Strukoviny

recepty

Karibská farebná fazuľová polievka

Suroviny: 45 g farebnej fazule ● 50 g čiernej fazule ● 50 g červenej fazule ● 120 g nakrájanej slaniny ● 2 nadrobno nakrájané cibule ● nadrobno nakrájaná mrkva ● 1 l kuracieho vývaru ● pol kl majoránu ● pol kl tymianu ● pol kl soli ● pol kl papriky ● štipka kajenského korenia ● PL prášku čili ● 5 kvapiek omáčky tabasco ● pol kl worcesterskej omáčky ● lístok vavrínu ● 80 ml sherry ● 120 g kyslej smotany ● 35 g najemno nakrájanej červenej cibule
Recept: Fazuľu namočíme do vody na 8 hodín alebo cez noc. Vo veľkom hrnci osmažíme slaninu. Pridáme zeleninu a dusíme domäkka. Pridáme fazuľu, kurací vývar, korenie, tabasco, worcesterskú omáčku a lístok vavrínu. Zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni 1,5 hodiny. Potom odstránime lístok vavrínu. Polievku spracujeme v mixéri po malých dávkach. Vrátime ju do hrnca a opäť prehrejeme. Pridáme sherry, polievku nalejeme do misy, navrch dáme kyslú smotanu a ozdobíme ju červenou cibuľkou.

Ďalšie recepty na strukoviny:

Alsaské zelené fazuľky
Ananásová červená šošovica
Andalúzsky cícer na kyslo
Balkánska fazuľa s paprikou a paradajkami
Balkánska fazuľová musaka s vaječnou zálievkou
Biela pochúťková fazuľa s paradajkami
Bohatá zeleninová zmes zapečená s fazuľou
Brokolicovo - hrachové placky s ementálom
Bryndzový cícer so slaninou a žeruchou
Cícerová polievka s koreňovou zeleninou
Cícerové zemiaky s kurkumou
Cícerovo – cesnaková nátierka
Cícerový šalát s kuskusom, tuniakom a mätou
Čerstvý zelený hrášok s mladou cibuľkou
Červená fazuľa s točenou salámou na cesnaku
Červená šošovica s banánom a korením karí
Delikátne šošovicové koláčiky
Dolnozemský žltý hrach
Dusená sója s paprikou
Dusené sójové bôby s plátkami zázvoru
Farebná fazuľa zo Zemplína
Farebný fazuľový šalát s kyslými uhorkami
Farmársky fazuľový šalát s diétnou salámou
Fazuľový krém na masle s feniklom
Hrachovo-ryžová zapečená zmes
Hubárska sója s ryžou
Hubová sója s pórom a stonkovým zelerom
Chutný sójový šalát s pestrou zeleninou
Jablková fazuľa s hrozienkami
Jednoduché hrachové rezne so zemiakmi
Jednoduché sójové rizoto s cesnakom
Katalánska fazuľa
Kečupový cícer s cesnakom
Klobásová zapečená fazuľa so zeleninou
Korenistá hrášková polievka s haluškami
Kovbojská červeno-biela fazuľa s bravčovinou
Kôprová hrášková polievka s tvarohovými knedličkami
Krúpová pochúťka zo zeleného hrachu
Kyslá mrkvová šošovica
Kyslá octová šošovica s mrkvou
Kyslastá olivová cícerová nátierka
Majonézový fazuľový šalát so zeleninou
Majoránové hrachové karbonátky s údeným mäsom
Marhuľová šošovica s horčicovými semiačkami
Moslimská cícerová kaša
Nákyp zo sójových bôbov s kelom a salámou
Nátierka z červenej šošovice a zeleniny
Normandská sójová polievka
Olivový biely fazuľový šalát
Opekance z hrachového cesta
Orechová šošovicová sekaná
Paradajková šošovicová polievka s koreňovou zeleninou
Paradajkový hrach s kyslou kapustou
Parížska šošovica s klinčekovou arómou
Pekelný šošovicový kastról
Placky z červenej šošovice s brokolicou
Pochúťkový hrachový kotlík s pórom, klobásou a slaninou
Polievka z hrachu s klobásou a žemľou
Potrundžená fazuľa s paradajkovým pyré
Rôznofarebná fazuľa s dressingom
Skromná polievka s cícerom a krúpami
Skvelé hrachové guľky so zemiakmi
Smažené mrkvovo - hrachové placky
Smažený hrášok s koriandrom a škoricou
Smotanová korenená fazuľová omáčka
Smotanová polievka zo zelených fazuliek
Smotanová sója s cesnakom
Smotanový dusený zelený hrášok
Sója zapečená s kukuricou, brokolicou a ryžou
Sójový tempeh so špenátom a šošovicou
Stredoázijská červená šošovica
Syrové zapečené fazuľové struky
Syrovo - sójová nátierka s cesnakom
Šanghajské sójové bôby
Šišky z hrachového cesta s anglickou slaninou
Špenátovo - cícerová polievka
Šunkový cícer s paradajkami a paprikou
Thajský šalát zo sóje so sezamom a uhorkou
Tmavočervená šošovicová polievka
Uhorkovo - cícerový šalát s paprikou a kyslou smotanou
Varená sója so sušenými marhuľami
Varený cícer s cesnakom a údeným mäsom
Vyprážané cícerové guľky s jogurtovou omáčkou
Zálesácky hrášok so špekáčikmi
Zapečené zelené fazuľky s mozzarellou a parmezánom
Zelené fazuľky s kyslou smotanou a kôprom
Zelenina zapekaná v cícerovom ceste
Zelený hrášok s karí a mletým mäsom
Zelerový pečený cícer s karfiolom

__
Alsaské zelené fazuľky

Suroviny:
700 g zelených fazuliek ● 3 PL olivového oleja ● kl citrónovej šťavy ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: Fazuľky pokrájame na menšie kúsky, opražíme ich na oleji, podlejeme trochou vody, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Potom vmiešame citrónovú šťavu, 2 PL čerstvo nasekanej petržlenovej vňate a podávame buď ako prílohu alebo samostatne s celozrnným pečivom.

__
Ananásová červená šošovica

Suroviny:
100 g červenej šošovice ● 100 g ananásu ● 100 g cestovín ● 40 g cibule ● kyslejšie jablko ● cesnak ● 2 PL oleja ● koriander ● karí ● soľ ● korenie ● 2 PL kyslej smotany ● čili paprička ● pažítka
Recept: Na oleji podusíme najemno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, čili papričku nakrájanú nadrobno a zbavenú semienok a nahrubo nastrúhané jablko. Šošovicu s koriandrom a karí privedieme k varu, pridáme soľ a korenie a zakryté varíme na miernom ohni asi 15 minút. Potom pridáme podusenú zmes s cibuľou, jablkom, cesnakom a čili. Ananás nakrájame na plátky, vmiešame ho do šošovice a varíme asi ešte 5 minút pod pokrievkou, kým sa tekutina neodparí. V slanej vode uvaríme cestoviny, zmiešame ich so šošovicou a ozdobíme kyslou smotanou a pažítkou.

__
Andalúzsky cícer na kyslo

Suroviny:
250 g hrášku ● kosť z údeného mäsa alebo koža zo slaniny ● 4 paradajky ● 4 sušené paradajky v oleji ● cibuľa ● 2 PL kapár ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 natvrdo uvarené vajcia ● zväzok petržlenovej vňate ● 2 PL vínneho octu ● 5 PL olivového oleja ● bobkový list ● korenie ● soľ
Recept: Cícer namočíme deň vopred do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejeme, k cíceru pridáme bobkový list a kosť z údeného mäsa alebo kožu zo slaniny, zalejeme čistou vodou a pod pokrievkou varíme najmenej hodinu domäkka. Podľa potreby dolievame vodu. Uvarený cícer scedíme, ale necháme si trochu vývaru. Bobkový list aj kosť alebo kožu vyhodíme. Z uvarených vajec vyberieme žĺtky, vidličkou ich roztlačíme, pridáme ocot a vymiešame dohladka. Pridáme olej, korenie a trochu vývaru (asi 3 - 4 PL). Do zmesi prelisujeme cesnak, premiešame a potom pridáme nadrobno nasekané bielky, blanšírované, olúpané a semienok zbavené nasekané paradajky, jemne nakrájanú cibuľu, kúsky sušených paradajok, kapary a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Všetko premiešame, zmiešame s vareným cícerom, okoreníme a osolíme. Necháme aspoň 2 hodiny uležať a prípadne dochutíme soľou a korením.

__
Balkánska fazuľa s
paprikou a paradajkami
Suroviny:
1 kg fazule ● 2 cibule ● olej ● hladká múka ● zelená paprika ● červená paprika ● 3 paradajky ● paradajkový pretlak
Recept: Fazuľu cez noc namočíme do vody, aby zmäkla a trochu napučala. Na druhý deň ju prepláchneme a dáme variť približne na 30 - 40 minút - do zmäknutia.
Medzitým si pripravíme zápražku. Nakrájame cibuľu a speníme ju na oleji. Keď je cibuľa urestovaná dozlata, nasypeme do nej primerané množstvo hladkej múky. Necháme chvíľu na ohni a potom ju odložíme. Pridáme sladkú papriku, zamiešame a vrátime späť na oheň. Potom pridáme pol paradajkového pretlaku a chvíľu prehrejeme. Uvarenú fazuľu v hrnci ochutíme soľou a korením, pridáme papriky a paradajky a varíme, kým papriky nezmäknú. Potom pomaly pridávame zápražku a miešame, aby sa nám netvorili hrudky. A na záver krátko prevaríme.

__
Balkánska fazuľová musaka s
vaječnou zálievkou
Suroviny:
0,5 kg fazule ● 100 ml oleja ● čierne korenie ● 6 vajec ● 250 g balkánskeho syra ● soľ ● Zálievka: 200 ml mlieka ● 2 vajcia
Recept: Vopred namočenú fazuľu uvaríme domäkka v osolenej vode. Môžeme ju prípadne prepasírovať. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame na kolieska. Syr nastrúhame. Do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy dáme vrstvu fazule, podľa potreby osolíme, na ňu naukladáme kolieska varených vajec, ktoré osolíme, opaprikujeme, posypeme nastrúhaným syrom a pokvapkáme olejom. Postup opakujeme, končíme fazuľou. Mlieko rozmiešame s 2 vajcami a musaku ním zalejeme. Vložíme do predhriatej rúry a asi pol hodiny zapekáme pri 220 °C dozlatista.

__
Biela pochúťková fazuľa s paradajkami

Suroviny:
400 g bielej fazule v slanom náleve ● 10 plátkov anglickej slaniny ● tuk ● 2 PL oleja ● cibuľa ● paprika ● konzerva olúpaných paradajok ● 2 PL kečupu ● 5 strúčikov cesnaku ● zelená petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie
Recept: Fazuľu scedíme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Z papriky odstránime jadrovník a nakrájame ju na rezance. Paradajky z konzervy nasekáme nahrubo. Keď máme pripravené všetky suroviny, rozpálime olej na panvici, speníme na ňom cibuľu a pridáme pokrájanú papriku, paradajky a kečup. Krátko podusíme a vmiešame fazuľu. Zmes osolíme a okoreníme a odstavíme zo zdroja tepla. Zapekaciu misku vytrieme tukom. Nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať zmiešame s prelisovaným cesnakom a touto zmesou potrieme plátky anglickej slaniny. Plátky preložené na polovicu poukladáme na dno zapekacej misky a na ne navŕšime zmes s fazuľou. Vložíme do rúry vyhriatej asi na 190 °C a zapekáme po dobu asi 20 - 25 minút.

__
Bohatá zeleninová zmes zapečená s fazuľou

Suroviny:
200 g bielej fazule ● mrazený hrášok ● mrazená kukurica ● pór ● červená paprika ● veľká cibuľa ● 200 g anglickej slaniny ● 100 ml kečupu ● 250 g kyslej smotany ● 200 g tvrdého syra ● soľ ● korenie
Recept: Bielu fazuľu cez noc namočíme. Potom ju uvaríme a vysypeme do pekáča. Pridáme trochu mrazeného hrášku, mrazenú kukuricu, pór nakrájaný na kolieska, červenú papriku nakrájanú na prúžky, veľkú usmaženú cibuľu, anglickú slaninu, kečup, kyslú smotanu a nastrúhaný syr. Všetko premiešame, dochutíme soľou a korením a dáme na 40 minút zapiecť do rúry.

__
Brokolicovo - hrachové placky s ementálom

Suroviny:
400 g lúpaného suchého hrachu ● 250 g ružičiek brokolice ● 250 ml kyslej smotany ● 2 vajcia ● 60 g nastrúhaného ementálu ● 3 PL polohrubej múky ● 4 strúčiky cesnaku ● čierne korenie ● slnečnicový olej ● soľ
Recept: Prebratý a prepláchnutý hrach necháme cez noc napučať v 1 l studenej vody. Na druhý deň hrach uvaríme za občasného premiešania domäkka. Brokolicu krátko povaríme v osolenej vode, scedíme ju a hneď prudko schladíme v ľadovej vode. Mäkký hrach scedíme, necháme odkvapkať a tretinu si odložíme bokom. Zvyšný hrach rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú pastu, pridáme múku, vajce, prelisovaný cesnak, syr, brokolicu, korenie, odložený hrach a podľa chuti osolíme. Zmes necháme 15 minút odležať. Na olejom vymastenú rozpálenú panvicu lyžicou kladieme kôpky pripraveného hrachového cesta a každú vždy rozotrieme na placku. Smažíme pri strednej teplote z oboch strán celkom asi 4 minúty. Hotové placky ozdobíme kopčekom kyslej smotany.

__
Bryndzový cícer so slaninou a žeruchou

Suroviny:
200 g cíceru ● veľká cibuľa ● 2 - 3 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● 200 g anglickej slaniny ● 250 g bryndze ● soľ ● korenie ● 4 PL žeruchy alebo nasekanej pažítky
Recept: Cícer prepláchneme studenou vodou, zalejeme ho približne 300 ml vody a necháme cez noc napučať. Potom ho osolíme a varíme do zmäknutia. Na rozpálenom oleji opečieme plátky slaniny. Pridáme kocky cibule a prelisovaný cesnak a urestujeme. Potom vmiešame cícer a necháme ho prehriať. Nakoniec do cíceru zamiešame rozdrobenú bryndzu, soľ, korenie a odstavíme. Zdobíme žeruchou alebo pažítkou.

__
Cícerová polievka s
koreňovou zeleninou
Suroviny:
0,5 kg mrkvy ● 100 g petržlenu ● plechovka cícera (425 ml) ● veľká hrsť petržlenovej vňate ● listy čerstvého alebo sušeného stonkového zeleru
Recept: Mrkvu a petržlen očistíme, nakrájame na kolieska a dáme variť do 1,5 l osolenej vody. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Potom zlejeme cícer a pridáme ho k polievke spolu s listami zeleru a ešte 5 minút povaríme. Do nádoby odoberieme asi polovicu polievky vrátane zeleniny a rozmixujeme ju. Rozmixovanú časť prilejeme späť k tekutej časti, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a podávame.

__
Cícerové zemiaky s kurkumou

Suroviny:
300 g hrášku ● 1,5 l vody na varenie cícera ● 600 g zemiakov ● 2 kl soli ● 2 klinčeky ● pol kl škorice ● kl kurkumy ● kl karí ● 3 bobkové listy ● 5 PL oleja ● 2 PL citrónovej šťavy
Recept: Cícer namočíme cez noc do vody. Potom ho uvaríme s bobkovým listom. Na oleji opražíme koreniny a restujeme v ňom zemiaky do zlatista asi 5 minút. Pridáme mäkký cícer a podlejeme ho vodou, ktorá nám zostala z jeho varenie. Osolíme a povaríme zemiaky domäkka, zmiešame s cícerom a dochutíme citrónovou šťavou.

__
Cícerovo – cesnaková nátierka

Suroviny: hrnček cíceru ● cibuľa ● strúčik cesnaku ● pažítka ● petržlen ● soľ
Recept: Cícer namočíme a uvaríme domäkka. Potom ho rozmixujeme, osolíme, pridáme pretlačený cesnak a nadrobno pokrájanú cibuľu. Vmiešame posekanú pažítku a petržlen.

__
Cícerový šalát s kuskusom, tuniakom a mätou

Suroviny: 200 g kuskusu ● 2 konzervy cícera (po 400 g) ● 2 konzervy tuniaka v olivovom oleji (po 200 g) ● 300 g čerešňových paradajok ● pol uhorky ● šťava z citróna ● 4 PL čerstvej mäty ● soľ ● čierne korenie
Recept: Do veľkej misy najskôr vložíme kuskus a podľa návodu prelejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme stáť, aby zmäkol. Zlejeme cícer a tuniaka (olej odložíme nabok) a primiešame ich do misy. Pridáme rozpolené čerešňové paradajky a na rezance nakrájanú uhorku. Potom zmiešame olivový olej z tuniaka s citrónovou šťavou a nasekanou mätou, osolíme, okoreníme a prilejeme do misy. Všetko dôkladne premiešame.

__
Čerstvý zelený hrášok s mladou cibuľkou

Suroviny:
1 kg čerstvého hrášku ● 20 mladých cibuliek ● PL múky ● 120 g slaniny ● šalát ● 30 g masla ● trochu cukru ● soľ
Recept: Slaninu nakrájame na rezance, opečieme v hrnci, pridáme očistenú cibuľku, maslo, šalát nakrájaný na rezance, hrášok, trochu cukru a soli. Zalejeme horúcou vodou, aby bolo všetko ponorené a dusíme 20 minút. V malom množstve studenej vody rozmiešame múku, vlejeme do hrášku a ešte 5 minút varíme.

__
Červená fazuľa s
točenou salámou na cesnaku
Suroviny:
150 g zemiakov ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● 2 konzervy paradajok (po 850 ml) ● pór ● 150 g točenej salámy ● plechovka veľkej bielej fazule (425 ml) ● plechovka červenej fazule (425 ml) ● soľ ● biele korenie ● majorán
Recept: Zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky, olúpanú cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Všetko opečieme na oleji. Pridáme paradajky a dusíme 10 - 15 minút. Pór narežeme na kolieska, salámu na plátky. Fazuľu prepláchneme a necháme na sitku odkvapkať. Všetko pridáme do kastróla. Dochutíme soľou, korením, majoránom a varíme ďalších 10 minút.

__
Červená šošovica s
banánom a korením karí
Suroviny:
100 g cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 g kyslých jabĺk ● 2 kl oleja ● 200 g červenej šošovice ● koriander ● karí ● 0,5 l vody ● soľ ● 200 g banánov ● 100 g celozrnných cestovín ● 125 ml kyslej smotany ● pažítka
Recept: Cibuľu nakrájame najemno. Strúčiky cesnaku prelisujeme. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky, nahrubo ich nastrúhame a všetko spolu podusíme na oleji. Šošovicu s koriandrom a karí privedieme k varu a osolíme, pri miernej teplote asi 15 minút prikryté varíme. Pridáme cibuľu, cesnak a jablká. Olúpeme banány a nakrájame ich na plátky, vmiešame do šošovice a varíme prikryté ďalších 5 minút. Kvapalina by sa mala skoro celá vstrebať, v opačnom prípade ešte povaríme v odkrytom hrnci. Medzitým uvaríme v slanej vode cestoviny. Uvarené cestoviny podávame ozdobené karí šošovicou, kyslou smotanou a pažítkou.

__
Delikátne šošovicové koláčiky

Suroviny:
150 g varenej šošovice ● 150 g polohrubej múky ● cibuľa ● feferónka ● trochu petržlenovej vňate ● soľ ● olej ● mleté čierne korenie
Recept: Uvarenú šošovicu premiešame s múkou a nahrubo rozsekanou cibuľou, pridáme feferónku a podľa potreby vývar zo šošovice. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, soľ a vypracujeme hladkú hmotu. Z nej tvoríme malé koláčiky, ktoré po oboch stranách opekáme v rozpálenom oleji. Hotové osolíme, okoreníme a podávame ako zákusky k rôznym nápojom. Cesto môžeme vylepšiť kúskom údeného mäsa alebo údeniny.

__
Dolnozemský žltý hrach

Suroviny:
200 g lúpaného žltého hrachu ● 100 g prerastenej údenej slaniny ● cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● PL mletej červenej papriky ● rasca ● PL paradajkového pretlaku ● 200 g zemiakov ● kocka bujónu ● 200 g pikantnejšej klobásy ● olej ● soľ
Recept: Vopred namočený hrach uvaríme v osolenej vode domäkka. Slaninu nakrájame na kocky, opečieme, pridáme nakrájanú cibuľu a urestujeme. Vmiešame pretlak, rozotrený cesnak, papriku a trochu rasce. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky a hrach. Zalejeme takým množstvom bujónu, aby bol hrach zakrytý. Klobásu nakrájame na kolieska a na troške oleja opečieme, potom pridáme k hrachu spolu s olejom. Hrniec prikryjeme pokrievkou a jedlo v rúre udusíme domäkka.

__
Dusená sója s paprikou

Suroviny:
varené sójové bôby ● cibuľa ● paradajky ● zelená paprika ● PL múky ● olej ● soľ ● petržlenová vňať
Recept: Na oleji speníme cibuľu, pridáme najemno nakrájanú papriku, paradajky, osolíme a dusíme 10 minút. Vmiešame sóju a múku a dodusíme.

__
Dusené sójové bôby s
plátkami zázvoru
Suroviny:
250 g sójových bôbov ● cibuľa ● 300 g zázvoru ● 2 PL oleja ● 200 ml vývaru ● 2 PL bieleho vína ● pol kl glutasolu ● štipka práškového cukru ● soľ
Recept: Na rozpálenom oleji speníme nakrájanú cibuľu, pridáme tenké plátky vopred namočeného zázvoru, sójové bôby (cez noc namočené), dobre premiešame, zalejeme vývarom a dusíme. Potom pridáme cukor, víno, glutasol, osolíme a dusíme na miernom ohni ešte 1 - 2 minúty.

__
Farebná fazuľa zo Zemplína

Suroviny:
400 g farebnej fazule ● veľká cibuľa ● 2 - 3 strúčiky cesnaku ● 30 g slaniny ● 30 g hladkej múky ● majorán ● soľ
Recept: Vopred namočenú fazuľu uvaríme domäkka, pridáme pol cibule, prelisovaný cesnak a varíme ďalej, až kým sa fazuľa rozvarí. Na masti osmažíme zvyšok nadrobno nakrájanej cibule, zaprášime múkou, osmažíme, pridáme k fazuli a povaríme. Krátko pred koncom varu dochutíme rozomletým majoránom a soľou. Podávame poliate masťou k varenému údenému mäsu.

__
Farebný fazuľový šalát s
kyslými uhorkami
Suroviny:
300 g farebnej nakladanej fazule ● 300 g bielej nakladanej fazule ● 3 strúčiky cesnaku ● kl drvenej rasce ● 2 červené cibule ● 4 kyslé uhorky ● zelená paprika ● 3 PL octu ● 4 PL oleja ● soľ ● korenie ● zelená feferónka ● hlávka rímskeho šalátu
Recept: Z fazule zlejeme nálev, prepláchneme ju, dáme do misy, pridáme rascu, prelisovaný cesnak, cibuľu nakrájanú na kocky, tenké kolieska uhoriek, jadierok zbavenú a nakrájanú feferónku a úzke prúžky papriky. Z octu, oleja, soli a korenia pripravíme dressing, nalejeme ho na šalát, premiešame a necháme 30 minút odležať. Listy šalátu rozložíme na misu a na ne navŕšime fazuľový šalát.

__
Farmársky fazuľový šalát s
diétnou salámou
Suroviny:
200 g diétnej salámy ● 3 vajcia uvarené natvrdo ● 150 g sladkokyslých uhoriek ● 350 g konzervovanej fazule v paradajkovom pretlaku ● 100 g cibule ● 100 g majonézy ● 100 g krémovej smotany ● PL horčice ● soľ
Recept: Salámu, vajcia a sladkokyslé uhorky nakrájame na drobné kocky a premiešame. Pridáme k nim fazuľu v pretlaku, najemno nakrájanú cibuľu, majonézu, krémovú smotanu, horčicu a štipku soli. Opäť dobre premiešame. Na tanieroch môžeme šalát ozdobiť bohatou zeleninovou oblohou - napríklad z hlávkového šalátu a červených a žltých paprík. Podávame s chlebom alebo pečivom.

__
Fazuľový krém na masle s feniklom

Suroviny:
veľká buľva feniklu (asi 300 g) ● 600 ml zeleninového vývaru (môže byť aj z kocky) ● 240 g varenej fazule ● 40 g masla ● 2 cibule ● soľ
Recept: Cibuľu a fenikel pokrájame na kolieska a opečieme na masle. Zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme a prikryté varíme domäkka asi 10 minút. Zeleninu vo vývare rozmixujeme, premiešame s varenou fazuľou a rozdelíme do misiek alebo tanierov. Ozdobíme zelenými vetvičkami z feniklu.

__
Hrachovo-ryžová zapečená zmes

Suroviny:
200 g ryže ● 200 g hrachu ● cibuľa ● cesnak ● 30 g tuku ● majorán ● soľ
Recept: Hrach a ryžu uvaríme oddelene. Zmiešame, pridáme nadrobno nakrájanú urestovanú cibuľu, pretlačený cesnak, majorán a osolíme. Zmes uložíme do tukom vymasteného pekáča alebo zapekacej misky a v rúre upečieme.

__
Hubárska sója s ryžou

Suroviny:
100 g sóje ● 2 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● bobkový list ● 100 g húb ● PL masla ● petržlenová vňať ● soľ ● PL oleja ● 100 g ryže ● sójová omáčka
Recept: Prebranú a namočenú sóju uvaríme s cibuľou, cesnakom a bobkovým listom domäkka. Scedíme a prísady odstránime. Medzitým na masle podusíme očistené a na plátky pokrájané huby, pridáme soľ a najemno nasekanú petržlenovú vňať. Zvlášť v hrnci na oleji urestujeme nadrobno nakrájanú druhú cibuľu, pridáme prebranú a prepláchnutú ryžu a zalejeme ju dvojnásobným množstvom vody, do nej pridáme kl sójovej omáčky. Ľahko vmiešame uvarenú a scedenú sóju a podusené huby, osolíme a spolu podusíme, kým sa všetka voda nevyparí. Podávame so zeleninovým šalátom.

__
Hubová sója s
pórom a stonkovým zelerom
Suroviny:
400 g sterilizovaných sójových bôbov ● 100 g cibule ● 100 g póru ● 100 g čerstvej papriky ● 30 g sušených čínskych čiernych húb ● 2 kúsky stonkového zeleru ● 50 g oleja ● 8 strúčikov cesnaku ● PL škrobu ● 100 ml vína ● 4 PL sójovej omáčky ● soľ
Recept: Huby namočíme do studenej vody a po pol hodine ich scedíme a nakrájame na kúsky, rovnako ako zeleninu. V hlbokej panvici rozpálime olej a vsypeme postupne nakrájaný cesnak, cibuľu, pór, zeler, papriku a huby. Po osmažení pridáme scedené bôby, povaríme, ochutíme soľou, vlejeme víno so škrobom a sójovú omáčku. Krátko povaríme a podávame s pečivom alebo ryžou.

__
Chutný sójový šalát s pestrou zeleninou

Suroviny:
200 g varených sójových bôbov ● 3 listy bielej kapusty ● 200 g sójových klíčkov ● 250 g brokolice ● 2 PL sójovej omáčky ● 2 PL citrónovej šťavy ● PL oleja ● Dressing: 3 PL zomletých arašidov ● PL majonézy ● 2 kl citrónovej šťavy ● voda podľa potreby
Recept: Uvarené sójové bôby premiešame so sójovou omáčkou, citrónovou šťavou a olejom. Kapustu nakrájame, sójové výhonky prepláchneme, brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a krátko povaríme v poradí: brokolica, kapusta, výhonky. Rýchlo a krátko ochladíme pod studenou vodou. Do misy dáme zeleninu, sójové bôby, premiešame a ozdobíme dressingom.Vypočuť

__
Jablková fazuľa s hrozienkami

Suroviny:
300 g fazule ● 2 PL masla ● PL hladkej múky ● 2 olúpané jablká ● 2 PL hrozienok ● citrónová šťava ● cukor ● soľ
Recept: Fazuľu necháme cez noc namočenú vo vode a potom ju uvaríme domäkka. Hrozienka namočíme do teplej vody. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku. Uvarenú fazuľu osolíme, zahustíme zápražkou, krátko povaríme a pridáme nastrúhané jablká a hrozienka. Všetko dohromady potom prehrejeme a dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.

__
Jednoduché hrachové rezne so zemiakmi

Suroviny:
200 g hrachu ● pol bujónovej kocky ● 3 zemiaky uvarené v šupke ● vajce ● PL oleja ● cibuľa ● 1 - 2 PL hladkej múky ● petržlenová vňať ● pol kl zmesi korenia (majorán, tymian, drvená rasca, čierne korenie) ● soľ ● vajce na obalenie ● 2 PL mlieka ● strúhanka na obalenie ● tuk na vyprážanie
Recept: Hrach namočíme deň vopred. Potom ho prepláchneme, zalejeme vodou a uvaríme domäkka spolu s kúskom bujónovej kocky. Uvarený hrach scedíme. Hrach spolu s ošúpanými zemiakmi zomelieme. Do zmesi pridáme vajce, cibuľu nakrájanú na kocky opraženú na oleji a všetko zahustíme múkou. Nakoniec cesto okoreníme a vmiešame do neho pokrájanú petržlenovú vňať a soľ. Dáme aspoň na hodinu do chladu. Asi po hodine zo zmesi vytvarujeme rezne, ktoré obalíme vo vajci s mliekom a strúhanke. Osmažíme na oleji dozlatista. Podávame so zemiakmi.

__
Jednoduché sójové rizoto s cesnakom

Suroviny:
4 šálky uvarenej ryže ● 3 šálky uvarenej sóje ● šálka nakrájanej cibule ● 2 - 3 PL oleja ● vegeta ● soľ ● 3 - 4 strúčiky cesnaku ● 2 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
Recept: Na oleji osmažíme cibuľu, potom pridáme nadrobno pokrájaný cesnak, petržlenovú vňať, vegetu, podľa potreby osolíme a zmiešame s ryžou a sójou.

__
Katalánska fazuľa

Suroviny:
200 g bielej fazule ● 25 g masti ● cibuľa ● 15 g hladkej múky ● štvrť kocky bujónu ● strúčik cesnaku ● čierne korenie ● soľ ● petržlenová vňať ● 1,5 PL paradajkového pretlaku
Recept: Prebratú, umytú a namočenú fazuľu uvaríme domäkka. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, zasypeme ju múkou a za stáleho miešania opražíme dozlatista. Podlejeme vývarom z fazule, v ktorom sme rozmiešali bujón, pridáme paradajkový pretlak, rozotrený cesnak, korenie, soľ a spolu povaríme. Vzniknutú, nie príliš hustú omáčku podľa chuti okyslíme alebo prisladíme, vmiešame uvarenú a scedenú fazuľu a necháme prejsť varom. Jednotlivé porcie posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s bielym chlebom.

__
Kečupový cícer s cesnakom

Suroviny:
400 g hrášku ● veľká cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 200 ml kečupu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Recept: Cícer deň vopred namočíme do studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme domäkka (15 - 20 minút) a scedíme. Na oleji urestujeme pokrájanú cibuľu, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, cícer, kečup, osolíme, okoreníme, premiešame a necháme prejsť varom. Podávame ako prílohu k mäsu alebo údenine.

__
Klobásová zapečená fazuľa so zeleninou

Suroviny:
2 konzervy fazule ● 2 - 3 klobásy alebo párky ● paradajkový pretlak ● paprika nakrájaná na plátky ● paradajky nakrájané na kúsky ● cibuľa ● nastrúhaný tvrdý syr ● 2 vajcia ● olej na vyprážanie ● soľ ● korenie
Recept: Fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou a dáme do zapekacej misky. Na panvici na oleji urestujeme cibuľu a klobásu, pridáme papriku a nakoniec paradajky. Všetko restujeme len chvíľu, aby nám to príliš nezmäklo. Zmes dáme do zapekacej misky a premiešame ju s fazuľou. V hrnčeku rozmiešame vajcia, pretlak, soľ, korenie a korenie. Pridáme to k zmesi a poriadne premiešame. Povrch posypeme strúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. Podávame s chlebom.

__
Korenistá hrášková polievka s haluškami

Suroviny:
150 g čerstvého alebo mrazeného hrášku ● mrkva ● kúsok zeleru ● pol póru ● malá cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● PL masla ● 2 kocky hovädzieho bujónu rozpusteného v 1 l vody ● kl mletej papriky ● mleté korenie ● soľ ● štipka majoránu ● zelená petržlenová vňať ● Halušky: 100 g hladkej múky ● vajce ● soľ ● trochu oleja a mlieka
Recept: Koreňovú zeleninu očistíme, nakrájame na malé kocky, pór na krúžky, cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať jemne posekáme. V hrnci na masle opražíme pripravenú zeleninu, zasypeme ju paprikou, majoránom, korením a soľou. Podlejeme bujónom a dohladka povaríme. Z preosiatej múky, štipky soli, kvapky oleja, vajca a mlieka vypracujeme hladké cesto. Za pomoci 2 lyžičiek vykrajujeme malé halušky, ktoré varíme tak dlho, kým nevyplávajú na povrch. Pridáme hrášok a niekoľko minút povaríme. Polievku podávame veľmi horúcu.

__
Kovbojská červeno-biela fazuľa s bravčovinou

Suroviny:
plechovka červenej fazule v slanom náleve ● plechovka bielej fazule v paradajkovej alebo čili omáčke ● 300 g bravčového stehna ● nožička klobásy ● menšia cibuľa ● strúčik cesnaku ● soľ ● grilovacie korenie ● sójová omáčka ● rastlinný olej
Recept: Mäso a klobásu nakrájame na drobné kocky, mäso osolíme a okoreníme. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na tenké plátky. Z červenej fazule odlejeme nálev. Na panvici rozpálime olej a urestujeme stehno, potom pridáme klobásu a cibuľu s cesnakom. O 5 minút pridáme 2 PL sójovej omáčky a keď sa spení, pridáme červenú fazuľu a bielu fazuľu s omáčkou a necháme za stáleho miešania na miernom ohni 15 minút povariť.

__
Kôprová hrášková polievka s tvarohovými knedličkami

Suroviny:
400 g zeleného hrášku ● 100 g masla ● hlávka šalátu ● 100 g múky ● 0,5 l mlieka ● 100 ml smotany ● soľ ● korenie ● kryštálový cukor ● Knedličky: 50 g krupice uvarenej v mlieku ● 200 g tvarohu ● sušený kôpor ● zväzok čerstvého kôpru ● soľ
Recept: Zelený hrášok podusíme na masle. Keď zmäkne, prisypeme k nemu listy natrhané z pol hlávky šalátu a všetko dusíme ešte tak dlho, kým riadne nezmäkne aj šalát. Potom všetko zaprášime múkou a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme malé množstvo vody a dôkladne povaríme. Osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme aj kryštálový cukor. Keď už sa dosť vody odparilo, premiestnime všetko do mixéra, rozmixujeme a zahustíme smotanou. Nakoniec ešte na niekoľko minút vrátime polievku na platňu povariť a potom ju stiahneme z ohňa. Potom urobíme knedličky: krupicu varenú v mlieku dôkladne zmiešame a prepracujeme s tvarohom, so sušeným kôprom a jemne nasekanými lístočkami čerstvého kôpru. Z tejto masy vlhkými rukami vytvarujeme knedličky, ktoré do polievky vkladáme až tesne pred podávaním. Na zdobenie použijeme zvyšok čerstvého kôpru.

__
Krúpová pochúťka zo zeleného hrachu

Suroviny:
300 g zeleného hrachu ● 150 g krúp alebo chrumiek ● 2 PL masti ● 50 g slaniny ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● pol kl majoránu ● soľ ● čierne korenie
Recept: Hrach deň vopred namočíme a necháme vo vode. Prepláchnutý hrach zalejeme vodou, uvaríme domäkka a scedíme. Vopred namočené krúpy zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme PL masti, soľ a uvaríme domäkka. Krúpy scedíme. Na zvyšnej masti opečieme slaninu a cibuľku pokrájanú na krúžky. Potom zmiešame uvarený hrach s krúpami a dochutíme osmaženým rozotreným cesnakom, majoránom, soľou a korením. Pridáme cibuľku a slaninu. Podávame so šalátom z kyslej kapusty.

__
Kyslá mrkvová šošovica

Suroviny:
250 g šošovice ● 3 stredne veľké mrkvy ● 2 cibule ● olej alebo masť ● 3 strúčiky cesnaku ● ocot ● soľ
Recept: Šošovicu vopred na 1 - 2 hodiny namočíme. Nakrájame cibuľu a na tuku ju speníme mierne dozlata. Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou a varíme. Podľa chuti osolíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na malé kocky, dolejeme vodu a varíme na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak a ochutíme octom. Podávame s volským okom a čerstvým chlebom.

__
Kyslá octová šošovica s mrkvou

Suroviny:
250 g šošovice ● 3 stredne veľké mrkvy ● 2 cibule ● olej alebo masť ● 3 strúčiky cesnaku ● ocot ● soľ
Recept: Šošovicu vopred na 1 - 2 hodiny namočíme. Nakrájame cibuľu a na tuku ju speníme mierne dozlata. Pridáme namočenú šošovicu aj s vodou a varíme. Podľa chuti osolíme. Pridáme mrkvu nakrájanú na malé kocky, dolejeme vodu a varíme na miernom ohni, kým šošovica nezmäkne. Ku koncu pridáme prelisovaný cesnak a ochutíme octom. Podávame s volským okom a čerstvým chlebom.

__
Kyslastá olivová cícerová nátierka

Suroviny:
1,5 šálky cíceru uvareného namäkko ● 15 čiernych vykôstkovaných olív ● 2 PL dusenej cibule ● 3 PL sušeného droždia ● 3 PL olivového oleja ● vegeta ● tretina šálky vody ● kl sójovej omáčky ● 3 – 4 strúčiky cesnaku ● šťava z polovice citróna
Recept: Všetky suroviny zmixujeme v mixéri nahladko. Podľa vlastného uváženia môžeme pridať viac oleja, vody či pochutín. Natierame na celozrnný chlieb a zdobíme kolieskami z nakrájaných olív a zeleninou.

__
Majonézový fazuľový šalát so zeleninou

Suroviny:
400 g bielej fazule ● 200 g mrkvy ● 300 g zeleru ● 100 g cibule ● 200 g sladkokyslých uhoriek ● 200 g majonézy ● soľ ● korenie ● citrón ● cukor
Recept: Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme a pred dovarením ju osolíme. Scedíme ju a necháme schladnúť, potom do nej primiešame varenú zeleninu nakrájanú na rezance. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a uhorky. Všetko spojíme majonézou, ktorú sme ochutili soľou, korením, cukrom a troškou citrónovej šťavy. Podávame k pečenému alebo varenému údenému mäsu.

__
Majoránové hrachové karbonátky s
údeným mäsom
Suroviny: 200 g hrachu ● soľ ● korenie ● cesnak ● majorán ● 100 g údeného mäsa ● 100 g uvarených zemiakov ● vajce ● strúhanka
Recept: Čistý namočený hrach uvaríme a prepasírujeme, do kaše pridáme nastrúhané zemiaky, korenie, soľ, vajcia a toľko strúhanky, aby sa dali urobiť karbonátky. Primiešame nadrobno nakrájané údené mäso. Hmota nesmie byť príliš hustá. V miske so strúhankou karbonátky obalíme a urobíme z nich placky o priemere 5 cm a hrúbke 1 cm a smažíme z každej strany 3 - 4 minúty.

__
Marhuľová šošovica s
horčicovými semiačkami
Suroviny:
250 g šošovice ● zelerová vňať ● 10 marhúľ ● mladá cibuľka s vňaťou ● maslo ● PL horčicových semienok ● PL rasce ● čili korenie ● kurkuma ● karí korenie ● soľ
Recept: Do rozpusteného masla pridáme horčičné semienko, rascu a smažíme tak dlho, až kým semienka začnú praskať. Potom vsypeme deň vopred namočenú šošovicu, smažíme a prisypeme kurkumu, čili a karí korenie. Podlejeme vodou, osolíme, pridáme nasekanú zelerovú vňať a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Na hotové jedlo rozložíme marhule a ozdobíme mladou cibuľkou.

__
Moslimská cícerová kaša

Suroviny:
1 kg cíceru ● 1 l zeleninového vývaru ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL arašidovej pasty ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 l mlieka ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ
Recept: Cícer namočíme do studenej vody, cez noc ho necháme napučať a na druhý deň uvaríme domäkka. Musí byť celý čas pod vodou, inak nezmäkne. Keď bude hotový, odoberieme z neho asi 8 PL. Potom primiešame ďalší vývar, olej, pastu, citrónovú šťavu a necháme za stáleho miešania prejsť varom. Potom pridáme mlieko, prelisovaný cesnak a soľ. Ďalej už nevaríme. Do každej porcie na tanier pridáme PL uvareného cícera a podávame s bagetou.

__
Nákyp zo sójových bôbov s
kelom a salámou
Suroviny:
200 g sójových bôbov ● menší kel ● 150 g mäkkej salámy ● 2 vajcia ● 3 PL strúhanky ● PL oleja ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● petržlenová vňať alebo pažítka ● pol kl zmesi korenia (majorán, čierne korenie, drvená rasca...) ● soľ ● tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie zapekacej misy
Recept: Sójové bôby si vopred namočíme. Pred varením ich prepláchneme a potom zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, uvaríme domäkka a scedíme. Kel pokrájame a krátko povaríme. Sójové bôby, kel a salámu zomelieme. Pridáme vajcia, strúhanku, na oleji opečenú pokrájanú cibuľu a prelisovaný opečený cesnak. Všetko okoreníme pokrájanou pažítkou, korením a soľou. Zmes rozložíme do vymastenej a vysypanej zapekacej misy a zapečieme. Podávame so zeleninou a zemiakmi.

__
Nátierka z
červenej šošovice a zeleniny
Suroviny:
60 g červenej šošovice ● PL oleja ● zeler ● mrkva ● PL citrónovej šťavy ● 1/4 kl soli ● kl drvenej rasce ● kl sladkej papriky
Recept: Červenú šošovicu uvaríme domäkka. Zeler a mrkvu nastrúhame najemno. Varenú šošovicu zmiešame s nastrúhaným zelerom a mrkvou. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, rascou a sladkou paprikou. Premiešame a natierame na celozrnné pečivo.

__
Normandská sójová polievka

Suroviny:
cibuľa ● PL hladkej múky ● mleté čierne korenie ● 2 PL masla ● štvrtina bažanta ● 150 g sójových bôbov ● soľ
Recept: Sójové bôby preberieme, prepláchneme a vložíme do vody. Necháme ich 6 - 8 hodín namočené. Keď napučia, uvaríme ich domäkka. Štvrtinu bažanta uvaríme v osolenej vode. Potom stiahneme kožu, mäso vykostíme a nakrájame na kúsky. V kastróle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Pridáme k nej uvarené mäso, zaprášime ho múkou a krátko opražíme. Potom všetko zalejeme vývarom z mäsa a kostí, osolíme, okoreníme a pridáme uvarené bôby a ešte 10 minút povaríme. Polievku podávame s čerstvým pečivom.

__
Olivový biely fazuľový šalát

Suroviny:
2 konzervy (po 425 ml) bielej fazule ● 2 stredné cibule ● strúčik cesnaku ● 4 PL vínneho octu ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● celé korenie ● 4 PL olivového oleja ● 8 malých paradajok ● 150 g čiernych olív
Recept: Konzervovanú fazuľu necháme odkvapkať a dáme do misky. Cibuľu najemno nakrájame, pridáme k fazuli a všetko dôkladne premiešame. Prelisovaný cesnak, ocot, citrónovú šťavu premiešame a pridáme olivový olej. Marinádu nalejeme na fazuľu s cibuľou a prikryté necháme v chlade asi hodinu odležať. Umyté paradajky nakrájané na kolieska naaranžujeme na tanieriky. Vykôstkované olivy primiešame k fazuli. Fazuľový šalát rozložíme na paradajky a podávame s ražným chlebom.

__
Opekance z
hrachového cesta
Suroviny:
250 g hrachu ● 2 vajcia ● 50 g strúhanky ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● korenie ● sladká paprika ● 150 g kyslej kapusty ● olej na vyprážanie ● 50 g hladkej múky na obalenie
Recept: Prebraný hrach namočíme cez noc do studenej vody, potom ho uvaríme domäkka, scedíme a necháme vychladnúť. Hrach pomelieme, pridáme vajcia, strúhanku, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Všetko premiešame a tvoríme malé placky, ktoré obaľujeme v múke a smažíme na oleji. Podávame so studenou kyslou kapustou.

__
Orechová šošovicová sekaná

Suroviny:
300 g uvarenej šošovice ● 200 g nasekaných vlašských orechov ● olej ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 g šampiňónov nakrájaných na plátky ● 3 PL hustého paradajkového pretlaku ● 80 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● zelená petržlenová vňať ● vegeta ● celozrnná strúhanka podľa potreby ● maslo na vymastenie formy
Recept: Na panvici rozpálime olej a urestujeme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak. V mise zmiešame uvarenú šošovicu, posekané orechy, urestovanú cibuľu s cesnakom, strúhanku podľa potreby a vegetu. Pridáme rozšľahané vajíčka, najemno nasekanú petržlenovú vňať, paradajkový pretlak a najemno nastrúhaný syr. Menšiu formu vymastíme maslom. Dno pokryjeme plátkami šampiňónov a zakryjeme šošovicovou zmesou. Povrch uhladíme a pečieme v rúre pri teplote 190 °C asi hodinu. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Paradajková šošovicová polievka s
koreňovou zeleninou
Suroviny:
200 g šošovice ● slanina ● cibuľa ● 2 PL strúhanej koreňovej zeleniny ● 30 g tuku ● 30 g polohrubej múky ● malý paradajkový pretlak alebo kečup ● šálka mlieka alebo smotany ● soľ ● vegeta
Recept: Namočenú šošovicu dáme variť s nakrájanou cibuľou a rozškvarenou slaninou. Počas varu pridáme zeleninu. Keď je šošovica mäkká, pridáme zápražku z tuku a múky, pridáme paradajkový pretlak alebo kečup, povaríme a dochutíme soľou, vegetou, prípadne polievkovým korením. Nakoniec polievku zjemníme mliekom alebo smotanou.

__
Paradajkový hrach s
kyslou kapustou
Suroviny:
0,5 kg hrachu ● 200 ml paradajkovej šťavy ● 0,5 kg bielej kyslej kapusty ● 100 g syra eidam ● 40 g strúhanky ● PL rastlinného oleja ● korenie ● soľ
Recept: Vopred namočený hrach uvaríme na hustú kaše. Ku kaši zamiešame paradajkovú šťavu, kyslú kapustu, soľ a korenie a zmes vlejeme do vymasteného pekáča vysypaného strúhankou a zapečieme. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom.

__
Parížska šošovica s
klinčekovou arómou
Suroviny: 1,5 hrnčeka suchej šošovice ● cibuľa ● 2 klinčeky ● 2 olúpané paradajky ● bouquet garni (zmes korenia) ● hrnček suchého bieleho vína ● 2 strúčiky cesnaku ● 125 g masla ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: Šošovicu namočíme do studenej vody, na druhý deň ju zlejeme, dáme do studenej vody a privedieme k varu. Pridáme celú cibuľu sa zabodnutými klinčekmi, 2 paradajky a bouquet garni. Prikryjeme, znížime teplotu a pomaly dusíme asi hodinu. Potom pridáme víno, nasekaný cesnak a maslo. Dusíme ďalších 30 minút, osolíme a okoreníme podľa chuti. Keď je šošovica mäkká, vyberieme cibuľu, bouquet garni, posypeme ju petržlenovou vňaťou a horúcu podávame.

__
Pekelný šošovicový kastról

Suroviny:
cibuľa ● 100 g prerastenej slaniny ● 2 zelené čili papričky ● 250 g červenej šošovice ● malý ananás ● 2 PL oleja ● pár kúskov šafranu ● 1 l mäsového vývaru z kocky ● 250 g zemiakov ● pol kl kurkumy ● soľ ● mleté korenie ● 2 PL pomarančovej šťavy ● 2 PL citrónovej šťavy
Recept: Cibuľu olúpeme a spolu so slaninou nadrobno nakrájame. Čili papričky umyjeme, očistíme, zbavíme jadier a nakrájame na kolieska. Šošovicu dáme do sita, prepláchneme a necháme odkvapkať. Ananás očistíme, ošúpeme, pozdĺžne rozštvrtíme, zbavíme hlúbu a dužinu nakrájame na centimetrové kúsky. Cibuľu a slaninu osmažíme na oleji. Pridáme kolieska čili, šafran, vývar a šošovicu a varíme asi 20 minút. Zemiaky olúpeme, umyjeme a nakrájame na centimetrové kocky. Asi 10 minút pred dovarením vývaru zemiaky primiešame a dovaríme domäkka. Nakoniec pridáme ananás s kurkumou, pomarančovú a citrónovú šťavu, soľ a korenie.

__
Placky z
červenej šošovice s brokolicou
Suroviny:
200 g červenej šošovice ● vegeta ● vajce ● ryžová múka podľa potreby ● malá biela cibuľa ● olivový olej ● malá mrkva ● 200 g brokolice ● majorán
Recept: Červenú šošovicu uvaríme domäkka vo vode bez soli. Potom ju dáme do misy, pridáme vajíčko, vegetu, na olivovom oleji urestovanú nadrobno nakrájanú bielu cibuľu, nahrubo nastrúhanú mrkvu a najemno pokrájanú brokolicu. Podľa potreby zmes zahustíme ryžovou múkou a z hmoty tvoríme malé placky, ktoré ľahko potrieme olivovým olejom. Uložíme ich na papier na pečenie do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme z každej strany asi 10 - 12 minút. Podávame s čerstvou zeleninou.

__
Pochúťkový hrachový kotlík s
pórom, klobásou a slaninou
Suroviny: 200 g hrachu ● cibuľa ● pór ● 50 g slaniny ● 200 g mrkvy ● PL oleja ● 4 vínne klobásy ● 0,5 kg zemiakov ● 150 g mrazeného hrášku ● 100 g chleba ● 3 PL masla ● soľ ● tekuté korenie ● 75 ml piva
Recept: Cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno, pór na kolieska, mrkvu na kúsky. Na oleji opečieme slaninu, opražíme na nej cibuľu, pridáme pór, mrkvu a hrach, prilejeme 1 l vody a varíme 75 minút. Po pol hodine vložíme klobásy. Zemiaky olúpeme, nadrobno nakrájame a spolu s mrazeným hráškom pridáme 10 minút pred koncom varu. Striedku chleba nakrájame na kocky a osmažíme na masle. Polievku osolíme, ochutíme korením a pivom a podávame s osmaženým chlebom.

__
Polievka z
hrachu s klobásou a žemľou
Suroviny:
žltý alebo zelený hrach ● cibuľa ● 1 - 2 klobásky ● kocka bujónu alebo PL vegety ● cesnak ● hladká múka ● olej ● soľ ● čierne korenie ● nové korenie ● bobkový list ● majorán ● trochu červenej papriky
Recept: Hrach namočíme deň vopred. Potom ho varíme spolu s novým korením a bobkovým listom. Uvarený hrach čiastočne rozmixujeme, polievku zriedime podľa chuti, bobkový list a nové korenie vyberieme z polievky. Osolíme, okoreníme, pridáme drvený cesnak a na oleji opečenú na kolieska nakrájanú klobásu s pridaním trochy červenej mletej papriky a hladkej múky. Ochutíme ešte bujónom alebo vegetou a chvíľu prevaríme. Majorán dáme nakoniec. Kocky opečenej žemle pridáme až do hotovej polievky.

__
Potrundžená fazuľa s
paradajkovým pyré
Suroviny:
veľká cibuľa ● 100 g anglickej slaniny ● 3 strúčiky cesnaku ● 200 g paradajkového pyré ● 2 struky štipľavej papričky ● 250 g fazule v konzerve ● kl oregana ● kl rasce ● čerstvo mleté čierne korenie ● soľ ● 0,5 l piva
Recept: Cibuľu nasekáme na kocky, anglickú slaninu nakrájame na rezance a rozpustíme na miernom plameni. Cibuľu pridáme k slanine a primiešame prelisovaný cesnak. Asi 3 minúty dusíme. Potom vmiešame paradajkové pyré. Umyté a očistené papričky nadrobno pokrájame. Fazuľu vyklopíme do sita a prepláchneme studenou vodou. Necháme dobre odkvapkať. Spolu s nakrájanými papričkami ich potom pridáme do paradajkovej omáčky. Dôkladne okoreníme čiernym korením, oreganom, rascou a soľou. Nakoniec prilejeme pivo, fazuľu necháme zovrieť a na miernom plameni ešte asi 15 minút varíme. Môžeme podávať ako hustú polievku alebo ako prílohu k steakom a rebierkam.

__
Rôznofarebná fazuľa s dressingom

Suroviny:
rôznofarebná fazuľa ● stonka zeleru ● čerstvý fenikel ● cibuľa ● citrónová šťava ● olivový olej ● zelená petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie
Recept: Fazuľu necháme celý deň namočenú vo vode. Potom ju uvaríme v slanej vode domäkka, prepláchneme studenou vodou a scedíme. Zeler, fenikel a cibuľu najemno nakrájame, vmiešame do fazule a dochutíme soľou a korením. Olivový olej zmiešame s citrónovou šťavou, hotový dressing vlejeme do fazule a dobre premiešame. Hotový šalát necháme odležať aspoň hodinu na chladnom mieste.

__
Skromná polievka s
cícerom a krúpami
Suroviny:
mrkva ● 2 strúčiky cesnaku ● 80 g cíceru ● cibuľa ● 200 g malých krúp ● soľ ● mleté čierne korenie ● zeleninový vývar ● maslo
Recept: Cícer namočíme do dostatočného množstva vody a necháme cez noc napučať. Krúpy riadne premyjeme v horúcej vode. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cesnak olúpeme a roztlačíme so soľou a korením. Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. Napučaný cícer scedíme, prepláchneme a uvaríme v novej studenej vode domäkka. Potom ho scedíme a necháme odkvapkať. Na masle urestujeme cibuľu, pridáme odkvapkané krúpy, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Ku koncu varenia pridáme do polievky nastrúhanú mrkvu, odkvapkaný cícer a cesnak. Necháme ešte 10 minút povariť a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Krúpovú polievku s cícerom ozdobíme bylinkami a podávame s chlebom.

__
Skvelé hrachové guľky so zemiakmi

Suroviny:
200 g hrachu ● 2 uvarené zemiaky ● vajce ● 200 g salámy alebo zvyšku mäsa ● soľ ● korenie ● majorán ● asi 6 strúčikov cesnaku ● strúhanka ● vajcia na obalenie ● strúhanka ● olej na vyprážanie
Recept: Domäkka uvarený hrach prelisujeme spolu s uvarenými zemiakmi. Premiešame s vajcom, pridáme na kocky nakrájané mäso alebo salámu, osolíme a okoreníme. Hmotu podľa potreby zahustíme strúhankou. Tvoríme guľky, ktoré obaľujeme v rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Usmažíme z oboch strán dozlata. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

__
Smažené mrkvovo - hrachové placky

Suroviny:
250 g hrachu ● malá mrkva ● menšia cibuľa ● 2 vajcia ● 100 g strúhanky ● celozrnné pečivo ● trochu hladkej múky ● 4 PL nasekanej petržlenovej vňate ● olej na vyprážanie ● soľ ● korenie
Recept: Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme k nej nastrúhanú mrkvu a vopred uvarený hrach, mierne osolíme a krátko podusíme. Vychladnutú zeleninu s hrachom dáme do misy a zmiešame dôkladne s vajcom, trochou strúhanky, mierne osolíme, okoreníme a ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Zo zmesi tvoríme placky, ktoré pomúčime, namáčame v rozšľahaných vajciach a obaľujeme v strúhanke. Na oleji vyprážame dozlatista. Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

__
Smažený hrášok s
koriandrom a škoricou
Suroviny:
180 g žltého hrášku alebo zmes zeleného a žltého hrášku ● 2 kl jedlej sódy ● rastlinný olej ● pol kl čili ● pol kl mletého koriandra ● štipka škorice ● štipka mletého klinčeka ● soľ
Recept: Hrášok dáme do väčšej misky, zalejeme ho vodou, pridáme sódu bikarbónu a cez noc necháme navlhnúť. Hrášok opláchneme pod tečúcou studenou vodou a dôkladne vysušíme. Necháme ho stáť najmenej 30 minút, potom ho rozložíme na pijavý papier, aby sa z neho dostali aj posledné zvyšky vlhkosti. Vo veľkej panvici rozohrejeme asi 5 cm oleja a postupne osmažíme všetok hrášok dozlatista. Hrášok vyťahujeme veľkou lyžicou s otvormi na odtekanie oleja alebo vhodným menším kovovým sitkom alebo cedidlom. Necháme vysušiť na sajúcom papieri. Opečený hrášok dáme do misky, posypeme čili, koriandrom, škoricou, klinčekmi a soľou a premiešame, až kým sa hrášok obalí korením. Necháme vychladnúť a uchováme vo vzduchotesnej nádobe.

__
Smotanová korenená fazuľová omáčka

Suroviny:
300 g fazule (červenej alebo bielej) ● cibuľa ● 2 PL masti ● vrchovatá PL hladkej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● majorán ● 3 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● 4 zrnká nového korenia ● 2 PL octu ● 250 ml smotany
Recept: Fazuľu na noc namočíme do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme spolu s bobkovým listom a novým korením domäkka. Z 1,5 PL masti a múky usmažíme zápražku. Na zvyšku masti opražíme pokrájanú cibuľu. Keď je fazuľa mäkká, ak je potrebné, zlejeme časť vody (mala by siahať kúsoček nad fazuľu) a vyberieme korenie. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, osmaženú cibuľu a zápražku. Premiešame a všetko spolu chvíľu povaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podľa potreby dochutíme roztlačeným cesnakom, soľou, octom a korením. Podávame s údeninou alebo vajcom a čerstvým chlebom.

__
Smotanová polievka zo zelených fazuliek

Suroviny:
400 g zelených fazuliek ● 1 l vývaru ● olivový olej ● 2 PL celozrnnej múky ● mrkva ● petržlen ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● téglik kyslej smotany ● čierne korenie ● soľ ● ocot ● petržlenová vňať
Recept: Z olivového oleja a múky pripravíme zápražku, zalejeme ju vývarom, rozšľaháme, pridáme nakrájané fazuľky, posekanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a petržlen a pretlačený cesnak. Uvaríme domäkka, potom zjemníme smotanou, osolíme, okoreníme, podľa chuti okyslíme a na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.

__
Smotanová sója s cesnakom

Suroviny:
200 - 300 g sóje ● soľ ● bobkový list ● 2 PL polohrubej múky ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● hrnček kyslej smotany
Recept: Sóju preberieme, prepláchneme studenou vodou a uvaríme takmer domäkka s pridaním bobkového listu, cibule a cesnaku. Prísady pred dovarením odstránime a sóju osolíme. V kyslej smotany dobre rozmiešame múku a sóju zahustíme. Varíme ešte niekoľko minút. Takto pripravenú sóju podávame s varenými vajcami a opečenou údeninou, vhodnou prílohou sú opekané zemiaky alebo čerstvé pečivo.

__
Smotanový dusený zelený hrášok

Suroviny:
400 g hrášku ● 200 ml smotany ● soľ ● PL masla ● PL hladkej múky
Recept: V kastróle rozpustíme maslo a na ňom opražíme hrášok. Prilejeme trochu vody a dusíme pod pokrievkou, až kým je hrášok mäkký. V smotane rozmiešame múku, vlejeme do hrášku, osolíme, okoreníme a za stáleho miešania ešte chvíľku podusíme. Podávame s varenými zemiakmi, duseným či vareným mäsom alebo údeninou.

__
Sója zapečená s
kukuricou, brokolicou a ryžou
Suroviny:
300 g uvarených sójových bôbov ● 150 g ryže ● 200 g konzervovanej kukurice ● 0,5 kg brokolice ● cibuľa ● kl karí korenia ● 400 ml zeleninového vývaru (aj z kocky) ● 2 vajcia ● 200 ml mlieka ● 50 g tvrdého nastrúhaného syra ● PL oleja ● olej na vymastenie misy ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu a necháme ju osmažiť. Potom ju zalejeme vodou alebo vývarom a varíme domäkka. Na ružičky rozobranú brokolicu tiež uvaríme takmer domäkka v mierne osolenej vode, potom ju scedíme. Do maslom vymastenej zapekacej misy kladieme striedavo vrstvu uvarenej ryže, vrstvu uvarených sójových bôbov zmiešaných so scedenou kukuricou, ružičky brokolice a takto pokračujeme do vyčerpania surovín. Zmes zalejeme vajcami rozšľahanými s mliekom, strúhaným syrom, ochutenými soľou, karí korením a čiernym korením a v horúcej rúre zapekáme asi 25 - 30 minút doružova.

__
Sójový tempeh so špenátom a šošovicou

Suroviny:
listový špenát (čerstvý alebo mrazený) ● červená šošovica ● tempeh ● cibuľa ● morská soľ ● cesnak ● bazalka ● kurkuma
Recept: Šošovicu uvaríme vo vode, pred zmäknutím osolíme. Na panvici zľahka osmažíme cibuľku nakrájanú na väčšie časti. Pridáme špenát a dusíme do zmäknutia. Medzitým osolíme, pridáme prelisovaný cesnak (2 strúčiky), bazalku a štipku kurkumy. Zmiešame so šošovicou. Na oleji osmažíme na plátky nakrájaný tempeh (sójový produkt). Nekoreníme, nesolíme. Môžeme podávať so zemiakmi alebo pečivom.

__
Stredoázijská červená šošovica

Suroviny:
350 g červenej šošovice ● 30 g masla ● 3 PL slnečnicového oleja ● karí korenie ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 paradajky ● PL cukru ● soľ ● PL octu ● čierne korenie
Recept: Šošovicu namočíme do studenej vody. Cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno, osmažíme s karí korením v rozohriatom oleji a masle, pridáme paradajky nakrájané na kocky a podusíme. Pridáme šošovicu aj s vodou, v ktorej bola namočená, cukor a dusíme domäkka. Podlievame len malým množstvom vody. Hotovú šošovicu osolíme, okoreníme, pridáme karí korenie a mierne okyslíme octom. Podávame s varenými vajcami, údeným mäsom či klobásou a chlebom.

__
Syrové zapečené fazuľové struky

Suroviny:
400 g fazuliek ● 40 g masla ● 60 g nastrúhaného syra ● čierne korenie ● soľ
Recept: Z fazuliek odstránime špičky a vlákna, opláchneme ich, pokrájame na šikmé prúžky, vsypeme do vriacej osolenej vody a uvaríme domäkka. Scedíme ich a po odkvapkaní rozložíme do vymastenej zapekacej misky, okoreníme ich, posypeme nastrúhaným syrom, naukladáme na ne vločky masla a krátko zapečieme pod grilom alebo v silne vyhriatej rúre. Hneď po zapečení podávame.

__
Syrovo - sójová nátierka s cesnakom

Suroviny:
200 g sóje ● soľ ● 5 - 6 strúčikov cesnaku ● 3 tavené syry ● 5 vrchovatých PL rastlinného tuku ● kl horčice ● cibuľa
Recept: Sóju preberieme, prepláchneme studenou vodou a uvaríme takmer domäkka. Pred dovarením sóju dosolíme a ešte chvíľu varíme domäkka. Potom ju scedíme a pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, vidličkou roztlačené tavené syry, rastlinný tuk, horčicu a najemno nasekanú cibuľu. Všetko dobre premiešame a natierame na toastový alebo celozrnný chlieb.

__
Šanghajské sójové bôby

Suroviny:
200 g sójových bôbov ● menší pór ● červená paprika ● 80 g slaniny ● 50 ml sójovej omáčky ● kl škrobu ● strúčik cesnaku ● 50 ml bieleho vína ● vegeta ● soľ
Recept: Na panvici rozohrejeme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme varené sójové bôby, na plátky nakrájaný pór, pretlačený cesnak a na rezance nakrájanú papriku. Všetko zalejeme zálievkou zo sójovej omáčky, bieleho vína, škrobu a vegety, prehrejeme a podľa chuti dosolíme.

__
Šišky z
hrachového cesta s anglickou slaninou
Suroviny:
0,5 kg sušeného hrachu ● 3 vajcia ● soľ ● korenie ● polohrubá múka podľa potreby ● 150 g anglickej slaniny ● kúsok zeleného póru
Recept: Sušený hrach nasypeme do hrnca, zalejeme ho studenou vodou a necháme cez noc namočený. Napučaný hrach potom uvaríme domäkka a rozmixujeme. Hrachovú kašu postupne nalievame do utierky a vytlačíme z neho takmer všetku tekutinu. Túto mierne vlhkú hmotu nasypeme do misky, pridáme vajcia, soľ, korenie a vypracujeme cesto. Ak je riedka, pridáme trochu múky. Pór krátko blanšírujeme vo vriacej vode a nakrájame na tenké dlhé prúžky. Z hrachového cesta tvoríme valčeky. Každý obalíme plátkom anglickej slaniny a zviažeme pórom. Šišky naukladáme na plech a pečieme v stredne vyhriatej rúre 10 minút. Podávame teplé - buď samostatne alebo s kapustou.

__
Špenátovo - cícerová polievka

Suroviny:
200 g vareného cíceru ● 200 g špenátu ● cibuľa ● štvrť zeleru ● 2 strúčiky cesnaku ● majorán ● čierne korenie ● 2 PL olivového oleja ● celozrnné cestoviny ● strúhaný syr
Recept: Na oleji urestujeme nakrájanú cibuľu, zeler, pridáme cesnak, majorán, špenát a dusíme asi 5 minút. Prilejeme 1,5 l vody, pridáme korenie, domäkka uvarený cícer a cestoviny. Varíme, kým cestoviny nezmäknú a na tanieri posypeme strúhaným syrom.

__
Šunkový cícer s
paradajkami a paprikou
Suroviny:
250 g sušeného cícera ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● konzerva olúpaných paradajok (850 ml) ● PL paradajkového pretlaku ● 100 g sušenej pikantnej šunky ● 4 PL olivového oleja ● 2 svetlo zelené špicaté papriky nakrájané na prúžky ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať
Recept: Cícer namočíme cez noc do studenej vody. Potom ho zlejeme a prepláchneme. Cícer dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby siahala asi 5 cm nad jeho povrch. Bez pokrievky privedieme vodu do varu, ešte asi 20 minút varíme bez pokrievky, potom cícer prikryjeme a varíme približne 1,5 hodiny. Medzitým olúpeme a nasekáme cibuľu. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Zlejeme paradajky a nakrájame ich na kúsky. Do šťavy z paradajok pridáme paradajkový pretlak a paradajky nakrájané na kocky. Plátky šunky natrháme na menšie kúsky. V panvici rozpálime olej a asi minútu na ňom smažíme cibuľu, cesnak a nakrájanú papriku. Zamiešame, pridáme kúsky šunky a ešte asi pol minúty opekáme. Vlejeme šťavu s paradajkami a 10 minút mierne povaríme. Cícer vložíme do paradajkovej zmesi. Pridáme toľko horúcej vody z cícera, aby všetko bolo zakryté a 15 minút varíme na miernom ohni. Ochutíme a podávame posypané petržlenovou vňaťou. Ako príloha sa hodí ryža.

__
Thajský šalát zo sóje so sezamom a uhorkou

Suroviny:
200 g varených sójových bôbov ● 1 - 2 šalátové uhorky ● 2 PL bieleho sezamu ● Dressing: 2 PL oleja ● PL octu ● 2 kl kremžskej horčice ● kl sezamového oleja ● soľ
Recept: Biely sezam opláchneme a na panvici ho nasucho opatrne opražíme, až kým sa všetka voda odparí a sezam začne „skákať" a voňať. V mise zmiešame bôby s nakrájanou uhorkou, premiešame s dressingom a necháme odležať v chlade. Pred podávaním posypeme opraženým sezamom

__
Tmavočervená šošovicová polievka

Suroviny:
0,5 kg šošovice ● 4 veľké zemiaky ● 3 väčšie mrkvy ● väčší petržlen ● kaleráb ● menší zeler ● cibuľka ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● bobkový list ● mleté čierne korenie ● olej ● hladká múka ● červená mletá paprika ● voda
Recept: Šošovicu premyjeme v studenej vode, zalejeme vodou, cesnak nakrájame na malé kocky a dáme ich do polievky. Pridáme 2 - 3 bobkové listy, soľ a korenie a varíme asi pol hodiny. Potom pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zeleninu. Varíme ďalšiu pol hodinu. Medzitým urobíme zápražku. Na rozohriaty olej dáme 2 kl hladkej múky, jemne ju opražíme a pridáme na kocky nakrájanú cibuľku. Keď je cibuľka urestovaná, stiahneme ju z plameňa, pridáme veľkú PL mletej papriky, premiešame, zalejeme studenou vodou a vrátime na plameň. Keď zápražka zhustne, vlejeme ju do polievky. Dochutíme ešte soľou alebo korením podľa chuti.

__
Uhorkovo - cícerový šalát s
paprikou a kyslou smotanou
Suroviny:
300 g cíceru ● 150 g šalátovej uhorky ● paprika ● cibuľa ● kyslá smotana ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● korenie ● pažítka
Recept: Zeleninu nakrájame na menšie kúsky, cibuľu na kocky. Smotanu zmiešame s cesnakom, soľou a korením. Uvarený a odkvapkaný cícer pridáme k nakrájanej zelenine, premiešame a zalejeme pripraveným dressingom. Dáme vychladiť do chladničky a na tanieri potom dozdobíme pažítkou.

__
Varená sója so sušenými marhuľami

Suroviny:
cibuľa ● 2 PL oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 paradajky ● asi 400 g sóje ● 100 g sušených marhúľ ● 100 ml vody ● kl oregana ● pol kl mletej rasce ● soľ
Recept: Vopred namočenú sóju uvaríme a scedíme. Marhule sparíme vriacou vodou, necháme 5 minút postáť, scedíme a nakrájame na malé kocky. Na oleji podusíme nakrájanú cibuľu s cesnakom nakrájaným na plátky. Potom pridáme na malé kocky nakrájané paradajky, marhule, sóju, všetky koreniny, podlejeme vodou a povaríme 10 minút. Podávame s kuskusom alebo ryžou.

__
Varený cícer s
cesnakom a údeným mäsom
Suroviny:
150 g cícera ● olej alebo tuk ● 2 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● pol PL majoránu ● soľ ● čierne korenie ● 300 g údeného mäsa
Recept: Cícer namočíme na noc do vody. Na druhý deň ho povaríme asi 2,5 hodiny. Po uvarení vodu zlejeme. Na tuku dozlatista opražíme nakrájanú cibuľu. Ku koncu smaženie pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľočku ho osmažíme. To všetko dáme do uvareného cícera a zmes roztlačíme. Údené mäso nakrájame na porcie a ohrejeme.

__
Vyprážané cícerové guľky s
jogurtovou omáčkou
Suroviny:
400 g namočeného cíceru ● 100 g petržlenovej vňate ● 100 g cibule ● 20 g cesnaku ● mletá rímska rasca ● soľ ● korenie ● 0,5 l oleja na vyprážanie ● dip-jogurtová omáčka ● 200 g bieleho jogurtu ● zväzok kučeravej petržlenovej vňate ● soľ ● kl čili pasty
Recept: Cícer, cibuľu, 10 g cesnaku a petržlenovú vňať zomelieme v mlynčeku najemno, osolíme, okoreníme a pridáme rímsku rascu, všetko dôkladne premiešame a v chladničke necháme cesto stuhnúť. Z cesta tvarujeme placky alebo guľky, ktoré smažíme dozlata. Jogurt zmiešame s 10 g drveného alebo najemno nasekaného cesnaku, posekanou kučeravou vňaťou, osolíme a zamiešame. Falafel podávame spolu s jogurtovým dipom, podľa chuti doplneným o kl čili pasty.

__
Zálesácky hrášok so špekáčikmi

Suroviny:
plechovka sterilizovaného hrášku ● PL rastlinného oleja ● 4 – 5 špekáčikov ● kl hladkej múky ● čierne korenie ● soľ
Recept: Hrášok scedíme a nálev odložíme bokom. Na oleji osmažíme na kolieska pokrájané špekáčiky, zaprášime ich múkou a znova opražíme, zalejeme troškou nálevu z hrášku a povaríme. Pridáme hrášok, okoreníme, osolíme a len prehrejeme. Podávame s chlebom alebo iným pečivom.

__
Zapečené zelené fazuľky s
mozzarellou a parmezánom
Suroviny:
200 g zelených fazuliek ● 125 ml vývaru ● PL masla ● PL hladkej múky ● 75 ml mlieka ● citrónová šťava ● 2 PL smotanového syra ● soľ ● korenie ● štipka kajenského korenia ● štipka strúhaného muškátu ● worcesterská omáčka ● PL strúhanej mozzarelly ● 2 PL parmezánu
Recept: Fazuľky umyjeme, očistíme a môžeme ich prekrojiť. Vývar ohrejeme a fazuľky v ňom 15 minút povaríme, aby zostali pevné. Zlejeme a vývar odložíme nabok. Fazuľové struky necháme dobre odkvapkať. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Maslo rozohrejeme v hrnci. Hladkú múku metlou rozšľaháme v studenom mlieku, pridáme k maslu a dôkladne rozmiešame. Prilejeme vývar a všetko necháme 6 - 8 minút povariť. Omáčku prepasírujeme cez sito do hrnca, pridáme smotanový syr a znova povaríme. Ochutíme soľou, korením, kajenským korením, muškátom, citrónovou šťavou a worcesterskou omáčkou. Primiešame fazuľu a všetko potom naplníme do vymastenej nákypovej formy. Posypeme strúhaným syrom a v predhriatej rúre zapekáme asi 10 minút.

__
Zelené fazuľky s kyslou smotanou a kôprom

Suroviny:
800 g zelených fazuliek ● 2 PL masla ● cibuľa ● téglik kyslej smotany ● kôpor ● soľ
Recept: Fazuľky pokrájame na menšie kúsky a uvaríme ich v troche osolenej vode domäkka. Posekanú cibuľu speníme na masle, pridáme kyslú smotanu, kôpor a soľ. Chvíľu povaríme, potom pridáme fazuľky, prevaríme a podávame.

__
Zelenina zapekaná v cícerovom ceste

Suroviny:
300 g cícerovej múky ● 300 g zeleniny: zemiaky, mrkva, cukina, paradajka ● soľ ● olej ● pol kypriaceho prášku ● 0,5 l vody ● horčicové semienko ● rasca ● kurkuma ● sladká paprika ● koriander
Recept: Zeleninu nakrájame na kocky asi 1 - 2 cm. Pripravíme si všetky druhy korenia na oleji a zmiešame ich s cícerovou múkou, soľou a vodou, tým sa vytvorí riedke cesto, ktorým zalejeme zeleninu. Túto zmes nalejeme na plech alebo do remosky. Pečieme pri 220 °C 30 - 35 minút.

__
Zelený hrášok s
karí a mletým mäsom
Suroviny:
600 g hrášku ● 400 g mletého mäsa ● 50 g masla ● 2 cibule ● strúčik cesnaku ● štipka karí ● soľ ● voda alebo vývar ● zelená petržlenová vňať
Recept: Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mleté mäso, karí, soľ, pretlačený cesnak a za stáleho miešania opražíme. Zalejeme pohárom vody alebo vývaru, pridáme hrášok a domäkka dusíme. Podávame posypané posekanou petržlenovou vňaťou, so zemiakmi a šalátom.

__
Zelerový pečený cícer s karfiolom

Suroviny:
2 väčšie buľvy zeleru ● 225 g karfiolu ● 400 g cícera ● zelená paprika ● 15 g chleba ● PL sójovej omáčky ● PL karí korenia alebo pasty ● veľké vajce
Recept: Zeler nakrájaný na kocky a karfiol rozdelený na ružičky varíme v pare 6 - 7 minút. Vo veľkej mise nahrubo roztlačíme zaváraný alebo vopred uvarený cícer a pridáme k nemu všetku zeleninu. Potom vmiešame kocky dohneda opraženého chleba, pridáme sójovú omáčku a karí korenia a zmes spojíme vajíčkom. Hmotu umiestnime na tukom vymastený plech a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C 45 - 50 minút. Potom plech vyberieme, položíme na rošt a najmenej 20 minút ponecháme chladnúť. Nakrájame veľmi ostrým nožom na jednotlivé porcie a podávame.

TOPlist