Teľacie mäso

recepty

Pečené teľacie rezne s
 jablkami
Suroviny: 
600 g teľacieho mäsa zo stehna ● 100 ml bieleho vína ● 60 g oleja ● soľ ● 300 g jabĺk ● 40 g masla ● citrónová šťava ● 60 g citrónového masla
Recept: 
Umyté teľacie rezne mierne naklepeme, okrajové blany narežeme, pokvapkáme vínom a olejom, osolíme a necháme chvíľu v chlade odstáť. Jablká olúpeme, vykrojíme jadierka a nakrájame na plátky hrubé asi 3 cm. Zvyšok vína dáme na panvicu, pridáme maslo, citrónovú šťavu a necháme zohriať. Do zmesi vložíme nakrájané jablká a necháme chvíľu dusiť. Rezne opekáme po oboch stranách asi 9 minút a pri opekaní ich potierame maslom a olejom. Na hotové rezne poukladáme jablká a znovu prudko zapečieme. Nakoniec ozdobíme citrónovým maslom a podlejeme zvyšnou šťavou z jabĺk.

Ďalšie teľacie recepty:

Alsaské teľacie mäso
Apenínsky teľací rezeň
Bylinkové teľacie rolády s tvarohom
Dusené teľacie mäso so šošovicou a gaštanmi
Ementálový teľací rezeň s brokolicou
Fajnový guláš z teľacieho pliecka
Florentský teľací rezeň so špenátom a muškátom
Klasika: Viedenský teľací rezeň
Koňakom potrundžené teľacie medailóniky
Lahôdkový teľací rezeň s husacou pečeňou
Majonézové teľacie mäso
Marhuľové teľacie rezne
Mletý teľací rezeň so syrom
Pečené teľacie koleno s malými cibuľkami
Pečeňový teľací rezeň v jablkovom cestíčku
Pochúťka z teľacieho stehna na víne
Považské teľacie stehno
Smotanové teľacie rezne na paradajkách so sherry
Stehenný teľací rezeň s oštiepkom
Stredočeská plnená teľacia hruď
Štokholmská teľacia pochúťka
Teľacie delikatesy s karfiolom
Teľacie filé so sušenými marhuľami
Teľacie karé s feniklom a avokádom
Teľacie filé zo stehna s kelovými listami
Teľacie mäsko na mletej paprike
Teľacie mäsko s jablkovým chrenom a pažítkovou omáčkou
Teľacie medailóniky s banánmi a broskyňami
Teľacie plátky na paradajkách
Teľacie plátky s ľahučkým zemiakovým šalátom
Teľacie plátky so salámou v alobale
Teľacie pliecko so smotanovou omáčkou
Teľacie rezance z pliecka s kalerábom
Teľacie rezne plnené s brusnicami
Teľacie rezne po taliansky
Teľacie rezne s čerstvou ovocnou zmesou
Teľacie rezne s jablkom, so zelerom a s plesňovým syrom
Teľacie rezne s malými hríbikmi
Teľacie rezne s paradajkovou šťavou
Teľacie rezne v paradajkovej omáčke s parmezánom
Teľacie rezne v paradajkovej omáčke
Teľacie rezne zo stehna s mandarínkami
Teľacie roládky s paradajkami a mozzarelou
Teľacie roládky so šampiňónmi a párkami
Teľacie rolády s fazuľkovými strukmii
Teľacie stehno na mede a slivkách
Teľacie stehno so šalotkou na mede a slivkách
Teľacinka na smotane so šampiňónmi
Torta z teľacieho mäsa, šunky a smotany
Tuniakové teľacie stehno s kaparami
Turínske teľacie závitky
Uralský teľací rezeň zo stehna
Vyprážané teľacie plátky so šunkou a sardelovou pastou
Zapečené teľacie stehno s rezancami
Zapekané teľacie rezne na paradajkách
Zapekané teľacie rezne so syrom na paradajkách
Závitky z teľacieho stehna so šunkou a syrom
Zemiakovo-kapustové plnené teľacie závitky

__
Alsaské teľacie mäso

Suroviny:
4 teľacie rezne 100 g húb 50 g masla 4 paradajky cibuľa 20 g múky 200 ml bieleho vína olej soľ čierne korenie petržlenová vňať
Recept: Rezne naklepeme, osolíme, poprášime múkou a na rozpálenom oleji opečieme z oboch strán dozlata. Do tuku od pečenia pridáme nakrájanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať a necháme speniť. Pridáme sparené a olúpané paradajky nakrájané na kúsky, nakrájané huby, podlejeme vínom a dusíme domäkka. Do hotovej omáčky ešte pridáme maslo a podľa chuti prisolíme a okoreníme.

__
Apenínsky teľací rezeň

Suroviny:
600 g teľacieho stehna hladká múka na obalenie soľ 2 vajíčka 2 PL nastrúhaného parmezánu 4 PL mlieka strúhanka na obalenie olej na vyprážanie
Recept: Teľacie mäso umyjeme, osušíme a cez vlákna z neho nakrájame rezne. Okraje narežeme, aby sa rezne na panvici neskrútili a naklepeme ich. Potom ich osolíme, obalíme v hladkej múke, v rozšľahanom vajíčku s nastrúhaným parmezánom a 3 PL mlieka a nakoniec v strúhanke. V panvici rozpálime olej a pri nižšej teplote na ňom mäso z oboch strán osmažíme dozlatista. Potom rezne dáme na obrúsok, aby odsal prebytočný olej. Ako príloha sú vhodné varené zemiaky alebo ľahký zemiakový šalát.

__
Bylinkové teľacie rolády s tvarohom

Suroviny:
zväzok petržlenovej vňate zväzok bazalky 150 g netučného tvarohu 50 g nastrúhaného parmezánu 2 PL strúhanky 2 strúčiky cesnaku soľ čierne korenie 8 tenkých, podlhovastých teľacích plátkov (asi po 100 g) 3 PL oleja 250 ml suchého bieleho vína 125 g kyslej smotany citrónová šťava
Recept: Petržlenovú vňať a bazalku opláchneme, otrháme lístky a najemno ich nasekáme. V miske zmiešame bylinky s tvarohom, nastrúhaným parmezánom a strúhankou. Cesnak ošúpeme a prelisujeme do tvarohu. Všetko premiešame, osolíme a okoreníme. Teľacie mäso umyjeme, osušíme a položíme vedľa seba na pracovnú plochu. Z oboch strán mäso mierne osolíme a okoreníme. Rezne potom potrieme bylinkovým tvarohom a po stranách necháme voľné okraje. Pozdĺžne okraje rezňov trochu naklepeme a mäso z úzkej strany opatrne zrolujeme. Kovovými ihlami alebo špajľami ho pevne upevníme. Na veľkej panvici rozohrejeme olej a rolády v ňom zo všetkých strán dohneda opečieme. Potom ich vyberieme a odložíme nabok. Do panvice prilejeme víno, necháme prejsť varom a vmiešame kyslú smotanu. Omáčku za častého miešania ešte 5 minút povaríme. Osolíme, okoreníme a pridáme citrónovú šťavu. Vložíme rolády a prikryté ich pri nízkej teplote asi 20 minút zvoľna varíme.

__
Dusené teľacie mäso so šošovicou a gaštanmi

Suroviny:
800 g teľacieho stehna 100 g rozpusteného masla 4 cibule 225 g šošovice 350 ml vývaru alebo bujónu 400 g jedlých gaštanov 100 g plátkov mandlí ● hlavička cesnaku mäta petržlenová vňať materina dúška citrón soľ čierne korenie
Recept: Naklepané plátky teľacieho mäsa, ktoré sme zľahka osolili a okorenili, z oboch strán prudko opečieme na rozohriatom masle. Potom dáme mäso bokom a v základe dozlatista opečieme nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme šošovicu, na ňu naukladáme mäso, zalejeme časťou vývaru, prikryjeme a pečieme v rúre pri teplote 150 °C asi pol hodiny do polomäkka. Potom pridáme nahrubo nakrájané uvarené gaštany, plátky mandlí, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, mätu a materinu dúšku, mierne osolíme, okoreníme, premiešame, prilejeme zvyšok vývaru a znovu pečieme približne 10 minút pri 180 °C.

__
Ementálový teľací rezeň s brokolicou

Suroviny:
4 teľacie rezne (po 200 g, asi 2 cm hrubé) 4 plátky ementálu 4 plátky dusenej šunky soľ čierne korenie 2 vajcia 2 PL hladkej múky 4 PL strúhanky 4 PL oleja 0,5 kg brokolice trochu žeruchy
Recept: Rezne umyjeme, osušíme a ostrým nožom v nich narežeme vrecko, ktoré naplníme plátkom syra a dusenou šunkou a zopneme špáradlom. Rezne osolíme a okoreníme. Vidličkou rozšľaháme vajcia. Rezne obalíme v múke, omočíme vo vajciach a obalíme v strúhanke. Strúhanku ľahko pritlačíme. Smažíme z každej strany 7 minút na panvici s rozohriatym olejom. Umytú brokolicu rozoberieme na ružičky. Povaríme v osolenej vode približne 5 minút a dáme odkvapkať. Brokolicu podávame s rezňami ozdobenými žeruchou.

__
Fajnový guláš z
teľacieho pliecka
Suroviny:
Na guláš: 2 kg teľacieho pleca ● 1,5 kg cibule ● 0,5 kg zeleru ● 200 g cesnaku ● 400 ml rastlinného oleja ● 12 zrniek čierneho korenia ● 6 bobkových listov ● 0,5 l červeného vína ● 350 g paradajkového pretlaku ● 200 g hladkej múky ● soľ ● Na ozdobu: zemiak ● červená cibuľa ● zelený pór
Recept: Teľacie pliecko odblaníme a mäso nakrájame na väčšie kocky. Zo šliach, odkrojkov a vody urobíme teľací vývar na neskoršie zaliatie guláša. Nakrájanú cibuľu a zeler urestujeme na polovici tuku dotmava, pridáme nakrájané mäso, mleté ​​korenie, bobkový list, osolíme a mäso opečieme. Potom podlejeme vínom a vydusíme ho takmer na tuk, pridáme pretlak a ešte chvíľku všetko dohromady podusíme. Potom zalejeme precedeným vývarom a dolejeme vodou. Keď začne guláš vrieť, vložíme ho prikrytý pokrievkou do rúry vyhriatej na 140 °C a necháme ho v nej asi hodinu. Zo zvyšného oleja a múky pripravíme zápražku. Guláš zahustíme a dovaríme na požadovanú hustotu, dochutíme soľou a korením. Pred podávaním mäso ešte krátko povaríme v omáčke. Ozdoba: zemiak nakrájaný na kocky oblanšírujeme, pridáme červenú cibuľku a pór, na panvici ľahko osmažíme a zmesou guláš ozdobíme.

__
Florentský teľací rezeň so špenátom
a muškátom
Suroviny:
0,5 kg špenátu cibuľa PL masla kl citrónovej šťavy 3 PL nastrúhaného parmezánu 3 PL smotany 4 teľacie rezne 4 PL oleja soľ muškátový oriešok čierne korenie
Recept: Umytý a očistený špenát dusíme domäkka. Vyberieme ho a necháme odkvapkať. Cibuľu nakrájanú na kocky urestujeme na masle. Pridáme špenát, osolíme, okoreníme muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Krátko osmažíme a stiahneme z platne. Potom zmiešame parmezán a smotanu. Gril predhrejeme na 250 °C. Rezne osolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom. Pečieme na rozohriatom oleji z každej strany asi 2 minúty. Uložíme na ohňovzdornú misu, pridáme špenát a syrový krém. Pod grilom zapekáme asi 5 minút.


__
Klasika: Viedenský teľací rezeň

Suroviny:
600 g teľacieho stehna tuk na vyprážanie hladká múka na obalenie strúhanka niekoľko kvapiek oleja 2 vajcia 2 PL mlieka soľ
Recept: Zo stehna nakrájame 4 rezne. Tie dobre naklepeme a obalíme v múke. Potom ich namočíme vo vajciach rozšľahaných s niekoľkými kvapkami oleja, 2 PL mlieka a soľou. Rezne obalíme v strúhanke, zľahka ju pritlačíme k rezňom, nadbytočnú strúhanku strasieme. Viedenské rezne vyprážame v rozohriatom oleji dozlatista. Podávame so zemiakmi alebo kašou.

__
Koňakom potrundžené teľacie medailóniky

Suroviny:
8 teľacích medailónikov ● 250 g tvrdého syra ● zväzok bazalky alebo petržlenovej vňate ● čierne korenie ● 2 PL oleja ● kl masla ● soľ ● 150 ml smotany na šľahanie ● 100 ml koňaku
Recept: Syr nakrájame na plátky, bazalku alebo petržlenovú vňať opláchneme, nasekáme, niekoľko lístkov necháme na ozdobu. Umyté a osušené mäso okoreníme. Na rozohriatom oleji s maslom mäso z oboch strán prudko opečieme. Osolíme a dáme do zapekacej misy. Výpek zalejeme smotanou, koňakom, povaríme, ochutíme soľou a korením. Medailóniky posypeme nasekanou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou, všetko pokryjeme plátkami syra a vložíme do rúry. Zapečieme a medailóniky pred servírovaním polejeme omáčkou a ozdobíme lístkami bazalky.

__
Lahôdkový teľací rezeň s husacou pečeňou

Suroviny:
400 g mäsa zo stehna 60 g tuku 20 g údenej slaniny 120 g husacej pečene 10 g hladkej múky soľ vývar z kostí
Recept: Z očisteného, odblaneného, umytého a osušeného teľacieho stehna nakrájame rezne, zľahka ich naklepeme, okrajové blany narežeme, osolíme, naklepanú stranu rezňov slabo poprášime múkou a z oboch strán opečieme na rozpálenom tuku dozlatista. Súčasne s rezňami opekáme plátky husacej pečene a údenej slaniny. Tuk po opekaní zaprášime múkou, opražíme, zalejeme vývarom, pridáme maslo a varíme tak dlho, až kým sa šťava začne oddeľovať od tuku. Pri podávaní položíme na rezne opečené plátky slaniny a husacej pečene a prelejeme šťavou. Ako prílohu podávame opekané, vyprážané alebo varené zemiaky posypané nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

__
Majonézové teľacie mäso

Suroviny: 800 g teľacieho mäsa 2 žĺtky 30 g kapár 210 g tuniaka v oleji kl celého čierneho korenia 2 bobkové listy 250 ml olivového oleja biele korenie 2 kl citrónovej šťavy zväzok polievkovej zeleniny bazalka na ozdobu
Recept: Polievkovú zeleninu očistíme, umyjeme a nadrobno pokrájame. 2 l vody privedieme k varu, pridáme kl soli, čierne korenie, bobkové listy, zeleninu a krátko všetko povaríme. Teľacie mäso umyjeme, pridáme vcelku do polievky a pri miernej teplote varíme do zmäknutia, približne 80 minút. Mäkké mäso vyberieme z hrnca a necháme vychladnúť. Vývar použijeme inokedy, je dobrý na vynikajúcu polievku. Do úzkej vysokej misky dáme žĺtky, štipku soli, biele korenie, kl citrónovej šťavy a šľahačom všetko rozšľaháme. Pozvoľna pridávame olej a šľaháme, až kým vznikne hladká majonéza. Tuniaka necháme odkvapkať a s kl kapár roztlačíme na kašu. Zmes vmiešame do majonézy a dochutíme korením, citrónovou šťavou a dosolíme. Vychladnuté mäso opatrne nakrájame na pekné plátky, naukladáme na veľký tácku, zalejeme majonézou a posypeme kaparami. Podávame ozdobené lístkami bazalky.

__
Marhuľové teľacie rezne

Suroviny:
4 teľacie rezne (po 200 g) plechovka marhuľového kompótu (425 g) 2 PL masla alebo rastlinného tuku soľ biele korenie 125 ml bieleho vína 250 g špirálovitých (alebo iných) cestovín 1 - 2 PL solamylu 2 PL nakladaného zeleného korenia petržlenová vňať
Recept: Mäso opláchneme a osušíme. Na sitku necháme odkvapkať marhule, ich šťavu zachytíme a použijeme neskôr na omáčku. Marhule nakrájame na kúsky a odložíme nabok. Na panvici rozohrejeme tuk a mäso v ňom z oboch strán dobre opečieme, potom osolíme a okoreníme. Do výpeku prilejeme víno a 125 ml marhuľovej šťavy a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Cestoviny nasypeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody a podľa návodu varíme. Hotové mäso vyberieme z panvice a udržujeme teplé. V troške vody rozmiešame solamyl a omáčku ním zahustíme. Osolíme a okoreníme. Pridáme marhule a zelené korenie. Medzitým zlejeme cestoviny a necháme ich odkvapkať. Mäso s ovocím a cestovinami podávame ozdobené petržlenovou vňaťou.

__
Mletý teľací rezeň so syrom

Suroviny:
600 g mletého teľacieho mäsa 50 g masla 100 g ementálu vajce olej strúhanka hladká múka soľ čierne korenie
Recept: Teľacie mäso osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Vytvoríme z neho ploché bochníky, ktoré prekrojíme a prikryjeme hrubšími plátkami ementálu. Obe polovičky dobre spojíme, obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajci a v strúhanke. Osmažíme z oboch strán. Podávame s duseným zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Pečené teľacie koleno
s malými cibuľkami
Suroviny:
1,5 kg teľacieho kolena 2 PL oleja 2 kl tymianu kl soli 125 ml vody 125 ml piva 250 g malých cibuliek
Recept: Teľacie koleno opláchneme pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Olej, tymian a soľ rozmiešame a koleno potrieme. Dáme ho na mriežku do pekáča vypláchnutého vodou a pečieme v predhriatej rúre. Vodu a pivo zmiešame a nalejeme do pekáča, keď výpek začína hnednúť. Cibuľky ošúpeme, po 1,5 hodine pridáme ku kolenu a spoločne dopečieme. Pečené koleno a cibuľky upravíme na ohriatu misu a dáme do tepla. Výpek podľa chuti trochu zvaríme, osolíme a okoreníme.

__
Pečeňový teľací rezeň v jablkovom cestíčku

Suroviny:
0,5 kg teľacej pečene 2 väčšie jablká 50 ml bieleho vína 60 g hladkej múky 2 vajcia olej na vyprážanie pol citróna na špičku noža mletej škorice soľ  čierne korenie
Recept: Pečeň nakrájame na rezne, naklepeme a zľahka okoreníme. Vajcia dobre rozšľaháme vidličkou a nakoniec pridáme na hrubé rezance nastrúhané olúpané jablká. V cestíčku rezne obalíme a vyprážame na rozpálenom oleji. Zdobíme plátkom citróna.

__
Pochúťka z
teľacieho stehna na víne
Suroviny:
600 g teľacieho stehna 100 ml bieleho vína mrkva petržlen 1/2 zeleru cibuľa 2 borievky 200 ml vody 200 ml octu sardela 2 g kapár 30 g oleja  zelená petržlenová vňať 5 zrniek čierneho a nového korenia bobkový list tymian soľ
Recept: Teľacie mäso zo stehna odblaníme a osolíme. Koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na kolieska. Zrnká čierneho a nového korenia, borievok, bobkové listy a tymian rozdelíme na 2 časti. Jednu dáme na dno hrnca, na ňu dáme pripravené mäso, zeleninu a druhú časť korenín. Povrch prikryjeme doštičkou, zaťažíme a dáme do chladnej miestnosti na asi 4 dni odležať. Mäso každý deň obraciame. Na 5 deň dáme variť vodu, ocot a biele víno. Do vriacej zmesi ponoríme mäso a varíme asi 90 minút, aby zmäklo. Potom ho necháme v tekutine do druhého dňa. Očistené sardely, zelenú petržlenovú vňať, kúsok cibule a kapary nakrájame najemno, pretrieme cez sito a zmesou potrieme mäso zo všetkých strán. Vložíme ho do čistého hrnca, zalejeme olejom, zaťažíme a znova dáme do studenej miestnosti odležať na 3 dni.

__
Považské teľacie stehno

Suroviny:
600 g teľacieho stehna 3 vajcia 150 g oleja 80 g hladkej múky 50 g hrozienok 200 ml mlieka plátky citrónu na ozdobu
Recept: Z mäsa nakrájame 4 rezne, dobre ich naklepeme a osolíme. Z mlieka, múky a vajec pripravíme cestíčko, do ktorého zamiešame hrozienka. Mäso namáčame v cestíčku a vyprážame na horúcom oleji do zlatohneda. Rezne ozdobíme plátkami citrónu.

__
Smotanové teľacie rezne na paradajkách so sherry

Suroviny:
4 teľacie rezne po 150 g 2 PL oleja kl masla 250 g paradajok 150 g plesňového syra kl sójovej omáčky 125 ml šľahačkovej smotany PL suchého sherry pol kl mletého čierneho korenia ● soľ
Recept: Mäso okoreníme a potrieme olejom. Formu na zapekanie vymastíme maslom, na dno naukladáme plátky paradajok. Panvicu rozohrejeme na stredne vysokú teplotu, rezne v nej opečieme. Hotové preložíme do zapekanej formy a posolíme. Syr nakrájame na plátky a poukladáme na rezne. Vložíme do horúcej rúry a zapekáme. Do výpeku pridáme sójovú omáčku, šľahačkovú smotanu a sherry. Metličkou pomiešame a jemne zahustenú omáčku necháme prejsť varom. Posolíme a okoreníme. Vhodnou prílohou je zelená fazuľka a zemiakové hranolčeky, opekané zemiaky alebo teplá hrianka.

__
Stehenný teľací rezeň s oštiepkom

Suroviny:
600 g teľacieho mäsa zo stehna soľ olej 100 g šunky 100 g sterilizovaného hrášku 4 plátky oštiepku 2 vajcia
Recept: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a opražíme na rozohriatom oleji z oboch strán. Mäkké rezne vložíme do ohňovzdornej misy, posypeme šunkou pokrájanou na tenké plátky a sterilizovaným hráškom. Každý rezeň pokryjeme plátkom oštiepka a zapečieme vo vyhriatej rúre. Podávame obložené riedkou praženicou z vajec.

__
Stredočeská plnená teľacia hruď

Suroviny:
750 g teľacej hrude 50 g masla 1 - 2 l hovädzieho vývaru hladká múka soľ čierne korenie Plnka: 50 g masla malá cibuľa 100 g šunky 100 g šampiňónov 100 g sterilizovaného hrášku ● 3 vajcia petržlenová vňať soľ korenie
Recept: Teľaciu hruď očistíme, rozkrojíme na čo najväčší plát, rozklepeme, poprášime hladkou múkou a potrieme plnkou, ktorú si pripravíme nasledovne: na roztopenom masle postupne urestujeme nakrájanú cibuľu, šunku a šampiňóny. Potom prisypeme sterilizovaný hrášok, prehrejeme a primiešame rozšľahané vajcia. Tie necháme len ľahko zhustnúť, dochutíme soľou, korením a posekanou petržlenovou vňaťou a hotovú plnku vychladíme. Ak pridáme do plnky trochu polohrubej múky, bude kompaktnejšia. Mäso i s plnkou zrolujeme, zviažeme špagátom a vložíme do pekáča. Prelejeme ho rozpusteným maslom, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom a pod pokrievkou pečieme asi hodinu a pol pri teplote 170 °C. Počas pečenia roládu prelievame vypečenou šťavou a ak treba, môžeme pridať vývar. Keď je mäso mäkké, roládu vyberieme, Výpek vydusíme do tuku, zaprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom. Desať minút povaríme, precedíme a omáčka je hotová. Môžeme ňou preliať napríklad nové zemiaky, ktoré sú k teľacej hrudi ideálnou prílohou.

__
Štokholmská teľacia pochúťka

Suroviny:
100 g teľacieho mäsa 50 g šunky 2 šampiňóny vajce hladká múka strúhanka olej soľ čierne korenie
Recept: Na kl oleja osmažíme šampiňóny nakrájané na plátky, osolíme, okoreníme, trochu podlejeme a udusíme. Potom nakrájame nadrobno pol plátku šunky, pridáme PL rozhabarkovaného vajíčka a spoločne osmažíme. Teľacie mäso rozkrojíme na 2 tenké plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na jeden plátok mäsa dáme šampiňónovú náplň, zakryjeme druhým plátkom, zopneme po obvode špáradlami, obalíme v hladkej múke, vajíčku a v strúhanke a usmažíme na panvici len zľahka potretej tukom. Podávame s varenými zemiakmi.

__
Teľacie delikatesy s karfiolom

Suroviny:
70 g teľacieho mäsa 10 g hladkej múky 100 ml smotany 30 g karfiolu 5 g masla petržlenová vňať
Recept: Mäso nakrájame na kocky, dusíme ho a podlievame vývarom. Na záver zahustíme múkou rozmiešanou v smotane alebo mlieku, povaríme, pridáme karfiol uvarený v osolenej vode, čerstvé maslo a nasekanú petržlenovú vňať.

__
Teľacie filé so sušenými marhuľami

Suroviny:
800 g teľacieho filé 100 g tvrdého syra 100 g sušených marhúľ soľ čierne korenie 200 ml vývaru 200 ml smotany 50 ml vína trochu citrónu
Recept: Teľacie filé očistíme, urobíme v ňom vrecko a to naplníme zmesou tvrdého syra a marhúľ. Mäso osolíme, okoreníme a opečieme na panvici z oboch strán. Potom ho dáme do rúry na 20 minút upiecť. Omáčka: spojíme vývar a smotanu. Varíme, kým z toho zostane polovica. Potom pridáme soľ, korenie a pár kvapiek citrónu. Podávame s hustou zemiakovou kašou alebo hriankami.

__
Teľacie karé s
feniklom a avokádom
Suroviny:
300 g teľacieho karé čerstvý fenikel avokádo 100 g čiernych olív 10 g morskej soli 50 g olivového oleja 2 stonky rozmarínu 20 g čerstvej bazalky ● 100 g syra eidam 150 g sladkej smotany
Recept: Smotanu, nakrájané olivy a rozdrvené avokádo prevaríme, pridáme nastrúhaný syr a dochutíme. Fenikel uvaríme vo vode. Kotlety pomelieme, rozmixujeme, urestujeme na panvici, vložíme do feniklu a zalejeme avokádovou omáčkou. Zapečieme a ozdobíme rozmarínovou stonkou.
   
__
Teľacie filé zo stehna s
kelovými listami
Suroviny:
600 g teľacieho stehna 125 g najemno mletého bravčového mäsa 4 PL koňaku 4 PL oleja pol kl zeleného korenia kl sladkej papriky 250 ml smotany ● vajce 2 PL strúhanky soľ čierne korenie 8 veľkých kelových listov 125 ml vývaru
Recept: Teľacie mäso potrieme koňakom, PL oleja a rozdrveným zeleným korením. Do mletého mäsa vmiešame sladkú papriku, 2 PL smotany, vajcia a strúhanku. Zmes osolíme a okoreníme podľa chuti. Kelové listy vložíme na 3 minúty do vriacej vody, vyberieme ich sitkom a rýchlo ochladíme studenou vodou. Osušíme ich utierkou a rozložíme tak, aby sa navzájom prekrývali. Mleté mäso na ne rovnomerne rozprestrieme. Doprostred dáme teľacie mäso a všetko i s kelovými listami pevne zrolujeme. Zostávajúci olej zahrejeme na panvici. Roládu na ňom rýchlo zo všetkých strán opečieme, podlejeme vývarom a zakryté pokrievkou asi 15 minút pomaly dusíme na miernom ohni. Potom ju opatrne preložíme do tepla a do vypečenej šťavy pridáme zvyšnú smotanu a pripravíme hustejšiu omáčku. Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou.

__
Teľacie mäsko
na mletej paprike
Suroviny:
600 g teľacieho mäsa 2 cibule 80 g masla 40 g hladkej múky kl mletej papriky 200 ml smotany soľ
Recept: Cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme ju na masle, posypeme mletou paprikou a podlejeme vodou. Pridáme mäso nakrájané na kocky, osolíme a dusíme na miernom ohni domäkka. Mäso vyberieme, šťavu necháme chvíľu povariť, zaprášime múkou, dobre rozmiešame, podlejeme trochou vody a dusíme na miernom ohni asi 20 minút. Prilejeme smotanu, prehrejeme a potom omáčku precedíme. Späť do nej vložíme mäso, krátko podusíme a podávame.

__
Teľacie mäsko s jablkovým chrenom a pažítkovou omáčkou

Suroviny:
1,5 kg teľacieho mäsa ● 0,5 kg kostí do polievky ● 2 korene petržlenu ● 2 mrkvy ● pol zeleru ● pór ● 2 strúčiky cesnaku ● cibuľa ● 2 zrnká nového korenia ● 3 zrnká čierneho korenia ● 2 bobkové listy ● soľ ● mletý muškátový oriešok ● Pažítková omáčka: 2 staršie žemle ● 250 ml mlieka ● 2 žĺtky uvarené natvrdo ● 2 surové žĺtky ● kl cukru ● 2 kl oleja ● 2 PL jablčného octu ● soľ ● čierne korenie ● 2 zväzky pažítky ● Jablkový chren: 2 jablká ● 2 PL jablčného octu ● PL cukru ● 2 PL nastrúhaného čerstvého chrenu ● soľ
Recept: Mäso a kosti zalejeme horúcou vodou, pridáme korenie, nové korenie, bobkový list, celú cibuľu, cesnak, osolíme, rýchlo privedieme do varu, krátko povaríme, znížime teplotu a pod pokrievkou varíme asi hodinu a pol. Potom pridáme očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, umytý pór a muškátový oriešok. Opäť prikryjeme a varíme ešte asi hodinu. Omáčka: Žemle nakrájame na kocky, namočíme ich v mlieku, vytlačíme a rozmixujeme spolu s uvarenými a surovými žĺtkami a cukrom. Potom po kvapkách pridávame olej, kým vznikne krém. Ochutíme ho jablčným octom, soľou, korením a pridáme dve tretiny nakrájanej pažítky. Zvyšok pažítky si necháme na ozdobu. Jablkový chren: jablká ošúpeme a nastrúhame najemno, premiešame ich s jablčným octom, cukrom, chrenom a soľou. Mäso podávame pokrájané na plátky, preliate omáčkou, s chrenom a pečivom.

__
Teľacie medailóniky s
banánmi a broskyňami
Suroviny:
8 teľacích medailónikov po 60 g 2 PL oleja 1/2 kl mletého bieleho korenia 2 malé banány 4 polovice kompótových broskýň 1/2 kl karí korenia 2 PL masla soľ
Recept: Mäso potrieme olejom a korením, prikryjeme a pri izbovej teplote necháme na krátko odležať. Broskyne nakrájame na osminky a v malom množstve kompótovej šťavy zohrejeme. Ošúpané banány nakrájame na priečne plátky a poprášime karí korením. Panvicu dobre rozpálime a medailóniky prudko opečieme z oboch strán. Zmiernime teplotu a na masle dopečieme. Osolíme a preložíme na predhriate taniere. Vo výpeku krátko prehrejeme banány a spolu s broskyňami ich upravíme na plátky mäsa.

__
Teľacie plátky na paradajkách

Suroviny:
4 plátky teľacieho mäsa 2 PL oleja soľ PL masla cibuľa 5 paradajok 200 ml kyslej smotany PL hladkej múky mletá sladká paprika
Recept: Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Mäso rozklepeme a na panvici ho prudko na rozpálenom oleji opečieme a preložíme do kastróla. Do oleja pridáme maslo, speníme cibuľu, poprášime mletou paprikou a vlejeme na mäso. Až teraz všetko osolíme a dusíme domäkka. Medzitým si sparíme a olúpeme paradajky. Potom ich nakrájame na plátky. V smotane rozmiešame hladkú múku. Ku koncu dusenia pridáme paradajky. Zalejeme smotanou, v ktorej sme si rozmiešali hladkú múku. Chvíľku povaríme a môžeme podávať. Vhodnou prílohou sú zemiaky.

__
Teľacie plátky s
ľahučkým zemiakovým šalátom
Suroviny:
4 plátky teľacieho stehna (po 200 g) 600 g jarných zemiakov v šupke 20 g horčice 20 g kapár 40 g nakladaných uhoriek cibuľa šalotka 2 vajcia hladká múka a strúhanka na obalenie 200 g roztopeného masla 200 ml olivového oleja 80 ml červeného vínneho octu 20 g petržlenovej vňate soľ nahrubo zomleté čierne korenie
Recept: Zemiaky na šalát uvaríme deň vopred. Vychladnuté a odležané ich pokrájame na kolieska. Kapary, šalotku, uhorku a petržlenovú vňať nasekáme nahrubo a pridáme k zemiakom. Dochutíme horčicou, octom, olivovým olejom, soľou a čerstvo namletým čiernym korením. Všetko zľahka premiešame a dáme vychladiť. Roztopené maslo vyrobíme z klasického tak, že z neho necháme odpariť vodu. Maslo vložíme do hrubostennej panvice alebo kastróla a na miernom plameni necháme bez miešania zvoľna rozpustiť. Z povrchu zberáme penu, kým sa neprestane tvoriť a v nádobe nezostane len zlatisto sfarbená tekutina (asi 10 minút). Plátok mäsa rozklepeme asi na 4 mm hrúbku, obalíme v múke, vajciach a strúhanke a na roztopenom masle pomaly smažíme dozlata.

__
Teľacie plátky so salámou
v alobale
Suroviny:
4 plátky teľacieho mäsa 200 g ryže 100 g mäkkej salámy 2 jablká 4 PL bieleho vína soľ čierne korenie citrónová šťava maslo olej
Recept: Najprv uvaríme ryžu. Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a osmažíme na oleji z oboch strán. 4 kusy alobalu vymastíme maslom. Ryžu zmiešame s nakrájanou šunkou a rozdelíme na kusy alobalu. Na ryžu dáme plátok mäsa a na mäso jablká pokrájané na plátky. Každú porciu zalejeme výpekom, PL bieleho vína a pokvapkáme citrónovou šťavou. Alobal zatvoríme, dáme na pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút.

__
Teľacie pliecko so smotanovou omáčkou

Suroviny:
750 g teľacieho pliecka 50 g slaniny soľ kôra z polovice citróna 2 PL masla 250 ml kyslej smotany PL polohrubej múky
Recept: Z umytého citrónu nastrúhame kôru a obalíme v nej slaninu nakrájanú na prúžky. Obalenou slaninou prešpikujeme mäso, osolíme ho a vložíme na pekáč s rozohriatym maslom. Mäso pečieme najprv bez podlievania, neskôr ho podlejeme a prelievame vypečenou šťavou. Upečené mäso vyberieme, do šťavy pridáme zvyšok citrónovej kôry a smotanu s rozhabarkovanou múkou. Omáčku za stáleho miešania krátko povaríme.

__
Teľacie rezance z
pliecka s kalerábom
Suroviny:
600 g teľacieho pleca ● kl soli ● PL škrobovej múčky ● olej ● 150 g kalerábu ● červená paprika ● 2 strúčiky cesnaku ● Zálievka: 2 PL suchého bieleho vína ● 2 PL sójovej omáčky ● čili korenie ● PL nastrúhaného zázvoru ● kl cukru ● 100 ml zeleninového bujónu
Recept: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na hrubšie rezance. Škrobovú múčku rozmiešame so soľou v malom množstve studenej vody, pridáme mäso, premiešame a odložíme na chladné miesto asi na hodinu. Na rozohriatom oleji opražíme kaleráb nakrájaný na kocky, papriku nakrájanú na rezance, pridáme mäso, pretlačený cesnak, zalejeme zálievkou a pri miernej teplote za častého miešania udusíme domäkka. Zálievka: rozšľaháme víno, sójovú omáčku, čili korenie, zázvor, cukor a bujón.

__
Teľacie rezne plnené s brusnicami

Suroviny:
pol zväzku bazalky alebo petržlenovej vňate 60 g sušených amerických brusníc 50 g vlašských orechov 40 g zmäknutého masla soľ čierne korenie 8 malých teľacích rezňov z chrbta (po 70 g)  PL masla PL oleja 100 ml portského alebo iného červeného vína 200 ml teľacieho vývaru PL studených kociek masla
Recept: Bazalku operieme, osušíme a lístky otrháme. Bazalku, brusnice a orechy nasekáme. Bazalkovo-brusnicovú zmes ochutíme soľou a korením a v malej miske vymiešame so zmäknutým maslom. Rezne osušíme papierovou utierkou a rozložíme vedľa seba. Zľahka posolíme, okoreníme a potrieme brusnicovým maslom. Rezne zrolujeme a zopneme špáradlom alebo ihlou. Znovu zľahka dochutíme soľou a korením. V panvici rozpustíme maslo s olejom a rolády v panvici dozlatista opekáme zo všetkých strán pri miernej teplote. Pritom rolády polievame tukom z panvice. Opekáme 10 - 15 minút. 2 - 3 minúty pred koncom opekania zvýšime teplotu na najvyšší stupeň. Do panvice prilejeme portské a necháme krátko povariť. Rolády vyberieme z panvice a necháme odpočívať na tanieri. Počas tejto doby opätovne privedieme portské v panvici takmer k varu, prilejeme teľacie vývar a necháme tekutinu zredukovať na polovicu. Omáčku ochutíme soľou a korením.

__
Teľacie rezne po taliansky

Suroviny:
4 tenké veľké teľacie rezne soľ korenie 8 plátkov surovej šunky 8 čerstvých lístkov šalvie trochu múky na obalenie 50 g masla premiešaného s olejom  kl bieleho vína na zaliatie
Recept: Tenké rezne rozdelíme na 2 kusy, ľahko osolíme a okoreníme, na každý plátok mäsa dáme plátok šunky a položíme lístok šalvie. Špáradlom ich spojíme ako tašku, ľahko obalíme v múke, prebytočnú múku odstránime a rezne z oboch strán v horúcom oleji pečieme asi 8 - 10 minút. Mäso potom vyberieme a dáme na horúcu misu. Výpek zalejeme vínom, trochu prevaríme a polejeme mäso. Servírujeme s maslovými rezancami a čerstvým šalátom.

__
Teľacie rezne s
čerstvou ovocnou zmesou
Suroviny: 4 teľacie rezne (po 100 - 200 g) soľ mleté biele korenie hladká múka 2 PL oleja 200 ml vody asi 200 g čerstvého ovocia (jablko, broskyňa a hruška) ● PL masla
Recept: Rezne zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, poprášime múkou a na oleji z oboch strán opečieme. Pridáme olúpané a nakrájané ovocie, zjemníme maslom a dusíme domäkka. Podávame so zemiakovou kašou pripravenou so smotanou alebo s ryžou dusenou s hrozienkami.

__
Teľacie rezne s
jablkom, so zelerom a s plesňovým syrom
Suroviny:
2 teľacie rezne jablko 100 g plesňového syra 50 g zeleru 125 ml bieleho vína 125 ml vývaru 125 ml sladký smotany vajce 2 kl škrobovej múčky ● petržlenová vňať
Recept: Ošúpaný zeler nakrájame na malé kocky. Z umytého jablka odstránime jadrovník, rozštvrtíme a pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Syr pokrájame na 0,5 cm plátky. Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a prudko opečieme z oboch strán. Plameň zmiernime a mäso ešte asi 2 minúty dopekáme. Potom mäso preložíme do ohňovzdornej misy, poukladáme naň jablká a syr a zapečieme. Na panvici speníme maslo, pridáme zeler a podlejeme bielym vínom a vývarom. Pripravíme si omáčku zo sladkej smotany, vajca a škrobovej múčky. Asi po 10 minútach omáčku prilejeme do zelerového vývaru a krátko povaríme. Zapečené rezne polejeme omáčkou, ozdobíme vňaťou a podávame s varenými zemiakmi.

__
Teľacie rezne s
malými hríbikmi
Suroviny:
5 teľacích rezňov čierne korenie soľ 20 g múky 100 g masla 30 g cibule 5 menších hríbikov
Recept: Teľacie rezne utrieme utierkou, naklepeme, osolíme, okoreníme, obalíme zľahka múkou a prudko osmažíme na masle. V hrnci na masle opražíme nadrobno nasekanú cibuľku, položíme na ňu rezne, zalejeme ich vriacou vodou (alebo vývarom) a udusíme domäkka. Rezne vyberieme, do šťavy pridáme na tenké plátky nakrájané hríbiky udusené na masle, všetko povaríme a nalejeme na rezne.

__
Teľacie rezne s
paradajkovou šťavou
Suroviny:
teľacie rezne maslo hladká múka paradajková šťava soľ cukor
Recept: Teľacie rezne osolíme a opražíme do ružova. Výpek zaprášime múkou, zalejeme osladenou hustou paradajkovou šťavou a chvíľu povaríme. Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou.

__
Teľacie rezne v paradajkovej omáčke s parmezánom

Suroviny:
4 teľacie rezne (po 125 g) 250 g paradajok 2 strúčiky cesnaku 2 vetvičky bazalky 4 - 6 PL olivového oleja soľ čierne korenie 4 PL hladkej múky 2 žĺtky 4 PL strúhanky 250 g cestovín ● 400 g cukety 50 g parmezánu kl citrónovej šťavy citrón a lístky bazalky na ozdobenie
Recept: Paradajky umyjeme a nakrájame na kúsky. Cesnak ošúpeme, bazalku umyjeme a oboje nasekáme. Polovicu cesnaku potom urestujeme na PL rozpáleného oleja. Pridáme paradajky. Ochutíme soľou, korením a bazalkou a pri miernej teplote asi 10 minút podusíme. Plátky mäsa opláchneme, osušíme a naklepeme. Osolíme ich, okoreníme a postupne obalíme v múke, rozhabarkovaných žĺtkoch a nakoniec v strúhanke. Cestoviny varíme v osolenej vode podľa návodu na obale. Cuketu nakrájame na plátky a so zvyšným cesnakom za občasného obracania 4 minúty opekáme na 1 - 2 PL rozohriateho oleja. Osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme ďalšie 2 - 3 PL oleja, vložíme rezne a smažíme z každej strany dozlata. Mäso prelejeme omáčkou a posypeme parmezánom. Všetko vložíme do predhriatej rúry a pri vyššej teplote 3 - 5 minút zapekáme. Hotové rezne pokvapkáme citrónovou šťavou. Cestoviny zlejeme a podávame s mäsom a cuketami. Ozdobíme citrónom a bazalkou.

__
Teľacie rezne v paradajkovej omáčke

Suroviny:
250 g paradajok 2 strúčiky cesnaku 2 štipky bazalky 4 - 6 PL olivového oleja soľ čierne korenie 4 teľacie rezne (po 125 g) 4 PL hladkej múky 2 žĺtky  4 PL strúhanky 250 g tagliatelle (alebo iných cestovín) 400 g cukiny 50 g parmezánu kl citrónovej šťavy citrón a lístky bazalky na ozdobenie
Recept: Paradajky umyjeme a nakrájame na kúsky. Cesnak ošúpeme, bazalku umyjeme a oboje nasekáme. Polovicu cesnaku potom urestujeme v PL rozpáleného oleja. Pridáme paradajky. Ochutíme soľou, korením i bazalkou a pri miernej teplote približne 10 minút podusíme. Plátky mäsa opláchneme, osušíme a naklepeme. Osolíme ich, okoreníme a postupne obalíme v múke, rozšľahaných žĺtkoch a nakoniec v strúhanke. Cestoviny varíme v osolenej vode 8 - 10 minút alebo podľa návodu na obale. Cuketu nakrájame na plátky a so zvyšným cesnakom za občasného obracania 4 minúty opekáme na 1 - 2 PL rozohriateho oleja. Osolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme ďalšie 2 - 3 PL oleja, vložíme rezne a vyprážame z každej strany dozlatista. Mäso prelejeme omáčkou a posypeme parmezánom. Všetko vložíme do predhriatej rúry a pri vyššej teplote 3 - 5 minút zapekáme. Hotové rezne pokvapkáme citrónovou šťavou. Cestoviny zlejeme a podávame s mäsom a cuketou. Ozdobíme citrónom a bazalkou.

__
Teľacie rezne zo stehna s mandarínkami

Suroviny: 800 g teľacieho stehna soľ biele korenie 2 PL hladkej múky 4 PL oleja 2 PL cukru 150 ml červeného vína štipka mletej škorice 2 mandarínky
Recept: Teľacie stehno dôkladne očistíme, prípadne odblaníme, umyjeme a osušíme. Mäso nakrájame na rovnako veľké rezne, ktoré zľahka z oboch strán naklepeme. Osolíme ich, okoreníme a starostlivo obalíme v hladkej múke. V panvici dôkladne rozpálime olej a rezne na ňom opečieme z oboch strán dozlatista. Vyberieme ich a udržujeme teplé. Do výpeku v panvici prisypeme cukor a za stáleho miešania ho dokonale rozpustíme. Potom prilejeme červené víno a ochutíme škoricou. Na miernom plameni potom povaríme asi 3 minúty. Medzitým dobre umyjeme mandarínky, nakrájame ich na tenké plátky a vložíme do pripravenej omáčky a ešte spoločne krátko povaríme. Rezne potom vrátime do panvice, prehrejeme a s omáčkou rozdelíme na taniere. Ako príloha sú vhodné akékoľvek cestoviny, ale najlepšie sú špagety.

__
Teľacie roládky s
paradajkami a mozzarelou
Suroviny:
4 plátky teľacieho mäsa 125 g mozzarely 450 g paradajok 150 ml červeného vína 60 g mandlí vajce 2 PL strúhanky 2 PL bazalky PL zelerovej vňate  5 zelených olív 2 bobkové listy ● strúčik cesnaku olej soľ čierne korenie
Recept: Plátky mäsa naklepeme, osolíme a okoreníme. K prelisovanému cesnaku pridáme nadrobno nakrájané olivy, olúpané posekané mandle, nasekanú bazalku, na kúsky nakrájanú mozzarelu, vajcia a strúhanku. Všetko dobre premiešame, osolíme a dochutíme čiernym korením. Zmesou potrieme plátky mäsa, zrolujeme ich a previažeme niťou. Závitky prudko opečieme zo všetkých strán, do výpeku pridáme bobkové listy, posekanú zelerovú vňať, víno a necháme asi 5 minút variť. Potom pridáme olúpané paradajky a dusíme ešte 30 minút.

__
Teľacie roládky so šampiňónmi a párkami

Suroviny:
4 tenké teľacie plátky ● soľ ● čierne korenie ● plnotučná horčica ● 8 šampiňónov ● 4 malé nožičky párkov ● cibuľa ● 4 plátky slaniny ● olej ● 4 zrnká čierneho korenia ● 300 ml vývaru z kocky ● PL hladkej múky ● kl masla
Recept: Mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a z jednej strany potrieme horčicou. Potom naň poukladáme slaninu, na ňu rozdelíme plátky šampiňónov, potom párok a tenké polkoliesko cibule. Plátky zrolujeme a zopneme masovými ihlami alebo obviažeme niťou. Na rozpálenom oleji rolky prudko zo všetkých strán urestujeme. Podlejeme ich trochou vývaru, pridáme zrnká korenia, prikryjeme a v predhriatej rúre dusíme domäkka. Závitky občas obrátime a podľa potreby podlievame. Mäkké mäso vyberieme a udržiavame v teple. Výpek zaprášime múkou, vysmažíme na tuk a zalejeme zvyšným vývarom. Pridáme 2 lyžičky horčice, prešľaháme a pri miernej teplote 20 minút povaríme. Hotovú omáčku precedíme na rolky, dochutíme soľou a zjemníme lyžičkou masla. Všetko prehrejeme.

__
Teľacie rolády s
fazuľkovými strukmii
Suroviny:
600 g teľacieho mäsa 100 g fazuľkových strukov 120 g pokrájanej cibuľky 300 g šošovice soľ mleté čierne korenie 200 g sójových výhonkov 4 strúčiky cesnaku bazalka olej 2 PL octu
Recept: Mäso pokrájame na plátky, naklepeme a dochutíme korením a soľou. Na rezeň položíme fazuľku, zrolujeme a upevníme. Jemne opečieme a krátko dusíme s octom. Na oleji urestujeme cibuľu, pridáme sóju, cesnak a predvarenú šošovicu. Dochutíme bazalkou.

__
Teľacie stehno na mede a slivkách

Suroviny:
1 kg teľacieho stehna ● 2 šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 4 PL olivového oleja ● čili papričky ● čerstvý zázvor ● pol kl mletej rasce ● pol kl mletej papriky ● šafran ● 800 g paradajok z konzervy ● pomarančová kôra ● mletá škorica ● vňať koriandra ● 24 sliviek ● 4 PL medu ● 75 g sparených a olúpaných mandlí ● čierne korenie ● lístky mäty na ozdobenie
Recept: Mäso pokrájame na kocky a vložíme do misy. Pridáme olej, šalotku, cesnak, čili papričky, zázvor, papriku, rascu a šafran. Mäso zamiešame, misu zakryjeme a necháme 2 hodiny marinovať. Na veľkej panvici rozohrejeme olej a mäso na ňom opečieme. Opečené mäso premiestnime do zapekacej nádoby. Na povrch poukladáme paradajky, vňať koriandra, posypeme pomarančovou kôrou a škoricou. Zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 160 °C. Do hrnca dáme slivky, med a dostatočné množstvo vody, aby slivky zakrývali dno a varíme 10 minút. Slivky s tekutinou pridáme do zapekacej nádoby a necháme dopiecť. Hotové jedlo posypeme opekanými mandľami a ozdobíme mätou.

__
Teľacie stehno so šalotkou na mede a slivkách

Suroviny:
1 kg teľacieho stehna 2 šalotky 3 strúčiky cesnaku 4 PL olivového oleja čili papričky čerstvý zázvor pol kl mletej rasce pol kl mletej papriky šafran ● 800 g paradajok z konzervy ● pomarančová kôra mletá škorica vňať koriandra 24 sliviek 4 PL medu 75 g sparených a olúpaných mandlí čierne korenie lístky mäty na ozdobenie
Recept: Teľacie mäso pokrájame na kocky a vložíme do misy. Pridáme olej, šalotku, cesnak, čili papričky, zázvor, papriku, rascu a šafran. Mäso zamiešame, aby sa pokrylo zmesou, misu zakryjeme a necháme 2 hodiny marinovať. Na veľkej panvici rozohrejeme olej a mäso na ňom pečieme. Opečené mäso premiestnime do zapekacej nádoby. Na povrch poukladáme paradajky, vňať koriandra, posypeme pomarančovou kôrou a škoricou. Zakryjeme alobalom a pečieme hodinu pri teplote 160 °C. Medzitým dáme do hrnca slivky, med a dostatočné množstvo vody, aby slivky zakrývala a varíme 10 minút. Slivky s tekutinou pridáme do zapekacej nádoby a necháme dopiecť. Hotové jedlo posypeme opekanými mandľami a ozdobíme mätou.

__
Teľacinka na smotane so šampiňónmi

Suroviny:
600 g teľacieho stehna cibuľa 200 g šampiňónov 200 ml bieleho vína 200 ml smotany PL hladkej múky mleté biele korenie soľ olej
Recept: Umyté mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme a prudko opečieme na rozohriatom oleji. Opečené mäso dochutíme mletým bielym korením, chvíľu podusíme, vyberieme z panvice a odložíme na vyhrievaný tanier. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a na plátky pokrájané šampiňóny. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Dusíme, kým sa tekutina odparí, potom prilejeme víno a ešte chvíľu podusíme. V smotane rozmiešame múku, vlejeme ju do omáčky a za stáleho miešania povaríme. Keď omáčka zhustne, odstavíme ju a vložíme do nej dusené mäso. Podávame s cestovinami alebo haluškami, ozdobené nakrájanou petržlenovou vňaťou.

__
Torta z teľacieho mäsa, šunky a smotany

Suroviny:
500 g teľacieho mäsa 100 g šunky 300 ml smotany 1 žĺtok 150 g masla lyžica vína 250 g ryže 100 g makarónov 100 g múky 1 - 2 kapary soľ
Recept: Ryžu udusíme a zmiešame s nakrájanou šunkou. Teľacie mäso nakrájame na kocky a udusíme. Makaróny uvaríme. Zo 100 g masla, múky, žĺtku a vína zamiesime cesto, vyvaľkáme natenko a dáme do tortovej formy. Smotanu s maslom, soľou a kaparami prevaríme. Na cesto navrstvíme šunku s ryžou, makaróny a teľacie mäso. Jednotlivé vrstvy polejeme smotanovou omáčkou. Navrch položíme trocha masla a upečieme.

__
Tuniakové teľacie
stehno s kaparami
Suroviny:
0,5 kg teľacieho stehna 250 g tuniaka v plechovke mrkva PL kapár 4 sardely 50 g masla 3 PL domácej majonézy soľ čierne korenie
Recept: Teľacie stehno zviažeme špagátom do valčeka a opečieme na masle v rajnici, do ktorej pridáme tuniaka, kapary, sardely a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Necháme restovať 5 minút a dopečieme v rúre asi hodinu pri 100 °C. Potom mäso vyberieme, necháme vychladnúť, zvyšok rozmixujeme a zmiešame s majonézou. Teľacie krájame na plátky a podávame s omáčkou.

__
Turínske teľacie závitky

Suroviny:
600 g teľacieho stehna soľ lyžica horčice 2 zelené papriky 100 g póru 80 g syra mozarella mleté biele korenie olej 2 mladé cibuľky 200 ml smotany 80 g parmezánu 150 ml bieleho vína
Recept: Teľacie stehno pokrájame na 4 rezne, natenko vyklepeme, osolíme a z jednej strany natrieme horčicou. Na natretú časť uložíme pokrájané papriky zbavené jadier, umytý pokrájaný pór a posypeme postrúhaným syrom mozarella. Zvinieme, závitky spevníme niťou alebo špáradlami a z oboch strán prudko opečieme na rozohriatom oleji. Jemne osolíme, okoreníme mletým bielym korením, posypeme nadrobno pokrájanou cibuľkou, podlejeme trochou vody a dusíme takmer domäkka. Podlejeme vínom, premiešame a udusíme domäkka. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby podlievame malým množstvom vody. Udusené závitky vyberieme a do vývaru vylejeme smotanu premiešanú s postrúhaným parmezánom. Za stáleho miešania varíme, kým sa syr nerozpustí. Závitky vložíme do omáčky a krátko spolu prehrejeme.

__
Uralský teľací rezeň zo stehna

Suroviny:
600 g teľacieho stehna bez kosti 60 g tuku 20 g masla 100 ml kyslej smotany 100 ml mlieka 30 g hladkej múky 40 g cibule 120 g čerstvých paradajok 80 g nakladaných hríbikov v octovom náleve 10 g mletej červenej papriky soľ voda alebo vývar
Recept: Z očisteného, umytého, osušeného stehna nakrájame rezne, vyklepeme ich, okrajové blany narežeme, osolíme a z oboch strán opečieme na rozpálenom tuku do zlatista. Na tuku po opekaní speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, zalejeme vlažným vývarom, zahustíme svetlou maslovou zápražkou, dobre rozšľaháme drôtenou metlou a varíme 20 - 30 minút. Omáčku zriedime mliekom, prevaríme a prelisujeme (prepasírujeme) na opečené rezne. Do hotovej omáčky pridáme nahrubo posekané nakladané hríbiky, zjemníme rozšľahanou smotanou a krátko povaríme. Rezeň podávame na teplom tanieri preliaty šťavou a obložený kolieskami paradajok. Ako prílohu podávame dusenú ryžu.

__
Vyprážané teľacie plátky so šunkou a
sardelovou pastou
Suroviny: 4 plátky z teľacieho stehna 4 plátky šunky soľ korenie vajce trochu mlieka kl sardelovej pasty hladká múka strúhanka na obalenie olej
Recept: Naklepané, osolené a okorenené plátky natrieme sardelovou pastou a na každý položíme plátok šunky. Prehneme a obalíme v trojobale. Vyprážame dozlata na rozpálenom oleji.

__
Zapečené teľacie stehno s rezancami

Suroviny:
400 g teľacieho mäsa zo stehna soľ čierne korenie olej vývar 30 g anglickej slaniny 4 vajcia 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate 2 PL mlieka 150 g uvarených cestovín
Recept: Mäso nakrájame na rezne, osolíme, okoreníme a opečieme z oboch strán na oleji. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Vajcia rozšľaháme s nakrájanou petržlenovou vňaťou a s mliekom. Do vymastenej zapekacej misky dáme uvarené široké rezance, ďalej mäso, ktoré posypeme opečenou slaninou a zalejeme rozšľahanými vajcami. Zapečieme vo vyhriatej rúre.

__
Zapekané teľacie rezne na paradajkách

Suroviny:
4 teľacie rezne po 150 g 1/2 kl mletého čierneho korenia 2 PL oleja kl masla soľ 250 g paradajok 150 g plesňového syra kl sójovej omáčky 125 ml šľahačkovej smotany PL suchého sherry
Recept: Mäso okoreníme a potrieme olejom. Formu na zapekanie vymastíme maslom a na dno naukladáme plátky paradajok. Panvicu rozohrejeme na stredne vysokú teplotu a rezne v nej opečieme. Hotové preložíme do zapekacej formy a posolíme. Syr nakrájame na plátky a poukladáme na rezne. Vložíme do horúcej rúry a zapekáme. Do výpeku pridáme sójovú omáčku, šľahačkovú smotanu a sherry. Metličkou pomiešame a jemne zahustenú omáčku necháme prejsť varom. Posolíme a okoreníme. Z masy urobíme malé placky, namočíme ich do rozšľahaných bielkov a strúhanky. Z oboch strán opečieme. Hotové placky posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a obložíme kolieskami rajčiakov.

__
Zapekané teľacie rezne so syrom na paradajkách

Suroviny:
4 teľacie rezne po 150 g pol kl čierneho korenia 2 PL oleja kl masla maslo na vymastenie zapekacej misy 250 g paradajok 150 g plesňového syra kl sójovej omáčky 125 ml šľahačky PL suchého sherry soľ
Recept: Rezne naklepeme cez fóliu a po okrajoch narežeme. Okoreníme a potrieme olejom. Zapekaciu misu vymastíme maslom a na dno naukladáme plátky paradajok. Panvicu zohrejeme na strednú teplotu a opečieme na nej rezne z oboch strán. Potom ich preložíme do zapekacej misy a osolíme. Syr nakrájame na plátky a položíme na rezne. V horúcej rúre ich asi 10 minút zapekáme. Do vypečenej šťavy pridáme sójovú omáčku, šľahačku a sherry. Omáčku necháme prejsť varom. Nakoniec ju podľa chuti osolíme a okoreníme.

__
Závitky z
teľacieho stehna so šunkou a syrom
Suroviny:
600 g teľacieho stehna 100 g šunky 100 g ementálskeho syra 60 g oleja 40 g cibule 20 g hladkej múky soľ
Recept: Umyté a osušené teľacie mäso nakrájame na plátky, mierne naklepeme, osolíme, každý priložíme plátkom šunky, na to po celej dĺžke dáme plátok syra, skrútime, previaže bielou niťou alebo spojíme špáradlom a na rozpálenom oleji prudko opečieme. Potom pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, opražíme, podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme domäkka. Hotové závitky vyberieme, nite prestrihneme a vytiahneme, šťavu dobre vypečieme, pridáme hladkú múku, opražíme, podlejeme horúcou vodou a precedíme na závitky. Ako prílohu podávame varenú ryžu a miešaný zeleninový šalát.

__
Zemiakovo-kapustové plnené teľacie závitky

Suroviny:
700 g teľacieho mäsa ● 100 g oleja ● PL hladkej múky ● rasca ● cesnak ● soľ ● Náplň: 5 zemiakov ● 80 g hrubej múky ● vajce ● 60 g anglickej slaniny ● 200 g sterilizovanej kapusty ● soľ
Recept: Z opláchnutého mäsa nakrájame cez vlákno plátky, ktoré dobre naklepeme a osolíme. Na každý plátok dáme trochu náplne. Zemiaky nastrúhame na strúhadle, pridáme vajce, hrubú múku a soľ. Premiešame a malou lyžičkou vykrajujeme halušky, ktoré vkladáme do vriacej slanej vody a po krátkom povarení vychladíme v studenej vode. K zemiakovým haluškám pridáme rozškvarenú slaninu a sterilizovanú kapustu. Zmes premiešame a plníme ňou pripravené plátky mäsa, zabalíme ich a upevníme kuchynskou niťou. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, vložíme pripravené závitky, mierne podlejeme vodou, osolíme, pridáme drvenú rascu a pretlačený cesnak a pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäkké závitky vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime hladkou múkou, po opražení zalejeme horúcou vodou a premiešame. Závitky vrátime späť do omáčky a spoločne podusíme. Pred podávaním odstránime niť.

TOPlist