, potom rascu, vegetu a tri lyžice oleja. Do pekáča rozložíme kapustu a navrch dáme umyté a osolené kuracie stehná.
2. Po povrchu môžeme stehná potrieť olejom alebo maslom. Ak treba, kapustu podlejeme vodou.  Pečieme odkryté pri teplote 180 °C približne 45 minút. 

__
Paprikový perkelt z hovädzieho zadného

Suroviny:
30 dkg zadného hovädzieho mäsa ● 1 cibuľa ● 2 lyžice mletej červenej papriky ● 3 lyžice oleja ● čierne korenie ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ    
Recept: 1. Cibuľu nakrájanú najemno opečieme na oleji, pridáme k nej mletú papriku a na kocky pokrájané mäso, osolíme a okoreníme.
2. Potom pridáme rozotrený cesnak, zalejeme vodou a dusíme približne 40 minút domäkka . Servírujme so zemiakmi či ryžou.

__
Pirohy plnené slivkovým lekvárom posypané makom

Suroviny:
žĺtok ● 8 dkg masla ● 15 dkg maku ● 40 dkg hrubej múky ● 6 dkg práškového cukru ● slivkový lekvár ● soľ
Recept: 1. Najprv preosejeme múku spolu so soľou, do mky pridáme žĺtok a vodu podľa potreby. Z múky vymiesime cesto, ktoré dáme na pomúčenú dosku odstáť.
2. Potom cestovyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky. Na každý kúsok cesta dáme trochu lekváru, preložíme a pritlačíme. Uvaríme v osolenej vode, vyberieme a polejeme rozpusteným maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom.

__
Plnené kelové rolády s hubami a mletým mäsom

Suroviny:
kel ● soľ ● žemľa z minulého dňa ● 15 g sušených húb ● cibuľa ● 40 dkg mletého bravčového mäsa ● 1 vajce ● čierne korenie ● 1 lyžička horčice ● 2 lyžice masla ● 250 ml hovädzieho vývaru ● 1 lyžica hladkej múky
Recept: 1. Hlávku kelu rozdelíme na listy, tie umyjeme a na minútku-dve ponoríme do osolenej vriacej vody a necháme odkvapkať. Žemľu potom ponoríme do 200 ml a sušené huby do 150 ml vody. Cibuľu nakrájame nadrobno.
2. Následne žemľu vyžmýkame a vmiešame do zomletého mäsa spolu s vajíčkom, cibuľou a hubami. Zmes osolíme, okoreníme a dochutíme horčicou. Tri kelové listy vždy položíme na seba a na ne rozložíme plnku z mletého mäsa.
3. Listy zrolujeme, previažeme niťou a na rozohriatom masle zo všetkých strán upečieme. Potom závitky zalejeme vývarom, pridáme trochu sušených húb a dusíme približne polhodiny. Omáčku môžeme zahustiť hladkou múkou rozmiešanou s maslom . Servírujeme s varenými zemiakmi a hubovou omáčkou.

__
Plnené kysnuté bryndzové posúchy

Suroviny: 25 dkg polohrubej múky ● 20 g droždia ● 2 žĺtky ● mlieko ● tuk na vymastenie plechu ● soľ ● Plnka: 25 dkg bryndze ● žĺtok ● 100 ml smotany ● soľ ● 4 dkg masla ● kôpor nasekaný nadrobno
Recept: 1. Najskôr vymiesime cesto z múky, droždia, soli, žĺtkov a mlieka a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na vymastený plech, potrieme ho plnkou a upečieme.
2. Príprava plnky: všetky suroviny vymiešame tak, aby vznikla hladká pena.

__
Plnené rumové orechové cesto s vanilkovým pudingom

Suroviny:
 Na cesto: 30 dkg polohrubej múky ● 22 dkg masla ● 15 dkg cukru ● 10 dkg orechov ● 2 lyžice kakaa ● 2 lyžice rumu ● Na plnku: 250 ml mlieka ● lyžica cukru ● vrecko vanilkového pudingu ● 20 dkg masla ● 15 dkg cukru ● 1 žĺtok
Recept: 1. Z prísad uvedených v rozpise surovín vypracujeme cesto, ktorým plníme formičky na orechy a dáme upiecť.
2. Plnku pripravíme tak, že mlieko, lyžicu cukru a vanilkový puding uvaríme a necháme vychladnúť. Potom poriadne vymiešame maslo, 15 dkg cukru a žĺtok, k hmote pridáme uvarenú plnku a všetko dôkladne vymiešame. Zmesou plníme orechy a spájame ich.


__
Pľúcková fazuľovica s krúpami a zemiakmi

Suroviny:
15 dkg fazule ● 2 dkg krúp ● 3 dkg masti ● 3 dkg cibule ● 15 dkg pľúcok ● 2 dkg hladkej múky ● 20 dkg zemiakov ● voda ● soľ ● čierne korenie ● červená paprika
Recept: 1. Deň vopred namočenú fazuľu varíme v tej istej vode a pred dovarením k nej pridáme umyté krúpy. Cibuľu nasekanú nadrobno speníme na tuku, pridáme červenú papriku, zomleté pľúcka, opražíme, osolíme a okoreníme.
2. Všetko podlejeme vodou a dusíme. Po udusení poprášime múkou, zalejeme vodou, prilejeme k uvarenej fazuli a ešte krátko povaríme dovedna.

__
Pochúťková hovädzia roštenka v uhorkovej omáčke

Suroviny:
60 dkg hovädzej roštenky ● olej ● cibuľa ● 6-7 sladko-kyslých uhoriek ● 15 dkg hladkej múky ● 1 lyžička vegety ● soľ ● čierne korenie ● pol lyžičky mletej papriky ● majoránka ● 250 ml šľahačkovej smotany
Recept: 1. Hovädzie mäso nakrájame na tenké pásiky, múku premiešame so soľou, vegetou, korením, paprikou a majoránkou a v hmote obalíme každý kúsok mäsa.
2. Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mäso, popražíme ho a zalejeme vodou. Prikryté necháme dusiť, občas mäso zamiešame a podlejeme.
3. Pred koncom dusenia pridáme nadrobno nakrájané uhorky. Do hotového mäsa vlejeme smotanu a krátko povaríme. Podávame so zemiakmi alebo s ryžou.

__
Pochúťkové dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Suroviny:
40 dkg hladkej múky ● soľ ● 4 dkg práškového cukru ● 1 žĺtok ● 1 lyžička citrónovej šťavy ● 250 ml mlieka ● 5 dkg masla ● kvások zo 100 ml mlieka, 20 g droždia a 1 lyžice cukru ● maslo na potretie ● tuk na vymastenie plechu ● Na vanilkový krém: 500 ml mlieka ● 2 žĺtky ● 2 dkg hladkej múky ● 3 dkg práškového cukru ● 1 vanilkový cukor ● 1 lyžička citrónovej šťavy
Recept: 1. Hladkú múku najprv osolíme, potom pridáme cukor, žĺtok, citrónovú šťavu, mlieko, roztopené maslo, vykysnutý kvások a vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Lyžičkou potom z cesta odoberáme kúsky, tie natrieme roztopeným maslom a formujeme do tvaru buchtičiek.
2. Buchtičky kladieme na vymastený plech vedľa seba, necháme ešte nakysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre. Vanilkový krém pripravíme tak, že mlieko, žĺtky, múku, práškový a vanilkový cukor, citrónovú šťavu vymiešame a uvaríme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania .

__
Poľovnícke brusnicové jelenie stehno s červeným vínom

Suroviny:
60 dkg jelenieho stehna ● 2 lyžice oleja ● kúsok zeleru, petržlenu a mrkvy ● korenie na divinu ● 3 guľky čierneho korenia ● 2 guľky borievok ● 1 bobkový list ● 100 ml červeného vína ● brusnice ● soľ ● pol kocky bujónu
Recept: 1. Jelenie stehno pred prípravou dôkladne opláchneme, zbavíme blán, okoreníme korením na divinu a osolíme. Na tuku mäso z každej strany opražíme a dáme ho do tlakového hrnca. K mäsu pridáme koreňovú zeleninu, koreniny, bobkový list, bujón, víno a podlejeme približne 250 ml vody a dusíme asi 35 minút.
2. Zmäknuté mäso vyberieme a dáme do pekáča. Šťavu so zeleninou rozmixujeme, pridáme brusnice a povaríme, nalejeme ju na mäso a dáme zapiecť. Servírujeme so zemiakovými knedličkami alebo knedľou či zemiakmi.

__
Poriadna slovenská kapustnica

Suroviny:
500 g kyslej kapusty ● 20 dkg údenej klobásy ● 3 dkg sušených húb ● 100 g sušených sliviek ● soľ ● mleté čierne korenie ● 3 strúčiky cesnaku ● vajce ● 130 g hrubej múky
Recept: 1. Kyslú kapustu zalejeme vodou, pridáme k nej nakrájané huby, slivky, klobásu a varíme približne 2 hodiny. Napokon pridáme strúhaničku a polievku dovaríme.
2. Potom vyberieme klobásu, nakrájame ju na kolieska, dáme ju naspäť do kapustnice, dochutíme a servírujeme.
3. Strúhaničku pripravíme tak, že z vajca a hrubej múky vypracujeme tuhé cesto, ktoré nastrúhame na slzičkovom strúhadle.

__
Pradávny skalický trdelník

Suroviny:
56 dkg polohrubej múky ● 7 dkg masla ● 7 dkg masti ● 5 žĺtkov ● 5 dkg droždia ● 5 dkg práškového cukru ● soľ ● vlažné mlieko ● maslo na potieranie
Recept: 1. Zo surovín uvedených v rozpise pripravíme kysnuté cesto podobné ako na vianočku a necháme ho kysnúť asi hodinu.
2. Potom cesto vyvaľkáme, pokrájame na dlhé pásiky, tie namotáme na drevené palice a opekáme pokiaľ možno nad otvoreným ohňom. Počas opekania potierame cesto maslom a obraciame. Hotové trdelníky posypeme práškovým cukrom.

__
Pravá slovenská fučka

Suroviny:
60 dkg zemiakov ● 3 cibule ● 5 dkg masti ● 3 dkg polohrubej múky ● soľ
Recept: 1. Očistené a umyté zemiaky nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Keď sa začnú rozpadať, čiastočne vodu scedíme a s trochou vody zemiaky roztlačíme.
2. Potom zemiaky poprášime múkou a za stáleho miešania varíme, až kým sa voda z kaše nevyparí - "nevyfučí". Fučku rozdelíme na taniere a polejeme nakrájanou cibuľou opečenou na masti. Môžeme ju servírovať zo zeleninou.

__
Prekladaná kapusta s ryžou a klobásou

Suroviny:
 1 cibuľa ● 1 kg kyslej kapusty ● 7 dkg oleja ● 1 kocka cukru ● 40 dkg bravčového mäsa zo stehna ● soľ ● 10 dkg ryže ● 15 dkg údenej klobásy ● 250 ml smotany
Recept: 1. Najprv olúpanú cibuľu nasekáme nadrobno, potom ju urestujeme na polovici oleja, pridáme nakrájanú kapustu, kocku cukru a dusíme do polomäkka. Bravčové mäso pokrájame na plátky, naklepeme, osolíme a opečieme na zvyšnom oleji z oboch strán.
2. Potom uvaríme ryžu v osolenej vode do polomäkka a polovicu z nej dáme do vymastenej ohňovzdornej misy. Na ryžu uložíme vrstvu udusenej kapusty a na ňu ryžu, potom opečené plátky mäsa, tie pokryjeme druhou vrstvou kapusty. Na kapustu rozložíme kolieska klobásy a povrch zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou. Pečieme v rúre približne polhodiny. Servírujeme s kapustovým šalátom.

__
Prívarok zo žltej fazuľky so smotanou a kôprom

Suroviny:
500 g žltej fazuľky ● soľ ● voda ● 4 dkg masti ● 4 dkg hladkej múky ● 2 dkg cibule ● 500 ml smotany alebo mlieka ● 2 dkg hladkej múky ● šťava z polovice citróna ● 10 g cukru ● kôpor
Recept: 1. Umytú a očistenú žltú fazuľku nakrájame a dáme variť do osolenej vody. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, do nej pridáme nastrúhanú cibuľu, urestujeme ju a zalejeme smotanou, v ktorej smerozmiešali múku.
2. Potom prilejeme vodu, v ktorej sa varila fazuľka, premiešame, pridáme uvarenú fazuľku a ešte chvíľu povaríme. Napokon dochutíme citrónovou šťavou, cukrom a posekaným kôprom. Podávame s varenými zemiakmi a varenými vajcami či volským okom.

__
Prostá kôprová omáčka s mliekom či smotanou

Suroviny:
4 dkg masla ● 6 dkg hladkej múky ● 250 ml mlieka alebo kyslej smotany ● 10 g cukru ● voda ● ocot ● soľ ● nasekaný kôpor
Recept: 1. Najskôr pripravíme z masla a hladkej múky svetlú zápražku, ktorú zalejeme vodou, mliekom a povaríme.
2. Potom omáčku dochutíme soľou a cukrom, precedíme a doplníme octom podľa chuti. Nakoniec pridáme nadrobno naosekaný kôpor.

__
Prsné kuracie rezance na voňavých hríboch

Suroviny:
500 g kuracích pŕs ● 20 dkg čerstvých hríbov alebo 25 dkg mrazených ● 1 cibuľa ● soľ ● čierne korenie ● hladká múka ● sladká paprika ● vývar alebo voda ● petržlenová vňať
Recept: 1. Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme dozlatista na rozohriatom oleji, potom pridáme na kúsky nakrájané prsia, osolíme ich a okoreníme.
2. Mäso poprášime hladkou múkou, pridáme sladkú papriku a podlejeme vývarom z hríbov. Pridáme povarené hríby a ešte povaríme. Ak použijeme mrazené hríby, mäso podlejeme vývarom a vodou, ktorá ostane po rozmrazení hríbov. Dochutíme soľou a čiernym korením. Napokon pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.

__
Pstruh po našom s oravskou slaninou

Suroviny:
2 pstruhy ● 20 dkg oravskej slaniny ● 15 dkg tvrdého syra ● 2 citróny ● 2 cibule ● maslo na vymastenie zapekacej misy ● petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie ● drvená rasca
Recept: 1. Pripravené vypitvané pstruhy zbavíme šupín a umyjeme. Po povrchu i zvnútra ich osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Potom maslom vymastíme zapekaciu misku. Dáme do nej ryby a prelejeme ich zvnútra i zvonka citrónovou šťavou.
2. Druhý citrón narežeme na mesiačiky a vložíme ich do útrob pstruhov. Slaninu nakrájame na plátky a rozložíme na ryby. Cibuľu nakrájame nadrobno a všetko posypeme.
3. Potom zohrejeme rúru na 160 °C a dáme do nej ryby asi na 20 minút. Počas pečenia podlievame vodou. Medzitým nastrúhame syr na strúhadle. Misu vyberieme z rúry, pstruhy polejeme šťavou zo slaniny, posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a syrom a zapekáme ešte asi 10 minút.

__
Rascová hubová polievková dobrota

Suroviny:
2 hrste sušených húb alebo 40 dkg čerstvých hub ● 4 zemiaky ● 1 l vody ● 300 ml kyslej smotany ● 1 cibuľa ● maslo ● soľ ● rasca
Recept: 1. Cibuľu a huby nakrájame a spolu s rascou urestujeme v hrnci na masle, potom zalejeme horúcou vodou. Pridáme dopredu uvarené a nakrájané zemiaky.
2. Polievku zalejeme kyslou smotanou a zahustíme maslovou zápražkou. Napokon polievku dochutíme soľou či korením.

__
Ryžová kelová polievka s majoránom

Suroviny:
 hlávka kelu ● 2 lyžice masla ● 1 cibuľa ● 1,5 l vody ● 20 dkg ryže ● 1 lyžička vegety ● pol lyžičky majoránky ● čierne korenie ● 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate ● soľ
Recept: 1. Hlávku kelu najskôr nakrájame na rezance, cibuľu speníme na masle, pridáme nakrájaný kel a dusíme. Po krátkom podusení zalejeme vodou a necháme zovrieť.
2. Umytú ryžu pridáme do polievky a uvaríme domäkka. Polievku ochutíme soľou, vegetou, majoránkou, korením a ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

__
Skromná cibuľová polievka s údeným syrom

Suroviny:
10 dkg cibule ● 4 dkg masla ● kocka bujónu ● soľ ● čierne korenie ● 4 plátky sendviča ● 4 plátky údeného syra ● vegeta
Recept: 1. Polovicu množstva cibule nakrájame na kolieska, zvyšnú cibuľu na kocky. Na masle ju urestujeme, zalejeme horúcim vývarom z bujónu, osolíme, okoreníme a povaríme asi 15-20 minút.
2. Polievku dochutíme podľa chuti vegetou. Na plátky sendviča dáme plátky údeného syra a spoločne ich zapečieme. Upečený sendvič nakrájame na menšie kocky a servírujeme ako prídavok do polievky.

__
Slovenské fliačky s mladým pórom a so šunkou

Suroviny:
40 dkg polohrubej múky ● 3 vajíčka ● soľ ● 4 dkg masti ● 4 dkg údenej slaniny ● 5 mladých pórov ● 15 dkg šunky ● čierne korenie
Recept: 1. K polohrubej múke na podložke pridáme vajíčka a vymiesime tuhé cesto do tvaru bochníka, ktorý necháme pol hodiny postáť. Potom bochník vyvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na fliačiky, a tie necháme obschnúť.
2. Fliačky uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým zohrejeme na masti nakrájanú slaninu, pridáme nakrájané póry a údenú šunku nakrájanú na rezance. Opražíme, okoreníme čiernym korením, pridáme scedené a odkvapkané fliačky, premiešame a osolíme. Servírujeme s kyslými uhorkami alebo zeleninovým šalátom.

__
Slovenské kurča na prerastenej slanine a paprike

Suroviny:
kurča ● 5 dkg prerastenej slaniny ● 3 cibule ● 1 lyžica sladkej smotany ● 1 lyžica octu ● šálka vývaru z bujónu ● soľ ● 2 dkg zelenej papriky ● 20 dkg kyslej smotany ● pol lyžice múky
Recept: 1. Pred prípravou kurča umyjeme a potom ho rozštvrtíme. Najedrobno nakrájanú cibuľu opražíme na pavici dozlatista  so slaninou, pridáme vývar a ocot. Necháme vyvrieť a odstavíme.
2. Rozštvrtené kura osolíme, dáme do pekáča s pokrievkou a zalejeme marinádou. Papriky umyjeme, očistíme, nakrájame na kúsky a pridáme k mäsu. Dáme do rúry a pečieme asi 1,5 hodiny. Šťavu z výpeku nalejeme do hrnca. Zahustíme ju kyslou smotanou rozmiešanou s múkou. Kuracie mäso potom ešte necháme asi 5 minút v rúre bez pokrievky.

__
Slovenské pirôžky s bryndzou a údenou slaninou

Suroviny:
80 dkg zemiakov ● 2 vajíčka ● soľ ● 30 dkg polohrubej múky ● 10 dkg údenej slaniny ● 20 dkg bryndze
Recept: 1. Zemiaky najprv uvaríme, potom olúpeme a prelisujeme. Asi 10 dkg zemiakov si oddelíme do plnky. Do zvyšných zemiakov pridáme vajcíčka, soľ, múku a na doske vypracujeme hladké cesto.
2. Cesto vyvaľkáme na plát, ten nakrájame na štvorce a do každého dáme bryndzovú plnku, ktorú pripravíme tak, že bryndzu zmiešame s prelisovanými zemiakmi. Okraje štvorcov preložíme a dobre zatlačíme.
3. Pirôžky varíme pomaly v osolenej vode približne 6 minút, potom ich cedidlom z vody vyberieme a necháme odkvapkať. Na tanieri polejeme pirohy vyškvarenou, na kocky pokrájanou slaninou.

__
Slovenské strapačky s kyslou kapustou a údenou slaninou

Suroviny:
1 kg zemiakov ● soľ ● 1 vajíčko ● 45 dkg múky ● 15 dkg údenej slaniny ● 25 dkg kyslej kapusty
Recept: 1. Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno, pridáme do niách vajíčko, múku, soľ a dobre premiešame. Do hrnca dáme zovrieť osolenú vodu, do ktorej pretláčame strapačky cez cedidlo.
2. Na roztopenú slaninu dáme udusiť kyslú kapustu do zlatista a potom ju premiešame s kapustou. Namiesto slaniny môžeme použiť klobásu.

__
Slovenský baraní guláš so zeleninou

Suroviny:
5 dkg údenej slaniny ● 4 dkg masti ● 10 dkg cibule ● 1 lyžička mletej sladkej červenej papriky ● 500 g baranieho mäsa ● soľ ● 1 strúčik cesnaku ● 1 mrkva ● 1 petržlen ● čierne korenie ● sladká mletá červená paprika ● štipľavá mletá červená paprika ● majoránka ● 5 zemiakov ● rasca ● rozmarín ● materina dúška ● 2 l vody ● Halušky: 12 dkg hladkej múky ● vajíčko ● trocha vody
Recept: 1. Slaninu nakrájame nadrobno, vypražíme, pridáme masť a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú urestujeme doružova. Hrniec odstavíme z ohňa, necháme ho chvíľu vychladnúť a až potom prisypeme mletú červenú papriku. Dobre rozmiešame a počkáme, kým cibuľa nasiakne paprikou, pridáme pokrájanú zeleninu a trocha ju opražíme.
2. Potom pridáme nakrájané mäso a na kocky nakrájaný zemiak. Guláš osolíme, okoreníme, pridáme cesnak, rascu, rozmarín, materinu dúšku a pikantnú mletú papriku. Všetko podusíme vo vlastnej šťave. Zalejeme horúcou vodou a keď je mäso takmer mäkké, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky.
3. Keď zemiaky zmäknú, nahádžeme do guláša halušky z lopára a dovaríme ho. Pred koncom varenia pridáme rozmrvené lístky majoránky a odstavíme z ohňa.

__
Smažený slovenský oštiepok so šunkou

Suroviny:
40 dkg oštiepka ● 5 dkg šunky ● 2 žĺtky ● hladká múka ● 2 vajíčka ● 2 lyžice červeného vína ● strúhanka ● tuk na vyprážanie
Recept: 1. Najprv nakrájame oštiepok na kolieska a šunku na plátky. Medzi každé dve kolieska oštiepka dáme plátok šunky a spojíme ich rozhabarkovanými žĺtkami.
2. Pripravené kolieska obalíme v múke, vajíčkach rozšľahaných s vínom, strúhanke a smažíme v rozohriatom tuku z obidvoch strán.

__
Smotanové hovädzie srdce so zeleninou

Suroviny:
60 dkg hovädzieho srdca ● 4 dkg rastlinného oleja ● 6 dkg cibule ● mletá sladká paprika ● 8 dkg zeleniny ● soľ ● 250 ml kyslej smotany ● 250 ml mlieka alebo jogurtu ● 2 dkg hladkej múky
Recept: 1. Najemno nakrájanú cibuľu, zeleninu a červenú papriku speníme na oleji. Pridáme na kocky nakrájané srdce, zalejeme vodou, osolíme a prikryté dusíme.
2. Keď sa voda vyvarí, podlejeme srdce trochou vývaru a ešte dusíme, kým nezmäkne. Napokon pridáme kyslú smotanu a mlieko či jogurt, vymiešané s hladkou múkou. Servírujeme s ryžou.

__
Spišské smotanové zemiaky posypané strúhankou

Suroviny:
zemiaky ● soľ ● rasca ● masť či olej ● žemle alebo rožky ● mlieko ● vajíčka ● cesnak ● nakrájaná petržlenová vňať ● smotana ● strúhanka
Recept: 1. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na tenké plátky, rozprestrieme na vymastený plech, osolíme, posypeme rascou a natrieme na ne plnku, ktorú pripravíme tak, že v mlieku namočené žemle vytlačíme, rozmiešame so žĺtkami, pridáme roztlačený cesnak, soľ, petržlenovú vňať a nakoniec zamiešame sneh z bielkov.
2. Na plnku uložíme druhú vrstvu zemiakových plátkov, osolíme a dáme do horúcej rúry piecť. Po chvíli všetko zalejeme smotanou vyšľahanou s vajíčkom a posypeme strúhankou. Zapečieme v rúre dočervena, servírujeme so zeleninovým šalátom.

__
Staré dobré šúľance s makom či orechmi

Suroviny:
1,5 kg zemiakov ● 35 dkg krupice ● 2 vajíčka ● 50 ml oleja ● soľ ● 20 dkg masla ● 5 dkg práškového cukru ● 30 dkg mletého maku, orechov alebo strúhanky
Recept: 1. Zemiaky v šupke uvaríme deň dopredu, ošúpeme ich a prelisujeme. Pridáme k nim krupicu, vajíčka, štipku soli a vypracujeme cesto.
2. Z cesta odkrajujeme trojentimetrové pásiky, ktoré vyšúľame na pomúčenej doske. Pripravené šúľance varíme vo vriacej vode dovtedy, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich precedíme, primiešame roztopené maslo, práškový cukor a mak, orechy alebo strúhanku.

__
Starodávne furmanské halušky s oštiepkom

Suroviny:
0,5 kg zemiakov ● 10 dkg hrubej múky ● 20 dkg oštiepka ● 200 ml kyslej smotany ● 10 dkg údenej slaniny ● soľ
Recept: 1. Najprv zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame najemno. Do zemiakov pridáme soľ, múku a vypracujeme cesto. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a z cesta do nej ručne oddeľujeme stredne veľké halušky.
2. Z času na čas halušky premiešame a čakáme, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich, dáme do misy, posypeme nastrúhaným oštiepkom a polejeme kyslou smotanou. Napokon halušky posypeme upraženou údenou slaninou spolu s výpekom.

__
Starý dobrý slovenský kotlíkový guláš

Suroviny:
30 dkg hovädzej glejovky ● 30 dkg bravčového pliecka ● 6 dkg bravčovej masti ● 40 dkg cibule ● 10 dkg zelenej papriky ● 10 dkg rajčín ● 2 dkg rajčiakového pretlaku ● 4 dkg hladkej múky ● 10 g cesnaku ● rasca ● mletá červená paprika ● čierne korenie ● voda alebo vývar ● soľ
Recept: 1. Hovädzie i bravčové mäso umyjeme a osušíme a nakrájame na kocky. Na zohriatej masti urestujeme cibuľu dozlata. Pridáme rajčiakový pretlak, prelisovaný cesnak, rascu, čierne korenie, mletú červenú papriku a hovädzie mäso, zalejeme vodou alebo vývarom a dusíme.
2. Keď je hovädzina polo mäkká, pridáme nakrájanú bravčovinu a dusíme. Pred dokončením zahustíme zápražkou, pridáme papriku a rajčiny nakrájané na kúsky a necháme prejsť varom. Pred koncom dáme do gulášu ešte zemiaky a uvaríme ich.

__
Šarišské tvarohové pirohy so škoricou

Suroviny:
40 dkg polohrubej múky ● 2 vajíčka ● soľ ● voda ● Na tvarohovú plnku: 25 dkg tvarohu ● 2 žĺtky ● 1 vanilkový cukor ● štipka soli ● Na posýpku: škorica ● práškový cukor ● maslo
Recept: 1. Do múky pridáme štipku soli, vajíčka, trocha vody, premiešame a vypracujeme polo tuhé cesto, ktoré necháme odležať. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku dvoch mimimetrov a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm, na každé pridáme tvarohovú plnku.
2. Kolieska preložíme, okraje vidličkou postláčame a v slanej vode uvaríme. Servírujeme posypané škoricou a práškovým cukrom, zaliate maslom. Plnku pripravíme tak, že do tvarohu pridáme žĺtky, vanilkový cukor, trocha soli a plnku vymiešame.

__
Špenátové halušky so smotanovo-syrovou omáčkou

Suroviny:
 Na halušky: 25 dkg mrazeného špenátu ● 25 dkg hladkej múky ● 25 dkg hrubej múky ● 1 vajce ● mlieko ● soľ ● Na omáčku: 10 dkg cibule ● 10 dkg nivy ● 250 ml sladkej smotany ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● olivový olej
Recept: 1. Najskôr vypracujeme z múky, vajec a špenátu polotuhé cesto, do ktorého potom pridáme cesnak, soľ a vodu
. Z cesta vykrajujeme malé halušky do vriacej osolenej vody a počkáme, kým nevyplávajú na povrch. Halušky precedíme a dáme do misy.
2. Potom očistíme cibuľu, nakrájame ju a opražíme na oleji. Pridáme sladkú smotanu a nastrúhanú nivu. Premiešavame a varíme, hotovú omáčku osolíme. Pripravenú omáčku premiešame s haluškami.

__
Šúľance s údenou slaninou a kyslou kapustou

Suroviny:
60 dkg zemiakov ● 1 vajce ● 1 cibuľa ● 20 dkg hrubej múky ● 10 dkg údenej slaniny ● 30 dkg kyslej kapusty ● olej ● soľ
Recept: 1. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame najemno . Na dosku dáme múku, zemiaky, soľ, vajce a vypracujeme hladké cesto.
2. Z cesta urobíme šúľky a každý pokrájame na rovnako dlhé kúsky. Šúľance potom vyprážame v rozohriatom oleji. Slaninu  nakrájanú na kocky opražíme, pridáme kapustu a krátko podusíme. Na tanier servírujeme udusenú kapustu, šúľance a opraženú cibuľu.

__
Tradičná plnená kapusta s bravčovým mäsom

Suroviny:
 1 hlávka kapusty ● 500 g bravčového mäsa ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 ml oleja ● veľký rajčiakový pretlak ● vajce ● 500 g ryže ● soľ ● čierne korenie ● mletá červená paprika
Recept: 1. kapustnú hlávku obvaríme v slanej vode s troškou oleja, pri čom postupne odoberáme listy. Tie necháme vychladnúť, medzitým si pripravíme plnku.
2. Plnku pripravíme tak, že ryžu umyjeme a zalejeme 1 l vriacej vody, necháme asi 30 minút odstáť a precedíme ju cez sito. Na oleji opražíme nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme mletú papriku a premiešame. Do väčšej misy vysypeme scedenú ryžu, pridáme mleté mäso, vajce, rajčiakový pretlak, opraženú cibuľu s cesnakom. Osolíme a okoreníme čiernym korením.
3. Všetko spolu vymiešame do masy a kapustné lístky plníme pripravenou plnkou a tvarujeme z nich lieviky. tie vkladáme postupne do hrnca, zalejeme vodou a navrch môžeme dať  pretlak. Varíme asi tri štvrte hodiny na miernom ohni. Servírujeme s chlebom, bielym koláčom alebo so zemiakmi.

__
Tradičný bratislavský závin
s makom či orechmi
Suroviny:
 Na cesto: 2,5 dkg kryštálového cukru ● 17,5 dkg hladkej múky ● 8,5 dkg krupicovej múky ● 15 dkg masla ● 2,5 dkg mlieka ● 10 g droždia ● soľ ● Plnka: 25 dkg maku alebo orechov ● 2 žĺtky ● 12,5 dkg mlieka ● 20 dkg cukru ● 2,5 dkg citrónovej kôry ● 1 vanilkový cukor ● 2 žĺtky na potretie
Recept: 1. Z uvedených surovín vypracujeme cesto tak, aby sa nelepilo a necháme ho oddýchnuť. Uvedené suroviny na plnku vymiešame spolu.
2. Na vyvaľkaný plát cesta natrieme plnku. Zrolujeme závin, ktorý potrieme žĺtkami, tie necháme zaschnúť a znova potrieme žĺtkami. Závin dáme do rúry a pomaly piečieme.

__
Tradičný plnený pečený bôčik s hydinovou pečeňou

Suroviny:
75 dkg bravčového bôčika ● 2 žemle ● 100 ml mlieka ● 1 vajíčko ● 2 hydinové pečene ● soľ ● čierne korenie ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● majoránka ● olej
Recept: 1. Do bôčika ostrým nožom narežeme otvor, pričom vznikne kapsa. Žemle nakrájame a zalejeme ich teplým mliekom, pridáme vajíčko, zomletú hydinovú pečeňe, nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme, ochutíme majoránkou a premiešame.
2. Plnkou naplníme kapsu bôčika, otvor zašijeme a kožu ozdobne narežeme. Takto pripravený bôčik dáme do vymasteného pekáča, osolíme, pokvapkáme olejom a podlejeme vodou. Pečieme v rúre domäkka. Počas pečenia polievame výpekom a podlievame vodou.

__
Tvarohová žemľovka z vianočky s jablkami

Suroviny:
500 g tvarohu ● 1 vianočka s hmotnosťou 400 g ● 4 veľké jablká ● 1 l mlieka ● 1 škoricový cukor ● 20 dkg masla ● 2 vajíčka
Recept: 1. Vo vlažnom mlieku vyšľaháme 2 vajíčka a navlhčíme ním vianočku. Pekáč vymažeme a navlhčenú vianočku uložíme po kúskoch do pekáča vedľa seba. Na túto vrstvu rozložíme 25 dkg tvarohu, ktorý posypeme škoricovým cukrom.
2. Potom nastrúhame jablká a z nich urobíme ďalšiu vrstvu, opäť zopakujeme vrstvu tvarohu a znovu ho posypeme škoricovým cukrom. Záverečnou vrstvou bude vianočka. Pekáč dáme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C približne 20 minút, potom žemľovku polejeme zvyškom mlieka a pokryjeme maslom a ešte asi 20 minút pečieme dozlatista.

__
Tvarohové halušky so slaninou a pažítkou

Suroviny:
500 g zemiakov ● hladká múka ● 1 tvaroh ● slanina na pomastenie ● pažítka
Recept: 1. Najskôr ošúpeme a očistíme zemiaky, nastrúhame ich a zamiešame do nich toľko hladkej múky, aby vzniklo stredne tuhé cesto, z ktorého potom hádžeme do vriacej vody halušky.
2. Hotové halušky dáme do misy, pomastíme ich vyškvarenou slaninou a primiešame do nich tvaroch. Na záver môžeme do halušiek pridať pažítku .

__
Tvarohové knedličky s ovocím

Suroviny:
25 dkg hrubej múky ● 5 dkg detskej krupice ● 25 dkg tvarohu ● 1 vajíčko ● soľ ● ovocie (jahody, marhule, slivky, jablká, hrušky)
Recept: 1. Časť múky nasypeme na dosku, dáme na ňu tvaroh, v ňom urobíme dierku, do ktorej rozbijeme vajíčko, pridáme trochu soli a všetko zasypeme detskou krupicou a múkou.
2. Uhnetieme nie príliš tuhé cesto, do ktorého pridáme trochu prášku do pečiva, rozvaľkáme ho na pol centimetrovú hrúbku a nakrájame na štvorčeky asi 5x5 cm. Do cesta zabalíme ovocie a knedle vhadzujeme do vriacej osolenej vody a varíme 5–10 minút podľa druhu ovocia. Knedle vyberieme a na tanieroch polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom.

__
Tvarohové lievance s jablkami a škoricovým cukrom

Suroviny:
25 dkg tvarohu ● 20 dkg hrubej múky ● soľ ● 2 vajíčka ● 6 dkg masla ● 30 dkg jabĺk ● 500 ml mlieka ● 3 dkg cukru ● olej ● 1 škoricový cukor
Recept: 1. Do prepasírovaného tvarohu dáme rozohriate maslo, preosiatu múku, soľ, cukor a vajíčka. Primiešame nastrúhané jablká s mliekom vypracujeme hustejšie cesto.
2. Lievance opekáme z oboch strán a ešte teplé ich posypeme škoricovým cukrom.

__
Tvarohové zemiaky s opraženou slaninkou

Suroviny:
zemiaky ● tvaroh ● soľ ● drvená rasca ● slanina alebo cibuľka na opraženie
Recept: 1. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme domäkka spolu s rascou. Potom zlejeme vodu a do zemiakov pridáme tvaroh.
2. Všetko osolíme a polejeme opraženou slaninou alebo cibuľkou. Vynikajúco chutia s kyslým alebo sladkým mliekom.

__
Údeným mäsom plnená zemiaková placka

Suroviny:
45 dkg údenej krkovičky ● 500 g zemiakov ● 8 dkg hladkej múky ● 1 vajíčko ● cesnak ● soľ ● majoránka ● čierne korenie ● olej alebo masť
Recept: 1. Najskôr uvaríme údené mäso domäkka a pokrájame na štyri rovnaké časti. Zemiaky nastrúhame, primiešame k nim vajíčko a múku, soľ, korenie, majoránku a pretlačený cesnak. Dobre premiešame.
2. Do horúceho tuku v panvici dáme cesto, vytvoríme placku, na ňu dáme plátok údeného mäsa a prikryjeme ďalším dielom cesta. Opražíme z oboch strán. Servírujeme s kyslou kapustou.

__
Údeným mäsom plnené zemiakové knedle

Suroviny:
500 g zemiakov ● 15 dkg polohrubej múky ● 1 vajce ● soľ ● 15 dkg údeného mäsa ● 1 väčšia cibuľa ● slanina ● bravčová masť
Recept: 1. Najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a prelisujeme. Pridáme k nim múku, soľ, vajce a uhnetieme cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske, nazkrájame na štvorčeky približne 10x10 cm.
2. Do stredu štvorcov kladieme uvarené údené mäso nakrájané na malé kocky. Cesto zabalíme do guľôčok, ktoré varíme v osolenej vode približne 5 minút. Uvarené knedle vyberieme z vody a uložíme na plech na rozloženú dusenú kapustu a vrch polejeme opraženou slaninou na cibuľke.

__
Úsporné zemiaky s kôprom na kyslo

Suroviny: 60 dkg zemiakov ● 4 dkg masti ● 5 dkg hladkej múky ● mlieko ● voda ● soľ ● bobkový list ● ocot ● 250 ml kyslej smotany ● 1 lyžica kôpru
Recept: 1. Najprv zemiaky uvaríme v šupke a potom nakrájame na kolieska. Z masti a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju mliekom a vodou, povaríme.
2. Potom pridáme nakrájané zemiaky, bobkový list, soľ a povaríme. Dochutíme octom, kyslou smotanou a kôprom. Servírujeme s vajíčkovými kroketami a chlebom.

__
Vínny jelení guláš s pestrým korením

Suroviny:
1,2 kg jelenieho mäsa ● 10 dkg tuku ● 1 cibuľa ● 1 mrkva ● 1 menší petržlen ● kúsok zeleru ● čierne korenie ● soľ ● 2 lyžice hladkej múky ● mletá paprika ● 3 lyžice bieleho vína ● Vývar: 750 ml vody ● 6 guliek čierneho korenia ● 4 guľky nového korenia ● 2 bobkové listy ● trošku tymianu
Recept: 1. Mäso najprv umyjeme a nakrájame ho na kúsky. Na tuku urestujeme cibuľu s pokrájanou koreňovou zeleninou, pridáme osolenú a okorenenú divinu.
2. Potom pridáme k mäsu trošku mletej papriky a dusíme domäkka, pričom mäso podlievame vývarom. Guláš napokon zahustíme múkou, povaríme, pridáme 3 lyžice bieleho vína a necháme prejsť varom.

__
Voňavá kapusta s paradajkovým pretlakom a klinčekmi

Suroviny:
1 hlávka kapusty ● 250 ml rajčiakového pretlaku ● 1 cibuľa ● čierne korenie ● 3 klinčeky ● 2 lyžice kryštálového cukru ● soľ ● olej na zápražku ● polohrubá múka na zápražku
Recept: 1. Kapustu nakrájanú najemno osolíme, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Pridáme rajčinový pretlak, čierne korenie podľa chuti, cukor a klinčeky.
2. Na oleji podusíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme múku a urobíme bledú zápražku, ktorú potom pridáme ku kapuste a všetko spolu povaríme. Servírujeme s fašírkou, párkom alebo klobásou.

__
Východniarska fašírka z bravčového bôčika a predného hovädzieho

Suroviny:
20 dkg bravčového bôčika ● 30 dkg predného hovädzieho ● 25 dkg spišskej klobásy ● 1 cibuľa ● pár strúčikov cesnaku ● 1 vajíčko ● čierne korenie ● soľ ● štipľavá paprika ● trochu hladkej múky ● vývar z bujónu ● petržlenová vňať
Recept: 1. Najprv pomelieme bravčový bôčik a hovädzie predné, kmäsu pridáme postrúhanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajce, čierne korenie, soľ a štipľavú papriku. Všetko dokopy dôkladne premiešame.
2. Mäso rozvaľkáme na obdĺžnik, naň dáme olúpanú spišskú klobásu, mäso zrolujeme do valčeka a za občasného podlievania pečieme v rúre.
3. Vypečenú šťavu zaprášime hladkou múkou, osmažíme, zalejeme horúcim vývarom z bujónu a povaríme. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou a so zemiakovou kašou.

__
Vyprážané rezne z tvrdého syra

Suroviny:
40 dkg tvrdého syra ● 2 vajcia ● strúhanka ● olej na smaženie
Recept: 1. Tvrdý syyr, najlepšie eidamskú tehlu nastrúhame nahrubo, pridáme vajcia a vymiešame. V strúhanke si obalíme ruky a modelujeme malé placky.
2. Placky obalíme v strúhanke a smažíme v rozohriatom oleji dozlatista.

__
Zamagurské hovädzie roštenky so šampiňónmi a hráškom

Suroviny:
500 g hovädzieho mäsa z roštenky ● soľ ● čierne korenie ● 1 lyžica horčice ● 4 dkg masti ● 2 cibule ● 10 dkg šampiňónov ● mletá červená paprika ● 5 dkg sterilizovaného hrášku ● 7 dkg údenej slaniny ● 100 ml smotany ● 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Recept: 1. Hovädzie mäso nakrájame na rezne, naklepeme ho, osolíme a okoreníme. Potom mäso potrieme horčicou a sprudka opečieme na rozohriatom tuku.
2. Na zvyšku tuku urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme.
3. Všetko poprášime mletou červenou paprikou, pridáme hrášok a na plátky nakrájanú slaninu a podusíme. Hotové roštenky pokvapkáme smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou.

__
Zemiaková kuľaša s ryžou či krúpami

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 2 lyžice ryže alebo jačmenných krúp ● 1 cibuľa ● tuk ● hrubá múka na zahustenie
Recept: 1. Zemiaky najskôr olúpeme a pokrájame na kocky,  varíme ich v osolenej vode domäkka. Mäkké zemiaky roztlačíme na kašu. Do hmoty pridáme prepláchnutú ryžu alebo krúpy a varíme, kým nezmäknú.
2. Do zmesi prisypávame hrubú múku tak, aby vznikla hustá kaša. Odstavíme z ohňa. Cibuľu pokrájame na kolieska a opražíme na tuku.
3. Kuľašu servírujeme na taniere, obložíme kolieskami smaženej cibule a v strede spravíme jamku. Do nej vlejeme trochu z tuku, ktorý zostal zo smaženia cibule. P
odávame so sladkým alebo kyslým mliekom.

__
Zemiakové guľky s údeným mäsom z Gemera

Suroviny:
1 kg nastrúhaných zemiakov (polovica uvarených a polovica surových) ● 25 dkg hladkej múky ● 35 dkg polohrubej múky ● 25 dkg zomletého údeného mäsa ● 1 vajce ● 5 strúčikov cesnaku ● majoránka ● bravčová masť ● cibuľa ● soľ
Recept: 1. Zo surovín spracujeme zmes, z ktorej vyrobíme guľky veľkosti stolnotenisových loptičiek a tie dáme variť do slanej vody.
2. Keď guľky vyplávajú na povrch, vyberieme ich, nakrájame na kúsky a polejeme masťou s opraženou cibuľou. Servírujeme s dusenou kapustou alebo duseným kelom.

__
Zemiakový cibuľkový paprikáš s lečom

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 250 ml kyslej smotany ● fľaša leča ● 1 viazanička cibuľky ● 2 dkg hladkej múky ● 5 dkg oleja ● mletá červená paprika ● bobkový list ● soľ
Recept: 1. Najprv urestujeme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľku aj s vňaťou, pridáme mletú červenú papriku, soľ, bobkový list, na kolieska nakrájané zemiaky, podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme.
2. Trochu neskôr pridáme do pokrmu lečo, napokon prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali múku a chvíľu povaríme. Servírujeme s čiernym chlebom.

TOPlist