Jahňacie a baranie mäso

recepty

Baranie stehno so šunkovou plnkou

Suroviny: baranie stehno ● 4 tenké plátky šunky ● vajce ● cibuľa ● 100 g strúhanky ● zelená petržlenová vňať ● 1/2 kl tymianu ● 1/2 kl šalvie ● soľ
Recept: Cibuľu povaríme v osolenej vode asi 5 minút, vyberieme a necháme odkvapkať. Potom ju olúpeme, nasekáme nadrobno, premiešame so strúhankou, šunkou nakrájanou nadrobno a s nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Okoreníme tymianom a šalviou, pridáme vajce a všetko spolu dobre premiešame. Na spodnej strane baranieho stehna urobíme ostrým nožom vrecko, ktoré naplníme pripravenou plnkou, zašijeme pevnou niťou, dáme do pekáča, trocha podlejeme vodou a pečieme bez tuku asi jeden a pol hodiny. Ak je stehno úplne bez vlastného tuku, prilejeme trochu oleja. Podávame so zemiakmi.

Ďalšie jahňacie a baranie recepty:

Ananásové jahňacie kotlety so sherry
Baranie pliecko na hubách
Baranina so sterilizovanou bielou fazuľou
Jahňacia roláda s gaštanmi a hydinovou pečeňou
Jahňacie karí guľôčky
Jahňacie kocky z pliecka s fazuľovými strukmi
Jahňacie kotlety so šampiňónmi a horčičným semienkom
Jahňacie kotlety v jablkovej omáčke
Jahňacie pliecko na korení karí
Jahňacie s koreňovou zeleninou a paradajkami
Jahňacie stehno s jogurtom a čili papričkami
Kokosová jahňacina s badiánom
Lahodný jahňací chrbát so zeleninou
Ostrý jahňací guláš s červeným vínom
Pašerácka jahňacina s mandľami
Plnená sardelová jahňacia hruď
Plnené jahňacie slabiny
Špikované pečené jahňacie stehno s kosťou
Západobalkánska paradajková dobrota

__
Ananásové jahňacie kotlety so sherry

Suroviny: 12 jahňacích kotliet ● 3 PL olivového oleja ● 2 kl bylinkového octu ● pol kl rozmarínu ● 1 - 2 kl bazalky ● 2 PL olivového oleja ● 20 g masla ● 4 malé plátky ananásu (130 g z konzervy) ● 3 PL sherry ● čerstvá bazalka
Recept: Kotlety zbavíme tuku, opláchneme ich pod studenou tečúcou vodou a osušíme. Olivový olej, bylinkový ocot, rozmarín a bazalku premiešame a zmesou potrieme kotlety. Necháme 2 hodiny odležať. Osolíme. Olivový olej rozohrejeme a kotlety z oboch strán opečieme. Dáme na zohriatu misu a postavíme do tepla. Maslo rozpustíme. Ananás ľahko opečieme na masle. Sherry nalejeme na ananás a necháme prejsť varom. Ananás dáme k mäsu a prelejeme šťavou. Čerstvou bazalkou ozdobíme hotový pokrm. Ako prílohu podávame zemiakové krokety, ryžu alebo hrianky.

__
Baranie pliecko na hubách

Suroviny:
600 g baranieho pliecka ● kl soli ● čierne korenie ● 2 cibule ● kl drvenej rasce ● 15 g sušených húb (alebo 150 g čerstvých) ● 50 g slaniny ● PL masti ● 3 strúčiky cesnaku ● PL hladkej múky ● vývar (bujón)
Recept:
Mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme. V hrnci rozškvaríme nakrájanú slaninu, pridáme masť, nadrobno nakrájanú cibuľu, drvenú rascu, napučané a nasekané sušené huby (alebo nakrájané čerstvé) a osmažíme. Potom pridáme mäso, podlejeme ho, pridáme prelisovaný cesnak a dusíme domäkka. V niekoľkých PL studenej vody rozmiešame múku, prilejeme ju k mäsu, rozmiešame a povaríme. Podávame so zemiakmi.

__
Baranina so sterilizovanou bielou fazuľou

Suroviny:
300 g baranieho mäsa ● 200 g sterilizovanej bielej fazule ● cibuľa ●100 g zemiakov ● kl mletej červenej papriky ● bobkový list ● 2 zrnká nového korenia ● strúčik cesnaku ● soľ ● čierne korenie ● masť
Recept: Mäso nakrájame na kocky, opečieme na masti, pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky, mletú papriku a zalejeme vodou. Okoreníme bobkovým listom, novým korením, pridáme rozotrený cesnak, fazuľu a všetko dusíme domäkka.

__
Jahňacia roláda
s gaštanmi a hydinovou pečeňou
Suroviny:
600 g jahňacieho stehna bez kosti ● 100 g jedlých gaštanov ● 100 g marhuľovej zaváraniny ● 200 g hydinovej pečene ● 5 strúčikov cesnaku ● 200 g kuracích pŕs ● cibuľa ● soľ ● drvené čierne korenie ● tymian ● olivový olej ● 100 ml červeného vína
Recept: Vykostené jahňacie stehno rozkrojíme na veľký plát, jemne naklepeme, okoreníme a z jednej strany potrieme rozdrveným cesnakom. Potom si pripravíme plnku: hydinovú pečeň urestujeme na olivovom oleji, pridáme pokrájané gaštany, tymian a najemno namleté kuracie mäso. Zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Pripravenú plnku rozložíme na pripravené mäso, zrolujeme a zviažeme špagátom. Roládu opečieme na panvici, vložíme do pekáča, prelejeme džemom zriedeným červeným vínom a upečieme doružova.

__
Jahňacie karí guľôčky

Suroviny:
600 g chudého jahňacieho mäsa ● 150 g tvrdého bieleho chleba ● ušená čili paprička ● vajce ● 3 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru ● trochu mletej škorice ● štvrť kl mletého kardamónu ● soľ ● 2 cibule ● čili paprička ● 2 PL oleja ● pol kl mletej kurkumy ● pol kl rímskej rasce ● kl drvených semien koriandra ● 3 klinčeky ● pol kl cukru ● 750 ml mäsového vývaru ● 2 PL nastrúhaného kokosu
Recept: Mäso odblaníme a zbavíme masti. Nakrájame ho na kocky, ktoré dvakrát pomelieme na mäsovom mlynčeku. Chlieb nastrúhame, sušený paprikový struk rozdrvíme. Mäsovú zmes premiesime s chlebovou strúhankou, vajcom, zázvorom, škoricou, kardamonom, soľou a necháme hodinu odležať. Z mäsovej hmoty tvarujeme guľky. Cibuľu nasekáme nadrobno, pridáme nasekanú čili papriku bez semien. Rozpálime olej a cibuľu opražíme. Pridáme struk papriky a zvyšné korenie, soľ, cukor a krátko urestujeme. Zalejeme mäsovým vývarom a povaríme. Vložíme mäsové guľky a uvaríme ich. Pred podávaním posypeme nastrúhaným kokosom.

__
Jahňacie kocky z
pliecka s fazuľovými strukmi
Suroviny:
800 g jahňacieho pleca ● 600 g sterilizovaných zelených fazuľových strukov v slanom náleve ● 4 cibule ● soľ ● 2 PL masti ● PL sójovej omáčky ● PL sladkej mletej papriky ● 250 ml kyslej smotany ● 50 g hladkej múky
Recept: Mäso umyjeme, osolíme a nakrájame na kocky. Fazuľky scedíme, necháme odkvapkať a prekrojíme ich. V hrnci na rozpustenej masti osmažíme dozlata cibuľu, vložíme mäso, osolíme, zasypeme paprikou, premiešame a urestujeme. Podlejeme vodou a varíme domäkka. Potom pridáme fazuľu a krátko povaríme. V hrnčeku si rozmiešame múku s vodou a uvarený pokrm zahustíme a krátko povaríme. Nakoniec dochutíme sójovou omáčkou a vmiešame smotanu. Už nevaríme a hneď podávame.

__
Jahňacie kotlety so šampiňónmi
a horčičným semienkom
Suroviny:
800 g jahňacích kotliet ● soľ ● 2 malé cibuľky s vňaťou ● korenie ● mleté horčičné semienko ● 8 väčších šampiňónov ● 30 g masla ● 4 vajcia ● 80 g šunky ● 2 PL hladkej múky ● 70 g rastlinného oleja ● 100 ml vývaru z bujónu ● vegeta
Recept: Kotlety umyjeme, osušíme, okoreníme a posypeme mletým horčičným semienkom. Necháme asi 30 minút v chlade odležať. Medzitým očistíme šampiňóny, nožičky odrežeme a odložíme. Cibuľky nakrájame najemno aj s vňaťou a urestujeme na masle. Šunku a nožičky šampiňónov nakrájame na kocky. Pridáme k cibuľkám, opečieme, zalejeme vajcami a necháme zraziť. Osolíme a okoreníme. Kotlety poprášime múkou a vložíme do rozpáleného oleja. Opekáme dozlata. Mäso vyberieme, výpek zaprášime múkou a urestujeme. Zalejeme vývarom a 20 minút povaríme. Šťavu scedíme, vložíme kotlety a ešte 10 minút dusíme. Nakoniec zjemníme maslom. Šampiňónom zrežeme vršky klobúčikov a naplníme ich vaječnou zmesou. Priklopíme zrezanými vrškami a vložíme do kastróla. Podlejeme trochou vody, pridáme vegetu a dusíme na miernom ohni 10 minút. Omáčku podávame osobitne. Vhodnou prílohou sú zemiakové krokety.

__
Jahňacie kotlety v jablkovej omáčke

Suroviny:
4 dvojité jahňacie kotlety ● cibuľa ● 4 PL oleja ● mletý zázvor ● 2 PL mäsa ● 0,5 kg jabĺk ● 6 PL vody ● 1,5 PL cukru ● 2 PL citrónovej šťavy ● 40 g masla ● strúhaný muškátový oriešok
Recept: Kotlety zbavíme tuku a na okrajoch niekoľkokrát narežeme. Cibuľu ošúpeme a nastrúhame. Olej a zázvor zmiešame s nastrúhanou cibuľou a zmes votrieme do mäsa. V zakrytej nádobe necháme hodinu odležať. Maslo rozpustíme a kotlety z oboch stan opečieme. Osolíme a dáme do tepla. Omáčka: jablká umyjeme a rozkrájame na štvrtiny. Zbavíme ich jadier, podlejeme vodou, dusíme domäkka a prelisujeme. Cukor, citrónovú šťavu, maslo a muškátový oriešok zamiešame do jablčného pyré a podávame s opečenými kotletami.

__
Jahňacie pliecko na korení karí

Suroviny: 1 kg jahňacieho pliecka ● 2 PL oleja ● 50 g masla ● 2 cibule olúpané a nakrájané nadrobno ● PL karí ● kocka mäsového alebo kuracieho bujónu ● 2 klinčeky ● bobkový list ● kúsok škorice (asi 3 cm) ● čierne korenie ● trocha hladkej múky ● strúhaná citrónová kôra ● malý kúsok čerstvého zázvoru ● 50 g hrozienok ● zelená paprika ● 50 g kešu orieškov ● 2 stredné paradajky ● veľká hruška s pevnou dužinou ● jablko ● cayenské korenie
Recept: Hodinu pred začiatkom prípravy namočíme hrozienka do vlažnej vody. V panvici rozohrejeme olej a maslo, na rozohriatom tuku urestujeme nadrobno nakrájané cibuľky. Vyberieme ich naberačkou s otvormi a odložíme ich nabok. Na kocky nakrájané jahňacie pliecko niekoľko minút opekáme na rozohriatom tuku. Zaprášime ho trochou múky a premiešame. Potom ho poprášime karí korením a premiešame drevenou vareškou. Na mäso vlejeme pripravený vývar z kocky (700 ml vriacej vody) a okoreníme. Pridáme bobkový list, klinčeky a kúsok škorice. Prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni asi 45 minút. Potom primiešame PL strúhaného zázvoru a nastrúhanej citrónovej kôry, pridáme hrozienka a kešu oriešky. Prilejeme trochu studenej vody, potom zmes vlejeme do hrnca a pridáme osmaženú cibuľku. Znova prikryjeme a pokračujeme v dusení. Papriku prepolíme a nasekáme. Olúpeme paradajky, zbavíme ich jadierok a nakrájame na kocky. Nasekanú papriku a kocky paradajok pridáme do kastróla. Jablko a hrušku olúpeme a rozkrojíme ich. Vyberieme jadrovníky a odstránime tvrdé časti. Dužinu hrušky a jablka nakrájame na nie príliš tenké rezance a 15 minút pred dokončením ich pridáme k mäsu. Po 45 minútach dusenia mäsa si overíme, či je už mäkké. Ochutnáme omáčku a dokoreníme ju cayenským korením. Vyberieme bobkový list a škoricu a podávame s pečenými zemiakmi.

__
Jahňacie s
koreňovou zeleninou a paradajkami
Suroviny:
800 g jahňacieho mäsa (stehno alebo pliecko) ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● 20 g múky ● 50 g masla ● 2 paradajky alebo 2 PL paradajkového pretlaku ● mrkva ● pol zeleru ● petržlenová vňať
Recept: Jahňacie mäso vykostíme, potrieme cesnakom a mierne osolíme. Na rozohriatom masle prudko opečieme, podlejeme a dusíme pod pokrievkou v rúre. K takmer hotovému mäsu pridáme prelisované paradajky (alebo paradajkový pretlak) a najemno nakrájanú zeleninu a mäso dodusíme. Šťavu zahustíme múkou - stačí múkou poprášiť, premiešať a nechať trochu prehriať. Podávame s varenými zemiakmi posypanými najemno nakrájanou zelenou petržlenovou vňaťou.

__
Jahňacie stehno s
jogurtom a čili papričkami
Suroviny:
1 kg jahňacieho stehna bez kosti ● väčšia cibuľa ● strúčik cesnaku ● 50 g čerstvého zázvoru ● 6 sušených čili papričiek ● 8 kešu orieškov ● pol kl mletého koriandra ● pol kl rímskej rasce ● štvrť kl kardamónu, škorice a mletých klinčekov ● pol kl šafranu ● cibuľa ● PL masla ● soľ ● 150 g jogurtu ● zelená petržlenová vňať ● 2 PL nastrúhaného kokosu
Recept: Cibuľu, cesnak a zázvor olúpeme a nakrájame nadrobno. Čili papričky rozdrvíme. Všetko rozmixujeme v mixéri aj s kešu orieškami na kašu. Pridáme korenie okrem šafranu a kašu znovu rozmixujeme. Šafran prelejeme lyžicou vody. Mäso nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na masle ju urestujeme, pridáme korenistú kašu a pečieme v rúre, až kým sa tuk vydusí. Prilejeme pol šálky vody a znovu krátko povaríme. Vmiešame mäsové kocky, šafran, jogurt a soľ. Mäso varíme prikryté. Podávame posypané zelenou vňaťou a strúhaným kokosom.

__
Kokosová jahňacina s badiánom

Suroviny:
0,5 kg jahňacieho mäsa ● šálka nastrúhaného kokosu ● 100 g masla ● kl mletej škorice ● štipka rozdrveného badiánu ● pol šálky kryštálového cukru ● 4 - 6 PL sójovej omáčky ● cesnak ● soľ
Recept: Na masle zľahka opražíme kokos, zložíme ho zo sporáka, pridáme škoricu, badián, kryštálový cukor a sójovú omáčku a všetko premiešame. Jahňacie posolíme a obalíme v tejto hmote. Na kúsky mäsa rozotrieme pretlačený cesnak. Obalené kúsky mäsa uložíme do zapekacej misky, podlejeme vodou a zapečieme. Podávame s ryžou.

__
Lahodný jahňací chrbát so zeleninou

Suroviny:
4 plátky jahňacieho chrbta ● 50 g slaniny ● 4 mrkvy ● petržlen ● štvrť buľvy zeleru ● 4 strúčiky cesnaku ● PL nasekanej petržlenovej vňate ● 0,5 l ťažkého červeného vína ● olej ● soľ ● čierne korenie ● hladká múka
Recept: Plátky mäsa umyjeme, osušíme, posolíme a obalíme v múke. Na panvici rozpálime olej a plátky na ňom z oboch strán rýchlo urestujeme. Mäso potom vyberieme a na výpeku rozpustíme slaninu, speníme nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen, na kocky nakrájaný zeler a všetko urestujeme. Mäso vrátime späť, podlejeme ho vínom a dusíme pod pokrievkou domäkka. Podľa potreby dolievame víno. Nakoniec pridáme petržlenovú vňať a dochutíme soľou a korením.

__
Ostrý jahňací guláš s
červeným vínom
Suroviny:
600 g jahňacieho mäsa ● 3 cibule ● olej ● 125 ml červeného vína ● mletá červená paprika ● soľ ● paradajkový pretlak ● čerstvá červená paprika ● 50 g strúhaného tmavého chleba ● 4 strúčiky cesnaku ● kl pochúťkovej kyslej smotany ● 2 čili papričky
Recept: Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji. Pridáme na kocky nakrájané mäso, mierne ho posolíme, zaprášime mletou červenou paprikou, pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak, čili papričky, podlejeme vodou a prikryté varíme. Podľa potreby mäso podlievame vodou. Keď je mäso mäkké, pridáme nakrájanú červenú papriku, červené víno a spolu chvíľu povaríme. Na záver podľa potreby zahustíme strúhaným tmavým chlebom. Podávame s pochúťkovou kyslou smotanou a bielym chlebom.

__
Pašerácka jahňacina s mandľami

Suroviny: 0,5 kg jahňacieho mäsa ● 3 cibule ● 125 g hrozienok ● 2 PL olivového oleja ● 2 PL rastlinného oleja ● kl sušeného oregana ● 220 g dlhozrnnej ryže ● kl sušeného tymianu ● mleté čierne korenie ● 60 g pražených mandlí ● 750 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
Recept: Vo veľkej panvici rozohrejeme na miernom ohni olivový a rastlinný olej, pridáme nakrájanú cibuľu a za častého miešania ju opražíme dozlata. Cibuľu vyberieme a odložíme bokom. Do panvice pridáme nadrobno nakrájané mäso a na strednom ohni opekáme 4 - 5 minút, kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridáme k cibuľu. Ryžu niekoľkokrát prepláchneme v studenej vode, kým nezostane voda čistá, a dobre ju osušíme. Osušenú ryžu dáme na panvicu a za stáleho miešania opekáme 5 minút. Pomaly prilejeme horúci vývar. Pridáme tymian, oregano a čierne korenie, znížime teplotu, panvicu prikryjeme tesnou pokrievkou a pomaly varíme 20 minút, kým všetok vývar nevsiakne do ryže. Mäso a opečenú cibuľu vrátime do panvice, prikryjeme a varíme ďalších 5 minút. Potom panvicu odstavíme z ohňa a opatrne premiešame ryžu s ostatnými prísadami. Podávame ozdobené hrozienkami a praženými mandľami.

__
Plnená sardelová jahňacia hruď

Suroviny:
800 g jahňacej hrude ● kl soli ● pol kl čierneho korenia ● 2 žemle ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● sardela ● PL petržlenovej vňate ● 400 g mletého bravčového mäsa ● mrkva ● petržlen ● 2 paradajky ● 2 PL oleja ● 125 ml červeného vína ● 125 ml smotany
Recept: Jahňacie mäso naklepeme cez fóliu do rovnomernej hrúbky a potrieme ho soľou a čiernym korením. Žemle rozmočíme v studenej vode, vyžmýkame a rozdrobíme. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na kocky. Sardelu nakrájame. Všetko zmiešame s petržlenovou vňaťou a mletým bravčovým mäsom, osolíme a okoreníme. Mäsovú hmotu rozotrieme na rozklepanú hruď, zabalíme a rolku zašijeme. Pečienku vložíme do pekáča. Očistenú zeleninu pokrájame na kocky a rozložíme okolo mäsa. Pečieme, pričom mäso podlievame vínom a často potierame olejom. Výpek prepasírujeme, pridáme smotanu a uvaríme mierne hustú omáčku, ktorú na záver ochutíme. Podávame so zemiakmi uvarenými v šupke.

__
Plnené jahňacie slabiny

Suroviny:
600 g jahňacích slabín ● horčica ● vývar ● 4 čerstvé žemle alebo rožky ● 40 g masla ● čierne korenie ● majorán alebo šalvia ● strúhaný muškátový oriešok ● petržlenová vňať ● 3 vajcia ● soľ
Recept: Slabiny z oboch strán osolíme, z jednej strany potrieme horčicou a pripravenou náplňou. Zvinieme do rolády a previažeme kuchynskou niťou. Na pekáči opražíme zo všetkých strán, podlejeme vývarom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Žemle alebo rožky pokrájame na kocky. Maslo vymiešame s korením a posekanou petržlenovou vňaťou. Potom postupne primiešame po jednom žĺtky, žemle, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a soľ.

__
Špikované pečené jahňacie stehno s kosťou

Suroviny:
2 kg jahňacieho stehna s kosťou ● 6 strúčikov cesnaku ● 100 g údenej slaniny ● 3 vetvičky rozmarínu ● soľ
Recept: Cesnak a lístky rozmarínu nahrubo nasekáme, slaninu nakrájame na kocky. Všetko rozmixujeme na pastu. Do očisteného stehna urobíme asi centimetrové zárezy a votrieme do nich pastu, zvyškom mäso potrieme. Dáme na pekáč a ten do rúry vyhriatej na 150 °C. Pečieme najprv prikryté asi 4 hodiny a potom ešte hodinu odkryté. Po vytiahnutí z rúry necháme 10 minút odpočívať. Mäso nakrájame na plátky a šťavu po odstránení tuku precedíme. Šťavou potom prelejeme mäso na tanieri.

__
Západobalkánska paradajková dobrota

Suroviny:
600 g vykosteného jahňacieho mäsa ● 1 kg čerstvých paradajok ● bobkový list ● strúčik prelisovanými cesnaku ● 2 cibule ● 350 g zemiakov ● kúsok škorice ● PL mletých orechov ● 4 PL červeného vína ● baklažán ● 6 cukiet ● 120 g húb ● 4 PL kapár ● čierne korenie ● soľ
Recept: Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na väčšie kúsky. Paradajky, cibuľu, zemiaky, huby, baklažán a cuketu nasekáme nahrubo. Nakrájané mäso dáme do hlbšieho hrnca, pridáme huby, bobkový list, cesnak, škoricu, orechy, korenie a soľ. Prilejeme víno, pridáme paradajky a premiešame. Prikryjeme a v mierne predhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Ďalšiu hodinu pečieme v rúre bez pokrievky a kontrolujeme, či sú zemiaky ponorené do vody. Pridáme baklažán, cukety, kapary a pečieme ešte 30 minút.

TOPlist