Taliansko

recepty

Starodávna sicílska pizza 
Suroviny: 
0,5 kg polohrubej múky ● 30 g droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● vajce ● soľ ● 1 kg paradajok ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● 4 PL olivového oleja ● kl sušeného oregana ● 20 čiernych olív ● 200 g tvrdého ovčieho syra Caciocavallo ● olivový olej na plech
Recept: 
Formu na pizzu vymastíme olivovým olejom. Múku preosejeme do misy. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme k múke a so soľou a vajcom vypracujeme vláčne cesto. Zakryté cesto necháme 40 minút kysnúť. Paradajky sparíme a olúpeme, nakrájame na kúsky a vložíme do misy. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, osolíme a spolu s 2 PL olivového oleja pridáme k paradajkám. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Z kysnutého cesta vypracujeme 4 hrubé placky a do každej vyhĺbime jamku. Placky položíme na plech a naplníme paradajkovou zmesou. Olivy rozpolíme, vykôstkujeme, nakrájame a spolu s rozdrobeným syrom a organom posypeme náplň, pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a pizzu upečieme.

Ďalšie talianske recepty:

Apenínska grilovaná zelenina s portským vínom
Apenínsky fazuľkový šalát so zemiakmi
Benátske cesnakové paradajky s čerstvým oreganom
Bylinkovo – zeleninová polievka s fazuľou v paradajkovej omáčke
Cestovinová dobrota s dusenou brokolicou
Cestoviny s gorgonzolou, cukinou a prosciuttom
Cestoviny s chladenými rybičkami a píniovými orieškami
Feferónkové špagety s paradajkami
Filety lososa s talianskou omáčkou z paradajok a olív
Hlávkový šalát s paradajkami a zelenými fazuľkami
Hovädzie lýtko na bielom víne s koreňovou zeleninou
Hubové gnocchi s brandy a hrachovými strukmi
Chlebový šalát s pestrou zeleninou a vínnym octom
Juhotalianske penne s ančovičkami a kaparami 
Južanské rizoto s paradajkovým pyré a pikantnou klobásou
Kuracie prsia s čakankou, pažítkou a majonézou
Kuracie prsia s parmezánom a mozzarellou
Labužnícky koláč s vanilkovým extraktom z červeného hrozna
Lahodná talianska polievka z cukety na masle
Lahodný tvarohový dezert s plnotučnou smotanou
Lahôdková želatínová panna cotta
Lososové filety s čerešňovými paradajkami
Milánske kysnuté zelené olivové valčeky
Modré plesňové gnocchi so špenátom
Netradičné bezvaječné apeninské tiramisu
Ostré zapekané malé cukety s parmezánom
Parmezánové hrianky s čerešňovými paradajkami
Parmská polievka s vlasovými rezancami
Parmské teľacie rolády so sušenou šunkou
Pečené talianske ančovičky s citrónovou polevou
Pizza s paradajkovým pyré, mozzarellou a čiernymi olivami
Plnená morská ryba s artičokmi a čiernymi olivami
Plnené paradajky s olivami so Sardínie
Pochúťková paradajková polievka s lístkami bazalky
Rajčinová polievka s tymianom a rozmarínom
Rímske kurča s parmskou šunkou na bielom víne s paradajkami
Rozmarínový králik na bielom víne a olivách s cesnakom
Rybacia prímorská polievka s čili papričkami
Severotalianska držková polievka
Severotaliansky chutný teľací orech
Sicílska pizza s olivami a tvrdým ovčím syrom
Sicílske kelové makaróny so syrom
Skladačka z paradajok, avokáda a mozzarelly
Smotanová juhotalianska polievka s brokolicou
Smotanové penne s dvomi druhmi syra a cesnakom
Syrové penne s ostrou feferónkou a sušenými paradajkami
Syrovo - vaječná omeleta s bielym vínom
Špargľové cestoviny s ricottou a kyslou smotanou
Taliansky koláč z čerešňových paradajok a ricotty
Trojfarebná talianska minestrone
Vývar s bylinkami, vajíčkami a parmezánom
Zeleninová chladená polievka s paradajkovou šťavou
Zeleninový šalát s francúzskou horčicou a pažítkou

__
Apenínska grilovaná zelenina s portským vínom
Suroviny: bobkový list ● strúčik cesnaku ● 2 PL balzamikového octu ● 2 červené papriky ● 2 žlté papriky ● 200 g šalotky ● 3 PL portského vína ● 4 PL olivového oleja ● 600 g cukety ● sušený rozmarín ● soľ ● čerstvá bazalka ● čierne korenie
Recept: Papriky opláchneme a opečieme pod grilom, až kým sa na nich utvoria pľuzgieriky. Vyberieme ich, osolíme a necháme vychladnúť. Cukety nakrájame na kúsky, šalotku olúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Zmiešame ich s olivovým olejom, rozmarínom, soľou, korením, rozdrveným bobkovým listom a ugrilujeme. Vychladnuté papriky olúpeme. Všetku zeleninu vložíme do misy, zmiešame s vínom, octom, roztlačeným cesnakom a nasekanou bazalkou. 

__
Apenínsky fazuľkový šalát so zemiakmi

Suroviny:
400 g zemiakov ● 2 cibule ● 4 PL oleja ● 300 g zelených fazuliek ● 2 PL octu ● soľ ● čierne korenie ● PL nakrájanej petržlenovej vňate
Recept: Očistené a umyté fazuľky 5 -10 minút povaríme, scedíme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Potom fazuľky nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Pridáme vychladnuté, na plátky nakrájané, v šupke uvarené zemiaky, nadrobno nakrájanú cibuľu, petržlenovú vňať a zalejeme dressingom z oleja, octu, korenia a soli. Opatrne premiešame, aby sme zemiaky a fazuľky príliš nepolámali a podávame.

__
Benátske cesnakové paradajky s čerstvým oreganom

Suroviny:
8 zrelých paradajok ● 12 strúčikov cesnaku ● 60 ml olivového oleja ● 4 bobkové listy ● soľ ● čierne korenie ● 4 PL lístkov čerstvého oregana
Recept: Rúru predhrejeme na 250 °C. Rozpolené paradajky naukladáme do zapekacej misy v jednej vrstve, medzi ne vložíme celé strúčiky cesnaku. Paradajky potrieme olivovým olejom, pridáme bobkový list a posypeme korením. Pečieme, kým nezmäknú, osolíme a ozdobíme oreganom.

__
Bylinkovo – zeleninová polievka s fazuľou v paradajkovej omáčke

Suroviny:
200 g cestovín ● 2 kl škrobovej múčky ● kl čierneho korenia ● 1 l vody ● zväzok bazalky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● cibuľa ● plechovka fazule v paradajkovej omáčke ● plechovka paradajkového pretlaku
Recept: Zeleninu a bylinky očistíme a nasekáme. Cestoviny uvaríme podľa návodu. V hrnci rozpálime olej a cibuľku s cesnakom na ňom urestujeme. Pridáme paradajkový pretlak, fazuľu aj s nálevom a podlejeme vodou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a zvoľna varíme. Uvarené cestoviny dáme do polievky, dochutíme soľou, korením a nasekanou bazalkou. Podľa potreby zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troške vody.

__
Cestovinová dobrota s dusenou brokolicou

Suroviny:
0,5 kg brokolice ● olivový olej ● 2 strúčiky cesnaku ● cestoviny (mašličky alebo iné talianske)
Recept: Na olivovom oleji osmažíme a vyberieme cesnak. Pridáme umytú, na ružičky rozdelenú brokolicu a podlejeme 100 ml vody. Dusíme a podľa potreby podlievame vodou, na záver osolíme. Cestoviny uvaríme, zmiešame s brokolicou a posypeme parmezánom.

__
Cestoviny s gorgonzolou, cukinou a prosciuttom

Suroviny:
350 g cestovín pennette ● 250 g gorgonzoly ● 100 ml smotany ● 100 g šampiňónov ● 70 g prosciutta ● 70 g cukiny ● 2 listy hlávkového šalátu ● šalotka ● soľ ● čierne korenie ● olivový olej
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus. Medzitým na veľmi miernom ohni rozpustíme gorgonzolu nakrájanú na malé kúsky so smotanou. Šunku nakrájame na tenké prúžky, šampiňóny na tenké plátky, cuketu na malé kocky a šalát na tenké prúžky. Všetko urestujeme na olivovom oleji a na šalotke nakrájanej nadrobno. Zmes osolíme, okoreníme a všetko podusíme. Pridáme uvarené cestoviny, zohrejeme a na záver premiešame s horúcou rozpustenou gorgonzolou.

__
Cestoviny s chladenými rybičkami a píniovými orieškami

Suroviny:
180 g cestovín ● 150 g chladených sardiniek ● pol cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 30 g píniových orieškov ● 20 g hrozienok ● zväzok kôpru ● 150 g olúpaných paradajok ● 3 ančovičky ● soľ ● čierne korenie ● olivový olej
Recept: Cestoviny dáme do vriacej osolenej vody a uvaríme. Na olivovom oleji opečieme cibuľu, cesnak a očistené sardinky. Pridáme kôpor, sardely, hrozienka namočené v bielom víne, paradajky, píniové oriešky, osolíme, okoreníme, podlejeme slanou vodou z cestovín a necháme desať minút prevariť. Uvarené cestoviny scedíme, pridáme do omáčky a premiešame.

__
Feferónkové špagety s paradajkami

Suroviny:
balenie špagiet ● olivový olej ● cibuľa ● 5-6 paradajok ● feferónka ● bazalka ● soľ
Recept: Na olivovom oleji speníme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, polovicu feferónky, bazalku a prikryjeme asi na 4 minúty - kým zmes pustí vodu. Potom odkryté miešame, kým sa šťava odparí a zmes zhustne. Na záver omáčku osolíme a podávame s uvarenými špagetami.

__
Filety lososa s talianskou omáčkou z paradajok a olív

Suroviny:
6 filiet lososa ● 2 strúčiky cesnaku ● 10 cherry paradajok ● PL citrónovej šťavy ● PL olivového oleja ● 2 PL oregana ● PL tymianu
Recept: Rúru predhrejeme na 180 °C. Olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, oregano a tymian zmiešame v menšej mise. Pridáme cherry paradajky, šalotku a olivy. Opäť premiešame. Do pekáča dáme filety z lososa, potrieme ich vzniknutou zmesou a upečieme. Podávame s olivovo-paradajkovou omáčkou, ktorá vznikne pečením.

__
Hlávkový šalát s paradajkami a zelenými fazuľkami

Suroviny:
hlávka zeleného šalátu ● 4 paradajky ● 200 g zelených fazuliek ● 2 natvrdo uvarené vajcia ● 2 PL olivového oleja ● PL citrónovej šťavy ● petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie
Recept: Šalát rozdelíme na listy a rozložíme na šalátovú misu. Pridáme nakrájané varené fazuľky, na tenké plátky nakrájané olúpané paradajky a ozdobíme štvrtinami uvarených vajec. Pred podávaním prelejeme dressingom z oleja, citrónovej šťavy, nakrájanej petržlenovej vňate, soli a korenia.

__
Hovädzie lýtko na bielom víne s koreňovou zeleninou

Suroviny:
1 kg zadného lýtka s kosťou z mladého býčka rozdeleného na 2 alebo 4 kusy ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● hovädzí vývar ● maslo ● 100 ml bieleho vína ● veľká mrkva ● koreň petržlenu ● štvrť zeleru ● štvrť hlávky karfiolu ● 2 bobkové listy ● 6 zrniek nového korenia ● hladká múka ● čierne korenie ● soľ ● ligurček ● petržlenová vňať ● zápražka
Recept: Porcie mäsa osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke. V hrnci rozohrejeme 2-3 lyžice masla a mäso na ňom opečieme z oboch strán dohneda. Prisypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a opražíme ju dozlatista. Potom prilejeme asi 100 ml vína a necháme ho odpariť. Zalejeme vývarom asi do polovice výšky mäsa, pridáme bobkový list a nové korenie a dusíme pod pokrievkou. Podľa potreby dolievame malé množstvo vývaru. Po pol hodine pridáme najemno nasekaný cesnak a dusíme ďalej, celkovo asi dve hodiny, priebežne podlievame. Zeleninu nakrájame - mrkvu na hrubšie kolieska, zeler a petržlen na hranolčeky a karfiol rozoberieme na ružičky. Zeleninu pridáme k mäsu, opäť podlejeme, posypeme soľou a ligurčekom a dusíme ešte 15-20 minút. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou a prípadne zahustíme zápražkou.

__
Hubové gnocchi s brandy a hrachovými strukmi

Suroviny:
50 g zmesi sušených húb ● cibuľa ● 50 ml brandy ● 100 ml hydinového vývaru ● 100 ml smotany ● soľ ● čierne korenie ● 200 g hrachových strukov ● 100 g cherry paradajok ● 50 g parmezánu ● 50 g anglickej slaniny ● pažítka ● 50 g zmesi čerstvých húb ● 400 g gnocchi
Recept: Zemiaky olúpeme a prepasírujeme. Pridáme múku, vajce a soľ a spracujeme hladké cesto. Z cesta tvarujeme halušky a tie varíme v horúcej osolenej vode 2-3 minúty. Sušené huby namočíme do studenej vody. Surové huby urestujeme so šalotkou a potom k nim pridáme namočené huby aj s vodou. Necháme prevariť a pridáme brandy. Potom vlejeme vývar. Keď sa tekutina zredukuje, vlejeme smotanu a necháme prevariť. Osolíme a okoreníme. Potom pridáme gnocchi, nakrájané hrachové struky, nakrájané cherry paradajky a nastrúhaný parmezán. Na tanieri halušky posypeme opečenou slaninou, plátkami parmezánu a pažítkou.

__
Chlebový šalát s pestrou zeleninou a vínnym octom

Suroviny:
400 g staršieho chleba ● 2 paradajky ● červená cibuľa ● šalátová uhorka ● stopkový zeler ● bazalka ● olivový olej ● 100 ml červeného vínneho octu ● soľ ● čierne korenie
Recept: Chlieb nalámeme a namočíme v studenej vode. Kôrka musí zostať tvrdšia. Vyžmýkame vodu a chlieb natrháme do misky. Pridáme nakrájanú uhorku, paradajky a stopkový zeler. Cibuľku nakrájame na kolieska a premiešame so šalátom. Šalát ochutíme soľou a natrhanými lístkami bazalky, zalejeme vínnym octom, pridáme olivový olej a premiešame.

__
Juhotalianske penne s ančovičkami a kaparami

Suroviny:
400 g penne ● 4 ančovičky ● 2 PL kapár ● 4 PL čiernych olív ● 4 strúčiky cesnaku ● hrsť nasekanej petržlenovej vňate ● 100 ml bieleho vína ● 400 g cherry paradajok ● 4 feferónky
Recept: Vo vriacej osolenej vode uvaríme penne „na skus". Medzitým do panvice s olivovým olejom vhodíme rukou stlačený cesnak, ančovičky, ktoré rukou natrháme na kúsky, kapary a nakrájané olivy. Po chvíľke pridáme nakrájanú feferónku a necháme niekoľko minút restovať. Cesnak vyberieme a prilejeme biele víno. Paradajky nakrájame na polovice. Keď z vína vyprchá alkohol, pridáme paradajky. Nakoniec v panvici zmiešame penne so všetkými ingredienciami, podľa potreby podlejeme vodou z cestovín, pridáme petržlenovú vňať a ozdobíme bazalkou.

__
Južanské rizoto s paradajkovým pyré a pikantnou klobásou

Suroviny:
300 g okrúhlej ryže ● 50 g paradajkového pyré ● 3 paradajky ● 2 strúčiky cesnaku ● pikantná klobása ● hovädzí bujón ● cibuľa ● sladká a pálivá mletá paprika ● soľ
Recept: Do veľkej panvice dáme smažiť na štvrť kolieska nakrájanú klobásu, pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu a kolieska cesnaku. Cibuľu s cesnakom urestujeme, pridáme na kocky nakrájané, olúpané paradajky, trochu ich podlejeme vodou, pridáme pyré, bujón, sladkú a pálivú papriku. Keď sa zmes začne variť, doplníme základ pokrmu ryžou, prilejeme vodu na 2,5 násobok objemu ryže a osolíme. Za občasného miešania varíme, kým ryža zmäkne a rizoto zhustne.

__
Kuracie prsia s čakankou, pažítkou a majonézou

Suroviny:
150 g kuracích pŕs ● PL oleja ● šalát radicchio ● čakanka ● pažítka ● kl horčice ● kl majonézy ● 4 PL pomarančovej šťavy ● kl octu ● kl oleja ● soľ ● čierne korenie
Recept: Nakrájané kuracie prsia opečieme na oleji z oboch strán. Čakanku a radicchio umyjeme a natrháme na kúsky, naaranžujeme na taniere s pažítkou a mäsom. Pripravíme dressing zmiešaním horčice, majonézy, pomarančovej šťavy, octu, oleja, korenia a kurča ním zalejeme.

__
Kuracie prsia s parmezánom a mozzarellou

Suroviny:
400 g kuracích pŕs ● 4 PL oleja ● vajce ● 30 g nastrúhaného parmezánu ● 2 gule mozzarelly ● 2 hlavičky cesnaku ● cibuľa ● 4 paradajky ● kečup ● provensálske korenie ● cukor ● soľ ● čierne korenie
Recept: Kuracie mäso nakrájame na rezance, osolíme a namočíme do rozšľahaného vajca zmiešaného s nastrúhaným parmezánom. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja a mäso opečieme. Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme paradajky nakrájané na malé kúsky, zalejeme kečupom a necháme dusiť. Osolíme a nakoniec pridáme provensálske a čierne korenie a štipku cukru. Zmes dáme do ohňovzdornej misy, navrch rozložíme kuracie mäso, poukladáme naň plátky cukety a mozzarelly a zapečieme. Podávame s rozpoleným pečenými hlavičkami cesnaku a bielym pečivom.

__
Labužnícky koláč s vanilkovým extraktom z červeného hrozna

Suroviny:
2 vajcia ● 75 g krupicového cukru ● 4 PL masla ● 60 ml olivového oleja ● 80 ml plnotučného mlieka ● pol kl vanilkového extraktu ● tri štvrte kl prášku do pečiva ● 180 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 PL citrónovej kôry ● 2 PL pomarančovej kôry ● 250 g bobúľ červeného hrozna ● práškový cukor na posypanie
Recept: Koláčovú formu s priemerom 23 cm vymastíme a vysypeme múkou. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme rozpustené maslo, olej, mlieko a vanilku. Múku s práškom do pečiva, soľou a nastrúhanou citrusovou kôrou dobre premiešame, všetko pridáme k žĺtkom a dobre vymiešame varechou. Cesto necháme asi desať minút stáť, aby sa vône premiešali. Nakoniec pridáme dve tretiny hrozna a cesto vylejeme do formy a uhladíme. Cesto posypeme zvyšnými guľkami hrozna a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C, Vyberieme, necháme vychladnúť a podávame pocukrované.

__
Lahodná talianska polievka z cukety na masle

Suroviny:
cuketa ● 20 g masla ● cibuľa ● 250 ml smotany na šľahanie ● PL hladkej múky ● 2 zemiaky ● mletá paprika ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Na masle speníme cibuľu, pridáme papriku a nakrájanú cuketu, zalejeme vodou, osolíme a varíme. Polievku zjemníme smotanou, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku a ešte chvíľu povaríme. Do hotovej polievky pridáme na kocky nakrájané varené zemiaky a petržlenovú vňať.

__
Lahodný tvarohový dezert s plnotučnou smotanou

Suroviny:
Na cesto: jeden a tri štvrte hrnčeka múky ● 3 PL krupice ● štvrť kl soli ● pol kl prášku do pečiva ● štvrť hrnčeka jemného kryštálového cukru ● 110 g masla ● 2 žĺtky ● kôra z jedného citróna ● 3 PL plnotučnej smotany ● 2 PL studenej vody ● Plnka: 75 g masla ● pol hrnčeka jemného kryštálového cukru ● dva a štvrť hrnčeka syra ricotta alebo jemného mäkkého tvarohu ● žĺtok ● 6 PL plnotučnej smotany ● 4 PL hrozienok ● kôra z 2 citrónov ● škorica
Recept: V miske zmiešame múku, krupicu, prášok do pečiva, cukor a soľ. Potom pridáme rozdrobené maslo. V malej miske vyšľaháme smotanu, vodu, kôru a žĺtky a túto zmes prilejeme do misky s múkou. Všetko spolu pomiesime medzi prstami, zmes má byť trochu drobivá. Potom všetko preložíme na pracovnú dosku a niekoľkokrát premiešame rukami, až kým sa cesto spojí. Cesto vložíme do vrecka a necháme v chlade odstáť 30 minút. Potom ho vyvaľkáme na ovál veľkosti 28x38 cm a vložíme do oválnej zapekacej misky tak, že presahuje okraje. Dovnútra nalejeme plnku a okraje cesta prehneme. Pečieme pri teplote 190 °C. Plnka: Maslo s cukrom vyšľaháme , pridáme syr, smotanu a žĺtok. Dobre vyšľaháme a pridáme hrozienka, kôru a škoricu.

__
Lahôdková želatínová panna cotta

Suroviny: 2 plátky želatíny ● 200 g cukru ● vanilkový struk ● mäta ● 0,5 l smotany na šľahanie ● 100 ml mlieka ● ovocie na ozdobu
Recept: Najprv pripravíme formičky alebo formu na srnčí chrbát. Želatínu vložíme do hrnca, zalejeme mliekom a na miernom ohni ju rozpustíme. Nesmie však vrieť. Do ďalšieho kastrólika nalejeme šľahačku. Vanilkový struk pozdĺžne rozpolíme, dužinu nožom vyškriabeme a zmiešame ju s cukrom. Cukor pridáme k smotane a za stáleho miešania metličkou ju privedieme k varu. Keď smotana prejde varom, zmiernime oheň a šľaháme, kým nezačne hustnúť. Pridáme želatínu, všetko prešľaháme, ale hmotu už ďalej nevaríme. Hotovú hmotu vlejeme do formičiek alebo do formy a chladíme v chladničke minimálne 3 hodiny. Vychladený krém vyklopíme na tanier, ozdobíme ovocím a vetvičkou mäty.

__
Lososové filety s čerešňovými paradajkami

Suroviny:
6 filiet lososa ● 2 strúčiky cesnaku ● 10 cherry paradajok ● PL citrónovej šťavy ● PL olivového oleja ● 2 PL oregana ● PL tymianu
Recept: Rúru predhrejeme na 180 °C. Olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, oregano a tymian zmiešame v menšej mise. Pridáme cherry paradajky, šalotku a olivy. Opäť premiešame. Do pekáča dáme filety z lososa, potrieme ich vzniknutou zmesou a upečieme. Podávame s olivovo-paradajkovou omáčkou, ktorá vznikne pečením.

__
Milánske kysnuté zelené olivové valčeky

Suroviny:
100 ml čiernych olív ● 100 ml zelených olív ● kl rozmarínu ● 25 g droždia ● 2 kl hrubozrnnej soli ● 400 ml vody ● 100 ml olivového oleja ● 100 ml hladkej múky
Recept: Olivy nasekáme, rozmarín rozdrvíme v mažiari. Droždie rozdrobíme do misky, pridáme soľ a vlažnú vodu a zamiešame, aby sa droždie rozpustilo. Do hmoty prilejeme olivový olej a pridáme rozmarín, nasekané olivy a hladkú múku. Vypracujeme cesto , ktoré necháme asi hodinu kysnúť. Medzitým si predhrejte rúru na 225 °C. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 20 rovnakých dielov a vyvaľkáme dlhé valčeky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme .

__
Modré plesňové gnocchi so špenátom

Suroviny:
600-700 g hotových gnocchi ● 350 g špenátových lístkov ● 100 g syra s modrou plesňou ● 200 ml rastlinnej smotany gran cucina ● 4 - 8 strúčikov cesnaku ● panenský olivový olej ● morská soľ ● 4 PL syra gran moravia
Recept: Gnocchi uvaríme podľa návodu. Medzitým na panvici rozohrejeme olej, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a špenátové listy nakrájané na menšie kúsky. Po chvíli zalejeme smotanou a pridáme na kúsky nakrájaný plesňový syr. Servírujeme posypané syrom Gran Moravia.

__
Netradičné bezvaječné apeninské tiramisu

Suroviny:
0,5 kg mascarpone ● 250 ml šľahačky ● 400 g cukrárskych piškót ● 150 g cukru ● kakao ● šálka silnej kávy ● 30 ml marsaly alebo iného sladkého likéru ● čokoládová ryža
Recept: Do vlažnej kávy vlejeme likér. Do kávy jeden po druhom rýchlo namáčame piškóty a kladieme ich tesne vedľa seba do obdĺžnikovej zapekacej misky alebo alobalovej misky na grilovanie. Krém pripravíme zmiešaním dotuha vyšľahanej osladenej šľahačky s mascarpone. Vrstvíme piškóty, krém a piškóty, môžeme posypať čokoládou. Končíme vrstvou krému, ktorú bohato posypeme kakaom. Necháme päť hodín odležať v chladničke.

__
Ostré zapekané malé cukety s parmezánom

Suroviny:
8 malých cukiet ● 4 malé paradajky ● 2 strúčiky cesnaku ● čili paprička ● kl rozmarínu ● olivový olej ● 4 PL strúhanky ● 6 PL parmezánu
Recept: Cukety pozdĺžne rozrežeme, zbavíme ich semienok a vydlabeme lyžičkou tak, aby vznikli „lodičky". Polovičky cukiet vložíme do zapekacej misy alebo na plech. V miske zmiešame paradajky nakrájané nadrobno, pretlačený alebo nasekaný cesnak, olivový olej, čili papričku nakrájanú nadrobno a zbavenú semienok a nakrájaný rozmarín. Všetko zľahka okoreníme. Zmesou naplníme vydlabané cukety, zakryjeme ich alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C, kým cukety nezmäknú. Potom vyberieme cukety z rúry, odstránime alobal a cukety posypeme zmesou zo strúhanky a parmezánu. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme späť do rúry, kým sa celá zmes nesfarbí dozlatista a nevytvorí sa chrumkavá kôrka.

__
Parmezánové hrianky s čerešňovými paradajkami

Suroviny:
10 cherry paradajok ● 4 strúčiky cesnaku ● štipka bieleho korenia ● 2 PL olivového oleja ● hrsť nastrúhaného parmezánu ● mletá sladká paprika ● soľ
Recept: Cherry paradajky nadrobno nakrájame, cesnak pretlačíme. V miske poriadne premiešame všetky ingrediencie a kladieme na čerstvé hrianky.

__
Parmská polievka s vlasovými rezancami

Suroviny:
cuketa ● zeleninový vývar ● 2 paradajky ● 2 plátky chleba ● 0,5 kg koreňovej zeleniny ● 75 g vlasovýché rezancov
Recept: Tenké rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Scedíme ich a odložíme bokom. Paradajky sparíme vriacou vodou a ošúpeme ich.Paradajky nakrájame na štvrtiny, zbavíme ich jadierok a pokrájame na tenké pásiky. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno. Cuketu očistíme a nakrájame. Na rozpálenom oleji podusíme koreňovú zeleninu a cuketu. Prilejeme zeleninový vývar a minút povaríme. Z chleba odkrojíme kôrku a zvyšok nakrájame na malé kocky. Cesnak ošúpeme a necháme ho vcelku. Panvicu potrieme cesnakom, pridáme lyžicu masla a opečieme chlebové kocky. Do hotovej polievky dáme paradajky, rezance, chlebové krutóny a posypeme ju petržlenovou vňaťou.

__
Parmské teľacie rolády so sušenou šunkou

Suroviny:
4 tenké teľacie plátky zo stehna ● 4 plátky parmskej šunky ● 4 vajcia uvarené natvrdo ● 30 g masla ● 4 PL bieleho vína ● PL paradajkového pretlaku ● PL oleja ● 5 PL vody ● vetvička rozmarínu ● štipka cukru ● čierne korenie ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Teľacie rezne rozklepeme a osolíme je. Poukladáme na ne plátky parmskej šunky a ošúpané vajcia. Potom mäso zrolujeme a obvinieme niťou. Urestujeme ho zo všetkých strán na rozpálenom oleji a masle. Nakoniec pridáme rozmarín, paradajkový pretlak zmiešaný s 5 PL vriacej vody, vínom, cukrom, soľou a korením, prikryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Mäkké závitky vyberieme, nite odstránime a závitky vychladíme. Pred podávaním ich rozkrojíme na polovicu, ozdobíme petržlenovou vňaťou a polejeme omáčkou z výpeku.

__
Pečené talianske ančovičky s citrónovou polevou

Suroviny:
0,5 kg ančovičiek ● 100 ml olivového oleja ● citrón ● tymian ● rozmarín
Recept: Ančovičky vyčistíme, opláchneme a usušíme. Takto pripravené naukladáme do pekáča. Olej rozšľaháme so šťavou z citróna a potrieme ním ryby. Pridáme tymian a rozmarín. V predhriatej rúre pečieme, počas pečenia potierame olejom. Podávame ozdobené citrónom.

__
Pizza s paradajkovým pyré, mozzarellou a čiernymi olivami

Suroviny:
cesto na pizzu ● 100 ml paradajkového pyré ● 160 g tuniaka ● 200 g mozzarelly ● lístky bazalky ● hrsť čiernych olív
Recept: Cesto na pizzu rozvaľkáme a vložíme do formy vyloženej papierom na pečenie. Cesto potrieme paradajkovým pyré zmiešaným s najemno nasekanými lístkami bazalky, poukladáme naň tuniaka, plátky mozzarelly a čierne olivy. Dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme, kým sa syr neroztečie a cesto mierne nenafúkne.

__
Plnená morská ryba s artičokmi a čiernymi olivami

Suroviny:
50 g grilovaných artičok ● 100 g čiernych olív ● 75 g sušených paradajok ● 4 ančovičky ● strúčik cesnaku ● PL nasekanej petržlenovej vňate ● 750 g morského čerta (ryba) ● pol citróna nakrájaného na plátky ● Na zemiaky: 250 g zemiakov ● 3 PL olivového oleja ● šalotka ● PL nakrájanej petržlenovej vňate ● kl dijonskej horčice ● kl octu z bieleho vína
Recept: Rúru predhrejeme na 190 °C. Artičoky, olivy, paradajky, ančovičky, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nahrubo. Pripravenou zmesou naplníme rybu a na chvost položíme plátky citróna. Rybu oviažeme niťou. Pečieme v rúre, kým nie je krehká. Kým sa ryba pečie, uvaríme zemiaky. Na panvici rozpálime olivový olej a osmažíme nakrájanú šalotku. Pridáme zemiaky, petržlenovú vňať, horčicu a ocot. Rybu rozviažeme a podávame s pripravenou zemiakovou zmesou.

__
Plnené paradajky s olivami so Sardínie

Suroviny:
8 veľkých paradajok ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 115 g strúhanky ● 8 filiet sardel v oleji ● 3 PL čiernych olív bez kôstky ● 2 PL petržlenovej vňate ● PL pamajoránu ● 4 PL nastrúhaného parmezánu ● 7 PL olivového oleja
Recept: Z hornej strany paradajok odrežeme tenký plátok. Lyžičkou vydlabeme semená. Paradajky necháme uschnúť obrátené otvorom dolu na papierovej utierke. Na panvici rozohrejeme 6 lyžíc oleja, pridáme nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a opekáme pri nízkej teplote 5 minút. Panvicu odložíme z platne, vmiešame strúhanku, nakrájané sardely, nakrájané olivy a nasekané bylinky. Paradajky naplníme strúhankovou zmesou, poukladáme do zapekacej misky. Povrch posypeme nastrúhaným parmezánom, pokvapkáme zostávajúcim olejom.
V rúre predhriatej na 180 °C pečieme, až kým sú paradajky mäkké a povrch náplne zlatisto hnedý.

__
Pochúťková paradajková polievka s lístkami bazalky

Suroviny:
4 PL oleja ● 4 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 kg paradajok ● 1 l vývaru ● soľ ● čierne korenie ● cukor ● 8 lístkov bazalky ● vetvička tymianu ● 100 ml smotany ● 50 g varenej ryže ● hŕstka strúhaného tvrdého syra
Recept: Na oleji opražíme posekanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané paradajky a zalejeme vývarom. Polievku varíme, pridáme soľ, korenie a cukor. Pretlačíme cez sito, pridáme vetvičku tymianu, smotanu a ryžu, povaríme a nakoniec pridáme nadrobno nasekanú bazalku. Polievku v tanieroch posypeme nastrúhaným syrom.

__
Rajčinová polievka s tymianom a rozmarínom

Suroviny:
2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 kg zrelých paradajok ● 3 PL olivového oleja ● kl cukru ● soľ ● čierne korenie ● vetvička tymianu a rozmarínu ● bobkový list ● 0,5 l čistého mäsového vývaru ● 125 ml smotany na šľahanie ● niekoľko bazalkových listov ● nastrúhaný parmezán
Recept: Olúpanú cibuľu a cesnak nadrobno nakrájame. Umyté paradajky nakrájame na štvrtiny. Cibuľu a cesnak speníme na rozohriatom oleji. Primiešame paradajky, korenie a bylinky. Dôkladne premiešame. Prilejeme mäsový vývar a prikryté zvoľna varíme. Polievku prelisujeme cez sito a ozdobíme ušľahanou smotanou.

__
Rímske kurča s parmskou šunkou na bielom víne s paradajkami

Suroviny:
kurča ● soľ ● čierne korenie ● 2 PL masti ● 40 g slaniny ● 40 g parmskej šunky ● pol strúčika cesnaku ● majorán ● 100 ml bieleho vína ● 6 paradajok ● vývar
Recept: Kurča nasekáme na menšie kúsky, osolíme a okoreníme. Na rozpálenej masti osmažíme nadrobno nakrájanú šunku a slaninu, posekaný majorán, podlejeme bielym vínom a restujeme, kým sa víno nevydusí. Potom pridáme dužinu a šťavu z olúpaných paradajok, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni. Občas podlievame vývarom.

__
Rozmarínový králik na bielom víne a olivách s cesnakom

Suroviny:
1 kg králika ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 20 čiernych olív v slanom náleve ● 200 ml bieleho vína ● rozmarín ● soľ ● čierne korenie ● olej ● vývar
Recept: Králika rozdelíme na kúsky a na oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Mäso vyberieme z hrnca a na zvyšnom urestujeme cibuľu a olúpaný strúčik cesnaku. Mäso vrátime späť, zalejeme vínom, pridáme rozmarín a necháme prudko odkryté vyvariť. Pridáme vývar, osolíme a okoreníme a pod pokrievkou dusíme na miernom ohni. Do hotového pokrmu pridáme nakrájané vykôstkované olivy, druhý rozdrvený strúčik cesnaku a prehrejeme.

__
Rybacia prímorská polievka s čili papričkami

Suroviny:
2,5 kg ľubovoľných rýb (morských plodov) ● 6 PL olivového oleja ● 2 nakrájané cibule ● 2 zväzky petržlenovej vňate ● 4 strúčiky nadrobno nakrájaného cesnaku ● 2 sušené čili papričky ● 200 ml suchého červeného vína ● 800 g nakrájaných paradajok ● morská soľ ● čierne korenie ● 3 - 4 l vody ● mrkva nakrájaná nahrubo ● nakrájaný zeler
Recept: Ryby a morské plody očistíme. Do hrnca dáme vodu, kosti z rýb, jednu cibuľu, mrkvu, zeler a hrsť petržlenovej vňate. Privedieme k varu, potom plameň stiahneme a varíme na miernom ohni. Po 30 minútach polievku precedíme cez sitko a odstavíme. Vo veľkom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme druhú cibuľu, zvyšok vňate, cesnak a čili papričky. Mierne smažíme, kým ingrediencie nie sú mäkké. Potom vlejeme víno a necháme chvíľu prebublať. Pridáme paradajky a naberačku polievky. Varíme intenzívne 15 minút, ochutíme soľou a korením. Pridáme ryby so zvyškom polievky a varíme, kým nie sú hotové.

__
Severotalianska držková polievka

Suroviny:
800 g varených držiek ● 2 cibule ● soľ ● 2 klinčeky ● 50 g slaniny ● strúčik cesnaku ● niekoľko lístkov šalvie ● petržlenová vňať ● 3 PL paradajkového pretlaku ● štipka mletého bieleho korenia ● hrsť nastrúhaného parmezánu
Recept: Držky uvaríme deň vopred. Dobre oprané ich dáme do dostatočne veľkého hrnca s troškou soli a jednou cibuľou, do ktorej sme zapichli dva klinčeky. Zalejeme vodou a varíme asi 2 hodiny. Potom držky z vývaru vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na tenké rezance. Slaninu, šunku, druhú cibuľu, strúčik cesnaku, lístky šalvie a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a vo väčšom polievkovom hrnci opražíme do zlatista. Pridáme na rezance nakrájané držky, krátko urestujeme, pridáme vodou rozriedený paradajkový pretlak, zalejeme vývarom z držiek a varíme asi hodinu. Nakoniec pridáme biele korenie a hrsť strúhaného parmezánu.

__
Severotaliansky chutný teľací orech

Suroviny:
800 g orecha z teľacieho stehna ● šalotka ● kl tymianu ● PL petržlenovej vňate ● 4 lístky bazalky ● 200 g masla ● 200 ml olivového oleja ● 2 vajcia ● 4 PL hladkej múky ● 200 g strúhanky ● štipka soli ● štipka čierneho korenia ● citrón
Recept: Šalotku nasekáme najemno a spolu s bazalku, petržlenovou vňaťou a tymianom dobre premiešame so strúhankou. Mäso z teľacieho stehna nakrájame na 4 plátky s hrúbkou približne 1,5 cm a naklepeme, osolíme, okoreníme a plátky obalíme najprv v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v pripravenej zmesi zo strúhanky a bylín. Do panvice so širokým dnom nalejeme rozpustené maslo a olivový olej a pomaly zohrievame. Do stredne horúceho dáme jednotlivé obalené teľacie plátky a na veľmi miernom ohni ich smažíme dozlatista z oboch strán. Podávame s citrónom.

__
Sicílska pizza s olivami a tvrdým ovčím syrom

Suroviny:
0,5 kg polohrubej múky ● 30 g droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● vajce ● soľ ● 1 kg paradajok ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● 4 PL olivového oleja ● kl sušeného oregana ● 20 čiernych olív ● 200 g tvrdého ovčieho syra caciocavallo ● olivový olej na plech
Recept: Formu na pizzu vymastíme olivovým olejom. Múku preosejeme do misy. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme k múke a so soľou a vajcom vypracujeme vláčne cesto. Zakryté cesto necháme 40 minút kysnúť. Paradajky sparíme a olúpeme, nakrájame na kúsky a vložíme do misy. Očistenú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, osolíme a spolu s 2 PL olivového oleja pridáme k paradajkám. Rúru vyhrejeme na 200 °C. Z kysnutého cesta vypracujeme 4 hrubé placky a do každej vyhĺbime jamku. Placky položíme na plech a naplníme paradajkovou zmesou. Olivy rozpolíme, vykôstkujeme, nakrájame a spolu s rozdrobeným syrom a organom posypeme náplň, pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a pizzu upečieme.

__
Sicílske kelové makaróny so syrom

Suroviny:
400 g makarónov ● 200-300 g ružičkového kelu ● 6 PL oleja ● soľ ● 100 g syra canestrato ● nastrúhaný parmezán
Recept: Makaróny rozlámeme na menšie kúsky, uvaríme, scedíme a necháme odkvapkať. Ružičkový kel krátko povaríme v slanej vode, necháme odkvapkať a opražíme na oleji. Ohňovzdornú misku vymastíme maslom, dno pokryjeme časťou syra a ďalej plníme vždy vrstvou olejom omastených makarónov, vrstvou kelu a vrstvou syra, až kým spotrebujeme všetky suroviny. Povrch posypeme nastrúhaným parmezánom a zapečieme v mierne vyhriatej rúre.

__
Skladačka z paradajok, avokáda a mozzarelly

Suroviny:
4 paradajky ● 250 g mozzarelly ● 2 avokáda ● 3 PL olivového oleja ● štipka cukru ● zväzok koriandra ● šalotka ● limetka ● soľ ● čierne korenie ● parmská šunka
Recept: Šalotku nakrájame na kocky. Kôru limetky nastrúhame nahrubo a šťavu vytlačíme. Koriander nasekáme nadrobno, zmiešame so šalotkou, šťavou z limetky a korením. Paradajky nakrájame na tenké plátky. Avokáda rozpolíme, vyberieme kôstku a dužinu nakrájame na tenké plátky. Plátky paradajok, mozzarelly a avokáda ukladáme na seba, jednotlivé vrstvy pokvapkáme pripravenou zmesou. Vežu môžeme podávať s parmskou šunkou a olivovým olejom.

__
Smotanová juhotalianska polievka s brokolicou

Suroviny:
750 g brokolice ● 10 g masla ● 1,5 l vývaru z kocky bujónu ● strúčik cesnaku ● 100 ml šľahačky ● soľ ● čierne korenie ● muškátový oriešok
Recept: Brokolicu očistíme, umyjeme a rozdelíme na ružičky, hlúb olúpeme a nakrájame na plátky. Cesnak nasekáme a podusíme na rozpálenom tuku spolu s nakrájaným hlúbom. Prilejeme vývar a povaríme asi 5 minút. Pridáme ružičky brokolice a varíme ďalších 10 minút. Potom brokolicu spolu s vývarom rozmixujeme. Za stáleho miešania pridávame smotanu, dochutíme soľou, korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.

__
Smotanové penne s dvomi druhmi syra a cesnakom

Suroviny:
300 g cestovín penne ● 30 ml olivového oleja ● malá cibuľa ● 300 g pancetty ● 2 strúčiky cesnaku ● 5 žĺtkov ● 180 ml smotany ● 120 g nastrúhaného parmezánu ● čierne korenie ● soľ
Recept: V hrnci s osolenou vodou uvaríme penne. Medzitým vo veľkom hrnci rozpálime olej. Vsypeme do neho nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania smažíme asi 5 minút. Pridáme pancettu nakrájanú na stredne veľké kúsky, cesnak a slaninu a opražíme do chrumkava, potom hrniec odstavíme. V miske zmiešame žĺtky s parmezánom, smotanou a dostatočným množstvom korenia a všetko dôkladne premiešame. Cestoviny zlejeme, presypeme do hrnca a na stredne veľkom ohni zmiešame s cibuľkou, pancettou a cesnakom. Hrniec s cestovinami odstavíme, zalejeme žĺtkami so syrom a smotanou a premiešame. Všetko presypeme do veľkej servírovacej misy, posypeme korením a trochou parmezánu.

__
Syrové penne s ostrou feferónkou a sušenými paradajkami

Suroviny:
0,5 kg cestovín penne alebo tagliatelle ● cibuľa ● cesnak ● feferónka ● 2 - 3 sušené paradajky ● olivový olej ● morská soľ ● bazalka ● syr gran moravia
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak nakrájaný na plátky a opražíme do zlatista. Feferónky pozdĺžne rozkrojíme, odstránime semienka a nakrájame na pol kolieska. Paradajky nakrájame na menšie kúsky, pridáme korenie a osolíme. Krátko urestujeme. Cestoviny scedíme, vrátime do hrnca a zmiešame so zmesou z panvice. Servírujeme posypané syrom.

__
Syrovo - vaječná omeleta s bielym vínom

Suroviny:
8 vajec ● soľ ● 100 g taveného syra ● 3 PL bieleho vína ● štipka mletej papriky ● 50 g masla alebo rastlinného tuku ● petržlenová vňať
Recept: Vajcia dobre rozšľaháme so soľou. Syr nakrájame na kocky, podlejeme vínom a na kraji platne v miske rozpustíme. Na panvici rozpustíme kúsok tuku, vlejeme vždy štvrtinu z pripravených vajec a upečieme štyri omelety. Každú omeletu opečieme z jednej strany, obrátime ju, pokropíme časťou tekutého syra s vínom a posypeme paprikou a opečieme aj z druhej strany. Omelety prehneme alebo stočíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

__
Špargľové cestoviny s ricottou a kyslou smotanou

Suroviny:
20 g masla ● 250 g špargle ● 150 g ricotty ● 0,5 kg linguine ● 200 ml bieleho vína ● 120 g kyslej smotany ● kl cukru ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: V panvici rozpustíme maslo a pridáme špargľu nakrájanú na 2-3 cm veľké kúsky. Osolíme a podusíme asi 5 minút. Podlejeme bielym suchým vínom a povaríme ďalších 5 minút. Potom pridáme kyslú smotanu, okoreníme a potom pridáme ricottu. Podľa chuti môžeme pridať ešte kl cukru. Uvaríme cestoviny, scedíme ich a zmiešame s pripravenou omáčkou. Na záver ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

__
Taliansky koláč z čerešňových paradajok a ricotty

Suroviny:
0,5 kg syra ricotta ● 300 g cherry paradajok ● 50 g strúhaného parmezánu ● 25 g masla ● 200 ml kyslej smotany ● 6 vajíčok ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 kl čerstvých lístkov oregana ● čierne korenie ● soľ ● olivový olej
Recept: Umyté paradajky premiešame s olejom a nakrájaným cesnakom, osolíme a dochutíme korením. Takto pripravené cherry paradajky vysypeme na plech a asi 15 minút v rúre predhriatej na 190 °C zapekáme. Ricottu a vajcia vymiešame dohladka, potom opatrne vmiešame kyslú smotanu, polovicu oregana a zmes osolíme. Ricottu dáme do olejom vymastenej a strúhaným parmezánom vysypanej zapekacej formy, rozložíme na ňu paradajky a posypeme zvyšným oreganom, nakoniec všetko pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 minút.

__
Trojfarebná talianska minestrone

Suroviny:
700 g zemiakov ● 3 PL nadrobno nasekanej cibule ● 3 PL nastrúhanej mrkvy ● 5 PL parmezánu ● šálka mlieka ● 2 vetvičky petržlenovej vňate ● 2 PL masla ● 3 PL oleja ● soľ ● čierne korenie
Recept: Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme v hrnci vodou, osolíme a varíme domäkka. Potom ich vo vode roztlačíme na riedku kašu. Na masle a oleji osmažíme cibuľu dozlatista, potom pridáme mrkvu a restujeme ďalšie dve minúty. Všetko pridáme do hrnca k roztlačeným zemiakom, prilejeme mlieko a prisypeme polovicu parmezánu, ochutíme soľou, korením a necháme chvíľu bublať na miernom plameni. Keď polievka zhustne, vsypeme najemno nasekanú petržlenovú vňať a podávame. Každú porciu ozdobíme zvyšným parmezánom.

__
Vývar s bylinkami, vajíčkami a parmezánom

Suroviny:
1,5 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru ● trochu masla ● 2 PL nasekanej mäty ● 3 PL nasekanej bazalky ● 2 kl nasekaného koriandra ● kl nasekanej petržlenovej vňate ● 2 celé vajcia ● žĺtok ● soľ ● čierne korenie ● nastrúhaný parmezán
Recept: Vývar privedieme k varu, pridáme maslo a všetky nadrobno nasekané bylinky a varíme 2 minúty. Vajcia a žĺtok rozmiešame, pridáme soľ a korenie a pomaly nalejeme do vriaceho bujónu pomocou šľahača tak, aby sa vajcia nezrazili do jednej hrudy. Pri podávaní posypeme parmezánom.

__
Zeleninová chladená polievka s paradajkovou šťavou

Suroviny:
250 g zemiakov ● 100 g póru ● 50 g cibule ● soľ ● 1 l slepačieho vývaru ● 250 ml smotany ● pažítka ● 4 PL paradajkovej šťavy
Recept: Zeleninu nakrájame na malé kocky a v slepačom vývare ju uvaríme domäkka. Vývar precedíme, zeleninu prepasírujeme, pridáme smotanu a paradajkovú šťavu. Osolíme, chvíľu povaríme a pridáme nasekanú pažítku. Hotové necháme vychladnúť a uložíme na niekoľko hodín do chladničky.

__
Zeleninový šalát s francúzskou horčicou a pažítkou

Suroviny:
šalátová uhorka ● kaleráb ● hlávkový šalát ● zväzok pažítky ● 6 PL vínneho octu ● PL francúzskej horčice ● 6 PL oleja ● 40 g nastrúhaného parmezánu ● čierne korenie ● soľ
Recept: Uhorku olúpeme, kaleráb nakrájame na tenké plátky. Šalát opláchneme a natrháme na kúsky. Pažítku nakrájame nadrobno. Na zálievku zmiešame ocot s horčicou, korením a soľou. Po častiach vmiešame olej, pridáme pažítku, nakoniec parmezán a zálievku. Necháme v chladničke odležať.

TOPlist