Zvyšok Európy

recepty

Kapustovo – mäsová bulharská sarma
Suroviny:
12 nepoškodených kapustných listov ● 0,5 kg mletého bravčového mäsa ● 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa ● 2 žemle ● 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 kg kyslej kapusty ● 4 kyslé smotany ● 2 malé paradajkové pretlaky
Recept: Sparené kapustné listy naklepeme, naplníme zmesou bravčového a hovädzieho mäsa, namočenej žemle, vajec, soli a korenia. Do vymasteného pekáča dáme vrstvu kyslej kapusty, na ňu poukladáme plnené kapustné listy a znovu dáme vrstvu kyslej kapusty. Zalejeme kyslou smotanou rozmiešanou s paradajkovým pretlakom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.

Ďalšie európske recepty:

Anglický hovädzí koláč pre dávnych pastierov
Bájna španielska paella s tromi druhmi mäsa
Balkánska nátierka s olivami s oreganom
Barcelonská mäsová dobrota
Baskický olivovo - pomarančový šalát s horčicou
Dubrovnícka voňavá biela ryba
Dusené kurča zo Sevilly na suchom bielom víne
Fetou plnená grécka zelenina so sušenou mätou
Grécka baklava s mandľami a škoricovým sirupom
Hlávková kapusta s hydinovými prsiami po bulharsky
Chorvátske mušle v cesnakovej omáčke
Istrijské hubové široké rezance s tvarohom
Jogurtová polievka z Burgasu
Juhobalkánske cukety plnené ryžou so zelenými olivami
Karamelová istrijská pudingová maškrta
Katalánska krémová polievka s paradajkovým pretlakom a bazalkou
Kebab z gréckeho Zakynthosu
Klasický bigos z poľských končín
Losos na červenom španielskom víne
Malé chorvátske záviny so smotanovým tvarohom
Nórska zmes z lososa, tresky, zeleniny a jogurtu
Plnené kapustové vrecká s mletým mäsom po srbsky
Pomarančové španielske treščie filé
Pradávne mleté čufty s lečom z Dalmácie
Pulská orechová roláda s čerstvým ovocím
Slaný baklažánový koláč z Kréty
Slavónsky kôprovo - zemiakový šalát
Sofijská banica zo štrúdľového cesta
Splitská krupicová polievka s pórom
Svetoznáme španielske gazpacho
Syrová plnená paprika od Čierneho mora
Šopský šalát z papriky, rajčín, uhoriek a balkánskeho syra
Španielska zemiaková omeleta
Teľacinovo - hovädzie kjuftety na bulharský spôsob
Tradičný grécky šalát z čerstvej zeleniny, syra a olív
Tradičný chorvátsky džuveč z troch druhov mäsa
Východobalkánska smotanová polievka z cukety a s kôprom
Závin s tekvicou a tvarohom zo Šibenika
Žemľové knedle s údeným z Tirolska

__
Anglický hovädzí koláč pre dávnych pastierov
Suroviny: 800 g mletého hovädzieho mäsa ● 2 mrkvy ● cibuľa ● strúčik cesnaku ● sušený rozmarín ● sušené oregano ● sušený tymian ● mletá červená paprika ● čierne korenie ● 2 paradajky ● malá plechovka hrášku ● olej ● soľ ● 6 zemiakov ● mlieko ● 100 g tvrdého syra ● maslo
Recept: Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na drobné kocky. Mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Na oleji speníme cibuľu a cesnak, pridáme mäso a miešame, kým sa nezatiahne. Posypeme mletou paprikou a opražíme. Pridáme mrkvu a paradajky, osolíme a zakryté dusíme vo vlastnej šťave. Neskôr pridáme hrášok, bylinky, korenie a dodusíme. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme domäkka. Vodu zlejeme, pridáme horúce mlieko a kúsok masla. Vymiešame hladkú kašu. Do zapekacej misy navrstvíme mäso, na to rovnomerne rozotrieme zemiakovú kašu. Po povrchu prejdeme vidličkou. Posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme.

__
Bájna španielska paella s
tromi druhmi mäsa
Suroviny:
200 g bravčového mäsa ● 200 g hydinového mäsa ● 100 g kuracej pečene ● 300 g ryže ● 3 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 papriky ● feferónka ● 4 paradajky ● 100 g šampiňónov ● 100 g zeleného hrášku alebo zelených fazuliek ● pohár oleja ● pohár bieleho vína ● kocka bujónu ● soľ ● pol kl čierneho korenia ● 2 bobkové listy ● štipka kajenského korenia ● štipka šalvie ● petržlenová vňať
Recept: Na rozohriatom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme bravčové aj hydinové mäso nakrájané na kocky, prelisovaný cesnak a za stáleho miešania opražíme zo všetkých strán. Zalejeme trochou vody, vlejeme víno, pridáme bujón a bobkový list a pod pokrievkou podusíme asi pol hodiny. Potom vsypeme ryžu a nakrájané papriky, paradajky, feferónku, šampiňóny, hrášok alebo fazuľky a nakrájanú kuraciu pečeň, vsypeme čierne a kajenské korenie, šalviu a opäť dusíme asi 20 minút, podľa potreby podlievame. Nakoniec vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a osolíme.

__
Balkánska nátierka s
olivami s oreganom
Suroviny:
100 g balkánskeho syra ● 200 ml mlieka ● olivy podľa chuti ● oregano ● 2 PL olivového alebo slnečnicového oleja ● paprika na dozdobenie
Recept: Zo syra zlejeme vodu, opláchneme ho a zalejeme mliekom. Necháme ho niekoľko hodín odstáť, aby sa soľ vylúhovala do mlieka. Potom syr nakrájame, pokvapkáme olejom, posypeme korením a ozdobíme pásikom papriky a podľa chuti nakrájanými olivami. Nátierku natierame na pečivo.

__
Barcelonská mäsová dobrota

Suroviny: 250 g hovädzieho mäsa ● 250 g chudého bravčového mäsa ● soľ ● čierne korenie ● 5 zemiakov ● cibuľa ● 200 ml kyslej smotany ● tuk a strúhanku na formu
Recept: Hovädzie a bravčové mäso pokrájame na plátky, vyklepeme ich, osolíme a okoreníme. Zemiaky pokrájame na kolieska a vyložíme nimi vymastenú a strúhankou vysypanú formu. Posypeme ich pokrájanou cibuľou, na ktorú poukladáme plátky mäsa. Na mäso položíme ďalšiu vrstvu zemiakov, cibule a zvyšné mäso. Zalejeme rozšľahanou kyslou smotanou, formu dokonale prikryjeme alobalom a varíme hodinu vo vodnom kúpeli. Podávame so zeleninovým šalátom.

__
Baskický olivovo - pomarančový šalát s horčicou

Suroviny:
6 pomarančov ● 15 zelených olív ● 6 PL olivového oleja ● citrón ● 2 strúčiky cesnaku ● PL horčice ● soľ ● čierne korenie
Recept: V mise zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a štipku korenia, vmiešame prelisovaný cesnak, na kocky nakrájané pomaranče a vykôstkované olivy prekrojené na polovice a všetko dôkladne premiešame.

__
Dubrovnícka voňavá biela ryba

Suroviny:
1 kg ropušnice alebo inej bielej ryby ● 3 - 4 PL citrónovej šťavy ● 2 PL vegety ● 1 kg zemiakov ● 200 g čerstvých červených paprík ● 100 g cibule ● 100 g zelených olív ● 100 ml olivového oleja ● 200 ml bieleho vína ● 3 strúčiky cesnaku
Recept: Rybu očistíme, umyjeme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme PL vegety a necháme odstáť asi pol hodiny. Do ohňovzdornej misy dáme trochu oleja a položíme pripravenú rybu, zemiaky nakrájané na väčšie kusy, nakrájanú červenú papriku, cibuľu a olivy. Vymiešame olivový olej, víno, PL vegety a cesnak nakrájaný na tenké plátky a polejeme tým zeleninu a rybu. Pečieme v rúre zohriatej na 200 °C asi 40 minút. Podávame teplé.

__
Dusené kurča zo Sevilly na suchom bielom víne

Suroviny:
kurča ● 3 PL olivového oleja ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 zelené papriky ● 2 rajčiny ● 150 ml suchého bieleho vína ● oregano ● soľ ● čierne korenie
Recept: Kurča rozdelíme na štvrtiny. Rajčiny ošúpeme a nakrájame, takisto očistíme a nakrájame ostatnú zeleninu. Rozpálime olej a osmažíme na ňom kuracie mäso. Potom ho osolíme, pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak. Po niekoľkých minútach pridáme aj rajčiny a papriky, chvíľu dusíme, podlejeme vínom a dochutíme oreganom a čiernym korením. Dusíme, kým mäso nezmäkne.

__
Fetou plnená grécka zelenina
so sušenou mätou
Suroviny:
2 väčšie červené papriky ● 2 väčšie paradajky ● 4 menšie baklažány ● 2 cibule ● 3 - 4 strúčiky cesnaku ● zväzok petržlenovej vňate ● kl sušenej mäty ● čierne korenie ● soľ ● mletá škorica ● nové korenie ● 5 PL olivového oleja ● hrsť čiernych olív ● 200 g fety
Recept: Zeleninu nakrájame, zbavíme semenníkov a z paradajok a baklažánu odstránime dužinu. V hrnci rozohrejeme 3 PL oleja a speníme cesnak a cibuľku. Pridáme dužinu z paradajok a baklažánu a opekáme. Okoreníme, osolíme, pridáme olivy a ešte chvíľku prehrejeme. Nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, syr, zmesou naplníme zeleninu, rozložíme ju na plech potretý zvyškom oleja, podlejeme a pečieme v rozpálenej rúre pri 240 °C.

__
Grécka baklava s
mandľami a škoricovým sirupom
Suroviny:
0,5 kg hladkej múky ● soľ ● 2 PL olivového oleja ● 250 - 350 ml vlažnej vody ● múka na posypanie dosky ● 200 g rozpusteného masla ● Náplň: 200 g mletých orechov ● 100 g nasekaných mandlí ● 50 g pistáciových orieškov ● 8 PL krupicového cukru ● kl mletej škorice ● Sirup: 250 ml vody ● 250 g krupicového cukru ● PL citrónovej šťavy ● kúsok celej škorice
Recept: Múku, soľ, vlažnú vodu a olej spracujeme na cesto. Zmiešame orechy, cukor a škoricu. Rozpustíme maslo. Cesto rozdelíme na 4 - 6 dielov, vyvaľkáme a rukami vyťahujeme na utierke tenké placky. Plech vymastíme. Placky nakrájame na pláty a každý potrieme maslom. Pláty striedame po troch s orechovou zmesou, rozkrájame ich na štvorce a povrch pokvapkáme zvyšným maslom. Pečieme v predhriatej rúre a polievame sirupom uvareným z vody, cukru, citrónovej šťavy a škorice.

__
Hlávková kapusta s
hydinovými prsiami po bulharsky
Suroviny:
stredná hlávka kapusty ● 2 väčšie cibule ● bobkový list ● 3 stredne veľké mrkvy ● 2 zelené papriky ● 2 červené papriky ● 5 paradajok ● 4 - 5 strúčikov cesnaku ● 0,5 kg kuracích alebo morčacích pŕs ● 200 - 300 ml zeleninového vývaru alebo bujónu ● olivový olej ● majorán ● petržlenová vňať ● téglik sladkej smotany ● vegeta ● čierne korenie ● soľ
Recept: Kapustu a papriku nakrájame na prúžky a paradajky olúpeme. Potom ich nakrájame na kocky, cesnak na plátky a cibuľu na mesiačiky, mrkvu nastrúhame. Všetko dáme do väčšieho hrnca a podlejeme bujónom, dochutíme vegetou a posolíme. Mäso prudko opečieme na cibuľke a olivovom oleji, dochutíme a pridáme k uvarenej zelenine. Všetko potom ešte podusíme domäkka. Na záver pridáme smotanu a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom alebo parenou knedľou.

__
Chorvátske mušle v
cesnakovej omáčke
Suroviny:
2 kg mušlí ● 150 ml olivového oleja ● 4 - 6 strúčikov cesnaku ● 2 PL strúhanky ● vegeta ● 200 ml bieleho vína ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: Mušle očistíme a opláchneme, vložíme do horúceho oleja a dobre ich premiešame. Keď sa otvoria, pridáme cesnak a posypeme strúhankou. Opäť premiešame, zalejeme vínom, okoreníme a posypeme vegetou. Varíme asi 10 minút. Na záver ich posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou, dáme na taniere a polejeme omáčkou. Podávame s opečeným chlebom.

__
Istrijské hubové široké rezance s tvarohom

Suroviny:
400 g húb ● 300 g širokých rezancov ● menšia cibuľa ● 3 PL oleja ● oregano ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 ml bieleho vína ● 300 g masla ● 150 g tvarohu ● 200 ml šľahačkovej smotany ● žĺtok ● petržlenová vňať ● PL vegety
Recept: Huby nakrájame na tenké plátky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno. Na horúcom oleji speníme cibuľu, pridáme huby, oregano a vegetu. Všetko zalejeme vínom a dusíme do zmäknutia húb. Pridáme cesnak a korenie. Rezance uvaríme v slanej vode a scedíme ich. Na panvicu dáme maslo, rezance, tvaroh, smotanu premiešanú so žĺtkom a huby. Všetko spolu prehrejeme a posypeme petržlenovou vňaťou.

__
Jogurtová polievka z Burgasu

Suroviny:
1 l kyslého mlieka alebo jogurtu ● 125 ml kyslej smotany alebo sladkého mlieka ● 2 strúčiky cesnaku ● 20 g oleja ● 300 g čerstvých uhoriek ● PL posekaného kôpru ● PL posekaných orechov ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľaháme, pridáme soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridáme uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávame posypané posekanými orechmi.

__
Juhobalkánske cukety plnené ryžou so zelenými olivami

Suroviny:
4 malé cukety ● 160 g ryže ● 80 g zelených olív ● menšia cibuľa ● červená paprika ● 30 g masla ● 100 ml bieleho vína ● 100 ml smotany ● 160 g nastrúhaného syra ● olivový olej ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cukety umyjeme, pozdĺžne rozrežeme a lyžičkou vydlabeme. Ryžu uvaríme klasickým spôsobom v osolenej vode domäkka, scedíme a necháme odkvapkať. Cibuľu olúpeme, papriku očistíme a oboje pokrájame na drobné kocky. Olivy necháme odkvapkať a prepolíme ich. V hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom cibuľu. Pridáme papriku, olivy, soľ, korenie, podlejeme vínom a 5 minút podusíme. Potom pridáme ryžu, smotanu a 100 g nastrúhaného syra. Všetko premiešame a odstavíme. Cukety osolíme a naplníme ryžovou zmesou. Posypeme zvyšným nastrúhaným syrom, pokvapkáme olivovým olejom a rozložíme do vymastenej zapekacej misky. Vložíme ich do rúry a pri 170 °C upečieme.

__
Karamelová istrijská pudingová maškrta

Suroviny:
6 vajec ● 6 PL práškového cukru ● 6 PL mlieka ● PL rumu ● 14 kociek cukru ● citrónová kôra
Recept: Vajcia ušľaháme s cukrom, mliekom, rumom a citrónovou kôrou. Kocky cukru necháme skaramelizovať a keď vzniknutý karamel vychladne, potrieme ním nádobu, v ktorej sa puding bude variť. Do tejto nádoby vlejeme zmes a nádobu zatvoríme, vložíme do väčšieho hrnčeka alebo kastróla s horúcou vodou a puding v nej varíme asi 30 minút. Potom nádobu s pudingom vyberieme, necháme vychladnúť a opatrne vyklopíme.

__
Katalánska krémová polievka s
paradajkovým pretlakom a bazalkou
Suroviny:
paradajkový pretlak ● cibuľa ● strúčik cesnaku ● bazalka ● bobkový list ● 300 ml vývaru ● 100 ml kyslej smotany ● olej ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska, pridáme paradajkový pretlak, bazalku a bobkový list. Osolíme a okoreníme. Prilejeme vývar a všetko privedieme do varu. Pridáme nasekaný cesnak. Teplotu znížime a varíme ešte asi 8 minút. Bobkový list vyberieme a primiešame kyslú smotanu. Polievku podávame ozdobenú čerstvými lístkami bazalky.

__
Kebab z gréckeho Zakynthosu

Suroviny:
800 g teľacieho alebo jahňacieho mäsa ● 4 PL oleja ● 2 veľké cibule ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 4 zelené papriky ● PL múky ● PL nasekanej petržlenovej vňate ● kl saturejky ● kl mäty ● soľ ● čierne korenie ● mletá sladká paprika ● 100 ml bieleho vína
Recept: Mäso nakrájame na malé kúsky, premiešame s cibuľou, petržlenovou vňaťou, saturejkou, mätou, čiernym korením, paprikou, pretlakom, múkou a dáme do hlineného pekáča vymasteného 2 PL oleja. Zvyškom oleja pokvapkáme vrch, pekáč priklopíme a pokrm pomaly asi 1,5 hodiny pečieme. Kebab môžeme vylepšiť podliatím malým pohárom bieleho vína.

__
Klasický bigos z
poľských končín
Suroviny:
0,5 kg bravčového mäsa s kosťou ● 400 g hlávkovej kapusty ● 400 g kyslej kapusty ● 200 g salámy ● 100 g údeného bôčika ● 40 g masti ● 100 ml bieleho vína ● kúsok cibule ● mletá paprika ● bobkový list ● majorán ● čierne korenie ● soľ
Recept: Opláchnuté bravčové mäso osolíme a dusíme na masti na spenenej nakrájanej cibuli. Hlávkovú kapustu nakrájame na rezance, osolíme, podlejeme trochou vody a varíme bez pokrievky do polo mäkka. Oddelene uvaríme takmer domäkka kyslú kapustu. Hlávkovú aj kyslú kapustu scedíme, pridáme k mäsu, všetko zalejeme vínom, pridáme na kocky nakrájaný a rozškvarený bôčik, na kocky nakrájanú salámu a premiešame. Bigos osolíme, okoreníme a podusíme na miernom plameni, až kým je mäso mäkké, potom ho vyberieme, nakrájame na porcie, dáme späť a prehrejeme v kapustovej zmesi.

__
Losos na červenom španielskom víne

Suroviny:
1 kg mrazeného lososa ● kl soli ● mleté čierne korenie ● PL hladkej múky ● 2 PL masla ● 2 cibule ● citrón ● 100 ml červeného španielskeho vína ● 200 ml španielskej omáčky
Recept: Z očisteného, rozmrazeného a z kože stiahnutého, umytého, osušeného lososa nakrájame filé, 180 g na porciu. Filé osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Potom ho opečieme z obidvoch strán na rozohriatom masle. K rybe pridáme na tenké plátky nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu, podlejeme ju červeným vínom a v rúre pečieme domäkka. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou. Pečeného lososa vložíme do čistej nádoby a udržiavame v teple. Šťavu z pečenia prepasírujeme, pridáme do španielskej omáčky a prevaríme. Porcie lososa položíme na tanier a omáčku podávame osobitne v omáčniku. Vhodnou prílohou sú rôzne upravené zemiaky.

__
Malé chorvátske záviny so smotanovým tvarohom

Suroviny:
Cesto: 0,5 kg hladkej múky ● vajce ● trocha vlažnej vody ● Náplň: 4 vajcia ● 0,5 kg tvarohu ● soľ ● 250 ml sladkej smotany na poliatie
Recept: Do múky na doske dáme vajce, pridáme podľa potreby vodu a spracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 2 bochníky, ktoré prikryjeme miskou a necháme 30 minút odpočinúť. Medzitým pripravíme náplň tak, že zmiešame všetky suroviny dohromady. Urobíme cesto ako na ťahaný závin - na utierke posypanej hladkou múkou čiastočne cesto rozvaľkáme valčekom a potom ho postupne vyťahujeme natenko rukami. Na hotový plát dáme polovicu plnky. Pomocou utierky zvinieme cesto ako závin, nakrájame 8 cm kúsky, okraje závinov dobre zlepíme k sebe a opatrne vložíme do vriacej vody, kde ich varíme 6 - 7 minút. Medzitým spracujeme zostávajúce bochníky. Po 6 minútach vyberieme malé záviny (štrukle) naberačkou s otvormi, scedíme ich a dáme na pekáč, zalejeme smotanou a zapečieme v rúre pri 180 - 200 °C.

__
Nórska zmes z
lososa, tresky, zeleniny a jogurtu
Suroviny:
250 g lososa ● 250 g tresky ● 150 g paradajok ● 4 jarné cibuľky ● 50 g póru ● 125 g karotky ● 70 ml jogurtu ● 75 ml mlieka ● 125 ml vody ● šťava z polovice citróna ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na veľkej panvici podusíme olúpané pokrájané paradajky a cibuľu nakrájanú na kocky. Znížime teplotu, pridáme nakrájaný pór a karotku s ostatnými prísadami okrem rybieho mäsa a dusíme, kým karotka nezmäkne. Nakoniec pridáme nakrájané rybie mäso a podusíme.

__
Plnené kapustové vrecká s
mletým mäsom po srbsky
Suroviny:
2 PL oleja ● strúčik cesnaku ● 0,5 kg mletého mäsa ● soľ ● čierne korenie ● 4 menšie paradajky ● pol menšej uhorky alebo cukety ● žltá paprika ● jarná cibuľka ● šálka varenej ryže ● menšia hlávka bielej kapusty
Recept: Na rozohriatom oleji urestujeme tenké plátky cesnaku, pridáme mäso a za stáleho miešania opekáme, ochutíme soľou a korením. Hotové opečené mäso necháme vychladnúť. Zeleninu očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Mäso premiešame s ryžou, zeleninou a necháme vychladnúť. Z hlávky kapusty oddelíme celé pevné listy a naplníme ich zmesou mäsa a zeleniny.

__
Pomarančové španielske treščie filé

Suroviny:
4 porcie tresky ● 2 pomaranče ● 25 g masla ● kl sladkej čili omáčky ● 1/2 citróna ● 2 zrnká nového korenia ● bobkový list ● cibuľa ● kl pomarančovej kôry ● soľ ● čierne korenie ● rukola na ozdobu
Recept: Do kastróla vložíme filé, pokvapkáme ho šťavou z citróna, pridáme celú olúpanú cibuľu, nové korenie, štipku soli a bobkový list. Všetko zalejeme vriacou vodou tak, aby bola treska trochu ponorená a zvoľna varíme 15 – 20 minút. Medzitým ošúpeme pomaranče. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme čili omáčku, dieliky pomarančov, pomarančovú kôru, čierne korenie a veľmi krátko prehrejeme. Potom tresku vyberieme, osušíme na utierke, preložíme na taniere, na porcie rozdelíme pomaranče a posypeme rukolou. Podávame s dusenou ryžou alebo varenými zemiakmi.

__
Pradávne mleté čufty s
lečom z Dalmácie
Suroviny:
400 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie) ● žemľa ● vajce ● 100 ml mlieka ● 30 g masla ● 20 g hladkej múky ● cibuľa ● 200 g sterilizovaného leča ● 2 PL sterilizovaného hrášku ● sladkokyslá uhorka ● PL jemného kečupu ● 2 PL smotany ● sladká paprika ● citrónová šťava ● štipka cukru ● olej ● soľ
Recept: Žemľu nakrájame na plátky, zvlhčíme mliekom, dobre roztlačíme a vmiešame do mletého mäsa. Pridáme vajce, polovicu múky, korenie, papriku a soľ. Z cesta utvoríme 8 valčekov, ktoré opečieme zo všetkých strán na oleji a vyberieme. Olej zlejeme a na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, ktorú zaprášime múkou a osmažíme. Zalejeme horúcou vodou a smotanou a povaríme. Po chvíli pridáme lečo, odkvapkaný hrášok, nadrobno nakrájanú uhorku aj kečup. Krátko povaríme, omáčku prisladíme, ochutíme citrónovou šťavou a vložíme čufty. Všetko spoločne prehrejeme, ale už nevaríme.

__
Pulská orechová roláda s
čerstvým ovocím
Suroviny:
Cesto: 5 vajec ● 100 g mletých orechov ● 3 balenia vanilkového cukru Plnka: smotana na šľahanie ● biely jogurt ● čerstvé ovocie
Recept: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vajcia a vanilkový cukor šľaháme 5 – 8 minút do hustej peny. Potom zľahka vmiešame mleté orechy. Cesto nalejeme na plech, rovnomerne rozprestrieme a pečieme asi 10 minút. Po upečení ešte teplý korpus zrolujeme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne odrolujeme a odložíme papier na pečenie. Potom ušľaháme šľahačku, do ktorej vmiešame hustý biely jogurt. Krémom potrieme korpus a naň poukladáme čerstvé ovocie. Potom chorvátsku roládu opäť zrolujeme, potrieme zvyškom krému, môžeme ozdobiť orechmi a necháme vychladnúť.

__
Slaný baklažánový koláč z Kréty

Suroviny:
220 g hladkej múky ● 120 g masla ● 60 ml vody Plnka: baklažán ● cibuľa ● 175 g čerstvého špenátu ● strúčik cesnaku ● 50 g parmezánu ● 90 ml mlieka ● 2 vajcia ● čierne korenie ● 100 ml jogurtu ● soľ ● 255 g ryže
Recept: Múku zmiešame s mäkkým maslom a vlažnou vodou, vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút odležať. Potom ho vyvaľkáme, vložíme do koláčovej formy a pečieme asi 20 minút pri teplote 180 °C. Medzitým uvaríme ryžu. Baklažán nakrájame na plátky a urestujeme na olivovom oleji. Cibuľu nakrájame najemno a speníme ju na masle. Pridáme špenátové listy, osolíme, okoreníme, veľmi krátko urestujeme a odstavíme z plameňa. V mise zmiešame jogurt, mlieko, vajce, parmezán a cesnak. Pridáme hotový špenát a premiešame. Na upečené cesto ukladáme postupne vrstvu ryže a vrstvu špenátovej plnky. Úplne navrch rozložíme baklažán. Pečieme asi 30 minút pri teplote 160 °C.

__
Slavónsky kôprovo - zemiakový šalát

Suroviny:
zemiaky ● kôpor ● vínny ocot ● soľ ● čierne korenie ● olivový olej
Recept: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, potom ich ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Pridáme olej, čerstvý kôpor a ostatné suroviny, všetko zľahka premiešame a dáme vychladnúť.

__
Sofijská banica zo štrúdľového cesta

Suroviny:
balenie štrúdľového cesta (4 kusy) ● 200 g balkánskeho syra alebo bryndze ● vajce ● 250 g mrazeného špenátu (kúsky, nie pretlak) ● olej
Recept: Špenát necháme rozmraziť a vytlačíme z neho vodu, bryndzu alebo syr zmiešame s vajíčkom. Cesto potrieme olejom, vidličkou naň rozotrieme 1/4 bryndzovej (syrovej) masy, na to dáme 1/4 špenátu.
 Cesto zvinieme na voľno a dáme ho na vymastený pekáč, všetko zopakujeme 3-krát so zvyšným cestom a surovinami, potom ešte všetky banice jemne potrieme olejom a pečieme v rúre do zlatohneda asi 15 - 20 minút pri teplote 180 - 200 °C. Banica je výborná s acidofilným mliekom.

__
Splitská krupicová polievka s pórom

Suroviny:
0,5 kg póru ● soľ ● 2 PL krupice ● 30 g masla alebo margarínu ● 100 ml sladkej smotany ● žĺtok ● 2 PL nastrúhaného tvrdého syra (najlepšie parmezánu) ● upražený chlieb ● štipka mletej štipľavej papriky
Recept: Umytý pór nakrájame na kolieska. Krupicu opečieme na masle, pridáme k nej pór, osmažíme a zalejeme 150 ml vody. Osolíme a varíme na miernom ohni, až kým pór zmäkne a krupica sa uvarí. Žĺtok rozmiešame v smotane a zamiešame do polievky. Polievku udržujeme teplú, ale nesmie sa variť. Ochutíme ju štipkou štipľavej papriky, posypeme nastrúhaným syrom a podávame s kockami upraženého chleba.

__
Svetoznáme španielske gazpacho

Suroviny:
paradajkový pretlak ● malá uhorka ● malá zelená paprika ● malá cibuľa ● strúčik cesnaku ● 300 ml vody ● vínny ocot ● olivový olej ● soľ ● čierne korenie ● mletá červená paprika
Recept: Všetky suroviny rozmixujeme, pridáme olej, dochutíme soľou, čiernym korením, mletou červenou paprikou a octom. Polievku zriedime vodou tak, aby mala riedku konzistenciu. Prikryjeme a odložíme do chladničky najmenej na 2 hodiny. Podávame vychladené s čerstvou bazalkou a s kockami chlebíka osmaženého na oleji.

__
Syrová plnená paprika od Čierneho mora

Suroviny:
4 papriky ● 200 g balkánskeho syra ● vajce ● polohrubá kukuričná múka ● čubrica (saturejka) ● petržlenová vňať
Recept: Papriky nasucho opečieme do čierna. Ošúpeme ich a naplníme zmesou rozdrveného syra, zmiešaného s čubricou a petržlenovou vňaťou. Obalíme ich v rozšľahanom vajci, kukuričnej múke a opäť vo vajci a vypražíme na horúcom tuku.

__
Šopský šalát z
papriky, rajčín, uhoriek a balkánskeho syra
Suroviny:
200 g červenej papriky ● 400 g rajčín ● 400 g uhoriek ● 200 g ovčieho syra (môže byť balkánsky syr) ● 100 g červenej cibule ● olivový olej ● soľ ● petržlenová vňať
Recept: Papriku dáme opiecť do čierna. Opečenú papriku ošúpeme, zbavíme jadrovníka a zrniečok a nakrájame na kocky. Uhorky ošúpeme a pokrájame na kocky, pridáme rajčiny pokrájané na kocky, cibuľu pokrájanú nadrobno, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a papriku. Polejeme olivovým olejom a premiešame. Porcie posypeme strúhaným syrom.

__
Španielska zemiaková omeleta

Suroviny:
2 PL olivového oleja ● 2 veľké zemiaky ● 2 stredne veľké cibule ● 4 vajcia ● 1/4 kl mletej červenej papriky ● PL olivového oleja
Recept: V stredne veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme na kocky alebo na plátky pokrájané zemiaky a cibuľu nakrájanú nadrobno. Pražíme na strednom ohni, kým nie sú zemiaky a cibuľa zlatohnedé a dobre presiaknuté olejom. Potom oheň zmiernime, panvicu prikryjeme a dusíme 5 – 6 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Občas premiešame. Cibuľu so zemiakmi vyberieme z panvice a necháme odkvapkať na papierovej utierke. V stredne veľkej miske vyšľaháme do penista vajcia s paprikou a opatrne pridáme zemiaky s cibuľou. V čistej panvici rozohrejeme olej. Vlejeme vajcovú masu a na strednom ohni pražíme 15 – 20 minút alebo kým masa nestuhne. Tortillu môžeme ešte na horúcom grile zapiecť do zlatohneda.

__
Teľacinovo - hovädzie kjuftety na bulharský spôsob

Suroviny:
1/4 vajca ● 10 g zemiakov ● 10 g žemle ● soľ ● 50 g teľacieho mäsa ● 70 g rajčín ● 5 g oleja ● 60 g hovädzieho mäsa ● petržlenová vňať
Recept: Mäso zomelieme najemno. Zemiaky očistíme a nastrúhame. Žemľu namočíme vo vode. K mäsu pridáme zemiaky, žemľu, vajce a soľ. Hmotu dôkladne premiešame a tvoríme z nej malé šišky. Tie zľahka obaľujeme v nasekanej petržlenovej vňati. Kjuftety potom dáme do hrnca, trochu podlejeme a dusíme domäkka. Nakoniec pridáme olej. Podávame teplé so zemiakmi alebo čerstvým pečivom.

__
Tradičný grécky šalát z
čerstvej zeleniny, syra a olív
Suroviny:
2 - 3 zrelé paradajky ● čerstvá uhorka ● stredne veľká cibuľa ● 1 - 2 zelené papriky ● 12 čiernych alebo zelených olív ● 180 g balkánskeho syra ● 1/2 PL olivového oleja ● 2 kl octu ● oregano ● soľ
Recept: Paradajky, uhorku, cibuľu a papriku nakrájame na plátky. Posolíme, pridáme oregano, olivy a syr nakrájaný na kocky. Polejeme olejom a octom. Jemne premiešame.

__
Tradičný chorvátsky džuveč z
troch druhov mäsa
Suroviny:
200 g hovädzieho mäsa ● 200 g bravčového mäsa ● 200 g baranieho mäsa ● 40 g cibule ● 200 g paradajok ● 200 g paprík ● 200 g baklažánov ● 2 PL mletej papriky ● 2 PL masti ● 200 g ošúpaných zemiakov ● šálka ryže ● vývar z kostí ● 2 bobkové listy ● petržlenová vňať ● čierne korenie ● soľ
Recept: Na masti speníme nahrubo nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso, opražíme, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, vmiešame soľ, korenie a podlejeme trochou vývaru.
2. Dusíme pol hodiny a pridáme ryžu a zemiaky nakrájané na kocky. Dusíme domäkka a podľa potreby dolievame vývar. Výsledná konzistencia má byť hustejšia.

__
Východobalkánska smotanová polievka z
cukety a s kôprom
Suroviny:
120 g cukety ● 10 ml oleje ● 10 g cibule ● 20 g rajčín ● soľ ● 5 g múky ● 5 g kôpru ● kyslá smotana ● vajce uvarené natvrdo
Recept: Očistenú a umytú cibuľu nakrájame nadrobno a vložíme do studeného oleja. Pridáme 2 PL vody a štipku soli. Chvíľu varíme, pridáme nadrobno nakrájané rajčiny a podusíme, kým zelenina vypláva na povrch. Potom všetko zalejeme horúcou vodou, privedieme k varu a vsypeme na kocky nakrájanú cuketu. Varíme asi 20 minút, pridáme nadrobno nakrájaný kôpor a ešte 5 minút povaríme. Polievku zahustíme svetlou zápražkou. Podávame s kyslou smotanou. Ak chceme, aby bola polievka sýtejšia, pridáme do nej nadrobno nasekané vajce uvarené natvrdo.

__
Závin s
tekvicou a tvarohom zo Šibenika
Suroviny: 0,5 kg múky ● vajce ● 2 PL oleja ● 50 g masla ● voda ● kl soli ● Plnka: 200 ml kyslej smotany ● 3 vajcia ● 4 PL kukuričnej múky ● 0,5 kg tvarohu ● 300 g nastrúhanej tekvice ● Poleva: 200 ml kyslej smotany ● vajce
Recept: Tekvicu nastrúhame, osolíme a pol hodiny necháme stáť. Šťavu, ktorá vytečie, zlejeme a tekvicu zmiešame s tvarohom, kyslou smotanou, vajcami a kukuričnou múkou. Do preosiatej múky pridáme vajce, olej a soľ. Prilejeme trochu vody a vypracujeme cesto. Zamiesené cesto natenko vyvaľkáme. Potrieme ho plnkou a zvinieme. Závin dáme na plech vymastený maslom, navrch rozhodíme niekoľko kúskov masla a pri teplote 180 °C pečieme asi 10 minút. Vyberieme, polejeme zmesou zo žĺtku a kyslej smotany a upečieme do zlatohneda. Závin podávame teplý.

__
Žemľové knedle s údeným z Tirolska

Suroviny:
5 žemlí ● 2 vajcia ● 100 g vareného údeného mäsa ● 70 g hrubej múky ● 25 g masla ● 150 ml mlieka ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Žemle nakrájame na malé kocky, na rozpálenom masle opražíme nasekanú petržlenovú vňať a premiešame ju so žemľovými kockami. Vajcia rozšľaháme so soľou a mliekom, nalejeme na žemle, pridáme nadrobno nakrájané údené mäso, hrubú múku a dobre premiešame. Z cesta urobíme knedle a dáme ich do vriacej osolenej vody. Po 3 minútach ich nadvihneme odo dna, ešte povaríme, vyberieme a poprepichujeme vidličkou.

TOPlist