Morčacie mäso

recepty

Zázvorové morčacie rezne na bielom víne
Suroviny: 
rezne zo morčacieho stehna ● mletý zázvor ● 4 rozdrvené borievky ● 40 g masla ● soľ ● kl múky ● 2 olúpané rajčiny z konzervy ● 125 ml bieleho vína ● citrónová šťava
Recept
Rezne naklepeme, posypeme mletým zázvorom a borievkami a upečieme v horúcom tuku. Potom posolíme, vyberieme a do šťavy pridáme múku, opražíme, pridáme rajčiny, za stáleho miešania prilejeme biele víno, krátko prevaríme, osolíme a pridáme citrónovú šťavu. Podávame so špagetami.

Ďalšie morčacie recepty:

Aromatické morčacie stehná na mletom zázvore
Bazalkové mrkvové morčacie fašírky
Delikátny morčací guláš s hráškom a šampiňónmi
Dusené morčacie mäso so šunkou a oreganom
Guláš z morčacieho mäsa so šampiňónmi a pórom
Hongkonské morčacie prsia s fazuľou
Horárske morčacie prsia s loveckou salámou
Horčicová morčacia roláda s pórom a zelerom
Hráškové plnené morčacie rezne s kuskusom
Chrenová sekaná z morčacieho mäsa
Chrumkavé morčacie závitky s cibuľkou
Karotkové morčacie prsia s vínom
Kešu morčacina s brokolicou
Kurkumové guľôčky z morčacieho mäsa
Lahodné morčacie mäso na paprike
Mandľová morka s muškátovým kvetom
Mletým morčacím mäsom plnené papriky
Morčacia roláda so špenátom a ementálom
Morčacia sekaná s čerstvými hubami
Morčacie cestoviny s mladou cibuľkou a so šampiňónmi
Morčacie plátky v kečupovo - horčicovom náleve
Morčacie prsia pečené na jablkách s varenými zemiakmi
Morčacie prsia s čerešňami a karí ryžou
Morčacie prsia s malými cibuľkami
Morčacie rezne v kečupovom náleve
Morčacie rizoto na stredoázijský spôsob
Morčacie vrecká so šunkou, syrom a šampiňónmi
Morčacina v brokolicovej omáčke s ovsenými vločkami
Obrátené morčacie plátky so šľahačkou
Olivové morčacie stehno na rozmaríne a cesnaku
Panovnícke soté z morčacích stehien
Parmský morčací prsný rezeň na šalvii
Patizónové morčacie mäso na karí
Pečená morka na kapuste plnená jedlými gaštanmi
Plnená morčacia roláda s hubami a klobásou
Pohotové orientálne morčacie prsia s kapiou
Provensálske morčacie prsia pečené na slanine
Restované morčacie prsia s pomarančmi a bylinkami
Rozmarínové morčacie guľky na šaláte s hráškom
Sezamová plnená morčacia roláda v lístkovom ceste
Špargľové morčacie závitky so sezamom
Voňajúce morčacie stehná na zázvore so smotanou

__
Aromatické morčacie stehná na mletom zázvore

Suroviny:
2 morčacie stehná ● 150 g masla ● 100 g cibule ● soľ ● čierne korenie ● 10 g mletého zázvoru ● 0,5 l smotany ● 50 g hladkej múky
Recept: Dobre očistené morčacie stehná vykostíme a rozdelíme na väčšie kusy. Na masle ich opečieme doružova, osolíme a okoreníme. Opečené mäso vyberieme a na zvyšnom tuku dozlata opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, poprášime ju zázvorom, zalejeme vývarom a na tento základ dáme do rúry dusiť mäso prikryté pokrievkou. Dusíme za častého prelievanie. Hotové porcie vyberieme, šťavu vysmažíme na tuk, zaprášime hladkou múkou a zalejeme smotanou. Povarenú omáčku rozmixujeme a prelejeme ňou hotové mäso. Znovu trochu povaríme.

__
Bazalkové mrkvové morčacie fašírky

Suroviny:
600 g mletého morčacieho mäsa ● 3 mrkvy ● cibuľa ● vajce ● soľ ● 2 strúčiky cesnaku ● bazalka ● čierne korenie
Recept: Mrkvu nastrúhame nahrubo. Cibuľu a bazalku nasekáme najemno, cesnak prelisujeme k mäsu s mrkvou, pridáme soľ, korenie a vajíčko a všetko premiešame. Z hmoty tvoríme malé guľôčky, ktoré poukladáme do pekáča, podlejeme asi do jedného centimetra výšky guľôčok vodou a dáme piecť pri 180 °C. Na konci pečenia teplotu zvýšime na 210 °C a necháme urobiť kôrku.

__
Delikátny morčací guláš s
hráškom a šampiňónmi
Suroviny:
125 g morčacích pŕs ● 300 g zemiakov ● zeleninový vývar z kocky ● kl karí ● pol kl sladkej papriky ● 30 g mrazeného hrášku ● PL oleja ● 50 g šampiňónov ● pór ● 10 g masla ● 10 g hladkej múky ● 40 ml kyslej smotany ● koriander ● soľ ● čierne korenie
Recept: Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky, vložíme ich do vývaru s karí a asi 15 minút varíme. Po 10 minútach pridáme hrášok. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky, ktoré opekáme 10 minút na oleji. Osolíme, okoreníme, ochutíme paprikou a vyberieme. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Huby rozpolíme a spoločne s pórom podusíme v šťave z mäsa. Dochutíme soľou a korením. Zemiaky a hrášok necháme odkvapkať, vývar zachytíme a doplníme do 200 ml. Rozohrejeme olej, opražíme na ňom múku, zalejeme vývarom a povaríme asi 5 minút. Potom vmiešame smotanu. Dochutíme soľou a karí. Zemiaky, zeleninu a mäso vložíme do omáčky a prehrejeme. Porcie gulášu na tanieri posypeme koriandrom.

__
Dusené morčacie mäso so šunkou a oreganom

Suroviny:
400 g morčacieho mäsa ● 150 g šunky ● cibuľa ● 3 strúčiky cesnaku ● téglik smotany ● oregano ● soľ ● čierne korenie ● olej
Recept: Na rozohriatom oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, vložíme na kúsky nakrájané mäso a za stáleho miešania urestujeme zo všetkých strán. Potom pridáme prelisovaný cesnak, oregano, na rezance nakrájanú šunku, osolíme a okoreníme, podlejeme troškou vody a zmes podusíme domäkka. Nakoniec vmiešame smotanu a všetko spolu prehrejeme.

__
Guláš z morčacieho mäsa so šampiňónmi a pórom

Suroviny: 400 g morčacieho mäsa ● 400 g šampiónov ● 100 g šunky ● pór ● 300 ml smotany ● PL múky ● 2 PL horčice ● 200 ml vývaru ● olej ● nasekaný petržlen ● šťava z 1/2 citrónu ● korenie ● soľ ● korenie
Recept: Morčacie mäso nakrájame na kocky ako na guláš. Šampiňóny očistíme, nasekáme na drobno, pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na 15 minút. Pór očistíme a nakrájame na pol kolieska, šunku nakrájame na kocky. Morčacie mäso pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme korením a rýchlo osmažíme na oleji.
Pridáme pór, šunku a šampiňóny, podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Múku poriadne rozmiešame v smotane spolu s horčicou a pridáme k mäsu, podľa chuti osolíme a okoreníme. Všetko na veľmi miernom plameni stále miešame, kým omáčka nezhustne. Môžeme posypať petržlenom a podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou.

__
Hongkonské morčacie prsia s fazuľou

Suroviny: 0,5 kg morčacích pŕs ● cibuľa ● olej ● pór ● 100 g šampiňónov ● fazuľa v paradajkovej omáčke ● 150 ml šľahačky
Recept: Cibuľu nakrájame, speníme na oleji, pridáme na rezance nakrájané mäso a dusíme do polo mäkka. Potom pridáme nakrájaný pór, šampiňóny a dodusíme domäkka. Počas dusenia môžeme podliať vodou alebo bujónom. Podľa chuti osolíme a nakoniec vmiešame fazuľu v paradajkovej omáčke, šľahačku a ešte chvíľu prehrejeme. Podávame s hranolčekmi, cestovinami alebo ryžou.

__
Horárske morčacie prsia s
loveckou salámou
Suroviny:
600 g morčacích pŕs ● soľ ● čierne korenie ● štipka mletej papriky ● 100 g loveckej salámy ● 100 g šampiňónov ● olej na vyprážanie ● 100 g plátkového eidamu ● hladká múka ● 2 vajcia a strúhanka na obalenie
Recept: Morčacie prsia nakrájame na 4 rovnako veľké kúsky. Mierne ich naklepeme cez mikroténovou fóliu, osolíme, okoreníme a posypeme mletou paprikou. Loveckú salámu nakrájame na kúsky, očistené šampiňóny na plátky. Salámu s hubami opečieme na PL rozohriateho oleja a necháme vychladnúť. Na morčacie medailóniky položíme plátky syra a na každú porciu rozložíme zmes salámy a šampiňónov. Mäso zrolujeme a zopneme špáradlami. Pripravené rolky obalíme v hladkej múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Na panvici rozpálime olej a obalené mäso zo všetkých strán opečieme. Hotové morčacie rolky servírujeme s varenými zemiakmi a čerstvou zeleninou.

__
Horčicová morčacia roláda s
pórom a zelerom
Suroviny:
1 kg vrchného morčacieho stehna s kosťou ● soľ ● čierne korenie ● horčica ● olej ● 0,5 l zeleninového bujónu ● Náplň: olej ● pór ● 200 g zeleru ● vajce ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso opláchneme, odrežeme kosť, hrubšie miesta narežeme, osolíme, okoreníme, natrieme horčicou, náplňou, zvinieme, previažeme niťou a na rozohriatom oleji opražíme zo všetkých strán. Podlejeme vriacim bujónom, prikryjeme a vo vyhriatej rúre upečieme. Počas pečenia mäso obraciame a polievame šťavou. Potom odkryjeme a necháme sčervenať. Náplň: na rozohriatím oleji osmažíme nadrobno nakrájaný pór, pridáme najemno nastrúhaný zeler, osolíme, okoreníme a niekoľko minút smažíme. Zahustíme rozšľahaným vajcom.

__
Hráškové plnené morčacie rezne s kuskusom

Suroviny:
800 g plátkov morčacích pŕs ● soľ ● Náplň: 4 PL sterilizovaného hrášku ● 100 g šunky ● 2 PL smotany na varenie ● 30 g kuskusu ● 120 g taveného syra ● kl sardelovej pasty ● malá cibuľa ● olej podľa potreby ● Trojobal: 2 vajcia ● múka ● strúhanka
Recept:
Morčacie rezne umyjeme, osušíme a osolíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kocky. Kuskus uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Hrášok necháme odkvapkať. Šunku nakrájame na jemné rezance. Pripravíme náplň. Zmiešame tavený syr so smotanou, sardelovou pastou, vmiešame šunku, cibuľu a hrášok. Ľahko prisolíme a zahustíme vychladnutým kuskusom. Na každý plátok mäsa rozložíme náplň, preložíme na polovicu a spojíme špáradlom. Naplnené rezne obaľujeme v múke, vajciach a strúhanke. Plnené morčacie rezne smažíme na oleji dozlata. Podávame ich s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Chrenová sekaná z morčacieho mäsa

Suroviny: 0,5 kg mletého morčacieho mäsa ● 2 - 3 PL strúhanky ● cibuľa ● 100 ml mlieka ● 2 vajcia ● PL chrenu ● PL horčice ● strúčik cesnaku ● čierne korenie ● soľ
Recept: Mleté morčacie mäso vložíme do misy, pridáme vajcia, mlieko, nadrobno posekanú cibuľu, najemno nastrúhaný chren, horčicu, pretlačený alebo prelisovaný cesnak, soľ, korenie a všetko premiešame. Podľa potreby zahustíme strúhankou a znovu premiešame. Z mäsovej hmoty vytvarujeme šišku, vložíme ju do pekáča a pridáme masť. Pečieme v rúre asi 75 minút domäkka, pred dopečením odkryjeme, aby sa vytvorila kôrka. Počas pečenia prelievame vypečenou šťavou, podľa potreby podlejeme horúcou vodou alebo vývarom. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi.

__
Chrumkavé morčacie závitky s cibuľkou

Suroviny:
4 plátky morčacích pŕs ● cuketa ● 3 cibuľky s vňaťou alebo pór ● 100 g sezamového semienka ● 2 vajcia ● olej
Recept: Mäsové plátky naklepeme a osolíme. Cibuľku narežeme na kolieska, cuketu na rezance a premiešame ich. Na každý plátok mäsa dáme zeleninu, zvinieme a zopneme špáradlom. Sezamové semienka vysypeme do taniera. Závitky potierame rozšľahaným vajíčkom, vložíme do sezamových semienok a celé obalíme. Závitky pomaly opekáme v oleji dozlata. Pravidelne ich otáčame. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Karotkové morčacie prsia s vínom

Suroviny:
800 g morčacích pŕs ● soľ ● mleté čierne korenie ● trochu mletej červenej papriky ● 2 PL oleja ● 100 g slaniny ● 150 g karotky ● 100 g cibule ● 250 ml hydinového vývaru ● kl maizeny ● 125 ml vína alebo vody
Recept: Rúru predhrejeme na 200 °C. Karotku očistíme, nakrájame, uvaríme v osolenej vode, zlejeme a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme, spolu so slaninou nakrájame, mäso osolíme, okoreníme a posypeme červenou paprikou. Na panvici zohrejeme olej a mäso opečieme z každej strany. Vo výpeku opražíme cibuľu, slaninu, dáme na pekáč, vložíme do rúry a podlievame vývarom. Pečieme asi 40 minút, potom pridáme mrkvu a pečieme ešte 15 minút. Maizenu nahladko vymiešame s vínom, mäso vyberieme z pekáča, šťavu zahustíme maizenou a necháme prevrieť. Mäso nakrájame na plátky a podávame so zeleninou a ryžou.

__
Kešu morčacina s brokolicou

Suroviny:
600 g morčacieho mäsa ● 350 g brokolice ● citrón ● 400 ml vývaru ● 2 PL medu ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 hrste kešu orechov
Recept: Morčacie mäso nakrájame na rezančeky, osolíme a prudko opražíme na oleji. Potom ho vyberieme a pridáme očistenú a nakrájanú brokolicu s cesnakom. Brokolicu smažíme aspoň 5 minút za stáleho miešania. Medzitým pripravíme omáčku. Do vývaru pridáme dve lyžice medu a krátko povaríme. Pripravenou zmesou zalejeme brokolicu a pridáme opečené mäso. Omáčku privedieme k varu a zahustíme lyžicou múky. Nakoniec pridáme niekoľko kvapiek citróna a prisypeme orechy.

__
Kurkumové guľôčky z morčacieho mäsa

Suroviny:
200 g morčacieho mäsa ● cibuľa ● vajce ● 3 strúčiky cesnaku ● pol kl mletej papriky ● pol kl kurkumy ● soľ ● hladká múka ● olivový olej
Recept: Morčacie mäso pomelieme, zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, soľou, vajcom, paprikou, kurkumou. Z hmoty vytvoríme cesto, z ktorého tvarujeme drobné guľôčky, ktoré obalíme v múke a osmažíme na olivovom oleji.

__
Lahodné morčacie mäso na paprike

Suroviny:
1 kg morčacieho mäsa s kosťami ● 50 g masla alebo tuku ● 200 ml smotany ● 40 g hladkej múky ● mletá paprika ● soľ ● cibuľa
Recept: Na 20 g tuku dozlatista osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, vmiešame mletú papriku, zalejeme trochou vody, pridáme morčacie mäso rozdelené na 4 porcie a dusíme pod pokrievkou. Pri dusení porcie obraciame a podlievame vodou. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zahustíme svetlou zápražkou pripravenou z múky a zo zvyšného tuku, rozšľaháme a povaríme najmenej 20 minút. Hustú omáčku zalejeme smotanou, necháme prejsť varom, prisolíme, precedíme na porcie morky a prehrejeme. Podávame s dusenou ryžou alebo s varenými cestovinami alebo s haluškami.

__
Mandľová morka s
muškátovým kvetom
Suroviny:
morka ● 150 g masla ● 100 g slaniny ● Mandľová plnka: 120 g masla ● 5 vajec ● 350 g rožkov bez kôrky z predchádzajúceho dňa ● 125 ml mlieka ● pol kl práškového cukru ● 80 g mandlí ● štipka muškátového kvetu
Recept: Umytú stredne veľkú vypitvanú morku osolíme zvonka i zvnútra a zlomíme jej prsnú kosť. Naplníme ju zvoľna, aby mohla plnka pri pečení naberať na objeme. Podľa chuti prešpikujeme prsia prúžkami slaniny alebo pečieme morku len na masle. Pri pečení polievame šťavou a šťavu pripečenú na okrajoch pekáča zoškrabujeme. Pečenie trvá približne 3 hodiny. Upečenú morku vyberieme, uložíme do tepla a šťavu zahustíme podľa obľuby kúskom masla zmiešaného s múkou a necháme krátko povariť. Plnka: žemle rozdelíme na 3 diely, 2 z nich nakrájame na hrubšie plátky a navlhčíme mliekom. Zvyšok žemlí nastrúhame. Maslo so žĺtkami vymiešame, pridáme vyžmýkané žemle, soľ, korenie, nadrobno posekané mandle a z bielkov ušľahaný tuhý sneh, ktorý zľahka zmiešame s nastrúhanou žemľou.

__
Mletým morčacím mäsom plnené papriky

Suroviny:
300 g mletého morčacieho mäsa ● malá cuketa ● cibuľa ● 3 PL olivového oleja ● čierne korenie ● bazalka ● vajce ● 2 papriky ● 4 plátky slaniny
Recept: Mäso, nahrubo nastrúhanú cuketu a cibuľu urestujeme na oleji, okoreníme a pridáme vajce. Zmesou naplníme papriky, previažeme ich plátkami slaniny a ugrilujeme. Podávame s paradajkovou omáčkou.

__
Morčacia roláda so špenátom a ementálom

Suroviny:
600 - 700 g morčacích pŕs ● 250 g listového špenátu ● 80 g ementálu ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 g plátkov anglickej slaniny ● PL masla ● PL hladkej múky ● soľ ● čierne korenie
Recept: Špenát dobre vyperieme, prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Plát mäsa naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme prelisovaným cesnakom. Pokryjeme ho polovicou slaniny a špenátom a posypeme syrom. Zvinieme do rolády, obalíme zvyšnou slaninou a obviažeme niťou. Vložíme do pekáča, podlejeme vodou a v rúre upečieme dozlatista. Podľa potreby podlievame vodou a prelievame vypečenou šťavou. Nakoniec šťavu dochutíme maslom.

__
Morčacia sekaná s
čerstvými hubami
Suroviny:
1 kg mletého morčacieho mäsa ● 250 g rôznych druhov čerstvých húb ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 vajcia ● 2 žemle ● trocha mlieka ● rasca ● majorán ● rozmarín ● bazalka ● soľ ● čierne korenie ● masť ● strúhanka ● vývar
Recept: Očistené huby nakrájame na menšie kúsky a podusíme ich na cibuľke spenenej na masti. Zmes posypeme rascou, necháme vychladnúť a potom ju zmiešame s mletým morčacím mäsom, vyžmýkanými žemľami namočenými v mlieku, vajcami, roztlačeným cesnakom, majoránom a posekanými bylinkami. Osolíme, okoreníme a konzistenciu upravíme strúhankou tak, aby sa zo zmesi dali vyváľať šišky, ktoré dáme na plech, podlejeme vývarom a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C.

__
Morčacie cestoviny s
mladou cibuľkou a so šampiňónmi
Suroviny:
3 kúsky morčacích pŕs ● mladá cibuľka aj s vňaťou ● 3 strúčiky cesnaku ● 6 väčších šampiňónov ● cuketa ● plechovka krájaných paradajok ● trochu kečupu ● PL sójovej omáčky ● PL worcesterskej omáčky ● olej ● soľ ● čierne korenie ● cestoviny
Recept: Väčšie kúsky morčacieho mäsa opečieme na troške oleja. Osolíme ich, okoreníme a pridáme prúžky cibule a po chvíli nadrobno nasekaný cesnak. Všetko krátko urestujeme a pridáme umytú, neolúpanú, na kocky nakrájanú cuketu a štvrtiny šampiňónov. Krátko opekáme (cuketa musí zostať chrumkavá), pridáme sójovú a worcesterskú omáčku. Napokon zalejeme nakrájanými paradajkami a podľa chuti pridáme kečup. Na záver do zmesi vmiešame uvarené cestoviny.

__
Morčacie plátky v
kečupovo - horčicovom náleve
Suroviny:
0,5 kg morčacieho mäsa ● lyžica masla ● PL masti ● PL oleja ● 3 PL kečupu ● kl horčice ● 200 ml vody ● strúhanka ● vajce
Recept: Mäso naklepeme, vklepeme doň strúhanku, obalíme ho v rozšľahanom vajci a prudko osmažíme na panvici. Medzitým urobíme nálev: do kastróla dáme všetky zostávajúce ingrediencie a privedieme ich k varu. Potom pridáme osmažené rezne a dusíme ich asi 45 minút.

__
Morčacie prsia pečené na jablkách s varenými zemiakmi

Suroviny: 600 g morčacích pŕs ● 300 g červenej cibule ● 300 ml jablčného muštu alebo džúsu ● 300 g jabĺk ● PL oleja ● soľ ● čierne korenie ● 3 klinčeky
Recept: Do pekáča naukladáme kúsky mäsa, osolíme ich a posypeme čerstvo mletým korením. Pridáme cibuľu nakrájanú na osminky, PL oleja a klinčeky. Zalejeme muštom a pečieme 50 minút. Potom pridáme olúpané jablká nakrájané na štvrtky, premiešame a spoločne pečieme ešte 30 minút.

__
Morčacie prsia s čerešňami a karí ryžou

Suroviny:
600 g morčacích pŕs ● 300 g ryže ● 2 šalotky ● olej ● karí korenie ● 250 ml bieleho vína ● vajce ● kl práškového cukru ● 80 g hladkej múky ● mleté farebné korenie ● 100 ml hydinového vývaru ● zápražka ● 200 g čerešní so stopkou ● soľ ● pažítka
Recept: Ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať. Šalotky ošúpeme, nakrájame nadrobno a urestujeme v hrnci na oleji. Pridáme ryžu a premiešame s trochou karí korenia. Všetko zalejeme 150 ml bieleho vína a 300 ml vody. Osolíme a varíme na miernom ohni pod pokrievkou asi 15 minút. Potom odstavíme a ryžu necháme pod pokrievkou dôjsť domäkka. V 100 ml vína rozšľaháme žĺtok, pridáme cukor, štipku soli a hladkú múku. Všetko dobre premiešame a necháme asi 30 minút odpočinúť. Medzitým očistíme mäso, osolíme ho, ochutíme farebným korením a v hlbokej panvici opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Podlejeme hydinovým vývarom a necháme krátko povariť. Potom mäso vyberieme a šťavu zahustíme zápražkou, chvíľu povaríme a podľa chuti osolíme. Mäso vrátime do omáčky, aby nevychladlo. Z bielka ušľaháme pevný sneh a zľahka ho vmiešame do pripraveného cestíčka. V ňom potom namáčame čerešne, ktoré držíme za stopku a v rozpálenom oleji ich opražíme. Necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku. Mäso naporciujeme a podávame s karí ryžou posypanou nasekanou pažítkou a vyprážanými čerešňami.

__
Morčacie prsia s
malými cibuľkami
Suroviny:
1 kg morčacích pŕs ● 1 kg malých cibuliek ● mrkva ● 3 PL masla ● 250 ml vínneho octu ● 4 paradajky ● 4 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● vetvička tymianu ● 120 ml červeného vína ● 250 ml olivového oleja ● kúsok škorice ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso nakrájame na štyri hrubšie plátky a osmažíme na masle. Podlejeme vínom, osolíme, okoreníme, pridáme nakrájanú mrkvu, ošúpané a nakrájané paradajky, nakrájaný cesnak, bobkový list, tymian a škoricu. Cibuľky ošúpeme a vcelku osmažíme na oleji. Pridáme k mäsu, vlejeme ocot, a ak je málo šťavy, podlejeme vodou. Na miernom ohni dusíme, kým nie je mäso mäkké.

__
Morčacie rezne v
kečupovom náleve
Suroviny:
0,5 kg morčacieho mäsa ● PL masla ● PL masti ● PL oleja ● 3 PL kečupu ● kl horčice ● 200 ml vody ● strúhanka ● vajce
Recept: Mäso naklepeme, zatlačíme doň strúhanku, obalíme ho v rozšľahanom vajci a prudko osmažíme na panvici. Medzitým urobíme nálev: Do kastróla dáme všetky zostávajúce ingrediencie a privedieme ich k varu. Potom pridáme osmažené rezne a dusíme ich asi 45 minút.

__
Morčacie rizoto na stredoázijský spôsob

Suroviny:
400 g vykosteného morčacieho mäsa ● 2 cibule ● 6 strúčikov cesnaku ● pol kl mletého zázvoru ● pol kl šafranu ● pol kl čierneho korenia ● kl mletého maku ● kl pražených sekaných mandlí ● 200 ml bieleho jogurtu ● PL oleja ● 300 g ryže ● pol kl drvených klinčekov ● pol kl mletej škorice
Recept: Jednu cibuľu nasekáme nadrobno a 4 strúčiky cesnaku rozotrieme. Pridáme zázvor, šafran, čierne korenie, mletý mak, posekané mandle a rozšľahaný jogurt, pokvapkáme olejom, pridáme vykostené umyté morčacie mäso nakrájané na malé kúsky, premiešame a necháme marinovať 3 - 4 hodiny. Potom zmes dáme do hrnca a pod pokrievkou udusíme takmer domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vodou. Potom pridáme ryžu opraženú nasucho, posypeme drvenými klinčekmi a mletou škoricou, zalejeme vodou a udusíme domäkka.

__
Morčacie vrecká so šunkou, syrom a šampiňónmi

Suroviny:
4 plátky morčacích pŕs ● 4 plátky šunky ● 4 plátky syra ● vajce ● cibuľka ● konzerva šampiňónov ● soľ ● čierne korenie ● muškátový oriešok ● PL olivového oleja ● kl kremžskej horčice ● Na obalenie: hladká múka ● vajce ● strúhanka
Recept: Plátky z morčacích pŕs mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Cibuľku speníme na olivovom oleji, pridáme vajce, odkvapkané šampiňóny z konzervy a urobíme redšiu praženicu. Osolíme, okoreníme, dochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a troškou kremžskej horčice. Šunku položíme na rozklepané mäso, na ňu plátok syra a časť praženice. Zložíme napoly, ako vrecko a okraje paličkou na mäso mierne pozbierame k sebe. Obalíme v trojobale, osmažíme a podávame so zemiakovou kašou alebo hranolčekmi.

__
Morčacina v brokolicovej omáčke s
ovsenými vločkami
Suroviny:
0,5 kg morčacieho mäsa ● menšia cibuľa ● kúsok masla ● PL olivového oleja ● 300 g brokolice ● 4 PL jemných ovsených vločiek ● 100 ml plnotučného mlieka ● mletá rasca ● soľ
Recept: Na panvici na zmesi masla a olivového oleja osmažíme morčacie mäso nakrájané na malé kúsky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, trošku vody a oboje podusíme domäkka. Zvlášť v hrnci uvaríme brokolicové ružičky. Osolíme ich a pridáme štipku mletej rasce. Keď je brokolica mäkká, prilejeme mlieko a znovu privedieme k varu. Vsypeme ovsené vločky a spoločne povaríme ešte 10 minút. Potom omáčku rozmixujeme dohladka a vložíme do nej podusené morčacie kúsky. Podávame s cestovinami alebo ryžou.

__
Obrátené morčacie plátky so šľahačkou

Suroviny:
4 plátky morčacieho mäsa ● 2 vajcia ● strúhanka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej ● väčšia cibuľa ● šľahačka ● vegeta
Recept: Plátky mäsa naklepeme, osolíme a zľahka okoreníme. Poriadne obalíme v strúhanke a potom v rozšľahanom vajíčku. Usmažíme ich na rozpálenom oleji. Po vypražení preložíme do pekáča aj s výpekom, naukladáme na ne cibuľu nakrájanú na kolieska, posypeme vegetou a zalejeme šľahačkou. Pekáč zakryjeme alobalom a dáme do rúry piecť. Pred koncom pečenia zložíme alobal a necháme dopiecť.

__
Olivové morčacie stehno na rozmaríne a cesnaku

Suroviny: 2 morčacie stehná s kosťou (1 kg) ● 3 PL olivového oleja ● 2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo kl sušeného ● 4 - 5 strúčikov cesnaku ● soľ ● čierne korenie
Recept: Kožu na stehnách na niekoľkých miestach narežeme a do zárezov vložíme kúsky cesnaku, pod kožu môžeme zapichnúť aj ihličky rozmarínu. Mäso zľahka a rovnomerne osolíme a okoreníme, potrieme olejom a dáme na chladné miesto marinovať, najmenej na pol hodiny, ale pokojne aj na noc. Rúru predhrejeme na 200 °C. Mäso vložíme do pekáča, prekryjeme alobalom a dáme do rúry. Po 10 minútach znížime teplotu o 20 °C a pečieme najmenej pol hodiny. Po polhodine vpichneme do hrubej časti pri kosti grilovaciu ihlu alebo špajľu, aby sme zistili, či je vytekajúca šťava ešte ružovkastá. Ak áno, pokračujeme v pečení. Na posledných 10 minút teplotu zase o 20 °C zvýšime a zložíme alobal.

__
Panovnícke soté z morčacích stehien

Suroviny:
1 kg morčacích stehien ● 3 PL sójovej omáčky ● väčšia cibuľa ● 100 ml oleja ● kl vegety ● kl mletého čierneho korenia ● kl mletej červenej papriky ● soľ ● 3 PL kečupu ● čerstvá zelená paprika
Recept: Mäso zo stehien vykostíme, nakrájame na menšie pásiky, pokvapkáme sójovou omáčkou a chvíľu necháme odležať. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme mäso, soľ a koreniny. Podlejeme troškou vody a prikryté dusíme. Občas premiešame a pridáme kečup. Keď je mäso mäkké, pridáme na pásiky pokrájanú papriku a už len chvíľku podusíme. Podávame s ryžou.

__
Parmský morčací prsný rezeň na šalvii

Suroviny: 4 morčacie prsné rezne ● 4 plátky parmskej šunky ● 4 lístky šalvie ● 4 tenké kolieska citróna ● PL hladkej múky ● 2 PL repkového oleja ● 200 ml dezertného vína ● soľ ● čierne korenie
Recept: Plátky mäsa naklepeme, zľahka osolíme a okoreníme. Na každý plátok položíme plátok parmskej šunky, lístok šalvie a špáradlom pripichneme koliesko citróna. Plátky zľahka obalíme v múke a opečieme na oleji z oboch strán. Stlmíme plameň, pridáme dezertné víno a varíme niekoľko minút, aby sa mäso prepieklo a šťava mierne zhustla.

__
Patizónové morčacie mäso na karí

Suroviny:
400 g vykosteného morčacieho mäsa ● rastlinný olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● cibuľa ● 400 g patizónov ● karí korenie ● zeleninový vývar ● 2 zeleninové papriky ● 2 rajčiaky ● 2 mladé cibuľky ● 250 ml bieleho jogurtu ● PL nadrobno posekaného kôpru ● strúčik cesnaku
Recept: Mäso pokrájame na tenké rezance, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme nadrobno posekanú očistenú cibuľu a speníme. Patizóny očistíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na malé kocky. Primiešame k mäsu, opražíme v rozohriatom oleji, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, podlejeme zeleninovým vývarom a udusíme do polomäkka.
Potom pridáme na rezance pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov, neskôr olúpané pokrájané rajčiaky a udusíme domäkka. Hotové posypeme nadrobno posekanou očistenou mladou cibuľkou. Podávame tak, že každú porciu prelejeme PL bieleho jogurtu, ktorý sme premiešali s nadrobno posekaným kôprom, rozotreným cesnakom a trochou soli.

__
Pečená morka na kapuste plnená jedlými gaštanmi

Suroviny:
morka ● hlávka kapusty ● 350 g bravčovej masti ● 250 ml mlieka ● 80 g masla ● 1 kg jedlých gaštanov ● soľ ● mleté čierne korenie ● mletá paprika
Recept: Očistenú a umytú morku posolíme a okoreníme zvonku i zvnútra. Necháme ju hodinu odležať. Zhotovíme plnku z uvarených, olúpaných a pomletých gaštanov. Pridáme kúsok masla a čerstvé mlieko. Morku naplníme a zašijeme. Položíme na plech, zalejeme časťou horúceho tuku a zapečieme v horúcej rúre dočervena. Kapustu nakrájame na plátky, podusíme na zvyšku tuku, zafarbíme červenou paprikou a rozložíme okolo morky. Zalejeme vodou a pečieme domäkka. Hotovú morku nakrájame na porcie a podávame s kapustou a plnkou.

__
Plnená morčacia roláda s
hubami a klobásou
Suroviny:
1 kg morčacích pŕs vcelku ● menšia žltá, zelená a červená paprika ● 2 cibule ● 100 g šampiňónov ● 6 PL oleja ● PL strúhanky ● 2 PL šľahačky ● 2 žĺtky ● PL posekaných byliniek (petržlen, žerucha, pažítka) ● 200 g lahôdkovej klobásy ● soľ ● korenie ● kl sladkej papriky ● 2 PL strúhaného parmezánu ● 2 paradajky ● 250 ml suchého bieleho vína ● 125 ml kuracieho vývaru ● petržlenová vňať
Recept: Morčacie mäso narežeme tak, aby vznikol veľký plát mäsa, ktorý ešte naklepeme. Umyjeme a nadrobno pokrájame všetky 3 papriky a cibuľu. Šampiňóny očistíme, pokrájame a podusíme na 2 PL oleja spolu s paprikou a cibuľou. Necháme vychladnúť. Polovicu zeleninovej zmesi odložíme bokom a neskôr z nej pripravíme lahodnú omáčku. Druhú polovicu zeleninovej zmesi zmiešame so strúhankou, šľahačkou, žĺtkami, posekanými bylinkami a klobásou nakrájanou nadrobno. Všetko dochutíme soľou, korením a paprikou. Potom plnku rozotrieme po mäsovom pláte, posypeme parmezánom, opatrne zrolujeme a previažeme tenkým špagátikom. Pripravenú roládu najprv opečieme na oleji, potom na pekáč pridáme k mäsu druhú cibuľu nakrájanú na hrubšie kusy a paradajky, prilejeme biele víno a pečieme asi hodinu v dobre vyhriatej rúre. Upečené mäso vyberieme z výpeku a odložíme na teplé miesto. Šťavu z výpeku (aj so zeleninou) a vývar vyšľaháme v mixéri, potom vylejeme do kastrólika, pridáme zvyšnú zeleninovú zmes a uvedieme do varu. Takto upravenú omáčku podávame k roláde. Roládu podávame pokrájanú na úhľadné plátky, posypané petržlenovou vňaťou.

__
Pohotové orientálne morčacie prsia s kapiou

Suroviny:
200 g morčacích pŕs ● malé vajce ● 40 g solamylu ● olej ● cibuľa ● sladká aj pálivá mletá paprika ● sterilizovaná kapia ● kl sójovej omáčky ● 2 PL bieleho vermútu ● malý kúsok cesnaku ● štipka mletého zázvoru ● štipka cukru
Recept: Morčacie prsia nakrájame na tenké rezance, premiešame so solamylom a rozšľahanými vajciam a necháme v chlade asi 20 minút odležať. Zmes dáme do väčšej panvice a s rozohriatym olejom a za stáleho miešania opekáme asi 2 minúty, až kým je mäso v cestíčku dobre obalené a opečené: potom ho precedíme a necháme odkvapkať. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú na tenké kolieska, vmiešame mletú papriku, potom kapiu pokrájanú na rezance a dusíme minútu. Zmes zalejeme sójovou omáčkou a vínom, pridáme späť mäso, cesnak rozotrený so soľou, štipku cukru, mletý zázvor a podusíme ešte asi minútu.

__
Provensálske morčacie prsia pečené na slanine

Suroviny:
750 g morčacích pŕs ● 200 ml smotany ● soľ ● provensálske korenie ● cesnak ● čierne korenie ● kučeravá petržlenová vňať ● 150 g údeného mäsa ● červená paprika ● 150 g anglickej slaniny ● 2 vajcia ● trochu múky alebo solamylu na zahustenie
Recept: Z morčacieho mäsa oddelíme 200 g a rozmixujeme ho s 200 ml smotany, osolíme, okoreníme provensálskym korením, prelisovaným cesnakom a čiernym korením. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a na rezance nakrájanú papriku. Zvyšok morčacieho mäsa nakrájame na plátky a naklepeme. Hranatú formu vyložíme anglickou slaninou a plátkami mäsa, osolíme, posypeme provensálskym korením. Naplníme pripravenou zmesou, do ktorej vtlačíme polovice natvrdo uvarených vajec. Prikryjeme mäsom a slaninou, zakryjeme alobalom a veľmi zvoľna upečieme v rúre. Po upečení šťavu zlejeme a zahustíme ju múkou alebo solamylom.

__
Restované morčacie prsia s
pomarančmi a bylinkami
Suroviny:
2 plátky morčacích pŕs ● soľ ● pomaranč ● čierne korenie ● 2 plátky anglickej slaniny ● 2 vetvičky tymianu ● 5 zrniek čierneho korenia ● 2 PL žervé ● PL nasekaných byliniek
Recept: Plátky pŕs položíme medzi 2 potravinárske fólie a mäso naklepeme natenko. Z polovice pomaranča vykrojíme mesiačiky a zbavíme ich šupky. Zo zvyšku pomaranča vytlačíme šťavu a zmiešame ju s roztlčeným korením. Z opraného a osušeného tymianu otrháme lístky a odložíme ich bokom. Naklepané mäso osolíme a okoreníme. Vymiešame si žervé s bylinkami a takisto ho osolíme. Mäso rozložíme a hornú stranu potrieme bylinkovým žervé. Potom naň rozložíme pomarančové mesiačiky a posypeme ich tymianom. Nakoniec prsia zrolujeme a obalíme plátkom anglickej slaniny. Okraje zopneme alebo mäso omotáme niťou. Takto pripravené ho prudko urestujeme alebo ugrilujeme. Z hotových pŕs odstránime špáradlá alebo niť a prelejeme ich pomarančovou šťavou s korením.

__
Rozmarínové morčacie guľky na šaláte s hráškom

Suroviny: 200 g mletého morčacieho mäsa ● 8 sušených paradajok naložených v oleji ● 2 vetvičky rozmarínu ● soľ ● čierne korenie ● 250 g zmesi šalátov (rukola, polníček...) ● hrsť hrášku ● niekoľko cherry paradajok ● 6 reďkoviek ● smotana
Recept: Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme na kúsky pokrájané paradajky a rozmarín. Podľa potreby môžeme pridať strúhanku. Z mäsovej hmoty vlhkými rukami tvoríme guľky, ktoré kladieme do pekáča a upečieme v rúre pri 180 °C. Rukolu a polníček umyjeme studenou vodou. Šalátové listy a rukolu položíme na tanier, naň pridáme nakrájané cherry paradajky aj reďkovky. Nakoniec pridáme čerstvý hrášok. Na lôžko zo šalátu už len položíme rozmarínové mäsové guľky, dozdobíme smotanou a pokvapkáme olivovým olejom.

__
Sezamová plnená morčacia roláda v lístkovom ceste

Suroviny:
800 g morčacích pŕs vcelku ● sezamové semienka ● 0,5 kg lístkového cesta ● Marináda: 2 strúčiky cesnaku ● 2 tégliky jogurtu ● 50 ml oleja ● vajce na potretie ● Plnka: 0,5 kg mrazeného mletého morčacieho mäsa ● vajce ● 100 g parmezánu ● čierne korenie ● soľ
Recept: Morčacie mäso umyjeme, osušíme, pozdĺžne rozkrojíme a naklepeme. Vložíme na 2 hodiny do jogurtovej marinády. Marináda: cesnak ošúpeme a vymiešame so soľou a korením. Vmiešame do jogurtu. Plnka: mleté morčacie mäso necháme rozmraziť a zmiešame ho s vajcom a nastrúhaným syrom. Necháme odležať v chlade. Morčacie prsia vyberieme z marinády, osušíme a rozložíme na alobal. Potrieme rovnomerne plnkou a pomocou alobalu zrolujeme. Konce alobalu uzavrieme a vložíme do horúcej rúry na 20 minút. Potom odstránime alobal a roládu necháme vychladnúť. Lístkové cesto rozvaľkáme a zabalíme do neho vychladnutú roládu. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sezamovými semienkami. Upečieme v horúcej rúre doružova.

__
Špargľové morčacie závitky so sezamom

Suroviny:
600 g morčacích rezňov ● 100 g hladkej múky ● 8 šparglí ● 2 vajcia ● bazalka ● 4 PL sezamu ● olej ● 4 PL mlieka ● soľ ● mleté biele korenie
Recept: Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme korením, bazalkou a do rezňa zakrútime špargľu, ktorú sme rozkrojili na 3 časti a závitky spojíme ihlou. Potom ich obalíme v cestíčku a smažíme. Cestíčko: múku a vajcia rozmiešame, pomaly prilievame mlieko a nakoniec sezam.

__
Voňajúce morčacie stehná na zázvore so smotanou

Suroviny:
2 morčacie stehná ● 150 g masla ● 100 g cibule ● soľ ● čierne korenie ● 10 g mletého zázvoru ● 0,5 l smotany ● 50 g hladkej múky
Recept: Dobre očistené morčacie stehná vykostíme a rozdelíme na väčšie kusy. Na masle ich opečieme doružova, osolíme a okoreníme. Opečené mäso vyberieme a na zvyšnom tuku dozlata opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zaprášime ju zázvorom, zalejeme vývarom a na tento základ dáme do rúry dusiť mäso prikryté pokrievkou. Dusíme za častého prelievanie. Hotové porcie vyberieme, šťavu vysmažíme na tuk, zaprášime hladkou múkou a zalejeme smotanou. Povarenú omáčku rozmixujeme a prelejeme ňou hotové mäso. Znovu trochu povaríme.

TOPlist