Vianočné pečivo

recepty

Tradičné vianočné medvedie labky

Suroviny:
140 g práškového cukru ● 140 g pomletých orechov ● balíček pudingu ● 250 g polohrubej múky ● 250 g rastlinného tuku ● lyžica kakaa ● vajce ● lyžička mletej škorice
Recept: Uvedené prísady spolu zmiešame. Vzniknuté cesto povtláčame do formičiek na medvedie labky a poukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200°C asi 15 minút. Po vychladnutí labky vyklepneme z formičiek a obalíme v práškovom a vanilkovom cukre.

Ďalšie vianočné recepty:

Babičkine vanilkové rožky s mletými orechmi
Bezchybné vianočné medovníčky
Bezvaječné linecké hviezdičky s lekvárom
Bielkové pusinky s mandľami a datľami
Bielkové snežienky s lieskovcami a figami
Citrónové koláčiky s ríbezľovým lekvárom
České vanilkové rožky s mletými lieskovcami
Čokoládové košíčky s mliečnou orechovou plnkou
Dvojfarebné sviatočné keksy
Fajnové škoricové hviezdičky s vlašákmi
Figové guľôčky so slnečnicovými semiačkami
Francúzske slávnostné placky
Hviezdičky so strúhaného kokosu s medom a salkom
Imitovaný medovník bez medu
Kakaové mesiačiky s rumovou polevou
Karamelový dezert s čiernou kávou
Keksy zo zázvoru s bielou čokoládou a hrozienkami
Kokosové prstienky s pomarančovou šťavou
Kokosové sladučké guľky s marhuľami
Krémeš s kokosovou múčkou
Krémové štafetky s mletými orechmi
Ľahké čokoládové škoricové perníky
Lieskovcové bielkové laskonky
Lieskovcové rožteky s vlašskými orechmi
Mandľovo - hrozienkové slávnostné sušienky
Mandľovo - medové sušené chuťovky
Marcipánové vianočné pečivo s citrónovou arómou
Maslové mandľové špičky s mliečnou polevou
Maškrtnícke orechy s citrónovým snehom
Mäkučké medovníčky so sódou bikarbónou
Medové perníčky z nelúpaných mandlí
Medovníčky s mletými orechmi a škoricou
Mince z kokosu s čokoládovou polevou
Nemúčny biskupský chlebíček s mletými orechmi
Nepravý chutný medovník bez medu
Nugátové piškóty s čokoládou
Nugátové špičky s dvoma druhmi čokolády
Oplátkové kolieska s lieskovcami a hrozienkami
Orechové rožteky s kakaovým mliečnym krémom
Ovsené vanilkové rožky s orechmi
Perníky z nelúpanými strúhanými mandľami
Pestrofarebné sviatočné medovníčky
Piškótové orechové trubičky s rumom
Plnené lieskovcové mušličky s hrozienkami
Pochúťkové pralinky so smotanou a instantnou kávou
Pradávny pardubický perník
Pusinky so strúhaného kokosu s marcipánom
Skvelé datľové kopčeky z ovsených vločiek
Skvelé marhuľové peniažky s kokosom
Sladké bozky s kokosovou múčkou
Sladké gaštanové pečivo vo vanilkovom cukre
Sladké rožky z gaštanového pyré
Sladké sviatočné praclíky s mandľami
Sladký mramorový chlebíček s medom a orechmi
Slávnostné cukrovinky s citrónovou príchuťou
Smotanové medové perníky
Snehové medovníky s voňavými klinčekmi
Snehové pečivo s orechmi
Srdiečka s bielkovým snehom spájané lekvárom
Svätoštefánske orieškové kolieska s lekvárom
Sviatočné keksíky z ovsených vločiek s medom
Sviatočné koláčiky z olúpaných mandlí
Sviatočné rumové šuhajdy s orechmi
Sviatočný biskupský chlebíček s mandľami
Škoricové hviezdičky s orechmi
Štedrovečerné vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta
Tortičky s lúpanými mandľami a mandľovým likérom
Tradičné linecké kolieska s citrónovou šťavou
Tradičné medové perníky so škoricou a klinčekmi
Tvarované vianočné koláčiky
Tyčinky s lieskovcami a nugátom
Tyčinky s nešúpaných mandlí z klinčekmi a medom
Venčeky s kávou s vôňou vianočnej Viedne
Vianočné bielkové sucháre s orechmi
Vianočné cukrovinky z nastrúhanej mrkvy
Vianočné guľky so sušených sliviek, hrozienok a fíg
Vianočné hrozienkové maškrty
Vianočné kakaové guľôčky so zázvorom
Vianočné mačacie oči s džemom
Vianočné rožky z kokosovej múčky
Vianočné trubičky s medom a rumom
Vianočný stromček z medovníkov
Vlašské gombíky s ríbezľovou marmeládou
Voňavé pikantné zázvorníky s maslom 


__
Babičkine vanilkové rožky s
mletými orechmi
Suroviny:
300 g výberovej múky ● 300 g smetolu ● 2 žĺtky ● 200 g práškového cukru ● 120 g mletých orechov ● práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
Recept: Z prísad vypracujeme cesto, urobíme šúľok, ktorý necháme chvíľu postáť. Potom ho pokrájame na menšie kúsky, z ktorých urobíme šúľky o priemere 1 centimeter, pokrájame a vytvarujeme úhľadné rožky, ktoré dáme upiecť do vyhriatej rúry. Upečené obaľujeme v práškovom cukre rozmiešanom s vanilkovým cukrom.

__
Bezchybné vianočné medovníčky

Suroviny:
400 g hladkej múky ● 120 g medu ● 160 g práškového cukru ● 60 g rastlinného tuku (hera, helia) ● 2 vajcia ● lyžička sódy bikarbóny ● lyžička korenia (aníz, škorica, klinčeky) ● kôra z citrónu ● Poleva: bielok ● 140 g práškového cukru ● pár kvapiek citrónovej šťavy
Recept: Všetky prísady spracujeme na hladké cesto. Necháme aspoň hodinu odpočinúť (najlepšie cez noc) prikryté vlhkou utierkou alebo igelitom. Rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra, vykrajujeme rôzne tvary a kladieme na vymastený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre 7-8 minút. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zdobíme bielkovou polevou. Polevu dobre vymiešame, množstvo cukru závisí od veľkosti bielka – poleva nesmie tiecť.

__
Bezvaječné linecké hviezdičky s lekvárom

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 140 g tuku ● 60 g orechov ● 50 g cukru ● vanilkový cukor ● na špičku noža soli ● lekvár
Recept: Do múky pridáme preosiaty cukor, pomleté orechy, vanilkový cukor a tuk. Vypracované cesto necháme v chlade stuhnúť, potom ho natenko rozvaľkáme asi na 4 mm, povykrajujeme z neho hviezdičky, poukladáme na pomastený pleca a upečieme. Hotové spájame lekvárom a posypeme vanilkovým cukrom. Do polovice surových hviezdičiek môžeme vykrojiť malé kolieska. Môžeme ich upraviť tak, že surové potrieme rozmiešaným vajcom, posypeme posekanými orechmi a hotové len pocukrujeme a nespájame.

__
Bielkové pusinky s mandľami a datľami

Suroviny:
3 bielky ● 150 g krupicového cukru ● 125 g datlí ● 125 g mandlí ● tuk na vymastenie plechu
Recept: Z bielkov ušľaháme veľmi pevný sneh. Zľahka do neho zamiešame najprv cukor, potom postupne datle nakrájané na drobné rezance a mandle - sparené, olúpané a takisto nakrájané na rezance. Dvoma lyžičkami tvoríme na vymastenom plechu kôpky. Pečieme ich vo veľmi mierne vyhriatej rúre pri nízkej teplote.

__
Bielkové snežienky s lieskovcami a figami

Suroviny:
2 bielky ● 140 g práškového cukru ● 50 g mletých lieskových orieškov ● kl škrobovej múčky ● kl nastrúhanej citrónovej kôry ● PL citrónovej šťavy ● asi 5 fíg
Recept: Z bielkov a citrónovej šťavy ušľaháme sneh a po lyžiciach doň zašľaháme cukor. Opatrne vmiešame lieskové oriešky premiešané so škrobovou múčkou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Na plech vyložený papierom na pečenie urobíme lyžičkou kôpky. Figy nakrájame na dieliky, položíme ich na kôpky, vložíme do rúry vyhriatej na 100 - 120 °C a zvoľna upečieme.

__
Citrónové koláčiky s
ríbezľovým lekvárom
Suroviny:
100 g hladkej múky ● soľ ● 50 g masla ● 2 lyžice práškového cukru ● žĺtok ● šťava a postrúhaná kôra z polovice citróna ● ríbezľový lekvár ● tuk na vymastenie plechu ● Citrónová poleva: 200 g práškového cukru ● lyžica citrónovej šťavy ● 2 lyžice vriacej vody
Recept: Na doske zmiesime múku, soľ, maslo, cukor, žĺtok, šťavu a postrúhanú kôru z citróna. Cesto natenko vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska, ktoré na vymastenom plechu upečieme do ružova. Upečené dve a dve pozliepame lekvá­rom a potrieme polevou. Citrónová poleva: cukor vymiešame s citrónovou šťavou, postupne pridáme horúcu vodu a miešame, až kým poleva nezhustne.

__
České vanilkové rožky s
mletými lieskovcami
Suroviny:
150 g hladkej múky ● 150 g rastlinného tuku ● 70 g škrobovej múčky maizena ● 70 g práškového cukru ● 70 g mletých lieskových orieškov ● 2 žĺtky ● vanilkový cukor na obaľovanie
Recept: Zo surovín vypracujeme hladké cesto, rukou vytvarujeme rožky, rozložíme na vymastený plech a upečieme v predhriatej rúre do žlta. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

__
Čokoládové košíčky s mliečnou orechovou plnkou

Suroviny:
130 g stuženého pokrmového tuku ● 150 g čokolády na varenie ● papierové košíčky ● Plnka: 250 g práškového cukru ● 120 g orechov ● 1 dcl mlieka
Recept: Tuk spolu s čokoládou roztopíme vo vodnom kúpeli. Do papierových košíčkov dáme 1 čajovú lyžičku roztopenej čokolády, na to pridáme vrstvu plnky a zalejeme znovu čokoládou. Plnka: Cukor, pomleté orechy a mlieko necháme za stáleho miešania zovrieť.

__
Dvojfarebné sviatočné keksy

Suroviny:
50 dkg hladkej múky ● 15 dkg práškového cukru ● 20 dkg masla ● 2 vajcia ● lyžica kakaa ● 1/2 prášku do pečiva ● vanilkový cukor
Recept: Múku preosejeme s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridáme vajce, cukor, maslo a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 2 rovnaké polovice a do jedného zapracujeme kakao. Každé cesto zvlášť rozvaľkáme, biele cesto potrieme bielkom, zakryjeme tmavým cestom a spolu stočíme do rolády. Roládu nakrájame na kolieska o hrúbke asi 5 mm, kladieme na vymazaný plech a upečieme. Studené môžeme zlepovať džemom.

__
Fajnové škoricové hviezdičky s vlašákmi

Suroviny:
3 bielky ● 2 vrecúška vanilkového cukru ● 225 g práškového cukru ● lyžička citrónovej šťavy ● 2 lyžičky mletej škorice ● 300 g mletých vlašských orechov ● 100 g práškového cukru
Recept: Z bielkov ušľaháme pevný sneh. Do snehu pridáme cukor a vanilkový cukor. Šľaháme ďalších 10 minút. Keď sa cukor rozpustí, pridáme citrónovou šťavu. Odložíme asi 8 lyžíc na potretie hviezdičiek. Potom vmiešame do ostatnej hmoty škoricu a mleté orechy a vypracujeme cesto. Na doske posypanej práškovým cukrom vyvaľkáme cesto na placku hrubú asi 5 mm a vykrajujeme hviezdičky veľké asi 6 cm. Kladieme na pekárenským papierom vyložený plech a potrieme odloženým bielkovým snehom. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 stupňoch asi 25 minút.

__
Figové guľôčky so slnečnicovými semiačkami

Suroviny: hrnček rozmixovaných slnečnicových semiačok ● 1 balenie fíg ● 2 lyžice medu ● veľký zrelý banán ● hrnček pomletých vlašských orechov ● strúhaný kokos na obaľovanie
Recept: Figy zomelieme na mlynčeku na mäso, banán ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Všetky suroviny poriadne zmiešame do hustej masy, z ktorej formujeme guľky. Tie obalíme v kokose a dáme schladiť.

__
Francúzske slávnostné placky

Suroviny:
1/8 l mlieka ● 120 g práškového cukru ● 100 g lúpaných mandlí ● 80 g pomarančovej kôry ● 10 g hladkej múky ● lyžica masla ● kakaová poleva
Recept: Do hrnčeka dáme nakrájanú pomarančovú kôru, polené mandle, cukor, maslo, mlieko a múku. Hrniec dáme do nádoby s vodou a v parnom kúpeli za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Vzniknutú hmotu dáme vychladnúť. Lyžičkou robíme malé kôpky, ktoré pečieme v stredne teplej rúre doružova. Upečené necháme vychladnúť a potom polievame kakaovou polevou.

__
Hviezdičky so strúhaného kokosu s medom a salkom

Suroviny:
120 g hladkej múky ● 100 g strúhaného kokosu ● 120 g tuku ● 80 g práškového cukru ● vanilka ● žĺtok ● 2 PL kakaa ● štipka sódy bikarbóny ● trochu bieleho jogurtu alebo smotany ● med ● lekvár ● salko
Recept: Z múky, kokosu, tuku, cukru, žĺtka, jogurtu a sódy bikarbóny vypracujeme cesto, ktoré potom necháme stuhnúť v chlade. Vyvaľkáme plát hrubý 4 mm a vykrajujeme z neho hviezdičky, ktoré upečieme. Hviezdičky zlepíme lekvárom, na vrch dáme kôpky kokosu zmiešaného s medom a salkom a zdobíme čokoládou.

__
Imitovaný medovník bez medu

Suroviny:
10 dkg kryštálového cukru ● 4 dl vody ● 40 dkg mletého cukru ● 2 vajcia ● 2/3 lyžičky sódy bikarbóny ● na koniec noža škorice ● trocha klinčekov ● 3 dkg sekaných orechov ● 3 dkg hrozienok ● 56 dkg hladkej žitnej múky
Recept: Kryštálový cukor spálime do tmava, zalejeme teplou vodou, odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým si do penista vymiešame práškový cukor s vajíčkami, pridáme sódu bikarbónu a koreniny, orechy, hrozienka, spálený cukor a hladkú žitnú múku. Vymiešame, vylejeme na plech a pečieme ako tortu.

__
Kakaové mesiačiky s rumovou polevou

Suroviny: 240 g práškového cukru ● 240 g masla ● 240 g polohrubej múky ● 8 vajec ● kakao ● vanilkový cukor ● Poleva: 150 - 200 g práškového cukru ● pár PL rumu ● trochu vody
Recept: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky, kakao, vanilkový cukor, nakoniec zľahka vmiešame múku a sneh z bielkov. Na teplé, upečené cesto dáme polevu a ihneď vykrajujeme mesiačiky.

__
Karamelový dezert s čiernou kávou

Suroviny:
8 vajec ● 8 lyžíc cukru ● 8 lyžíc polohrubej múky ● vanilkový cukor ● prášok do pečiva ● džem ● kondenzované mlieko salko ● 2 dcl silnej, osladenej čiernej kávy ● lyžička kakaa ● rum ● 125 g rastlinného tuku ● čokoládová poleva
Recept: Žĺtky vymiešame s cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu opatrne primiešame žĺtky s cukrom, múku, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Z cesta upečieme dve piškótové cestá. Po vychladnutí ich spojíme džemom. Salko v uzatvorenej konzerve varíme 2 hodiny. Vrchné piškótové cesto polejeme kávou, do ktorej sme primiešali kakao a rum. Vychladnutú konzervu salka otvoríme a mlieko vymiešame s rastlinným tukom (maslom). Krém natrieme na koláč a vrch polejeme čokoládovou polevou alebo posypeme čokoládovou ryžou.

__
Keksy zo zázvoru s
bielou čokoládou a hrozienkami
Suroviny:
200 g hladkej múky ● 200 g práškového cukru ● 3 žĺtky ● vajce ● zarovnaná lyžička mletého zázvoru ● biela čokoláda a hrozienka na polevu a zdobenie
Recept: Žĺtky a vajce šľaháme s cukrom aspoň 20 minút elektrickým šľahačom. Potom cesto vyklopíme na dosku s preosiatou múkou, pridáme zázvor a vypracujeme cesto. Vyvaľkáme na plát hrubý asi pol centimetra, vykrajujeme zázvorníky, preložíme ich na silne vymastený plech a upečieme pri 220 stupňoch. Ako polevu použijeme bielu čokoládu a hrozienka.

__
Kokosové prstienky s pomarančovou šťavou

Suroviny:
120 g nastrúhaného kokosu ● vajce ● 3 žĺtky ● pomaranč ● 170 g mäkkého masla alebo margarínu ● 250 g hladkej múky ● 75 g práškového cukru ● 50 g kryštálového cukru ● soľ
Recept: 100 g nastrúhaného kokosu za stáleho miešania opražíme na panvici bez tuku a necháme vychladnúť. Práškový cukor preosejeme, vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z pomaranča vytlačíme 6 PL šťavy. Do misky dáme opražený kokos, práškový cukor, žĺtky, pomarančovú šťavu, múku, štipku soli a mäkké maslo. Vypracujeme na mäkké a hladké cesto. Po častiach ním naplníme vrecúško s okrúhlym otvorom a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme prstienky s priemerom 6 cm. Plech dáme na 5 minút do chladničky. Prstienky pečieme v predhriatej rúre 12 - 15 minút pri teplote 175 °C. Medzitým dáme do mixéra zvyšný kokos a cukor. Krátko pomixujeme. Bielky prešľaháme vidličkou. Ešte horúce kokosové prstienky potrieme bielkom a posypeme kokosom. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.

__
Kokosové sladučké guľky s marhuľami

Suroviny:
200 g piškót ● 80 g práškového cukru ● 4 lyžice vody ● 4 lyžice rumu ● 100 g marhuľového kompótu ● 50 g strúhaných orechov ● 100 g kokosu
Recept: Piškóty rozdrvíme. Vodu s cukrom varíme 4 minúty, nalejeme ju na piškóty a pridáme zaváraninu a postrúhané orechy. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kokose.

__
Krémeš s kokosovou múčkou

Suroviny: 500 g hladkej múky ● 100 g rastlinného tuku ● 100 g práškového cukru ● vajce ● lyžica kakaa ● lyžička prášku do pečiva ● 1,5 dcl mlieka ● Plnka: 6 vajec ● 200 g práškového cukru ● 250 g kokosovej múčky ● Krém: 3 dcl mlieka ● 3 lyžice hrubej múky ● maslo ● 100 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● čokoláda
Recept: Do preosiatej hladkej múky pridáme postrúhaný rastlinný tuk, práškový cukor, vajce, kakao, prášok do pečiva, mlieko a rukou vymiesime hladké cesto. Rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech. Na cesto natrieme plnku, prikryjeme druhou polovicou rozvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a upečieme. Na vychladnutý krémeš natrieme krém a posypeme postrúhanou čokoládou. Plnka: Bielka s cukrom vyšľaháme nad parou, pridáme kokos a premiešame. Krém: V mlieku rozmiešame múku, žĺtky a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej kaše vmiešame zmäknuté maslo, práškový a vanilkový cukor.

__
Krémové štafetky s mletými orechmi

Suroviny:
12 - 14 bielkov podľa veľkosti ● 250 g krupicového cukru ● 120 g mletých orechov ● 110 g hladkej múky ● Krém: 250 g masla ● 60 g cukru ● 4 PL rumu ● vajce ● čokoládová poleva
Recept: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého primiešame cukor, mleté orechy a múku. Cesto rozotrieme na 2 vymastené a vysypané plechy alebo na plechy vyložené papierom na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 160 °C. Pripravíme maslový krém: Vo vodnom kúpeli ušľaháme vajce s cukrom. Necháme vychladnúť. Potom pridáme nakrájané maslo a rum. Krém vyšľaháme. Krémom natrieme jedno upečené cesto a priložíme naň druhé. Nakrájame na obdĺžniky a zafarbíme v čokoládovej poleve.

__
Ľahké čokoládové škoricové perníky

Suroviny:
25 dkg masla ● 15 dkg medu ● 1 dcl vody ● 20 dkg kryštálového cukru ● 60 dkg hladkej múky ● 2 celé vajíčka ● 2 lyžičky jedlej sódy a trocha škorice ● lyžica čokolády ● lekvár
Recept: Maslo, med, vodu a kryštálový cukor zmiešame a necháme na sporáku roztopiť. Potom k zmesi pridáme múku, vajcia, sódu, škoricu a kakao. Vypracujeme cesto, ktoré v mikroténovom vrecúšku necháme odpočívať aspoň 12 hodín v chladničke. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na hrúbku 1/2 až 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na papieri, nepotierame, vychladnuté zliepame dobrým lekvárom a celé namáčame do čokolády, kladieme na papier. Skladujeme uzavreté v škatuli.

__
Lieskovcové bielkové laskonky

Suroviny:
5 bielkov ● 170 g práškového cukru ● 100 g strúhaných lieskovcov ● 50 g polohrubej múky ● 50 g rozpusteného masla ● Krém: 150 g masla ● 100 g práškového cukru ● žĺtok ● 3 lyžice kakaa
Recept: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého jemne vmiešame práškový cukor zmiešaný s lieskovcami a múkou a nakoniec opatrne prilievame rozpustené maslo. Zľahka zamiešame a na vymastenom plechu lyžičkou tvoríme malé placky. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vychladnuté placky plníme krémom. Krém pripravíme zmiešaním všetkých prísad do hladka. Laskonky môžeme ozdobiť čokoládou. Ukladáme ich do škatuľky a necháme odležať.

__
Lieskovcové rožteky s
vlašskými orechmi
Suroviny:
90 g lieskových orieškov ● 90 g vlašských orechov ● 140 g práškového cukru ● strúhanka ● vajce ● kakaový krém alebo nutela ● čokoládová poleva
Recept: Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré na doske posypanej strúhankou vyvaľkáme. Z cesta vytvoríme malé rožky. Pečieme v mierne vyhriatej rúre. Vychladnuté rožky spojíme kakaovým krémom a konce rožkov namáčame v čokoládovej poleve.

__
Mandľovo - hrozienkové slávnostné sušienky

Suroviny:
100 g hrozienok ● 100 g olúpaných zomletých mandlí ● 100 g práškového cukru ● balíček vanilkového cukru ● bielok ● citrónová kôra ● Citrónová poleva: 100 g práškového cukru ● bielok ● lyžica citrónovej šťavy
Recept: Posekané hrozienka, mandle, práškový i vanilkový cukor, bielok a postrúhanú citrónovú kôru zamiesime. Vypracované cesto vyvaľkáme, formičkami povykrajujeme tvary sušienok, poukladáme na slabo vymastený plech a v mierne teplej rúre usušíme. Usušené polejeme citrónovou polevou. Citrónová poleva: cukor s bielkom a citrónovou šťavou vymiešame na hustú polevu.

__
Mandľovo - medové sušené chuťovky

Suroviny:
3 bielky ● 180 g medu ● 150 g olúpaných a pomletých mandlí ● 150 g pomletých vlašských orechov ● tuk na vymastenie plechu
Recept: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého za stáleho šľahania prilievanie tekutý studený med. Potom pridáme mandle a orechy a veľmi opatrne pomiešame. Plech pomastíme tukom a pomocou cukrárskeho vrecúška alebo lyžicou robíme na plech malé kôpky. Plech vložíme do mierne vyhriatej rúry a pri teplote do 80 °C papuľky sušíme asi 40 - 45 minút. Po usušení ich ešte teplé podoberieme nožom a vyberieme.

__
Marcipánové vianočné pečivo s
citrónovou arómou
Suroviny:
250 g marcipánu ● 125 g mäkkého masla ● 75 g cukru ● balíček vanilkového cukru ● 3 kvapky citrónovej arómy ● vajce ● 250 g polohrubej múky ● 125 g maizeny ● lyžička prášku do pečiva ● mlieko ● 125 g cukru ● lyžička škorice
Recept: Marcipán a mäkké maslo mixujeme asi 1/2 minúty na najvyššej rýchlosti, pridáme cukor, vanilkový cukor a citrónovú arómu. Mixujeme, pokiaľ nevznikne homogénna hmota. Potom pridáme vajce, polohrubú múku, maizenu a prášok do pečiva. Všetko spolu zmiešame. Ak cesto lepí, na chvíľu ho necháme odpočinúť v chladničke. Cesto rozvaľkáme a rôznymi formičkami vykrajujeme koláčiky. Tie kladieme na maslom vymazaný plech a potrieme mliekom. Posypeme cukrom a škoricou a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme asi pri 175 °C - 200°C asi 8 až 10 minút.

__
Maslové mandľové špičky s mliečnou polevou

Suroviny:
100 g masla ● 40 g práškového cukru ● štipka soli ● vanilkový cukor ● žĺtok ● PL smotany ● 120 g hladkej múky ● 40 g nasekaných mandlí ● 50 g mliečnej čokoládovej polevy
Recept: Ručným šľahačom ušľaháme z masla, práškového cukru, soli, vanilkového cukru a žĺtku penu, ktorú zmiešame so smotanou. Pridáme starostlivo preosiatu múku a dobre zamiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 190 °C. Cestom naplníme vrecko na zdobenie, na ktoré upevníme hviezdicovú trubičku. Na papier striekame krúžky, ktoré vytvarujeme do špičiek. Cukrovinky posypeme mandľami a upečieme. Čokoládovú polevu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a koláčiky v nej namáčame.

__
Maškrtnícke orechy s citrónovým snehom

Suroviny:
250 g hladkej múky ● 140 g masla ● 90 g práškového cukru ● 2 žĺtky ● trocha postrúhanej citrónovej kôry ● lyžica citrónovej šťavy ● 1/2 lyžice vanilkového cukru ● orechy na ozdobenie ● Citrónový sneh: 150 g práškového cukru ● bielok ● lyžička citrónovej šťavy
Recept: Z múky, masla, cukru, zo žĺtkov, z postrúhanej citrónovej kôry, citrónovej šťavy a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré necháme odpočívať na chladnom mieste 30 minút. Potom ho rozdelíme na niekoľko menších kúskov, ktoré postupne vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, povykrajujeme kolieska, poukladáme ich na vymastený plech, na každé koliesko nastriekame pomocou vrecúška malé kôpky citrónového snehu. Do stredu zapichneme polovicu orecha a upečieme do ružova. Citrónový sneh: Z cukru, bielka a citrónovej šťavy ušľaháme tuhý sneh.

__
Mäkučké medovníčky so sódou bikarbónou

Suroviny:
50 dkg hladkej múky ● 12,5 dkg masla ● 20 dkg práškového cukru ● 3 lyžice medu ● 2 vajcia ● lyžička sódy bikarbóny ● 15 g perníkového korenia
Recept: Spracované cesto zo všetkých surovín vymiesime, odložíme do chladu, na druhý deň rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, vykrajujeme, potrieme žĺtkom a kladieme na vymastený plech, upečieme. Sú to medovníčky, pri ktorých nie je potrebné čakať, kedy zmäknú. Mäkké sú hneď. Po vychladnutí uložíme do igelitového vrecúška, aby nevyschli.

__
Medové perníčky z nelúpaných mandlí

Suroviny:
250 g hladkej múky ● 70 g práškového cukru ● 70 g masla ● 125 g medu ● 100 g nelúpaných nastrúhaných mandlí ● vajce ● PL rumu ● pätina prášku do perníka ● nastrúhaná kôra z citróna
Recept: Vo vodnom kúpeli rozpustíme med, maslo a primiešame citrónovú kôru. Premiešame múku s cukrom, práškom do perníka a mandľami. Zmiešame s medom a maslom, vajcom, rumom a dobre prepracujeme. Necháme 30 minút odpočinúť. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Na tukom vymastenom plechu upečieme. Vychladnuté polejeme polevou a zdobíme.

__
Medovníčky s
mletými orechmi a škoricou
Suroviny:
350 g hladkej múky ● 200 g práškového cukru ● 2 vajcia ● 40 g mletých orechov ● 2 lyžice medu ● lyžička sódy bikarbóny ● lyžička mletej škorice
Recept: Z prísad vypracujeme cesto a necháme ho odpočinúť do druhého dňa. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a povykrajujeme medovníčky. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a doružova upečieme v dobre vyhriatej rúre.

__
Mince z kokosu s čokoládovou polevou

Suroviny:
150 g kokosu ● 300 g hladkej múky ● 200 g masla ● 100 g krupicového cukru ● žĺtok ● 150 g čokoládovej polevy
Recept: Kokos opražíme na panvici bez tuku doružova a necháme ho vychladnúť. Z múky, cukru, masla, žĺtku a 100 g kokosu vymiešame cesto. Vytvoríme z neho valčeky o priemere asi 3 cm a dáme ich na 2 hodiny stuhnúť. Potom valčeky nakrájame na tenšie plátky. Ukladáme ich na papier na pečenie a pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 10 minút. Hotové kolieska potrieme rozpustenou polevou a posypeme zvyšným kokosom. Dáme stuhnúť do chladu.

__
Nemúčny biskupský chlebíček s
mletými orechmi
Suroviny:
5 vajec ● 14 dkg masla ● 14 dkg mletých orechov ● za hrsť kandizovaného ovocia ● 5 lyžíc práškového cukru ● posekaná tabuľka čokolády ● 3 posekané orechy ● kopcovitá lyžica kakaa ● rum ● pikantný lekvár
Recept: Pomleté orechy, kandizované ovocie, posekané orechy a čokoládu spolu zmiešame, aby nám pri pečení nepadli na dno formy. Žĺtky, cukor a maslo vymiešame do penista, zľahka vmiešame sneh a orechy so všetkými ingredienciami. Formu dobre vymastíme, posypeme strúhankou alebo múkou. Vlejeme cesto a pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút. Špáradlom skontrolujeme, či sa nelepí. Po upečení vyklopíme. Na povrch nalejeme trochu rumu a celý srnčí chrbát potrieme pikantným lekvárom. Necháme dobre zaschnúť a polejeme čokoládovou polevou. Môžeme ozdobiť mandľami.

__
Nepravý chutný medovník
bez medu
Suroviny:
6 vajec ● 600 g kryštálového cukru ● 500 g hladkej múky ● lyžička sódy bikarbóny ● 100 g hrozienok ● 150 g posekaných vlašských orechov ● väčšie nastrúhané jablko ● 300 ml vody ● trochu mletej škorice ● klinčeky ● slivkový lekvár ● čokoládová poleva
Recept: 300 gramov kryštálového cukru skaramelizujeme, zalejeme vodou a prevaríme. Žĺtky s cukrom vyšľaháme, pridáme vychladnutý karamel, múku, sódu bikarbónu, hrozienka, orechy, jablko, škoricu, klinčeky a sneh. Všetko zľahka premiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme asi 35 minút pri 200°C, v polovici pečenia znížime teplotu na 150°C. Ešte teplý medovník potrieme slivkovým lekvárom a oblejeme čokoládovou polevou.

__
Nugátové piškóty s čokoládou

Suroviny:
Cesto: ● 150 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 100 g masla (rastlinného tuku) ● 8 žĺtkov ● 2 lyžice kakaa ● Plnka: 200 g orieškového nugátu (nutely) ● 100 g masla (rastlinného tuku) ● 50 g čokolády na varenie
Recept: Cesto: Rastlinný tuk nakrájame na malé kúsky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť, pridáme cukor a vyšľaháme do penista. Za stáleho šľahania pridávame žĺtky a nakoniec preosiatu múku vopred zmiešanú s kakaom. Cukrárenským vreckom s hladkým nástavcom alebo lyžičkou robíme malé kopčeky na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom opatrne zlúpneme z papiera. Plnka: Nugát (nutelu) vyšľaháme s rastlinným tukom na hladkú hmotu a zlepujeme vždy 2 piškótky k sebe. Potom vrchnú piškótu ozdobíme - postriekame rozohriatou čokoládou.

__
Nugátové špičky s dvoma druhmi čokolády

Suroviny:
100 g horkej čokolády ● 100 g mliečnej čokolády ● 180 g sladkej smotany ● 200 g orieškového nugátu ● pistácie na ozdobu
Recept: Smotanu nalejeme do kastrólika a necháme ju chvíľu redukovať na polovicu. Pridáme kúsky čokolády a necháme prevariť. Potom pridáme zmäknutý nugát, stlmíme oheň a miešame tak dlho, kým sa nerozpustí. Zmes necháme vychladnúť a cez noc stuhnúť. Elektrickým šľahačom potom zmes vyšľaháme do hladkého krému. Cukrárenským vrecúškom zmes striekame do papierových košíčkov. Navrch môžeme dať pistáciu alebo lieskový oriešok, necháme stuhnúť a uložíme do chladu.

__
Oplátkové kolieska s lieskovcami a hrozienkami

Suroviny:
4 PL kryštálového cukru ● 2 PL masla ● 2 PL vody ● 50 g nasekaných olúpaných mandlí ● 50 g nasekaných lieskových orieškov ● 2 PL hrozienok alebo pokrájaných sušených marhúľ ● tortové oplátky
Recept: Formičkou si z tortových oplátok vykrojíme kolieska. Na panvici skaramelizujeme cukor, odstavíme ho z ohňa, primiešame maslo, potom dáme opäť na mierny oheň, pridáme vodu a karamel rozvaríme - do vzniknutej tekutej masy pridáme sypké suroviny. Zo vzniknutej hmoty kladieme na oplátkové kolieska po 2 kl a necháme ich stuhnúť. Môžeme prizdobiť ľubovoľnou polevou.

__
Orechové rožteky s kakaovým mliečnym krémom

Suroviny:
5 bielkov ● 250 g orechov ● 100 g kryštálového cukru ● 300 g preosiateho práškového cukru ● Krém: 0,5 l mlieka ● 60 g maizeny ● 2 žĺtky ● 380 g masla ● 250 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● 3 – 4 PL kakaa
Recept: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň kryštálový cukor, potom opatrne primiešame práškový cukor a nakoniec orechy. Potom pomocou vrecúška vytláčame na suchý papier, ktorým sme vyložili plech, rožky. Pečieme ich v mierne vyhriatej rúre doružova. Z mlieka, maizeny a žĺtkov uvaríme krém. Kým trošku vychladne, vymiešame maslo s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kakaom. Potom po troške spojíme s uvareným krémom. Hotový krém vytláčame na rožky a máčame ich v čokoládovej poleve.

__
Ovsené vanilkové rožky s orechmi

Suroviny:
150 g hladkej múky ● 50 g ovsených vločiek ● 50 g orechov ● 50 g práškového cukru ● 100 g rastlinného tuku ● vanilkový cukor
Recept: Vločky nasucho opražíme, tuk s cukrom vymiešame, pridáme vychladnuté ovsené vločky, vanilkový cukor, pomleté orechy a preosiatu múku. Cesto dobre vypracujeme, upravíme do valčeka a odložíme asi na hodinu do chladničky. Z valčeka potom odkrajujeme malé kúsky a tvarujeme rožteky, ktoré pečieme na vymastenom plechu v dobre vyhriatej rúre. Horúce obaľujeme v práškovom cukre pomiešanom s vanilkou.

__
Perníky z
nelúpanými strúhanými mandľami
Suroviny:
25 dkg hladkej múky ● 7 dkg práškového cukru ● 7 dkg masla ● 12,5 dkg medu ● 10 dkg nelúpaných strúhaných mandlí ● vajce ● lyžica rumu ● 1/5 prášku do perníka ● nastrúhaná kôra z citróna
Recept: Vo vodnom kúpeli rozpustíme med, maslo a zamiešame citrónovú kôru. Premiešame múku s cukrom, práškom do perníka a mandľami.. Zmiešame s medom, maslom, vajíčkom, rumom a dobre prepracujeme. Necháme 30 minúť odpočinúť. Vyvaľkáme cesto a vykrajujeme rôzne tvary. Na tukom vymastenom plechu upečieme a po vychladnutí polejeme polevou a ozdobíme.

__
Pestrofarebné sviatočné medovníčky

Suroviny:
200 g masla ● 1/2 kg medu ● 250 g krupicového cukru ● balíček medovníkového korenia ● 15 g kakaového prášku ● 1,2 kg hladkej múky ● prášok do pečiva ● štipka soli ● Poleva: 2 bielky ● 300 g práškového cukru ● červené, žlté a modré potravinárske farbivo ● maslo na vymastenie plechu
Recept: Maslo, med, cukor, medovníkové korenie a kakao vložíme do hrnca, pri miernej teplote za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vychladnúť. Múku s práškom do pečiva preosejeme, pridáme soľ, vajcia a zmiešame s medovou masou. Najprv všetko dobre zamiešame varechou, potom na pomúčenej doske vypracujeme na hladké cesto. Vytvarujeme bochník, zabalíme do alobalu a necháme cez noc odpočívať. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm, Vykrajujeme rôzne tvary a pečieme 15 minút na plechu vymastenom maslom a pri 200 °C. Upečené medovníčky necháme vychladnúť. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pritom pomaly pridávame toľko práškového cukru, aby vznikla hustá poleva vhodná na striekanie ozdôb. Polevu rozdelíme do troch nádob a každú zafarbíme inou potravinárskou farbou. Z pergamenového papiera urobíme kornútiky, naplníme ich polevou, rožtek odstrihneme a ozdobíme medovníčky.

__
Piškótové orechové trubičky s rumom

Suroviny:
70 g práškového cukru ● bielok ● 100 g mletých orechov ● 100 g mletých piškót ● 1 - 2 PL kakaa ● niekoľko kvapiek vody ● Krém: 100 g masla ● 80 g práškového cukru ● kl rumu ● 70 g čokolády ● 40 g tuku.
Recept: Vypracujeme cesto, medzi dvoma mikroténovými vreckami vyvaľkáme tenkú placku a ostrôžkou rozkrájame na obdĺžniky veľké 6 x 4 cm. Tie namotáme na kovové trubičky (o priemere 13 mm) alebo na varešku, vytvarované potom sušíme v rúre pri 50 - 60 °C. Hotové plníme krémom: Vymiešame maslo s práškovým cukrom a po kvapkách pridávame rum. Konce trubičiek namáčame do čokolády rozpustenej s tukom.

__
Plnené lieskovcové mušličky s hrozienkami

Suroviny:
300 g hladkej múky ● 100 g mletých lieskovcov ● 125 g práškového cukru ● balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 200 g tuku ● vajce ● Náplň do mušličiek: bielok ● 100 g olúpaných lieskovcov ● 125 g hrozienok ● 100 g čokoládovej ryže
Recept: Z uvedených surovín spracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút odležať v chlade. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Potrieme ich bielkom, na polovicu dáme 2 - 3 lieskovce, zopár hrozienok a trocha čokoládovej ryže, prázdnu polovicu prehneme cez plnku (aby sme získali tvar mušle) a upečieme. Pečieme ich 2 – 3 týždne vopred, musia sa rozležať.

__
Pochúťkové pralinky
so smotanou a instantnou kávou
Suroviny:
100 ml smotany ● 2 lyžice instantnej kávy ● 130 g masla ● 130 g čokolády na varenie ● 2 lyžice kávového likéru ● 4 lyžice kakaa
Recept: Kávu rozpustíme v smotane a trochu ju zohrejeme. Pridáme maslo a na kúsky nalámanú čokoládu a zohrievame, kým sa nerozpustí. Na záver prilejeme likér. Všetko vložíme na 30 minút do chladničky a medzitým vyložíme plech potravinárskou fóliou. Cesto rozprestrieme na plech, uhladíme povrch a necháme 2 hodiny chladnúť. Posypeme kakaom a nožom namočeným v studenej vode krájame kosoštvorce veľkosti asi 2 cm. Jednotlivé pralinky ukladáme do papierových košíčkov.

__
Pradávny pardubický perník

Suroviny:
1 kg kryštálového cukru ● 1/2 l vody ● malá lyžička sódy bikarbóny ● 2,2 kg hladkej obyčajnej múky ● 4 dkg prášku salajka ● prášok do perníka ● lyžica škorice ● lyžica anízu ● 8 klinčekov ● 40 dkg medu ● 10 dkg džemu ● 4 vajíčka ● 3 dcl pomletých orechov ● Poleva: 1 kg čokolády ● 10 dkg kakaa ● 1 dcl oleja
Recept: 1. deň: 1 kg kryštálového cukru a 1/2 l vody necháme zovrieť, pridáme 1 malú lyžičku sódy bikarbóny. Varíme 5-8 minút na sirup. 2. deň: Hladkú múku, prášok salajka, prášok do perníka, škoricu, aníz, klinčeky, med, džem a vajíčka zmiešame so sirupom z prvého dňa. Keď treba, pridáme ešte múku. 3. deň: Cesto vyvaľkáme /asi 3-5 mm/, vykrajujeme krúžky alebo iné tvary /párny počet/ a pečieme na vymastenom plechu pri 200 stupňoch asi 3 minúty. Upečieme aj 2-3 plechy zvyškov, ktoré po vychladnutí zomelieme na mäsovom mlynčeku do plnky. Plnka: zomleté zvyšky pomiešame s pomletými orechmi a zalejeme 1/2 l vriacej vody, pridáme 3 dcl džemu /môže byť aj viac, je to chutnejšie/. Zmesou zlepíme perníky a hotové polejeme čokoládovou polevou. Perníky v celofáne a škatuli vydržia aj rok.

__
Pusinky so strúhaného kokosu s marcipánom

Suroviny:
200 g strúhaného kokosu ● 200 g kryštálového cukru ● 4 lyžice citrónovej šťavy ● 4 lyžice citrónovej kôry ● 2 bielky ● 200 g marcipánu ● 100 g bielej čokolády ● 100 g čokolády
Recept: Citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cukor a bielka vymiešame dotuha. Potom opatrne vymiešame kokos a na koniec do zmesi pridáme najemno nakrájaný marcipán. Plech vystelieme papierom na pečenie a potrieme tukom. Na plech kladieme kopčeky zmesi dvoma lyžičkami. Pečieme pri 160 stupňoch asi 20 minút. Po vybratí necháme vychladnúť a podľa fantázie polejeme rôznymi motívmi čokolád. Kokosky je dobré niekoľko dní nechať odstáť, aby zmäkli.

__
Skvelé datľové kopčeky z
ovsených vločiek
Suroviny:
125 g masla ● 200 g ovsených vločiek ● 250 g datlí ● 2 vajcia ● 100 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva
Recept: Rozpustené maslo zmiešame s ovsenými vločkami a necháme znovu stuhnúť. Datle odkôstkujeme a nadrobno nakrájame. Vyšľaháme vajíčka s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme datle, vločky a dobre premiešame. Dvoma kávovými lyžičkami tvoríme hrudky, ktoré kladieme na vymastený plech. Pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 20 minút.

__
Skvelé marhuľové peniažky s kokosom

Suroviny: 300 g sušených marhúľ ● 250 g sušeného kokosu ● 50 g práškového cukru ● 2 až 3 polievkové lyžice ovocnej šťavy ● mleté orechy alebo kokos na obaľovanie
Recept: Umyté marhule zomelieme na mlynčeku na mäso a zmiešame s ostatnými surovinami. Cesto zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme na 1 až 2 hodiny do chladničky. Zo stuhnutého cesta vyformujeme valček hrubý asi 2 cm a nakrájame na kolieska. Z koliesok vyformujeme peniažky a obalíme ich v zomletých orechoch alebo v kokose. Hotové peniažky skladujeme v chlade.

__
Sladké bozky s kokosovou múčkou

Suroviny:
6 bielkov ● 410 g práškového cukru ● 250 g kokosovej múčky ● šťava z polovice citróna
Recept: Nad parou vyšľaháme bielky s cukrom, pridáme ostatné suroviny. Zo zmesi ukladáme kôpky na papier na pečenie a dáme upiecť.

__
Sladké gaštanové pečivo vo vanilkovom cukre

Suroviny:
200 g varených prelisovaných jedlých gaštanov ● 100 g práškového cukru ● 200 g hladkej múky ● 150 g masla ● vanilkový cukor
Recept: Prelisovanú gaštanovú hmotu, preosiaty cukor, múku, zmäknuté maslo a trochu vanilkového cukru spracujeme na cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať. Potom cesto rozdelíme na rovnako veľké diely, z ktorých tvarujeme rožteky, tyčinky alebo praclíky. Pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie pomaly v stredne vyhriatej rúre. Upečené pečivo obalíme vo vanilkovom cukre zmiešanom s práškovým cukrom.

__
Sladké rožky z gaštanového pyré

Suroviny:
2,5 hrnčeka polohrubej múky ● hrnček práškového cukru ● kocka mrazeného gaštanového pyré ● 180 g masla ● 3 žĺtky ● práškový a vanilkový cukor
Recept: Gaštanové pyré rozmrazíme a pridáme múku, cukor, maslo a žĺtky. Vypracujeme cesto a tvoríme rožky. Po upečení obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

__
Sladké sviatočné praclíky s mandľami

Suroviny:
125 g práškového cukru ● 125 g mandlí ● 125 g polohrubej múky ● vanilkový cukor ● 2 vajcia ● vajce na potretie
Recept: Nastrúhané mandle zmiešame s múkou a práškovým cukrom. Pridáme vajcia a všetko dobre spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme hodinu odležať v chladničke. Potom z neho ušúľame 2 cm hrubý šúľanec, ktorý nakrájame na 2 cm hrubé plátky. Každý kúsok vyvaľkáme na dlhšie valčeky, z ktorých tvarujeme praclíky. Preložíme ich na papierom vyložený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypme vanilkovým cukrom. Pečieme 10 minút v stredne vyhriatej rúre doružova.

__
Sladký mramorový chlebíček s medom a orechmi

Suroviny:
200 g polohrubej múky ● 140 g medu ● 100 g masla ● 4 vajcia ● 100 ml sladeného kondenzovaného mlieka ● 20 g kakaa ● 40 g mletých orechov ● prášok do pečiva ● pol kl perníkového korenia
Recept: Z medu, masla, žĺtkov a korenia vymiešame penu. Pridáme mlieko a striedavo múku s práškom do pečiva a dobre ušľahaný sneh z bielkov. Do jednej polovice hmoty zľahka zapracujeme orechy premiešané s kakaom. Do dobre vymastenej a vysypanej formy na srnčí chrbát dávame striedavo svetlé a tmavé cesto. Pečieme v mierne vyhriatej rúre.

__
Slávnostné cukrovinky s citrónovou príchuťou

Suroviny:
240 g hladkej múky ● 140 g masla ● 160 g práškového cukru ● šťava z citróna ● citrónová kôra ● práškový cukor ● vanilkový cukor
Recept: Preosiatu múku zmiešame s cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou a maslom pokrájaným na kúsky. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke asi hodinu až dve odpočinúť. Cesto rozvaľkáme na doske, ktorú trošku poprášime múkou. Z cesta vykrajujeme rôzne tvary, ktoré kladieme na plech pokrytý papierom na pečenie. Cukrovinky upečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Hotové obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým.

__
Smotanové medové perníky

Suroviny: 60 dkg hladkej múky ● 18 dkg práškového cukru ● 3 lyžice medu ● 3 celé vajíčka ● 3 lyžice smotany alebo kyslého mlieka ● lyžica masla ● lyžička sódy bikarbóny ● kypriaci prášok do perníka alebo korenie do perníka
Recept: Všetko spolu zmiesime a necháme odstáť 5 - 6 hodín v chlade. Môže stáť aj od večera do rána. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrojíme medovníčky. Dáme na pomastený plech a natrieme bielkom, aby sa leskli. Do prostriedku dáme orech, mandľu, oriešok alebo lentilku na ozdobenie. Pozor: lentilku dávame až po upečení, orechy môžeme dať pred pečením. Pečieme rýchlo, upečené dáme do kastróla a prikryjeme. Po vychladnutí uložíme do igelitového vrecúška, aby nevyschli. Na vzduchu by stvrdli.

__
Snehové medovníky s voňavými klinčekmi

Suroviny:
2 vajcia ● 120 g práškového cukru ● 2 lyžice medu ● štvrť balíčka prášku do pečiva ● mletá škorica ● 5 voňavých klinčekov ● 30 g masla ● 300 g hladkej múky ● citrónová kôra ● Sneh: bielok ● 50 g práškového cukru
Recept: Vajcia s cukrom vymiešame, pridáme med, škoricu, mleté klinčeky, maslo alebo tuk, postrúhanú citrónovú kôru, múku rozmiešanú s práškom do pečiva a zamiesime cesto. Na doske posypanej múkou ho vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, ozdobnou formičkou povykrajujeme koláčiky a necháme ich pol hodiny odpočívať. Potom koláčiky natrieme snehom, ozdobíme mandľami a upečieme. Sneh: bielok a práškový cukor spolu vyšľaháme dotuha.

__
Snehové pečivo s orechmi

Suroviny:
Cesto: 4 bielky ● 150 g hrubej výberovej múky ● 140 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● 140 g celých orechov alebo mandlí
Recept: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme doň ostatné suroviny. Ľahko zmiešame, vylejeme do dobre vymastenej formy a upečieme. Upečené necháme 3 - 4 hodiny vychladnúť na doske. Potom ostrým nožom nakrájame pečivo na tenké plátky, tie uložíme na plech a vysušíme v rúre.

__
Srdiečka s
bielkovým snehom spájané lekvárom
Suroviny:
210 g hladkej múky ● 210 g masla alebo rastlinného tuku ● 60 g práškového cukru ● kôra z polovice citróna ● 2 žĺtky ● ríbezľový lekvár ● Bielkový sneh: 2 bielky ● 180 g práškového cukru
Recept: V preosiatej múke rozmrvíme maslo alebo tuk, pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtky a rýchlo zamiesime cesto, ktoré necháme v chlade odpočívať. Potom ho na doske posypanej múkou vyvaľkáme, povykrajujeme srdiečka, potrieme ich bielkovým snehom, poukladáme na plech a upečieme. Upečené a vychladnuté srdiečka (strany bez snehu) spojíme lekvárom. Bielkový sneh: do tuhého snehu z bielkov zašľaháme cukor a nad parou dotuha vyšľaháme.

__
Svätoštefánske orieškové kolieska s lekvárom

Suroviny:
Cesto: 280 g polohrubej múky ● 60 g práškového cukru ● 140 g masla ● 3 žĺtky ● lekvár ● Sneh: 3 bielky ● 140 g cukru ● 120 g mletých orechov ● citrónová kôra
Recept: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, z ktorého vykrajujeme malé keksy a tie uložíme na suchý plech. Navrch dáme kúsok lekváru. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme orechy a citrónovú kôru. Sneh ukladáme na keksíky, navrch položíme kúsok orecha a pečieme pri teplote 150 °C.

__
Sviatočné keksíky z ovsených vločiek s medom

Suroviny:
1/8 l polotučného mlieka ● 10 dkg medu ● 10 dkg masla alebo rastlinného tuku ● 10 dkg ovsených vločiek ● 7,5 dkg kandizovaného ovocia ● 10 dkg posekaných mandlí alebo lieskových orechov ● čokoláda na varenie ● stužený pokrmový tuk
Recept: Na panvici osmažíme do zlatista ovsené vločky. V hrnčeku povaríme asi 5 minút mlieko s medom a maslom. Vmiešame opražené ovsené vločky, kandizované ovocie, pokrájané orechy a krátko povaríme. Zmes necháme vychladnúť. Na pekárenský papier ukladáme lyžicou hmotu a tvoríme malé placky. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 15 minút. Čokoládu so stuženým tukom rozpustíme a vychladnuté kolieska v nej spolovice namáčame.

__
Sviatočné koláčiky z
olúpaných mandlí
Suroviny:
rozšľahané vajce ● žĺtok ● 70 g olúpaných mandlí ● 270 g hladkej múky ● 1 a pol čajovej lyžičky prášku do pečiva ● 220 g roztopenej bravčovej masti ● 2 lyžice vody ● 100 g kryštálového cukru ● 50 g prírodného cukru ● štipka soli
Recept: Masť vymiešame s kryštálovým a prírodným cukrom, až je ľahká a nadýchaná. Pridáme vajce a mandľovú esenciu a vymiešame dohladka. Preosejeme múku, soľ a prášok do pečiva. Suché prísady pridáme do vymiešanej zmesi. Na mierne pomúčenej doske vytvarujeme malé guľôčky. Zľahka ich sploštíme a do stredu každej vložíme mandľu. Naukladáme ich na vymastený plech na pečenie. Žĺtok zmiešame s vodou. Koláčiky potrieme vaječnou polevou a pečieme asi 15 minút pri 180 °C.

__
Sviatočné rumové šuhajdy s orechmi

Suroviny:
100 % rastlinný tuk ● 200 g práškového cukru ● 80 g kakaa ● Plnka: 1/2 dcl mlieka ● 1/2 dcl tureckej kávy ● 180 g práškového cukru ● 1/2 dcl rumu ● 100 g orechov
Recept: Mlieko, kávu a cukor varíme 5 minút, potom pridáme orechy, rum a ešte 5 minút miešame. Z tuku, cukru a kakaa uvaríme čokoládu. Nalejeme tenkú vrstvu do košíčkov, pridáme plnku a znova zalejeme čokoládou. Ozdobíme lentilkou alebo orieškom.

__
Sviatočný biskupský chlebíček s mandľami

Suroviny:
4 vajcia ● 120 g cukru ● kôra z polovice citróna ● vanilkový cukor ● 50 g mandlí ● 100 g hrozienok ● 50 g kandizovaného ovocia ● 120 g hrubej múky ● polevu
Recept: Cukor, žĺtky, postrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor miešame do zhustnutia. Potom primiešame ošúpané, posekané mandle, vopred namočené a scedené hrozienka a kandizované ovocie pokrájané na kocky. Nakoniec do cesta zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a múku. Cesto rozotrieme do vymastenej, pomúčenej formy a v predhriatej rúre upečieme. Hotový múčnik necháme odležať (najlepšie do druhého dňa), potom ho polejeme ľubovoľnou polevou a ozdobíme mandľami.

__
Škoricové hviezdičky s orechmi

Suroviny:
200 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 100 g mletých orechov ● 2 lyžice kakaa ● roztlčená škorica ● klinček ● 180 g masla ● čokoláda ● polovice orechov
Recept: Z hladkej múky, práškového cukru, mletých orechov, kakaa, roztlčenej škorice, klinčeka a masla spracujeme krehké cesto a necháme hodinu v chlade. Odpočinuté cesto rozvaľkáme, vykrajujeme hviezdičky a upečieme na suchom plechu. Vychladnuté hviezdičky potrieme rozpustenou čokoládou a ozdobíme polovicami orechov.

__
Štedrovečerné vanilkové venčeky z odpaľovaného cesta

Suroviny:
Odpaľované cesto: 50 g tuku ● 250 ml vody ● štipka soli ● 2 celé vajcia ● 140 g polohrubej múky ● na špičku noža prášok do pečiva ● Krém: 300 ml mlieka ● vanilkový puding ● vanilkový cukor ● 2 PL kryštálového cukru ● 125 g masla
Recept: Do hrnca dáme variť vodu, tuk a soľ. Odstavíme z ohňa, prisypeme múku a miešame, kým vznikne hladká hmota. Dáme znovu na oheň a za stáleho miešania ešte krátko prehrejeme. Cesto preložíme do misy a necháme schladnúť, potom postupne vmiešame vajcia. Keď je cesto hotové a dobre vymiešané, pridáme prášok do pečiva. Na papier na pečenie striekame malé venčeky a pečieme ich 5 minút pri 200 °C, potom znížime teplotu na 180 °C a dopečieme doružova. Po miernom vychladnutí rozkrojíme venčeky napoly. Klasickým spôsobom uvaríme puding z uvedených surovín a po vychladnutí vmiešame polovicu masla. Podľa chuti môžete ešte krém dosladiť a potom naplniť do pripravených venčekov.

__
Tortičky s lúpanými mandľami a mandľovým likérom

Suroviny:
300 g sladkých lúpaných mandlí ● 20 ml mandľového likéru ● 100 g hrozienok ● 200 g margarínu ● 150 g cukru ● 4 vajcia ● 240 g múky ● 80 g krémového syra ● maslo na vymastenie formičiek ● práškový cukor
Recept: Mandle namočíme na 15 minút do mandľového likéru, potom necháme odkvapkať. Hrozienka, mandle, margarín, cukor a vajcia zmiešame. Rúru predhrejeme na 180 °C. Múku preosejeme a vmiešame spoločne so syrom do mandľovej zmesi. Vzniknutou hmotou naplníme maslom vymastené malé formičky, dáme do rúry a upečieme. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

__
Tradičné linecké kolieska s
citrónovou šťavou
Suroviny:
150 g hladkej múky ● 100 g solamylu ● 140 g smetolu ● 90 g cukru ● žĺtok ● šťava z 1/2 citróna
Recept: Z uvedených surovín pripravíme vláčne cesto, ktoré necháme postáť 2 hodiny. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme kolieska alebo iné tvary, ktoré upečieme vo vyhriatej rúre. Kolieska zlepujeme pikantným džemom a môžeme poliať polevou čokoládovou alebo bielkovou.

__
Tradičné medové perníky so škoricou a klinčekmi

Suroviny:
2 dl medu ● 3 lyžice mlieka ● 150 g kryštálového cukru ● 250 g masla ● 700 g výberovej múky ● 2 lyžice kakaa ● 2 lyžice mletej škorice ● 1/2 lyžičky klinčekov ● 1 a 1/2 lyžičky sódy bikarbóny ● 4 vajcia
Recept: Med, mlieko, kryštálový cukor, maslo dáme do kastróla a nad parou rozpustíme, aby zmes bola hladká. Necháme trošku vychladnúť a do vlažnej zmesi pridáme polovicu múky, kakao, škoricu a potlčené klinčeky. Všetko dobre vymiešame a pridáme druhú polovicu múky, sódu bikarbónu a rozšľahané vajcia. Vymiešame na hladké cesto, ktoré necháme do rána odpočinúť. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary. V mierne vyhriatej rúre pečieme 10 - 12 minút.

__
Tvarované vianočné koláčiky

Suroviny:
125 g masla ● 100 g práškového cukru ● žĺtok ● lyžička strúhanej pomarančovej kôry ● 150 g polohrubej múky ● 50 g mletých mandlí ● 1 1/2 lyžičky škrobovej múčky ● 1/2 lyžičky kypriaceho prášku ● 50 ml mlieka ● 50 g čokolády na varenie
Recept: Maslo s práškovým cukrom rozmiešame na hustý krém. Vmiešame doň žĺtok. Zmiešame múku s kypriacim práškom, škrobovou múčkou, pomarančovou kôrou a mletými mandľami a múčnu zmes striedavo s mliekom zapracujeme do maslového krému. Cukrárske vrecúško naplníme cestom a na plech nastriekame prúžky, vlnovky a kolieska. Rúru predhrejeme na 180 °C a koláčiky pečieme asi 10 – 12 minút do zlatista. Vyberieme ich z rúry a pečivo necháme na plechu vychladnúť. V horúcom kúpeli rozpustíme čokoládu a pečivo ozdobíme.

__
Tyčinky s lieskovcami a nugátom

Suroviny:
125 g hladkej múky ● na špičku noža prášok do pečiva ● 50 g práškového cukru ● štipka soli ● vajce ● 75 g masla ● 300 g nutely ● 200 g olúpaných lieskovcov ● 400 g čokoládovej polevy
Recept: Zo surovín spracujeme cesto, ktoré odložíme na hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik veľkosti 15 x 24 cm a krájame na prúžky 1,5 x 4 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 - 200 °C 8 - 10 minút. Kým prúžky vychladnú, rozohrejeme nutelu, potom ju na ne nastriekame. Nakoniec na každý prúžok dáme 3 celé olúpané lieskovce, ktoré polejeme čokoládovou polevou.

__
Tyčinky s
nešúpaných mandlí z klinčekmi a medom
Suroviny:
25 dkg pomletých neošúpaných mandlí ● 25 dkg práškového cukru ● 3 žĺtky ● lyžica medu ● tlčené klinčeky ● 100 g práškového cukru na obaľovanie
Recept: Z prísad vypracujeme cesto a na doske ho vyvaľkáme, pričom ho posýpame práškovým cukrom. Ostrôžkou nakrájame tyčinky a usušíme. Obaľujeme v práškovom cukre.

__
Venčeky s kávou s vôňou vianočnej Viedne

Suroviny:
200 g horkej čokolády ● 200 g rastlinného tuku ● 2 žĺtky ● 6 PL práškového cukru ● 2 PL uvarenej silnej čiernej kávy ● 300 g hladkej múky ● 10 g prášku do pečiva
Recept: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Vymiešame zmäknuté maslo s cukrom a kávou, pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a vlažnú čokoládu. Vareškou vypracujeme cesto, naplníme ním cukrárenské vrecko s hviezdičkovou násadkou a na plech striekame venčeky. Pred pečením sa majú plechy dať do chladničky. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút. Upečené a vychladnuté venčeky môžeme namáčať zvrchu v čokoláde a ozdobiť lentilkou.

__
Vianočné bielkové sucháre s
orechmi
Suroviny:
14 dkg hladkej múky ● 14 dkg práškového cukru ● 10 dkg orechov – celých ● 4 bielky
Recept: Do vyšľahaných bielkov pomaly vmiešame cukor, potom múku a nakoniec primiešame orechy. Túto masu pečieme vo forme na srnčí chrbát, vymastenej a vysypanej múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na cca 180 °C. Upečený chrbát vyklopíme na dosku vysypanú práškovým cukrom, necháme odstáť do druhého dňa. Potom nakrájame na tenké plátky cca 1 až 1,5 mm hrubé. Tieto plátky potom na plechu vyloženom pekárenským papierom vysušíme pri teplote cca 100 až 150 °C.

__
Vianočné cukrovinky z
nastrúhanej mrkvy
Suroviny:
200 g najemno nastrúhanej mrkvy ● 300 g zmäknutého stuženého tuku ● 400 g hladkej múky ● vanilkový cukor na obaľovanie
Recept: Z mrkvy, tuku a hladkej múky vypracujeme cesto, vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme na suchom plechu 15 - 20 minút. Upečené obaľujeme vo vanilkovom cukre.

__
Vianočné guľky so sušených sliviek , hrozienok a
fíg
Suroviny: 100 g fíg ● 100 g sušených sliviek ● 200 g hrozienok ● 50 g ovsených vločiek ● šťava z jedného pomaranča ● vlašské orechy alebo kokos
Recept: Figy, slivky a hrozienka pomelieme, pridáme ostatné prísady a všetko spolu dobre zmiešame (najlepšie ručným mixérom). Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v postrúhaných vlašských orechoch alebo v kokose.

__
Vianočné hrozienkové maškrty

Suroviny:
200 g hladkej múky ● kl prášku do pečiva ● 100 g tuku ● 60 g hrozienok ● 80 g cukru ● vajce ● vanilkový cukor ● citrónová kôra
Recept: Múku zmiešame s práškom do pečiva a cukrom a primiešame hrozienka. Pridáme zmäknutý tuk a celé vajce. Vypracujeme cesto, vyvaľkáme ho na placku a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme asi štvrť hodiny v horúcej rúre.

__
Vianočné kakaové guľôčky so zázvorom

Suroviny:
250 g masla ● 100 g práškového cukru ● 100 g celých lieskových orieškov ● 250 g maizeny ● 75 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● vanilkový cukor ● troška zázvoru ● trocha škorice ● práškový cukor na ozdobu
Recept: Mäkké maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, maizenou, tretinou múky, kakaom a korením. Pridáme zvyšok múky a cesto spracujeme. Uložíme ho do chladu. Z vychladnutého cesta robíme valčeky, ktoré nakrájame na rovnaké kolieska. Do kúska cesta vložíme jeden lieskový oriešok a vytvarujeme guličku. Pečieme na múkou vysypanom plechu asi 20 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme guličky práškovým cukrom.

__
Vianočné mačacie oči s džemom

Suroviny:
375 g hladkej múky ● 250 g tuku ● 100 g práškového cukru ● 2 žĺtky ● džem
Recept: Všetky suroviny zmiešame, vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke pol hodiny odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na placku a vykrajujeme z neho kolieska alebo formičkami rôzne tvary. Kladieme na plech a upečieme do bleda, vychladnuté spájame džemom. Môžeme ich tiež hotové obaliť v práškovom cukre.

__
Vianočné rožky z
kokosovej múčky
Suroviny:
25 dkg masla alebo hery ● 50 dkg práškového cukru ● 25 dkg kokosovej múčky ● 20 dkg hladkej múky ● 1/2 prášku do pečiva
Recept: Z materiálu spracujeme hladké cesto, ktoré rukami plníme do vymastených a múkou posypaných formičiek. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre. Vyklopíme za tepla. Po vychladnutí namočíme do čokolády.

__
Vianočné trubičky s medom a rumom

Suroviny:
250 g hladkej múky ● 100 g práškového cukru ● 100 g rozpusteného vlažného medu ● 2 žĺtky ● 2 PL mlieka ● PL rumu ● Náplň: kondenzované sladké mlieko ● 250 g masla ● čokoládová poleva
Recept: Zo surovín spracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na tenko. Vykrajujeme z neho kolieska a pečieme, presnejšie sušíme do svetlo ružova. Potom ich vyťahujeme z rúry a ešte horúce obkrúcame cez varešku na trubičky. Naplníme ich krémom a konce omočíme v čokoládovej poleve. Náplň: kondenzované sladené mlieko varíme v uzavretej plechovke ponorené do vody 2 hodiny. Necháme ho vychladnúť, opatrne ho otvoríme a zmiešame s maslom.

__
Vianočný stromček z medovníkov

Suroviny:
1/2 kg hladkej múky ● 2 vajcia ● 125 g tuku ● 125 g medu ● 190 g práškového cukru ● lyžička jedlej sódy ● lyžička mletej škorice ● hrozienka ● 4 postrúhané klinčeky ● Poleva: bielok ● 1/2 lyžičky citrónovej šťavy ● lyžička solamylu ● 30 g cukrových perličiek ● 5 jabĺk ● 5 tortových sviečok
Recept: Zo všetkých surovín zamiesime hladké cesto a odložíme na 24 hodín do chladničky. Vyberieme a necháme 2 - 3 hodiny odpočinúť. Vyvaľkáme na hrúbku 1/2 cm. Formičkou vykrojíme 5 x 5 hviezdičiek rôznych veľkostí. Pečieme pri 180 °C do ružova. Vyberieme z rúry a hneď urobíme špajľou v strede dierku. Vychladnuté ozdobíme lesklou polevou vymiešanou z uvedených surovín a posypeme cukrovými perličkami. Do jabĺčok zapichneme špajle, hviezdičky nastokneme od najväčšej veľkosti po najmenšiu, oddeľujeme ich 2-3 hrozienkami. Na vrchnú hviezdičku prilepíme polevou tortovú sviečku.

__
Vlašské gombíky s ríbezľovou marmeládou

Suroviny:
Cesto: 300 g hladkej múky ● 150 g práškového cukru ● 150 g masla ● 150 g mletých vlašských orechov ● vajce ● pol kl prášku do pečiva ● pol vanilkového cukru ● múka na podsýpanie ● Plnka: 4 PL ríbezľovej marmelády ● 4 PL mletých vlašských orechov ● 2 PL medu ● rum ● 50 g strúhaných vlašských orechov na obalenie
Recept: Zo všetkých prísad spracujeme cesto, odložíme ho asi na hodinu do chladu. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 2 - 3 cm. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 - 200 °C 5 - 10 minút doružova. Suché keksy odložíme odležať na 2 - 3 týždne. Zlepujeme ich orechovou plnkou, ktorú získame vymiešaním všetkých prísad dohladka. Potom trochu ríbezľovej marmelády rozvaríme a ešte teplou potrieme zlepené kolieska z oboch strán. Nakoniec ich obalíme v strúhaných orechoch.

__
Voňavé pikantné zázvorníky s maslom

Suroviny:
3 žĺtky ● 2 celé vajcia ● 200 g práškového cukru ● 50 g masla ● lyžička salajky (amónia) - rozpustená v troche mlieka ● mletý zázvor ● 500 g múky (polovicu hladkej, polovicu hrubej)
Recept: Vajcia, žĺtky, cukor, maslo , salajku a zázvor vymiešame do peny. Pridáme múku a necháme prikryté stuhnúť. Vyvaľkáme na cca 8 mm, vykrajujeme klasické tvary. Ukladáme na vymastený plech, alebo papier na pečenie, pri prenášaní otočíme zázvorník o 180 stupňov, teda zázvorník príde spodkom na vrch. Necháme stáť do druhého dňa. Pečieme do bleda. Tieto zázvorníky sa líšia od ostatných klasických obsahom malého množstva masla - možno kvôli nemu zmäknú trochu skôr.

TOPlist