Nepečené koláče

recepty

Tiramisu s
mascarpone, presom a banánom
Suroviny:
400 g nízkotučného tvarohu ● 350 g syra mascarpone ● 3 lyžice hnedého rumu ● 80 g cukru ● 8 lyžíc kávy espreso ● 2 lyžice likéru ●150 g piškót ● 4 nakrájané banány ● 2 lyžice kakaového prášku
Recept: Tvaroh, mascarpone, rum a polovicu cukru zmiešame. Zvyšok cukru pridáme do horúceho espresa. Potom pridáme likér a necháme vychladnúť. Piškóty namočíme do zmesi kávy s likérom. Na hlboký plech na pečenie uložíme vrstvu piškót a nanesieme vrstvu krému. Na ňu rozložíme nakrájané banány. Postup zopakujeme a vrchnú vrstvu krému posypeme kakaovým práškom. Hotový koláč uložíme do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc.

Ďalšie recepty na nepečené koláče:

Banánová maškrta z piškót a keksov
Čokoládový dezert s pekanovými orieškami
Gule z tortových oblátok a detských piškót
Guľôčky z ovsených vločiek s lieskovcami
Guľôčky z varených žĺtkov obalené v kokose
Chladná karamelová torta z detských piškót
Keksová dobrota s vanilkovým pudingom a orechmi
Lahodné karotkové guľôčky so sezamom
Lahôdková pena z hrušiek s vaječným krémom
Lahôdkové sladké zázvorníky s bielkovou polevou
Luciferove hrozienkové guľky s orechmi
Mandľový zákusok z kyslej smotany s malinami
Maškrtnícka saláma s kandizovaným ovocím
Medové pomaranče s portským dezertným vínom
Moskovská torta s hrozienkami a rumovým krémom
Nepečená mandľová torta s pomarančovým likérom
Nepečená torta s ananásom, šľahačkou a rumom
Orechové medvedie labky bez pečenia
Orechovo – mandľové kartové koláčiky
Orechovo - ovocná saláma pre maškrtníkov
Parížske jahody s hrozienkami a šľahačkou
Piškótový puding s jablkami, orechmi a hrozienkami
Pochúťkové koláčiky z tvarohu a želatíny
Pochúťkový krém z tvarohu s makom a likérom
Pochúťkový tvaroh s orechmi a ovocím
Ríbezľové hniezda s orechmi a čokoládou
Rumové guľôčky s hrozienkami a vlašskými orechmi
Severské nepečené guľky v kakau s koňakom
Sladká saláma s mandľami, klinčekmi a kandizovaným ovocím
Sladké košíčky z burizónmi a smotanou
Sladké vanilkové kocky s nugátovou hmotou
Sladučké hrudky z masla, mandlí a kakaa
Sladučké kokosové marcipánové vajíčka
Smotanové pralinky obalené v škorici
Stredomorské sušené plnené slivky
Torta z mascarpone s kávovou šľahačkou
Tradičné grilážové kocky z kondenzovaného mlieka
Tvarohovo - ovocné rezy z dlhých piškót
Tvarohový krém s medom a čokoládou
Závitok z keksov so strúhaným kokosom

__
Banánová maškrta z
piškót a keksov
Suroviny:
250 g cukru ● 7 lyžíc múky ● 500 ml mlieka ● 250 g masla ● 3 balíky be-be keksov ● džem ● guľaté piškóty ● 4 - 5 banánov ● čokoládová poleva ● rum
Recept: Za stáleho miešania zmiešame na ohni múku, cukor a mlieko kým nám nevznikne kaša ako plnka. Dáme ju vychladnúť a studenú zmiešame s maslom. Na vyšší plech dáme papier na pečenie alebo alobal, poukladáme be-be keksy a natrieme ich zľahka džemom. Plnku si rozdelíme na 2 polovice, prvú polovicu rozotrieme na keksy. Na plnku poukladáme piškóty pokropené rumom guľatou stranou dole, na piškóty poukladáme banán nakrájaný na kolieska a potrieme ho džemom. Rozotrieme zvyšnú polovicu plnky a na ňu opäť poukladáme be-be keksy. Zalejeme čokoládovou polevou, na ozdobu môžeme použiť cukríčky.

__
Čokoládový dezert s
pekanovými orieškami
Suroviny:
200 g kvalitnej čokolády ● 150 g masla ● PL svetlej melasy (javorového sirupu alebo medu) ● 150 g celozrnných sušienok ● 2 hrste pistácií ● 2 hrste pekanových orechov ● rôzne kandizované ovocie
Recept: Menšiu misku postavíme do hrnca s vriacou vodou. Pridáme rozlámanú čokoládu, maslo a prilejeme svetlú melasu. V inej väčšej miske rozdrvíme celozrnné sušienky. Nasekáme pistáciové a pekanové orechy a pridáme kandizované ovocie. Keď sa čokoláda rozpustí, prelejeme ju do väčšej misky s drťou, pridáme rozpustenú čokoládovú zmes s maslom a všetko dobre premiešame. Hmotu prelejeme do ľubovoľnej formy, ktorú vopred vyložíme priľnavou fóliou a dôkladne utlačíme a necháme asi hodinu stuhnúť v chladničke. Potom len vyklopíme, zložíme fóliu, povrch poprášime práškovým kakaom a nakrájame na plátky.

__
Gule z
tortových oblátok a detských piškót
Suroviny:
balenie tortových oblátok ● balíček detských piškót ● 200 g masla ● 200 g cukru ● 2 vajcia ● rum alebo rumová esencia
Recept: Do veľkej misy nahrubo rozdrobíme tortové oplátky a balíček detských piškót. Zmes pokropíme rumom. Kým oplátky nasiaknu rumovou chuť, vymiešame maslo s cukrom a 2 žĺtkami. Zmiešame oplátky s maslovou zmesou, spojíme a na záver vmiešame sneh z 2 bielkov. Rukami prepracujeme, vytvoríme gule a necháme v chlade stuhnúť. Vychladené gule namáčame v horúcej čokoláde (150 g tuku, 150 g cukru a 30 g kakaa), necháme stuhnúť a uchovávame v chlade.

__
Guľôčky z
ovsených vločiek s lieskovcami
Suroviny:
170 g ovsených vločiek ● 150 g práškového cukru ● 100 g masla ● horká mandľa ● trocha rumu ● 20 lieskových orieškov
Recept: Maslo vymiešame s cukrom na penu, pridáme vločky zomleté na makovom mlynčeku a zmes ochutíme nastrúhanou horkou mandľou a rumom. Z cesta tvoríme guľky, do ktorých vtlačíme lieskové jadro.

__
Guľôčky z
varených žĺtkov obalené v kokose
Suroviny:
240 g práškového cukru ● 80 g masla ● 4 uvarené žĺtky ● PL rumu ● 8 PL kokosu ● čokoládová poleva (čokoláda na varenie, maslo) ● kokos na obalenie
Recept: Uvarené žĺtky nastrúhame alebo roztlačíme a pridáme k nim preosiaty cukor, kokos a roztopené maslo. Podľa potreby pridáme rum. Urobíme vláčne cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočinúť v chladničke. Z cesta tvarujeme guľky, do ktorých urobíme koncom varešky dierky a vložíme ich do kokosu a obalíme. Guľky dáme stuhnúť na chvíľu do chladničky. Medzitým pripravíme polevu. Nalámeme polovicu čokolády na kúsky, k nej pridáme kl masla a roztopíme vo vodnom kúpeli. Do jamiek v guľkách nanášame opatrne čokoládu. Všetko necháme stuhnúť a skladujeme v chlade.

__
Chladná karamelová torta z
detských piškót
Suroviny:
sladené kondenzované mlieko ● 250 g rastlinného tuku ● 3 balíčky detských piškót ● šálka horkej kávy
Recept: Kondenzované mlieko varíme v plechovke 2 hodiny ponorené vo vode a uvarené ho ušľaháme s tukom. Tortovú formu vyložíme piškótami namáčanými v káve a zalejeme trochou karamelu. Tento postup opakujeme. Vychladenú tortu zdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.

__
Keksová dobrota s
vanilkovým pudingom a orechmi
Suroviny:
2 - 3 balíčky bb keksov ● 300 ml mlieka ● balíček vanilkového pudingu ● 250 g masla ● 140 g práškového cukru ● balíček vanilkového cukru ● PL kakaa ● 150 g orechov
Recept: Z mlieka a prášku uvaríme hustý puding. Maslo vymiešame s cukrom a zmiešame s vychladnutým pudingom. Hmotu rozdelíme a do polovice pridáme pomleté orechy a kakao. Keksy na alobale spájame striedavo bledou a tmavou plnkou do obdĺžnika. Zvyšok plnky natrieme na vrch koláča. Celý ho zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť. Potom koláč polejeme čokoládovou polevou alebo postrúhanou čokoládou. Rezy krájame šikmo na hrúbku asi 1,5 cm.

__
Lahodné karotkové guľôčky so sezamom

Suroviny:
balíček piškót ● 300 g mrkvy ● 3 PL medu ● 2 PL sezamových semienok ● 4 kyslejšie jabĺčka ● šálka vody ● pol vrecúška vanilkového cukru ● šťava z citróna ● kokosová múčka alebo oriešky na obalenie
Recept: Mrkvu a jablká očistíme a nastrúhame. Trochu podlejeme vodou a na miernom ohni za stáleho miešania uvaríme domäkka a dohusta. Do vychladnutej hmoty pridáme vanilkový cukor, mleté piškóty, citrónovú šťavu, med a zľahka opražené sezamové semienka. Všetko dobre premiešame a ak je to potrebné, zahustíme masu piškótami. Z hmoty tvoríme guľôčky a obaľujeme ich v kokosovej múčke alebo v mletých orieškoch. Necháme stuhnúť v chlade a potom ich podávame v papierových košíčkoch.

__
Lahôdková pena z
hrušiek s vaječným krémom
Suroviny:
2 hrušky ● 70 g cukru ● 4 plátky želatíny ● vanilkový struk ● 250 ml mlieka ● 3 žĺtky ● 125 ml smotany na šľahanie ● mletá škorica
Recept: Hrušky umyjeme, olúpeme, rozpolíme a odstránime jadrovníky. Uvaríme 0,5 l vody a 20 g cukru. Do cukrovej vody vložíme hrušky, prikryjeme ich a varíme asi 10 minút domäkka. Hrušky vyberieme, jednu rozmixujeme, druhú nakrájame nadrobno. Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Vanilkový struk pozdĺžne nakrojíme a vyškrabeme z neho dreň. Mlieko s vanilkovým strukom privedieme k varu a necháme trochu vychladnúť. Vo vodnom kúpeli ušľaháme žĺtky s 25 g cukru a s vanilkovou dreňou. Z mlieka vyberieme struk a mlieko prilejeme do vaječného krému. Miešame vo vodnom kúpeli tak dlho, až kým krém zhustne. Želatínu vytlačíme a rozpustíme v malej nádobe. Necháme trochu vychladnúť, zamiešame ju do vanilkového krému a primiešame rozmixovanú hrušku. Keď hmota začne želírovať, ušľaháme smotanu a opatrne ju vmiešame do krému. Krém rovnomerne naplníme do misiek, navrch rozdelíme na dieliky nakrájanú hrušku a dáme do chladničky asi na 4 hodiny stuhnúť. Pred podávaním posypeme škoricou.

__
Lahôdkové sladké zázvorníky s
bielkovou polevou
Suroviny:
2 vajcia ● 3 žĺtky ● 250 g krupicového cukru ● 280 g hladkej múky ● PL mletého zázvoru
Recept: Z vajec a žĺtkov s cukrom ušľaháme penu a do tohto základu zamiešame múku a zázvor. Vyklopíme na dosku a vypracujeme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na 5 mm hrubý plát. Z plátu vykrajujeme rôzne tvary zázvorníkov. Po vychladnutí (najlepšie o niekoľko hodín) zázvorníky potrieme bielkovou polevou. Pečivo položíme na voskom alebo tukom potretý plech a necháme niekoľko hodín odpočinúť.

__
Luciferove hrozienkové guľky s orechmi

Suroviny:
100 g hrozienok ● 100 ml rumu ● 100 g vlašských orechov ● 100 g práškového cukru ● 100 g strúhanej čokolády ● Na obalenie: 50 g vlašských orechov ● 50 g čokolády
Recept: Hrozienka dáme do misky, zalejeme rumom, prekryjeme fóliou a necháme do druhého dňa napučať. Na druhý deň hrozienka pomelieme, pridáme mleté orechy, cukor, postrúhanú čokoládu a všetko premiešame. Z tejto masy tvoríme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi mletých orechov a strúhanej čokolády. Vkladáme do papierových košíčkov.

__
Mandľový zákusok z
kyslej smotany s malinami
Suroviny:
300 ml kyslej smotany ● 200 g dlhých piškót ● 100 g práškového cukru ● 300 g malín ● 100 g mandlí ● 200 ml malinového sirupu ● 200 ml smotany na šľahanie
Recept: Kyslú smotanu zmiešame s cukrom. Do formy na pečenie poukladáme piškóty, zvlhčíme ich sirupom, obložíme malinami a potrieme smotanovým krémom, ďalšiu vrstvu piškót uložíme krížom a postup zopakujeme. Vrchnú vrstvu piškót uložíme tak ako spodnú a potrieme zvyšným krémom. Na 2 hodiny odložíme do chladničky, potom rezy potrieme vyšľahanou šľahačkou, ozdobíme zvyšnými malinami a obsypeme mandľami.

__
Maškrtnícka saláma s
kandizovaným ovocím
Suroviny:
200 g sušených fíg ● 180 g práškového cukru ● 200 g mletých orechov ● 2 žĺtky ● 50 g nahrubo posekaných mandlí ● 30 g kandizovaného ovocia
Recept: Sušené figy nakrájame na kocky. Mandle olúpeme a nasekáme, zmiešame v miske, pridáme cukor a mleté orechy. Pridáme žĺtky a nakrájané kandizované ovocie. Všetko spracujeme na tuhšie cesto. Vyvaľkáme ho do tvaru valčeka a zabalíme do fólie. Necháme v chladničke cez noc stuhnúť a nakrájame na plátky.

__
Medové pomaranče s
portským dezertným vínom
Suroviny:
4 pomaranče ● 2 PL medu ● PL citrónovej šťavy ● 5 PL portského dezertného vína ● štipka mletej škorice ● mäta na ozdobu
Recept: Z pomarančov obkrojíme kôru aj s bielou vrstvou a nakrájame ju na tenké plátky. Šťavu, ktorá pri práci vyteká, zachytíme. K zachytenej šťave pridáme med, víno, škoricu, potom ju zahrejeme a necháme chvíľu variť, až kým tekutina zhustne. Vypneme oheň a do ešte teplej tekutiny položíme plátky pomaranča a panvicu s ovocím v šťave necháme chladnúť. Na záver opláchneme a obtrháme lístky mäty a pomaranče nimi ozdobíme.

__
Moskovská torta s hrozienkami a rumovým krémom

Suroviny: 150 g práškového cukru ● žĺtok ● 300 ml smotany na šľahanie ● vanilkový cukor ● 100 g masla ● kl práškovej želatíny ● PL mlieka ● rum ● 160 g piškót ● 50 g hrozienok namočených v rume ● Ozdobenie: 250 g smotany na šľahanie ● PL strúhanej čokolády ● ovocie
Recept: Želatínu namočíme v troche vody a necháme napučať. V horúcom vodnom kúpeli spolu šľaháme práškový a vanilkový cukor, žĺtok a 100 ml smotany do zhustnutia. Maslo vyšľaháme do peny spolu so želatínou, rumom a 200 ml smotany. Hmoty spolu zmiešame. Tortovú formu vyložíme mastným papierom, tretinou krému natrieme dno, na to uložíme piškóty, časť hrozienok a natrieme krémom. Vrstvy striedame. Navrchu budú piškóty. Odložíme do chladu stuhnúť. Potom tortu vyklopíme na podnos a odstránime papier. Ozdobíme šľahačkou, ovocím a posypeme strúhanou čokoládou.

__
Nepečená mandľová torta s
pomarančovým likérom
Suroviny:
200 g lúpaných mandlí ● 250 g zmäknutého masla ● 5 čerstvých žĺtkov ● 200 g práškového cukru ● 2 tégliky smotany na šľahanie ● vanilkový cukor ● nastrúhaná kôra z citróna ● na špičku noža škorice ● 300 g piškót ● 100 ml pomarančového likéru ● stužovač šľahačky ● tenké prúžky pomarančovej kôry ● niekoľko trpasličích pomarančov ● plátky lúpaných mandlí
Recept: Žĺtky, práškový cukor a maslo zmiešame na hladký krém a opatrne do neho zamiešame nastrúhané mandle. Krém ochutíme vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a škoricou. Dno tortovej formy vyložíme priesvitnou fóliou, nahusto na ňu naukladáme vrstvu piškót, pokvapkáme likérom a potrieme krémom. Postup opakujeme dovtedy, kým spotrebujeme piškóty. Tortu zakryjeme fóliou, zaťažíme hrncom a uložíme na noc do chladničky. Pred podávaním odstránime fóliu a tortu vyklopíme na misu. Zo smotany a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorou tortu potrieme zo všetkých strán. Povrch pokvapkáme alkoholom a pomocou zdobiacej trubičky pokryjeme povrch torty šľahačkou. Ozdobíme pomarančovou kôrou, plátkami trpasličích pomarančov, aj celými trpasličími pomarančmi, ktoré pripomínajú veľkonočné vajcia.

__
Nepečená torta s
ananásom, šľahačkou a rumom
Suroviny:
2 vrecká piškót (280 g) ● ananásový kompót ● 3 PL rumu ● 80 g cukru ● 3 žĺtky ● šľahačka ● svetlá želatína
Recept: Šťavu z ananásového kompótu zmiešame s rumom. Pripravíme si tortovú formu, ktorú vyložíme alobalom. Piškóty si rozdelíme na tri kôpky. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a potom do krému vmiešame polovicu dobre ušľahanej šľahačky. Pridáme želatínu pripravenú podľa návodu na obale. Na dno tortovej formy dáme jednu vrstvu piškót, ktoré pokvapkáme rumovou šťavou. Polovicu krému prekryjeme piškótami a na vrch poukladáme polovicu zaváraného ananásu. Postup zopakujeme, poslednú vrstvu tvoria piškóty. Hotovú tortu dáme najmenej na dve hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme zvyškom šľahačky alebo kúskami kivi.

__
Orechové medvedie labky bez pečenia

Suroviny:
250 g cukru ● 125 ml vody ● 30 g masla ● 250 g orechov alebo mandlí ● trochu drvených klinčekov a škorice
Recept: Cukor prevaríme vo vode na hustý sirup. Pridáme rozpustené maslo, nasekané orechy alebo mandle, klinčeky a škoricu. Miešame, kým sa všetko spojí, necháme vychladnúť a naplníme do vymastených formičiek. Stuhnuté vyklopíme.

__
Orechovo – mandľové kartové koláčiky

Suroviny:
200 g vlašských orechov ● 200 g práškového cukru ● 100 g mandlí ● 2 bielky ● kakao
Recept: Orechy a mandle zomelieme, pridáme cukor a bielky a vypracujeme cesto. Polovicu necháme svetlú, druhú zafarbíme kakaom. Biele cesto vyvaľkáme a pokrájame na obdĺžniky. Z tmavého vyvaľkaného cesta vypichujeme formičkou kartové farby (srdcia, kríže, piky a káry). Necháme ich uschnúť. Tmavé tvary lepíme na biele obdĺžniky bielkom vymiešaným s trochou cukru.

__
Orechovo -
ovocná saláma pre maškrtníkov
Suroviny:
150 g piškót ● 100 g cukru ● 125 g masla ● 2 bielky ● 50 g nasekaných orechov ● 50 g kandizovaného ovocia ● 2 PL rumu ● PL kakaa ● polovica vanilkového cukru ● nastrúhaný kokos
Recept: Piškóty rozdrvíme valčekom, pridáme k nim orechy, kandizované ovocie a kakao a ochutíme vanilkou. Zmes spojíme rozohriatym maslom a bielkami a všetko dohladka premiešame. Vyvaľkáme valček, ktorý môžeme obaliť v kokose a v alobale dáme do chladu stuhnúť.

__
Parížske jahody s
hrozienkami a šľahačkou
Suroviny:
0,5 kg jahôd ● 50 g práškového cukru ● 4 PL griotky ● 50 g hrozienok ● 60 g piškót ● 50 ml šľahačky na ozdobu ● Parížsky krém: 100 g čokolády na varenie ● 150 ml smotany na šľahanie ● kl vanilkového cukru
Recept: Čokoládu rozlámeme na kúsky, zalejeme smotanou, pridáme vanilkový cukor a za stáleho miešania na malom plameni uvedieme do varu. Vychladíme v chladničke a krátko pred použitím ušľaháme so smotanou. Z jahôd oddelíme niekoľko na ozdobu, ostatné posypeme cukrom, pokvapkáme griotkou a necháme v chladničke krátko odležať. Hrozienka preberieme, prepláchneme vodou, zalejeme studenou vodou, uvedieme do varu, hneď scedíme a necháme odkvapkať. Do 4 pohárov rozdelíme piškóty, poukladáme na ne jahody a hrozienka, prelejeme griotkou a krémom a ozdobíme polovičkami jahôd a šľahačkou.

__
Piškótový puding s
jablkami, orechmi a hrozienkami
Suroviny:
12 okrúhlych piškót ● 4 g vlašských orechov ● hrsť hrozienok ● 4 PL rumu ● pomaranč ● citrónová šťava ● 150 g nastrúhaných jabĺk ● PL kokosu ● vanilkový puding ● 0,5 l mlieka ● 80 g práškového cukru ● šľahačka
Recept: Podľa návodu uvaríme puding, do maslom vymastených misiek rozdelíme piškóty, pokvapkáme rumom, zalejeme časťou pudingu, pridáme nastrúhané jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme posekanými orechmi, hrozienkami a na kocky nakrájaným pomarančom. Zalejeme zvyškom pudingu a dáme stuhnúť do chladničky. Potom misky vyklopíme na tanieriky, ozdobíme šľahačkou a posypeme kokosom.

__
Pochúťkové koláčiky z tvarohu a želatíny

Suroviny:
400 g tvarohu ● 20 g želatíny ● 2 vanilkové cukry ● 150 g masla ● 150 g práškového cukru ● okrúhle piškóty ● scedené sterilizované marhule ● kompótová šťava ● Poleva: rozpustená čokoláda ● maslo
Recept: Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Potom doň pridáme tvaroh, vanilkový cukor, želatínu pripravenú podľa návodu a spolu premiešame. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Striedavo do nej dávame časť plnky, piškóty namočené do kompótovej šťavy a scedené marhule. Naplnenú formu odložíme do chladničky stuhnúť. Potom masu z formy vyklopíme, odstránime fóliu a polejeme čokoládovou polevou.

__
Pochúťkový krém z
tvarohu s makom a likérom
Suroviny:
2 pomaranče ● 2 PL pomarančového likéru ● 250 ml smotany na šľahanie ● 250 g mäkkého tvarohu ● 2 vrecká vanilkového cukru ● 4 PL medu ● 2 PL mletého maku ● 2 - 3 PL malinovej šťavy ● kolieska sušeného pomaranča na ozdobu
Recept: Z pomarančov obkrojíme kôru aj s vnútornou bielou šupkou a po obvode vykrojíme dieliky dužiny. V miske ju pokvapkáme likérom a necháme v chlade asi 20 minút odležať. Tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom a medom, potom vmiešame tri štvrte vyšľahanej smotany a sparený, vychladnutý mak. Do pohárov rozdelíme dve tretiny pomarančov, pokvapkáme ich šťavou a zakryjeme krémom. Zdobíme zvyšnými pomarančmi, šľahačkou a kolieskami sušeného pomaranča.

__
Pochúťkový tvaroh s orechmi a ovocím

Suroviny:
600 g syra cottage ● 6 sušených marhúľ ● 3 PL vlašských orechov ● 2 jablká ● 2 PL hrozienok ● 2 PL cukru ● šťava z jedného citróna ● PL masla
Recept: Syr cottage osladíme a ochutíme citrónovou šťavou. Jablká umyjeme a osušíme. Zbavíme ich jadrovníkov, nakrájame nadrobno a pokvapkáme citrónovou šťavou. Orechy nasekáme nadrobno a spolu s hrozienkami ich urestujeme na rozpustenom masle v panvici. Marhule nakrájame na malé kocky. Ochutený tvaroh rozdelíme do misiek. Ku každej porcii pridáme jablká, orechy s hrozienkami a marhule.

__
Ríbezľové hniezda s
orechmi a čokoládou
Suroviny:
100 ml mlieka ● 60 g práškového cukru ● 2 žĺtky ● 50 g čokolády ● 50 g masla ● 50 g vlašských orechov ● PL rumu ● ríbezľová marmeláda ● piškótové omrvinky Poleva: 50 g práškového cukru ● PL rumu ● bielok
Recept: V mlieku rozmiešame cukor, žĺtky, nalámanú čokoládu a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Necháme ho vychladnúť, vmiešame maslo, orechy a rum. Tvoríme gule, ktoré obalíme v piškótových omrvinkách. Do každej gule urobíme jamku, naplníme ju ríbezľovou marmeládou a zalejeme rumovou polevou: práškový cukor, rum a bielok miešame asi 15 minút, až kým je hmota hladká.

__
Rumové guľôčky s
hrozienkami a vlašskými orechmi
Suroviny:
100 g piškót ● 50 g hrozienok ● rum ● 50 g vlašských orechov ● 50 g mandlí ● PL medu ● 150 g stuženého tuku ● 50 g strúhaného kokosu ● 2 PL kakaa ● 50 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● kokos a mandle na ozdobu
Recept: Najprv zmiešame rozdrvené piškóty s hrozienkami namočenými v rume a rozsekanými nadrobno. Oriešky a mandle pokrájame, pridáme PL medu, stužený tuk, kokos, kakao, práškový a vanilkový cukor. Všetko premiešame a necháme odležať. Lyžičkou vykrajujeme kúsky a vymodelujeme guľky. Obaľujeme ich v kokose a zdobíme mandľami. Necháme odležať v chlade.

__
Severské nepečené guľky v kakau s koňakom

Suroviny:
250 ml šľahačky ● 300 g horkej čokolády ● trochu koňaku alebo rumu ● 100 ml kakaa na obalenie
Recept: Šľahačku uvedieme do varu, rajnicu odstavíme a nasypeme do nej nalámanú čokoládu, aby sa v šľahačke rozpustila a vytvorila hustú zmes, pridáme 3 PL koňaku alebo rumu, zamiešame a necháme cez noc stuhnúť. Na druhý deň tvoríme guľky formičkou namáčanou v horúcej vode. Ak je potrebné, dotvarujeme ich prstami. Potom čokoládové guľky obaľujeme v kakau a vkladáme ich do malých cukrárskych košíčkov.

__
Sladká saláma s
mandľami, klinčekmi a kandizovaným ovocím
Suroviny:
200 g mandlí ● 200 g práškového cukru ● 50 g čokolády ● 80 g kandizovaného ovocia ● štipka škorice ● štipka drvených klinčekov ● kôra z citróna ● 2 vajcia
Recept: 150 g nelúpaných mandlí zomelieme, 50 g mandlí olúpeme a nasekáme, kandizované ovocie nakrájame nadrobno. Pridáme cukor, nastrúhanú čokoládu, citrónovú kôru, ochutíme trochou škorice a klinčekov. Všetko dáme do nádoby na sporáku a za stáleho miešania zahrievame, až kým je zmes horúca. Odstavíme ju, necháme vychladnúť, pridáme vajcia a krátko zamiešame. Na pocukrovanej doske sformujeme salámovú šišku a dáme ju do chladu uschnúť. Potom z nej krájame plátky, ktoré môžete ozdobiť kúskami kandizovaného ovocia.

__
Sladké košíčky z
burizónmi a smotanou
Suroviny:
70 g farebných burizónov ● 125 g masla ● 4 PL kakaa ● 2 vrecká vanilkového cukru ● 100 ml sladkej smotany ● lieskové oriešky ● farebné guľky na zdobenie
Recept: Burizóny zalejeme smotanou. Maslo našľaháme s kakaom a vanilkovým cukrom. Vmiešame polovicu nastrúhaných orieškov, burizóny a premiešame. Kúsky zmesi dávame do papierových košíčkov, posypeme farebnými guľkami a doprostred „posadíme“ celý lieskový oriešok.

__
Sladké vanilkové kocky s
nugátovou hmotou
Suroviny:
250 g stuženého tuku ● sladené kondenzované mlieko ● 60 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● pudingový prášok s vanilkovou príchuťou ● 50 g nakrájaných vlašských orechov, lieskových orieškov alebo mandlí ● tortové oplátky ● čokoládová poleva
Recept: Stužený tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme kondenzované mlieko, práškový a vanilkový cukor a pudingový prášok. Miešame do vzniku hladkej hmoty, primiešame orechy, ale nevaríme. Cesto natrieme na tortovú oplátku, navrch dáme tiež oplátku, zaťažíme doskou a necháme do druhého dňa stuhnúť. Potom oplátku ozdobne pokropíme čokoládovou polevou a po stuhnutí nakrájame na kocky.

__
Sladučké hrudky z
masla, mandlí a kakaa
Suroviny:
250 g masla alebo iného tuku ● 200 g práškového cukru ● PL pudingového prášku ● 100 g preosiateho kakaa ● 200 g mletých mandlí alebo orechov
Recept: Tuk rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme ostatné prísady a miešame, kým sa všetko nespojí. Potom zmes odstavíme a keď začne tuhnúť, robíme malé hrudky, ktoré ukladáme na tácku vyloženú alobalom. Necháme v chlade stuhnúť.

__
Sladučké kokosové marcipánové vajíčka

Suroviny:
200 g práškového cukru ● 200 g sušeného polotučného mlieka ● 30 g stuženého tuku ● PL medu ● sušené slivky a marhule ● kakaový prášok ● strúhaný kokos ● mleté orechy
Recept: Cukor preosejeme do misy, zmiešame s mliekom, tukom a medom. Vypracujeme hmotu podobnú plastelíne. Nachystáme kúsky sušeného ovocia a vlhkými rukami každý kúsok ovocia zabalíme do cesta. Utvoríme guľky podobné vajíčkam a obalíme ich v kokose, kakau alebo nastrúhaných orieškoch. Necháme v chlade odležať. Z cesta môžeme modelovať nielen vajíčka, ale aj zvieratká alebo iné tvary.

__
Smotanové pralinky obalené v škorici

Suroviny:
60 ml smotany ● PL kakaa ● 200 g čokolády na varenie ● 30 g tuku ● štvrť kl škorice ● 2 PL práškového cukru ● pol kl škorice na obalenie
Recept: Smotanu nalejeme do kastrólika, zahrejeme a necháme zredukovať na polovicu. Pridáme nalámanú čokoládu, necháme ju rozpustiť a vmiešame kakao. Primiešame zmäknutý tuk, škoricu a necháme hodinu v chladničke stuhnúť. Lyžičkou odkrajujeme kúsky a tvarujeme guľky rovnakej veľkosti, ktoré obalíme v zmesi práškového cukru a škorice. Guľky necháme stuhnúť v chlade, kde ich aj skladujeme.

__
Stredomorské sušené plnené slivky

Suroviny:
20 sušených sliviek ● čokoládová poleva Plnka: 100 g mletých orieškov ● 50 g práškového cukru ● pol žĺtka ● PL rumu
Recept: Sušené slivky trochu povaríme. Po vychladnutí každú pozdĺžne narežeme, vyberieme kôstku a naplníme plnkou, ktorú pripravíme vymiešaním uvedených surovín. Naplnenú slivku napichneme na špáradlo, namočíme do čokoládovej polevy a necháme uschnúť.

__
Torta z
mascarpone s kávovou šľahačkou
Suroviny:
0,5 l smotany na šľahanie ● 0,5 kg mascarpone ● pol hrnčeka práškového cukru ● 2 balenia čokoládových sušienok ● PL granúl instantnej kávy
Recept: Dve lyžice cukru odložíme bokom a zvyšok zašľaháme do jedného téglika vychladenej smotany. Do vzniknutej šľahačky potom postupne zašľaháme mascarpone. Do tortovej formy rozložíme tretinu vzniknutého smotanového krému. Z jedného balenia sušienok odoberieme hrsť nabok a polovicu zvyšných rozmiestnime na krém. Na ne ešte nasypeme polovicu druhého balenia sušienok tak, aby sme vytvorili jednoliatu sušienkovou vrstvu. Vrstvu prekryjeme ďalšou tretinou krému, zopakujeme sušienkovú vrstvu a zakončíme zvyšným krémom. Povrch torty zarovnáme, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc do chladničky. Druhý téglik smotany premiešame s instantnou kávou a zvyšným cukrom a zmes vyšľaháme dotuha. Z torty odstránime fóliu a potrieme ju kávovou šľahačkou. Okraje torty nakoniec posypeme omrvinkami z rozdrvených zvyšných sušienok.

__
Tradičné grilážové kocky z
kondenzovaného mlieka
Suroviny:
200 g kryštálového cukru ● 200 g vlašských orechov ● 2 tortové oblátky ● 250 g stuženého tuku ● sladené kondenzované mlieko
Recept: Z cukru urobíme svetlý karamel a zalejeme ho rozpusteným tukom. Za stáleho miešania pridáme nahrubo posekané orechy a kondenzované mlieko. Miešame do zhustnutia. Hmotu vylejeme na tortovú oblátku a prikryjeme druhou oblátkou. Na 24 hodín rovnomerne zaťažíme plechom s primeranou záťažou (asi 2 kg). Potom povrch oblátky polejeme čokoládou a nakrájame na rovnaké kocky. Môžeme ozdobiť aj orechmi.

__
Tvarohovo - ovocné rezy z
dlhých piškót
Suroviny:
1 - 2 balíčky dlhých piškót ● 3 balenia tvarohu ● 100 - 200 g práškového cukru ● šľahačka ● stužovač šľahačky ● čerstvé ovocie
Recept: Tvaroh zmiešame s cukrom, šľahačku vyšľaháme so stužovačom a zmiešame s tvarohom. Do formy ukladáme vrstvy piškót, tvarohového krému a ovocia (zopakujeme 2-krát) a končíme piškótami. Potom všetko prikryjeme alobalom a necháme odležať, najlepšie do nasledujúceho dňa.

__
Tvarohový krém s
medom a čokoládou
Suroviny:
250 g mäkkého tvarohu ● 100 g čokolády ● 2 PL medu ● 2 banány ● 3 PL kakaa
Recept: Tvaroh našľaháme so zmäknutou čokoládou, preosiatym kakaom a medom. Pridáme nastrúhané banány, premiešame a rozdelíme do misiek. Zdobíme hoblinkami čokolády.

__
Závitok z
keksov so strúhaným kokosom
Suroviny: 3 a pol balíčka be-be keksov ● 150 g práškového cukru ● 30 g kakaa ● rumová esencia alebo rum ● PL najemno zomletej kávy ● uvarená silná káva ● Plnka: 150 g zmäknutého masla ● 140 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● 50 g tekutého medu ● 50 g strúhaného kokosu
Recept: Na doske rozdrvíme keksy valčekom na cesto. Potom ich zmiesime s mletou kávou, kakaom, cukrom, rumovou esenciou a s takým množstvom uvarenej kávy, aby nám vznikla súdržná, pevná hmota. Hotovú kakaovú hmotu rozvaľkáme na plát veľkosti 30 x 30 cm a rovnomerne ho natrieme kokosovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Plát natesno zvinieme, pevne zabalíme do papiera a necháme v chladničke stuhnúť.

TOPlist