Rýchle recepty

recepty

Ananásové kuracie prsia
Suroviny: 
0,5 kg kuracích pŕs ● ananás ● sójová omáčka ● cesnak ● soľ ● korenie ● hladká múka ● 2 PL olivového oleja ● 1/2 PL soli ● 1/4 PL korenia ● sójová omáčka
Recept
Kuracie prsia nakrájame na väčšie rezance a dáme do marinády. Na panvici zohrejeme olej, pridáme marinované mäso, na kocky nakrájaný ananás, trochu sójovej omáčky a upečieme. Omáčka: ananásovú šťavu, vodu (obe ingrediencie v rovnakom pomere), 2 PL sójovej omáčky, PL hladkej múky a ostatné zložky dobre rozmiešame. Na oleji upražíme cesnak, pridáme pripravenú omáčku a miešame, kým nezačne hustnúť.

Ďalšie rýchle recepty:

Alpská rýchla omeleta
Apeninské rýchle teľacie rebierko
Arašidová kuracina so zeleninou
Blesková brokolica so smotanovo - syrovou omáčkou
Blesková kukurica s taveným syrom
Blesková omeleta s eidamom a kukuricou
Bleskové brokolicové cestoviny so syrom
Bleskové jogurtové dolky
Bleskové kováčske plátky
Bleskové kuracie broskyňové prsia so syrom
Bleskové placky z karfiolu
Bleskové prsia s hubovo - uhorkovou omáčkou
Bleskovka so šampiňónov a bravčoviny
Bleskový rezeň z teľacieho stehna
Bleskurýchla vločková polievka
Bleskurýchly morčací ražeň
Bravčová panenka s citrónom na rýchlo
Bravčové medailóniky s orechmi na rýchlo
Cestoviny penne so špargľou a smotanou
Cibuľová vaječno - syrová omeleta
Citrónový rybací šalát s jogurtovou omáčkou
Cukety podusené s lečom
Dolné stehná na zelenine s mladou cibuľkou
Dusené paprikové krabie tyčinky
Expresná kôprová omáčka s vajcami
Expresné cestovinové krevety
Expresné placky s párkami a syrokrémom
Fašírky z plesňového syra s droždím
Fazuľkové kuracie prsia so šalviou
Fazuľová minútka s mletým mäsom
Frišké zapečené čerstvé hríbiky
Chutné guľôčky z tvarohového cesta
Chvatný pečený zeler so zeleninou a ryžou
Jablková pečeň s kečupom a horčicou
Jednoduché zemiaky s tvarohom
Juhoindická rýchla mrkvička
Kapria bleskovka s hráškom a hubami
Katalánske jahňacie kotlety s rajčinami a paprikou
Kečupová polievka na rýchlo
Kôprové zemiaky so syrovo - bryndzovou omáčkou
Kuracie medailóniky s marhuľami
Kuracie medailóniky so zmesou sušeného ovocia
Kuracie vrecúška s nivou
Kuracina s priesvitnými rezancami
Ľahký šalát s červeným hroznom a so syrom
Majoránová bravčová pečeň
Malokarpatské stehenné teľacie medailóniky
Minútka zo šunky a rajčín
Minútková hliva ustricová na rasci
Minútkové paradajky s vajcom a syrom
Minútkový guláš z kuracích pŕs s kapiou
Na rýchlo zapečený karfiol s nivou
Náhlivé rezančeky z kuracích pŕs
Okamžitá nátierka z krabích tyčiniek
Okamžité rizoto s diétnou salámou
Ostrý kurací plátok s kivi
Pečené bravčové obličky s vínnou omáčkou
Pečené filety pangasia
Pivná roštenka s volským okom
Podkovy lososa na grile
Podusené šalátové uhorky s kôprom
Pomarančové kuracie prsia s jogurtom
Rybacia praženica s pažítkou
Rybie filé so smotanou a taveným syrom
Rýchla karí cuketa s čili papričkami
Rýchla omeleta s banánmi a piškótami
Rýchla provensálska kapusta s cestovinou
Rýchle klobúčiky
Rýchle korenisté hovädzie stejky
Rýchle medové kurča s kukuricou
Rýchle paprikové rezance s rascou
Rýchle placky z karfiolu s tatárskou omáčkou
Rýchle plátky bravčoviny
Rýchlovka z mletej hydiny a špenátu
Rýchly kapor v cestíčku s vínom
Rýchly maslový pstruh
Rýchly puding z ryže
Rýchly smažený patizón
Rýchly šalát z uvarenej ryže so zeleninou
Salámový šalát so skvelým dressingom
Sedliacke rýchle cestoviny
Severoamerické závitky
Severokaribská ryža s mletým mäsom
Severská smažená treska
Sicílske špagety s plesňovým syrom
Smažená cibuľa v cestíčku
Smažené placky z údeného syra s horčicou a cibuľou
Smotanové cestoviny s nepravým lososom
Smotanové slané dolky so šunkou
Smotanový stehenný teľací rezeň na víne
Syrový pangasius na rýchlo
Široké rezance s mäkkou salámou
Špenátová blesková večera s arabským chlebom
Teľacie pliecko ako minútka
Teľacinka s mandľami a maggi
Tvarohové minútkové cestoviny
Vajcová hlávková kapusta
Vajíčková kôprová omáčka
Vyprážaná pikantná cuketa
Vyprážané rezne v kapustovom ceste

__
Alpská rýchla omeleta

Suroviny:
100 g tvrdého syra ● lyžičku masla ● 2 mladé póry ● nadrobno nakrájaná petržlenová vňať ● soľ ● lyžica strúhanky ● 2 lyžice sladkej smotany ● 4 vajcia ● rastlinný olej
Recept: Tvrdý syr nastrúhame, pridáme k nemu rozpustené maslo, pór nakrájaný na kolieska, petržlenovú vňať, soľ, strúhanku, smotanu a rozšľahané vajcia. Všetko premiešame a na rozohriatom oleji upečieme menšie omelety. Pred podávaním môžeme omeletu na tanieri pokvapkať kečupom alebo kyslou lahôdkovou smotanou.

__
Apeninské rýchle teľacie rebierko

Suroviny:
600 g teľacieho karé ● 60 g tuku ● 40 g masla ● cibuľa ● pol strúčika cesnaku ● 20 g údeného jazyka ● 20 g šunky ● 40 g očistených šampiňónov ● 2 paradajky ● 0,5 dl bieleho vína ● mleté čierne korenie ● 1 dl vývaru z kostí ● 10 g hladkej múky ● 20 g paradajkového pretlaku ● soľ
Recept: Z čiastočne odkosteného karé odrežeme kotlety (rebierka), narežeme okrajové blany, zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme. Naklepanú stranu slabo pomúčime a po oboch stranách opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Na tuku po opekaní speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme rozotrený cesnak, na jemné plátky pokrájané šampiňóny, na jemné rezance pokrájaný varený údený jazyk, šunku, paradajkový pretlak, krátko podusíme a zalejeme bielym vínom. Pri podávaní prelejeme kotlety udusenou zmesou a ozdobíme na kolieska pokrájanými paradajkami. Ako prílohu podávame ravioly (taštičky z rezancového cesta plnené mäsovou plnkou), špagety alebo varené zemiaky posypané sekaným zeleným petržlenom.

__
Arašidová kuracina so zeleninou

Suroviny:
100 g olúpaných arašidov ● kl slepačieho alebo zeleninového bujónu ● kl cukru ● kl octu ● PL dezertného vína ● 4 PL sójovej omáčky ● kl škrobovej múčky ● soľ ● čierne korenie ● 300 g kuracieho mäsa ● 2 PL oleje ● 2 cibuľky s vňaťou ● malý pór ● červená paprika ● 100 g cukrového hrášku
Recept: Arašidy nasucho opečieme (pražené a solené neopekáme), polovicu z nich rozdrvíme valčekom. Bujón s 250 ml vody krátko povaríme spolu s kl cukru, kl octu a PL sherry. Vmiešame sójovú omáčku rozmiešanú so škrobovou múčkou a krátko povaríme. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Mäso nakrájame na malé plátky, opečieme ho na 2 PL rozpáleného oleja, pridáme nakrájané cibuľky, pór, papriku, hrášok, podrvené arašidy a krátko povaríme. Podávame preliate omáčkou, posypané zvyšnými arašidmi a s ryžou.

__
Blesková brokolica so smotanovo - syrovou omáčkou

Suroviny:
hlávka brokolice ● 300 ml plnotučného mlieka alebo sladkej smotany ● syr v črievku ● sušená bazalka ● soľ
Recept: Umytú a nakrájanú brokolicu dáme napariť v naparovacom hrnci alebo v mikrovlnnej rúre. Medzitým si pripravíme omáčku: plnotučné mlieko alebo sladkú smotanu privedieme k varu, potom pridáme syr , štipku soli a bazalku. Syr necháme rozpustiť. Môžeme zahustiť sójovou múčkou. Brokolicu a zemiaky ako prílohu polejeme omáčkou a môžeme podávať.

__
Blesková kukurica s taveným syrom

Suroviny:
konzervovaná kukurica ● tavený syr ● koreniny podľa chuti ● cestoviny
Recept: Na panvicu dáme kukuricu, trochu ju podlejeme vodou a necháme podusiť. Po odparení vody pridáme tavený syr a necháme ho roztopiť. Dochutíme koreninou. Ako prílohu môžeme podávať cestoviny.

__
Blesková omeleta s eidamom a kukuricou

Suroviny:
4 vajcia ● nastrúhaný eidam ● 6 lyžíc sterilizovanej kukurice ● mletá sladká paprika ● sušená bazalka ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Na omeletu použijeme iba bielky. Rozšľaháme ich so štipkou soli, lyžicou bazalky, mletou sladkou paprikou a trochou mletého čierneho korenia. Sterilizovanú kukuricu necháme odkvapkať na sitku. Syr nastrúhame a v miske premiešame so sušenou bazalkou. Rozpálime teflónovú panvicu (bez oleja) a vylejeme na ňu bielky zmiešané s kukuricou. Niekoľko minút pečieme a potom omeletu prikryjeme pokrievkou. Potom omeletu asi na pol minúty obrátime, opečieme aj z vrchnej strany a obrátime znovu naspäť. Nakoniec husto posypeme nastrúhaným okoreneným syrom, počkáme, kým sa rozpustí a podávame.

__
Bleskové brokolicové cestoviny so syrom

Suroviny:
balenie cestovín ● brokolica ● strúčik cesnaku ● mleté biele korenie ● tavený syr v črievku ● pochúťková smotana ● soľ
Recept: Brokolicu rozoberieme na ružičky a krátko podusíme na malom množstve oleja a vody. Pridáme prelisovaný cesnak a soľ. Do pochúťkovej smotany vytlačíme syr, pridáme korenie a dobre vymiešame. Cestoviny uvaríme podľa návodu a zmiešame ich s brokolicou a syrovou omáčkou.

__
Bleskové jogurtové dolky

Suroviny:
biely jogurt ● vajce ● vanilkový cukor ● 5 lyžíc polohrubej múky ● trochu sódy bikarbóny
Recept: Zmixujeme alebo rozmiešame jogurt, vajce a cukor, postupne pridáme múku a nakoniec sódu bikarbónu. Potom pečieme z obidvoch strán v panvici na dolky alebo len na obyčajnej panvici, na ktorú lyžičkou lejeme malé placky. Podávame s džemom alebo len tak posypané cukrom, grankom či orechmi.

__
Bleskové kováčske plátky

Suroviny:
4 bravčové kotlety ● 100 g tvrdého syra ● cibuľa ● olej ● 125 ml šľahačky ● soľ ● čierne korenie
Recept: Plech vymastíme olejom a uložíme naň kolieska cibule. Na ňu položíme naklepané, osolené a okorenené kotlety a posypeme ich syrom. Plech vložíme do rúry a keď sa syr roztečie, zalejeme všetko šľahačkou a pečieme do ružova. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Bleskové kuracie broskyňové prsia so syrom

Suroviny:
4 lyžice oleja ● 4 plátky syra ● 4 kúsky kuracích pŕs ● broskyňový kompót ● soľ ● mletá sladká paprika ● mleté čierne korenie
Recept: Kuracie prsia osolíme, okoreníme a pridáme papriku. Na rozpálenom oleji z obidvoch strán opečieme. Na plátok mäsa pridáme polovicu broskyne, ktorú prikryjeme plátkom syra a zapečieme.

__
Bleskové placky z karfiolu

Suroviny:
menší karfiol ● 5 lyžíc strúhanky ● 2 - 3 vajcia ● trochu mlieka ● petržlenová vňať ● muškátový kvet ● soľ ● olej na vyprážanie
Recept: Surový karfiol nastrúhame na drobné kúsky, pridáme doň strúhanku, vajcia, muškátový kvet, soľ, nakrájanú petržlenovú vňať, trochu mlieka a všetko premiešame. Cesto kladieme lyžicou na rozpálený olej a tvarujeme z neho malé placky, ktoré zvoľna vyprážame z oboch strán do zlatista.

__
Bleskové prsia s hubovo - uhorkovou omáčkou

Suroviny:
4 lyžice oleja ● 5 lyžíc hladkej múky ● stredná cibuľa ● 400 g sterilizovaných šampiňónov ● 4 stredne veľké kyslé uhorky ● 400 g kuracích pŕs ● 250 ml smotany na varenie ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cibuľu speníme na oleji, zaprášime ju múkou, trochu ju opražíme a zalejeme asi 1,2 l vody. Privedieme do varu, pridáme šampiňóny a kyslé uhorky nakrájané na drobno. Varíme asi 15 minút. Potom omáčku zahustíme smotanou zmiešanou s 2 – 3 lyžicami hladkej múky. Medzitým na 2 lyžiciach oleja osmažíme kuracie prsia nakrájané na rezance (z každej strany asi 3 minúty), osolíme ich, okoreníme a vložíme do hotovej omáčky. Podávame s knedľou alebo cestovinami.

__
Bleskovka so šampiňónov a bravčoviny

Suroviny:
500 g bravčového mäsa ● 5 lyžíc oleja ● soľ ● korenie ● téglik tatárskej omáčky ● 100 g húb (šampiňónov) ● cibuľa
Recept: Mäso nakrájame na plátky. Naklepeme, osolíme, okoreníme a opečieme na oleji z obidvoch strán po 5 minút. Do tatárskej omáčky pridáme nakrájanú cibuľu a udusené šampiňóny. Navrstvíme na mäso. Podávame s opečenými zemiakmi.

__
Bleskový rezeň z teľacieho stehna

Suroviny:
400 g teľacieho stehna ● 60 g tuku ● 40 g masla ● 10 g hladkej múky ● soľ ● vývar z kostí
Recept: Z teľacieho orecha (zo stehna) naprieč vlákna nakrájame rezne, zľahka naklepeme, osolíme, okrajové blany narežeme, naklepanú stranu rezňov poprášime múkou a po oboch stranách opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Tuk po opekaní zaprášime múkou, opražíme, zalejeme vývarom, pridáme maslo a varíme tak dlho, až sa šťava začne oddeľovať od tuku. Pri podávaní rezne prelejeme šťavou. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky, zemiaková kaša, zeleninové šaláty, kompóty.

__
Bleskurýchla vločková polievka

Suroviny:
3 lyžice oleja ● vajce ● cibuľa ● 1 l vody ● 3 lyžice krupice ● hrsť ovsených vločiek ● 1/2 lyžičky soli ● petržlenová vňať ● lyžička polievkového korenia ● bujón
Recept: Cibuľu očistíme a na drobno nakrájame. V hrnci na oleji opražíme cibuľku, pridáme krupicu s ovsenými vločkami a do zlata opražíme. Zalejeme vriacou vodou a dochutíme bujónom, polievkovým korením a petržlenovou vňaťou. Polievku podávame podľa chuti - dobrá je s čerstvým pečivom.

__
Bleskurýchly morčací ražeň

Suroviny:
maslo ● mleté čierne korenie ● 2 banány ● 4 plátky anglickej slaniny ● 250 g morčacích pŕs
Recept: Mäso nakrájame na kocky a navlečieme ich na špajlu alebo ihlicu, banány pozdĺžne rozkrojíme a priložíme k špízu. Ten potom ovinieme anglickou slaninou – ich konce pripichneme kvôli lepšiemu držaniu kúskami špáradiel priamo do mäsa. Špízy osmažíme na prudkom ohni na masle (cca 5 minút) a hotové mierne okoreníme. Môžeme ich urobiť aj z kuracieho mäsa. Ako príloha je výborná ryža s troškou karí a s trochou hrozienok.

__
Bravčová panenka s citrónom na rýchlo

Suroviny:
500 g bravčovej panenky ● 2 lyžice sladkej papriky ● 1/2 lyžičky štipľavej papriky ● lyžička sušeného tymianu ● strúčik prelisovaného cesnaku ● lyžica hrubej morskej soli ● 2 lyžice olivového oleja ● 2-3 citróny nakrájané na polmesiačiky
Recept: Zmiešame všetky ingrediencie a vzniknutou pastou potrieme mäso. A necháme odležať najradšej do druhého dňa. Mäso nakrájame diagonálne na plátky a upečieme po oboch stranách po 2 – 3 minúty na rozpálenej panvici. Podávame s citrónom.

__
Bravčové medailóniky s orechmi na rýchlo

Suroviny:
400 g bravčovej panenky ● soľ ● čierne korenie ● citrónová šťava ● 2 lyžice koňaku ● hladká múks ● vajce ● vlašské orechy ● 2 lyžice medu ● lyžica citrónovej šťavy ● kúsok čerstvého masla
Recept: Bravčovú panenku nakrájame na plátky, vzniknuté medailóniky ľahko naklepeme, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, koňakom a necháme chvíli ležať. Potom ich obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a nakoniec v nasekaných vlašských orechoch. Zvoľna ich opečieme na malom množstve oleja z oboch strán. Keď sú hotové, pridáme med, koňak, citrónovú šťavu a kúsok masla a veľmi krátko prehrejeme. Doporučená príloha: rôzne upravené zemiaky, zeleninová obloha.

__
Cestoviny penne so špargľou a smotanou

Suroviny:
250 g cestovín penne ● 400 g špargle ● 200 g šunky ● 300 ml smotany ● 30 g masla ● olivový olej ● parmezán
Recept: Špargľu olúpeme, uvaríme a nakrájame šikmo na kúsky dlhé asi 5 cm (alebo použijeme hotovú z konzervy). Šunku nakrájame na rezančeky asi 1 cm široké. V panvici roztopíme maslo, pridáme špargľu, šunku a zalejeme smotanou. Necháme odpariť tekutinu, až kým omáčka zhustne. Medzitým uvaríme cestoviny v osolenej vode s lyžicou olivového oleja. Scedíme ich a podávame dobre premiešané s omáčkou a posypané strúhaným parmezánom.

__
Cibuľová vaječno - syrová omeleta

Suroviny: 8 vajec ● 150 g tvrdého syra ● veľká cibuľa ● 100 ml mlieka ● soľ ● olej
Recept: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, odstavíme z ohňa, necháme chvíľu vychladnúť a zmiešame s tvrdým syrom nakrájanom na kocky. Vajcia rozšľaháme s mliekom, soľou a premiešame so zmesou cibule a syra. Panvicu vymastíme olejom a upečieme postupne 4 omelety.

__
Citrónový rybací šalát s jogurtovou omáčkou

Suroviny:
rybie filé ● citrónová šťava ● cibuľa ● červená a zelená paprika ● kečup ● biely jogurt ● rajčina ● slnečnicový olej ● soľ ● worcesterská omáčka ● citrón
Recept: Filé pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme ho čiastočne rozmraziť. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu, vložíme na panvicu filé, pridáme nakrájané papriky a dusíme do mäkka. Vychladnuté mäso položíme na tanier a polejeme omáčkou z jogurtu, kečupu a korenia. Ozdobíme listom šalátu, plátkom citrónu a plátkom rajčiny.

__
Cukety podusené s lečom

Suroviny:
cibuľa ● cukety ● lečo alebo čerstvé papriky a paradajky ● cesnak
Recept: Nakrájanú cibuľu osmažíme, pridáme cuketu nakrájanú na kocky a 15 minút dusíme domäkka. V priebehu dusenia pridáme lečo alebo hneď na začiatku paradajky a papriky. Na záver pridáme veľa prelisovaného cesnaku. Podávame s knedľou alebo zemiakmi.

__
Dolné stehná na zelenine s mladou cibuľkou

Suroviny:
kuracie stehná - dolné ● zmes mrazenej zeleniny - mrkva, hrach, brokolica, karfiol ● čerstvá jarná cibuľka ● grilovacie korenie ● olej ● PL bujónu
Recept: Stehná umyjeme a posypeme grilovacím korením, na panvici ich na oleji opečieme, potom stehná vyberieme, prebytočný olej zlejeme, rozdrvíme bujónovú kocku, pridáme zeleninu, troška vody, medzi zeleninu vložíme stehná a prikryté dovaríme. Medzitým nakrájame jarnú cibuľku na kolieska a po odstavení panvice posypeme stehná cibuľkou, aby boli celé prikryte, zakryjeme a o chvíľu môžeme podávať.

__
Dusené paprikové krabie tyčinky

Suroviny:
250 g krabích tyčiniek ● 3 papriky ● stredne veľká cibuľa ● 2 PL oleja ● soľ podľa chuti ● 1/4 kl čierneho korenia ● 100 ml vody na podlievanie
Recept: Na panvicu dáme olej a cibuľu, ktorú speníme, pridáme na kúsky nakrájanú papriku, vodu, osolíme, okoreníme a dusíme 5 – 7 minút. Potom pridáme na veľkosť 1 cm nakrájané krabie tyčinky, ktoré asi 2 minúty krátko prehrejeme. Podávame s pečivom studené alebo teplé.

__
Expresná kôprová omáčka s vajcami

Suroviny:
100 g masla ● 0,5 l vody ● 600 ml mlieka ● 400 ml šľahačky ● 5 PL sterilizovaného kôpru ● 3 PL hladkej múky ● 5 PL kryštálového cukru ● soľ ● 4 natvrdo uvarené vajcia
Recept: Najprv si pripravíme maslovú zápražku: do rozpusteného masla nasypeme hladkú múku, chvíľu restujeme na slabom plameni a za stáleho miešania zalejeme horúcou vodou a potom studeným mliekom. Osolíme a za občasného miešania varíme asi 10 minút. Potom pridáme kôpor a povaríme ešte 10 minút. Osladíme, zalejeme šľahačkou a keď začne omáčka vrieť, hrniec odstavíme. Do hotovej omáčky dáme rozpolené vajcia. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Expresné cestovinové krevety

Suroviny:
250 g tagliatelle, fettuccine alebo iných širokých cestovín ● soľ ● čierne korenie ● 4 PL olivového oleja ● 2 PL prelisovaného cesnaku ● 450 g olúpaných veľkých kreviet ● PL suchého bieleho vína ● kl nastrúhanej citrónovej kôry ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● zväzok rukoly alebo špenátu s odstránenými stonkami ● PL citrónovej šťavy ● 2 PL panenského olivového oleja
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu, precedíme ich, osolíme a uschováme v teple. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme cesnak, osmažíme ho asi minútu a pridáme krevety. Smažíme ich asi 2 minúty, kým chytia ružovú farbu. Prilejeme víno a privedieme k varu. Pridáme uvarené cestoviny, citrónovú kôru, petržlenovú vňať a rukolu. Dobre premiešame, vmiešame citrónovú kôru a olej. Dochutíme korením a soľou a podávame.

__
Expresné placky s párkami a syrokrémom

Suroviny:
2 zemiaky ● vegeta ● kocka syrokrému ● obyčajný párok ● vajce
Recept: Očistené zemiaky nakrájame na hrubom tekvicovom strúhadle, ochutíme len vegetou. Na panvicu dáme na olej a nastrúhané zemiaky z každej strany opečieme ako klasickú placku. Po upečení odložíme na tanier. Medzitým v šálke vymiešame na kocky pokrájaný syrokrém, párok a vajce. Vysypeme na panvicu, prikryjeme plackou a necháme usmažiť, kým nie je hotové vajce. Vznikne niečo ako omeleta.

__
Fašírky z plesňového syra s droždím

Suroviny:
120 g nivy ● 50 g droždia ● 2 vajcia ● PL vody ● soľ ● čierne korenie ● strúčik cesnaku ● strúhanka ● olej
Recept: Nivu a droždie rozdrobíme do misky, pridáme vajcia, vodu, korenie, rozotrený cesnak a všetko dobre premiešame. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Z hmoty tvoríme menšie ploché karbonátky, ktoré usmažíme z oboch strán na oleji.

__
Fazuľkové kuracie prsia so šalviou

Suroviny:
4 kuracie prsia ● 2 citróny ● soľ ● nahrubo zomleté čierne korenie ● 2 vetvičky rozmarínu ● 4 lístky šalvie ● 4 PL olivového oleja ● 0,5 kg fazuľových strukov ● 4 paradajky ● menšia cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● PL vínneho octu
Recept: Rúru predhrejeme na 180 °C. Mäso osolíme a okoreníme a v panvici ho na 2 PL oleja zo všetkých strán prudko opečieme. Potom ho preložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie. Vo výpeku v panvici krátko osmažíme citróny a panvicu stiahneme z ohňa. Kuracie prsia posypeme troškou rozmarínu, šalviou a poukladáme na ne plátky citrónu, prelejeme ich výpekom, obložíme zvyšným rozmarínom a dopečieme v predhriatej rúre. Medzitým uvaríme fazuľky v pare tak, aby ostali chrumkavé. V panvici zohrejeme zvyšný olej, dáme naň cibuľu a smažíme do sklovita. Pridáme nakrájané paradajky, fazuľky, prelisovaný cesnak, osolíme, okoreníme a ešte chvíľu spolu prehrejeme. Stiahneme z ohňa, dochutíme vínnym octom a podávame s mäsom.

__
Fazuľová minútka s mletým mäsom

Suroviny:
400 – 500 g mletého mäsa ● väčšia cibuľa ● plechovka fazule v čili omáčke ● plechovka fazule v paradajkovej omáčke ● menšia plechovka kukurice ● väčšia plechovka rajčinového pretlaku ● 3 - 4 strúčiky cesnaku ● trochu zápražky ● olej
Recept: Na oleji opražíme cibuľu do sklovita, vložíme do nej mleté mäso a urestujeme. Potom hrniec na chvíľu odložíme z ohňa, pridáme doňho fazuľu s nálevmi, kukuricu, rajčinový pretlak (môžeme pridať aj čili omáčku) a všetko podlejeme prevarenou horúcou vodou. Zmes necháme dusiť na strednom ohni asi 20 – 30 minút. Potom jedlo zahustíme zápražkou – malo by mať konzistenciu ako guláš. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a dochutíme korením. Podávame s chlebom.

__
Frišké zapečené čerstvé hríbiky

Suroviny:
300 g čerstvých hríbikov ● 100 ml sladkej smotany ● 4 vajcia ● 150 g tvrdého syra ● maslo ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Očistené klobúčiky hríbikov osolíme, okoreníme a na rozpustenom masle dusíme asi 10 minút. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vložíme do nej podusené klobúčiky, zalejeme ich smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajcia a nastrúhaný tvrdý syr. Vo vyhriatej rúre zapečieme dozlatista. Podávame so zemiakovou kašou.

__
Chutné guľôčky z tvarohového cesta

Suroviny:
Na cesto: ● 10 dkg masla ● 4 vajcia ● soľ ● 50 dkg tvarohu ● 12 dkg krupice ● 10 dkg hrubej múky ● Na posypanie: 8 dkg masla ● 8 dkg strúhanky ● cukor
Recept: Všetky suroviny na cesto dobre vymiešame a robíme guľky veľkosti orecha. Dáme do vriacej vody a varíme pomaly 10 minút, aby sa uvarili aj vnútri. Vyberieme rovno do misky , posypeme strúhankou a rozpusteným maslom. Na tanieri ocukríme, môžeme posypať i kakaom.

__
Chvatný pečený zeler so zeleninou a ryžou

Suroviny:
cibuľa ● strúčik cesnaku ● 1/2 červenej a 1/2 zelenej papriky ● 4 lyžice oleja ● paradajkový pretlak ● 400 ml vody ● 200 g predvarenej ryže ● soľ ● 120 g strúhaného tvrdého syra ● 2 lyžice petržlenovej vňate ● varený zeler ● 2 paradajky ● mleté korenie
Recept: Cibuľu a cesnak jemne nasekáme, papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Na panvici opražíme cibuľu a cesnak, potom pridáme ryžu, paradajkový pretlak a vodu. Varíme na miernom ohni zhruba 5 minút, kým voda vsiakne. Nakoniec primiešame polovicu syra a petržlenovú vňať. Medzitým si uvaríme zeler, ktorý nakrájame aj s paradajkami na hrubé plátky. Zelerové plátky rozložíme na plech, na ne rozdelíme pripravenú ryžu, položíme plátky paradajok, okoreníme a posypeme syrom.

__
Jablková pečeň s kečupom a horčicou

Suroviny:
kuracia alebo bravčová pečeň ● veľká cibuľa ● veľké sladkokyslé jablko ● olej ● kečup ● horčica ● pór ● rajčina ● paprika
Recept: Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky, jablko a pór na jemné krúžky a rajčinu s paprikou na tenké rezance. Na oleji urestujeme pečeň a keď je mäkká, pridáme k nej 2 lyžice horčice, 3 lyžice kečupu, zamiešame a mierne podlejeme. Potom pridáme ostatné suroviny a tie už s pečeňou len prehrejeme. Podávame s bielym pečivom, ryžou, zemiakmi alebo hranolkami.

__
Jednoduché zemiaky s tvarohom

Suroviny:
250 g tvarohu ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté biele korenie ● menšia biela reďkovka ● zelená cibuľka alebo 2 PL nasekanej pažítky ● 8 stredne veľkých zemiakov ● zväzok červenej reďkovky
Recept: Zemiaky uvaríme v šupke, prekrojíme a dáme na 10 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Tvaroh rozmixujeme alebo vymiešame s prelisovaným cesnakom, ochutíme soľou a korením. Bielu reďkovku olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle, červenú reďkovku nakrájame na kúsky. Zelenú cibuľku nakrájame nadrobno. Do tvarohu vmiešame bielu reďkovku, rozdelíme ho na polovičky upečených zemiakov, posypeme nakrájanou červenou reďkovkou a zelenou cibuľkou alebo nasekanou pažítkou.

__
Juhoindická rýchla mrkvička

Suroviny:
petržlenová vňať ● 20 g tuku ● 200 g mrkvy ● karí ● 4 lyžice kyslej smotany ● 200 g špagiet
Recept: Špagety uvaríme vo väčšom množstve vody tak, aby neboli rozvarené. Mrkvu očistíme a pozdĺžne nakrájame. Na panvici rozohrejeme tuk, vložíme karí korenie, nakrájanú mrkvu a na miernom ohni dusíme asi 5 minút. Potom vmiešame kyslú smotanu a pridáme precedené špagety. Premiešame, ale už nevaríme, len prehrejeme. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame.

__
Kapria bleskovka s hráškom a hubami

Suroviny:
4 porcie kapra nakrájaného na podkovy ● 200 g šampiňónov alebo iných húb ● 200 g mrkvy ● 100 g zeleného hrášku ● 2 lyžice masla ● mletá sladká paprika ● čierne korenie ● soľ ● petržlenová vňať ● hladká múka na obalenie ● olej na vyprážanie
Recept: Na masle udusíme na väčšie kúsky nakrájanú mrkvu, takisto nahrubo nakrájané huby a hrášok, okoreníme a osolíme. Kapra nakrájame cez celé telo na podkovy asi 2 cm hrubé, potrieme ich soľou, mletou paprikou a obalíme v múke. Porcie kapra prudko upečieme z oboch strán na rozpálenom oleji. Na tanieroch obložíme porcie zeleninou a podávame s hranolkami alebo opekanými zemiakmi.

__
Katalánske jahňacie kotlety s rajčinami a paprikou

Suroviny:
8 jahňacích kotliet ● PL olivového oleja ● cibuľa nakrájaná na kolieska ● nakrájaný strúčik cesnaku ● 2 červené papriky zbavené semien a nakrájané na rezance ● 400 g nakrájaných rajčín z konzervy ● 2 kl nasekaného tymianu ● kl nakrájaného rozmarínu ● 2 PL čiernych olív bez kôstok ● soľ ● čierne korenie
Recept: V hlbokej panvici zohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, papriky a opekáme asi 5 minút domäkka. Potom do panvice vložíme kotlety a opekáme z každej strany asi 2 minúty. Pridáme rajčiny, tymian, rozmarín, panvicu prikryjeme pokrievkou a dusíme 15 minút na miernom ohni. Nakoniec vmiešame olivy, kotlety dochutíme soľou, korením a ihneď podávame.

__
Kečupová polievka na rýchlo

Suroviny:
2 lyžice oleja ● 5 lyžíc kečupu ● 2 lyžice hladkej múky ● mletá sladká paprika ● 3 lyžice cestovinovej závarky ● cukor ● soľ ● ocot ● vegeta
Recept: Z oleja a múky pripravíme svetlú kašičku, do ktorej vmiešame mletú papriku. Po spenení zalejeme vodou, rozšľaháme a varíme asi 6 minút. Pridáme kečup, vegetu, uvedieme do varu, vsypeme cestoviny a varíme, kým nezmäknú. Polievku podľa chuti osladíme, osolíme, okyslíme, minútu povaríme a podávame.

__
Kôprové zemiaky so syrovo - bryndzovou omáčkou

Suroviny:
zemiaky ● cibuľa ● cmar ● čerstvý syr ● bryndza ● petržlenová vňať alebo kôpor
Recept: Čerstvý syr vymiešame s bryndzou v pomere 1:1 a zriedime cmarom, aby to malo konzistenciu hustejšieho krému. Dostatočné množstvo tejto omáčky dáme na varené zemiaky a polejeme nakrájanou cibuľou, upraženou na oleji do červena. Môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

__
Kuracie medailóniky s marhuľami

Suroviny:
400 g kuracích pŕs ● soľ ● olej ● 2 veľké červené cibule ● 8 zrelých marhúľ ● kl karí korenia ● štipka chilli korenia ● trochu cukru ● kl nastrúhaného zázvoru ● 2 PL mandľových lupienkov
Recept: Mäso umyjeme, osušíme, nakrájame z neho medailóniky, osolíme ich, z oboch strán opečieme na rozpálenom oleji a vyberieme. Nadrobno nakrájanú cibuľu vložíme do výpeku a usmažíme. Pridáme umyté, odkôstkované, na menšie kúsky nakrájané marhule, ochutíme karí a chilli korením a dusíme, kým nepustia šťavu. Pridáme cukor, zázvor, mandle a ešte niekoľko minút povaríme. Medailóniky rozložíme na plech, na každý dáme kopček marhuľovej omáčky a vo vyhriatej rúre neprikryté rýchlo zapečieme.

__
Kuracie medailóniky so zmesou sušeného ovocia

Suroviny:
12 kuracích medailónikov ● 200 g zmesi sušeného ovocia ● 100 ml dezertného vína ● soľ ● čierne korenie ● kl mletého zázvoru ● štipka chilli ● 2 PL pomarančového džemu ● 2 PL oleja ● 20 g masla
Recept: Horúcou vodou premyté sušené ovocie necháme odkvapkať, dáme do misky, zalejeme vínom a necháme chvíľu napučať. Medailóniky naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme zázvorom, necháme ho chvíľu odležať a upečieme z oboch strán na rozohriatej panvici potretej olejom. Potom do panvice pridáme maslo, ovocie aj s nálevom, džem, štipku chilli a spoločne prehrejeme.

__
Kuracie vrecúška s nivou

Suroviny:
olej na vyprážanie ● 4 plátky kuracích pŕs ● 1 - 2 vajcia ● hladká múka ● chilli korenie ● niva
Recept: Kuracie prsia podľa potreby očistíme. Umyjeme ich, vysušíme a narežeme tak, aby vznikli kapsičky. Potom ich ľahko naklepeme. Kapsičky zľahka osolíme, okoreníme, dochutíme chilli korením a doprostred nich položíme kúsky nivy. Kapsičky prehneme, spevníme a obalíme v rozšľahanom vajci a hladkej múke. Na panvici rozpálime olej, vložíme kapsičky a zo všetkých strán prudko vypražíme. Podľa chuti ich podlejeme trochou vývaru a dodusíme.

__
Kuracina s priesvitnými rezancami

Suroviny:
4 kuracie rezne (po 150 g) ● 0,5 l zeleninového vývaru ● 4 PL svetlej sójovej omáčky ● 200 g „sklených“ rezancov ● 4 mrkvy ● 2 zelené papriky ● 2 zelené cibuľky ● 100 g zeleru ● červená feferónka ● PL sezamového oleja
Recept: Kuracie rezne umyjeme a osušíme. Vývar so sójovou omáčkou privedieme k varu a mäso v ňom varíme asi 12 minút. Rezance namočíme asi na 15 minút do horúcej vody, potom ich scedíme a necháme odkvapkať. Mrkvu, papriku a cibuľky očistíme a nakrájame na rezance. Zeler a feferónku umyjeme, zeler olúpeme a oboje nadrobno nakrájame. Potom vyberieme kuracie rezne z vývaru. Do vývaru vložíme zeleninu a asi 4 minúty povaríme. Osolíme a okoreníme. Kuracie mäso pokrájame a znovu krátko ohrejeme. Rezance rozdelíme na taniere, z vývaru vyberieme mäso aj zeleninu a rozložíme ich na rezance. Pokvapkáme sezamovým olejom a ozdobíme koriandrom.

__
Ľahký šalát s červeným hroznom a so syrom

Suroviny:
3 lyžice oleja ● 200 g červeného hrozna ● 4 lyžice pomarančovej šťavy ● hlávkový šalát ● 5 lyžíc majonézy ● 3 lyžice píniových semienok ● 2 lyžice octu ● 150 g ementálu ● 3 lyžice kyslej smotany ● čakanka ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Na panvici na sucho upečieme píniové semienka a odložíme ich. Čakanku a hlávkový šalát očistíme a rozdelíme na jednotlivé listy, ktoré dôkladne umyjeme a vysušíme. Potom ich roztrháme na kúsky. Syr nakrájame na drobné rezance. Hrozno umyjeme, rozpolíme a zbavíme jadierok. Do misy dáme všetky pripravené suroviny a dôkladne ich premiešame. Z octu, soli, korenia a oleja pripravíme zálievku, ktorú vmiešame do šalátu v mise. Potom zmiešame majonézu, smotanu a pomarančovú šťavu, osolíme ju, okoreníme a dôkladne zamiešame. Šalát rozdelíme na taniere, zalejeme ho pripraveným krémom a posypeme upraženými píniovými semienkami.

__
Majoránová bravčová pečeň

Suroviny:
600 g bravčovej pečene ● lyžica majoránu ● strúhanka na obalenie ● 4 paradajky ● olej ● soľ
Recept: Pečeň očistíme a nakrájame na plátky. Z jednej strany plátky posypeme dobre podrvenou majoránkou, obalíme ich v strúhanke a opečieme na oleji. Počas pečenia pridáme olúpané paradajky, nakrájané na plátky a spoločne dopečieme. Osolíme, až keď je jedlo hotové. Podávame s ryžou alebo chlebom.

__
Malokarpatské stehenné teľacie medailóniky

Suroviny:
400 g teľacieho stehna ● 60 g tuku ● 20 g masla ● 2 dl šľahačky ● 40 g očistených šampiňónov ● citrón ● 0,5 dl bieleho vína ● 10 g hladkej múky ● soľ ● vývar z kostí
Recept: Z teľacieho stehna narežeme naprieč vlákna medailóniky (3 kusy na porciu), zľahka naklepeme, okrajové blany narežeme, osolíme, naklepanú stranu slabo pomúčime a po oboch stranách opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Do tuku po opekaní pridáme očistené, umyté na kolieska pokrájané šampiňóny, krátko podusíme, podlejeme vývarom a varíme tak dlho, až sa šťava začne oddeľovať od tuku. Potom pridáme šľahačku, citrónovú šťavu, biele víno a krátko povaríme. Pri podávaní medailóniky prelejeme šťavou. Ako prílohu podávame šunkovú ryžu a rôzne šaláty zo surovej zeleniny.

__
Minútka zo šunky a rajčín

Suroviny:
100 g šunky ● cibuľa ● 0,5 kg paradajok ● 5 vajec ● mleté čierne korenie ● soľ ● petržlenová vňať
Recept: Slaninu pokrájame na plátky a opečieme na panvici. Pridáme k nej na kolieska pokrájanú cibuľu a umyté, na kolieska pokrájané paradajky. Keď sa voda odparí, na paradajky rozklepeme vajcia, ktoré osolíme, okoreníme a bez miešania necháme opiecť. Hotové porcie posypeme nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou.

__
Minútková hliva ustricová na rasci

Suroviny:
čerstvé hlivy ● hladká múka ● čierne korenie ● rasca ● soľ ● olej
Recept: Väčšie plodnice húb bez nožičiek vopred podusíme vo vlastnej šťave a necháme vychladnúť, veľmi mladé môžeme pripraviť hneď. Osolíme ich, okoreníme, posypeme drvenou rascou, obalíme v hladkej múke a prudko usmažíme na oleji. Podávame s chlebom a cibuľou.

__
Minútkové paradajky s vajcom a syrom

Suroviny:
8 rajčín ● lyžica oleja ● 3 vajcia ● 2 lyžice mlieka ● 80 g tvrdého syra ● bylinková soľ ● petržlenová vňať
Recept: Rajčiny rozpolíme a naukladáme tesne vedľa seba do zapekacej misky natretej olejom reznou stranou smerom dolu. Zalejeme ich vajíčkami rozšľahanými s mliekom a bylinkovou soľou. Zapekaciu misku vložíme do rúry zohriatej na 200 °C a pečieme asi 10 minút. Potom pokrm posypeme na jemno nastrúhaným syrom a pečieme ešte 10 minút. Podávame posypané nakrájanou petržlenovou vňaťou s varenými zemiakmi alebo len s pečivom.

__
Minútkový guláš z kuracích pŕs s kapiou

Suroviny:
0,5 kg kuracích pŕs ● sterilizovaná kapia ● soľ ● mletá paprika ● kečup ● maslo ● olej
Recept: Kuracie prsia nakrájame na rezance a prudko opečieme na rozpálenom oleji. Keď mäso zbelie, osolíme ho a pridáme mletú papriku a kapiu. Ešte asi 3 minúty opekáme, potom prilejeme asi PL kečup a na zjemnenie pridáme kúsok masla. Po jeho rozpustení môžeme podávať.

__
Na rýchlo zapečený karfiol s nivou

Suroviny:
1 karfiol ● 2 vajcia ● 20 dkg syra niva ● 3 lyžice rastlinného tuku ● 1 cibuľu
Recept: V slanej vode uvaríme do polomäkka karfiol. Medzitým si vymažeme tukom sklenenú zapekaciu formu a vysypeme strúhankou. Na polovici tuku usmažíme dozlata nadrobno nakrájanú cibuľku. Uvarený karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vmiešame orestovanú cibuľku, žĺtky, ušľahaný bielok a nastrúhanú nivu. Môžeme pridať i petržlenovú vňať alebo medovku. Všetko dáme do zapekacej misky a povrch môžeme zasypať strúhaným tvrdým syrom. Dáme zapiecť do stredne vyhriatej rúry asi na 10 minút.

__
Náhlivé rezančeky z kuracích pŕs

Suroviny:
1,5 dl mlieka ● cibuľa ● šľahačka ● lyžica hladkej múky ● 2 plátky kuracích pŕs ● cesnak ● soľ ● bazalka ● mleté čierne korenie ● olej
Recept: Kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, cesnak olúpeme a nakrájame na plátky. Na oleji orestujeme do sklovita nakrájanú cibuľku, pridáme cesnak, kuracie mäso, soľ, korenie a bazalku. Všetko spolu opečieme do zlata, potom mäso zaprášime múkou, podlejeme mliekom a za stáleho miešania ešte chvíľu povaríme. Nakoniec pridáme šľahačku. Ako prílohu podávame cestovinu posypanú strúhaným syrom.

__
Okamžitá nátierka z krabích tyčiniek

Suroviny:
balenie krabích tyčiniek ● kyslá smotana ● 2 - 3 lyžice tatárskej omáčky ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● zelená petržlenová vňať
Recept: Polozmrznuté tyčinky rozmixujeme v mixéri na jemno, pridáme k nim kyslú smotanu, tatársku omáčku, cesnak, trochu čierneho korenia, petržlenovú vňať a podľa chuti prisolíme. Natierame na rožky, veku alebo celozrnné pečivo.

__
Okamžité rizoto s diétnou salámou

Suroviny:
1 a pol hrnčeka ryže ● trošku oleja ● mrazená zelenina ● pohár leča ● 4 lyžice kečupu ● trošku diétnej salámy ● mletá rasca ● soľ ● sójová omáčka ● oregano ● syr
Recept: Uvaríme ryžu, môže byť aj vrecúšková, predvarená. Do hrnca si dáme lečo a uvedieme ho do varu, pridáme na rezance nakrájanú salámu a mrazenú zeleninu, potom soľ, koreniny a uvedieme do varu. Nakoniec pridáme kečup. Premiešame s ryžou a podávame posypané syrom.

__
Ostrý kurací plátok s kivi

Suroviny:
400 g kuracích pŕs ● 200 g kivi ● 40 g oleja ● soľ ● čierne korenie ● chilli
Recept: Kuracie rezne potrieme polovicou oleja, osolíme a okoreníme čiernym korením a chilli. Necháme asi hodinu odležať. Potom na každý plátok mäsa položíme kolieska kivi, mäso preložíme a zopneme špáradlami. Prudko ho opečieme z oboch strán na druhej polovici rozpáleného oleja a podávame s ryžou.

__
Pečené bravčové obličky s vínnou omáčkou

Suroviny:
4 bravčové obličky ● 100 g masla ● soľ ● čierne korenie ● 1/2 pohára bieleho vína ● lyžička horčice ● petržlenová vňať ● lyžička citrónovej šťavy
Recept: Obličky odblaníme, osušíme a na rozpálenom masle opečieme z oboch strán asi 10 minút. Osolíme, preložíme na vyhriatu misu, rýchlo nakrájame na tenké plátky, prikryjeme pokrievkou a postavíme na kastról s horúcou vodou, kým pripravíme omáčku. Do kastróla, v ktorom sme piekli obličky nalejeme víno, zriedenú horčicu, pridáme asi pol lyžice masla, nasekanú petržlenovú vňať, korenie a citrónovú šťavu. Necháme zohriať, ale nevaríme, nalejeme na obličky a podávame teplé s chlebom opečeným na masle.

__
Pečené filety pangasia

Suroviny:
2 filety pangasia ● soľ ● olej ● grilovacie korenie ● korenie na ryby
Recept: Na panvicu dáme trochu oleja, rozpálime ho a položíme naň filety, ktoré osolíme a okoreníme. Keď začnú belieť, otočíme ich na druhú stranu, znovu okoreníme a podľa potreby podlejeme trochou vody. Ako prílohu podávame zemiaky, krokety alebo hranolčeky.

__
Pivná roštenka s volským okom

Suroviny:
600 g roštenky ● soľ ● 1-2 strúčiky cesnaku ● 1 a 1/2 dl svetlého piva ● mleté čierne korenie ● olej na opekanie ● 4 vajcia ● veľká cibuľa ● horčica ● lyžička hladkej múky ● 2 dl vývaru
Recept: Z mäsa narežeme 4 plátky, mierne ich vyklepeme, dáme na misu, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom, zalejeme pivom a necháme do druhého dňa v chladničke odležať. Pivo vsiakne do mäsa a roštenky sú potom krehkejšie a chutnejšie. Odležané roštenky okoreníme a na horúcom oleji opečieme ako minútky na obidvoch stranách asi 4 minúty. Na takto pripravené roštenky dáme volské oká z vajec, obložíme cibuľou, pokrájanou na kolieska a pridáme po 1 lyžici horčice. Zvyšný tuk zaprášime hladkou múkou, opražíme, zalejeme vývarom a chvíľu povaríme. Podávame so zemiakovými hranolkami.

__
Podkovy lososa na grile

Suroviny:
podkovy lososa ● soľ ● čierne korenie ● olej ● maslo ● kolieska citrónu
Recept: Lososa rozkrájaného na podkovy osolíme, okoreníme, potrieme olejom a položíme na rošt. Porcie obraciame, mastíme olejom a pečieme domäkka. Hotové rybacie podkovy omastíme pripraveným maslom a ozdobíme kolieskami citrónu.

__
Podusené šalátové uhorky s kôprom

Suroviny:
1 kg šalátových uhoriek ● 60 g masla ● PL kryštálového cukru ● 50 g hladkej múky ● 450 ml mlieka ● PL octu ● soľ ● mleté biele korenie ● stonka kôpru
Recept: Uhorky očistíme, pozdĺžne rozkrojíme, odstránime jadierka a nakrájame na 8 cm dlhé kúsky. Na masle rozpustíme kryštálový cukor, prisypeme hladkú múku, 3 minúty pražíme a pridáme nakrájané uhorky. K uhorkám prilejeme mlieko a na miernom ohni varíme 15 minút domäkka. Ochutíme soľou, octom a bielym korením. Kôpor umyjeme, nasekáme nadrobno a posypeme ním udusené uhorky. Podávame k vareným zemiakom.

__
Pomarančové kuracie prsia s jogurtom

Suroviny:
4 kuracie prsia ● olivový olej ● pomaranč ● biely jogurt ● 500 g dlhozrnnej nelúpanej ryže
Recept: Prsia nakrájame na kúsky, usmažíme na olivovom oleji, pridáme na kocky nakrájaný pomaranč a keď pustí šťavu, zalejeme všetko bielym jogurtom. Podávame s uvarenou nelúpanou ryžou.

__
Rybacia praženica s pažítkou

Suroviny:
vajcia ● rybacie mäso bez kostí ● cibuľa ● maslo ● rasca ● čierne korenie ● soľ ● pažítka
Recept: Na masle speníme cibuľu, pridáme kúsky vykosteného uvareného rybacieho mäsa a okoreníme podľa chuti. Potom pridáme vajcia a miešame do stuhnutia. Pred podávaním ozdobíme kúskami čerstvej pažítky. Podávame s chlebom.

__
Rybie filé so smotanou a taveným syrom

Suroviny:
4 porcie filé ● maslo ● 100 g kyslej smotany ● 100 g taveného syra ● sladká mletá paprika ● drvená rasca ● soľ ● zelená petržlenová vňať ● citrónová šťava
Recept: Filé osolíme, posypeme drvenou rascou, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu v chladničke odležať. Potom ho opečieme na masle a dáme do zapekacej misky vymastenej maslom. Kyslú smotanu rozmiešame s taveným syrom , trochou mletej papriky a nasekanou petržlenovou vňaťou. Zmes rozdelíme na plátky filé a krátko zapečieme v rúre.

__
Rýchla karí cuketa s čili papričkami

Suroviny:
olej ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 1-2 čerstvé čili papričky ● 4 stredne veľké cukety ● soľ ● karí ● 200 ml kokosového mlieka
Recept: Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak prelisujeme a čili papričky nakrájame na kolieska asi do polovice. Zvyšok papričiek nakrájame pozdĺžne a dáme do vody s ľadom asi na 15 minút. Paprička sa v ľade rozvinie a vytvorí „kvetinku“, ktorú použijeme ako ozdobu. Na panvici rozpálime olej a osmažíme na ňom cibuľu, cesnak a papričky nakrájané na kolieska. Pridáme olúpanú a na väčšie kusy nakrájanú cuketu a smažíme asi 3 minúty. Potom pridáme polievkovú lyžicu karí a asi kávovú lyžičku soli a ďalej smažíme asi 5 minút. Nakoniec pridáme kokosové mlieko a stále miešame ďalších 7 minút, kým mlieko nezhustne. Upravíme tanier s ryžou a pridáme rozvinuté papričky z ľadu ako ozdobu.

__
Rýchla omeleta s banánmi a piškótami

Suroviny:
2 vajcia ● 2 lyžice ovocného cukru ● vanilkový cukor ● 3 lyžičky kukuričného škrobu ● zrelý banán ● malý kúsok masla ● škoricový cukor
Recept: Ručným šľahačom ušľaháme v miske žĺtky s ovocným a vanilkovým cukrom na penu. Zvlášť vyšľaháme pevný sneh z bielkov. Do žĺtkovej zmesi primiešame kukuričný škrob, dve tretiny roztlačeného banánu a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Zmes vylejeme na panvicu s rozohriatym maslom a ihneď ju posypeme kolieskami zvyšnej tretiny banánu. Na miernom plameni pod pokrievkou dusíme omeletu asi 20 minút. Podávame posypané škoricovým cukrom.

__
Rýchla provensálska kapusta s cestovinou

Suroviny:
lyžica vegety ● hlávka kapusty ● štipka soli ● štipka rasce ● balenie cestovín ● olej ● štipka provensálskeho korenia ● 3 cibule
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na panvici osmažíme olúpanú a nakrájanú cibuľu, osolíme, pridáme nakrájanú kapustu, rascu, vegetu a provensálske korenie. Všetko dusíme na oleji, vodu nepridávame. Udusenú kapustu premiešame s cestovinami a podávame.

__
Rýchle klobúčiky

Suroviny:
60 dkg čerstvých malých klobúčikov so šampiňónov ● 20 dkg oleja alebo masti ● citrón ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Klobúčiky olúpeme, mierne okoreníme, vložíme do rozohriatého oleja a pečieme, až kým klobúčiky nezačnú ružovieť. Upečené osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame so slanými rožkami.

__
Rýchle korenisté hovädzie stejky

Suroviny:
4 hovädzie steaky (zo sviečkovej po 200 g) ● 4 lyžičky zrniek čierneho korenia
Recept: Hovädzie steaky zľahka naklepeme tak, aby ostali aspoň 2 cm hrubé. Čierne korenie roztlčieme na hrubo, vtlačíme ho do mäsa a takto pripravené steaky dáme na rošt do rozohriateho grilu. Grilujeme z oboch strán po 7 minútach, počas grilovania mäso potierame trochou oleja.

__
Rýchle medové kurča s kukuricou

Suroviny:
kuracie prsia ● 2 PL medu ● 250 g kukurice ● 250 g hrášku ● sójová omáčka ● stredne veľká hlávka kapusty ● olej
Recept: Kurča nakrájame na rezance. Zohrejeme olej, ku ktorému pridáme med a miešame, aby sa príliš neskaramelizoval. Keď je spenený, pridáme kurča a podusíme asi 15 minút. Podľa potreby podlievame vodou. Pridáme kukuricu, hrášok a približne 2 PL sójovej omáčky a znova podusíme. Nakoniec pridáme nakrájanú kapustu, premiešame a po chvíľke dusenia odstavíme z ohňa, necháme dôjsť prikryté a môžeme podávať.

__
Rýchle paprikové rezance s rascou

Suroviny:
8 paprík ● 50 g tuku ● štipka rasce ● soľ
Recept: Papriky nakrájané na jemné rezance posypeme trochou drvenej rasce, soli a prikryté pokrievkou ich necháme niekoľko minút dusiť na tuku bez vody. Zmäknú, ale zostanú jasne zelené. Podávame ich so žemľou, chlebom alebo zemiakmi. Podľa chuti ich pri podávaní môžeme poliať sladkou smotanou.

__
Rýchle placky z karfiolu s tatárskou omáčkou

Suroviny:
menší karfiol ● 9 lyžíc polohrubej múky ● 9 lyžíc mlieka ● soľ ● korenie ● 2 žĺtky ● sneh z 2 bielkov
Recept: Surový karfiol nastrúhame a všetky prísady spolu dobre premiešame. Na panvici si rozohrejeme olej a pečieme placky o veľkosti dlane. S tatárskou omáčkou sú výborné.

__
Rýchle plátky bravčoviny

Suroviny:
500 g bravčového stehna ● soľ ● 2 lyžice oleja
Recept: Mäso utrieme vlhkou utierkou, odblaníme a nakrájame na malé rezne. Naklepeme ich, osolíme a potrieme olejom. Vložíme ich na rozpálený rošt alebo na mierne pomastenú panvicu a pečieme z oboch strán asi tri minúty. Podávame s čiernym chlebom, jemne nakrájanou cibuľou a horčicou.

__
Rýchlovka z mletej hydiny a špenátu

Suroviny:
veľká cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 0,5 kg mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa ● balíček mrazeného špenátu ● 2 vajcia ● sendvič
Recept: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak. Na to dáme mäso, opečieme, pridáme špenát a chvíľku opečieme. Pridáme vajcia a miešame do zhustnutia. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame na zapečených sendvičoch. Sendviče pripravíme nasledovne: rozpustíme si maslo, do ktorého sme pridali pretlačený cesnak. Maslo dávame po lyžičke na nakrájané sendviče a zapečieme ich v rúre.

__
Rýchly kapor v cestíčku s vínom

Suroviny:
kapor ● soľ ● vajcia ● biele víno ● hladká múka ● olej
Recept: Jednotlivé porcie kapra, zbaveného kože a vykosteného osolíme. Z vajec, bieleho vína, preosiatej múky, oleja a štipky soli pripravíme hladké cestíčko, obalíme v ňom porcie kapra a usmažíme ich v rozohriatom oleji do zlatista. Vhodnými prílohami sú rôzne upravené zemiaky a zeleninový šalát.

__
Rýchly maslový pstruh

Suroviny:
2 pstruhov ● 50 g masla ● mrkva ● petržlen ● PL octu ● 2 bobkové listy ● trochu čierneho korenia ● trochu petržlenovej vňate ● štipka soli
Recept: Pstruhy vložíme do osolenej vody s nakrájanou zeleninou, octom a korením. Varíme na miernom ohni 8 minút. Mäkké ryby opatrne vyberieme, na tanieroch zalejeme rozpusteným maslom a bohato posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Rýchly puding z ryže

Suroviny:
125 g ryže ● 300 ml mlieka ● trochu soli ● 50 g cukru ● 3 vajcia ● vanilka
Recept: Horúce mlieko, soľ, ryžu a vanilku zmiešame v ryžovej miske. Misku postavíme do parného hrnca a varíme 30 minút, pridáme cukor, zamiešame a podávame.

__
Rýchly smažený patizón

Suroviny: 100 ml oleja ● štipka soli ● 300 g strúhanky ● patizón ● 200 g hladkej múky ● 2 vajcia
Recept: Patizón olúpeme, nakrájame na plátky a vykrojíme z nich časť so semienkami. Potom plátky opláchneme a obalíme v múke, vajciach rozšľahaných so soľou a strúhanke. Plátky patizónu vyprážame do zlatista a podávame so zemiakmi a oblohou.

__
Rýchly šalát z uvarenej ryže so zeleninou

Suroviny:
200 g uvarenej ryže ● 100 g sterilizovanej kukurice ● menší pór ● 1 - 2 natvrdo uvarené vajcia ● kapia ● Na zálievku: 2 - 3 lyžice kyslej smotany ● soľ ● štipka cukru ● citrónová šťava ● pažítka alebo cibuľová vňať
Recept: Vychladnutú sypkú ryžu zľahka premiešame s kukuricou bez nálevu, pórom nakrájaným na kolieska, plátkami vajec a kapiou nakrájanou na rezance. Všetko zalejeme dobre ochutenou zálievkou a opäť zľahka premiešame. Šalát necháme v chlade odležať a podávame ho s celozrnným pečivom.

__
Salámový šalát so skvelým dressingom

Suroviny:
200 g mäkkej salámy ● 2 stredné cibule ● 3 - 4 kyslé uhorky ● 2 lyžice majonézy ● Na dressing: ● 2 lyžičky oleja ● 2 lyžičky cukru ● 2 lyžičky horčice ● lyžička sójovej omáčky ● lyžička worcesterskej omáčky
Recept: Najskôr si pripravíme dressing: do malého kastrólika dáme všetky suroviny a na slabom ohni uvaríme, kým sa ingrediencie spoja a hneď ho odložíme z ohňa a necháme vychladnúť. Medzitým salámu a uhorky nakrájame na kocky a cibuľu na kolieska. Keď dressing vychladne, vmiešame ho do nakrájaných surovín a pridáme 2 lyžice majonézy. Hotový šalát dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

__
Sedliacke rýchle cestoviny

Suroviny:
vrecúško cestovín ● soľ ● 3 lyžice olivového oleja ● lyžička sušenej alebo malá vetvička čerstvej bazalky
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu na vrecúšku. Ak ich chceme mať lepšie, uvaríme ich v ľubovoľnom vývare. Cestoviny scedíme a do toho istého hrnca k cestovinám pridáme olivový olej, bazalku a roztlačený cesnak a dobre premiešame.

__
Severoamerické závitky

Suroviny:
4 kuracie plátky ● 2 broskyne ● syr niva ● žĺtok ● kokosová múčka ● olej ● soľ
Recept: Kuracie plátky osolíme, položíme na ne polovice broskýň, plátky syra a spojíme špáradlami. Obalíme v žĺtku a kokosovej múčke, mierne pokvapkáme olejom a upečieme v rúre. Podávame s ryžou.

__
Severokaribská ryža s mletým mäsom

Suroviny:
500 g ryže ● 250 g mletého mäsa ● 2 cibule ● väčší rajčinový pretlak ● soľ ● čierne korenie ● karí korenie ● trochu byliniek (kôpor, petržlenová vňať) ● vrecúško mrazenej kukurice ● strúhaný syr ● kyslé uhorky
Recept: Cibuľu nakrájanú na kocky speníme na oleji do ružova, pridáme mleté mäso a za stáleho miešania opečieme. Pridáme ryžu, zalejeme vodou, pridáme rajčinový pretlak, osolíme a uvaríme. Na záver prisypeme kukuricu a dochutíme. Na tanieri posypeme jedlo strúhaným syrom a nakrájanou kyslou uhorkou.

__
Severská smažená treska

Suroviny:
4 porcie morskej tresky ● korenie na ryby ● hladká múka ● 2 kl panenského olivového oleja ● strúčik cesnaku ● šťava z 1/2 limetky ● PL masla ● trochu oleja
Recept: Tresku umyjeme, osušíme, okoreníme korením na ryby a obalíme v múke. Na panvici rozohrejeme maslo, do ktorého pridáme trochu oleja, aby sa nepripaľovalo a na ňom tresku z oboch strán osmažíme. Do olivového oleja vytlačíme šťavu z limetky, pridáme olúpaný a prelisovaný cesnak, zamiešame a hotové porcie tresky touto zmesou zalejeme. Podávame so zemiakmi.

__
Sicílske špagety s plesňovým syrom

Suroviny:
špagety ● cibuľa ● syr niva ● smotana na šľahanie ● kuchynský olej ● soľ ● tymian ● mleté čierne korenie ● šampiňóny ● bazalka
Recept: Špagety varíme v osolenej vode, môžeme pridať bazalku. Stredne veľkú cibuľu nadrobno pokrájame a speníme na troške oleja do zlatista. Prilejeme jednu smotanu na šľahanie (200 ml) a necháme zohriať. Do omáčky pridáme rozdrobenú nivu (cca 200 g) a za stáleho miešania ju roztopíme. Okoreníme mletým čiernym korením a tymianom. Nakoniec pridáme šampiňóny, ktoré sme predtým nakrájali na plátky a povarili v čistej vode. Omáčkou prelejeme špagety a konzumujeme. V prípade, že omáčka je príliš hustá, môžeme ju zriediť mliekom. Pokiaľ je naopak riedka a niva nám došla, môžeme zahustiť taveným syrom, poprípade štipkou polohrubej múky. Jedlo má výraznú slanú chuť po nive, ktorú zjemňujú tymian a šampiňóny. Nemalo by byť pikantné. Odporúčame zapíjať bielym stolovým suchým vínom, pre abstinentov minerálkou.

__
Smažená cibuľa v cestíčku

Suroviny:
2 - 3 veľké cibule ● 2 vajcia ● 50 g eidamu ● trocha hladkej múky ● trocha mlieka ● soľ
Recept: Cibuľu nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé. Z vajec, nastrúhaného syra, múky a mlieka urobíme redšie cesto. Plátky cibule obalíme v cestíčku a vyprážame na oleji. Podávame s pečivom.

__
Smažené placky z údeného syra s horčicou a cibuľou

Suroviny:
200 g údeného syra ● 2 vajcia ● 150 g strúhanky ● 4 PL mlieka ● cibuľa ● strúčik cesnaku ● horčica ● soľ ● olej
Recept: Syr nastrúhame, zmiešame s rozšľahanými vajcami, strúhankou, mliekom, rozotreným strúčikom cesnaku a soľou. Ak je hmota príliš tuhá, pridáme mlieko, ak je riedka, pridáme strúhanku. Z cesta vykrajujeme kúsky, vytvarujeme ich na placky a vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji do zlatista. Hotové placky môžeme potrieť horčicou a posypať kolieskami cibule.

__
Smotanové cestoviny s nepravým lososom

Suroviny:
malý pohár drveného nepravého lososa (125 g) ● smotanu na šľahanie (250 ml) ● kopcovitá lyžička hladkej múky ● na koniec noža chilly ● ľubovoľné cestoviny
Recept: Najprv si uvaríme cestoviny. Lososa aj s olejom, v ktorom je naložený dáme na panvicu a chvíľku osmažíme. Pridáme chilli. Múku rozmiešame v smotane a prilejeme na panvicu. Za stáleho miešania privedieme k varu. Odstavíme a omáčkou polejeme cestoviny na tanieri. Výborné a rýchle jedlo.

__
Smotanové slané dolky so šunkou

Suroviny:
250 ml pochúťkovej smotany ● 10 lyžíc polohrubej múky ● 2 vajíčka ● soľ ● 12 dkg na rezančeky pokrájanej šunky ● 4 - 5 lyžíc strúhaného syra
Recept: Všetko spolu zmiešame a vyprážame na panvici na dolky po obidvoch stranách. Je to rýchla večera pre všetkých, ktorí nemusia alebo nemôžu sladké.

__
Smotanový stehenný teľací rezeň na víne

Suroviny:
500 g teľacieho mäsa zo stehna ● 3 lyžice tuku ● soľ ● 1/2 lyžičky múky ● 2 lyžičky masla ● 2 lyžice bieleho vína ● korenie podľa vlastného výberu (bylinkové) ● karí ● vegeta ● kečup
Recept: Teľacie mäso pokrájame cez vlákno s hmotnosťou 50-70 g, naklepeme, osolíme a opečieme v horúcom tuku po obidvoch stranách. Na jednej strane opekáme rezne 4-5 minút prikryté, potom ešte 2-3 minúty bez prikrytia. Mäso z panvice vyberieme a prikryjeme. Výpek zahustíme múkou, smotanou, dochutíme vínom a ľubovoľným korením. Prírodne upravené rezne v omáčke raz prevaríme. Podávame so žemľovými knedľami.

__
Syrový pangasius na rýchlo

Suroviny:
1 kg mrazeného pangasia ● 3 cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● 150 g tvrdého syra ● olej ● soľ ● grilovacie korenie ● červená paprika
Recept: V pekáči na oleji osmažíme nahrubo nakrájanú cibuľu a pridáme k nej zmrazeného pangasia. Môžeme podliať vodou, osolíme a okoreníme podľa chutí grilovacím korením a červenou paprikou. Po 5 – 7 minútach rybu otočíme a opäť okoreníme. Po 10 – 15 minútach pečenia pridáme nakrájaný cesnak, po ďalších 5 minútach posypeme nahrubo nastrúhaným syrom a necháme zapiecť.

__
Široké rezance s mäkkou salámou

Suroviny:
balenie širokých rezancov ● väčšia cibuľa ● 300 g mäkkej salámy ● lyžička vegety ● celé vajce
Recept: Cestoviny uvaríme, precedíme ich a do ešte horúcich zamiešame celé vajce. Cibuľu nakrájame na kocky, salámu takisto. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita a potom pridáme salámu s vegetou a smažíme, dokiaľ nezačne saláma zlatnúť. Zmes potom zamiešame do cestovín a môžeme podávať.

__
Špenátová blesková večera s arabským chlebom

Suroviny:
arabský chlieb ● paradajky v konzerve ● mrazený špenát (najlepšie listový) ● syr (mozarella alebo iný)
Recept: Chlieb nalámeme na malé kúsky a dáme ich do pekáča, ktorý sme predtým naolejovali. Na chlieb rozdelíme paradajky. V lete môžeme použiť aj čerstvé, pokrájané na kolieska. Necháme to chvíľu takto postáť, aby chlieb trochu zvlhol. Rozmrazený špenát trochu vytlačíme, pokrájame a rozdelíme na chlieb. Na to všetko rozdrobíme syr a pečieme v rúre pri 200°C asi 15 minút.

__
Teľacie pliecko ako minútka

Suroviny:
400 g teľacieho pliecka ● 2 PL smotany ● žĺtok ● 40 g masla ● soľ ● petržlenová vňať ● muškátový kvet ● olej ● hladká múka ● vývar z kostí a zeleniny
Recept: Žĺtok s maslom dobre vymiešame, pridáme k nemu nastrúhaný muškátový kvet, soľ, nasekanú petržlenovú vňať, zomleté mäso, smotanu a všetko poriadne premiešame. Zo zmesi tvoríme placky, ktoré z oboch strán opečieme do zlatista. Opečené rezne vyberieme, tuk zaprášime trochou múky, zalejeme vývarom, zamiešame, vložíme rezne a ešte chvíľku podusíme. Podávame s dusenou ryžou alebo varenými zemiakmi.

__
Teľacinka s mandľami a maggi

Suroviny:
400 g teľacieho stehna bez kostí ● 200 g teľacej pečienky ● 4 lyžice oleja ● cibuľa ● maggi ● karí korenie ● soľ ● 80 g masla ● 80 g mandlí ● 120 g ananásového kompótu
Recept: Mäso a pečienku nakrájame na hrubšie rezance, prudko opečieme na oleji a pridáme jemne nakrájanú cibuľu a karí korenie. Krátko osmažíme, pridáme maggi rozmiešané vo vode a varíme za občasného miešania do polomäkka. Ananás nakrájame na kúsky, urestujeme na masle a pridáme olúpané mandle. Spoločne krátko povaríme. Podávame s dusenou ryžou.

__
Tvarohové minútkové cestoviny

Suroviny:
250 g cestovín ● 150 g mäkkého tvarohu ● 200 ml kyslej smotany ● 150 g šunky ● soľ ● majorán
Recept: Cestoviny dáme do vriacej osolenej vody uvariť do mäkka. Medzitým si na panvici zohrejeme kyslú smotanu, pridáme mäkký tvaroh a dobre rozmiešame. Osolíme, pridáme na kocky nakrájanú šunku a majorán a zohrejeme. Uvarené cestoviny podávame zaliate tvarohovou omáčkou.

__
Vajcová hlávková kapusta

Suroviny:
0,5 kg hlávkovej kapusty ● 4 vajcia ● cibuľa ● 2 PL oleja ● trochu čierneho korenia ● štipka soli
Recept: Kapustu očistíme, opláchneme, zbavíme hlúbu a hrubších rebier a nakrájame ju na rezance. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme k nej kapustu. Asi 8 minút ju za stáleho miešania dusíme, pričom ju môžeme trochu podliať vodou. Potom pridáme ku kapuste vajcia rozšľahané so soľou a korením a miešame, až kým nestuhnú. Podávame s opekanými zemiakmi alebo pečivom.

__
Vajíčková kôprová omáčka

Suroviny:
100 g masla ● 500 ml vody ● 600 ml mlieka ● 300 ml šľahačky ● 5 lyžíc sterilizovaného kôpru ● 3 lyžice hladkej múky ● 5 lyžíc kryštálového cukru ● 2 lyžičky soli ● 4 natvrdo uvarené vajcia
Recept: Najprv si pripravíme maslovú zápražku – do rozpusteného masla nasypeme hladkú múku, chvíľu ju urestujeme na slabom plameni a za stáleho miešania zalejeme horúcou vodou a potom studeným mliekom. Osolíme a za občasného miešania zvoľna varíme asi 10 minút. Potom pridáme sterilizovaný kôpor a opäť varíme asi 10 minút. Omáčku potom osladíme, zalejeme šľahačkou a keď začne vrieť, odstavíme ju zo sporáka. Do hotovej omáčky pridáme rozpolené vajcia. Podávame s varenými zemiakmi alebo knedľou.

__
Vyprážaná pikantná cuketa

Suroviny:
cuketa ● 3 lyžice hladkej múky ● lyžička papriky ● 1/2 lyžičky štipľavej papriky ● 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia ● 1/2 lyžičky mletej rasce ● lyžička soli alebo vegety
Recept: Cuketu nakrájame na 1/2 cm plátky. Necháme niekoľko minút odpočinúť (môžeme potrieť prelisovaným cesnakom so soľou). Medzitým zmiešame hladkú múku, mletú papriku, mleté čierne korenie, mletú rascu, soľ a všetko premiešame. Rozpálime olej a cuketu z obidvoch strán obaľujeme v ochutenej múke a rýchlo kladieme na rozpálený olej. Vyprážame asi 1 – 2 minúty po oboch stranách. Výbornou prílohou je tatárska omáčka a rajčiakový šalát.

__
Vyprážané rezne v kapustovom ceste

Suroviny: 8 plátkov bravčového stehna ● 100 ml svetlého piva ● 150 g polohrubej múky ● hladkú múku ● olej na vyprážanie ● 2 vajcia ● 150 g kyslej kapusty ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Z uvedeného množstva piva, vajec, soli a polohrubej múky pripravíme cestíčko, do ktorého vmiešame nakrájanú kapustu. Plátky mäsa zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a namočíme do pripraveného cestíčka. Potom vložíme do horúceho oleja a dozlata vypražíme. Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

TOPlist