Francúzsko

recepty

Estragónové slimáky s cesnakovým maslom
Suroviny: 
250 ml bieleho vína ● 250 ml kuracieho vývaru ● 3 vetvičky estragónu ● 24 konzervovaných slimákov ● 24 slimačích ulít ● 2 roztlačené strúčiky cesnaku ● 2 PL nadrobno pokrájanej bazalky ● 2 PL nadrobno pokrájanej petržlenovej vňate ● 2 PL nadrobno pokrájaného estragónu ● 150 g mäkkého masla
Recept
V rajnici varíme 2 minúty víno, vývar, estragón a 125 ml vody. Potom pridáme slimáky a necháme 7 minút slabo vrieť. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť v tekutine. Slimáky necháme odkvapkať a povkladáme ich do ulít. Rúru zohrejeme na 200 °C. Zmiešame cesnak, bazalku, petržlen a estragón, potom vmiešame maslo, osolíme a okoreníme. Do každej ulity vložíme kúsok cesnakového masla, naaranžujeme ich na plech prikrytý vrstvou kamennej soli a pečieme 7 až 8 minút, kým sa maslo neroztopí a slimáky neprehrejú. Podávame ihneď s chrumkavým chlebom.

Ďalšie francúzske recepty:

Alpské kurča so šunkou a šampiňónmi
Anízové likérové francúzske kalamáre
Baklažány s camembertom a bazalkou
Bohatá zeleninová polievka s parmezánom
Bohato korenená francúzska nátierka
Bravčové kotlety plnené zelerom s podusenými jablkami
Burgundské jarabice na červenom víne
Cibuľová polievka s chlebovými opekancami
Croissanty s tvarohom, broskyňami a mandľami
Čerstvý hrášok s francúzskym šalátom
Delikátny cibuľový koláč so slaninou
Delikátny mangový dezert s kyslou smotanou
Francúzska polievka so syrom a cibuľou
Francúzske syrové suflé so šľahačkovou smotanou
Francúzsky kohút s koreňovou zeleninou na červenom víne
Grepový krémový koláč z lístkového cesta
Homárová či langustová polievka s krabmi a rajčiakmi
Homárová polievka so šalotkou a s koňakom
Hovädzí či jahňací bourgignon
Hovädzia chladená polievka s paradajkami
Hrozienkový omáčkový nákyp
Chlebový kysnutý cibuľový koláč
Jahňacie mäso s tekvicou a cuketou na korení karí
Karfiolový krém s muškátovým orieškom a trebuľkou
Karfiolový šalát s koňakovou kečupovou omáčkou
Karotková polievka s kalerábom a kelom
Klasická francúzska hovädzia roštenka s kaparami
Koláč s kandizovanými čerešňami
Kyslastá lotrinská červená kapusta s klinčekmi
Lahodné palacinky s pomarančovým džemom a rumom
Lístkový koláč so syrom a muškátom
Lyonská praženica s nastrúhaným syrom
Malé cibuľky na víne s hrozienkami a tymianom
Mečúň marinovaný v citrusoch na rošte
Mladá kačica na červenom víne s troškou koňaku
Mladý kohút so zeleninovou hubovou plnkou
Morčacie parížske rezne so sušenými bylinami
Morské mušle so smotanou a vínom
Muškátová krémová polievka s karfiolom a pórom
Muškátové kurča so smotanovou omáčkou
Netradičný francúzsky zeleninovo – mandarínkový šalát s tofu a zázvorom
Ostré bretónske vajíčka s údeným jazykom
Palacinky s mandľovým krémom a vanilkou
Palacinky s pomarančovým karamelom
Paštéty so šampiňónov v lístkovom cestíčku
Pažítková zemiaková polievka s mrkvou
Plnené jablká na červenom burgunskom víne
Pochúťková pudingovo - čokoládová torta
Pochúťkový kokosový krém s rumom a ovocím
Pór s ementálom zapečený so strúhankou
Provensálske kurča s čiernymi olivami
Provensálsky králičí zadok s cesnakom, vínom a mladými hríbikmi
Provensálsky zapečený cesnakový baklažán
Rajčinový šalát s cesnakom, kaparami a čiernymi olivami
Rybací šalát s krevetami a majonézou
Sardelový králik s pečeňou, salámou a šampiňónmi
Severofrancúzska pražená fazuľka s karfiolom a ďumbierom
Srnčie dusené predné mäso na slanine s vonnými bylinkami
Šalát z tuniaka s portským vínom a paradajkami
Šampiňónový šalát s majonézou na hlávkových listoch
Široké rezance s lososovými kúskami a smotanou
Teľacia pečeňová dobrota po toskánsky
Teľacia polievka s údeným syrom a zeleným hráškom
Tymianová hrachová polievka so syrom
Úhorová šampiňónová polievka s muškátom a vínom
Vajíčková špargľa na bielom víne po francúzsky
Vidiecka chladná zemiakovo – pórová polievka
Vidiecky francúzsky hruškový koláč
Voňavá srnčia polievka s klinčekmi
Zapečené cukety s paradajkami s muškátovým orieškom
Zemiaky s pórom a cibuľou


__
Alpské kurča so šunkou a šampiňónmi
Suroviny: kurča ● 2 PL oleja ● 3 malé cibuľky ● plátok šunky ● niekoľko šampiňónov ● 0,5 kg paradajok ● 2 malé papriky ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Kurča očistíme, osolíme a zviažeme. Do kastróla dáme olej, vložíme doň kurča a pečieme. Medzitým cibuľky pokrájame najemno, plátok šunky rozkrájame a spolu na troške oleji podusíme. Šampiňóny posekáme najemno a dáme k cibuli. Pridáme aj olúpané a pokrájané paradajky a tiež pokrájané malé červené papriky, z ktorých sme vyrezali semienka. Necháme pomaly dusiť približne 30 minút. Potom kurča polejeme uvarenou omáčkou a ešte približne 15 minút podusíme. Kurča s baskickou omáčkou podávame dobre vychladené.

__
Anízové likérové francúzske kalamáre

Suroviny:
1 kg vyčistených kalamárov ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● kučeravá petržlenová vňať ● 400 ml bieleho vína ● 20 ml pastisu (bezfarebný francúzsky likér s anízom) ● soľ ● olej ● korenie
Recept: Kalamáre nakrájame na prúžky, cibuľu a petržlenovú vňať nadrobno a cesnak na plátky. Na oleji speníme cibuľu, pridáme kalamáre a petržlenovú vňať. Restujeme 5 minút, pridáme víno, soľ, korenie a dusíme pol hodinu. Pridáme pastis a chvíľku povaríme už bez pokrievky. Podávame s chlebom alebo s ryžou.

__
Baklažány s
camembertom a bazalkou
Suroviny:
2 baklažány ● 2 PL vegety ● 2 PL paradajkového pretlaku ● PL bazalky ● 200 g syra camembert ● 100 g syra beaufort ● štipka čierneho korenia ● 4 PL olivového oleja
Recept: Baklažány pokrájame na pozdĺžne plátky, posypeme korením a vegetou a necháme ich hodinu odležať, aby sa zbavili horkej chuti. Potom ich osušíme papierovými servítkami a osmažíme na rozohriatom olivovom oleji. Baklažány a syr striedavo vrstvíme, pričom vrstvu baklažánov natrieme paradajkovým pretlakom, na ne položíme camembert pokrájaným na plátky. Vrch baklažánov posypeme rozdrobeným syrom beaufort a pokropíme olivovým olejom. Zapekáme pri teplote 170 °C asi 25 minút.

__
Bohatá zeleninová polievka s parmezánom

Suroviny:
PL olivového oleja ● cibuľa ● pór ● zeler ● mrkva ● kaleráb ● fazuľa v konzerve ● konzerva paradajkového pretlaku ● 4 zemiaky ● 2 strúčiky cesnaku ● kocka kuracieho bujónu ● 2 PL parmezánu ● kl provensálskych byliniek
Recept: Olivový olej rozohrejeme vo veľkom hrnci. Pridáme cibuľu, cesnak a pór a urestujeme ich. Pridáme nakrájaný zeler, mrkvu, kaleráb a zalejeme vodou. Pridáme bujón a varíme prikryté 10 minút. Potom pridáme nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Varíme, až kým zelenina zmäkne. Nakoniec pridáme paradajkový pretlak, fazuľu z konzervy a provensálske bylinky. Necháme ešte chvíľu povariť. Pred podávaním posypeme nastrúhaným parmezánom.

__
Bohato korenená francúzska nátierka

Suroviny:
200 g strúhanky ● 80 ml vody ● 2 PL olivového oleja ● bobkový list ● 1,5 kl tymianu ● 0,5 l najemno nakrájanej cibuľky ● 1/4 kl majoránu ● kl oregana ● 1,5 kl bazalky ● 3/4 kl morskej soli ● kl rozotreného cesnaku ● 60 ml rastlinného margarínu
Recept: Najskôr namočíme strúhanku do vody. Zamiešame ju a necháme zmäknúť. Na rajnicu dáme olej, bobkový list a tymian, mierne zahrejeme a pridáme cibuľku, ktorú pražíme spolu s korením do zmäknutia. Keď je cibuľka hotová, odstránime bobkový list a pridáme ostatné prísady okrem margarínu. Dusíme na miernom plameni 15 minút. Medzitým si roztopíme margarín, ktorý potom pridáme do takto pripravenej zmesi. Dôkladne zamiešame, dáme do vhodnej nádoby a necháme vychladnúť. Nátierka je výborná na opečený chlieb.

__
Bravčové kotlety plnené zelerom s
podusenými jablkami
Suroviny:
4 hrubšie bravčové kotlety ● hladká múka ● olej ● PL masla ● soľ ● mleté čierne korenie ● Plnka: 1/2 šálky strúhanky ● 2 PL strúhaného zeleru ● PL masla ● 3 PL mlieka ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Plnku pripravíme tak, že všetky prísady zmiešame. Potom ňou naplníme kotlety, ktoré sme na plocho rozrezali až ku kosti, osolili, zľahka naklepali a poprášili múkou. Musíme ich spojiť špáradlom, aby nám plnka nevytiekla. Takto pripravené ich môžeme na masle opiecť. Potom ich mierne podlejeme a v stredne teplej rúre ich dopečieme. Podávame ich s rozštvrtenými a na masle podusenými jablkami.

__
Burgundské jarabice na červenom víne

Suroviny:
2 jarabice ● 30 g masla ● 2 PL oleja ● 100 ml červeného vína ● citrón ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Jarabice najskôr očistíme a vypitveme. Rozpolíme ich a na masle opečieme. Potom opečené jarabice vložíme do kastróla, pridáme 2 PL oleja, červené víno, soľ, korenie, šťavu z citróna, kúsok citrónovej kôry a upečieme. Keď sú jarabice upečené, uložíme ich na misu do pôvodného tvaru a nakoniec polejeme omáčkou.

__
Cibuľová polievka s
chlebovými opekancami
Suroviny:
4 cibule ● 2 PL hladkej múky ● 2 PL oleja ● 2 PL masla ● 3 PL ementálu ● 2 kocky zeleninového bujónu ● čierne korenie ● 4 kusy hriankového chleba
Recept: Kocky bujónu rozpustíme v 6 pohároch vriacej vody. Cibuľu nakrájame na plátky, urestujeme, poprášime múkou a opekáme dozlata na rozohriatom oleji. Potom zriedime menším množstvom studeného vývaru. Opečenú cibuľu zalejeme zvyškom vriaceho vývaru, okoreníme a nechám variť. Plátky hriankového chleba opečieme na masle a vložíme do žiaruvzdornej nádoby, zalejeme polievkou, posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry. Zapekáme, kým sa syr nerozpustí.

__
Croissanty s
tvarohom, broskyňami a mandľami
Suroviny:
Cesto: 300 ml mlieka ● 2 PL medu ● 30 g droždia ● 0,5 kg hladkej múky ● 125 g rastlinného tuku ● vanilkový cukor ● kl soli ● Náplň: 250 g mäkkého tvarohu ● 300 g broskýň ● 50 g plátkov mandlí ● 30 g práškového cukru ● 2 žĺtky ● žĺtok na potretie
Recept: Najprv rozmiešame med, droždie a lyžicu múky v teplom mlieku a zmes necháme vykysnúť na teplom mieste. Do veľkej misky dáme múku, tuk, soľ, nakoniec pridáme kvások so žĺtkami a vypracujeme hladké cesto. Cesto dáme do misy, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu. Tvaroh, práškový a vanilkový cukor dobre vymiešame a zmiešame s broskyňami nakrájanými na kocky. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3-4 mm tenký plát. Nakrájame na dlhé prúžky, potom na trojuholníky. Náplň kladieme na širšiu časť trojuholníka a cesto zrolujeme. Potrieme žĺtkom a posypeme mandľovými plátkami. Necháme kysnúť ďalších 15-20 minút. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C.

__
Čerstvý hrášok s francúzskym šalátom

Suroviny:
2 PL masla ● strúčik cesnaku ● 3 šálky čerstvého hrášku ● hlávka šalátu ● pol kl sušeného tymianu ● štvrť šálky vody ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na panvici rozpustíme 2 PL masla, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a smažíme asi 3 minúty, aby maslo získalo cesnakovú arómu. Potom cesnak vyberieme. Na rozpálené maslo nasypeme hrášok. Chvíľu smažíme a potom pridáme nahrubo nakrájané šalátové listy, tymian, vodu a soľ. Na miernom ohni necháme pod pokrievkou dusiť ešte asi 15 minút domäkka. Na záver pridáme trochu masla.

__
Delikátny cibuľový koláč so slaninou

Suroviny:
Cesto: 200 g hladkej múky ● 120 g rastlinného tuku ● štipka soli ● 100-150 ml vody ● Náplň: 150 g slaniny ● malá cibuľa ● 2 vajcia ● 200 ml smotany ● 150 ml mlieka ● 2 kl soli ● pol kl čierneho korenia ● provensálske korenie ● 100 g nastrúhaného syra
Recept: Z múky, tuku, soli a vody vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme 20 minút odpočinúť zabalené v potravinovej fólii. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 cm tak, aby sa vošlo do okrúhlej formy s priemerom 25 cm. Slaninu a cibuľu nakrájame na prúžky a smažíme za stáleho miešania na panvici pri strednej teplote, kým sa slanina nesfarbí, ale ešte nie je chrumkavá. Všetky ingrediencie na náplň zmiešame a rozotrieme na cesto. Povrch koláča posypeme korením a nastrúhaným syrom a pečieme 30 minút pri 175 °C.

__
Delikátny mangový dezert s
kyslou smotanou
Suroviny:
mango ● 200 ml kyslej smotany ● 100 ml mlieka ● 50 g cukru ● 30 g mandlí
Recept: Olúpané mandle nasekáme a nasucho opražíme na panvici. Mango očistíme, nakrájame a rozmixujeme s mliekom a cukrom. Hmotu nalejeme do misky a zľahka vmiešame kyslú smotanu. Mangový krém dáme na hodinu schladiť do chladničky. Dezert podávame posypaný opraženými nasekanými mandľami.

__
Francúzska polievka so syrom a cibuľou

Suroviny:
250 g cibule ● 60 g masti alebo oleja ● 100 g tvrdého syra ● 100 g veky alebo bagety ● 30 g masla ● 600 ml vývaru ● 50 ml bieleho vína ● drvená rasca ● provensálske korenie ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska alebo mesiačiky. Prudko ju opečieme na masti. Potom ju zalejeme bielym vínom a horúcim vývarom, pridáme korenie, rascu a necháme 2 - 3 minúty variť. Časť bagety nakrájame na drobné kocky a rovnako aj polovicu syra. Oboje potom vložíme do polievky a bez miešania necháme vo vriacej polievke rozpustiť. Zo zostatku bagety nakrájame plátky, potrieme ich maslom a posypeme strúhaným syrom a zapečieme v rúre alebo pod grilom. Polievku podávame so syrovými bagetkami a posekanou petržlenovou vňaťou.

__
Francúzske syrové suflé so šľahačkovou smotanou

Suroviny:
200 ml smotany na šľahanie ● PL škrobu ● 2 PL masla ● maslo na vymazanie formy ● soľ ● mleté biele korenie ● štipka muškátového orieška ● 5 vajec ● 150 g ementálu ● 4 PL parmezánu
Recept: Rúru predhrejeme na 160 °C. Väčšiu formu alebo 4 zapekacie misky vymastíme maslom. V kastróle rozmiešame škrobovú múčku so smotanou, osolíme, okoreníme, pridáme maslo a na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame do zhustnutia. Zmes necháme trochu vychladnúť a do vlažnej zmesi vmiešame postupne žĺtky a nastrúhané syry. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do hmoty. Pripravené formy plníme do dvoch tretín a pečieme asi 25 minút.

__
Francúzsky kohút s
koreňovou zeleninou na červenom víne
Suroviny:
kohút (asi 3 kg) ● 2 PL vegety ● 150 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen) ● 200 g cibule ● 3 PL oleja ● 100 g mrkvy ● 2 bobkové listy ● 3 – 4 zrnká borievky ● 1/2 kl celého čierneho korenia ● 400 ml vývaru z kohúta ● 250 - 300 ml červeného vína ● 2 - 3 kl polohrubej múky ● PL slivkového lekváru
Recept: Kohúta vložíme do hlbšieho a širšieho hrnca, pridáme očistenú, na väčšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu, vegetu a zalejeme dostatočným množstvom vody, aby voda prekrývala obsah hrnca. Varíme prikryté na miernom ohni, asi 90 minút. Potom kohúta vyberieme a nakrájame na menšie kusy. Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, postrúhanú mrkvu, bobkový list, borievky, čierne korenie a všetko podlejeme trochou vývaru. Potom pridáme nakrájané mäso z kohúta, víno a dusíme na miernom ohni, podlievajúc vývarom, kým mäso nezmäkne. Pred koncom varenia pridáme múku, rozmiešanú v malom množstve vody a lekvár a zalejeme takým množstvom polievky, aby sme získali stredne hustú omáčku. Krátko povaríme. Kohúta podávame s varenými zemiakmi.

__
Grepový krémový koláč z
lístkového cesta
Suroviny:
1/2 balenia lístkového cesta ● grapefruit ● 3 vajcia ● 5 PL masla ● 3 PL práškového cukru ● maslo na vymastenie formy
Recept: Formu vymastíme maslom a z lístkového cesta v nej upečieme koláč. Medzitým pripravíme grapefruitový krém a to tak, že do kastrólika dáme maslo, cukor, 3 žĺtky, 2 bielky a na miernom ohni miešame. Potom pridáme aj šťavu z grapefruitu a miešame, až kým krém nezhustne, ale nevaríme. Keď je koláč upečený, tak naň natrieme pripravený krém a nakoniec ho ešte posypeme práškovým cukrom. Koláč podávame vlažný.

__
Homárová či langustová polievka s
krabmi a rajčiakmi
Suroviny:
malý homár alebo langusta ● 0,5 kg viacerých druhov rýb ● 2 PL krabov ● veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 rajčiaky ● voňavé bylinky (tymian, fenikel, petržlenová vňať) ● mleté čierne korenie ● bobkový list ● kúsok pomarančovej kôry ● soľ ● 1/2 šálky olivového oleja ● biely chlieb
Recept: Homára alebo langustu a kraby vyberieme z ulít. Očistené a vykostené ryby nakrájame na 8 cm dlhé kúsky. Cibuľu a rajčiaky pokrájame a cesnak rozotrieme. Všetko dáme do hlbokého hrnca spolu s olejom, voňavými bylinkami, mletým čiernym korením, bobkovým listom, kúskom pomarančovej kôry, soľou, pridáme ryby a všetko zalejeme vriacou vodou. Druhy rýb, ktoré sú jemnejšie, môžeme pridať až neskôr. Po odstavení precedíme do hlbokých tanierov, na ktorých sú uložené plátky chleba. Rybie mäso uložíme na teplú misu, dozdobíme ho posekanou petržlenovou vňaťou a podávame súčasne s polievkou.

__
Homárová polievka so šalotkou a s koňakom

Suroviny:
45 g masla ● 6 šalotiek ● pol mrkvy ● pol homára ● bobkový list ● 4 PL koňaku ● 1,5 l rybieho vývaru ● 250 ml suchého bieleho vína ● 125 g dlhozrnnej ryže ● 2 kl nasekaného čerstvého estragónu ● 175 ml smotany ● PL citrónovej šťavy ● štipka kajenského korenia ● soľ ● čierne korenie ● estragón na zdobenie
Recept: Polovicu masla rozohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nahrubo nakrájané šalotky a na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu, homára a pomaly opekáme 5 minút, až kým homár sčervenie. Prilejeme koňak a necháme ho vyvariť, až kým zostanú dve polievkové lyžice, potom všetko zalejeme vínom a vývarom. Ešte 5 minút povaríme, potom homára vyberieme a necháme vychladnúť. Z homára vyberieme mäso a odložíme ho bokom. Pancier dáme späť do polievky, pridáme ryžu, nasekaný estragón a varíme 15-20 minút, až kým je ryža mäkká. Z polievky odstránime pancier a bobkový list. Uvarené mäso nakrájame na niekoľko plátkov a polovicu dáme do polievky. Druhú polovicu mäsa použijeme na zdobenie. Polievku rozmixujeme a precedíme cez husté sito. Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, citrónovú šťavu, kajenské korenie, osolíme ju a okoreníme. Polievku opäť ohrejeme a vmiešame do nej zvyšné maslo. Zdobíme mäsom a kúskami estragónu.

__
Hovädzí či jahňací bourgignon

Suroviny:
750 g hovädzieho alebo jahňacieho mäsa ● 3 veľké cibule ● 400 g mrkvy ● slanina ● tymian ● bobkový list ● mleté čierne korenie ● soľ ● 1 l červeného vína.
Recept: Mäso nakrájame na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky (najlepšie do kameninového hrnca), striedavo vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom a pridáme korenie. Necháme 24 hodín odležať v chlade. Na druhý deň scedíme víno (nevylievame ho) a rozoberieme jednotlivé zložky, zvlášť odložíme mrkvu, mäso, cibuľu. Na slanine speníme cibuľu, ktorú pokrájame na drobnejšie kúsky, pridáme mäso, urestujeme, potom pridáme mrkvu. Zalejeme vínom z nálevu a na miernom ohni necháme asi 3 hodiny pomaly dusiť. Ak budeme mäso dusiť v tlakovom hrnci, stačí hodina. Bourgignon podávame s chlebom alebo bielou bagetou.

__
Hovädzia chladená polievka s paradajkami

Suroviny:
1,5 kg zrelých rajčiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● petržlenová vňať ● šálka čerstvej smotany na šľahanie ● 1 l vývaru z mäsa
Recept: Odmastený vývar z mäsa precedíme cez to najmenšie sitko a odložíme do chladu. Olúpané rajčiaky, z ktorých sme odstránili semienka a vodu, rozkrojíme na polovice a necháme ich odkvapkať na silonovom site prerezanou plochou dole. Tieto rajčiaky potom pokrájame nadrobno, rozmixujeme, okoreníme, osolíme a pridáme smotanu na šľahanie, premiešame a dáme do chladničky stuhnúť. Keď zmes stuhne, tak z nej naberačkou utvoríme 4 bochníky. Každý jeden bochník položíme na osobitný tanier a okolo nalejeme vývar z mäsa. Na vrchy bochníkov, ktoré vyčnievajú z polievky nasypeme nasekanú petržlenovú vňať.

__
Hrozienkový omáčkový nákyp

Suroviny: 6 vajec ● 120 g masla ● 120 g práškového cukru ● štipka soli ● 250 ml mlieka ● 50 g škrobovej múčky ● 50 g múky ● Omáčka: 1,5 PL masla ● 3 PL múky ● 0,5 ml vody ● 2 PL hrozienok ● kl soli ● PL hnedého sirupu ● PL octu
Recept: Príprava sladkej hrozienkovej omáčky: z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme vodou a pridáme hrozienka. Varíme asi 10 minút a potom pridáme soľ, sirup a ocot. Mlieko, maslo a cukor dáme variť. Do vriaceho rýchlo vsypeme múku a na miernom ohni miešame, pokým sa cesto neodlepuje odo dna. Potom cesto preložíme do misy, necháme napoly vychladnúť a postupne doň vmiešame 6 žĺtkov. Zo 6 bielkov ušľaháme sneh a tiež ho po častiach pridávame. Formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a vlejeme do nej pripravené cesto. Vo vodnom kúpeli pečieme približne 20 minút. Potom nákyp vyklopíme a polejeme sladkou omáčkou. Zvyšok omáčky podávame v osobitnej nádobe.

__
Chlebový kysnutý cibuľový koláč

Suroviny:
Chlebové cesto: 15 g čerstvého droždia ● 250 g polohrubej múky ● 1/2 kl soli ● 3 PL olivového oleja ● Koláč: dávka chlebového cesta ● 40 g masla ● PL olivového oleja ● 1,5 kg na tenké kolieska pokrájanej cibule ● 2 PL lístkov tymianu ● PL olivového oleja ● 16 po dĺžke rozpolených sardel ● 24 odkôstkovaných olív
Recept: Cesto pripravíme tak, že droždie vymiešame v 125 ml vlažnej vody a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 10 minút. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme soľ, olivový olej a kvások a miešame, kým sa cesto nespojí a nedá sa z neho urobiť guľa. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime rukami. Ak treba, pridáme trocha múky alebo niekoľko kvapiek teplej vody. Miesime dovtedy, kým je cesto vláčne a nelepí sa. Na dotyk musí byť suché. Miesime ho ešte 10 minút. Ak ho stlačíme prstom, musí byť pružné a vrátiť sa do pôvodného tvaru. Veľkú misu vymastíme olivovým olejom. Guľou cesta prejdeme po zaolejovanej ploche, aby sa cesto pomastilo. Nožom urobíme na povrchu kríž, prikryjeme ho utierkou a necháme 1 až 1,5 hodiny kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem. Cesto znova premiesime, niekoľkokrát udrieme doň päsťou, aby vyšiel von vzduch a zľahka niekoľko minút miesime. Koláč pripravíme tak, že v rajnici zmiešame maslo s olivovým olejom, pridáme cibuľu a polovicu tymianu. Prikryjeme pokrievkou, občas premiešame a dusíme asi 45 minút na slabom plameni, až kým cibuľa zmäkne, ale nezhnedne. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Rúru zohrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu. Plech naolejujeme, preložíme naň cesto a posypeme ho cibuľou. Na cibuľu uložíme do mriežky sardely, do kosoštvorcov položíme olivy a pečieme asi 20 minút, kým koláč slabo zhnedne. Posypeme ho zvyšným tymianom a pokrájame na štvorce. Podávame teplý.

__
Jahňacie mäso s
tekvicou a cuketou na korení karí
Suroviny:
mango ● 1 kg kozieho alebo jahňacieho mäsa ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 400 g zemiakov ● 200 g tekvice ● 200 g cukety ● 3 PL arašidového oleja ● 3 kl karí ● 400 ml bieleho vína ● kl citrónovej šťavy ● 2 PL rumu ● soľ
Recept: Tvrdé mango rozkrojíme na kúsky, kozie alebo jahňacie mäso, cibuľu, cesnak, zemiaky, tekvicu a cuketu naporciujeme na veľké kúsky. Arašidový olej zohrejeme a dusíme na ňom mäso do svetlohneda. Potom mäso vyberieme a na oleji opražíme cibuľu a cesnak a pridáme karí korenie. Mäso vložíme späť, podlejeme ho bielym vínom a necháme všetko na slabom ohni pod pokrievkou variť. Po pol hodine pridáme zeleninu a dochutíme soľou. Nakoniec primiešame citrónovú šťavu a rum.

__
Karfiolový krém s
muškátovým orieškom a trebuľkou
Suroviny:
0,5 kg karfiolu ● zemiak ● 0,5 l plnotučného mlieka ● 250 ml vývaru ● soľ ● mleté biele korenie ● trocha muškátového orieška ● trocha citrónovej šťavy ● 125 ml smotany na šľahanie ● žĺtok ● niekoľko vetvičiek trebuľky alebo nakrájaná petržlenová vňať
Recept: Karfiol očistíme a rozoberieme na ružičky. Zemiak olúpeme a nakrájame na kocky. Zmiešame mlieko a mäsový vývar. Vložíme karfiol a zemiak. Pomaly varíme domäkka, karfiol v tekutine rozmixujeme, prípadne ešte precedíme cez sito. Osolíme, okoreníme a ochutíme citrónovou šťavou. Dobre rozšľaháme smotanu a žĺtok. Zmesou krém zahustíme, ale nevaríme, iba zahrejeme. Krém podávame ozdobený trebuľkou alebo posekanou petržlenovou vňaťou.

__
Karfiolový šalát s
koňakovou kečupovou omáčkou
Suroviny:
malý biely karfiol ● Omáčka: šálka majonézy ● 2 PL kečupu ● kl koňaku ● 2 PL smotany ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Príprava jarnej šalátovej omáčky: všetky prísady dobre vyšľaháme v šľahači.
Mladý karfiol, ktorý sme najskôr umyli, rozobrali na ružičky, nechali osušiť, rozložíme na misy tak, aby utvorili kyticu. Omáčku podávame osobitne, pričom ružičky karfiolu sa do nej namáčajú.

__
Karotková polievka s
kalerábom a kelom
Suroviny:
1 l mäsového vývaru ● 2 malé mrkvy (karotky) ● kaleráb ● 2 listy kelu ● pažítka
Recept: Na tuk z vývaru dáme dusiť do hrnca zeleninu, ktorú sme si nakrájali na dlhé rezance a prikryjeme ju pokrievkou. Keď zelenina zmäkne, prilejeme vývar a necháme variť na miernom ohni. Po odstavení pridáme nasekanú pažítku.

__
Klasická francúzska hovädzia roštenka s kaparami

Suroviny:
700 g roštenky ● PL smotany ● PL octu ● červená cibuľa ● maslo ● PL masti ● 14 g kapár ● PL zelenej petržlenovej vňate ● soľ
Recept: Vykostenú roštenku očistíme, nakrájame na plátky, naklepeme z oboch strán natenko a posolíme. Kapary nakrájame nadrobno a spolu s nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou a cibuľou opražíme na masle. Tým potrieme plátky z roštenky, zvinieme, zaviažeme a v nádobe s PL masti udusíme domäkka. Potom do šťavy pridáme PL octu a smotany. Pred podávaním niť odstránime, mäso nakrájame a polejeme omáčkou.

__
Koláč s
kandizovanými čerešňami
Suroviny:
250 g masla ● 250 g vajec (hmotnosť aj so škrupinami) ● 250 g práškového cukru ● 100 g kandizovaných čerešní ● 250 g hladkej múky ● kôra z citróna ● tuk a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy ● trocha soli
Recept: Maslo vymiešame do peny a postupne primiešame cukor, žĺtky, trocha soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec zľahka primiešame múku, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a polovičky kandizovaných čerešní, ktoré sme predtým obalili v hladkej múke. Podlhovastú vyššiu formu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou, dáme do nej cesto a v stredne vyhriatej rúre pečieme asi 60 minút.

__
Kyslastá lotrinská červená kapusta s klinčekmi

Suroviny:
2 PL rastlinného oleja ● 2 cibule ● 2 jablká ● 900 g červenej kapusty ● 4 PL octu z červeného vína ● 2 PL cukru ● štvrť kl natlčených klinčekov ● 2 kl horčičných semien ● 55 g hrozienok alebo sušených červených ríbezlí ● 125 ml červeného vína ● 2 PL ríbezľového džemu ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na rozohriatom oleji usmažíme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska do zlatista. Pridáme najemno nakrájané jablká a smažíme ďalšie 2-3 minúty. Potom pridáme najemno nakrájanú kapustu, ocot, cukor, klinčeky, horčičné semená, hrozienka alebo ríbezle, červené víno, soľ a korenie. Za stáleho miešania uvedieme do varu, potom znížime teplotu, prikryjeme a dusíme 35 - 40 minút, až kým sa šťava vydusí a kapusta je uvarená. Počas varenia premiešame a pridáme trochu vína. Pred podávaním zamiešame do kapusty džem.

__
Lahodné palacinky s
pomarančovým džemom a rumom
Suroviny:
Na 12 palaciniek: 80 g hladkej múky ● vajce ● 2 šálky mlieka ● 1,5 kl oleja ● soľ ● Náplň: žĺtok ● pomarančový džem ● pol šálky práškového cukru ● kl čerstvej smotany ● 2 PL rumu
Recept: Cesto musíme pripraviť asi 12 hodín vopred. Do hlbokej misky dáme múku, pridáme mlieko a nakoniec pridáme vajce. Cesto musí byť tekuté. Soľ a olej dávame do cesta až pred pečením. Cesto necháme odpočinúť. Potom ho opäť premiešame a klasicky pečieme palacinky. Hotové palacinky dáme na tanier položený na kastróliku s horúcou vodou. Na náplň zmiešame žĺtok, cukor a smotanu, pridáme pomarančový džem. Touto zmesou slabo potrieme tenké palacinky, zvinieme ich, polejeme rumom a zapálime.

__
Lístkový koláč so syrom a muškátom

Suroviny:
lístkové cesto ● 200 g šunky ● 200 g tvrdého syra ● 100 g slaniny ● 2 žĺtky ● téglik šľahačky ● kúsok masla ● kl muškátového orieška ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cesto vyvaľkáme a rozložíme na maslom vymastenú koláčovú formu. Slaninu a šunku nakrájame na rezance a necháme na panvici osmažiť, rozložíme na cesto, vložíme do rúry a asi 15 minút predpečieme. Medzitým zmiešame šľahačku s nastrúhaným syrom, muškátovým orieškom a žĺtkami, osolíme, okoreníme a nalejeme na plech. Navrch naukladáme kúsky masla. Dopečieme v rúre.


__
Lyonská praženica s
nastrúhaným syrom
Suroviny:
8 vajec ● nastrúhaný syr ● 125 g roztopeného masla
Recept: Do šálky vlejeme vajcia, pridáme štipku nastrúhaného syra a vyšľaháme do peny. Na panvicu dáme roztopené maslo, zohrejeme ho na prudkom plameni a primiešame ušľahané vajcia. Panvicu rýchlo bez zastavenia otáčame do kruhu, aby sme neporušili povrch praženice. Keď praženica zožltne a zhustne, prehneme ju a uložíme na misu.

__
Malé cibuľky na víne s hrozienkami a tymianom

Suroviny:
400 g malých cibuliek ● 40 g rastlinného masla ● PL oleja ● 100 ml bieleho vína ● 100 g hrozienok ● petržlenová vňať ● bobkový list ● tymian ● korenie ● soľ
Recept: Olúpané cibuľky opečieme na masle a oleji dozlata, tuk zlejeme, na panvičku pridáme sparené hrozienka, korenie, víno, soľ a pod pokrievkou dusíme domäkka. Cibuľky a hrozienka upravíme na misu, víno čiastočne odparíme, vyberieme korenie a nalejeme na cibuľky. Podávame studené.

__
Mečúň marinovaný v
citrusoch na rošte
Suroviny:
800 g mečúňa ● 2 pomaranče ● 4 PL olivového oleja ● PL bazalky ● 3 strúčiky cesnaku ● šťava z citróna ● šťava z pomaranča ● soľ ● čierne korenie
Recept: Príprava marinády: v miske zmiešame olej, šťavu z citrusov a cesnak. Osolíme a podľa chuti okoreníme. Vo vzniknutej marináde porcie ryby niekoľkokrát obrátime a necháme ich asi 45 minút v chladničke marinovať. V druhej mise zmiešame nakrájané pomaranče, olivový olej, bazalku a štipku soli. Rybu vyberieme z marinády a dáme na gril. Každú porciu grilujeme niekoľko minút z oboch strán, počas grilovania ešte potierame marinádou. Podávame obložené s ochutenými pomarančmi.

__
Mladá kačica na červenom víne s
troškou koňaku
Suroviny:
mladá divá kačica ● 3 poháre červeného vína ● 2 PL hladkej múky ● 250 g šampiňónov ● 100 g slaniny ● 200 g mladých cibuliek ● soľ ● 5 zrniek čierneho korenia ● štipka tymianu ● bobkový list ● 100 g masla ● pohárik koňaku ● kl práškového cukru
Recept: Slaninu pokrájame, dáme ju do kastróla a vyškvaríme. Pridáme polovicu masla. Rozporciovanú kačicu osolíme, pomúčime, vložíme ju do kastróla ku slanine a opečieme. Keď je kačica opečená, podlejeme ju vínom, pridáme zrnká korenia, tymian a bobkový list. Dusíme na miernom ohni, až kým kačica nezmäkne. Na zvyšnom masle podusíme cibuľky, ale nepodlievame ich. Šampiňóny pokrájame na tenké plátky a spolu s podusenými cibuľkami ich pridáme ku kačici a ešte podusíme. Z omáčky vyberieme zrnká korenia a bobkový list. Kačicu polejeme koňakom a zapálime. Podávame s rezancami s maslom.

__
Mladý kohút so zeleninovou hubovou plnkou

Suroviny:
100 g masla ● jarná cibuľka ● kúsok zeleru ● štvrť červenej papriky ● 200 g čerstvých šampiňónov ● strúčik cesnaku ● niekoľko lístkov čerstvej bazalky ● PL čerstvej petržlenovej vňate ● mladý kohútik ● petržlenová vňať na ozdobu ● soľ ● čierne korenie
Recept: Rúru predhrejeme na 200 °C. Asi dve tretiny húb nasekáme nadrobno, zvyšok necháme vcelku. V malej miske zmiešame maslo s nadrobno nasekanou cibuľkou, najemno nakrájaným zelerom, červenou paprikou, nasekanými šampiňónmi, prelisovaným cesnakom, nasekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Ochutíme soľou a korením. Mladého kohúta umyjeme a osušíme. Zvnútra i zvonku ho osolíme a okoreníme a brušnú dutinu naplníme pripravenou plnkou. Kohútika dáme do pekáča, okolo rozložíme celé šampiňóny, podlejeme vodou a pečieme v predhriatej rúre.

__
Morčacie parížske rezne so sušenými bylinami

Suroviny:
4 morčacie rezne ● 3 vajcia ● PL sušených byliniek (petržlen, bazalka, rozmarín) ● hladká múka ● citrón ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Rezne vložíme do mikroténového vrecka, aby nepustili šťavu a neboli potom suché a naklepeme ich. Vyberieme z vrecka, osolíme a okoreníme. Vajíčka s bylinkami vyšľaháme vidličkou. Na panvici zohrejeme olej. Rezne obalíme v múke, namočíme do vajíčok a v horúcom oleji vypražíme z oboch strán dozlata. Rezne podávame ozdobené plátkom citrónu. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky a na masle dusená mrkva.

__
Morské mušle so smotanou a vínom

Suroviny:
2 kg mušlí ● 200 ml bieleho vína ● cibuľka ● 4 plátky citrónu ● korenie ● 125 ml smotany ● petržlenová vňať ● olej
Recept: Mušle dobre očistíme v niekoľkých dávkach vody. Otvorené vyhodíme. V hlbokom hrnci na oleji speníme cibuľku, pridáme mušle, posekanú vňať a korenie. Zakryjeme a prudko zohrejeme. Varíme 2 minúty. Prilejeme víno a smotanu, zamiešame a dovaríme ešte 2 minúty. Ozdobíme plátkami citrónu. Podávame s chlebom.

__
Muškátová krémová polievka s
karfiolom a pórom
Suroviny:
0,5 kg karfiolu ● 200 g póru ● zväzok petržlenu ● 100 ml smotany na varenie ● 100 g mrkvy ● 2 kl škrobovej múčky ● strúhaný muškátový orech ● PL vegety ● 20 g masla
Recept: Karfiol, mrkvu a pór nakrájame na väčšie kúsky a dáme ich variť do posolenej vriacej vody. Varíme 15 minút a pred koncom varenia pridáme petržlen. Zeleninu scedíme a ešte teplú rozmixujeme v elektrickom mixéri za pridávania teplej vody, v ktorej sa varila zelenina. Do rozmixovanej zeleniny pridáme asi 700 ml vody, vegetu, muškátový orech, maslo a krátko povaríme. Smotanu rozmiešame so škrobovou múčkou, zamiešame do polievky a krátko povaríme. Polievku podávame s kockami opečeného chleba.

__
Muškátové kurča so smotanovou omáčkou

Suroviny:
kurča ● 2 kyslé smotany ● tymian ● muškátový orech ● soľ ● tuk ● francúzska horčica
Recept: Naporciované kurča zbavené kože a kostí osolíme a zasypeme tymianom. Od večera do rána ho necháme v chladničke. Na druhý deň 3/4 masla rozpustíme a opečieme kúsky mäsa. Do jednej smotany zamiešame horčicu, do druhej zamiešame nastrúhaný muškátový orech. Do výpeku po kurčati pridáme smotany a všetko prehrejeme. Kúsky kurčaťa namáčame v omáčke a podávame s hrozienkovou ryžou.

__
Netradičný francúzsky zeleninovo – mandarínkový šalát s
tofu a zázvorom
Suroviny:
hlávkový šalát ● červená paprika ● mrkva ● 2 póry ● 2 mandarínky ● 5 PL olivového oleja ● 100 g sójového tofu ● 2 PL sójovej omáčky ● 100 g sójových klíčkov ● 2 PL bieleho vinného octu ● 1/2 kl mletého zázvoru ● PL strúhaného kokosu
Recept: Šalát natrháme, zeleninu nadrobno nakrájame a mandarínky rozoberieme na mesiačiky. Tofu opečieme na oleji, zalejeme PL sójovej omáčky, pridáme klíčky a varíme asi minútu. Všetko dobre premiešame v mise spolu so šalátom a zeleninou. Zálievka: rozmiešame PL sójovej omáčky, zázvor, 3 kl oleja a šalát pokvapkáme touto zálievkou. Na záver posypeme kokosom.

__
Ostré bretónske vajíčka s
údeným jazykom
Suroviny:
7 - 8 vajec ● štipľavá papriková omáčka ● červená paprika ● maslo ● petržlenová vňať ● údený jazyk nakrájaný natenko
Recept: Vajcia uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Potom ich polejeme štipľavou omáčkou a posypeme nakrájanou červenou paprikou, troška zrežeme, aby držali tvar a dáme na oválne hrianky natreté maslom. Hrianky pekne uložíme na misu, každú ozdobíme kúskom údeného jazyka, polejeme roztopeným maslom a posypeme nadrobno nakrájanou zelenou vňaťou.

__
Palacinky s mandľovým krémom a vanilkou

Suroviny:
Cesto: 80 g hladkej múky ● vajce ● 2 šálky mlieka ● 1,5 kl oleja ● soľ ● Krém: 1/2 šálky práškového cukru ● 1/2 šálky polohrubej múky ● 3 PL roztopeného masla ● väčší hrnček mlieka ● 2 vajcia ● šálka mletých olúpaných mandlí ● vanilka
Recept: Cesto na palacinky musíme pripraviť asi o 12 hodín skôr, aby sa uležalo. Do misy dáme múku a za stáleho miešania mlieko. Nakoniec pridáme vajce. Cesto musí byť veľmi riedke. Soľ a olej dáme do cesta až pred pečením. Po uležaní ho opäť rozhabarkujeme. Potom klasicky pečieme palacinky. Krém do palaciniek pripravíme tak, že cukor, múku, maslo, mlieko a vajcia šľaháme nad parou, pokým nezhustne. Až potom primiešame mleté mandle a vanilku. Pripraveným ešte teplým krémom natrieme palacinky a zvinieme ich. Nakoniec pocukrujeme.

__
Palacinky s
pomarančovým karamelom
Suroviny:
100 g hladkej múky ● štipka soli ● 2 vajcia ● 100 g trstinového cukru ● 300 ml polotučného mlieka ● Na pomarančový karamel: 100 g trstinového cukru ● 150 ml čerstvej pomarančovej šťavy ● 2 kl pomarančovej kôry ● kl citrónovej kôry ● 3 PL pomarančového likéru ● 2 PL koňaku
Recept: Do misy preosejeme múku a soľ, pridáme cukor, vajce, olej, 2 lyžice mlieka a premiešame. Pomaly prilievame ďalšie mlieko a stále miešame, aby zmes zostala hladká. Potom vlejeme zvyšné mlieko. Rozohrejeme panvicu a klasicky pečieme palacinky. Na pomarančový karamel mierne zahrejeme hlbokú panvicu a za občasného miešania v nej rozpustíme maslo s cukrom. Keď sa cukor začne rozpúšťať, zosilníme plameň. Zmes po 5 minútach začne bublať, hnednúť a karamelizovať. Karamel premiešame až v poslednej chvíli. Hneď potom vlejeme do panvice pomarančovú šťavu, pridáme citrusovú kôru a necháme ďalšie 3-4 minúty bublať, aby karamel zhustol. Prilejeme alkohol, niekoľko sekúnd prehrejeme a plameň zmiernime. Do panvice s karamelom namočíme palacinky jednu po druhej. Zložíme ich na štyri časti a poukladáme na tanier.

__
Paštéty so šampiňónov v
lístkovom cestíčku
Suroviny:
300 g lístkového cesta ● 250 g šampiňónov ● soľ ● mleté čierne korenie ● vajce ● PL masla ● petržlenová vňať ● Bešamelová omáčka: 50 g masla ● PL hladkej múky ● 1/2 menšej cibule ● soľ ● bobkový list ● mleté čierne korenie ● 0,5 l mlieka
Recept: Príprava bešamelovej omáčky: najskôr si pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z masla a múky a po častiach do nej vmiešame studené mlieko. Potom pridáme aj cibuľu, ktorú sme pokrájali, soľ, korenie a varíme približne 20 minút. Nakoniec omáčku precedíme. Na masle asi 2 minúty podusíme očistené šampiňóny, ktoré sme pokrájali na tenké rezance, pridáme k nim bešamelovú omáčku, soľ, korenie a petržlenovú vňať, ktorú sme posekali. Cesto poriadne vyvaľkáme a povykrajujeme štvorce so stranou približne 7cm. Do každého vykrojeného štvorca dáme kl už pripravenej, vychladenej zmesi, okraje navlhčíme, priečne preložíme a poriadne spojíme. Nakoniec ešte potrieme žĺtkom, ktoré sme rozšľahali a pečieme v horúcej rúre.

__
Pažítková zemiaková polievka s
mrkvou
Suroviny:
2 cibule ● 5 mrkiev ● 4 stredne veľké zemiaky ● pažítka ● 60 g masla ● polievkové korenie ● 2 kl hladkej múky ● 1,5 l vody ● muškátový oriešok ● soľ
Recept: Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na masle do ružova, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a za stáleho miešania dusíme. Až potom zaprášime múkou a necháme ešte chvíľu pražiť. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, polievkové korenie, muškátový oriešok, zalejeme vodou, necháme uvariť zemiaky a osolíme. Pred podávaním posypeme posekanou pažítkou.

__
Plnené jablká na
červenom burgunskom víne
Suroviny:
300 ml červeného burgundského vína ● 4 pevné jablká ● 100 g cukru ● kúsok škorice ● 2 klinčeky ● Plnka: 100 g smotanového tvarohu ● kl jemne nasekaných pistáciových orieškov ● 1/2 kl strúhanej citrónovej kôry ● 2 PL cukru
Recept: Jablká očistíme, priečne rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Potom ich položíme do misky reznou plochou nadol. Víno zmiešame s cukrom a nalejeme na jablká. Pridáme škoricu a klinčeky. Dusíme asi 6 minút. Vychladnuté jablká naplníme plnkou vymiešanou z tvarohu a citrónovej kôry. Podávame posypané nasekanými pistáciovými orieškami.

__
Pochúťková pudingovo - čokoládová torta

Suroviny:
Cesto: 4 žĺtky ● 100 g cukru ● vanilkový cukor ● 4 bielky ● 80 g polohrubej múky ● kl kypriaceho prášku ● čokoládový puding v prášku ● Plnka: balíček želatíny ● 250 ml červeného vína ● 120 g cukru ● 1/2 vanilkového cukru ● šťava z citróna ● 250 ml smotany na šľahanie ● Poleva: 80 g čokolády ● 40 g margarínu ● šľahačka
Recept: Žĺtky vyšľaháme s trochou cukrom a vanilkovým cukrom. Z bielkov spravíme tuhý sneh a vmiešame do nich zvyšok cukru. Hmotu zamiešame do žĺtkov, pridáme múku s kypriacim práškom a cesto upečieme pri teplote 180 °C. Želatínu s vínom, vanilkovým cukrom a cukrom a šťavou z citróna zmiešame a zohrejeme tesne pod bod varu. Mierne ochladíme a do zmesi vmiešame hotovú šľahačku. Korpus rozpolíme, naplníme krémom a necháme vychladnúť. Polejeme polevou - čokoládu a margarín rozpustíme v teplom vodnom kúpeli, dôkladne vymiešame a polejeme ňou tortu. Nakoniec ozdobíme podľa chuti šľahačkou.

__
Pochúťkový kokosový krém s
rumom a ovocím
Suroviny: 3 žĺtky ● 120 g cukru ● vanilkový struk ● 250 ml kokosového mlieka ● 250 ml mlieka ● 60 ml rumu ● 6 lístkov namáčanej želatíny ● 3 bielky ● štipka soli ● 250 ml smotany ● kúsky ovocia ● citrónová šťava
Recept: Žĺtky s cukrom vyšľaháme. Vyškrabeme dreň vanilkového struku, pridáme vaječný krém a vytvoríme zmes z kokosového mlieka a mlieka. Varíme 5 minút na miernom ohni, potom vanilkový struk vyberieme. Potom rozmiešame rum s lístkami namáčanej želatíny a trochou krému, pridáme k základu a necháme schladiť. Medzitým vyšľaháme bielky so štipkou soli a smotanou do tuha. Oboje pridáme do masy vaječného krému a dezert naplníme do vypláchnutých formičiek. Krém necháme v chladničke stuhnúť, potom ho prevrátime a ozdobíme kúskami ovocia marinovanými v citrónovej šťave.

__
Pór s
ementálom zapečený so strúhankou
Suroviny:
6 pórov ● 150 g ementálu ● 100 g strúhanky ● 60 g masla ● soľ
Recept: Pór dôkladne očistíme, narežeme podľa veľkosti kastróla a zviažeme niťou do zväzkov, aby sa počas varenia nerozpadol. Pór uvaríme domäkka v slanej vode, necháme dobre odkvapkať a poukladáme do maslom vymastenej zapekacej misky. Strúhanku opražíme na dvoch tretinách masla a pór v miske posypeme. Na jemnom strúhadle nastrúhame ementál, navrstvíme na strúhanku v miske a poukladáme kúsky zvyšného masla. Prudko zapečieme v rúre dozlatista.

__
Provensálske kurča s
čiernymi olivami
Suroviny:
kurča ● 2 PL olivového oleja ● pohár bieleho prírodného vína ● 4 paradajky ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g čiernych olív ● soľ ● mleté čierne korenie ● bazalka
Recept: Kurča očistíme, rozštvrtíme a na oleji narýchlo opečieme. Potom ho podlejeme bielym vínom a pridáme pretlačený cesnak. Paradajky olúpeme, nakrájame, odstránime semienka a pridáme k mäsu. Olivy vykôstkujeme a spolu s kl bazalky ich tiež pridáme k mäsu. Pomaly dusíme približne 10 minút.

__
Provensálsky králičí zadok s
cesnakom, vínom a mladými hríbikmi
Suroviny:
zadný diel králika ● 50 g slaniny ● 50 g masla ● soľ ● 2 strúčiky cesnaku ● PL posekanej petržlenovej vňate ● 100 ml bieleho vína ● 4 mladé hríbiky alebo šampiňóny ● vývar ● 4 paradajky ● kl hladkej múky
Recept: Králika rozporciujeme, osolíme a prešpikujeme slaninou. Na masle ho z oboch strán opečieme. Potom podlejeme vývarom a pečieme takmer domäkka. Nakoniec pridáme posekaný cesnak, víno, olúpané paradajky, na plátky nakrájané huby a necháme všetko dodusiť.

__
Provensálsky zapečený cesnakový baklažán

Suroviny:
väčší baklažán ● cesnak ● provensálske bylinky ● soľ ● olivový olej
Recept: Baklažán pozdĺžne prerežeme. Do každej polovice urobíme asi 4 zárezy, pričom dávame pozor, aby sme baklažán neprerezali. Do každého zárezu tesne vedľa seba naukladáme tenké plátky cesnaku. Posypeme provensálskymi alebo inými bylinkami. Pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme pri teplote 175 °C asi 45 minút. Vhodnou prílohou je nasucho opečený chlieb potretý strúčikom cesnaku.

__
Rajčinový šalát s
cesnakom, kaparami a čiernymi olivami
Suroviny:
6 mäsitých paradajok ● 2 cibule nakrájané nadrobno ● 4 strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky ● 3 PL kapár ● 10 čiernych olív ● viazanička najemno nakrájanej petržlenovej vňate ● 4 PL olivového oleja ● soľ ● čerstvo zomleté čierne korenie ● plátky čerstvého alebo trvanlivého kozieho syra
Recept: Z paradajok odstránime zvyšky stopiek. Rozkrájame ich na plátky a naukladáme na tanier alebo misku. Cibuľu, cesnak, kapary, olivy, petržlenovú vňať, soľ a korenie premiešame v osobitnej miske. Túto zmes naložíme na paradajky. Pokvapkáme olejom. Ihneď podávame s plátkami čerstvého alebo trvanlivého kozieho syra.

__
Rybací šalát s
krevetami a majonézou
Suroviny:
4 plátky uvarenej ryby (alebo rybie filé) ● 100 g kreviet ● hlávkový šalát ● natvrdo uvarené vajce ● 2 PL kapár ● PL petržlenovej alebo inej vňate ● worcesterská omáčka ● šálka majonézy ● 2 PL paradajkového pretlaku ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Uvarenú rybu nakrájame nadrobno a dáme do šalátovej misy. Krevety rozkúskujeme, hlávkový šalát nakrájame a kapary posekáme nadrobno. Všetko pridáme k nakrájanej rybe a pomiešame. Pridáme aj najemno posekanú petržlenovú vňať, worcesterskú omáčku, soľ a mleté čierne korenie. Majonézu zmiešame s kečupom a vmiešame do šalátu. Šalát podávame chladený a ozdobený štvrtinami vajca.

__
Sardelový králik s
pečeňou, salámou a šampiňónmi
Suroviny:
králik ● 4 plátky prerastenej slaniny ● 200 g salámy ● 200 g šampiňónov ● 3 zemiaky ● sardelová pasta ● pohár bieleho vína ● 100 g masla ● PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● cesnak ● petržlenová vňať
Recept: Šampiňóny s petržlenovou vňaťou podusíme na masle. Pripravíme plnku a to tak, že králičiu pečeň, obličky, srdce, olúpanú salámu, niekoľko pokrájaných surových zemiakov a podusené šampiňóny s petržlenovou vňaťou najskôr zomelieme. Potom osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Králika potrieme zvonka i zvnútra cesnakom, osolíme, okoreníme a naplníme pripravenou plnkou. Zošijeme otvor na bruchu, celého králika obalíme slaninou a na 50 g masla upečieme. Podlejeme vínom a pridáme sardelovú pastu. Pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme z PL hladkej múky a PL masla a zahustíme ňou omáčku.

__
Severofrancúzska pražená fazuľka s
karfiolom a ďumbierom
Suroviny:
2 mrkvy ● 0,5 kg zelenej fazule ● 0,5 kg bielej múky ● 0,5 kg karfiolu ● malá uhorka ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● kúsok ďumbiera ● soľ ● chilli ● 1/2 kl kurkumy ● PL červeného octu ● olej
Recept: Umytú zeleninu nakrájame na tenké prúžky, cibuľu nasekáme nadrobno, cesnak roztlačíme. Do zeleniny pridáme ďumbier, chilli a soľ. Na panvici s trochou horúceho oleja zeleninu osmažíme tak, aby zostala chrumkavá. Hotovú zeleninu odstavíme nabok. Opražíme cibuľu a primiešame zmes korenia, kurkumu a pridáme k zelenine. Hotový pokrm pokvapkáme octom.

__
Srnčie dusené predné mäso na slanine s
vonnými bylinkami
Suroviny:
1 kg srňaciny ● 100 g slaniny ● 80 g masla ● PL hladkej múky ● 0,5 l červeného vína ● 200 g šampiňónov ● zväzok vonných byliniek ● 10 malých cibuliek ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky a osolíme. Cibuľky dáme variť do vody na 10 minút. Slaninu pokrájame, v hlbokom kastróle ju rozpustíme, pridáme aj polovicu masla a vložíme mäso. Podlejeme vínom, pridáme vonné bylinky, soľ, čierne korenie, cibuľky a pomaly dusíme takmer domäkka. Pripravíme bledú zápražku, ktorú urobíme zo zvyšku masla a múky a pridáme k mäsu. Dusíme domäkka. Medzitým šampiňóny podusíme na masle. Potom omáčku odmastíme a pridáme dusené šampiňóny. Mäso podávame obložené opečenými chlebíkmi.

__
Šalát z
tuniaka s portským vínom a paradajkami
Suroviny:
200 g tuniaka ● 3 PL nastrúhanej citrónovej kôry ● 250 g malých paradajok ● 2 PL olivového oleja ● 6 malých cibúľ ● petržlenová vňať ● 600 ml portského vína ● soľ ● korenie
Recept: Na dobre rozohriatom oleji osmažíme nakrájanú cibuľku, pridáme petržlenovú vňať, paradajky, portské víno a varíme asi 5 minút. Tuniaka rozdelíme na kúsky, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a pridáme do variacej sa zmesi. Osolíme, okoreníme a 2 minúty jemne zohrievame. Môžeme podávať samotné alebo s cestovinami.

__
Šampiňónový šalát s
majonézou na hlávkových listoch
Suroviny:
250 g šampiňónov ● PL masla ● šálka majonézy ● soľ ● mleté čierne korenie ● citrón ● niekoľko listov hlávkového šalátu
Recept: Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osolíme ich a na masle podusíme na miernom ohni. Dusíme dovtedy, kým sa neodparí všetka voda, pričom šampiňóny nesmú zružovieť. Potom ich okoreníme a necháme vychladnúť. Majonézu rozmiešame s citrónovou šťavou a pomiešame s vychladnutými šampiňónmi. Podávame na mise vyloženej listami hlávkového šalátu.

__
Široké rezance s
lososovými kúskami a smotanou
Suroviny:
400 g filiet z lososa ● 400 g širokých rezancov ● 125 ml smotany ● 100 ml rybacieho vývaru ● 5 PL nasekanej žeruchy ● PL citrónovej šťavy ● soľ ● čierne korenie
Recept: Kúsky lososa zmiešame v miske so soľou, korením a citrónovou šťavou. Do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou dáme variť cestoviny podľa návodu, potom ich scedíme. V hrnci povaríme za stáleho miešania rybací vývar a smotanu. Do hustnúcej omáčky vložíme asi na 2 minúty povariť kúsky ryby. Omáčku ochutíme soľou, korením a nasekanou žeruchou a opatrne vmiešame do uvarených rezancov. Rezance s omáčkou a kúskami lososa podávame ozdobené žeruchou.

__
Teľacia pečeňová dobrota po toskánsky

Suroviny:
150 g teľacej (bravčovej) pečene ● 4 menšie šampiňóny ● 4 vajcia ● paradajka ● cibuľa ● 30 g masti ● 4 krajce chleba ● nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať ● soľ
Recept: Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme rozotrenú pečeň a nakrájané šampiňóny. Všetko spolu opražíme a krátko podusíme. Pridáme rozšľahané vajcia, zelenú petržlenovú vňať a za občasného miešania necháme stuhnúť. Chlieb opečieme z oboch strán, natrieme pripravenou nátierkou a ozdobíme plátkami paradajok a petržlenovou vňaťou. Podľa chuti osolíme. Podávame horúce ako predjedlo.

__
Teľacia polievka s
údeným syrom a zeleným hráškom
Suroviny:
250 g teľacieho mäsa ● 300 g teľacích kostí ● 100 g údeného syra ● 40 g masti ● 100 g koreňovej zeleniny ● cibuľa ● malý karfiol ● 50 g zeleného hrášku ● muškátový oriešok ● zelená petržlenová vňať ● soľ
Recept: Nasekané kosti varíme asi 2 hodiny a precedíme ich. Na masti speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané mäso, opražíme, osolíme, podlejeme vývarom a prikryté udusíme domäkka. Vo vývare uvaríme očistenú nakrájanú zeleninu, na ružičky rozobratý karfiol a hrášok. Ochutíme ho muškátovým orieškom a nakoniec primiešame udusené mäso, nastrúhaný údený syr a nasekanú petržlenovú vňať.

__
Tymianová hrachová polievka so syrom

Suroviny:
0,5 l žltého hrachu ● 1 l vody ● bobkový list ● 2 kl nového korenia ● kúsok zázvoru ● 2 cibule ● 2 PL pokrájanej mrkvy ● 2 zeleninové bujónové kocky ● soľ ● kl majoránu ● čerstvý tymian ● 100 g tvrdého syra
Recept: Hrach namočíme na 6-8 hodín do vody. Vodu zlejeme, zalejeme čistou vodou a pridáme bobkový list, nové korenie, zázvor nakrájaný na plátky a cibuľu nakrájanú na prúžky. Polievku varíme asi 1,5 hodiny. Na poslednú polhodinu pridáme mrkvu. Syr pokrájame na kocky a pridáme do polievky. Ochutíme bujónom, soľou a majoránom. Pri podávaní posypeme čerstvým tymianom.

__
Úhorová šampiňónová polievka s
muškátom a vínom
Suroviny:
400 g vypitvaného úhora ● 1/2 kl soli ● 150 g čerstvých šampiňónov ● 800 ml zeleninového vývaru ● 100 ml bieleho vína ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok ● petržlenová vňať
Recept: Očisteného, vypitvaného a umytého úhora nakrájame na malé kúsky. Očistené, umyté šampiňóny pokrájame na tenké plátky, vložíme ich do vhodnej nádoby a zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme k nim nakrájaného úhora, mierne osolíme, necháme zovrieť a varíme domäkka. Počas varu penu zbierame. Pred dovarením pridáme biele víno, dochutíme mletým korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a podľa potreby soľou. Pri podávaní do polievky vložíme jemné maslové halušky a najemno nasekanú petržlenovú vňať.

__
Vajíčková špargľa na bielom víne po francúzsky

Suroviny:
0,5 kg špargle ● 4 vajcia ● 100 ml bieleho vína ● 100 g masla ● 3 - 4 PL bujónu ● šťava z citróna ● soľ
Recept: Žĺtky a bielky natvrdo uvarených vajec osobitne nadrobno nakrájame. V pare pripravíme omáčku z bieleho vína, niekoľkých PL bujónu a soli. Špargľu naukladáme do šalátovej misy, polejeme omáčkou a posypeme nakrájanými bielkami a žĺtkami.

__
Vidiecka chladná zemiakovo – pórová polievka

Suroviny:
60 g masla ● 3 veľké póry ● malá cibuľa ● 2 zemiaky ● 1,25 l hydinového vývaru ● soľ ● čierne korenie ● 150 ml smotany ● mlieko ● 2 PL nasekanej pažítky
Recept: V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme na tenké kolieska nakrájaný pór a nakrájanú cibuľu a 10 minút veľmi pomaly speníme, až kým zmäknú. Pridáme nahrubo nakrájané zemiaky, prilejeme vývar, osolíme a okoreníme podľa chuti a privedieme k varu. Prikryjeme a 20 minút veľmi pomaly varíme, až kým zemiaky zmäknú. Polievku rozmixujeme a necháme aspoň 3 hodiny chladiť. Pred podávaním vmiešame do polievky smotanu. Ak je polievka príliš hustá, zriedime ju mliekom. Zdobíme nakrájanou pažítkou.

__
Vidiecky francúzsky hruškový koláč

Suroviny:
50 g rastlinného tuku ● 60 g kryštálového cukru ● 120 g polohrubej múky ● štipka prášku do pečiva ● 3 bielky ● 2 PL medu ● 2 hrušky ● téglik kyslej smotany
Recept: Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, ten potrieme medom. Hrušky očistíme, rozkrájame na dieliky a rozložíme na med. Tuk s cukrom vymiešame, pridáme múku s práškom do pečiva a vidličkou vypracujeme posýpku. Do nej zamiešame sneh z bielkov a cesto rozotrieme na hrušky. Pečieme pri 175 °C 40-45 minút. Po upečení necháme 10 minút vychladnúť a potom obrátime na tanier.

__
Voňavá srnčia polievka s klinčekmi

Suroviny:
250 g srnčieho pleca alebo krku ● 40 g masti ● 2 paradajky ● 3 cibule ● 50 g ryže ● klinček ● 1,5 l vody ● celé čierne a nové korenie ● soľ
Recept: Srnčie mäso uvaríme v osolenej vode domäkka. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zalejeme ju precedeným srnčím vývarom, pridáme klinček, celé čierne a nové korenie. Varíme asi 40 minút. Pridáme vykostené mäso nakrájané na kúsky, olúpané a nakrájané paradajky a dovaríme. Do hotovej polievky zamiešame osobitne udusenú ryžu.

__
Zapečené cukety s
paradajkami s muškátovým orieškom
Suroviny:
60 ml olivového oleja ● 0,5 kg pokrájaných cukiet ● 4 roztlačené strúčiky cesnaku ● štipka muškátového orieška ● 650 g paradajok ● 2 pokrájané červené cibule ● 60 ml bieleho vína ● 25 g pokrájanej petržlenovej vňate ● 130 g strúhaného tvrdého syra (gruyére) ● niekoľko vetvičiek tymianu
Recept: Rúru zohrejeme na 180 °C. Pekáč s rozmermi 15 x 25 cm vymastíme roztopeným olejom alebo maslom. Vo veľkej panvici zohrejeme polovicu oleja a dáme doň cukety s polovicou cesnaku. Stále miešame a smažíme na slabom plameni asi 8 minút, až kým začne zelenina mäknúť. Osolíme ju, okoreníme, pridáme muškátový oriešok a zarovnáme na pekáči. Vršok paradajok narežeme, vložíme ich na 20 sekúnd do vriacej vody, potom ich olúpeme a nahrubo pokrájame. Vo zvyšnom oleji na slabom plameni 5 minút smažíme cibuľu, pridáme k nej zvyšný cesnak, paradajky, víno a petržlenovú vňať. Ďalej miešame a dusíme 10 minút, kým sa nevyparí všetka tekutina. Cukety preložíme na pekáč, posypeme syrom a na vrch dáme paradajkovú zmes, na ňu vetvičky tymianu a zapekáme asi 20 minút.

__
Zemiaky s
pórom a cibuľou
Suroviny:
1 kg zemiakov ● 300 g póru ● cibuľa ● 1/2 šálky mlieka ● 1/2 šálky vývaru ● 3 PL oleja ● PL hladkej múky ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Biele časti póru nakrájame najemno a cibuľu nasekáme. Spolu ich dáme na rozpálený olej a na miernom ohni podusíme. Potom zaprášime múkou, pomiešame a podlejeme vrelým mliekom a vývarom. Dobre premiešame. Surové zemiaky nakrájame na tenké kolieska a pridáme k ostatnému. Osolíme, okoreníme, prikryjeme a na miernom ohni dusíme domäkka.

TOPlist