Syrové recepty

recepty

Vyprážané syrové hranolčeky
Suroviny:
 tvrdý syr (môžeme použiť viac druhov - eidam, hermelín, nivu) ● olej ● múku ● vajce ● strúhanku ● zemiaky ● majonéza ● kečup
Recept
Tvrdý syr nakrájame na hranolčeky. Zľahka ho potrieme olejom, obalíme v trojobale múka – vajce – strúhanka a vypražíme do zlatista. Podávame so zemiakmi, majonézou a kečupom.

Ďalšie syrové recepty:

Apeninský vyprážaný syr
Balkánske pirohy s čedarom a tvarohom
Cesnakové knedle z jemného plesňového syra
Delikátne palacinky s plesňovým syrovým krémom
Eidamová majonéza so sardelovou pastou
Eidamovo - šunková saláma
Eidamský závin so špenátom
Ementálová žemľovka s muškátovým orieškom
Ementálske krokety
Encián plnený vlašskými orechmi
Feta nakladaná s čili papričkami
Grilované enciánové guľky so slaninou
Jablkový syrový šalát
Korenistý zapečený tvrdý syr
Kuracie prsné vrecká s nivovou plnkou
Kuracie rolované prsia so syrovou plnkou
Lahodný syrový nákyp s tvarohom
Mleté bravčové rezne s údeným syrom
Modré syrové pstruhy
Moravský koláč z olomouckých tvarôžkov
Mozzarella nakladaná s rajčinami
Nátierka zo syra s modrou plesňou
Nivové fašírky s droždím
Orechový syrový šalát
Ovčí syr pečený v lístkovom ceste
Pečený encián v lístkovom ceste
Pikantná jogurtovo - syrová omáčka k údenine
Plesňové syrové bochníčky
Plesňový syr v marináde
Plnené papriky s taveným šunkovým syrom
Plnený plesňový syr s cesnakom a orechmi
Pochúťková omáčka z modrého plesňového syra
Polievka z taveného syra s rožkom
Provensálsky nakladaný syr s plesňou
Puding z tvrdého syra
Rezance zo syra s modrou plesňou
Rolované syrové plátky s krémom
Salámovou zmesou plnený údený eidam
Smažené ovčie korbáčiky
Smažený syr v listoch kelu
Smažený zázrivský oštiepok so šunkou
Syrová plnka s bazalkou a olivami
Syrový šalát s jogurtom
Tvarôžky v smotane
Vaječná syrová nátierka s odľahčenou majonézou
Vykostené kuracie stehienko v tavenom syre
Vyprážaný encián s ananásom
Zeleninovo - syrový kysnutý koláč
Zeleninový syr so smotanou a kôprom

__
Apeninský vyprážaný syr

Suroviny:
8 plátkov syra eidam ● 3 lyžice čiernym korením ochuteného rajčinového pretlaku alebo kečupu ● 3 lyžice hladkej múky ● 2 vajcia ● olej na vyprážanie
Recept: Rajčinový pretlak alebo kečup zmiešame s múkou a vajcami. Zmes dobre rozšľaháme a potrieme ňou plátky syra. Potom ich mierne osolíme a z oboch strán vyprážame do zlatista.

__
Balkánske pirohy s
čedarom a tvarohom
Suroviny:
250 g hrubej múky ● 2 veľké vajcia ● trochu vody ● Náplň: 200 g tučného tvarohu ● veľké vajce ● 4 lyžice strúhaného čedaru ● soľ ● čierne korenie ● strúhaný muškátový orech ● Dokončenie: 50 g masla na pomastenie ● strúhaný čedar na posypanie ● soľ
Recept: Z hrubej múky, vajec a trochy vody pripravíme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice a z každej vyvaľkáme rovnako veľké tenké štvorce. Na jeden štvorec naznačíme tupou hranou noža menšie štvorčeky a do ich stredov kladieme po troche plnky. Tú pripravíme zmiešaním uvedených prísad. Cesto s plnkou prikryjeme druhým štvorcom cesta a v miestach, kde sme naznačili štvorčeky cesto pritlačíme tak, aby sa obidva pláty dobre spojili a radličkou nakrájame štvorčeky. Tie zavaríme vo vriacej osolenej vode a keď vyplávajú na povrch, varíme ich ešte 2 – 3 minúty. Potom ich vyberieme do misky, pomastíme maslom, posypeme strúhaným syrom a dosolíme.

__
Cesnakové knedle z jemného plesňového syra

Suroviny: 100 g jemného plesňového syra ● 125 ml mlieka ● 2 vajcia ● 250 g na kocky nakrájaného pečiva ● cibuľa ● 3 lyžice rastlinného oleja ● 4 strúčiky cesnaku ● 3 lyžice nakrájanej pažítky ● 5 lyžíc hrubej múky ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na kocky nakrájané pečivo dáme do misy. Vajcia s trochou soli rozmiešame v mlieku a prelejeme ním pečivo. Dobre premiešame. Cibuľu nakrájame na kocky a urestujeme na oleji. Pridáme prelisovaný cesnak, krátko osmažíme a primiešame k pečivu. Hmotu dobre premiešame v mise a necháme 20 minúť odpočinúť. Potom podľa potreby pridáme múku. Plesňový syr nakrájame na kocky a spolu s pažítkou vmiešame do knedľovej hmoty. Mokrými rukami vytvarujeme knedle, vyvaľkáme ich v múke, vložíme do mierne vriacej osolenej vody a pri nízkej teplote varíme asi 15 minút. Hotové posypeme pažítkou a podávame k listovým šalátom.

__
Delikátne palacinky s
plesňovým syrovým krémom
Suroviny:
palacinky ● 200 g syra s modrou plesňou ● 200 g masla ● lyžica kyslej smotany alebo jogurtu
Recept: Postrúhaný syr vymiešame s maslom a kyslou smotanou alebo jogurtom. Každú palacinku rozkrojíme na 6 dielov. Každý diel potrieme pripravenou nátierkou a okraje preložíme. Ozdobíme lístkom bazalky, alebo petržlenovou vňaťou a orechom.

__
Eidamová majonéza so sardelovou pastou

Suroviny:
2 žĺtky ● 200 g oleja ● soľ ● čierne korenie ● ocot ● trocha cukru ● sardelová pasta ● 100 g strúhaného eidamu ● posekaná petržlenová vňať
Recept: Žĺtky osolíme a za stáleho miešania prikvapkávame olej. Po vzniknutí majonézy ju rozriedime niekoľkými lyžicami vlažnej vody (počas ustavičného miešania), ochutíme citrónom alebo octom, soľou a cukrom. Vmiešame trocha sardelovej pasty, postrúhaný syr a petržlenovú vňať. Majonézou polievame varené mäsá, ryby alebo hydinu, zeleninu, hrianky.

__
Eidamovo - šunková saláma

Suroviny:
350 g syru eidam ● 150 g šunkovej salámy pokrájanej nadrobno ● 100 g diétnej salámy ● 1/8 masla ● 2 ks taveného syra ● 2 varené vajíčka ● cibuľa ● soľ ● pažítka
Recept: Syr ponoríme v mikroténovom vrecúšku na 20 minút do vriacej vody. Po vybratí vo vrecúšku rozvaľkáme do obdĺžnika a plníme plnkou, ktorú sme pripravili zmiešaním šunkovej salámy, diétnej salámy, masla, taveného syra, vajec, nakrájanej cibule, soli a pažítky. Stočíme do valčeka a necháme v chladničke stuhnúť.

__
Eidamský závin so špenátom

Suroviny: 400 g eidamského syra ● 200 g mrazeného špenátu ● 10 g salámovej želatíny ● lyžička vegety ● 4 varené vajcia    
Recept: Syr rozpustíme v mikroténovom vrecúšku (uvaríme vo vode alebo v mikrovlnnej rúre), vyvaľkáme na placku a naplníme plnkou, vajcami, zabalíme do fólie a dobre vychladíme. Podávame ako studený pokrm s pečivom a šalátom. Plnka: špenát ochutíme vegetou a krátko podusíme bez podlievania, pridáme želatínu, prehrejeme, ale nevaríme. Plníme po vychladnutí.   

__
Ementálová žemľovka s
muškátovým orieškom
Suroviny:
300 g veky ● 250 g ementálskeho syra ● maslo ● 2 vajcia ● 500 ml mlieka ● muškátový oriešok ● mletá červená paprika ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Veku alebo toastový chlieb nakrájame na plátky, syr tiež nakrájame na plátky. Striedavo naukladáme do vymazanej zapekacej misky tak, aby syrové plátky trochu prečnievali cez chlebové. V mlieku rozšľaháme vajcia, okoreníme a zmesou všetko prelejeme. Na povrch poukladáme kúsky masla a pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút.

__
Ementálske krokety

Suroviny:
250 g ementálskeho syra ● 50 ml mlieka ● vajce ● mleté čierne korenie ● zelená petržlenová vňať ● strúhanka ● lyžička hladkej múky ● strúhanka na obalenie ● tuk na vyprážanie
Recept: Ementálsky syr postrúhame, pridáme mlieko, rozšľahané vajce, mleté čierne korenie a zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno. Nakoniec podľa potreby zahustíme strúhankou a múkou. Zo zmesi sformujeme malé kroketky, ktoré obalíme strúhankou a vypražíme v rozohriatom tuku.

__
Encián plnený vlašskými orechmi

Suroviny: 4 enciány ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● maslo ● 200 g vlašských orechov
Recept: Enciány rozrežeme, vydlabeme vnútrajšok tak, aby sa syr nepotrhal. Vydlabané vnútro syra dáme do misky, pridáme maslo, nasekané vlašské orechy a prelisovaný cesnak. Vymiešame. Zmes vrátime späť do vydlabaných misiek z enciánu, zabalíme do alobalu a dáme na 3 dni do chladničky uležať. Potom ich krájame na trojuholníčky a podávame.

__
Feta nakladaná s
čili papričkami
Suroviny:
1 kg syra feta ● 2 čili papriky ● sušená petržlenová vňať ● tymian ● bazalka ● fenikel ● olivový olej
Recept: Papriky pokrájame na drobno a rovnomerne nimi posypeme dosku. Dosku posypeme aj petržlenovou vňaťou, tymianom, bazalkou, feniklom, prípadne inými bylinkami. Syr pokrájame na kusy, ktoré osušíme, poukladáme na dosku s bylinkami, popritláčame z oboch strán. Syr s povtláčanými bylinkami poukladáme do pohára a zasypeme zostatkom byliniek z dosky. Zalejeme olivovým olejom. Necháme odležať minimálne jeden týždeň.

__
Grilované enciánové guľky so slaninou

Suroviny:
5 hermelínov (enciánov) ● 1 kg mletého mäsa ● soľ ● čierne korenie ● 5 cibúľ ● 3 žemle ● šálka mlieka ● 300 g slaniny ● 5 vajec ● olej ● grilovacie korenie
Recept: Mleté mäso zmiešame so žemľami namočenými v mlieku, nadrobno nakrájaným hermelínom, žĺtkami, soľou a korením. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do hmoty zľahka vmiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme ju preosiatou strúhankou. Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré napichujeme striedavo s kolieskami cibule a plátkami slaniny na grilovacie ihly. Posypeme grilovacím korením, potrieme olejom a grilujeme.

__
Jablkový syrový šalát

Suroviny:
150 g tvrdého syra ● 50 g šunky ● 100 g jabĺk ● 50 g sterilizovaných uhoriek (alebo kvasených) ● 30 g kapie ● 20 g cibule ● 100 g majonézy (alebo kyslej smotany) ● 100 g bieleho jogurtu ● 10 g horčice ● soľ
Recept: Všetky suroviny nakrájame na pásiky, cibuľu nadrobno a spojíme zálievkou z majonézy, jogurtu, horčice a trochu soli. Necháme chvíľu odležať v chladničke.

__
Korenistý zapečený tvrdý syr

Suroviny: 400 g tvrdého syra ● 200 g múky ● 500 ml mlieka ● 100 g masla ● 2 vajcia ● zeleninová koreniaca zmes
Recept: Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme mliekom a miešame, pokým neuvaríme hustý bešamel. Necháme vychladnúť, primiešame vajcia, postrúhaný syr, ochutíme zeleninovou koreniacou zmesou. Premiešame, rozotrieme na vymastený plech a zapečieme. Pečieme asi 15 až 20 minút.

__
Kuracie prsné vrecká s nivovou plnkou

Suroviny: 4 hrubšie plátky kuracích pŕs ● soľ ● korenie ● trochu oleja ● 200 g nivy ● 50 g slaniny ● cibuľa ● zelená cibuľová vňať ● kurací vývar
Recept: Do plátkov mäsa urobíme otvor na kapsičku. Potom mäso mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Syr rozdrobíme, vmiešame doň na malé kocky nakrájanú slaninu a najemno nasekanú cibuľovú vňať. Touto zmesou naplníme kapsičky a uzavrieme na závitky ihlou alebo špáradlami. Na rozohriatom oleji opražíme do zlatista cibuľu, potom z oboch strán opražíme kapsičky. Podlejeme kuracím vývarom a udusíme do mäkka. Podávame s ryžou a zeleninou.

__
Kuracie rolované prsia so
syrovou plnkou
Suroviny:
4 kuracie prsia ● 4 plátky šunky ● syr s bielou plesňou ● 100 g syra s modrou plesňou ● dijonská horčica ● mleté čierne korenie ● oregano ● 10 sparených mandlí ● maslo ● smotana
Recept: Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme, potrieme horčicou, poukladáme plátky syra s bielou plesňou, šunky a syra s modrou plesňou. Nakoniec poukladáme mandle, zvinieme a spojíme špáradlami. Poprášime oreganom a opečieme na masle. Výpek zaprášime múkou, oreganom, pridáme maslo, horčicu a za stáleho miešania povaríme. Podávame s cestovinou.

__
Lahodný syrový nákyp s tvarohom

Suroviny:
150 g tvarohu ● 300 g strúhanky ● 3 vajcia ● 150 g tvrdého postrúhaného syra ● 4 strúčiky cesnaku ● lyžica posekaného kôpru ● soľ ● mleté čierne korenie ● tuk na vymastenie formy
Recept: Tvaroh pretrieme a vymiešame so strúhankou. Pridáme žĺtky, postrúhaný syr, rozotrený cesnak a posekaný kôpor, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Pripravenú zmes dáme do vymastenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút.

__
Mleté bravčové rezne s údeným syrom

Suroviny:
400 g chudého bravčového mäsa ● mleté čierne korenie ● vajce ● 100 g údeného syra ● petržlenová vňať ● soľ ● strúhanka ● olej na vyprážanie
Recept: Mäso pomelieme, pridáme korenie, vajce, postrúhaný syr, posekanú vňať, dochutíme soľou a pridáme toľko strúhanky, aby bola hmota primerane hustá a formujeme z nej rezne, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame na rozohriatom tuku. Ako prílohu podávame zemiaky s petržlenovou vňaťou a rezeň ozdobíme kolieskom citróna.

__
Modré syrové pstruhy

Suroviny:
2 pstruhy ● 100 g syra s modrou plesňou ● soľ ● mleté biele korenie ● vajce ● strúhanka ● citrónová šťava
Recept: Vyčistené pstruhy osolíme, okoreníme, obalíme vo vajci, v postrúhanom plesňovom syre a v strúhanke. Vypražíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou.

__
Moravský koláč z olomouckých tvarôčkov

Suroviny: 250 g polohrubej múky ● 125 g olomouckých tvarôžkov ● 300 g bieleho jogurtu ● vajce ● 100 g anglickej (oravskej) slaniny ● 1/2 prášku do pečiva ● rasca ● soľ ● oregano  
Recept: Múku, kypriaci prášok, jogurt a vajce dáme do misy a vypracujeme cesto. Koláčovú formu (o priemere asi 26 cm) vymastíme olejem a vložíme do nej vypracované cesto. Navlhčenou rukou ho rovnomerne rozprestrieme po celej ploche. Tvarôžky a slaninu nakrájame na drobné kocky, premiešame a navrstvíme na cesto. Posypeme celou rascou a oreganom, osolíme minimálne alebo vôbec (syrčeky a slanina sú slané dosť). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C do zlatista (asi 30 minút).

__
Mozzarella nakladaná s rajčinami

Suroviny:
500 g mozzarelly alebo ovčieho syra ● 400 g rajčín ● 2 strúčiky cesnaku ● feferónka ● bazalka ● 250 ml olivového oleja ● soľ ● čierne korenie
Recept: Syr nakrájame na plátky. Rajčiny umyjeme a takisto nakrájame na plátky. Cesnak olúpeme a rozkrájame na štvrtinky. Feferónku rozrežeme, odstránime semenník a dužinu najemno nasekáme. Bazalku natrháme nadrobno. Syr, rajčiny a bazalku striedavo navrstvíme do veľkej fľaše alebo sklenenej nádoby. Olej zmiešame s nasekanou feferónkou, cesnakom, soľou a korením a zalejeme ním naložený syr s rajčinami. Prikryjeme a necháme na chladnom mieste minimálne 12 hodín marinovať. V chladničke vydrží nakladaný syr až 8 dní.

__
Nátierka zo syra s
modrou plesňou
Suroviny: 100 g rastlinného tuku ● 100 g mäkkého tvarohu ● 200 g syra s modrou plesňou ● petržlenová vňať
Recept: Maslo s tvarohom vymiešame do hladka, pridáme postrúhaný syr a všetko premiešame. Nátierku natierame na chlebíky alebo malé chuťovky. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

__
Nivové fašírky s droždím

Suroviny:
150 g nivy ● 50 g droždia ● 3 vajcia ● soľ ● majorán ● 2 strúčiky cesnaku ● lyžica mlieka ● strúhanka ● tuk na vyprážanie
Recept: Do misy nastrúhame nivu a namrvíme droždie, pridáme vajcia, dôkladne premiešame, osolíme, pridáme majorán, prelisovaný cesnak, mlieko a zahustíme strúhankou. Z hmoty tvarujeme malé karbonátky, vypražíme ich a podávame so zemiakovou kašou a uhorkou.

__
Orechový syrový šalát

Suroviny:
250 g zmesi tvrdých syrov ● 100 g šunky ● 40 g vlašských orechov ● 20 g kešu orechov ● 2 lyžice sezamových semienok ● petržlenová vňať ● 6 bobúľ bieleho hrozna ● 4 lyžice bieleho jogurtu ● 4 lyžice kyslej smotany ● soľ ● mleté biele korenie
Recept: Do misy dáme jogurt, kyslú smotanu, soľ, mleté biele korenie a premiešame. Pridáme na kocky pokrájané syry, na rezančeky pokrájanú šunku a polovicu posekaných orechov. Premiešame. Hotový šalát rozdelíme na taniere a dozdobíme zvyšnými celými orechmi, hroznom, sezamom a vňaťou. Šalát podávame vychladený s pečivom.

__
Ovčí syr pečený v
lístkovom ceste
Suroviny:
6 vajec ● 500 g ovčieho syra ● 250 ml mlieka ● 60 g masla ● maslo na potretie a vymastenie formy ● 500 g lístkového cesta ● 80 g hladkej múky ● na hrot noža mletého bieleho korenia ● 1/2 lyžičky soli
Recept: Lístkové cesto necháme trocha zmäknúť. Čerstvý ovčí syr popučíme. Na panvici roztopíme maslo, primiešame múku, prilejeme mlieko a za občasného pomiešania povaríme asi 5 minút. Potom omáčku trocha osolíme, okoreníme a za občasného premiešania ju necháme vychladnúť. Nakoniec do vychladnutej omáčky zamiešame vajcia a popučený ovčí syr. Lístkové cesto rozvaľkáme na 6 kruhov veľkých ako tortová forma a všetky na vrchnej strane potrieme maslom. Aj formu s odnímateľným dnom vymastíme maslom, uložíme do nej jeden kruh cesta, natrieme ho tenkou vrstvou syra, prikryjeme ďalším kruhom a znova rozložíme vrstvu syra. Postup opakujeme, až kým všetky kruhy cesta neuložíme do formy. Nakoniec priložíme posledný kruh cesta a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi hodinu. Po upečení formu otvoríme, pokrm vyberieme a nakrájame na rezy ako tortu.

__
Pečený encián v lístkovom ceste

Suroviny:
4 enciány (po 100 g) ● 400 g lístkového cesta ● pór ● 4 lyžice kečupu ● vajce ● mletá červená paprika
Recept: Na pomúčenej doske vyvaľkáme lístkové cesto, ktoré potom rozkrojíme na 4 štvorce (15x15cm). Na tieto dáme trochu kečupu, trochu na kolieska nakrájaného póru, encián a zase trochu kečupu, trochu póru. Rozšľaháme vajíčko s paprikou a potierame ním konce cesta pri skladaní balíčka a nakoniec aj celý balíček. Zo zvyškov cesta môžeme urobiť ozdoby na balíčky (lístky, srdiečka...). Balíčky uložíme na pekáč a tento dáme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme, až kým je cesto upečené do zlatista. Podávame s opekanými zemiakmi.

__
Pikantná jogurtovo - syrová omáčka k údenine

Suroviny:
10 lyžíc nastrúhaného syra ● biely jogurt ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie ● horčica ● worchesterová omáčka ● trochu štipľavej papriky
Recept: Jogurt dobre vymiešame s koreninami, soľou, citrónovou šťavou, horčicou a worchesterovou omáčkou. Nakoniec pridáme strúhaný syr. Podávame ako prílohu k údenému mäsu.

__
Plesňové syrové bochníčky

Suroviny: 3 syry s bielou plesňou ● 5 vajec ● 50 g cibule ● 2 lyžice strúhanky ● lyžicu zeleninovej koreniacej zmesi ● 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia ● pažítka ● 100 g mäkkej salámy ● tuk na vyprážanie
Recept: Syr postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme vajcia, na drobno pokrájanú cibuľu, strúhanku, pažítku, zeleninovú koreniacu zmes, korenie, na malé kocky pokrájanú mäkkú salámu. Hmotu premiešame a vyformujeme z nej malé bochníčky. Obalíme ich v múke, vo vajci a v strúhanke a vypražíme v rozpálenom oleji. Podávame so zemiakmi a kečupom alebo tatárskou omáčkou.

__
Plesňový syr v marináde

Suroviny:
3 kusy enciánu alebo plesnivca ● 3 vajcia uvarené na tvrdo ● cibuľa ● 100 ml vody ● 4 lyžice oleja ● 4 lyžice octu ● soľ ● mleté čierne korenie ● zelená petržlenová vňať alebo pažítka ● sterilizované uhorky
Recept: Kusy syra rozkrojíme na polovice a rozložíme na dno misy. Vajcia nakrájame na kolieska a rozložíme na syr. Na vajcia poukladáme kolieska z dvoch tretín cibule. Všetko polejeme marinádou, ktorú pripravíme z vody, octu, oleja, soli a korenia. Posypeme nadrobno pokrájanou vňaťou alebo pažítkou, zvyškom cibule a pokrájanými uhorkami. Necháme niekoľko hodín v chladničke.

__
Plnené papriky s taveným šunkovým syrom

Suroviny:
4 papriky ● 4 tavené syry so šunkou ● 4 vajcia ● soľ ● petržlenová vňať ● strúhanka ● kúsok masla
Recept: Syr rozšľaháme s vajcami v miske, osolíme a pridáme posekanú petržlenovú vňať a strúhanku tak, aby bola zmes hustá (nesmie vytekať z paprík). Touto zmesou papriky naplníme, naukladáme ich do pekáča, trochu zalejeme vodou a na každú dáme kúsok masla. Pečieme v rúre, až kým sa spraví kôrka. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Plnený plesňový syr s cesnakom a
orechmi
Suroviny:
hermelín (encián) ● 4 lyžice masla alebo taveného syra ● 2 hrsti nasekaných vlašských orechov ● 2 strúčiky cesnaku ● čerstvo mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Zrelý hermelín rozkrojíme po obvode na dve rovnako tlsté placky. Lyžičkou dôkladne vydlabeme vnútrajšok každej placky a dáme ho do misky. Treba dať pozor, aby sme pri dlabaní nepoškodili kôru hermelínu. Do misky potom pridáme maslo (alebo tavený syr), prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame do hladka. Nakoniec vmiešame vlašské orechy a celú hmotu rovnomerne vyklopíme do jednej hermelínovej mištičky, priklopíme ju druhou a zarovnáme po okraji nožom. Syr zabalíme do alobalu a dáme do chladničky odležať, najlepšie cez noc, aby orechy zmäkli.

__
Pochúťková omáčka z
modrého plesňového syra
Suroviny: 200 g syra s modrou plesňou ● 200 g tvrdého syra ● 3 strúčiky cesnaku ● šľahačková smotana ● kúsok masla
Recept: V panvici roztopíme maslo, pridáme smotanu, postrúhaný tvrdý syr a postrúhaný plesňový syr. Keď sa syr roztopí pridáme prelisovaný cesnak a odstavíme. Podávame s cestovinami a hlávkovým šalátom.

__
Polievka z
taveného syra s rožkom
Suroviny:
tavený syr ● dvojdňový rožok ● korenie podľa vlastnej chuti ● asi liter vody
Recept: Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a pod. Medzitým nakrájame rožok na drobné kocky, vložíme ich do vriacej vody a potom zavaríme vidličkou roztlačený tavený syr.

__
Provensálsky nakladaný syr s plesňou

Suroviny:
4 ks hermelínu (enciánu) ● feferónky ● veľká cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● čili korenie ● čierne korenie – celé aj mleté ● biele mleté korenie ● nové korenie ● bobkový list ● provensálske korenie ● slnečnicový olej
Recept: Hermelíny nakrájame na štvrtiny, nakrájame cibuľu a cesnak a zvlášť na tanieri vymiešame koreniacu zmes z čierneho a bieleho korenia, chilli, papriky a provensálskeho korenia. V tejto zmesi obalíme každý kúsok syra zvlášť. Na dno asi 1,5 l pohára nasypeme zopár guliek nového a čierneho korenia a bobkový list. Potom ukladáme syry. Jednotlivé vrstvy syra prekladáme nakrájanou cibuľou a cesnakom, feferónkami a koreninami, až pokiaľ pohár nenaplníme. Potom už len zalejeme slnečnicovým olejom a dáme do chladničky na 14 dní alebo do tepla na 3 dni odležať. Použitý olej nevylievame, uchováme ho v chladničke a použijeme na ďalšie nakladanie.

__
Puding z
tvrdého syra
Suroviny:
300 ml mlieka ● 150 g polohrubej múky ● 4 vajcia ● 150 g tvrdého syra ● 40 g tuku ● zarovnaná lyžica škrobovej múčky ● soľ ● mletá červená paprika ● zelená petržlenová vňať
Recept: Do vriaceho mlieka pridáme tuk, soľ a naraz vysypeme múku. Za stáleho miešania vypracujeme hladké tuhé cesto, ktoré sa nelepí na hrniec. Hrniec odstavíme zo sporáka a postupne pridáme vajcia, postrúhaný syr, škrobovú múčku, papriku, petržlenovú vňať. Nákypovú formu vymastíme tukom, naplníme masou a pečieme v teplej rúre asi 40 minút. Podávame teplé, s rôznymi zeleninovými šalátmi.

__
Rezance zo syra s
modrou plesňou
Suroviny:
250 g syra s modrou plesňou ● 4 - 5 lyžíc oleja ● balenie širokých rezancov ● 2 cibule ● sladká smotana ● bazalka ● majorán ● pažítka
Recept: V slanej vode uvaríme rezance. Nakrájanú cibuľu opražíme do zlatista, pridáme na kocky pokrájaný syr a za stáleho miešania necháme rozpustiť, pridáme bazalku a majorán. Vlejeme smotanu. Rezance scedíme a rozdelíme na taniere, nalejeme na ne syrovú omáčku a ozdobíme pažítkou.

__
Rolované syrové plátky s
krémom
Suroviny:
8 plátkov tvrdého syra ● 2 tavené syry ● 2 lyžice mlieka ● 2 lyžice nastrúhaného chrenu ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá sladká paprika ● cibuľová vňať ● reďkvičky
Recept: Tavené syry rozmiešame s mliekom, osolíme, okoreníme a premiešame s postrúhaným chrenom. Zmesou potrieme plátky tvrdého syra, stočíme ich do roliek, previažeme cibuľovou vňaťou ako mašľou a posypeme paprikou. Konce roliek uzatvoríme polovicami menších reďkvičiek. Podávame ako predjedlo alebo malé pohostenie.

__
Salámovou zmesou plnený údený eidam

Suroviny:
350 g údeného eidamu ● 125 g masla ● 2 tavené syry ● 2 vajcia uvarené natvrdo ● cibuľa ● sterilizovaná uhorka ● 100 g salámy ● lyžička horčice ● 50 g červenej kapie ● 3 lyžice hrášku ● soľ
Recept: Kocku údeného syra zabalíme do mikroténového vrecka (na vrecku uviažeme uzol) a varíme vo vode asi 15 minút. Ešte horúci syr vyberieme z vrecka a rozvaľkáme na plát. Počas varenia syra pripravíme plnku tak, že vajcia, salámu, cibuľu, uhorku a kapiu nakrájame na malé kocky a vymiešame s maslom, tavenými syrmi, horčicou a hráškom. Plnku rozotrieme na plát syra, ktorý zrolujeme, zabalíme do alobalu a na niekoľko hodín odložíme do chladničky. Roládu nakrájame na asi 5 mm hrubé plátky a poukladáme na misu.

__
Smažené ovčie korbáčiky

Suroviny:
syrové korbáčiky (údené alebo neúdené) ● vajce ● múka ● strúhanka ● olej na vyprážanie
Recept: Syrové korbáčiky obalíme v múke, rozšľa­hanom vajci a strúhanke. Vyprážame na horúcom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a tatárskou omáčkou. Alebo len tak ako chuťovku.

__
Smažený syr v
listoch kelu
Suroviny:
8 listov kelu ● soľ ● 200 g syra ● 50 g hladkej múky ● 2 vajcia ● 50 g strúhanky ● olej
Recept: Vo vriacej osolenej vode povaríme umyté listy kelu, scedíme a položíme na dosku. Hrubú časť listov jemne naklepeme, aby boli poddajné. Na každý list dáme plátok syra, zvinieme a previažeme niťou. Závitky obalíme múkou, vajcami, strúhankou a v horúcom oleji vyprážame. Podávame so zemiakmi.

__
Smažený zázrivský oštiepok so šunkou

Suroviny:
oštiepok ● 100 g strojovej šunky ● vajce ● 2 surové zemiaky ● 100 ml svetlého piva ● 200 g hladkej múky ● lyžička mletého korenia ● lyžička mletej papriky ● petržlenová vňať na ozdobu
Recept: Oštiepok nakrájame na kolieska s hrúbkou asi pol centimetra, každé mierne okoreníme a opaprikujeme z jednej strany. Medzi dve kolieska vložíme plátok šunky a obalíme hladkou múkou. Takto pomúčené vložíme do cestíčka, ktoré pripravíme z hladkej múky, vajca, nastrúhaných zemiakov a trošky svetlého piva. Obalené cestíčkom vyprážame na horúcom oleji z oboch strán. Vypražený oštiepok ozdobíme kúskom petržlenovej alebo zelerovej vňate.

__
Syrová plnka s
bazalkou a olivami
Suroviny:
100 g nastrúhaného tvrdého syra ● 4 žemle ● hrnček mlieka ● vajce ● 80 g zelených alebo čiernych olív ● lyžička sušenej bazalky ● štipka kypriaceho prášku do pečiva ● olivový olej (alebo stolový)
Recept: Žemle nakrájame na drobné kocky, zľahka polejeme mliekom a necháme ho vsiaknuť do žemlí. Syr, nadrobno nakrájané olivy, vajce, bazalku a kypriaci prášok zmiešame dohromady a pridáme žemle. Túto zmes vložíme do olejom vymasteného pekáča a upečieme do zlatista.

__
Syrový šalát s jogurtom

Suroviny: 4 plátky eidamu nebo ementálu ● 2 jablká ● 2 pomaranče ● biely jogurt ● štipka cukru ● citrónová šťava
Recept: Jablká a pomaranče olúpeme a spolu so syrom nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme štipku cukru, polejeme jogurtom a zľahka premiešame. Podávame chladené.

__
Tvarôžky v smotane

Suroviny:
2 balíčky olomouckých syrčekov ● smotana ● mletá paprika ● rasca
Recept: Olomoucké syrčeky nakrájame na drobné kúsky, pridáme štipku mletej papriky, štipku rasce a všetko zalejeme smotanou. Uložíme do chladničky na 1 – 2 dni, občas premiešame. Podávame s chlebom alebo pečivom.

__
Vaječná syrová nátierka s
odľahčenou majonézou
Suroviny:
3 natvrdo uvarené vajcia ● 2 hermelíny (enciány) ● 3 lyžice odľahčenej majonézy s jogurtom ● hrsť petržlenovej vňate ● čerstvo mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Vajíčka a hermelíny nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme majonézu a hrsť na drobno nasekanej petržlenovej vňate, dochutíme čerstvo mletým čiernym korením a soľou a zamiešame. Necháme asi dve hodiny odležať v chladničke, potom môžeme podávať na chlebíčkoch alebo jednohubkách.

__
Vykostené kuracie stehienko v
tavenom syre
Suroviny:
500 g vykosteného kuracieho stehna ● vajce ● lyžica škrobovej múčky ● soľ ● zmes korenia na pečené kurča ● olej na pečenie ● 200 g taveného syra ● 250 ml mlieka (smotany) ● provensálské bylinky ● 300 g mrazenej zeleniny ● 80 g cibule ● 40 g masla
Recept: Mäso nakrájame na rovnaké kúsky, premiešame s vajcom, korením, soľou a škrobovou múčkou. Necháme hodinu odležať v chlade a potom na panvici zo všetkých strán prudko opečieme. Do teplého mlieka vložíme tavený smotanový syr a necháme ho na miernom ohni zvoľna rozpustiť. Potom pridáme provensálske korenie a privedieme do varu. Touto omáčkou zalejeme kuracie mäso a podávame.

__
Vyprážaný encián s
ananásom
Suroviny:
2 enciány ● 2 kolieska sterilizovaného ananásu ● múka ● vajíčka ● strúhanka ● olej
Recept: Encián prekrojíme na dva plátky, medzi ktoré vložíme koliesko ananásu. Plátky poriadne stlačíme, obalíme v múke, vajci a strúhanke a vyprážame.

__
Zeleninovo - syrový kysnutý koláč

Suroviny: 250 g hladkej múky ● 10 g droždia ● 250 g cukety ● 100 g cibule ● 150 g papriky ● 100 g syra parmezán ● drvené čierne korenie ● olej ● oregano ● soľ  
Recept: Do misy preosejeme múku, osolíme a do jamky rozdrobíme droždie, ktoré zalejeme 150 ml vlažnej vody. Keď droždie nakysne, vymiesime cesto, ktoré necháme znovu vykysnúť. Do vymastenej formy rozložíme cesto a posypeme nakrájanou zeleninou. Po treťom vykysnutí pečieme v stredne vyhriatej rúre a krátko pred dokončením posypeme syrom, ktorý necháme rozpustiť. Podávame so silným červeným vínom.

__
Zeleninový syr so smotanou a kôprom

Suroviny:
600 g tvrdého údeného syra ● 100 g múky ● olej ● 300 ml kyslej smotany ● strúčik cesnaku ● viazanička kôpru ● viazanička petržlenovej vňate ● soľ ● mleté biele korenie ● šalátová uhorka ● 2 paradajky ● 2 biele papriky ● 3 rôznofarebné kalifornské papriky ● 2 červené cibule
Recept: Syr pokrájame na hrubšie plátky, obalíme ich v múke a z oboch strán krátko opečieme na oleji (nie príliš horúcom). Uhorku, cibuľu, paradajky a všetky papriky nakrájame na väčšie kúsky, zľahka osolíme a opražíme na rozpálenom oleji. Smotanu dobre vymiešame, osolíme, okoreníme, ochutíme prelisovaným cesnakom a nadrobno posekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Na opražený syr dáme zeleninu a polejeme ochutenou smotanou.

TOPlist