Omáčky a prívarky

recepty

Chrenová omáčka s varenými vajíčkami
Suroviny: 2 PL nastrúhaného chrenu4 natvrdo uvarené vajcia200 ml kyslej smotany200 ml mlieka50 g masla50 g hladkej múkyocotcukorsoľ
Recept: Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel, ktorý rozriedime trochou vody, osolíme, pridáme kyslú smotanu, nastrúhaný chren, ocot, cukor a dobre premiešame. Uvarené vajcia olúpeme, nakrájame na štvrtiny a vložíme do omáčky. Podávame spolu s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Ďalšie recepty na omáčky a prívarky: 

Avokádová omáčka s koriandrom
Čertovská čili omáčka s paradajkami
Delikátna sardelová omáčka
Dusená červená kapusta s rascou
Farebný prívarok z fazule
Fazuľová kaša s údenou slaninou
Hlivová omáčka zo severnej Ameriky
Holandská omáčka s klobásou
Hrachovo - zelerový prívarok 
Hráškovo - smotanová omáčka so šampiňónmi
Jednoduchý zemiakový prívarok
Jemná omáčka s hubami a so smotanou
Kapustový prívarok s kyslou smotanou
Kapustový prívarok s pretlakom
Kelový prívarok so zemiakmi
Klasická sviečková omáčka
Korenistá paradajková omáčka
Kôprová omáčka so žĺtkom
Kôprovo - šalátový prívarok
Kyslá smotanová omáčka s kockami brokolice
Kyslý prívarok zo zelenej fazuľky
Kyslý tekvicovo - kôprový prívarok
Lososová omáčka so špargľou
Mandľová lekvárová omáčka
Mliečny karfiolový prívarok
Mrkvičkový prívarok
Mrkvová omáčka so smotanou a kyslými uhorkami
Olivová omáčka s baklažánom
Omáčka z petržlenu so šľahačkou
Orechová omáčka s cesnakom
Pestrý zeleninový prívarok
Prívarok zo sušeného hrachu
Prívarok zo šošovice so šľahačkou
Prostý prívarok z kalerábov
Smotanovo - pórový prívarok
Stredoslovenský zemiakový prívarok
Šarišský prívarok
Šípková omáčka s červeným vínom
Šošovica podľa Indov
Špenátový prívarok s vajíčkami
Zelená fazuľka na smotane s kôprom
Zelerová omáčka na bielom víne
Zemiaky so syrovou omáčkou a paradajkami


_
Avokádová omáčka s koriandrom

Suroviny: avokádolimetová šťavaPL koriandrovej vňatečervená cibuľamango alebo paradajka200 g majonézy alebo bieleho jogurtumleté biele koreniesoľ
Recept: Na omáčku použijeme zrelšie avokádo, ktoré nasekáme. Zmiešame ho s PL limetovej šťavy, PL nasekanej koriandrovej vňate, nasekanou červenou cibuľou a čerstvým mangom alebo paradajkou. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Môžeme pridať trochu majonézy alebo jogurtu.

__
Čertovská čili omáčka s paradajkami

Suroviny: 250 g paradajok2 PL olivového olejacibuľa2 strúčiky cesnakučili papričkaPL citrónovej šťavykl medusoľmleté čierne korenie
Recept: Paradajky na niekoľko sekúnd ponoríme do vriacej vody, vytiahneme ich, schladíme a olúpeme. Olúpané paradajky nakrájame na kocky. Na rozohriatom oleji urestujeme olúpanú a nakrájanú cibuľu, cesnak a čili papričku. Po chvíli pridáme paradajky, citrónovú šťavu a ochutíme podľa potreby medom, soľou a mletým korením. Na miernom ohni varíme asi 15 minút. Hotovú necháme vychladnúť a podávame ku grilovanému mäsu.

__
Delikátna sardelová omáčka

Suroviny: citrón2 žĺtky50 g maslatrochu vodyštipka solištipka čierneho korenia20 g masla na sardelové maslo20 g sardel
Recept: Najprv si pripravíme sardelové maslo: sardely zbavíme chrbtice a jemne nožom vymiešame s 20 g masla. Do kotlíka dáme žĺtky, 50 g masla, citrónovú šťavu, soľ, korenie a vyšľaháme do zhustnutia, potom zašľaháme vlažnú vodu. Pred dohotovením zašľaháme pripravené sardelové maslo. Omáčka sa výborne hodí k rybám.

__
Dusená červená kapusta s rascou

Suroviny: 2 cibulerastlinný olej600 g červenej hlávkovej kapustydrvená rascasoľcukorocot
Recept: Cibuľu posekanú nadrobno speníme na oleji, pridáme očiste­nú kapustu pokrájanú na tenké rezance, trocha podlejeme vodou, po­sypeme drvenou rascou, osolíme a prikryté udusíme domäkka. Nako­niec kapustu ochutíme cukrom a octom. Takto pripravená kapusta sa hodí k všetkým druhom pečeného alebo duseného mäsa.

__
Farebný prívarok z fazule

Suroviny: 300 g fazule (bielej a červenej)cibuľa2 PL mastivrchovatá PL hladkej múkysoľmleté čierne koreniemajorán3 strúčiky cesnaku2 bobkové listy4 zrnká nového korenia2 PL octu ● 250 ml smotany
Recept: Fazuľu na noc namočíme do studenej vody. Na druhý deň ju uvaríme spolu s bobkovým listom a novým korením domäkka. Z asi 1,5 PL masti a múky usmažíme zápražku. Na zvyšku masti osmažíme pokrájanú cibuľu. Keď je fazuľa mäkká, pokiaľ treba, zlejeme časť vody (mala by siahať trochu nad fazuľu) a vyberieme korenie. Osolíme, okoreníme, pridáme ocot, osmaženú cibuľu a zápražku. Premiešame a všetko spoločne krátko povaríme. Nakoniec vmiešame smotanu a necháme prejsť varom. Podľa potreby dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, octom a mletým čiernym korením. Podávame so smaženou klobásou, volským okom a chlebom.

__
Fazuľová kaša s údenou slaninou

Suroviny: 50 g údenej slaniny300 g suchej fazuleviazanička mladej cibuľky100 g hrubej múkysoľ
Recept: Prebratú a umytú fazuľu deň vopred namočíme a na druhý deň ju v tej istej vode uvaríme domäkka. Osolíme, zasypeme múkou a za stáleho miešania uvaríme na kašu. Slaninu nakrájame na kocky, rozškvaríme, opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu aj s vňaťou a polejeme ňou kašu rozloženú na tanieroch.

__
Hlivová omáčka zo severnej Ameriky

Suroviny: 100 g hlívtuk30 g tuku na zápražku30 g múky350 ml hydinového vývaru50 ml červeného vína100 g kečupuvajce uvarené natvrdosoľčierne koreniekarí koreniecitrónová šťava na ochutenie
Recept: Hlivu pokrájame nadrobno a opražíme. Z tuku a múky urobíme svetlú zápražku, rozriedime ju vývarom, necháme zovrieť, pridáme hlivy a povaríme na miernom ohni. Pred dovarením pridáme víno, kečup, pomleté vajce a ochutíme.

__
Holandská omáčka s klobásou

Suroviny: 4 väčšie zemiaky2 nožičky párkov alebo klobáskocka bujónuPL octuštipka majoránuštipka čierneho korenia3 bobkové listy8 zrniek nového koreniatrochu mliekaniekoľko PL kyslej smotanyPL maslatrochu oleja2 PL hladkej múkymalá cibuľa
Recept: Na troche oleja osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme zápražku. Olúpané zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme 1 l vody, pridáme bujón, ocot, všetko korenie a dáme variť. Keď sú zemiaky skoro mäkké, pridáme na kolieska pokrájaný párok a varíme do zmäknutia zemiakov. Potom vytiahneme bobkové listy a nové korenie, pridáme zápražku a asi minútu povaríme. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju trochou mlieka. Dochutíme kyslou smotanou, prípadne citrónovou šťavou a worcesterskou omáčkou. Nakoniec pridáme PL masla. Podávame s pečivom.

__
Hrachovo - zelerový prívarok

Suroviny: 300 g suchého hrachu100 g zeleru40 g masti30 g hladkej múky40 g cibulesoľmleté čierne korenie
Recept: Suchý hrach preberieme, umyjeme a namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň pridáme očistený, pokrájaný zeler a spolu uvaríme domäkka. Z masti a múky pripravíme zápražku, pridáme cibuľu posekanú nadrobno, opražíme a zamiešame do hrachu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a všetko spolu ešte povaríme. Podávame s opečeným vajcom – volským okom.

__
Hráškovo - smotanová omáčka so šampiňónmi

Suroviny: 4 šalotky200 g šampiňónov3 PL masla300 ml vývaru250 ml smotany2 PL nastrúhaného syra400 g hrášku16 malých paradajokmuškátový oriešoksoľkorenie
Recept: Cibuľu nasekáme, šampiňóny nakrájame na tenké plátky, všetko dáme na rozpálené maslo, chvíľu podusíme a vlejeme smotanu a vývar. Premiešame, pridáme syr a za stáleho miešania varíme, kým sa nerozpustí. Potom pridáme hrášok a paradajky prerezané na polovicu. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a ešte chvíľu povaríme.

__
Jednoduchý zemiakový prívarok

Suroviny: 600 g zemiakov250 ml smotanycibuľa40 g hladkej múky40 g masti2 bobkové listyocotcukorsoľ
Recept: Zemiaky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Vložíme do osolenej vriacej vody spolu s bobkovými listami. Prikryjeme a uvaríme. Z masti, hladkej múky a nastrúhanej cibule pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvarených zemiakov a chvíľu povaríme. Takto pripravenú zápražku prilejeme k zemiakom a spolu ešte krátko povaríme. Nakoniec pridáme smotanu a podľa chuti dochutíme trochou octu a cukru. Pred podávaním môžeme posypať aj nadrobno nasekanou pažítkou alebo nadrobno nasekaným zeleným kôprom.

__
Jemná omáčka s hubami a so smotanou

Suroviny: 0,5 kg húb4 PL oleja2 PL polohrubej múky0,5 l sladkej smotanyocot alebo citrónová šťavasoľmletá rasca
Recept: Očistené huby nakrájané na plátky osmažíme na rozpálenom oleji a pridáme soľ a mletú rascu. Podlejeme trochou vody a dusíme. Keď sa vyparí všetka voda, zalejeme huby smotanou, v ktorej najskôr dôkladne rozmiešame 2 PL múky. Za stáleho miešania varíme pri nižšej teplote a dochutíme soľou, octom alebo citrónovou šťavou a štipkou korenia. Podávame s plátkom mäsa a žemľovou knedľou.

__
Kapustový prívarok s kyslou smotanou

Suroviny: 600 g hlávkovej kapusty200 ml kyslej smotany40 g hladkej múkycibuľa30 g olejacukorocotmletá červená paprikadrvená rascasoľ
Recept: Očistenú a umytú kapustu nakrájame na rezance, vložíme do vriacej osolenej vody a varíme. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku a kyslú smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Povaríme, prilejeme ku kapuste a ešte spolu povaríme. Nakoniec dochutíme cukrom, octom a rascou.

__
Kapustový prívarok s pretlakom

Suroviny: 800 g kapusty5 PL paradajkového pretlakucibuľa30 g hladkej múky40 g mastiocotcukorrascasoľ
Recept: Kapustu zbavíme hlúbovitých častí a nakrájame na rezance. Na masti dozlata opražíme nadrobno nasekanú cibuľu a pridáme kapustu. Osolíme, ochutíme rascou a udusíme takmer domäkka. Primiešame paradajkový pretlak, zaprášime hladkou múkou, podľa potreby podlejeme a udusíme domäkka. Podľa chuti pridáme ocot a cukor.

__
Kelový prívarok so zemiakmi

Suroviny: 0,5 kg kelu250 ml smotany400 g zemiakov30 g hladkej múkyrascamajoránsoľ
Recept: Z kelu odstránime hlúbovité časti a nakrájame ho na široké rezance. Podlejeme a dusíme asi 5 minút. Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, soľ a rascu. Povaríme. Keď sú zemiaky takmer mäkké, pridáme bledú zápražku, ktorú sme pripravili z masti a múky. Povaríme asi 20 minút, pridáme majorán a zjemníme smotanou. Môžeme podávať s volským okom.

__
Klasická sviečková omáčka

Suroviny: 0,5 kg mäsa podľa chutislanina2 mrkvypetržlenmalý zelercibuľacitrónvývarhorčicacukorsmotanaolejbobkový list3 zrnká nového koreniaklinčekysoľ
Recept: Najprv na oleji urestujeme zeleninu, na ktorú nasypeme hŕstku cukru. Miešame, kým cukor skaramelizuje a potom zmes preložíme do zapekacej misy. Urestujeme na kúsky nakrájanú slaninu a pridáme k nej osolené a okorenené mäso. Medzitým do misy k zelenine pridáme kl horčice, koliesko citrónu, korenia a asi hrnček vývaru. Potom na to položíme mäso, prikryjeme a dáme piecť do rúry do zmäknutia. Podlievame. Potom už stačí len vybrať korenie, nakrájať mäso, rozmixovať zeleninu, vzniknutú omáčku chvíľu povariť a nakoniec pridať smotanu.

__
Korenistá paradajková omáčka

Suroviny: cibuľa5 paradajokbobkový list4 zrnká nového korenia8 zrniek čierneho korenia3 PL kečupuštipka bazalky4 kl cukru215 g smotany3 PL hrubej múkysoľworcesterská omáčka ● mliekoolejvoda
Recept: Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľku a pridáme na osminky nakrájané paradajky. Pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie a osolíme. Chvíľku podusíme, pridáme kečup a bazalku a prípadne aj trochu vody. Zase chvíľku podusíme, pridáme cukor a worcesterskú omáčku a dusíme, kým z paradajok nezostanú len šupky. Môžeme pridať ešte trochu vody a precedíme. Medzitým si pripravíme múku a do pollitrového hrnčeka nalejeme smotanu, do ktorej za stáleho miešania prisypávame múku. Základ privedieme zase k varu a za stáleho miešania doň vlejeme smotanu s múkou. Stiahneme plameň a miešame, až kým začne omáčka bublať. Ak je hustá, zriedime ju mliekom alebo vodou podľa chuti. Ďalej miešame, až kým múka bude hotová a potom môžeme omáčku odstaviť.

__
Kôprová omáčka so žĺtkom

Suroviny: žĺtok50 g masla300 ml mlieka40 g hladkej múkyocotkôporsoľ
Recept: V mlieku rozšľaháme žĺtok, múku a soľ, pridáme maslo a na miernom ohni šľaháme do zhustnutia. Postupne prilejeme vývar alebo mlieko, okyslíme octom a ochutíme nadrobno nasekaným kôprom. Podávame s volským okom alebo s natvrdo uvareným vajcom a so zemiakmi alebo knedľou.

__
Kôprovo - šalátový prívarok

Suroviny: štvrť hlávky šalátu10 g masla15 g hladkej múky100 ml mliekacitrónová šťavasoľkôporvývar z kostí
Recept: V zohriatom masle rozmiešame múku, zalejeme ju mliekom a vývarom z kostí, povaríme a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a posekaným kôprom. Nakoniec pridáme umytý posekaný hlávkový šalát.

__
Kyslá smotanová omáčka s kockami brokolice

Suroviny: brokolica3 PL maslaPL hladkej múkycibuľa2 PL strúhanej mrkvyPL nasekanej petržlenovej vňate400 ml kyslej smotany3 PL jablčného octucukorsoľ
Recept: Brokolicu pokrájame na kocky a s cibuľou nakrájanou najemno, strúhanou mrkvou a hladkou múkou osmažíme na masle. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme domäkka. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu a ocot a dochutíme cukrom a soľou. Podávame s volským okom a zemiakmi. Omáčka skvele chutí aj s kuracím mäsom a ryžou.

__
Kyslý prívarok zo zelenej fazuľky

Suroviny: 600 g fazuľových strukov100 ml kyslej smotanytrochu vývaru z bujónuPL hladkej múkyPL mastistrúčik cesnakupol PL vínneho octumalá cibuľkaPL petržlenovej vňatesoľ
Recept: Mladým fazuľovým strukom odrežeme špičky, pokrájame ich na kúsky a v slanej vode uvaríme. Z múky, masti, cibuľky, petržlenu a rozotreného cesnaku, prípadne aj trošky papriky pripravíme svetlú zápražku, ktorou uvarené fazuľky zahustíme, podlejeme vývarom, podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu a ocot. Krátko povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo so slaným pečivom.

__
Kyslý tekvicovo - kôprový prívarok

Suroviny:1 kg očistenej a olúpanej tekvice2 kl soli300 ml vodyPL octuPL nasekaného čerstvého kôpru250 ml smotany na varenie2 PL hladkej múky
Recept: Očistenú tekvicu nastrúhame na hrubom strúhadle. Posolíme ju kl soli a necháme krátko postáť. Potom ju vyžmýkame a vložíme do hrnca. Podlejeme ju vodou, pridáme ocot a dusíme do polomäkka na miernom ohni za občasného miešania. Potom pridáme kôpor, dosolíme a dusíme do mäkka. V miske si vymiešame smotanu s hladkou múkou a pred koncom varenia ju vlejeme k tekvici. Krátko povaríme. Hotový prívarok podávame s praženou klobásou, volským okom alebo sekanou.

__
Lososová omáčka so špargľou

Suroviny: 150 g údeného lososa300 g zeleninyšpargľazelený hrášokmrkvabrokolica Svetlá omáčka: 2 PL masla4 PL múky125 ml studenej vody125 ml suchého bieleho vína250 ml studeného mlieka0,5 l rybieho vývarumuškátový oriešoksoľbiele korenie
Recept: Čerstvú zeleninu najprv krátko povaríme. Údeného lososa nakrájame na prúžky. Z uvedených prísad uvaríme svetlú omáčku a pridáme do nej predvarenú zeleninu a údeného lososa. Omáčku dosolíme, prípadne dokoreníme bielym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Podávame so zeleným šalátom.

__
Mandľová lekvárová omáčka

Suroviny: 4 PL slivkového lekváruhrsť strúhaného perníkapol kl mletej škoriceštipka mletého klinčekacitrónová kôrahrsť sparených a olúpaných mandlíhrsť hrozienok0,5 l vody250 ml smotany na šľahaniekl hladkej múkycukorsoľ
Recept: Lekvár zalejeme asi 0,5 l vody a rozmiešame. Pridáme najemno nastrúhaný perník, trochu soli, škoricu, blanšírované hrozienka, citrónovú kôru a asi 10 minút povaríme. V smotane rozmiešame hladkú múku, prilejeme všetko do omáčky a premiešame. Potom pridáme olúpané a nakrájané mandle a ešte asi 5 minút povaríme, až kým omáčka zhustne. Podľa potreby dochutíme cukrom. Podávame k údenému mäsu a zemiakovým knedliam.

__
Mliečny karfiolový prívarok

Suroviny: 600 g karfiolu ● 40 g masla ● 60 g hladkej múky ● 100 ml mlieka ● voda ● muškátový kvet ● petržlenová vňať
Recept: Očistený a umytý karfiol aj s pokrájanými mladými listami dáme variť do vody. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vývarom z karfiolu a mliekom, vylejeme k uvarenému karfiolu, posolíme a povaríme. Nakoniec pridáme trochu muškátového kvetu a nadrobno posekanú petržlenovú vňať.

__
Mrkvičkový prívarok

Suroviny: 50 g mladej mrkvy250 ml smotany40 g hladkej múky40 g olejacukornadrobno nasekaná zelená petržlenová vňaťsoľ
Recept: Umytú očistenú mrkvu nakrájame na malé kocky. Vložíme ju do vriacej osolenej vody a uvaríme. Z oleja a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vychladnutou vodou z uvarenej mrkvy. Povaríme, pridáme smotanu, uvarenú mrkvu a necháme krátko prejsť varom. Podľa chuti pridáme cukor. Nakoniec dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.

__
Mrkvová omáčka so smotanou a kyslými uhorkami

Suroviny: 2 veľké kyslé uhorky20 g mrkvy30 g masla40 g múkyšťava z polovice citróna150 ml kyslej smotanykôporvývarkl práškového cukru
Recept: Mrkvu očistíme, nastrúhame a z masla, strúhanej mrkvy, múky a práškového cukru pripravíme žltú zápražku, zriedime ju vývarom, veľmi starostlivo rozmiešame, pridáme na kocky nakrájané uhorky, trochu kôpru a omáčku povaríme. Pred podávaním omáčky vmiešame do nej kyslú smotanu, citrónovú šťavu, prípadne ju podľa chuti dosladíme a necháme prejsť varom.

__
Olivová omáčka s baklažánom

Suroviny: baklažánparadajkapaprika2 strúčiky cesnaku100 g čiernych olív2 PL tymianuPL kapár50 g strúhaného parmezánusoľkorenie
Recept: Baklažán, paradajku a papriku nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a posekáme. Olivy vykôstkujeme a nakrájame na plátky. Na oleji opečieme cesnak, baklažán, paradajku a papriku. Pridáme olivy, tymian a kapary a dusíme asi 15 minút. Potom osolíme a okoreníme. Môžeme podávať s cestovinami. Na záver posypeme nastrúhaným syrom.

__
Omáčka z petržlenu so šľahačkou

Suroviny: 350 g petržlenu125 ml šľahačkysoľmleté korenie
Recept: Vodu so soľou privedieme k varu a asi na minútu do nej vhodíme petržlen. Vyberieme ho, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Mixérom petržlen rozšľaháme so šľahačkou. Potom ho len prihrejeme a okoreníme podľa chuti.

__
Orechová omáčka s cesnakom

Suroviny: 100 g jadier vlašských orechov5 strúčikov cesnaku2 krajčeky bielej veky namočené vo vode2 PL olejacitrónová šťavasmotana podľa potreby
Recept: Orechy, veku a cesnak dobre rozmixujeme. Do hladkej hmoty po kvapkách vmiešame 2 PL oleja a citrónovú šťavu. Podľa potreby zriedime smotanou. Podávame k vyprážaným rybám a baklažánom.

__
Pestrý zeleninový prívarok

Suroviny: kaleráb2 mrkvypetržlen150 g zeleného hráškumalá cibuľastrúčik cesnakuolejhladká múka250 ml sladkej smotanysoľrascamletá červená paprika
Recept: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme nastrúhanú alebo na malé kocky nakrájanú zeleninu, mletú sladkú papriku, rascu a všetko opražíme. Podlejeme trochou vody, osolíme a udusíme. Zahustíme múkou rozmiešanou v smotane.

__
Prívarok zo sušeného hrachu

Suroviny:1 kg sušeného hrachucibuľaolej2,5 l vodysoľ4 PL vegety4 strúčiky cesnaku
Recept: Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Vsypeme dôkladne prepláchnutý hrach. Prilejeme vodu, vložíme strúčiky cesnaku v celku, vegetu, soľ a za občasného miešania varíme domäkka. Po uvarení hrach rozmixujeme ponorným mixérom. Za stáleho miešania povaríme 2 - 3 minúty. Podávame so sekanou, šunkou alebo volským okom.

__
Prívarok zo šošovice so šľahačkou

Suroviny: 0,5 kg šošovicevegetasoľcibuľabobkový list250 ml šľahačkovej smotanyPL hladkej múky
Recept: Šošovicu prepláchneme studenou vodou. Namočenú ju necháme vo vode asi hodinu. Doplníme vodu tak, aby mierne prekrývala šošovicu, pridáme olúpanú cibuľu vcelku, bobkový list, vegetu a soľ podľa chuti. Necháme zovrieť a varíme na miernom plameni domäkka, občas premiešame a v prípade potreby podlievame vodou. Smotanu rozhabarkujeme s múkou, vlejeme k šošovici, premiešame a podľa potreby zriedime mliekom. Necháme zovrieť a odstavíme. Nakoniec vyberieme bobkový list a cibuľu.

__
Prostý prívarok z kalerábov

Suroviny: 4 väčšie kaleráby200 ml smotany30 g hladkej múky30 g mastisoľ
Recept: Kaleráby očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme ich do vriacej osolenej vody a prikryté uvaríme. Z masti a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou z uvareného kalerábu. Povaríme, pridáme smotanu, uvarený kaleráb a podľa chuti môžeme dochutiť troškou cukru.

__
Smotanovo - pórový prívarok

Suroviny: 400 g pórusoľ40 g masla40 g hladkej múky400 ml vývaru z kostí alebo vody200 ml smotanyžĺtokmleté čierne korenie
Recept: Umytý a očistený pór nakrájame na podlhovasté kúsky, vložíme do vriacej vody, osolíme a uvaríme. Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z kosti a povaríme. Do hotovej omáčky vložíme uvarený pór a chvíľu spolu povaríme. Naostatok nalejeme do omáčky smotanu rozmiešanú so žĺtkom a okoreníme mletým čiernym korením.

__
Stredoslovenský zemiakový prívarok

Suroviny: 750 g zemiakov250 ml kyslej smotany200 ml mlieka2 strúčiky cesnaku3 bobkové listyPL vegetykl mletého čierneho koreniasoľPL oleja3 PL hladkej múky2 hrste sušených húb alebo 150 g čerstvých šampiňónov20 g údenej slaniny
Recept: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a dáme variť do vody. Pridáme vegetu, bobkové listy a roztlačený cesnak. Sušené huby dáme uvariť zvlášť. Z uvarených húb zlejeme vodu a pridáme ich k uvareným zemiakom. Na oleji oškvaríme na kocky pokrájanú slaninku, pridáme múku a upražíme zlatistú zápražku. Zalejeme ju studeným mliekom, premiešame a pridáme k zemiakom. Necháme na slabom ohni prevariť. Potom pridáme smotanu rozmiešanú s troškou múky a vlejeme ju do prívarku. Prívarok dochutíme korením a podľa chuti prisolíme. Ak použijeme čerstvé šampiňóny, tak ich pokrájame na plátky a pridáme do prívarku pred pridaním zápražky. Podávame s chlebom a opečenými špekáčikmi.

__
Šarišský prívarok

Suroviny: 2 - 3 cuketyväčšia cibuľapol šálky vývaru250 ml kyslej smotany3 PL hladkej múkykôporolejsoľ
Recept: Cukety nahrubo nakrájame, trochu osolíme a necháme „vypotiť“. Medzitým speníme na oleji cibuľu, pridáme mierne vyžmýkanú cuketu a dusíme. Pridáme kôpor, trochu vývaru a kyslú smotanu, do ktorej sme rozšľahali 2 PL hladkej múky. Povaríme, odstavíme a prípadne ešte zašľaháme trochu svetlej zápražky a necháme opäť prejsť varom. Podávame so zemiakmi, akýmkoľvek mäsom alebo volským okom.

__
Šípková omáčka s červeným vínom

Suroviny: 3 PL sušených šípok2 klinčekycitrónová kôravývarmaslo a múka na zápražku4 PL červeného vínaPL citrónovej šťavycukorsoľ
Recept: Sušené šípky vyperieme v teplej vode a varíme s klinčekmi a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky prelisujeme, k šťave prilejeme vývar a podľa chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínom a okyslíme citrónovou šťavou. Potom omáčku zahustíme zápražkou z masla a múky. Povaríme dohladka a podávame, najlepšie ku zverine.

__
Šošovica podľa Indov

Suroviny: balíček šošovicesoľmletá rascaolejcibuľacesnak3 - 4 kl karíkyslá smotanavoda
Recept: Deň vopred si namočíme šošovicu. Na druhý deň ju poriadne scedíme. Na oleji speníme cibuľu a cesnak. Šošovicu nasypeme do hrnca a na oleji ju aspoň 10 minút prudko restujeme. Nepodlievame vodou. Šošovicu musíme dobre osmažiť. Pridáme kl mletej rasce, soľ, 3 - 4 kl karí korenia alebo kurkumy. Šošovicu podlejeme trochou vody a dusíme 30 - 40 minút. Počas dusenia podlievame vodou. Keď je šošovica mäkká a voda úplne odparená, pridáme kyslú smotanu. Jedlo poriadne premiešame a necháme chvíľočku prejsť varom. Podávame s vareným vajcom.

__
Špenátový prívarok s vajíčkami

Suroviny: 450 g mrazeného špenátu alebo 300 g čerstvých listovcibuľa3 strúčiky cesnakusoľmletá rascamleté čierne koreniemajoránmasť alebo olej2 PL hladkej múky250 ml smotany2 vajcia
Recept: Mrazený špenát necháme čiastočne rozmraziť. Pri použití čerstvého špenátu ho najprv opláchneme a sparíme vo vriacej vode. Sparený scedíme a nasekáme na kúsky. Potom už postupujeme u obidvoch rovnakým spôsobom. Na masti alebo oleji necháme do svetložlta opražiť nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme špenát a spolu podusíme. Potom k špenátu prilejeme smotanu zašľahanú s múkou a za stáleho miešania prevaríme. Ochutíme soľou a koreninami podľa chuti. Do hotového prívarku vyklepneme vajcia, vidličkou ich v prívarku premiešame a necháme stuhnúť. Na tanieri na porcie špenátu položíme upražené vajce na spôsob volského oka alebo opečené špekáčiky či inú údeninu.

__
Zelená fazuľka na smotane s kôprom

Suroviny: 600 g zelenej fazuľky250 ml smotany30 g hladkej múkycukorocotnadrobno nasekaný zelený kôporsoľ
Recept: Zelenú fazuľku očistíme a nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky. Uvaríme v osolenej vode, zahustíme hladkou múkou, povaríme, ochutíme cukrom, octom a kôprom. Nakoniec pridáme smotanu. Podávame s pečenou klobásou.

__
Zelerová omáčka na bielom víne

Suroviny: 0,5 kg zeleru30 g masla30 g múky2 PL bieleho vína5 g cukru5 g pomarančovej kôry2 PL kyslej smotanykoreniesoľhovädzí vývar (môže byť z bujónu)pomarančová kôra
Recept: Zeler olúpeme, nakrájame na kocky a na masle udusíme domäkka. Potom naň nasypeme múku, ktorú necháme zožltnúť, zalejeme vývarom, pridáme víno, cukor, nasekanú pomarančovú kôru, čierne korenie, soľ a všetko povaríme. Potom zelerovú omáčku precedíme a zamiešame do nej kyslú smotanu.

__
Zemiaky so syrovou omáčkou a paradajkami

Suroviny: 1 kg zemiakov Omáčka: 150 g nastrúhaného syra30 g margarínu0,5 l mlieka4 PL kyslej smotany2 paradajkycibuľa3 PL hladkej múky
Recept: Menšie zemiaky umyjeme a celé dáme variť do studenej vody. Po uvarení vodu zlejeme, zemiaky prelejeme studenou vodou a olúpeme. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a podusíme na rozohriatom margaríne dozlata. Prisypeme múku, zamiešame a krátko opražíme. Potom prilejeme mlieko, premiešame, uvedieme do varu a povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Pridáme syr, necháme ho za občasného miešania roztopiť, prilejeme smotanu a odstavíme z ohňa. Paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme, rozštvrtíme, pridáme do omáčky a ešte povaríme asi 5 minút. Odložené uvarené zemiaky polejeme omáčkou, trocha zohrejeme a ihneď podávame.

TOPlist