Lacné recepty

recepty

Pirohy zo zemiakového cesta plnené tvarohom

Suroviny: 
asi 1 kg surových zemiakov ● balenie tvarohu ● cibuľa ● vajce ● soľ
Recept: 
Surové zemiaky nastrúhame najemno a osolíme. Tvaroh vymiešame s nadrobno pokrájanou cibuľkou, celým vajíčkom a takisto osolíme. Do dlane dáme hrsť zemiakov, trochu z nich vyžmýkame vodu, ale nie úplne. Hmotu rozotrieme po dlani, na polovicu dáme tvaroh, priklopíme a s pomocou druhej ruky urobíme kapsu. Takto urobené pirohy smažíme na tuku ako zemiakové placky.

Ďalšie lacné recepty:

Bazalková cuketa so zemiakmi a cesnakom
Cesnakové čevabčiči z miešanej zeleniny
Cestoviny gnocchi so šalviou za groš
Cibuľové zemiaky so slaninou
Cuketové rezance s cesnakom a syrom
Dedinské zemiakovo - tvarohové placky
Diétna cuketová plnka so syrom a salámou
Drobné kurča s paradajkami a kyslou smotanou
Dusená kuracina s mrkvou a zemiakmi
Fazuľkové špagety s rajčinami a bazalkou
Hrozienková brokolicová dobrota
Jednoduché placky z brokolice
Kabanosové rezance s kyslou kapustou
Karibská paradajková ryža so zelenou paprikou
Kel s údeným vareným bôčikom
Kúsky bôčika v kyslej kapuste
Kyslá lacná fazuľová dobrota s kečupom
Lacné cestoviny s párkom a pórom
Lacné zemiakové knedle s hubami
Listové kapustové rolky s cesnakom a ryžou
Malý kel s mletým mäsom
Mäsitá knedľa zo zemiakov
Mäsité rizoto s hubami
Mleté guľôčky v paradajkovej omáčke
Muškátové buchtičky z karfiolu
Muškátový baltský mletý rezeň z bôčika
Nákyp z mrazeného špenátu so slaninou a salámou
Neapolské feferónkové držky
Nórsky lacný pangasius so zemiakmi a mrkvou
Ostrá kečupová kuracia pečeň
Petržlenové kroketky zo zemiakov
Ragú z bravčových obličiek s cesnakom
Rezne z mrazeného špenátu so zemiakmi
Rizoto so zeleninou a pšeničnými krúpami
Rybacie placky zo zemiakmi
Rybie filé zapečené s plesňovým syrom
Sedliacke kyslé zemiaky so smotanou
Skromná zemiaková kaša
Skromné gule zo zeleru so sójovým mäsom
Skromné kelové šampiňóny
Skromné ovsené mrkvové placky
Smotanové špenátové lievance
Stredomorské ryžové placky s olivami
Syrové makaróny s cuketou
Šestákové kolienka s kabanosom
Šľahačkové špagety s eidamom a pórom
Špenátový zemiakový nákyp
Šporovlivý kurací perkelt
Šunkové špagety s cesnakom
Tvarohový ryžový nákyp s pikantným džemom
Úsporná blesková cibuľová omáčka
Úsporná špenátová omeleta
Vajcové zapečené zemiaky so syrom a s hráškom
Varená ryža s mletými lieskovcami
Vidiecka hrachová kaša s párkami
Voňavá rajčinová ryža
Zapečené varené zemiaky so syrom a s hráškom
Zemiakovo - fazuľové fašírky
Zemiaky so sladkou smotanou a syrom

__
Bazalková cuketa so zemiakmi a cesnakom

Suroviny:
2 cukety ● 1 kg zemiakov ● 5 strúčikov cesnaku ● čierne korenie ● soľ ● rasca ● 3 vajcia ● hladká múka ● majorán ● čerstvá bazalka nakrájaná
Recept: Cuketu olúpeme a nastrúhame na hrubšie, rovnako aj zemiaky. Potom prelisujeme cesnak, pridáme korenie, soľ, rascu, majorán, vajcia a nasekanú bazalku a všetko dobre premiešame. Podľa potreby pridáme múku a strúhanku. Vymastíme si zapekacie misu a všetko do nej vlejeme a zarovnáme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a upečieme.

__
Cesnakové čevabčiči z
miešanej zeleniny
Suroviny:
0,5 kg miešanej zeleniny (čerstvej alebo mrazenej) ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 - 3 vajcia ● mleté čierne korenie ● soľ ● 8 PL smotany ● 3/4 hrnčeka polohrubej múky ● jemná strúhanka ● olej
Recept: Zeleninu uvaríme v osolenej vode domäkka a necháme vychladnúť. Vychladnutú pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo nadrobno nasekáme, pridáme na malé kocky nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a soľ, mleté korenie, vajcia, smotanu, múku a vypracujeme tuhšiu hmotu. Necháme ju chvíľu odstáť. Potom z nej tvarujeme valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame v horúcom oleji. Podávame so zemiakmi a tatárskou omáčkou.

__
Cestoviny gnocchi so šalviou za groš

Suroviny:
2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● hrsť nakrájaných paradajok alebo 2 PL pretlaku ● soľ ● čierne korenie ● 600 g cestovín gnocchi ● šalvia ● nahrubo nakrájaný syr
Recept: Cibuľu a cesnak nakrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s paradajkami. Omáčku privedieme do varu, okoreníme a asi 5 minút povaríme. Gnocchi uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale cestovín. Zlejeme ich a necháme odkvapkať. Omáčku znova dochutíme. Gnocchi premiešame s omáčkou a ozdobíme syrom.

__
Cibuľové zemiaky so slaninou

Suroviny:
0,5 kg zemiakov ● 2 cibule ● 3 PL masla ● 200 g slaniny ● korenie na americké zemiaky
Recept: Zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu olúpeme, nakrájame na kolieska a premiešame so zemiakmi. Slaninu pokrájame na malé kocky a zmiešame so zemiakmi a cibuľou. Okoreníme, navrch naukladáme maslo a pečieme domäkka a dozlatista.

__
Cuketové rezance s
cesnakom a syrom
Suroviny:
balíček cestovín (široké rezance, špagety, vretienka) ● 800 g cukety ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● mleté čierne korenie ● olej ● soľ ● 100 - 150 g nastrúhaného syra
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Cukety opláchneme, mladé kúsky nemusíme lúpať, staršie olúpeme a nakrájame na plátky alebo kocky. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a olúpané strúčiky cesnaku, pridáme cuketu, opäť osmažíme, osolíme, okoreníme a zakryté podusíme. Do mäkkej cukety pridáme uvarené rezance a premiešame. Podávame posypané strúhaným syrom.

__
Dedinské zemiakovo - tvarohové placky

Suroviny: 0,5 kg mäkkého tvarohu ● 250 g nastrúhaných zemiakov ● 150 g hladkej múky ● vajce ● soľ
Recept: Zo surovín vytvoríme cestíčko. Plech vyložíme papierom na pečenie a z cesta tvoríme 5 - 7 mm hrubé placky, ktoré ukladáme na papier na pečenie. Necháme ich piecť pri 200 °C. Po 20 minútach tvarohové placky obrátime a dopečieme z druhej strany. Na povrchu by placky mali byť chrumkavé a vnútri by mali zostať mäkké.

__
Diétna cuketová plnka so syrom a salámou

Suroviny:
2 menšie cukety ● 2 veľké cibule ● 300 g diétnej salámy ● 150 g tvrdého syra ● 200 g hrubej múky ● 6 PL oleja ● prášok do pečiva ● 4 vajcia ● soľ ● čierne korenie
Recept: Umyté cukety nastrúhame aj so šupkou a premiešame s nastrúhaným syrom, salámou nakrájanou na kocky, nadrobno nakrájanou cibuľou, žĺtkami, olejom a múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Osolíme, okoreníme a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Zmes zarovnáme do vymasteného a múkou vysypaného pekáča a v predhriatej rúre upečieme dozlatista - asi 30 minút pri 190 °C. Výborne chutí teplé i studené.

__
Drobné kurča s
paradajkami a kyslou smotanou
Suroviny:
malé kurča ● soľ ● čierne korenie ● 80 g masla ● 20 g oleja ● 4 PL kyslej smotany ● 5 veľkých paradajok ● voda alebo víno ● zelená petržlenová vňať
Recept: Kurča rozštvrtíme, dieliky naklepeme, osušíme, okoreníme a vložíme kožou dolu na rozpálených 20 g masla s olejom. Osmažíme aj po stranách dohneda, osolíme a zalejeme kyslou smotanou. Prikryjeme pokrievkou a dusíme, až kým je kurča mäkké. Ak je potrebné, tak ho podlejeme trochou vody alebo vína. Paradajky rozkrájame na polovičky, osolíme a okoreníme ich a osmažíme ich reznou stranou nadol na druhej rozohriatej panvici so zvyšným maslom. Kurča položíme na nahriatu servírovací misu, obložíme ho paradajkami a zalejeme vydusenou šťavou. Všetko posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou alebo cestovinami.

__
Dusená kuracina s
mrkvou a zemiakmi
Suroviny:
750 g mrkvy ● 200 g kuracieho mäsa ● cibuľa ● PL oleja ● mletá rasca ● soľ
Recept: Na oleji osmažíme pokrájanú cibuľu a na rezance nakrájané mäso, osolíme, okoreníme a podusíme. Pridáme očistenú na kolieska nakrájanú mrkvu, podlejeme a dusíme domäkka.

__
Fazuľkové špagety s
rajčinami a bazalkou
Suroviny:
0,5 kg zelených strukov fazuľky ● 300 g špagiet ● 300 g paradajok ● 2 menšie strúčiky cesnaku ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 2 bobkové listy ● 100 g nastrúhaného syra ● 4 PL olivového oleja ● čierne korenie ● soľ ● bazalka
Recept: Fazuľkové struky očistíme a uvaríme v slanej vode. Paradajky sparíme a ošúpeme, nakrájame na kocky a časť necháme bokom. Špagety uvaríme podľa návodu. Bazalku umyjeme a lístky otrháme, opäť necháme časť bokom (na ozdobenie). Nakrájané paradajky rozmixujeme spoločne s cesnakom, bazalkou, vmiešame paradajkový pretlak, syr, olivový olej, osolíme a okoreníme. Špagety aj s fazuľkou scedíme a zmiešame dohromady. Podávame poliate omáčkou, posypané syrom, zostávajúcimi paradajkami a ozdobíme bazalkou.

__
Hrozienková brokolicová dobrota

Suroviny:
karfiol ● brokolica ● 300 ml mäsového vývaru ● 100 g hrozienok ● téglik kyslej smotany ● kl karí ● pomaranč ● soľ ● cukor ● škrob na zahustenie
Recept: Ružičky karfiolu a brokolice (pol na pol) uvaríme v masovom vývare takmer domäkka. Pridáme umyté hrozienka a prilejeme omáčku z kyslej smotany, karí, šťavy z pomaranča, štipky soli a cukru a škrobu na zahustenie. Pár minút povaríme a podávame s ryžou.

__
Jednoduché placky
z brokolice
Suroviny:
brokolica ● 6 PL polohrubej múky ● 2 vajcia ● soľ
Recept: Brokolicu si uvaríme v osolenej vode do polo mäkka. Vychladnutú ju vidličkou roztlačíme, pridáme žĺtky, múku a dobre premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Dosolíme podľa chuti. Placky vyprážame z oboch strán dozlatista v rozpálenom oleji.

__
Kabanosové rezance s
kyslou kapustou
Suroviny:
kyslá kapusta ● cibuľa ● 300 g kabanosu ● široké rezance ● 3 strúčiky cesnaku ● masť ● soľ ● korenie
Recept: Na masti ľahko urestujeme cibuľu so salámou, kapustu zlejeme a pridáme k cibuli, dochutíme cesnakom, soľou, korením a krátko urestujeme. Zmiešame s uvarenými rezancami.

__
Karibská paradajková ryža so zelenou paprikou

Suroviny:
kl soli ● strúčik najemno posekaného cesnaku ● 3 PL kukuričného alebo iného rastlinného oleja ● 450 ml ryže ● 900 ml kuracieho vývaru ● 110 ml paradajkového pyré alebo roztlačených konzervovaných rajčiakov (nie kečup) ● 110 ml posekanej zelenej papriky ● 110 ml posekanej cibule
Recept: V hrnci rozohrejeme olej a osmažíme na ňom ryžu dozlata. Pridáme cibuľu, cesnak a papriku a urestujeme ich. Rozmixujeme vývar s paradajkovým pyré alebo paradajkami a soľou. Prilejeme na ryžu a všetko na pomalom ohni dusíme asi 20 minút alebo kým tekutina vsiakne.

__
Kel s
údeným vareným bôčikom
Suroviny:
200 g vareného údeného mäsa (bôčik alebo rebierko) ● polovica kelu ● soľ ● cibuľa ● 30 g tuku ● 300 g hladkej múky ● 2 strúčiky cesnaku ● čierne korenie
Recept: Kel nakrájame nahrubo, podlejeme vriacou osolenou vodou, povaríme a scedíme. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme kel, podlejeme a dusíme domäkka. Potom ju ľahko zaprášime múkou, podlejeme a pridáme na väčšie kocky nakrájané mäso. Chvíľu dodusíme. Pred podávaním vmiešame so soľou rozotrený cesnak. Podávame s chlebom alebo zemiakmi.

__
Kúsky bôčika v
kyslej kapuste
Suroviny:
600 g bôčika s kosťou ● 300 g kyslej kapusty ● rasca ● voda ● soľ
Recept: Mäso umyjeme a nakrájame na kúsky (asi po 150 g). Jednotlivé kúsky osolíme a dáme do pekáča kožou dolu tak, aby mali okolo seba miesto. Okolo každého kúsku mäsa aj k stenám pekáča rozložíme kyslú kapustu. Podlejeme vodou a mäso posypeme rascou. Dáme piecť do rúry pri teplote 190 °C, až kým je mäso mäkké. Podávame s chlebom.

__
Kyslá lacná fazuľová dobrota s kečupom

Suroviny:
2 PL oleja ● cibuľa ● 200 g kečupu ● 2 papriky ● 2 väčšie kyslé uhorky ● 200 g diétnej salámy ● 2 plechovky fazule ● štipka soli ● štipka čierneho korenia
Recept: Nakrájanú cibuľku osmažíme na oleji, na nej urestujeme na kocky nakrájanú diétnu salámu, po chvíli prihodíme na kocky nakrájané papriky a na kocky nakrájané kyslé uhorky. Nakoniec pridáme fazuľu a všetko zalejeme kečupom a necháme podusiť za občasného miešania asi 20 minút. Nakoniec dochutíme soľou a korením. Podávame teplé s pečivom.

__
Lacné cestoviny s párkom a pórom

Suroviny:
250 g šampiňónov ● 100 g nastrúhaného syra ● väčší pór ● 3 vajcia ● 300 g párkov ● 100 ml mlieka ● balíček cestovín ● mleté čierne korenie ● soľ ● olej
Recept: Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky, párky nakrájame na kolieska. Zmiešame a urestujeme na rozohriatom oleji. Pór nakrájame na polkolieska, pridáme ho do zmesi a krátko ho osmažíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme ich. Zapekacie misu vymastíme olejom a na dno nasypeme polovicu cestovín. Na cestoviny pridáme šampiňónovú zmes a prikryjeme zvyšnými cestovinami. V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme aj okoreníme ich a zmesou zalejeme cestoviny. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a v predhriatej rúre pri 185 °C pečieme dozlatista.

__
Lacné zemiakové knedle s hubami

Suroviny:
0,5 kg varených zemiakov ● 250 g hrubej múky ● vajce ● soľ ● Plnka: 300 g húb ● cibuľa ● 2 PL tuku ● soľ ● rasca ● 3 strúčiky cesnaku ● sekaná petržlenová vňať
Recept: Studené zemiaky nastrúhame najemno, zmiešame s múkou, vajcom a soľou. Vypracujeme vláčne cesto, vyvaľkáme ho na plát hrúbky 3 mm a nakrájame na štvorce 10 x 10 cm. Na štvorce naukladáme hubovú zmes. Čerstvé (alebo sterilizované či namáčané sušené) huby nakrájame a posypané rascou dusíme domäkka na osmaženej cibuľke. Vychladnutú zmes osolíme, dochutíme 3 strúčikmi rozotreného cesnaku a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Štvorce preložíme, okraje dobre vidličkou pritlačíme. Knedle vkladáme do vriacej vody a uvaríme ich . Na tanieri posypeme smaženou cibuľkou. Podávame s dusenou kapustou.

__
Listové kapustové rolky s
cesnakom a ryžou
Suroviny:
10 listov kapusty ● 200 g ryže ● 2 cibule ● soľ ● čierne korenie ● 4 strúčiky cesnaku ● olej ● hrnček mäsového vývaru
Recept: Kapustné listy mierne sparíme a necháme vo vode asi 5 minút zmäknúť. Na rozpálenom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a uvarenú ryžu. Po chvíli pridáme cesnak a mäsový vývar. Osolíme, okoreníme a dusíme, kým sa vývar nevyvarí. Na každý kapustový list položíme kopček vychladnutej ryžovej zmesi, list zvinieme, zopneme špáradlami alebo previažeme niťou, pomastíme olejom a dáme zapiecť dozlatista.

__
Malý kel s
mletým mäsom
Suroviny:
600 g mletého mäsa ● menší kel ● vajce ● 100 g strúhanky ● cibuľa ● strúčik cesnaku ● korenie ● soľ
Recept: Kel uvaríme do polomäkka, vytlačíme z neho vodu a pomelieme ho s mäsom. Pridáme vajcia, pretlačený cesnak, strúhanku, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Pripravenú hmotu rozložíme do masťou vymasteného pekáča a upečieme doružova.

__
Mäsitá knedľa zo zemiakov

Suroviny:
200 g studených varených zemiakov ● 2 rožky ● 2 vajcia ● PL hrubej múky ● 2 - 3 PL strúhanky ● štipka soli ● 100 g mletého údeného mäsa ● 50 g rozškvarenej anglickej slaniny
Recept: Do misky nastrúhame zemiaky, pridáme na kocky nakrájané rožky, vajcia, múku, strúhanku, soľ, údené mäso a anglickú slaninu. Cesto riadne vypracujeme dohladka. Vytvoríme šišku a zabalíme ju do mokrého plátenného obrúska, ktorého konce zviažeme niťou. Zhruba 20 minút varíme vo vriacej osolenej vode. Knedľu nakrájame na plátky, omastíme masťou a posypeme osmaženou cibuľkou.

__
Mäsité rizoto s
hubami
Suroviny:
300 g mletého mäsa ● 200 g dlhozrnnej ryže ● 100 g čerstvých húb ● väčšia cibuľa ● mletá sladká paprika ● mletá rasca ● olej ● soľ
Recept: Na oleji necháme urestovať nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridáme mleté mäso, ktoré dobre premiešame. Pridáme soľ, rascu, papriku a huby. Podľa potreby podlejeme trochou vody a dusíme domäkka. Medzitým preberieme ryžu, prepláchneme ju vodou, osolíme a uvaríme obvyklým spôsobom. Nakoniec všetko zmiešame a môžeme podávať.

__
Mleté guľôčky v
paradajkovej omáčke
Suroviny:
0,5 kg mletého bravčového mäsa ● menšia cibuľa ● soľ ● korenie ● 2 žemle ● PL tuku ● bobkový list ● 5 zrniek korenia ● 1 - 2 strúčiky cesnaku ● pol šálky paradajkového pretlaku ● trochu múky ● petržlenová vňať
Recept: K mletému mäsa pridáme na troche tuku urestovanú pokrájanú cibuľu, soľ, žemle, všetko dobre premiešame a na strojčeku znova pomelieme. Potom utvoríme na pomúčenej doske guľôčky o priemere asi 3 cm a na rozpálenom tuku ich zo všetkých strán opečieme. Preložíme ich do kastróla, pridáme k nim paradajkový pretlak, trochu vývaru, nasekaný cesnak, soľ, korenie a dusíme na miernom ohni 10 - 15 minút. Hotový pokrm posypeme petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame dusenú ryžu alebo zemiaky.

__
Muškátové buchtičky z karfiolu

Suroviny:
menší karfiol ● 2 vajcia ● 250 ml mlieka ● strúhanka podľa potreby ● nastrúhaný muškátový oriešok ● petržlenová vňať ● soľ ● tuk na potretie buchtičiek a vymastenie misky
Recept: Karfiol uvaríme do polomäkka, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Vmiešame vajcia, mlieko, korenie, pokrájanú petržlenovú vňať, osolíme a pridáme toľko strúhanky, aby vznikla hustejšia vláčna hmota. Lyžicou z nej vykrajujeme malé buchtičky, kladieme ich do tukom vymastenej zapekacej misky a omastíme na povrchu i stranách ako buchty. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dozlatista.

__
Muškátový baltský mletý rezeň z bôčika

Suroviny:
0,5 kg mletého bôčika ● soľ ● čierne korenie ● štipka muškátového oriešku ● najemno nastrúhaný ● trocha mlieka
Recept: Mleté mäso osolíme a okoreníme, pridáme štipku orieška a zalejeme troškou mlieka, zamiešame a prisypeme ešte nastrúhaný syr. Potom už len obaľujeme v klasickom trojobale a vyprážame na panvici. Podávame so zemiakovou kašou.

__
Nákyp z
mrazeného špenátu so slaninou a salámou
Suroviny:
škatuľka mrazeného špenátu ● 100 g slaniny ● 150 g salámy ● 30 g masla ● cibuľa ● 3 vajcia ● soľ ● korenie ● cesnak ● 100 ml smotany ● masť ● strúhanka
Recept: Mrazený špenát rozkrájame na menšie kúsky a necháme rozmraziť. Na horúcom masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a rozškvaríme slaninu nakrájanú na kocky. Do rozmrazeného a odkvapkaného špenátu vmiešame cibuľu so slaninou, soľ, korenie, pretlačený cesnak a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Polovicu zmesi rozotrieme do vymastenej a strúhankou vysypanej nákypovej formy, pokryjeme salámou nakrájanou na tenké rezance a navrch dáme druhú polovicu špenátovej zmesi. Zalejeme smotanou a v rúre zapečieme.

__
Neapolské feferónkové držky

Suroviny:
10 ml olivového oleja ● mrkva ● pol zeleru ● malá cibuľa ● 1 kg predvarených držiek ● 600 g čerstvých paradajok ● feferónka ● 100 g parmezánu
Recept: Paradajky navrchu narežeme (urobíme krížik), sparíme ich, prepláchneme studenou vodou a olúpeme. Na panvici s olejom urestujeme zeleninu nakrájanú na kocky. Držky nakrájame na väčšie kusy, dáme ich do panvice, zalejeme trochou vody a podusíme. Nakrájané paradajky zbavíme zrniečok a pridáme k držkám, dochutíme nasekanou feferónkou a uvaríme. Ozdobíme nastrúhaným parmezánom.

__
Nórsky lacný pangasius so zemiakmi a mrkvou

Suroviny:
0,5 kg pangasia ● 6 stredných zemiakov ● 2 mrkvy ● pol väčšieho póru ● 2 kyslé smotany ● pažítka ● kôpor ● 200 g tvrdého syra ● korenie na ryby ● rasca ● soľ ● korenie ● tuk na vymastenie formy
Recept: Pekáč vymastíme tukom, naukladáme doň na kolieska nakrájané zemiaky, osolíme a posypeme rascou. Na panvici na masle opražíme nastrúhanú mrkvu s pórom. Túto zmes naložíme na zemiaky. Pangasia posypeme korením na ryby, rascou a položíme na zmes mrkvy s pórom do pekáča. Dáme zapiecť na 15 minút pri 200 °C. Medzitým si pripravíme omáčku z 2 kyslých smotán, kôpru a pažítky, soli a korenia. Syr nastrúhame. Po 15 minútach navŕšime na rybu omáčku a posypeme ju syrom. Pečieme asi 40 minút.

__
Ostrá kečupová kuracia pečeň

Suroviny:
0,5 kg kuracej pečene ● strúčik cesnaku ● cibuľa ● 4 PL ostrého kečupu ● 4 PL jemného kečupu ● PL masla ● kl sušeného tymianu ● pol kl grilovacieho korenia ● pol kl pálivej papriky ● 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate ● olej ● soľ ● 3 klinčeky ● voda ● soľ
Recept: Ryžu prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a potom ju dáme variť do mierne osolenej vody s klinčekmi Slnečnicový olej rozpálime na panvici, nasypeme na kocky nakrájanú cibuľu a 4 minúty restujeme, pridáme na plátky pokrájaný cesnak a po chvíli pridáme aj očistenú pečeň nakrájanú na kúsky. Po 15 minút opekania pečeň osolíme, pridáme tymian, grilovacie korenie, pálivú papriku a premiešame Na záver pridáme oba kečupy, necháme všetko prehriať a vmiešame petržlenovú vňať.

__
Petržlenové kroketky zo zemiakov

Suroviny:
800 g zemiakov ● 2 žĺtky ● 50 g hrubej múky ● štipka soli ● 3 stonky petržlenovej vňate ● 100 g strúhanej žemle ● 350 g oleja
Recept: Olúpané zemiaky uvaríme v slanej vode domäkka a prelisujeme. Pridáme žĺtky, hrubú múku, štipku soli a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Vypracujeme zemiakové cesto, z ktorého vykrojíme malé placky alebo valčeky - zemiakové kroketky. Obalíme ich v strúhanke a usmažíme na rozohriatom oleji v panvici dozlatista.

__
Ragú z
bravčových obličiek s cesnakom
Suroviny:
500 - 600 g bravčových obličiek ● 0,5 l mlieka ● 80 g údenej slaniny ● PL masti ● veľká cibuľa ● 3 - 4 strúčiky cesnaku ● kl rasce ● soľ ● čierne korenie ● PL hladkej múky
Recept: Obličky umyjeme v studenej vode, vložíme do misy alebo kastróla a zalejeme mliekom, aby boli ponorené a necháme máčať najlepšie do druhého dňa, minimálne 2 hodiny. Potom ich opláchneme, odblaníme, rozpolíme, vykrojíme z nich močovody a nakrájame na plátky. Nakrájané obličky vložíme do sitka, sparíme horúcou vodou, dôkladne prepláchneme teplou vodou a necháme odkvapkať. V hrnci rozškvaríme na masti na kocky nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku, nasekaný cesnak, rascu a opražíme dozlatista. Pridáme pripravené obličky, premiešame, podlejeme vodou, osolíme, okoreníme a dusíme bez pokrievky do polomäkka. Potom necháme vydusiť všetku vodu a ľadvinky zaprášime PL múky. Za stáleho miešania múku opražíme, zalejeme vlažnou vodou, dobre rozmiešame a na miernom ohni varíme, kým obličky nezmäknú a šťava nie je prevarená. Podľa potreby podlievame vodou a nakoniec osolíme a okoreníme.

__
Rezne z
mrazeného špenátu so zemiakmi
Suroviny:
300 g mrazeného špenátového pretlaku ● 3 väčšie uvarené zemiaky ● 2 strúčiky cesnaku ● čierne korenie ● soľ
Recept: Špenát necháme rozmraziť. Uvarené studené zemiaky nahrubo nastrúhame a zmiešame ich s rozmrazeným špenátom, prelisovaným cesnakom, podľa chuti korením a soľou. Vzniknuté cestíčko podľa potreby zahustíme strúhankou. Tvarujeme placky, namáčame ich v rozšľahanom vajci a obaľujeme v strúhanke. V rozpálenom tuku vyprážame dozlata.

__
Rizoto so zeleninou a
pšeničnými krúpami
Suroviny:
400 g pšeničných krúp ● 2 PL oleja ● kl masla ● 4 jarné cibuľky ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 l vody ● 400 g čerstvej sezónnej zeleniny (mrkva, pór, zeler, kaleráb) ● soľ ● mleté čierne korenie ● štipka mletej rasce ● štvrť kl mletého zázvoru ● štvrť kl mletého rozmarínu
Recept: Krúpy vyperieme a necháme odkvapkať. V hrnci rozohrejeme PL oleja, vsypeme krúpy, za stáleho miešania ich urestujeme a zalejeme väčším množstvom vody. Pridáme očistenú cibuľku aj s vňaťou, osolíme, uvedieme do varu a varíme pod pokrievkou domäkka. Medzitým si zeleninu nakrájame nadrobno. V kastróle speníme na zvyšnom oleji najemno pokrájanú zvyšnú cibuľu a nasekaný cesnak. Vsypeme zeleninu, osmažíme, osolíme, okoreníme, okoreníme a opekáme na miernejšom ohni, kým zelenina neskrehne. Krúpy zlejeme, premiešame so zeleninou, kl masla a podávame.

__
Rybacie placky zo zemiakmi

Suroviny:
250 g rybieho mäsa bez kostí ● 250 g uvarených zemiakov ● 2 PL rozpusteného masla ● 2 vajcia ● strúhanka ● PL tekutého korenia maggi
Recept: Rybie mäso rozobrané na kúsky vmiešame do roztlačených zemiakov. Pridáme maggi, maslo a našľahané žĺtky. Urobíme malé placky, ktoré obalíme v našľahaných bielkoch, potom v strúhanke a nakoniec ich vypražíme.

__
Rybie filé zapečené s
plesňovým syrom
Suroviny:
asi 0,5 kg rybieho filé ● maslo ● soľ ● rasca ● téglik hustej kyslej smotany ● 100 g nivy
Recept: Rybie filé osolíme a posypeme rascou, dáme do pekáča, poukladáme naň kúsky masla a v rúre zapečieme asi 15 minút. Medzitým nastrúhame nivu a zmiešame ju s kyslou smotanou. Lyžicou navrstvíme na filé a dáme znovu piecť, kým sa na povrchu nezačnú robiť zlatohnedé škvrny.

__
Sedliacke kyslé zemiaky so smotanou

Suroviny:
1 kg zemiakov ● PL octu ● téglik kyslej smotany ● 300 ml mlieka ● 15 g masla ● 3 PL hladkej múky ● kocka bujónu ● soľ ● kôpor
Recept: Najprv si uvaríme zemiaky v šupke a necháme ich trochu vychladnúť, potom zemiaky olúpeme a nakrájame na kolieska. Medzitým si pripravíme zápražku z masla a múky, zalejeme ju vodou, mliekom, pridáme bujón, soľ a povaríme. Ku koncu vmiešame kyslú smotanu a kôpor. Vmiešame plátky zemiakov. Nakoniec zemiaky nakyslo dochutíme octom a ešte chvíľu povaríme.

__
Skromná zemiaková kaša

Suroviny:
2 kg zemiakov ● 2 PL masla ● mlieko podľa potreby ● 150 g nadrobno nakrájanej šunky ● soľ ● štvrť kl čerstvo mletého korenia štyroch farieb ● sušená pažítky ● 200 g nastrúhaného syra
Recept: Najprv olúpané zemiaky rozkrájame a uvaríme v osolenej vode. Na panvici rozohrejeme 2 PL masla a pridáme nadrobno pokrájanú šunku. Šunka sa nesmie smažiť, len ľahko prehriať. Uvarené zemiaky scedíme a s mliekom rozmixujeme na hustejšiu jemnú kašu. Potom pridáme na masle prehriatu šunku a vmiešame sušenú pažítku, čerstvo pomleté korenie štyroch farieb, podľa chuti soľ a dobre zmes premiešame. Kašu preložíme do pekáča, zasypeme strúhaným syrom, dáme do rúry a mierne zapečieme, kým sa syr roztečie a trochu chytí farbu.

__
Skromné gule zo zeleru so sójovým mäsom

Suroviny:
0,5 kg mletého sójového mäsa ● pohár sladkokyslej kapusty ● väčší zeler ● soľ ● čierne korenie ● paprika ● olej ● pohár vody
Recept: Namočené a zomleté sójové mäso premiešame s korením a nastrúhaným surovým zelerom. Z tejto zmesi tvoríme gule s priemerom asi 7 cm. Medzitým si do pekáča vložíme sladkokyslú kapustu, posypeme ju paprikou a na to vložíme vytvorené gule. Ľahko podlejeme olejom a vodou. Pečieme asi 30 - 45 minút. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Skromné kelové šampiňóny

Suroviny:
1 kg kelu ● 300 g šampiňónov ● 2,5 PL masla ● 3 cibule ● soľ ● čierne korenie ● oregano ● tymian
Recept: Vonkajšie listy kelu odstránime, vyrežeme koštiaľ, kel rozkrojíme na osminy a každú nakrájame asi na 2 cm hrubé prúžky, umyjeme, necháme dobre odkvapkať. Maslo rozpustíme, pridáme kel, za občasného miešania necháme zľahka zhnednúť. Cibuľu olúpeme, nakrájame a pridáme ku kelu. Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky, pridáme ku kelu a krátko podusíme. Okoreníme korením, drveným oreganom, tymianom, osolíme a prelejeme 200 ml vriacej vody. Zeleninu dusíme pod pokrievkou 15 minút.

__
Skromné ovsené mrkvové placky

Suroviny:
4 mrkvy ● 4 zemiaky ● 5 PL ovsených vločiek ● vajce ● cibuľa ● malý biely jogurt ● cukor ● olej ● čierne korenie ● soľ
Recept: Mrkvu a zemiaky nastrúhame nahrubo. Pridáme ovsené vločky, vajcia, soľ a korenie. Všetko zamiešame a necháme chvíľku odstáť, aby vločky nasiakli. Potom tvarujeme malé placky a smažíme ich v horúcom oleji. Na polievanie zmiešame omáčku z jogurtu, soli, korenia, cibule a cesnaku.

__
Smotanové špenátové lievance

Suroviny:
balíček špenátu ● 2 vajcia ● kúsok masla ● soľ ● čierne korenie ● téglik kyslej smotany ● štipka prášku do pečiva ● hladká múka podľa potreby ● tvrdý syr
Recept: Do rozmrazeného špenátu zamiešame žĺtky, soľ, korenie, smotanu, prášok do pečiva a zahustíme múkou na potrebnú hustotu cesta ako na lievance. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Smažíme z oboch strán na rozpálenom oleji. Ešte horúce lievance posypeme nastrúhaným syrom.

__
Stredomorské ryžové placky s olivami

Suroviny:
160 g guľatozrnnej ryže ● 80 g tvarohu ● PL olivového oleja ● 200 ml piva ● 160 g syra ● 50 g olív bez kôstky ● 3 PL sezamu ● štipka soli ● štipka koriandru ● sladká paprika ● olej
Recept: Najprv zmiešame olivový olej, tvaroh, ryžu a pivo a necháme 10 - 30 minút odležať. Olivy so syrom a sezamom pridáme k odležanej zmesi. Okoreníme soľou, koriandrom a sladkou paprikou. Na panvici rozohrejeme olej a pomocou polievkovej lyžice tvoríme a smažíme placky.

__
Syrové makaróny s cuketou

Suroviny:
0,5 kg makarónov ● 150 g nastrúhaného syra ● 0,5 l mlieka ● 8 paradajok ● cuketa ● 50 g hladkej múky ● 50 g masla ● soľ ● čierne korenie ● niekoľko lístkov bazalky
Recept: Makaróny uvaríme v osolenej vode podľa návodu. Na masle osmažíme múku, opatrne vmiešame mlieko a necháme prejsť varom. Pridáme 100 g syra, osolíme a okoreníme. Paradajky a cuketu umyjeme, paradajky nakrájame na osminky, cuketu na plátky. Pekáčik vymastíme maslom a striedavo vrstvíme uvarené cestoviny a zeleninu. Zalejeme omáčkou a zvyškom syra. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 35 minút. Hotové ozdobíme lístkami bazalky a podávame.

__
Šestákové kolienka s kabanosom

Suroviny:
vrecko cestovín (kolienka, mušličky) ● 300 g kabanosu ● 4 vajcia ● 50 ml mlieka ● tuk na vymastenie pekáča ● strúhanka na vysypanie pekáča ● olej ● soľ
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu v dostatočnom množstve osolenej vody. Medzitým nakrájame salámu na kúsky, ktoré potom trochu urestujeme na oleji. Po uvarení scedené cestoviny zmiešame so salámou a dáme do vymasteného a vysypaného pekáča zapiecť na 10 minút do rozohriatej rúry na 190 °C. Kým sa nám zapečú, pripravíme si do hrnčeka vajcia, trochu soli a mlieko a všetko riadne rozšľaháme. Rozmiešané vajcia s mliekom nalejeme na cestoviny a necháme ešte niekoľko minút zapiecť.

__
Šľahačkové špagety s
eidamom a pórom
Suroviny:
balíček špagiet ● 3 póry ● 250 ml šľahačky ● 150 g eidamu ● soľ ● čierne korenie ● olej
Recept: Pór nakrájame na kolieska a osmažíme na oleji, chvíľku podusíme a prilejeme šľahačku. Necháme prejsť varom, osolíme a okoreníme. Špagety vložíme do vriacej osolenej vody a povaríme 8 - 9 minút, potom vodu scedíme. Na tanieri prelejeme špagety pórovou omáčkou a posypeme najemno nastrúhaným eidamom.

__
Špenátový zemiakový nákyp

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 0,5 kg listového špenátu ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 vajcia ● 200 g kyslej smotany ● 3 PL oleja ● 250 ml mlieka ● červená paprika ● soľ ● čierne korenie ● tuk na vymastenie pekáča
Recept: Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky. Osolíme a pokvapkáme trochou mlieka. Na oleji osmažíme najemno posekanú cibuľu a cesnak, pridáme pokrájaný špenát a pár minút podusíme. Osolíme a okoreníme. Pekáčik vymastíme tukom a dno vyložíme polovicou zemiakov. Na ne nalejeme zmes špenátu, položíme druhú vrstvu zemiakov a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C. Po desiatich minútach zalejeme vajcom, ktoré sme rozšľahali s kyslou smotanou a mliekom. Pečieme 15 minút. Hotové posypeme najemno nakrájanou paprikou a podávame.

__
Šporovlivý kurací perkelt

Suroviny:
malé kurča ● PL masla ● cibuľa ● bobkový list ● kl mletej papriky ● 20 g hladkej múky ● pol kl soli
Recept: Kurča rozdelíme na menšie porcie. Cibuľu nasekáme najemno a speníme ju na masle. Pridáme kúsky kurčaťa a z oboch strán ich opečieme. Pridáme mletú papriku a veľmi krátko ju urestujeme. Podlejeme vodou, pridáme bobkový list a soľ. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 30 minút. Potom mäso vyberieme a uchováme v teple. Vyberieme aj bobkový list a šťavu zaprášime múkou a povaríme ju päť minút.

__
Šunkové špagety s cesnakom

Suroviny: 250 g špagiet ● 200 g šunky ● 4 strúčiky cesnaku ● smotana ● 2 vajcia ● syr na posypanie ● soľ
Recept: Kým si v hrnci v osolenej vode s kvapkou oleja uvaríme špagety, rozohrejeme panvicu, na ktorú vložíme šunku nakrájanú na kocky a cesnak nakrájaný na plátky. Keď začnú voňať, odstavíme panvicu na miesto hrnca a špagety po scedení nasypeme na panvicu a so zmesou premiešame. V hrnčeku si rozmiešame smotanu s dvoma vajcami a nalejeme na špagety. Zohrejeme a posypeme strúhaným syrom.

__
Tvarohový ryžový nákyp s
pikantným džemom
Suroviny:
150 g ryže ● 750 ml mlieka ● 2 PL cukru ● soľ ● 2 PL pikantného džemu ● balíček tvarohu ● vanilkový cukor ● 3 vajcia ● PL hrozienok
Recept: Z mlieka, cukru a sparenej ryže uvaríme kašu. Pridáme soľ a necháme vychladnúť. Potom hmotu rozložíme do maslom vymastenej zapekacej misy, potrieme ju džemom a pokryjeme tvarohom ušľahaným s vanilkovým cukrom, žĺtkami, hrozienkami a zmiešaným so snehom z bielkov. Pečieme pomaly asi 40 minút.

__
Úsporná blesková cibuľová omáčka

Suroviny:
cibuľa ● kocka bujónu ● 200 – 300 ml vody ● 1 - 2 PL polohrubej múky ● olej alebo masť ● korenie podľa chuti
Recept: Cibuľu nasekáme nadrobno a dáme na masť. Keď začne zlatnúť, podlejeme ju asi 100 ml vody a pridáme k nej kocku bujónu. Počkáme, kým sa bujón rozpustí, medzitým dobre rozmiešame v studenej vode polohrubú múku, potom ju postupne a za stáleho miešania lejeme do cibuľového bujónu. Varíme asi 5 minút, až kým dostaneme hladkú omáčku, ktorú podľa chuti okoreníme čiernym korením, rascou, novým korením a podobne. Podávame s chlebom.

__
Úsporná špenátová omeleta

Suroviny:
4 PL čerstvo nasekaného lístkového špenátu ● 12 vajíčok ● olej ● soľ
Recept: Na panvici rozohrejeme olej. Vajcia rozmiešame (na každú porciu po 3), osolíme a prilejeme na rozpálenú panvicu, necháme, najlepšie pod pokrievkou, zapiecť. Do stredu každej omelety dáme PL špenátu, preložíme ju a na miernom ohni dopečieme.

__
Vajcové zapečené zemiaky so syrom a s hráškom

Suroviny:
6 veľkých uvarených zemiakov ● 3 vajcia ● 50 g syra ● 5 PL hrášku ● 30 g masla ● pol šálky mlieka ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Pekáč vymastíme tukom, vyložíme osolenými plátkami uvarených zemiakov, ktoré posypeme 2 varenými posekanými vajcami, strúhaným syrom, zelenou petržlenovou vňaťou a hráškom. Navrch dáme ďalšiu vrstvu zemiakov. Dáme do rúry zapiecť a po chvíli pečenia zalejeme mliekom so zvyšným rozšľahaným vajcom. Zapekáme, až kým sa na povrchu vytvorí zlatá kôrku.

__
Varená ryža s
mletými lieskovcami
Suroviny:
100 g mletých lieskových orieškov ● 50 g drvených lieskových orieškov ● 300 g jazmínovej ryže ● trstinový cukor
Recept: Ryžu uvaríme v mierne osolenej vode domäkka. Jazmínová ryža sa bude trochu lepiť, aj keď nám na varenie postačí 12 - 15 minút. Medzitým si namelieme a nasekáme lieskové oriešky, pár ich necháme vcelku. Ryžu v hrnci alebo v mise premiešame podľa chuti s cukrom, mletými a nasekanými orechmi, pokvapkáme rumom. Dobre premiešame. Orieškovú ryžu servírujeme teplú, na tanieri ju prelejeme maslom, na ozdobu posypeme cukrom a jadrami orechov.

__
Vidiecka hrachová kaša s párkami

Suroviny:
0,5 kg zeleného hrachu ● majorán ● 5 strúčikov cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● 4 PL mlieka ● 5 PL oleja ● cibuľa ● párky ● 200 g kyslej kapusty ako príloha
Recept: Deň vopred namočený hrach uvaríme domäkka, scedíme a rozmixujeme. Medzitým olúpeme cesnak, prelisujeme ho a spolu s majoránom pridáme do kaše. Kašu premiešame, pridáme niekoľko PL mlieka, osolíme a okoreníme podľa chuti. Nasekanú cibuľu osmažíme na oleji dozlatista a na nej urestujeme ozdobne narezané párky.

__
Voňavá rajčinová ryža

Suroviny:
250 g paradajok ● 250 g ryže ● olej ● 400 ml vody ● cibuľa ● klinček ● soľ
Recept: Prepláchnutú ryžu opražíme na polovici oleja, zalejeme vodou, osolíme, pridáme cibuľu s klinčekmi a dusíme pod pokrievkou domäkka. Paradajky sparíme vriacou vodou, ochladíme v ľadovej vode, olúpeme, nakrájame na kúsky a dusíme na zvyšnom oleji. Mäkkú ryžu zľahka premiešame s dusenými paradajkami.

__
Zapečené varené zemiaky so syrom a s hráškom

Suroviny:
6 veľkých uvarených zemiakov ● 3 vajcia ● 50 g syra ● 5 PL hrášku ● 30 g masla ● pol šálky mlieka ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Pekáč vymastíme tukom, vyložíme osolenými plátkami uvarených zemiakov, ktoré posypeme varenými nasekanými vajcami, nastrúhaným syrom, zelenou petržlenovou vňaťou a hráškom. Navrch dáme ďalšiu vrstvu zemiakov. Dáme do rúry zapiecť a po chvíli pečenia zalejeme mliekom s rozšľahaným vajcom. Zapekáme, až kým sa na povrchu vytvorí zlatá kôrka.

__
Zemiakovo - fazuľové fašírky

Suroviny:
300 g fazule ● 200 g varených zemiakov ● 3 vajcia ● 120 g slaniny ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● korenie ● majorán ● strúhanka ● tuk na vyprážanie
Recept: Namočenú fazuľu uvaríme domäkka. Potom ju rozmixujeme na kašu, zmiešame s nastrúhanými zemiakmi, vajcom a trochou strúhanky. Osolíme, okoreníme a pridáme najemno nasekanú cibuľu urestovanú na kockách slaniny, majorán a prelisovaný cesnak. Premiešame a tvarujeme karbonátky, ktoré obaľujeme vo vajciach a strúhanke a usmažíme v horúcom tuku. Ako prílohu podávame zemiaky.

__
Zemiaky so sladkou smotanou a syrom

Suroviny:
1 kg zemiakov ● 250 ml sladkej smotany ● 100 g plátkového alebo nastrúhaného syra
Recept: Rúru si vopred zohrejeme na 200 °C. Zemiaky umyjeme (staršie ošúpeme) a nakrájame na ľubovoľnú veľkosť a tvary. Vložíme ich do pekáča alebo zapekacej misy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme najlepšie olivovým olejom a poriadne premiešame. Okorenené zemiaky dáme do rozpálenej rúry asi na 10 minút. Občas ich môžeme premiešať. Keď zemiaky začínajú chytať zlatistú farbu, zalejeme ich 2/3 smotany, premiešame, poukladáme na ne plátkový syr alebo posypeme strúhaným. Polejeme zvyškom smotany a dáme dopiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 °C.

TOPlist