Slané pečivo

recepty

Pikantné praclíky s mletým zázvorom
Suroviny: 
0,5 kg hladkej múky ● 250 g rastlinného tuku ● 50 g droždia ● 3 PL vody ● kl soli ● štvrť kl mletého zázvoru ● štvrť kl čierneho korenia ● vajce na potretie
Recept:
 Do múky pridáme postrúhaný tuk, droždie rozmiešané vo vode, soľ, zázvor, korenie a vypracujeme cesto, ktoré pokrájame na rovnaké časti a vytvarujeme praclíky. Praclíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 200 °C. Horúce pečivo potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Ďalšie recepty na slané múčniky:

Anglická slaninová torta so šunkou a syrom
Anízové syrové koláčiky s koriandrom
Cesnakové trojuholníčkyso sezamom
Delikátne slané orechové trubičky
Guľôčky z tvrdého syra a zemiakov
Indické arašidové pečivo s píniovými orieškami
Jemné tyčinky s bielym jogurtom
Keksíky z ovsených vločiek a dijonskej horčice
Koláč s kyslou kapustou a klobásou
Kolieska z taveného syra posypané cesnakom
Korbáče z dvoch druhov cesta
Kysnuté pochúťkové rascové rožteky
Kysnuté skladané pagáče so zemiakmi
Kysnuté slané oškvarkové maškrty
Lahodné tyčinky s pažítkovou posýpkou
Lahodné venčeky s bryndzou a sardelovou pastou
Lieskovcové praclíky z eidamu
Lístkové roládky s turistickou salámou a syrom
Lososové muffiny so syrom cottage a kôprom
Miniatúrne rožteky s čiernymi olivami
Muffiny s čiernymi olivami a sušenými paradajkami
Nivová roláda na výnimočné chvíle
Ostré sardinkové chuťovky z lístkového cesta
Ostrovný slaninový pochúťkový koláč
Pivné slané rožky s plesňovým syrom
Plesňová roláda z lístkového cesta
Plesňové guľôčky so sardelovou pastou
Plesňové kysnuté koláče s orechmi
Rožky z krabích tyčiniek s bazalkou
Rožteky z tvarohového cesta s kečupovou plnkou
Salámové kysnuté dobroty s jarnou cibuľkou
Sardinkové smotanové koláčiky s paradajkami
Slaná olivová maškrta so sušenými paradajkami
Slaná roláda zo zemiakov so šunkovou plnkou
Slané „mravčeky“ s kokosom
Slané delikátne mandľové pečivo
Slané groše s obľúbenej paštéty
Slané kolieska s nivou ozdobené orechmi
Slané kysnuté klobásové buchty
Slané lístkové pochúťkové šamrole
Slané maslové chuťovky s dvoch druhov syra
Slané mašličky s párkami
Slané uzlíky s brokolicou a so syrom
Slané veterníky s pečeňovou penou
Slaný dezert s plnenými olivami
Slaný šunkový koláč so zelenou paprikou
Slávnostný slaný koláč s údeným mäsom a klobásou
Srdiečka z tvarohového cesta s makom
Sušienky z tvrdého syra a vína
Sýty kysnutý koláč plnený mäsom a kapustou
Tvarohový koláč so špenátom, syrom a šunkou
Tyčinky so zemiakového cesta s taveným syrom
Výborný koláč z karotky s tvarohom a fetou
Závitnica plnená syrom, kečupom a šunkou

__
Anglická slaninová torta so šunkou a syrom

Suroviny:
Cesto: 4 vajcia ● 250 ml mlieka ● 200 g hladkej múky ● pol prášku do pečiva ● Do cesta: 150 g šunky ● 100 g anglickej slaniny ● 100 g syra ● 4 strúčiky cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● Na ozdobu: rasca, sezamové alebo ľanové semiačka
Recept: Šunku, slaninu a syr nakrájame na malé kocky. Z vajec ušľaháme penu, potom postupne pridávame mlieko a stále šľaháme a postupne pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou a korením. Do cesta nakoniec zľahka vmiešame prelisovaný cesnak a kocky šunky, slaniny a syra. Zmes vlejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme. Po upečení necháme vychladnúť, ozdobíme a krájame ako tortu.

__
Anízové syrové koláčiky s koriandrom

Suroviny:
pol hrnčeka hladkej múky ● pol hrnčeka nastrúhaného syra ● 80 g masla ● vaječný žĺtok ● kl mletého anízu ● kl mletého koriandra ● štipka prášku do pečiva
Recept: Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva. Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkom, primiešame syr a zapracujeme múku. Zo zmesi pripravíme jemné cesto, naplníme ho do pištole s ozdobnou trubicou a na plech vymastený papierom od masla ozdobne nastriekame rovnako veľké sušienky. Polovicu sušienok posypeme anízom a polovicu koriandrom a pečieme ich v rúre vyhriatej na 160 °C dozlatista.

__
Cesnakové trojuholníčkyso sezamom

Suroviny:
800 g polohrubej múky ● 0,5 l mlieka ● 2 PL kryštálového cukru ● 42 g droždia ● 150 ml oleja ● soľ ● Plnka: 120 g masla ● 130 g tuku ● 3 žĺtky ● nasekaná petržlenová vňať ● 14 strúčikov prelisovaného cesnaku ● soľ ● vegeta ● 600 g nastrúhaného syra ● Na potretie: vajce ● celá rasca ● sezamové semiačka ● soľ
Recept: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na osem bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme, potrieme plnkou, posypeme nastrúhaným syrom a stočíme do rolády. Roládu rozložíme do tvaru obdĺžnika, potrieme rozšľahaným vajíčkom, osolíme, posypeme rascou a sezamom. Potom ju nakrájame na trojuholníčky, ktoré uložíme na plech vyložený papierom a upečieme. Plnku vypracujeme zmiešaním masla, tuku, žĺtkov, vňate, soli a vegety.

__
Delikátne slané orechové trubičky

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 100 g mletých orieškov ● 100 g tuku alebo masla ● 5 g sušeného droždia ● kl soli ● 125 ml mlieka
Recept: Do pripravenej múky nasypeme oriešky, rozsekáme tuk, pridáme sušené kvasnice, soľ a mlieko. Potom vypracujeme cesto, ktoré následne vyvaľkáme na tenkú placku. Placku nakrájame na prúžky 1,5 cm široké a rôzne dlhé. Tie potom namotávame na trubičky, najlepšie plechové a rýchlo upečieme. Z trubičiek ich vyťahujeme až po vychladnutí, inak sa hoblinky polámu.

__
Guľôčky z tvrdého syra a zemiakov

Suroviny:
190 g zemiakov ● 230 g polohrubej múky ● prášok do pečiva ● kl soli ● 130 g nastrúhaného syra ● 200 ml mlieka ● mleté orechy
Recept: Ošúpané zemiaky uvaríme v slanej vode a pretlačíme. Pridáme múku s práškom do pečiva, soľ, syr a spolu vymiešame. Prilejeme mlieko podľa potreby. Z cesta vytvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v orechoch. Plech vystelieme papierom na pečenie, naň poukladáme guľky a upečieme ich dozlatista.

__
Indické arašidové pečivo s píniovými oriešakmi

Suroviny:
250 g hladkej múky ● 100 g pražených slaných arašidov ● kl karí korenie ● soľ ● 7 PL bieleho vína ● 100 g masla ● 50 g bieleho jogurtu ● vajce ● 50 g píniových semienok
Recept: Do preosiatej múky vmiešame pomleté arašidy, karí, soľ, pridáme víno, postrúhané maslo, jogurt a vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a ozdobne nakrájame na trojuholníky. Trojuholníky rozložíme na plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a posypeme píniovými semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme doružova.

__
Jemné tyčinky s bielym jogurtom

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 100 g tuku ● biely jogurt ● vajce na potretie ● hrubá soľ ● sladká mletá paprika ● tuk na plech
Recept: Do hladkej múky nasekáme tuk, pridáme biely jogurt a na doske vytvoríme cesto, ktoré dáme asi na 2 hodiny odpočinúť do chladničky. Na doske rozvaľkáme asi 3 mm hrubú placku, ktorú potrieme rozšľahaným vajcom. Posypeme hrubou mletou soľou, sladkou paprikou, rozkrájame na tyčinky, poukladáme ich na tukom vymastený plech a upečieme v rúre dozlatista.

__
Keksíky z ovsených vločiek a dijonskej horčice

Suroviny:
200 g polohrubej celozrnnej múky ● 80 g masla ● štipka soli ● 60 g drvených ovsených vločiek ● 2 PL cukru ● PL dijonskej horčice ● pol prášku do pečiva ● 2 PL lístočkov tymianu ● PL sezamových semienok ● ovsené vločky a sezamové semienka na posypanie
Recept: Múku preosejeme a premiešame s práškom do pečiva, soľou, cukrom, vločkami a lístočkami tymianu. Pridáme zmäknuté maslo s horčicou a sezamové semienka. Vypracujeme cesto. Zabalíme ho do fólie a na 30 minút ho uložíme do chladu odležať. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenký plát a formičkami z neho vykrojíme rôzne tvary. Sušienky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich vodou, posypeme semienkami a vločkami a upečieme pri teplote 180 °C.

__
Koláč s kyslou kapustou a klobásou

Suroviny:
400 g hladkej múky ● 15 ml sladkej smotany ● 200 g masla ● žĺtok ● lyžica mlieka ● žerucha ● 300 g klobásy ● 2 lyžice mletej červenej papriky ● soľ ● Plnka: 2 cibule ● olej ● 500 g kyslej kapusty ● 200 g tvrdého syra ● 2 vajcia ● kayenské korenie ● rasca
Recept: Na dosku preosejeme múku, zmiešame zo soľou, pridáme smotanu, nastrúhané maslo a vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme do alobalu a dáme na hodinu do chladničky. Na pomúčenej doske potom rozvaľkáme 2/3 cesta a dáme ho na plech. Cibuľu olúpeme, nadrobno nakrájame a osmažíme na rozohriatom oleji. Pridáme vyžmýkanú kapustu a dusíme asi 10 minút. Syr nastrúhame, zmiešame s vajcami rozšľahanými s kayenským korením a rascou, pridáme k vychladnutej kapuste a všetko dobre premiešame. Touto náplňou potrieme cesto, obložíme nakrájanou klobásou a posypeme mletou paprikou. Rozvaľkáme zvyšok cesta, ozdobným valčekom vytvoríme mriežku a položíme ju na plnku. Kraje spolu pritlačíme. Povrch potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom a soľou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 30 minút. Nakoniec koláč posypeme nasekanou žeruchou.

__
Kolieska z taveného syra posypané cesnakom

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 125 g rastlinného tuku ● 100 g taveného syra ● vajce ● pol prášku do pečiva ● soľ ● 4 strúčiky cesnaku ● vajce na potretie ● sušený cesnak na posypanie
Recept: Na doske zmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme tuk, vajce, štipku soli, prelisovaný cesnak, tavený syr a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 20 minút v chlade postáť. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na placku a vykrajujeme kolieska, vo vnútri vykrojíme menšie koliesko a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kolieska potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cesnakom a pečieme pri teplote 180 °C dozlata.

__
Korbáče z dvoch druhov cesta

Suroviny:
Prvé cesto: 300 g polohrubej múky ● 20 g droždia ● kl kryštálového cukru ● kl soli ● 100 ml mlieka ● vajce ● Druhé cesto: 180 g hladkej múky ● 120 g rastlinného tuku
Recept: Prvé cesto: polohrubú múku premiešame so soľou, pridáme vajce a kvások pripravený z droždia, cukru a vlažného mlieka. Vypracované cesto necháme asi 30 minút kysnúť. Druhé cesto: hladkú múku vymiesime s tukom, dobre vypracujeme a uložíme na 30 minút do chladničky. Prvé cesto rozvaľkáme na hrúbka 1cm, druhé cesto roztlačíme rukou na veľkosť prvého, položíme ho naň a spolu poskladáme do štvorca. Ten rozvaľkáme, pokrájame na 2 cm pásy, po dvoch ich zľahka spletieme a uložíme na plech s papierom na pečenie. Vrch potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme makom, rascou alebo sezamovými semiačkami.

__
Kysnuté pochúťkové rascové rožteky

Suroviny:
250 g polohrubej múky ● 15 g droždia ● pol kl cukru ● 125 ml mlieka ● vajce ● 50 g masla ● soľ ● múka na dosku ● žĺtok na potretie cesta ● hrubá soľ a rasca na posypanie
Recept: Do misky preosejeme uvedené množstvo múky, pripravíme si jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme časťou vlažného mlieka. Zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť. Keď začne droždie kysnúť, pridáme vajce, maslo, soľ a vypracujeme hladké, vláčne cesto. Opäť necháme cesto kysnúť a po vykysnutí z neho vytvoríme valec. Ten nakrájame na kúsky, ktoré zrolujeme do tvaru rožka, hotové rožky dáme na tukom vymastený plech, potrieme ich žĺtkom rozmiešaným s malým množstvom vody, povrch posypeme hrubou soľou a rascou. Zvoľna pečieme vo vyhriatej rúre dozlatista.

__
Kysnuté skladané pagáče so zemiakmi

Suroviny:
1 kg hladkej múky ● kocka droždia ● 200 ml oleja ● 2 žĺtky ● 500 ml mlieka ● soľ ● rasca ● 6 zemiakov ● pokrmový tuk
Recept: Z múky, droždia, oleja, žĺtkov a mlieka zamiesime cesto a necháme dobre vykysnúť. Medzitým si uvaríme stredne veľké zemiaky v šupke v osolenej vode. Vykysnuté cesto rozvaľkáme. Zemiaky a pokrmový tuk si rozdelíme na tri časti. Na vyvaľkané cesto nastrúhame 1/3 zemiakov a pokrmového tuku. Cesto skladáme ako pri príprave lístkového cesta. Postup zopakujeme trikrát. Nakoniec vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme bielkom a posypeme soľou a rascou.

__
Kysnuté slané oškvarkové maškrty

Suroviny:
10 g droždia ● 2 kl mlieka ● cukor na kvások ● 100 g mletých oškvarkov ● 180 g polohrubej múky ● vajce ● soľ ● mlieko ● žĺtok a kl rasce na potretie a posypanie
Recept: Kvások nechať vykysnúť, potom zamiesime cesto, ktoré znovu necháme vykysnúť, rozdelíme ho asi na 5 dielov, každý rozvaľkáme na valec, rozkrájame na 6 alebo 8 dielov, každý diel zrolujeme, prenesieme na papier na pečenie a ešte chvíľu necháme kysnúť. Potom rožky potrieme žĺtkom, posypeme rascou a upečieme.

__
Lahodné tyčinky s pažítkovou posýpkou

Suroviny:
300 g hladkej múky ● 200 g masla ● kl prášku do pečiva ● soľ ● 3 žĺtky ● 3 PL smotany na šľahanie ● vajce na potretie ● sušená pažítka
Recept: Do misy dáme múku, prášok do pečiva, pokrájané maslo, soľ, smotanu, žĺtky a vypracujeme cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbka 5 mm, pokrájame na tyčinky 1,5 - 2 cm široké, uložíme na plech vystlaný papierom na pečením, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sušenou pažítkou. Pečieme pri teplote 190 °C dozlatista.

__
Lahodné venčeky s bryndzou a sardelovou pastou

Suroviny:
Cesto: 0,5 l mlieka ● 100 g masla ● soľ ● PL cukru ● 230 g hrubej múky ● 5 vajec ● Plnka: 125 g masla ● 125 g bryndze ● kl sardelovej pasty ● žĺtok ● kl sušeného kôpru
Recept: Mlieko, maslo, soľ a cukor dáme variť. Do vriaceho mlieka pridávame za stáleho miešania múku a varíme, kým sa cesto neoddeľuje od hrnca. Prikryté utierkou necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom pridávame vajcia a dobre premiesime. Hladké cesto dáme do vrecka na zdobenie a na plech vyložený mastným papierom striekame venčeky. Pečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté prekrojíme, naplníme plnkou a ľubovoľne ozdobíme. Plnka: z masla vymiešame penu, pridáme bryndzu, sardelovú pastu, žĺtok a kôpor a dobre premiešame.

__
Lieskovcové praclíky z eidamu

Suroviny:
260 g hladkej múky ● kl prášku do pečiva ● 150 g rastlinného tuku ● 70 g nastrúhaného eidamu ● 2 - 3 PL bieleho jogurtu ● soľ ● čili korenie ● 70 g lieskových orieškov ● 40 g parmezánu
Recept: Na dosku preosejeme múku s práškom do pečiva. Pridáme tuk, nastrúhaný eidam, jogurt, soľ, čili, nahrubo nasekané lieskové oriešky a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočinúť. Z cesta vyvaľkáme pramienky, stočíme ich do praclíkov, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, posypeme nastrúhaným parmezánom a v predhriatej rúre upečieme dozlatista.

__
Lístkové roládky s turistickou salámou a syrom

Suroviny:
6 plátkov lístkového cesta (10 x 10 cm) ● 6 plátkov tvrdého syra ● 12 plátkov turistickej salámy ● žĺtok ● malé množstvo vody ● soľ ● rasca ● sezamové semienka na ozdobu ● tuk alebo maslo na vymastenie plechu
Recept: Plátky lístkového cesta prekrojíme na polovicu a dáme na dosku. Na každý kúsok cesta položíme polovicu plátkového syra a turistickú salámu. Zvinieme do závitku a potrieme žĺtkom rozmiešaným s malým množstvom vody. Mierne osolíme a posypeme rascou alebo sezamom. Na okrajoch pritlačíme, aby sa závitok neotvoril. Preložíme na vymastený plech a pečieme dozlata.

__
Lososové muffiny so syrom cottage a kôprom

Suroviny:
300 g polohrubej múky ● PL kypriaceho prášku ● kl soli ● vajce ● 200 ml cmaru ● 100 g syra cottage ● PL nasekanej petržlenovej vňate ● PL nasekaného kôpru ● žervé ● údený losos
Recept: Cmar rozšľaháme s vajcom a pridáme k zmesi z múky, soli a prášku. Krátko premiešame a pridáme syr a bylinky. Pečieme vo formičkách pri 200 °C. Necháme na rošte vychladnúť. Pri podávaní zrežeme vŕšky, muffiny naplníme žervé a údeným lososom a znovu prikryjeme. Ozdobíme kôprom.

__
Miniatúrne rožteky s čiernymi olivami

Suroviny:
lístkové cesto ● 3 cibule ● 12 čiernych olív ● 2 PL petržlenovej vňate ● soľ ● čierne korenie
Recept: Na masle opečieme veľké nakrájané cibule, odstavíme ich a pridáme čierne nakrájané olivy bez kôstok a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou, korením a zamiešame. Lístkové cesto vyvaľkáme a urobíme trojuholníky. Potrieme ich plnkou a zvinieme ku špičke. Potrieme vajcom a upečieme.

__
Muffiny s čiernymi olivami a sušenými paradajkami

Suroviny:
70 g vykôstkovaných čiernych olív ● 70 g sušených paradajok v oleji ● 2 strúčiky cesnaku ● 400 g hladkej múky ● prášok do pečiva ● kl soli ● 2 vajcia ● 3 PL nasekaných byliniek (tymian, bazalka, oregano...) ● 200 ml cmaru
Recept: Olivy necháme na sitku a spolu s paradajkami ich pokrájame nadrobno. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Do misy preosejeme múku a dobre ju premiešame s práškom do pečiva a soľou. Pridáme vajcia, olivy, paradajky, cesnak a bylinky. Prilejeme cmar a vypracujeme cesto. Formu na muffiny vymastíme maslom a vyložíme papierovými košíčkami. Košíčky naplníme z dvoch tretín cestom. Formu vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a muffiny upečieme dozlatista.

__
Nivová roláda na výnimočné chvíle

Suroviny:
Cesto: 200 g hladkej múky ● 80 g masla ● tretina prášku do pečiva ● pol kl soli ● Náplň: 100 g masla ● 140 g nivy
Recept: Nivu nastrúhame a vymiešame s maslom. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho a potrieme plnkou. Potom ho stočíme do rolády a necháme v chladničke do druhého dňa odležať. Na druhý deň roládu nakrájame na kolieska (asi 0,5 cm hrubé), potrieme vajcom, ozdobíme sezamom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C.

__
Ostré sardinkové chuťovky z lístkového cesta

Suroviny:
lístkové cesto ● konzerva sardiniek v oleji ● cibuľa ● kapia ● čierne korenie ● čili ● citrónová šťava ● Na potretie a posypanie: vajce, sezam alebo rasca a soľ
Recept: Sardinky rozdrvíme v miske vidličkou, primiešame k nim najemno nakrájanú cibuľu a kapiu, osolíme, okoreníme čiernym a čili korením a dochutíme citrónovou šťavou. Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme lyžicu nátierky, preložíme ho do trojuholníka a okraje dobre pritlačíme. Plech opláchneme studenou vodou, trojuholníky na neho poukladáme, potrieme vajcom, posypeme sezamovými semienkami alebo soľou a rascou a upečieme.

__
Ostrovný slaninový pochúťkový koláč

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 100 g masla ● voda ● 200 g anglickej slaniny ● 200 ml smotany ● nastrúhaný syr ● 3 vajcia ● soľ ● čierne korenie
Recept: Z múky, masla a vody vypracujeme cesto. Rozvaľkáme ho a vyložíme ním nízku tortovú formu vymastenú maslom. Na cesto rozložíme plátky slaniny a v predhriatej rúre 10 minút pečieme. Vajcia rozšľaháme, zmiešame so smotanou, osolíme, okoreníme a zmes nalejeme na cesto. Posypeme strúhaným syrom a pečieme ešte 20 minút.

__
Pivné slané rožky s plesňovým syrom

Suroviny:
275 g hladkej múky ● 125 g rastlinného tuku ● vajce ● štipka soli ● 2 PL bieleho jogurtu ● 200 g nivy ● vajce ● 3 PL piva ● PL celého maku ● PL celej rasce ● PL sezamových semienok ● PL ľanových semienok
Recept: Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknutý tuk, vajce, pol kl soli a jogurt. Dôkladne všetko premiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme asi 20 minút v chlade odležať. Nivu nakrájame na hranolčeky. Cesto rozvaľkáme na plát silný asi 3 mm a nožom ho rozdelíme na trojuholníky. Na stranu každého trojuholníka položíme hranolček nivy. Cesto zľahka potrieme vajcom rozšľahaným s pivom a zvinieme ho do rožkov. Rožky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a ešte raz ich potrieme vajcom s pivom. Posypeme ich makom, rascou a sezamovými a ľanovými semienkami. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 10 - 12 minút dozlatista.

__
Plesňová roláda z lístkového cesta

Suroviny:
400 g lístkového cesta ● 100 g nivy ● vajce na potretie ● drvené farebné korenie ● soľ ● tymian ● PL hladkej múky na dosku
Recept: Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý 2 mm. Nivu nastrúhame na hrubom strúhadle priamo na plát a rozotrieme ju plochým nožom. Vrch posypeme tymianom a okoreníme soľou a korením. Cesto opatrne zvinieme do rolády a zabalené v potravinárskej fólii dáme na 30 minút stuhnúť do mrazničky. Stuhnutú roládu nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé a rozvaľkáme ich valčekom na čo najtenšie lístky. Pripravené lístky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajcom s lyžicou vody a upečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.

__
Plesňové guľôčky so sardelovou pastou

Suroviny:
100 g nastrúhanej nivy ● 50 g masla ● 50 g tvrdého nastrúhaného syra ● kl sardelovej pasty ● čierne korenie
Recept: Všetky suroviny dobre vyšľaháme, vytvoríme guľky a obalíme ich v kokose.

__
Plesňové kysnuté koláče s orechmi

Suroviny:
1 kg polohrubej múky ● 120 g tuku ● 600 - 750 ml vlažného mlieka ● 2 žĺtky ● 50 g cukru ● 40 g droždia ● kl soli ● pol kl nastrúhanej citrónovej kôry ● múka na dosku ● Náplň: 2 stredne veľké jablká ● 100 g nivy ● 50 g vlašských orechov ● 2 PL nátierkového masla ● 2 PL mlieka
Recept: Droždie, kl cukru a PL múky rozmiešame v časti mlieka a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, rozpustený vlažný tuk, citrónovú kôru, kvások a soľ a dôkladne prepracujeme na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť. Tretinu nivy nastrúhame a zmiešame s nátierkovým maslom a mliekom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, obe rozvaľkáme na pomúčenej doske na okrúhly plát a preložíme ich na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Potrieme ich syrovou zmesou, poukladáme plátky olúpaných jabĺk a zvyšnú nakrájanú nivu. Posypeme nasekanými orechmi a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Keď začne cesto po okrajoch zlatnúť, znížime teplotu na 160 °C a dopečieme dozlatista.

__
Rožky z krabích tyčiniek s bazalkou

Suroviny:
2 balenia krabích tyčiniek ● 2 balenia lístkového cesta ● bazalka ● soľ ● vajce ● rasca, mak, sezamové alebo ľanové semienko
Recept: Lístkové cesto rozvaľkáme na 2 okrúhle pláty a rozdelíme na polovice, štvrtiny a dvanástiny (ako pizzu). Krabie tyčinky priečne rozpolíme a v miske osolíme a ochutíme bazalkou. Na každú vzniknutú dvanástinu dáme polovicu tyčinky a cesto zbalíme ako rožtek. Krabie rožky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme rascou, makom, sezamovým alebo ľanovým semienkom a upečieme v rúre doružova.

__
Rožteky z tvarohového cesta s kečupovou plnkou

Suroviny:
400 g tvarohu ● 2 vajcia ● 7 PL oleja ● 0,5 kg hladkej múky ● vrecúško kypriaceho prášku ● štipka soli ● múka na posypanie dosky ● 150 g eidamu ● 200 g šunky ● 4 PL kapár ● 4 PL kečupu ● 2 žĺtky ● 3 PL maku ● 2 PL hrubej soli ● 3 PL sezamových semienok
Recept: V mise zmiešame tvaroh, vajcia a olej. Postupne prisypávame múku preosiatu s kypriacim práškom a soľou. Všetko premiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chlade odpočinúť asi 30 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Eidam nastrúhame nahrubo, šunku nakrájame na malé kocky, kapary posekáme nahrubo a zmes spojíme kečupom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 3 mm a ostrôžkou z neho vykrojíme trojuholníky o šírke asi 10 cm a dĺžkou strany 12 - 13 cm. Na trojuholníky rozdelíme náplň, okraje navlhčíme vodou a zvinieme. Rožky dáme na plech vyložený papierom na pečenie, zahneme do podkovy a potrieme rozhabarkovaným žĺtkom. Posypeme ich makom, hrubou soľou alebo sezamom. Vložíme ich do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút dozlatista.

__
Salámové kysnuté dobroty s jarnou cibuľkou

Suroviny:
20 g droždia ● pol kl krupicového cukru ● 80 ml mlieka ● 250 g hladkej múky ● 60 g rastlinného tuku ● vajce ● soľ ● 5 PL kečupu ● 120 g suchej salámy ● jarná cibuľka na ozdobu
Recept: Droždie rozdrobíme do misky, rozmiešame ho s cukrom, 2 PL vlažného mlieka a PL múky. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť. Tuk rozpustíme a necháme trochu vychladnúť. Múku preosejeme do misy, pridáme zvyšné vlažné mlieko, vajcia, soľ, vykysnutý kvások a vlažný tuk. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť. Lyžicou odkrajujeme malé kúsky cesta, robíme z nich guľôčky, ktoré dávame na plech vyložený papierom na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme na teplom mieste ešte 15 minút kysnúť. Do stredu vykysnutých guliek vytlačíme prstami jamku, povrch potrieme kečupom a poukladáme naň nakrájané kolieska salámy. Koláčiky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 - 20 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť na kovovej mriežke a ozdobíme nasekanou jarnou cibuľkou.

__
Sardinkové smotanové koláčiky s paradajkami

Suroviny:
80 g eidamu ● 150 ml smotany ● 300 g hladkej múky ● prášok do pečiva ● 200 g masla ● kl sladkej mletej papriky ● soľ ● 100 g čerstvých paradajok ● plechovka sardiniek v paradajkovej omáčke ● čerstvé oregano
Recept: Eidam nastrúhame najemno a asi 2/3 vmiešame do smotany. Múku premiešame s práškom do pečiva a preosejeme ju na smotanu. Potom pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo, poprášime múkou a osolíme. Zo všetkých prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme mikroténovou fóliou a necháme v chladničke aspoň 15 minút odležať. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky. Cesto rozvaľkáme na plát a vykrojíme z neho kolieska, ktoré zľahka vtlačíme do formičiek. Do koláčikov vložíme paradajky, pridáme sardinky a všetko posypeme zvyšným syrom. Pečieme v rúre predhriatej na 170 °C. Hotové ozdobíme čerstvým oreganom.

__
Slaná olivová maškrta so sušenými paradajkami

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 60 g sušených paradajok v oleji ● 30 g čiernych olív ● 120 ml mlieka ● 50 g zmäknutého masla ● štipka soli ● pol prášku do pečiva ● kl horčice ● kl mletej papriky ● PL nasekanej bazalky ● asi 4 PL mlieka na potretie ● mletá paprika na posypanie
Recept: Múku preosejeme s práškom do pečiva. Vmiešame horčicu, papriku, soľ a maslo s mliekom. Vypracujeme cesto. Sušené paradajky a olivy nasekáme nadrobno a spolu s bazalkou ich zapracujeme do cesta. Cesto rozvaľkáme na hrubší obdĺžnikový plát a nožom rozdelíme na štvorčeky asi 4 x 4 cm veľké. Kocky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich mliekom, poprášime mletou paprikou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme pri teplote 180 °C.

__
Slaná roláda zo zemiakov so šunkovou plnkou

Suroviny:
120 g uvarených zemiakov ● 120 g masla ● 120 g polohrubej múky ● pol kl karí korenia ● žĺtok na natretie ● Plnka: 150 g šunky ● 30 g masla ● vajce
Recept: Šunku zomelieme a zmiešame s mäkkým maslom a vajíčkom. Zemiaky uvaríme v slanej vode, pretrieme cez sitko, pridáme ostatné prísady a vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 10 mm, potrieme šunkou a zvinieme. Vrch potrieme žĺtkom, položíme na vymastený plech a upečieme pri teplote 200 °C. Podávame teplé.

__
Slané „mravčeky“ s kokosom

Suroviny:
150 g hladkej múky ● 120 g rastlinného tuku ● 40 g strúhaného kokosu ● kl soli ● 2 kl karí korenia
Recept: Na doske spracujeme všetky suroviny na hladké cesto. Z cesta tvoríme malé guľky. Guľky ukladáme k sebe a trochu ich pritlačíme. Mravčekov preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C.

__
Slané delikátne mandľové pečivo

Suroviny:
100 g mandlí na ozdobu ● vajce na potretie ● Cesto: 2 vajcia ● 250 g údeného syra ● 250 g hladkej múky ● vegeta ● soľ ● mletá sladká paprika ● 250 g rastlinného tuku ● drvená rasca
Recept: Mandle sparíme, olúpeme a rozpolíme. Údený syr nastrúhame a spolu s múkou, tukom, vajíčkami a korením vypracujeme cesto. Necháme ho asi 2 hodiny odležať. Cesto rozvaľkáme na tenší plát a formičkou vypichujeme rôzne tvary. Na každý dáme polovicu mandle namočenú v bielku. Žĺtok rozmiešame s troškou vody a pečivo aj s mandľami ešte potrieme. Vo vyhriatej rúre ho dozlatista upečieme.

__
Slané groše s obľúbenej paštéty

Suroviny:
150 g ľubovoľnej paštéty ● 50 g rastlinného tuku ● hrnček polohrubej múky
Recept: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, vyvaľkáme ho na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme kolieska, ktoré preložíme na plech vyložený papierom na pečením. Kolieska potrieme vodou, v ktorej sme rozpustili trocha soli. Pečieme pri teplote 200 °C.

__
Slané kolieska s nivou ozdobené orechmi

Suroviny:
100 g mletých vlašských orechov ● 75 g nivy ● 100 g hladkej múky ● 50 g masla ● 50 g sladkej smotany na varenie ● štipka soli ● jadrá orechov na ozdobenie
Recept: Z múky, nastrúhaného syra, soli, mletých orechov, masla a smotany vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát hrubý 3 – 4 mm a formičkou vykrojíme kolieska, potrieme ich vyšľahaným žĺtkom, trošku posolíme a ozdobíme orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre.

__
Slané kysnuté klobásové buchty

Suroviny:
600 g klobásy ● 300 g polohrubej múky ● 2 žĺtky ● vajce na potretie ● 20 g droždia ● 2 PL masla ● mlieko ● soľ ● tuk na vymastenie plechu
Recept: Z múky, droždia, žĺtkov, mlieka a štipky soli zarobíme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm a nakrájame z neho obdĺžniky. Na každý dáme kôpku nakrájanej klobásy. Cesto uzavrieme a vytvarujeme malé bochníčky, ktoré ukladáme nie príliš blízko seba na vymastený plech. Necháme ešte vykysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a v dobre vyhriatej rúre upečieme. Podávame s kyslou kapustou.

__
Slané lístkové pochúťkové šamrole

Suroviny:
balenie lístkového cesta ● 3 vajcia ● 200 ml smotany na šľahanie ● 150 g ementálu ● 100 g masla ● soľ ● hrubá múka na dosku
Recept: Plnka: smotanu, žĺtky, maslo a nastrúhaný syr premiešame, osolíme a povaríme na slabučkom ohni na kašu. Po vychladnutí vyšľaháme. Šamrole: cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 2 mm. Pokrájame ho na pásy široké 2 cm a dlhé asi 35 cm. Pásiky ešte prerežeme po dĺžke na polovicu a nakrútime pomúčenou stranou na kovové rúrky. Začiatok a koniec cesta na rúrke zatlačíme a celé šamrole potrieme rozšľahaným vajcom. Pripravené rúrky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenia a v rúre vyhriatej na 165 - 170 °C upečieme dozlatista. Po čiastočnom vychladnutí šamrole opatrne stiahneme z rúrok. Úplne vychladnuté naplníme pripravenou plnkou.

__
Slané maslové chuťovky s dvoch druhov syra

Suroviny:
Cesto: 600 g polohrubej múky ● 250 g nastrúhaného masla ● prášok do pečiva ● kl práškového cukru ● 2 kl soli ● 200 ml vlažného mlieka ● Náplň: 200 g najemno nastrúhanej nivy ● 200 g najemno nastrúhaného madelandu ● 250 g nahrubo nastrúhaného masla
Recept: Cesto z uvedených surovín riadne spracujeme rukami a rozdelíme na niekoľko bochníkov. Vyvaľkáme placku 3 - 5 mm hrubú, namastíme ju syrovou náplňou (tú v miske rozdelíme tiež na 4 diely), zrolujeme roládu a necháme 24 hodín odležať v chladničke. Na druhý deň stuhnuté rolády nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé, položíme na mierne vymastený plech, kolieska potrieme rozšľahaným vajcom a navrch dáme kúsok vlašského orecha. Pečieme v predhriatej rúre asi 10 minút pri teplote 200 °C.

__
Slané mašličky s párkami

Suroviny:
balenie lístkového cesta ● 10 malých párkov ● žĺtok na potretie
Recept: Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na 10 obdĺžnikov. Párky olúpeme, ohrejeme vo vriacej vode, zabalíme do obdĺžnikov a konce cesta zatočíme. „Mašličky" dáme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme dozlatista.

__
Slané uzlíky s brokolicou a so syrom

Suroviny:
100 g rastlinného tuku ● 750 ml hladkej múky ● 2 žĺtky ● 30 g droždia ● 100 ml mlieka ● kl soli ● kl krupicového cukru ● vajce na potretie ● 300 g brokolice ● 100 g kuracej šunky ● 50 g mandlí ● 100 g tvrdého syra na strúhanie
Recept: Z droždia, kl cukru a časti vlažného mlieka pripravíme kvások. Tuk roztopíme. Do misy dáme múku, ktorú dobre premiešame so soľou, žĺtkami, pridáme vykysnutý kvások a zvyšok vlažného mlieka. Suroviny čiastočne premiešame a nakoniec pridáme vlažný rozpustený tuk a vypracujeme cesto. Necháme ho na teplom mieste kysnúť, počas kysnutia ho aspoň dvakrát prepracujeme. Náplň pripravíme z brokolice varenej asi 10 minút v pare, šunky nakrájanej na drobné kúsky a nastrúhaných mandlí. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm a rozkrájame na štvorce 8 × 8 cm. Naplníme brokolicou, šunkou, mandľami a zviažeme do uzlíčkov. Dáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nastrúhaným syrom. Necháme asi 10 minút kysnúť a dáme piecť.

__
Slané veterníky s pečeňovou penou

Suroviny:
125 ml mlieka ● soľ ● 50 g oleja ● 100 g polohrubej múky ● 2 vajcia ● tuk na vymastenie plechu ● pečeňová pena na plnenie
Recept: Mlieko, soľ a olej privedieme k varu, potom pridáme polohrubú múku a miešame tak dlho, kým sa cesto nelepí na varešku. Necháme čiastočne vychladnúť a potom vmiešame vajcia. Takto pripravené cesto dáme do cukrárskeho vrecka a na ľahko vymastený plech striekame malé veterníky. Pečieme v stredne vyhriatej rúre doružova. Hotové veterníky naplníme pečeňovou penou.

__
Slaný dezert s plnenými olivami

Suroviny:
150 g polohrubej múky ● 125 g rastlinného tuku ● 250 g nastrúhaného tvrdého syra ● 200 g plnených olív ● mletá sladká paprika ● soľ ● vajce na potretie ● tuk na vymastenie plechu
Recept: Olivy scedíme a necháme odkvapkať. Z múky, tuku, syra, papriky a soli vypracujeme cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, vykrojíme kolieska s priemerom 4 cm, do stredu dáme olivu, zakryjeme ďalším kolieskom, uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.

__
Slaný šunkový koláč so zelenou paprikou

Suroviny:
300 g polohrubej múky ● kl soli ● 20 g droždia ● 150 ml vody ● štipka kryštálového cukru ● 100 ml oleja ● 100 g šunky ● zelená paprika ● 4 vajcia ● 100 g nastrúhaného tvrdého syra ● štipka majoránu ● 5 vajec uvarených natvrdo ● vajce na potretie
Recept: Preosiatu múku premiešame so soľou, pridáme vo vlažnej vode rozmiešané droždie, kryštálový cukor, polovicu oleja a vypracujeme hladké cesto. Na teplom mieste ho necháme 30 minút kysnúť. Do cesta vmiešame rozšľahané vajcia, zvyšný olej, umytú, očistenú, nadrobno nakrájanú papriku, nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a majorán. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej formy, naukladáme naň olúpané vajcia a zalejeme zvyšným cestom. Potrieme rozšľahaným vajcom a v stredne vyhriatej rúre pomaly upečieme.

__
Slávnostný slaný koláč s údeným mäsom a klobásou

Suroviny:
150 g chudého údeného mäsa ● 200 g klobásy ● 300 g polohrubej múky ● 20 g droždia ● 250 ml vlažného mlieka ● 4 žĺtky ● 3 natvrdo uvarené vajcia ● 70 g rozohriateho masla ● soľ ● olej
Recept: Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, zmiesime s polohrubou múkou, pridáme žĺtky, rozohriate maslo a soľ. Na dno olejom vymasteného vyššieho pekáča (alebo menšej tortovej formy) položíme natvrdo uvarené a na plátky nakrájané vajcia, nakrájané chudé údené mäso a klobásu. Zalejeme cestom a necháme vykysnúť. Upečieme a po vychladnutí vyklopíme.

__
Srdiečka z tvarohového cesta s makom

Suroviny:
250 g polohrubej múky ● 250 g hladkej múky ● 2 kl soli ● 0,5 kg tvarohu ● 0,5 kg rastlinného tuku ● 3 žĺtky ● bielky na potretie ● mak na posypanie
Recept: Zo surovín vypracujeme cesto, odložíme ho do chladu a po 2 hodinách vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Formičkou vykrajujeme srdiečka, ktoré potrieme posoleným bielkom, posypeme makom a upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie.

__
Sušienky z tvrdého syra a vína

Suroviny:
150 g hladkej múky ● 100 g tvrdého syra ● 100 g masla ● vajce ● soľ ● biele korenie ● 2 - 3 PL bieleho vína ● žĺtok a voda na potretie cesta ● 50 g olúpaných mandlí a hrubá soľ na ozdobu ● tuk na vymastenie plechu
Recept: K preosiatej múke pridáme najemno nastrúhaný syr, maslo, vajce, soľ, korenie a víno. Všetko spracujeme na vláčne cesto, ktoré necháme asi 3 - 4 hodiny odležať. Potom ich vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát, z ktorého nakrájame štvorce o veľkosti 6 x 6 cm. Štvorce potrieme žĺtkom rozmiešaným s trochou vody. Posypeme nastrúhanými mandľami a soľou. Položíme na tukom vymastený plech a pečieme dozlata v stredne vyhriatej rúre.

__
Sýty kysnutý koláč plnený mäsom a kapustou

Suroviny:
40 g droždia ● lyžičku cukru ● 500 g múky ● 250 g zemiakov ● soľ ● žĺtok ● 80 g tuku ● 1/4 l mlieka ● Mäsová plnka: uvarené hovädzie mäso ● 20 g tuku ● cibuľa ● soľ ● čierne korenie ● vajce ● 2 lyžice kyslej smotany alebo mlieka alebo paradajkový pretlak ● Kapustná plnka: 500 g kapusty ● 2 jablká ● 20 g tuku ● soľ ● čierne korenie
Recept: Najprv si pripravíme z mlieka, cukru a droždia kvások. Z múky, zemiakov, žĺtka, tuku a kvásku vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme plnky. V tuku speníme nakrájanú cibuľu, potom pridáme nadrobno nakrájané mäso, podusíme, osolíme, okoreníme, zalejeme kyslou smotanou alebo lyžicou hustého paradajkového pretlaku a nakoniec pridáme vajíčko. Kapustu nadrobno nakrájame, sparíme, scedíme a podusíme na tuku. Nakoniec osolíme, okoreníme a nastrúhame do nej jabĺčka. Ak dáme do mäsa smotanu, môžeme zase dať do kapusty paradajkový pretlak alebo ju môžeme ešte zahustiť nastrúhaným zemiakom. Kapusta nesmie byť riedka. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, vyvaľkáme jednu placku asi na prst hrubú, poukladáme na ňu mierne vychladnutú kapustu. Prikryjeme druhou plackou a tú potrieme mäsovou plnkou. Kraje koláča potrieme tukom, mäso posypeme strúhankou. Koláč ešte chvíľku necháme podkysnúť a nakoniec upečieme. Keby sa pri pečení mäso trošku pripekalo, potrieme ho trochu tukom. Koláč je dobrý teplý i studený na večeru s čajom.

__
Tvarohový koláč so špenátom, syrom a šunkou

Suroviny:
150 g rastlinného tuku ● 150 g polohrubej múky ● 150 g mäkkého tvarohu ● soľ ● drvená rasca ● Náplň: 150 g listového špenátu ● 150 g póru ● 200 g kuracej šunky ● 200 g tvrdého syra ● vajce
Recept: Múku spracujeme s tukom, tvarohom, štipkou soli a rasce na hladké cesto. Vyvaľkáme ho na okrúhly plát, rozložíme na dno okrúhlej koláčovej formy a vytvoríme centimetrový okraj. Pór a špenát nakrájame a sparíme ich v horúcej vode, zmiešame so šunkou nakrájanou na kocky a rozložíme na cesto vo forme. Syr nastrúhame, zmiešame s vajcom a nalejeme na povrch koláča a dáme piecť.

__
Tyčinky so zemiakového cesta s taveným syrom

Suroviny:
250 g nastrúhaných uvarených zemiakov ● 250 g polohrubej múky ● 40 g škrobovej múčky ● 2 tavené syry ● vajce ● 70 g margarínu ● 20 g sódy bikarbóny
Recept: Zemiaky uvaríme v šupke a očistíme. Na druhý deň ich postrúhame, osolíme, pridáme múku premiešanú so solamylom a sódou bikarbónou, postrúhaným tukom a syrom. Vypracujeme tuhé cesto, hneď ho rozvaľkáme, aby nezredlo, nakrájame na tyčinky a upečieme doružova.

__
Výborný koláč z karotky s tvarohom a fetou

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 100 g masla ● žĺtok ● soľ ● tuk na formu ● Náplň: 400 g mladej karotky ● 250 g mäkkého tvarohu ● 150 g syra feta ● PL lístkov čerstvého tymianu ● 2 vajcia ● soľ ● 2 PL olivového oleja
Recept: Preosiatu múku, zmäknuté maslo, žĺtok, 30 ml vody a soľ spracujeme. Cesto necháme 30 minút odpočinúť. Vyvaľkaným cestom vyložíme formu a vytvoríme zvýšené okraje. Na dne cesto poprepichujeme. Pečieme pri 170 °C. Karotku nakrájanú na plátky povaríme v osolenej vode do polomäkka. Tvaroh zmiešame s vajcami, polovicou fety, polovicou tymianu a osolíme. Na korpus vrstvíme náplň, karotku, náplň a karotku. Zvrchu pokvapkáme olejom. Zakryté alobalom pečieme pri 130 °C. Pred koncom pečenia posypeme koláč nastrúhanou fetou, prehrejeme a dozdobíme tymianom.

__
Závitnica plnená syrom, kečupom a šunkou

Suroviny:
balíček lístkového cesta ● vajce ● nastrúhaný syr ● kečup ● šunka ● olivy ● korenie na pizzu
Recept: Cesto rozvaľkáme na 3 - 4 mm, celé potrieme kečupom, rozšľahaným vajcom, posypeme nastrúhaným syrom a korením na pizzu. Na polovicu syrom posypaného cesta poukladáme plátky šunky, na ňu na kolieska pokrájané olivy. Naplnenú časť cesta preložíme nenaplnenou a rozvaľkáme valčekom, aby sa cesto spojilo. Z cesta narežeme 2 cm prúžky, ktoré stočíme do špirály a dáme piecť na plech vyložený papierom na pečenie.

TOPlist