Veľkonočné recepty

recepty
Veľkonočný baranček s
tvarohom, orechmi a hrozienkami
Suroviny: rastlinný tuk ● 250 g kryštálového cukru ● 3 vajcia ● tvaroh ● 250 g polohrubej múky ● prášok do pečiva ● 2 PL kakaa ● nasekané orechy ● hrozienka ● práškový cukor
Recept: Rastlinný tuk, kryštálový cukor, vajcia a tvaroh vymiešame a pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, kakao, orechy a hrozienka. Spracované cesto dáme piecť do vymastenej a strúhankou vysypanej formy na barančeka, pečieme 35 – 40 minút pri teplote180 °C. Upečeného barančeka posypeme práškovým cukrom a ozdobíme.

Ďalšie veľkonočné recepty:

Ananásová plnená šunka s tvarohovou penou
Baranček s údeným mäsom a žihľavou na slano
Baranček so šľahačkovou smotanou
Bezmäsitá veľkonočná plnka
Bleskový veľkonočný jogurtový šalát
Bohatý veľkonočný mäsový mix
Bôčiková veľkonočná kapsa
Bravčové veľkonočné údené mäso s fazuľkou
Britský vínny veľkonočný punč
Brusnicová roláda so štyrmi druhmi syra
Bryndzovo – tvarohovo – syrový srnčí chrbát
Cesnakový veľkonočný králik s kečupom
Falošná husia pečeň so šľahačkou
Horalská veľkonočná jahňacina so zeleninou
Hubami a zeleninou plnená jahňacina
Hydinová šampiňónová roláda s pórom
Hydinová veľkonočná plnka so slaninou a s mandľami
Chrenovo-vajíčkový šalát s jablkom
Jahňacia polievka s vnútornosťami
Jahňacina s koreňovou zeleninou na víne
Jarná teľacia roláda s hráškom
Jarná zeleninová polievka z jahňaciny
Karé s moravským údeným
Krémové veľkonočné kocky
Krémové veľkonočné venčeky
Kuracia prsná roláda s paprikou a praženicou
Kysnutá bábovka s lekvárovou plnkou
Kysnutá veľkonočná pletenka
Kysnuté veľkonočné praclíky
Lístkové plnené veľkonočné koláčiky
Lístkové tyčinky so šunkou a sezamom
Lístkový veľkonočný závin s párkami a šunkou
Lososová dobrota s tabascom
Majonézovo - smotanový šalát s uhorkou a reďkovkami
Malé chlapské baránky s nivou
Mrkvovo – pórová jogurtová veľkonočná nátierka
Nakladaná veľkonočná krkovička
Nátierka s vajcom a údeným mäsom
Nátierka s vajíčkami a mäkkou salámou
Ohnivé vajcia s cviklou a zelerom
Omeletová roláda so šunkou
Orechový veľkonočný bravčový bôčik
Ostré vajíčka z mletého mäsa
Pečená tvarohová hrudka
Pečený veľkonočný venček
Pestrá veľkonočná vajíčková nátierka
Piškótový veľkonočný puding s orechmi a rumom
Plesňový šalát s vajíčkami a paprikou
Plnené lístkové cesto so šunkou a syrom
Plnený králik na víne s údeným mäsom
Plnený sendvič s mäkkou salámou a taveným syrom
Plnka s údeným mäsom
Pochúťkový chlebík z mletého mäsa
Polievka z mladej žihľavy so šalotkou
Rebierka s nivou a tymianom
Rímska veľkonočná torta
Roláda z bôčika a údeného mäsa
Rolky s tvarohovým syrom a kôprom
Ryža na Veľkonočnú nedeľu s púpavou
Sendvič s maslovou plnkou
Sezamová kuracinka so sójovou omáčkou
Slávnostné vajcia z marcipánu s rumom a likérom
Slimáky z lístkového cesta so syrom a šunkou
Smažené veľkonočné ovocné ihly
Smotanová hrudka s taveným syrom
Smotanové croissanty s lososom
Starkého veľkonočné vajcia so sardelovou pastou
Starkej polievka s kuracím vývarom
Sviatočné kurča na horčici
Sviatočné šunkovo – syrové zapečené rezy
Syrové vajíčka s taveným syrom a jarabinou
Šalát s reďkovkami a hlávkovým šalátom
Šalviový kapor pretkávaný šunkou
Šibačková polievka s klobáskou a údeným
Špenátová roláda s jahňacieho chrbta
Špenátové zemiaky na Veľký piatok
Šunkový veľkonočný nákyp s chrenom
Tlačenka z vajec a nakladanej zeleniny
Tymianová jahňacina so šampiňónmi
Vajcami plnená veľkonočná sekaná
Vajcia plnené smotanou a pažítkou
Vajcia s anízom a badiánom
Vajcia s kôprom, jablkami a jogurtovým dressingom
Vajcová nátierka s mrkvou a pažítkou
Vajcovo likérová veľkonočná torta
Vaječná paštéta s droždím
Vajíčka zdobené kaviárom a kapiou
Vajíčkovo - zeleninový veľkonočný závin z lístkového cesta
Veľkonočná syrová plnka s údeným
Veľkonočný baránok s kokosom
Zabalené údené v lístkovom ceste
Závitky s hubami, cesnakom a vajcom
Zázračné šunkové zvitky s chrenom a so šľahačkou
Zelerový povzbudivý šalát s majonézou
Zemiaková veľkonočná polievka s údeným a vajíčkami
Zemiakový vajíčkový šalát s jogurtom
Žihľavová veľkonočná plnka

__
Ananásová plnená šunka s
tvarohovou penou
Suroviny: 80 g šunky ● 100 g tvarohovej peny ● 50 g konzervovaného ananásu ● tekutý aspik
Recept: Tvarohovú penu si pripravíme tak, že osolený tvaroh rozmixujeme s trochou smotany. Do peny potom primiešame trochu tekutého aspiku. Plátky šunky rozložíme, natrieme ich stuhnutou tvarohovou penou, do stredu uložíme rovnomerne kúsky ananásu a šunku potom zvinieme. Šunkové závitky zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky stuhnúť. Potom ich rozbalíme, pokrájame na menšie kúsky a potrieme tekutým aspikom, aby šunka nevyschla.

__
Baranček s
údeným mäsom a žihľavou na slano
Suroviny: 6 vajec ● 6 rožkov ● 600 g údeného mäsa ● žihľava ● 50 g rastlinného tuku ● mlieko ● soľ
Recept: Údené mäso uvaríme a pokrájame na drobné kocky. Nakrájané rožky zvlhčíme mliekom, pridáme k nim žĺtky, pokrájané údené mäso, nasekanú žihľavu a tuhý sneh z bielkov. Spracované cesto vlejeme do vymastenej formy na barančeka a upečieme.

__
Baranček so šľahačkovou smotanou

Suroviny: 4 vajcia ● šľahačková smotana ● 10 PL polohrubej múky ● 1/2 kypriaceho prášku ● 10 PL kryštálového cukru ● 100 g sekaných mandlí ● citrónová kôra ● 50 g strúhanej čokolády
Recept: Z bielkov ušľaháme sneh, pridáme cukor a opatrne primiešame šľahačku, žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom, citrónovú kôru, mandle a posekanú čokoládu. Formu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou, vlejeme do nej cesto a upečieme.

__
Bezmäsitá veľkonočná plnka

Suroviny: 2 rožky alebo žemle (najlepšie deň staré) ● cibuľa ● 150 g chudšej anglickej slaniny ● 3 vajcia ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 ml mlieka ● soľ ● čierne korenie ● 3 PL pažítky ● masť na vymastenie pekáča
Recept: Rožky nakrájame na malé kúsky a polejeme rozšľahanými žĺtkami s mliekom. Necháme nasiaknuť, pridáme pažítku, trochu čierneho korenia, soľ a cesnak. Na masti speníme cibuľu s nakrájanou slaninou. Pridáme k ostatnému a premiešame. Z 3 bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do hmoty. Dáme do tukom vymastenej menšej formy a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 170 °C asi 25 - 30 minút.

__
Bleskový veľkonočný jogurtový šalát

Suroviny: 6 natvrdo uvarených vajec ● 100 g tvrdého syra ● 2 strúčiky cesnaku ● hrsť nasekanej pažítky ● biely jogurt ● štipka majoránu ● soľ
Recept: Jogurt rozmiešame s majoránom, prelisovaným cesnakom, posekanou pažítkou a soľou. Syr nastrúhame na hrubšie rezance a vajcia nakrájame na väčšie kocky. Jogurt so syrom a vajcami premiešame a necháme uležať. Podávame s pečivom.

__
Bohatý veľkonočný mäsový mix

Suroviny: 150 g slaniny ● 8 kapustových listov ● 2 kocky bujónu ● 200 g hovädzieho mäsa ● 200 g bravčového mäsa ● pol kl čierneho korenia ● pol kl mletej sladkej papriky ● 100 ml smotany ● PL krupice ● 200 g klobásy ● soľ
Recept: Kapustné listy sparíme asi 5 minút vo vriacim bujóne. Do formy na srnčí chrbát poukladáme tenké plátky slaniny a potom kapustné listy. Mäso zomelieme, v miske okoreníme, osolíme, zvlhčíme smotanou, premiešame s krupicou a rozotrieme do vyloženej formy. Do hmoty zatlačíme klobásu, prikryjeme kapustnými listami a slaninou. Zapekáme zakryté alobalom v rúre asi 40 minút. Trochu vychladnuté krájame na porcie.

__
Bôčiková veľkonočná kapsa

Suroviny: 1 kg chudého bôčika bez kostí ● soľ ● rasca ● Plnka: 2 špekáčiky ● 2 rožky ● 2 vajcia ● 3 strúčiky cesnaku ● 3 PL nasekaných byliniek (petržlenová vňať, ligurček, mladá žihľava) ● soľ ● čierne korenie ● štipľavá paprika ● trochu mlieka alebo vývaru ● strúhanka podľa potreby
Recept: Rožky nakrájame na kocky, pokvapkáme mliekom alebo vývarom a necháme rozmočiť. Potom ich pridáme k špekáčikom nakrájaným na kocky, pridáme bylinky, vajcia, okoreníme a podľa potreby upravíme hustotu strúhankou. Bôčik prerežeme, osolíme, pridáme rascu a naplníme plnkou. Otvor zošijeme, mäso dáme na pekáč, podlejeme a pečieme 2 hodiny pri teplote 200 °C. Počas pečenia prelievame výpekom. Rolku podávame buď teplú so zemiakovou kašou alebo studenú s pečivom.

__
Bravčové veľkonočné údené mäso s fazuľkou

Suroviny: 1,5 kg údeného bravčového stehna ● 200 g mladej mrkvy ● 200 g špargľových výhonkov ● 100 g strukov zelenej fazule ● 125 g masla ● kôpor ● 800 g väčších zemiakov ● soľ
Recept: Údené mäso zalejeme horúcou vodou, necháme zovrieť a 10 minút varíme. Potom vodu zlejeme, mäso zalejeme novou horúcou vodou a opäť varíme na miernom ohni 1 - 2 hodiny, až kým nie je mäso úplne mäkké. Mrkvu, špargľu a fazuľové struky očistíme, nakrájame na menšie kúsky a blanšírujeme v horúcej vode niekoľko minút. Na panvici rozohrejeme maslo a scedenú zeleninu, osolíme a podusíme. Podľa chuti môžeme pridať kôpor. Uvarené mäso scedíme a nakrájame na tenké plátky. Podávame teplé s podusenou zeleninou a opekanými zemiakmi.

__
Britský vínny veľkonočný punč

Suroviny: 750 ml bieleho vína ● 4 čerstvé vajcia ● 0,5 l vody ● 150 g cukru ● citrón ● 3 klinčeky ● štipka muškátového orieška ● prúžky citrónovej kôry
Recept: Biele víno prevaríme s vodou, cukrom, klinčekmi a muškátovým orieškom. Odstavíme z ohňa, prilejeme vytlačenú citrónovú šťavu, pridáme vajcia a šľaháme, až kým sa utvorí pena. Punč ihneď rozlejeme do hrubostenných pohárov, ozdobíme citrónovou kôrou a podávame.

__
Brusnicová roláda so štyrmi druhmi syra

Suroviny: 150 g eidamu ● 100 g nivy ● 100 g mäkkého taveného syra ● 100 g tvrdého údeného syra ● 50 g bryndze (tvarohu) ● 20 g brusníc ● smotana na šľahanie ● mletá červená paprika ● bazalka ● tymian ● oregano ● ovocie
Recept: Tvrdý syr pokrájame na tenké plátky. Rozložíme ich na fóliu tak, aby sa jednotlivé kúsky prekrývali. Nivu a údený syr nastrúhame, pridáme tavený syr a bryndzu (tvaroh). Dochutíme paprikou a bylinkami. Zo zmesi vypracujeme plnku, ktorou pokryjeme plátky eidamu. Zrolujeme ich a necháme v chlade stuhnúť. Stuhnutú rolku našikmo nakrájame, pridáme brusnice a obložíme ovocím.

__
Bryndzovo – tvarohovo – syrový srnčí chrbát

Suroviny: 300 g bryndze ● 250 g tvarohu ● 100 g syra s modrou plesňou ● 100 g masla ● 150 g nátierkového masla ● 150 g sterilizovaného hrášku ● 150 g uvarenej mrkvy ● 2 PL nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
Recept: Bryndzu dobre rozšľaháme s tvarohom, prelisovaným plesňovým syrom, maslom a nátierkovým maslom. Pridáme na kocky nakrájanú uvarenú mrkvu, sterilizovaný hrášok a nadrobno nasekané bylinky. Zmes dobre premiešame a navrstvíme do formy na srnčí chrbát vystlanej alobalom alebo potravinovou fóliou. Formu odložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby zmes stuhla. Pred podávaním syrový chrbát vyklopíme z formy, odstránime alobal alebo fóliu a pokrájame na rezy. Podávame s čerstvým pečivom alebo chlebom.

__
Cesnakový veľkonočný králik s kečupom

Suroviny: králik ● 250 g masla alebo rastlinného tuku ● väčšia cibuľa ● 200 ml kečupu ● 4 strúčiky cesnaku ● kl papriky ● PL octu ● PL cukru ● PL soli ● 3 kl sójovej omáčky ● Na ozdobu ● petržlenová vňať ● paradajka ● pár listov šalátu ● zelerová vňať
Recept: Králika očistíme, umyjeme, rozdelíme na porcie a vložíme do pekáča. V kastróliku rozpustíme maslo, vsypeme naň nahrubo nakrájanú cibuľu, urestujeme, pridáme kečup, prelisovaný cesnak so soľou, mletú papriku, ocot, cukor, sójovú omáčku a všetko premiešame. Touto marinádou potrieme králika a necháme v chlade do druhého dňa uležať. Králika mierne podlejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 - 200 °C upečieme za občasného podlievania domäkka. Ku koncu pečenia pekáčik odkryjeme, aby mäso dostalo zlatistú farbu.

__
Falošná husia pečeň so šľahačkou

Suroviny: 400 g bravčovej pečene ● 150 g masti ● 250 ml šľahačkovej smotany ● 4 vajcia ● kl soli ● mleté čierne korenie
Recept: Pečeň umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kúsky. Dáme ich do mixéra, pridáme vajcia a mixujeme. Postupne prilejeme šľahačkovú smotanu, pridáme soľ, podľa chuti korenie a všetko dôkladne rozmixujeme. Ohňovzdornú misu dobre vymastíme a zmes do nej nalejeme. Pečieme pri vyššej teplote zakryté, pred dopečením asi 15 minút odkryté. Podávame teplé.

__
Horalská veľkonočná jahňacina so zeleninou

Suroviny: 1 kg mäsa z jahňacieho stehna ● 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) ● 30 g cibule ● 1 l kyslého mlieka ● 125 ml kyslej smotany ● hrsť sušených húb ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Odležané, odblanené a prebytočného tuku zbavené mäso z jahňacieho stehna namočíme na 24 hodín do kyslého mlieka. Potom ho osušíme, osolíme a dusíme pod pokrievkou s trochou vody, cibuľou, zeleninou a hubami. Po 35 minútach prípravy mäso za občasného poliatia smotanou začneme piecť bez pokrievky. Keď zmäkne a sčervená, mäso vyberieme, omáčku pretrieme cez sito a pokrm podávame.

__
Hubami a
zeleninou plnená jahňacina
Suroviny: 1 kg jahňacieho mäsa s kosťami ● soľ ● masť ● cibuľa ● vývar z kostí ● PL oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● Plnka: 2 PL masti alebo oleja ● 150 g čerstvých šampiňónov ● 2 cibule ● 2 zeleninové papriky ● 4 paradajky ● 2 PL petržlenovej vňate posekanej nadrobno ● soľ ● mleté čierne korenie
Recept: Mäso oddelíme nožom od kostí tak, aby vznikol otvor, ktorý naplníme pripravenou plnkou, zašijeme, osolíme a opražíme v rozohriatej masti alebo oleji. Potom pridáme cibuľu posekanú nadrobno, speníme, podlejeme vývarom a upečieme vo vyhriatej rúre. Keď je mäso takmer mäkké, potrieme ho olejom, v ktorom sme rozmiešali rozotrený cesnak a dopečieme. Plnka: na masti alebo oleji opražíme očistené pokrájané šampiňóny. Pridáme posekanú cibuľu, pokrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov a podusíme. Potom pridáme pokrájané paradajky, posekanú petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie a premiešame.

__
Hydinová šampiňónová roláda s pórom

Suroviny: 400 g kuracích pŕs ● olej ● pór ● 100 g šampiňónov ● horčica ● petržlenová vňať ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Prsia rozkrojíme na plát o hrúbke asi 1 cm, naklepeme ho a posypeme soľou a korením. Pór nakrájame na menšie kúsky, chvíľu ho sparíme a položíme na mäso. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme šampiňóny, horčicu, soľ a 5 minút podusíme. Túto zmes poukladáme na pórové listy. Zrolujeme, previažeme niťou, opečieme na oleji a necháme piecť asi 30 minút pri teplote 180 °C. Počas pečenia podlievame horúcou vodou a polievame vlastnou šťavou. Po vychladnutí odstránime niť a úhľadne pokrájame. Podávame studené.

__
Hydinová veľkonočná plnka so slaninou a s mandľami

Suroviny: 300 g vareného alebo pečeného hydinového mäsa ● 100 g slaniny ● 100 g nahrubo nasekaných mandlí ● 100 ml smotany ● 3 - 4 rožky alebo žemle ● 60 g masla ● 50 g strúhanky ● 3 vajíčka ● vegeta ● čerstvá petržlenová vňať ● masť
Recept: Na rozohriatej panvici zľahka opražíme na kocky nakrájanú slaninu, rožky a olúpané, nahrubo nasekané mandle. Žĺtky spolu s rozpusteným maslom vymiešame do peny vo väčšej miske. Vmiešame strúhanku, smotanu, kl vegety, najemno nasekanú petržlenovú vňať, na menšie kúsky nakrájané hydinové mäso a zmes z panvice. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne pridáme do zmesi. Plnku pečieme v tukom vymastenom stredne veľkom pekáči, ktorý sme vopred vyložili tenkými plátkami slaniny. Pečieme v stredne vyhriatej rúre pri teplote 160 °C dozlatista.

__
Chrenovo-vajíčkový šalát s jablkom

Suroviny: 6 vajec ● väčší zeler ● kyslé jablko ● 100 g majonézy ● soľ ● čierne korenie ● citrón ● 2 PL strúhaného chrenu
Recept: Zeler olúpeme, uvaríme domäkka v osolenej vode a potom nakrájame na kocky. Pridáme varené, na kocky krájané vajcia, jablko a všetko spojíme dobre ochutenou majonézou. Do acidofilnej majonézy pridáme strúhaný chren. Podávame s pečivom.

__
Jahňacia polievka s vnútornosťami

Suroviny: jahňací krk ● jahňacia hlava ● jahňacie vnútornosti ● soľ ● korenie ● 2 vajíčka ● pol kl citrónovej šťavy
Recept: Najskôr (deň vopred) dokonale zbavíme krk a hlavu krvi a dobre ich opláchneme. Vyčistíme a dobre premyjeme vnútornosti. Potom dáme variť krk a hlavu jahňaťa. Následne všetko scedíme, oberieme mäso z hlavy a rozrežeme krk na kúsky (vývar ponecháme bokom). Vnútornosti asi pol hodinu sparíme a rozkrájame ich tiež na kúsky. Následne dáme všetky kúsky mäsa do vývaru. Uvedieme do varu a po 10 minútach pridáme ryžu a varíme ďalších 15 minút. Potom sporák vypneme a nakoniec pridáme soľ, čierne korenie a pripravíme si vaječno-citrónovú šťavu. Do misky rozbijeme 2 vajcia, pridáme citrónovú šťavu a trochu vody a ušľaháme. Pridáme PL vývaru a premiešame. Potom prelejeme vaječno-citrónovú šťavu polievkou, privedieme na miernom ohni do varu a servírujeme.

__
Jahňacina s
koreňovou zeleninou na víne
Suroviny: 600 g jahňacieho mäsa ● soľ ● 6 PL oleja ● 2 PL masla ● 300 g koreňovej zeleniny ● cibuľa ● 5 zrniek čierneho korenia ● 5 zrniek nového korenia ● bobkový list ● kl octu ● 200 ml červeného vína ● múka
Recept: Cibuľu nakrájame nadrobno a spolu so zeleninou ju urestujeme na rozohriatom oleji a masle. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso, opečieme, zalejeme vodou, osolíme, pridáme korenie a ocot, prikryjeme a pomaly dusíme domäkka. Hotové mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, opražíme, zalejeme vodou a dobre prevaríme. Potom šťavu precedíme, zalejeme vínom a necháme prejsť varom. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi a na tanieri prelievame omáčkou.

__
Jarná teľacia roláda s hráškom

Suroviny: 1 kg teľacieho pliecka ● 100 g slaniny ● 100 g šunky ● 2 - 3 vajcia ● 3 sterilizované uhorky ● 3 PL sterilizovaného hrášku ● 80 g masla ● kl hladkej múky ● kl masla na zahustenie ● soľ
Recept: Teľacie pliecko rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, postupne naň naukladáme tenké plátky slaniny, plátky šunky, praženicu z vajec a plátky sterilizovaných uhoriek a posypeme sterilizovaným hráškom. Plát mäsa zvinieme, previažeme, vložíme na rozohriate maslo a zo všetkých strán opečieme. Potom mierne podlejeme a upečieme v rúre domäkka za občasného prelievania vypečenou šťavou a mierneho podlievania horúcou vodou. Mäkký kotúč zbavíme nite a nakrájame na šikmé rezy. Šťavu zahustíme hladkou múkou, pridáme maslo a povaríme. Jednotlivé porcie obkladáme varenou alebo dusenou zeleninou a podávame s opečenými zemiakmi.

__
Jarná zeleninová polievka z jahňaciny

Suroviny: 0,5 kg jahňacieho mäsa ● asi 1,5 l vody ● polievková zelenina ● niekoľko mladých cibuliek ● 40 g ryže ● žĺtok ● jogurt ● kôpor ● tuk ● soľ
Recept: Jahňacie mäso umyjeme, nakrájame na kúsky a dáme variť do studenej osolenej vody. Zeleninu očistíme, nakrájame na drobné kúsky a spolu s nakrájanou cibuľkou urestujeme na tuku. Pridáme ryžu, osmažíme ju a všetko potom vložíme do polievky. Varíme domäkka. V hrnčeku rozšľaháme jogurt so žĺtkom. Polievku stiahneme z ohňa, jogurt za stáleho miešania vlejeme do polievky. Polievku podávame na zohriatych tanieroch posypanú nadrobno rozsekaným kôprom.

__
Karé s
moravským údeným
Suroviny: 800 g bravčového karé ● 200 g moravského údeného mäsa ● väčšia cibuľa ● 2 paradajky ● paprika ● 200 ml vývaru z kocky ● 150 g nastrúhaného eidamu ● 400 g uvarených zemiakov ● olej ● zelená petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie
Recept: Mäso rozdelíme na porcie, plátky naklepeme, okoreníme a osolíme. Opečieme ich prudko na panvici s olejom. Potom ich vložíme do ohňovzdornej misky. Na zvyšnej časti oleja speníme najemno nakrájanú cibuľu a na nej podusíme na kocky nakrájané údené mäso, paradajky, papriku a nasekanú petržlenovú vňať. Podusenú zmes zalejeme trochou vývaru a všetko varíme ešte 3 minúty. Touto omáčkou prelejeme pripravené mäso, pokryjeme ho plátkami varených zemiakov, posypeme syrom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Podávame s nakladanou zeleninou.

__
Krémové veľkonočné kocky

Suroviny: Cesto ● 3 vajcia ● 80 g práškového cukru ● 2 PL vody ● 80 g polohrubej múky ● Krém: 300 ml mlieka ● puding ● 70 g mäkkého masla ● 40 g práškového cukru
Recept: Žĺtky vyšľaháme s vodou a cukrom do biela. Ručne primiešame múku a nakoniec sneh z bielkov. Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 30 minút na múkou vysypanom pekáči. Kým sa cesto upečie, urobíme si puding z mlieka cukru a pudingového prášku. Do vychladnutého pudingu vmiešame maslo a získame výborný krém. Vychladnuté cesto potrieme krémom a necháme stuhnúť. Pokrájame ho na kocky a môžeme posypať trochou kakaa.

__
Krémové veľkonočné venčeky

Suroviny: 250 ml vody ● 100 g tuku ● 200 g hladkej múky ● 6 vajec ● Krém: 1 l mlieka ● 4 žĺtky ● 4 zlaté klasy ● 200 g cukru ● 200 g masla ● vanilkový cukor ● rum
Recept: 250 ml vody dáme variť s tukom a keď sa tuk roztopí, pridáme hladkú múku a miešame, kým sa cesto neoddeľuje od hrnca. Necháme chvíľku vychladnúť a postupne zašľaháme 6 vajec. Plech vytrieme olejom a zdobiacim vrecúškom naň striekame malé venčeky. Nechávame dostatočné medzery, pretože venčeky sa počas pečenia zväčšia. Plech vložíme do riadne vyhriatej rúry a pečieme ich asi 7 - 10 minút doružova. Venčeky vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich rozrežeme na polovice a naplníme krémom. Príprava krému: mlieko rozmiešame so žĺtkami, cukrom a zlatým klasom. Uvaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zašľaháme maslo, vanilkový cukor a trochu rumu.

__
Kuracia prsná roláda s
paprikou a praženicou
Suroviny: 250 g kuracích pŕs ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 g mäkkej salámy ● menšia cibuľa ● olej ● 2 vajcia ● 30 g nakrájanej zelenej papriky ● údená klobása
Recept: Kuracie prsia naklepeme na plátky, posolíme a okoreníme. Na rozklepané prsia položíme plátky mäkkej salámy. Očistenú cibuľu restujeme na oleji spolu s nakrájanou zelenou paprikou. Pridáme rozšľahané vajcia a urobíme hustú praženicu. Posolíme a po vychladnutí ju natrieme na salámu. Pridáme údenú klobásu a spolu zvinieme do rolky. Spojíme grilovacou ihlou a prudko opečieme na oleji zo všetkých strán. Opečenú rolku preložíme do zapekacej misy. Podlejeme výpekom, malým množstvom vody, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry piecť. Po upečení nakrájame na kolieska.

__
Kysnutá bábovka s
lekvárovou plnkou
Suroviny: 450 g hladkej múky ● kocka droždia ● štipka soli ● 50 g práškového cukru ● vanilkový cukor ● strúhaná citrónová kôra ● vajce ● 30 g rozpusteného masla ● 250 ml vlažného mlieka ● Plnka: 200 g lekváru ● 50 g hrozienok namočených v rume ● štipka škorice ● trochu medu na potretie
Recept: Do misy preosejeme múku a pridáme droždie, soľ, práškový cukor, strúhanú kôru z citróna, vajce, rozpustené maslo a vlažné mlieko. Všetko dôkladne premiešame a ručne spracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby. Posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť podľa potreby 60 – 90 minút. Lekvár, hrozienka s rumom a škoricou premiešame tak, aby sa náplň dala rozotierať. Cesto po vykysnutí ešte raz premiešame a preložíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme z neho 1,5 cm hrubý obdĺžnikový plát (asi 30 x 40 cm). Cesto natrieme náplňou tak, aby nám po obvode ostal malý kúsok cesta. Cesto zrolujeme a spojíme tak, aby vznikol veniec. Veniec preložíme do vopred vymazanej a vysypanej bábovkovej formy. Ponecháme ešte pol hodiny na teplom mieste a potom vložíme do spodnej polovice predhriatej rúry. Po upečení veniec vyklopíme z formy a ešte teplý potrieme medom.

__
Kysnutá veľkonočná pletenka

Suroviny: 0,5 kg polohrubej múky ● 30 g droždia ● 50 g tuku ● 250 ml mlieka ● 2 vajcia ● kl soli ● 3 kl mletej červenej papriky ● petržlenová vňať ● pažítka ● 2 PL smotany ● rasca ● mak ● sezamové semienka
Recept: Z múky, vajca, droždia, masla, mlieka, soli pripravíme kysnuté cesto. Necháme ho vykysnúť. Potom cesto premiesime a rozdelíme na 3 rovnaké časti. Do jednej zapracujeme papriku, do druhej jemne nasekané bylinky. Všetky 3 časti sformujeme do rovnakých valčekov a spletieme ako vianočku. Smotanu rozšľaháme s druhým vajcom a pletenec potrieme. Striedavo posypeme makom , rascou a semenami. Pečieme pri teplote asi 200 °C. Podávame k šunke a inému údenému mäsu.

__
Kysnuté veľkonočné praclíky

Suroviny: 750 g hladkej múky ● 180 g masla ● žĺtok ● 450 ml mlieka ● 30 g droždia ● kl kryštálového cukru ● vajce ● rasca ● mak
Recept: Do preosiatej múky pridáme rozpustený tuk, žĺtok, vlažné mlieko a kvások pripravený z droždia, cukru a mlieka. Vymiesime tuhšie cesto a necháme ho na teplom mieste kysnúť. Vykysnuté cesto znovu premiesime, sformujeme ho do valca a ten pokrájame na viac častí. Každú rozvaľkáme na šúľky a z nich tvarujeme praclíky. Ukladáme ich na vymastený a pomúčený plech ďalej od seba, aby sa nezlepili. Praclíky natrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom alebo rascou, necháme ešte asi 20 minút kysnúť a potom ich upečieme.

__
Lístkové plnené veľkonočné koláčiky

Suroviny: lístkové cesto ● 45 g krupice ● 0,5 l mlieka ● 2 PL cukru ● 80 g pomletých vlašských orechov ● 50 g sušených hrozienok ● 0,5 l smotany ● kúsok citrónovej kôry ● kúsok masla ● trošku soli
Recept: V mlieku uvaríme krupicu s cukrom, maslom a troškou soli. Uverenú zmes necháme trošku vychladnúť a pridáme pomleté orechy, hrozienka, vajíčko, smotanu a nastrúhanú citrónovú kôru. Túto masu poriadne pomiešame. Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm. Pohárom vykrojíme malé kolieska, ktoré vkladáme do otvorov plechu s jamkami a naplníme ich po okraj s plnkou. Koláčiky vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 10 -15 minút. Vychladnuté veľkonočné koláčiky posypeme práškovým cukrom.

__
Lístkové tyčinky so šunkou a sezamom

Suroviny: 200 g lístkového cesta ● hladká múka na pomúčenie dosky ● žĺtok ● PL mlieka ● 4 PL sezamu ● 24 tenkých plátkov šunky
Recept: Lístkové cesto rozvaľkáme a plát potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Cesto posypeme sezamom a valčekom ho jemne vtlačíme. Pomocou ostrého noža nakrájame cesto na tyčinky široké asi 1 cm a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme tyčinky 10 až 15 minút dozlatista. Keď tyčinky vychladnú, obtočíme okolo nich tenké plátky šunky a môžeme podávať.

__
Lístkový veľkonočný závin s
párkami a šunkou
Suroviny: balenie lístkového cesta ● dijonská horčica ● 5 vajec ● šampiňóny ● kapia ● 150 g šunky ● 4 nožičky párkov ● 150 g plátkového syra ● soľ ● korenie
Recept: Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme horčicou, miešanými vajcami, poukladáme naň šampiňóny, kapiu, plátky šunky a syra. Do stredu položíme párky a zrolujeme. Závin potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 60 minút. Vynikajúci je teplý, ale aj studený.

__
Lososová dobrota s tabascom

Suroviny: 5 vajec ● 50 g masla ● 50 g údeného lososa ● 4 reďkovky ● mleté biele korenie ● worcesterská omáčka ● tabasco ● horčica ● soľ ● citrón ● petržlenová vňať
Recept: Vajcia uvaríme natvrdo, necháme ich vychladnúť, olúpeme, rozpolíme a vyberieme žĺtky. K mäkkému maslu pridáme rozdrobené žĺtky a vyšľaháme ich na krémovú penu, ktorú ochutíme trochou horčice, mletým bielym korením, štipkou soli, niekoľkými kvapkami worcesterskej omáčky a tabasca. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a povytláčame ju do vydlabaných vajíčkových polovičiek. Plátky lososa stočíme, položíme na naplnené vajce, ozdobíme plátkami reďkovky, kúskami citróna a petržlenovou vňaťou. Podávame so sendvičom.

__
Majonézovo - smotanový šalát s
uhorkou a reďkovkami
Suroviny: 4 paradajky ● šalátová uhorka ● zväzok reďkoviek ● 4 vajcia ● 200 ml majonézy ● 100 ml smotany ● zväzok pažítky ● citrón ● olivový olej ● čerstvo zomleté čierne korenie ● soľ
Recept: Paradajky, šalátovú uhorku, reďkovky a uvarené vajcia nakrájame na kúsky. Z majonézy, smotany, soli a čerstvého korenia vymiešame zálievku, dochutíme ju citrónom a kvapkou olivového oleja. Zeleninu s vajcami upravíme na tanier, prelejeme zálievkou a posypeme čerstvo nakrájanou pažítkou.

__
Malé chlapské baránky s nivou

Suroviny: 200 g mletého bravčového mäsa ● vajce ● cibuľa nakrájaná na kocky ● kl korenia na mleté mäso ● petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie ● trochu mlieka ● strúhanka ● niva alebo hermelín ● 2 plátky slaniny ● olej na vymastenie formičiek baránkov
Recept: Mäso zmiešame s vajcom, mliekom, soľou a korením, pridáme nakrájanú cibuľku a petržlenovú vňať. Strúhanku pridáme podľa potreby, hmotu natlačíme do malých formičiek baránka, do stredu dáme syr a slaninu, zakryjeme zvyškom sekanej a upečieme.

__
Mrkvovo – pórová jogurtová veľkonočná nátierka

Suroviny: 150 g bieleho jogurtu ● tavený syr ● väčšia surová mrkva ● pór ● 2 uvarené vajcia ● štipka soli ● štipka čierneho korenia
Recept: Surovú mrkvu nastrúhame najemno, vajcia nakrájame nadrobno. Čerstvý pór nakrájame najemno a zmiešame s mrkvou, vajcami, potom pridáme jogurt, tavený syr, okoreníme a osolíme. Necháme deň odležať.

__
Nakladaná veľkonočná krkovička

Suroviny: 4 kg krkovičky nakrájanej na väčšie kusy (asi 1 kg) ● Soľný roztok: 100 g soli ● 10 g sanitry ● 20 g cukru ● 4 bobkové listy ● 10 zrniek nového korenia ● 4 klinčeky ● bylinky podľa chuti ● 5 strúčikov cesnaku ● 1 l vody
Recept: Vodu s bobkovým listom, novým korením a klinčekmi privedieme k varu. Pridáme soľ, sanitru a cukor a dobre rozmiešame. Mäso natrieme prelisovaným cesnakom a bylinkami. Pripravený roztok vychladíme na izbovú teplotu a časť vlejeme do väčšej kameninovej alebo sklenenej misy. Vložíme mäso a zalejeme zvyškom nálevu. Rôsol musí mäso zakryť po celom povrchu. Misu dáme do chladničky na 4 dni. Každý druhý deň mäso obrátime a kontrolujeme, či je celé prikryté roztokom. Ak nie, prilejeme dobre osolenú a vychladenú vodu. Po 4 dňoch mäso vyberieme, osušíme a upečieme. Podávame buď teplé s pečenými alebo smaženými zemiakmi alebo studené, nakrájané na tenké plátky s chrenom.

__
Nátierka s vajcom a
údeným mäsom
Suroviny: 3 vajcia ● 40 g taveného smotanového syra ● 10 g masla ● soľ ● 25 g údeného mäsa ● trocha mlieka ● sterilizovaná uhorka ● pažítka
Recept: Údené mäso dáme do vriacej vody a uvaríme domäkka. Vajcia uvaríme natvrdo. Maslo vymiešame s uvarenými a prelisovanými žĺtkami, taveným syrom, soľou, podľa potreby zriedime mliekom, pridáme nadrobno nakrájané údené mäso, nakrájané uvarené bielky a nadrobno nakrájanú sterilizovanú uhorku. Okoreníme nakrájanou pažítkou.

__
Nátierka s
vajíčkami a mäkkou salámou
Suroviny: 8 natvrdo uvarených vajec ● 150 g pomletej alebo nahrubo nakrájanej mäkkej salámy ● soľ ● čierne korenie ● kl nastrúhaného chrenu ● PL horčice ● ochutená majonéza
Recept: Vajíčka necháme vychladnúť a potom ich nakrájame alebo postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme k nim salámu, chren a bylinky. Zľahka osolíme, okoreníme a zmiešame s horčicou a majonézou. Nátierku uložíme do chladu odležať a potom ju natierame na sendvič alebo chlieb.

__
Ohnivé vajcia s
cviklou a zelerom
Suroviny: červená repa ● 100 g zeleru ● cibuľa ● 4 natvrdo uvarené vajcia ● uvarený zemiak ● 100 g ochutenej majonézy ● PL pikantnej horčice ● cukor ● ocot ● kôpor ● soľ
Recept: Zemiak, zeler a červenú repu nastrúhame nahrubo. Prisypeme najemno nakrájanú cibuľu, majonézu a spojíme s horčicou. Dochutíme soľou, cukrom a octom. Vajcia rozpolíme a žĺtky vydlabeme. Vajcia naplníme šalátom a ozdobíme kôprom. Podávame s pečivom.

__
Omeletová roláda so šunkou

Suroviny: 6 vajec ● PL hladkej múky ● 100 ml mlieka ● 30 g masla ● 3 plátky šunky ● 8 kyslých uhoriek ● paradajka ● mleté čierne korenie ● soľ
Recept: Vajcia vyšľaháme, okoreníme a osolíme. Pridáme múku i mlieko a vypracujeme redšie cesto. Vo väčšej panvici rozpustíme maslo a upečieme omeletu. Po vychladnutí ju preložíme na alobal. Uhorky a paradajku pokrájame na tenké pásiky. Omeletu obložíme plátkami šunky a pokrájanou zeleninou. Pomocou alobalu omeletu zrolujeme a 2 hodiny necháme chladnúť. Potom ju nakrájame ako roládu a podávame napríklad s hlávkovým šalátom.

__
Orechový veľkonočný bravčový bôčik

Suroviny: 750 g bôčika s kožou ● 2 žemle ● 100 ml mlieka ● 2 vajcia ● 80 g orechov ● 2 mladé cibuľky s vňaťou ● soľ ● mletý muškátový oriešok ● 3 strúčiky cesnaku ● mletá červená paprika ● olej
Recept: Do mäsa urobíme ostrým nožom zboku otvor tak, aby vzniklo vrecko. Zvrchu aj vnútri ho osolíme a necháme chvíľu odležať. Príprava plnky: do misy dáme pokrájané žemle, polejeme ich teplým mliekom, zakryjeme a necháme spariť.
Potom pridáme rozšľahané vajcia, posekané orechy, očistené pokrájané cibuľky aj s vňaťou. Zmes osolíme, okoreníme a premiešame. Pripravené mäso naplníme plnkou a otvor uzavrieme grilovacími ihlami. Uložíme do olejom natretého pekáča, podlejeme vodou a pečieme takmer domäkka. Počas pečenia podlievame výpekom a podľa potreby aj horúcou vodou. Pred dopečením mäso posypeme mletou červenou paprikou a nadrobno posekaným cesnakom. Podávame so zemiakovým šalátom alebo s ryžou.

__
Ostré vajíčka z
mletého mäsa
Suroviny: 0,5 kg mletého mäsa ● cibuľa ● 2 PL bieleho vína ● 3 PL sójovej omáčky ● 2 kl kečupu ● pol kl mletej štipľavej papriky ● kl mletého zázvoru ● 6 PL hladkej múky ● soľ ● čierne korenie ● olej na vyprážanie
Recept: V mise zmiešame mleté mäso, najemno nakrájanú cibuľu, víno, sójovú omáčku, kečup, papriku a zázvor. Osolíme, okoreníme, pridáme múku a dobre premiešame. Z mäsovej zmesi vytvárame vajíčka, ktoré opečieme zo všetkých strán na oleji dozlatista. Podávame so zeleninovým šalátom alebo zemiakmi.

__
Pečená tvarohová hrudka

Suroviny: 10 vajec ● 2 balíčky tučného tvarohu ● soľ ● čierne korenie ● vegeta ● 3 – 4 strúčiky cesnaku ● detská krupica ● maslo ● strúhanka
Recept: Vajcia vymiešame s tvarohom, osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme pretlačený cesnak a 2 - 3 PL detskej krupice. Okrúhlou formu dobre vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Pečieme pri teplote 170 ° C asi 30 minút. Po upečení a vychladnutí hrudku vyklopíme a krájame ako tortu.

__
Pečený veľkonočný venček

Suroviny: 0,5 kg polohrubej múky ● kocka droždia ● 250 ml mlieka ● 100 g cukru ● kôra z citróna ● rum ● hrozienka ● vanilkový cukor ● štipka soli ● 2 vajcia ● 100 g mäkkého masla ● Na ozdobu: 2 žĺtky ● posekané mandle ● farbené vajcia uvarené natvrdo
Recept: Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka. Posypeme kl cukru a zasypeme trochou múky. Prikryté necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajcia, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Vymiesime hladké cesto a prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme vysušené hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Cesto rozdelíme na 3 časti a vytvoríme valčeky dlhé asi 50 cm. Spletieme ich do vrkoča, spojíme do venca a dáme na vymastený plech. Necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme rozšľahanými žĺtkami, posypeme mandľami a pečieme 35 minút pri teplote 170°C. Po vychladnutí položíme na veniec farebné vajíčka.

__
Pestrá veľkonočná vajíčková nátierka

Suroviny: 4 mrkvy ● malý zeler ● pór ● 4 natvrdo uvarené vajcia ● šťava z 1/2 citróna ● kyslá smotana ● soľ
Recept: Mrkvu a zeler najemno nastrúhame, pór nakrájame na tenké kolieska a sparíme. Vodu zlejeme, ochutíme citrónovou šťavou a osolíme. Zmiešame s nadrobno nasekanými vajcami a 2 PL smotany. Ak by bola nátierka ešte sypká, doplníme smotanu. Natierame na celozrnný chlieb. Vrch môžeme posypať nakrájanou cibuľkou, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

__
Piškótový veľkonočný puding s
orechmi a rumom
Suroviny: 12 okrúhlych piškót ● 4 g vlašských orechov ● hrsť hrozienok ● 4 PL rumu ● pomaranč ● citrónová šťava ● 150 g nastrúhaných jabĺk ● PL kokosu ● vanilkový puding ● 0,5 l mlieka ● 80 g práškového cukru ● šľahačka a kokos na ozdobu
Recept: Podľa návodu uvaríme puding, do maslom vymastených misiek rozdelíme piškóty, pokvapkáme ich rumom, zalejeme časťou pudingu, pridáme nastrúhané jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypme nasekanými orechmi, hrozienkami a na kocky nakrájaným pomarančom. Zalejeme zvyškom pudingu a dáme stuhnúť do chladničky. Potom misky vyklopíme na tanieriky, ozdobíme šľahačkou a posypeme kokosom.

__
Plesňový šalát s
vajíčkami a paprikou
Suroviny: 8 vajec uvarených natvrdo ● žltá paprika ● červená paprika ● zelená paprika ● stredne veľká cibuľa ● šťava z 2 citrónov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL olivového oleja ● kl tymianu ● 100 g nivy
Recept: Z citrónovej šťavy, soli, korenia, olivového oleja a tymianu vyšľaháme metlou zálievku. Vajcia nasekané na malé kúsky dáme spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a paprikou do šalátovej misy a zalejeme zálievkou. Necháme v chlade asi 10 minút odležať. Pred podávaním posypeme nahrubo nastrúhanou nivou.

__
Plnené lístkové cesto so šunkou a syrom

Suroviny: plát šunky hrubý 2 cm ● 50 g strúhaného syra ● lístkové cesto ● vajce
Recept: Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a posypeme polovicou syra. Do stredu uložíme údené mäso vcelku a posypeme ju syrom. Cesto preložíme tak, aby šunka bola úplne zabalená. Potrieme vajíčkom a pečieme v rúre . Podávame teplé.
Ak máme šunku narezanú na plátky, potom kladieme plátky na seba a medzi ne dáme plátok syra a zabalíme do lístkového cesta.

__
Plnený králik na víne s
údeným mäsom
Suroviny: králik ● 150 g slaniny ● 300 g cibule ● 50 g cesnaku ● 5 PL plnotučnej horčice ● 400 ml bieleho vína ● čierne korenie ● soľ ● Plnka: 6 rožkov ● 200 g vareného údeného mäsa ● 200 ml vývaru z údeného mäsa ● 6 vajec ● 50 g masla ● 50 g čerstvo nastrúhaného chrenu ● 3 mladé cibuľky ● zväzok byliniek (ligurček, petržlenová vňať) ● muškátový oriešok ● čierne korenie ● soľ
Recept: Očisteného králika prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a zmiešame s horčicou a touto zmesou potrieme králika zvonku i zvnútra. Králika naplníme plnkou, kožu v brušnej časti spojíme špajľami, vložíme do pekáča s cibuľou pokrájanou na mesiačiky, podlejeme vínom a pečieme pri teplote 180 °C 1 - 1,5 hodiny dozlata. Počas pečenia prelievame šťavou. Plnka: rožky alebo žemle nakrájame na kocky, navlhčíme vývarom z údeného mäsa, pridáme žĺtky, pokrájané údené mäso, jemne nasekanú cibuľu, bylinky, nastrúhaný chren, rozpustené maslo, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zľahka vmiešame do cesta. Plnkou plníme králika, zvyšok vložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misky, v ktorej plnku pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút.

__
Plnený sendvič s
mäkkou salámou a taveným syrom
Suroviny: 4 - 5 vajíčok ● 150 g taveného syra ● 150 g masla ● 150 g mäkkej salámy ● konzerva hrášku ● soľ ● čierne korenie
Recept: Zo sendviča vydlabeme striedku a odložíme ju. Vajíčka uvarené natvrdo pokrájame nadrobno. Salámu pokrájame na kocky. Tavený syr s maslom vymiešame do peny. Pridám nakrájanú salámu, vajíčka, konzervu hrášku, ochutíme soľou a korením. Do hmoty zamiešame striedku. Zmesou naplníme sendvič, necháme ho odpočinúť v chladničke a pred podávaním ho nakrájame na rezy.

__
Plnka s
údeným mäsom
Suroviny: 400 g vareného údeného mäsa ● 1/2 sendviča ● mlieko ● 7 vajec ● 3 strúčiky cesnaku ● trochu mletého čierneho korenia ● trochu mletého nového korenia ● majorán ● muškátový oriešok ● 200 g krupice ● 1/2 kocky droždia ● soľ ● čerstvé vňate
Recept: Uvarené údené mäso pokrájame na kocky, pridáme pokrájaný sendvič namočený do mlieka a vyžmýkaný, rozšľahané vajcia, koreniny, soľ, cesnak, krupicu namočenú v mlieku a kvások z droždia, trochy mlieka a trochy cukru. Dobre premiešame, nakoniec vmiešame posekané bylinky. Naplníme do dobre vymastenej a strúhankou vysypanej formy a necháme 30 minút kysnúť. Potom pomaly upečieme (asi 40 minút) dozlata. Po vyklopení z formy plnku ozdobíme bylinkami.

__
Pochúťkový chlebík z
mletého mäsa
Suroviny: Cesto: 200 g polohrubej múky ● vajce ● 100 g masla ● soľ ● 2 PL mlieka ● Plnka: 150 g mletého bravčového mäsa ● 150 g mletého hovädzieho mäsa ● rožok ● soľ ● mleté čierne korenie ● nasekaná petržlenová vňať ● majorán ● 2 strúčiky prelisovaného cesnaku ● 80 g mäkkej salámy ● 80 g farebných paprík
Recept: Najprv si pripravíme plnku. Rožok natrháme na menšie kúsky a zalejeme ho vodou. Mleté bravčové a hovädzie mäso ochutíme soľou, mletým čiernym korením, posekanou petržlenovou vňaťou, majoránom a prelisovaným cesnakom. Pridáme celé vajce, vyžmýkaný rožok a spolu premiešame. Polohrubú múku zmiešame so zmäknutým maslom, s vajcom a so soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Formu na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou. Časť rozvaľkaného cesta si odložíme a zvyškom vyložíme dno a boky formy. Potom do nej vložíme polovičnú časť mletého mäsa, pridáme kolieska mäkkej salámy, nakrájané farebné papriky a zostávajúcu časť mletého mäsa. Naplnenú formu prikryjeme odloženým cestom a vložíme ju do vyhriatej rúry piecť. Upečené mäso vyklopíme z formy a podávame.

__
Polievka z mladej žihľavy so šalotkou

Suroviny: 150 g listov mladej žihľavy ● 1 l zeleninového vývaru ● šalotka ● PL oleja ● 75 g smotany ● čerstvý žĺtok ● soľ ● čerstvo zomleté čierne korenie ● nastrúhaný muškátový oriešok ● vajce uvarené natvrdo
Recept: Mladé žihľavové listy umyjeme vlažnou vodou, necháme odkvapkať, potom ich najemno nasekáme a dusíme asi 3 minúty v 150 ml zeleninového vývaru. Olúpeme šalotku, nakrájame ju na malé kocky a podusíme na oleji. Potom ju pridáme k žihľave a prilejeme zvyšok vývaru. Všetko krátko v hrnci povaríme a odstavíme zo sporáka. Kyslú smotanu ušľaháme so žĺtkom a zašľaháme do odstavenej polievky. Polievku potom opatrne opäť na chvíľu zohrejeme, osolíme ju, okoreníme čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Natvrdo uvarené vajce olúpeme a nasekáme ho nahrubo, potom ním ozdobíme porcie polievky.

__
Rebierka s
nivou a tymianom
Suroviny: 10 jahňacích rebierok ● 120 g nivy ● rožok ● PL čerstvého tymianu alebo kl sušeného ● 50 g strúhanky ● olej ● soľ ● čierne korenie ● Marináda: 5 PL oleja ● PL mäty ● šťava z citróna ● PL horčice
Recept: Okraje rebierok 2-krát mierne nakrojíme a rukou naklepeme. Prísady na marinádu zmiešame, zalejeme ňou rebierka a v chladničke necháme najmenej 24 hodín odležať. Odležané rebierka prudko opečieme z oboch strán asi po 2 minútach. Solíme až pri opekaní. Vo vode namočený rožok vytlačíme, dôkladne premiešame s nivou, ochutíme tymianom a zahustíme strúhankou. Opečené rebierka poukladáme na plech, navŕšime na ne náplň z nivy a pri teplote 200 °C pečieme asi 10 minút. Podávame so zemiakmi a šalátom.

__
Rímska veľkonočná torta

Suroviny: 200 g hladkej múky ● 200 g polohrubej múky ● 4 PL oleja ● štipka soli ● 250 ml studenej vody ● 1 kg mrazeného špenátu ● 4 strúčiky cesnaku ● 40 g masla ● 400 g tvarohu ● 100 g strúhaného syra ● 6 vajec ● muškátový oriešok
Recept: Múku, soľ a olej zmiešame a z tejto hmoty postupným pridávaním vody vypracujeme cesto, ktoré uložíme na 30 minút do chladničky. Na troche oleja zľahka opražíme rozotrený cesnak, pridáme špenát, ochutíme a chvíľku dusíme. Tvaroh vyšľaháme a zmiešame so špenátom a syrom. Cesto rozdelíme na 8 častí a na pomúčenej doske každú z nich vyvaľkáme na placku s priemerom asi 24 cm. Tortovú formu vymastíme a na jej dno položíme 4 placky. Na cesto vylejeme špenátovú masu, lyžicou v nej urobíme 6 jamiek, do každej rozbijeme vajíčko. Posypeme soľou a muškátovým orieškom, prikryjeme zvyšnými 4 plackami a potrieme olejom. Tortu pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút.

__
Roláda z
bôčika a údeného mäsa
Suroviny: 1 kg bôčika ● 200 ml smotany na šľahanie ● 7 vajec ● 150 g údeného mäsa ● petržlenová vňať ● zelená paprika ● vegeta ● muškátový oriešok ● soľ ● čierne korenie
Recept: Bôčik zomelieme, zmiešame so smotanou, osolíme, pridáme PL vegety, okoreníme a nastrúhame naň muškátový oriešok. Premiešame a necháme odpočinúť asi 2 hodiny v chlade. Medzitým si nakrájame údené mäso na menšie kocky, papriku takisto a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Na panvici usmažíme vajcia, ktoré necháme vychladnúť. Na potravinovú fóliu dáme pomletý a okorenený bôčik, rozprestrieme na plát, obložíme vajcami spolu s údeným mäsom, paprikou, pridáme petržlenovú vňať a pomocou fólie zvinieme. Potom fóliu vyberieme a bôčik dáme piecť do rúry pri teplote 200 °C asi hodinu.

__
Rolky s
tvarohovým syrom a kôprom
Suroviny: malá šalátová uhorka ● 250 g mäkkého smotanového tvarohového syra ● 2 PL kremžskej horčice ● PL najemno nasekaného kôpru ● 8 obdĺžnikových plátkov varenej šunky
Recept: Uhorku umyjeme, osušíme a po dĺžke rozkrojíme. Odstránime semienka. Potom ešte raz uhorku rozkrájame po dĺžke na 8 pásikov hrubých asi 1 cm. V miske zmiešame syr s horčicou a pridáme kôpor. Plátky šunky položíme na doštičku a na každý nanesieme 2 PL syrovej zmesi, ktorú starostlivo rozotrieme. Na kratšie strany plátkov položíme pásik uhorky. Prečnievajúce konce zrežeme podľa okrajov šunky. Potom plátky zvinieme a závitky dáme na 20 minút do chladničky. Vychladené nakrájame priečne na 4 rovnako veľké kúsky a podávame.

__
Ryža na Veľkonočnú nedeľu s púpavou

Suroviny: 600 g uvarenej ryže ● 250 g mladých púpavových listov ● 2 mrkvy ● 200 g chudej šunky ● 4 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 PL oleja ● soľ
Recept: Ryžu uvaríme. V panvici rozohrejeme PL oleja, pridáme umyté púpavové listy a minútu necháme za stáleho miešania smažiť, vyberieme ich a necháme v teple. Do panvice pridáme zvyšný olej, najemno nasekaný cesnak, nadrobno nakrájanú šalotku, nastrúhanú mrkvu a spolu osmažíme. Potom vmiešame uvarenú ryžu a premiešame. Pridáme nadrobno nakrájanú šunku, púpavové listy, osolíme, okoreníme a podávame.

__
Sendvič s
maslovou plnkou
Suroviny: sendvič ● 125 g masla ● 2 - 3 kocky taveného syra ● kapia ● 3 - 4 kyslé uhorky ● 2 uvarené vajcia ● 200 g diétnej salámy
Recept: Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kapiu, vajcia a salámu. Všetko spolu zmiešame. Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.

__
Sezamová kuracinka so sójovou omáčkou

Suroviny: kuracie mäso ● citrónová šťava ● sójová omáčka ● vajce ● múka ● PL vegety ● 300 g ošúpaných sezamových zrniečok
Recept: Kuracie prsia nakrájame na rezance, pridáme citrónovú šťavu, sójovú omáčku a vegetu. Necháme trochu odstáť. Potom mäsové rezance obalíme v múke a sezame. Vyprážame dozlatista.

__
Slávnostné vajcia z
marcipánu s rumom a likérom
Suroviny: 100 g práškového cukru ● 100 g najemno nasekaných vlašských orechov ● 400 g marcipánu ● 100 ml rumu ● 50 ml amaretta (mandľový likér) ● 400 g bielej čokoládovej polevy ● farebné cukrové polevy na ozdobenie
Recept: Marcipán zmiešame s cukrom, orechmi, rumom a likérom, dobre prepracujeme a z cesta vytvarujeme vajíčka. Necháme ich stuhnúť. Potom ich namočíme v rozohriatej poleve a nechám opäť stuhnúť, prípadne ich ešte ozdobíme farebnými cukrovými polevami.

__
Slimáky z
lístkového cesta so syrom a šunkou
Suroviny: lístkové cesto ● 3 kocky taveného syra ● 2 - 3 PL pochúťkovej smotany ● vegeta ● mleté čierne korenie ● 250 g šunky ● tymian ● vajce
Recept: Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na 40 cm široký dlhší plát. Syr, smotanu, vegetu a korenie zmixujeme a nahrubo natrieme na cesto. Na celú plochu rozložíme tenké plátky šunky, cesto po dĺžke zvinieme a dáme do chladničky. Stuhnuté krájame na centimetrové kolieska, poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným, mierne osoleným vajíčkom, posypeme tymianom a upečieme.

__
Smažené veľkonočné ovocné ihly

Suroviny: 600 g jabĺk ● 800 g hrušiek ● 0,5 kg sliviek ● vanilkový cukor ● 2 PL sezamových semienok ● olej ● 3 vajcia ● PL maizeny
Recept: Ovocie zbavíme jadrovníkov, stopiek a kôstok a nakrájame ho na kúsky. Z rozšľahaných vajec a maizeny pripravíme cestíčko. Ovocie striedavo napichujeme na ihly, posypeme ho vanilkovým cukrom a obaľujeme ho v cestíčku. Na oleji vyprážame obalené ovocie dozlata a hotové posypeme sezamovými semienkami.

__
Smotanová hrudka s
taveným syrom
Suroviny: 180 g taveného syra ● 200 ml sladkej smotany ● 6 vajec ● soľ ● biele korenie
Recept: Syr, smotanu, vajce, soľ a korenie rozmixujeme, prelejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Na sitko dáme riedku utierku, vlejeme masu, trochu zaťažíme a necháme vychladnúť. Studenú hrudku nakrájame na plátky a podávame so šunkou.

__
Smotanové croissanty s lososom

Suroviny: 225 g lístkového cesta ● 50 g kyslej smotany ● kl horčice ● kl medu ● kl nasekaného kôpru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 150 g údeného lososa nasekaného nadrobno ● žĺtok ● PL mlieka ● 3 PL sezamu
Recept: Lístkové cesto rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme čo najväčší kruh pomocou okrúhlej formy alebo papierovej šablóny. Cesto nakrájame ako tortu na 8 rovnako veľkých trojuholníkov. V miske zmiešame kyslú smotanu s horčicou, medom, kôprom a lososom. Ochutíme soľou a korením. Na každý trojuholník cesta dáme do stredu kôpku smotanovej zmesi a zo širšej strany stočíme do rožkov. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme sezamom. Croissanty pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C dozlatista. Pečivo necháme krátko vychladnúť a podávame najlepšie čerstvé.

__
Starkého veľkonočné vajcia so sardelovou pastou

Suroviny: 6 vajec ● tavený syr ● sardelová pasta ● bazalka ● 2 strúčiky cesnaku ● 100 g vlašských orechov ● dijonská horčica ● kapary ● malý pohár majonézy
Recept: Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme ich a rozpolíme. Vyberieme žĺtky a rozmixujeme ich spolu s taveným syrom, sardelovou pastou, cesnakom, bazalkou, orechmi a horčicou. Nakoniec vmiešame majonézu. Hmotou cukrárskym vreckom naplníme košíčky z bielkov. Dozdobíme kaparami.

__
Starkej polievka s kuracím vývarom

Suroviny: 270 ml kuracieho vývaru ● olivový olej ● 3 veľké vajcia ● 4 PL mlieka ● kl prášku do pečiva ● soľ ● čierne korenie ● pol nastrúhanej cibule ● strúčik cesnaku ● 3 PL nadrobno posekanej petržlenovej vňate ● múka podľa potreby ● 3 natvrdo uvarené vajcia na ozdobu ● petržlenová vňať na ozdobu
Recept: Najprv rozohrejeme dostatočné množstvo oleja na veľkej panvici tak, aby vymastil jej dno a strany. Našľaháme vajcia, prášok do pečiva a mlieko. Pridáme soľ, korenie, cesnak, cibuľu a petržlenovú vňať. Pridáme také množstvo múky, aby vznikla pomerne hustá, ale ešte tekutá kaša. Zmes nalejeme do panvice a smažíme ju niekoľko minút, potom ju prevrátime pomocou taniera a necháme smažiť z druhej strany. Vzniknutú placku nakrájame na štvorčeky rozmerov 3 x 3 cm. Niekoľko štvorčekov placky vložíme do každého hlbokého taniera a zalejeme ich horúcim vývarom. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a nakrájanými vajíčkami.

__
Sviatočné kurča na horčici

Suroviny: kurča (1,5 kg) ● 2 cibule ● kl zmesi grilovacieho korenia ● 2 kl oregana ● kl rozmarínu ● žĺtok ● 250 ml bieleho vína ● PL hladkej múky ● PL plnotučnej horčice ● olej ● soľ
Recept: Kurča rozdelíme na porcie, ktoré osolíme, potrieme grilovacou zmesou rozmiešanou v malom množstve oleja, vložíme do pekáča na rozpálený olej a z oboch strán opekáme asi 10 minút. V panvici na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, vmiešame horčicu, žĺtok a drvené sušené bylinky. Zmesou potrieme porcie kurčaťa a ešte je asi 15 minút pečieme v rúre, pričom kurča podlievame vypečenou šťavou. Potom mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, zriedime vínom a povaríme.

__
Sviatočné šunkovo – syrové zapečené rezy

Suroviny: sendvič ● maslo ● polohrubá múka ● mlieko ● šunka alebo šunková saláma ● syr ● soľ ● koreniny podľa chuti ● olej ● paradajky
Recept: Nakrájaný sendvič opečieme na panvici z jednej strany. Pripravíme si bešamel: do rozpusteného masla pridáme múku a mlieko a za stáleho miešania uvaríme do stuhnutia. Do hotového bešamelu pridáme na drobno nakrájanú šunku a postrúhaný syr. Zmes rozotrieme na neopečenú polovicu sendviča, ozdobíme na mesiačiky nakrájanou paradajkou a dáme na niekoľko minút zapiecť.

__
Syrové vajíčka s taveným syrom a jarabinou

Suroviny: 8 natvrdo uvarených vajec ● 1 – 2 PL mlieka ● 100 g taveného smotanového syra ● tavený syr ● kompótové alebo čerstvé jarabiny ● sterilizovaná kapia ● petržlen
Recept: Vajcia prekrojíme naprieč a vyberieme žĺtky. Bielky zospodu narežeme, aby dobre stáli na podnose. Žĺtky zalejeme trochou mlieka a vidličkou roztlačíme. Pridáme syry a zmes vyšľaháme na hladký a tuhý krém. Podľa potreby ešte použijeme mlieko. Krém naplníme do vrecúška na zdobenie alebo do striekačky (s hladkou či ozdobnou koncovkou) a nastriekame do mištičiek z bielkov. Ozdobíme plodmi jarabiny, kúskom kapiovej papriky a petržlenovou vňaťou. K žĺtkom môžeme pridať kl sardelovej pasty a krém nadobudne celkom inú chuť.

__
Šalát s
reďkovkami a hlávkovým šalátom
Suroviny: 8 vajec ● 2 hlávkové šaláty ● zväzok reďkoviek ● 100 g šunky alebo šunkovej salámy ● biely jogurt ● 4 varené zemiaky ● 4 sterilizované uhorky ● soľ ● citrónová šťava
Recept: Vajcia uvaríme natvrdo, ochladíme, olúpeme a nakrájame. Jedno vajce si necháme na ozdobu. Pridáme na rezance nakrájaný hlávkový šalát, nastrúhané reďkovky, nasekanú šunku, na kocky nakrájané zemiaky a uhorky. Všetko zľahka premiešame, spojíme jogurtom alebo tatárskou omáčkou, dochutíme soľou a citrónom a necháme chvíľu odležať v chlade. Potom šalát dáme do misy, ozdobíme ho lístkami druhého hlávkového šalátu, na dieliky nakrájaným vajcom a kúskom šunky. Môžeme pridať kúsok syra, pár reďkoviek či nasekanú zelenú petržlenovú vňať.

__
Šalviový kapor pretkávaný šunkou

Suroviny: 1 kg kapra ● 100 g šunky ● sušená šalvia ● mleté čierne korenie ● 70 g masla ● 200 ml smotany ● petržlenová vňať ● soľ
Recept: Kapra osolíme, okoreníme, do zárezov na bokoch vložíme plátky šunky. Potom kapra posypeme zomletou šalviou. V pekáči vymastenom maslom rybu upečieme a do šťavy prilejeme smotanu, povaríme a zasypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

__
Šibačková polievka s klobáskou a údeným

Suroviny: 1 l vody ● 200 g údeného bôčika ● 200 g údeného chudého mäsa ● 4 nožičky klobásy ● 4 vajcia ● 0,5 l smotany ● PL múky
Recept: Žĺtok, chren, korenie, trošku octu, pol feferónky, petržlenovú vňať, údené mäso a klobásy uvaríme, nakrájame na kocky, klobásy na kolieska a rozdelíme do tanierov. Ku každej porcii pridáme natvrdo uvarené a pokrájané vajce a porcie zalejeme pripravenou polievkou. Vývar z mäsa zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali múku, prevaríme, zjemníme žĺtkom, pridáme chren a trošku okyslíme. Podávame s chlebom alebo slaným pečivom.

__
Špenátová roláda s
jahňacieho chrbta
Suroviny: jahňací chrbát ● 400 g špenátu ● 4 vajcia ● 30 g soli ● 1,5 g mletého čierneho korenia ● 200 g masla
Recept: Jahňací chrbát opatrne vykostíme a položíme na pracovnú dosku. Mäso osolíme a dáme naň praženicu z vajec, do ktorých sme pridali sparené a odkvapkané špenátové listy, ochutené soľou a korením. Plát mäsa s náplňou zvinieme do rolády, previažeme bielym motúzom a na zvyšnom masle zvoľna dozlatista upečieme. Ako príloha sú vhodné zemiaky dusené v smotane s bylinkami.

__
Špenátové zemiaky na Veľký piatok

Suroviny: 600 g nových zemiakov ● 200 g čerstvého špenátu ● 50 g masla ● čierne korenie ● soľ
Recept: Zemiaky uvarené v šupke opečieme na masle, pridáme čerstvý špenát, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

__
Šunkový veľkonočný nákyp s chrenom

Suroviny: 200 g údenej šunky ● cibuľa ● 3 žĺtky ● 10 g hladkej múky ● pažítka alebo petržlenová vňať ● chren
Recept: Údenú šunku nadrobno pokrájame a spolu s nakrájanou cibuľou urestujeme na oleji. Potom zmes zomelieme alebo rozmixujeme a necháme vychladnúť. Žĺtky vyšľaháme, posolíme ich, pridáme asi 10 g hladkej múky, primiešame rozmixované mäso, posekanú pažítku alebo petržlenovú vňať, trochu strúhaného chrenu a cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Nákyp upečieme v rúre zohriatej na 170 °C.

__
Tlačenka z
vajec a nakladanej zeleniny
Suroviny: 4 natvrdo uvarené vajcia ● 330 g nakladanej miešanej zeleniny ● 100 g majonézy ● PL čírej želatíny ● štipka soli ● 50 g mäkkej salámy ● trocha kapie
Recept: Zo zeleniny odlejeme 100 ml šťavy do kastrólika a nasypeme do nej želatínu. Medzitým nadrobno nakrájame zeleninu. Pridáme nakrájanú salámu a kapiu a všetko zmiešame v miske s majonézou. Potom pridáme na osminky nakrájané vajíčka a trochu osolíme. Napučanú želatínu na miernom ohni, za občasného miešania, zohrievame pod bod varu. Rozpustenú želatínu necháme trochu vychladnúť a nalejeme ju do misky so zeleninou, premiešame a za stáleho miešania vylejeme do formy a dáme do chladničky stuhnúť.

__
Tymianová jahňacina so šampiňónmi

Suroviny: 1,2 kg jahňacieho chrbta ● 3 strúčiky cesnaku ● pol citróna ● 2 krémové syry ● baklažán ● cuketa ● 200 g šampiňónov ● 4 PL olivového oleja ● zemiaky ● tymian ● soľ ● čierne korenie
Recept: Z jahňacieho chrbta nerežeme kotlety. Šťavu z citróna zmiešame s olivovým olejom, prelisovaným cesnakom a tymianom. Mäso osolíme, okoreníme čerstvým drveným korením, potrieme pripravenou marinádou a necháme chvíľu odležať. Kotlety sprudka opečieme, vyberieme, do výpeku vložíme nakrájanú zeleninu a urestujeme ju. Potom všetko preložíme do pekáča a dáme piecť asi na 15 - 20 minút. Kotlety podávame s pečenou zeleninou a zemiakmi s krémovým syrom.

__
Vajcami plnená veľkonočná sekaná

Suroviny: 250 g bravčového chudého mäsa ● 250 g hovädzieho predného mäsa bez tuku ● 250 g údeného bôčika ● 50 g pečene ● čierne korenie ● mozoček ● 2 rožky ● vajce ● žĺtok ● malá cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 250 ml mlieka ● soľ ● muškátový kvet ● PL masti ● bielok na potretie sekanej ● Náplň: 4 vajcia ● 6 prúžkov sterilizovanej kapie ● PL zeleného hrášku ● 2 PL nasekaných byliniek
Recept: Varené mäso pomelieme, pridáme varenú pečeň a mozoček, ktoré sme najemno posekali. Všetko vložíme do misy a pridáme vopred pokrájané namočené a vylisované rožky, celé vajcia a žĺtok, spenenú nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a na špičku noža muškátového kvetu. Spracujeme na hmotu, ktorú na alobale rozotrieme na silnejšie placku. Do stredu položíme uvarené olúpané vajcia, obložíme na prúžky nakrájanou kapiou, hráškom a zelenými bylinkami. Opatrne zvinieme. Preložíme na pekáč vymastený tukom, potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme v dobre vyhriatej rúre. Podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

__
Vajcia plnené smotanou a pažítkou

Suroviny: 6 vajec ● cibuľka ● PL oleja ● zväzok pažítky ● 100 ml šľahačkovej smotany ● soľ ● korenie ● kokteilová paradajka ● reďkovka
Recept: Vrchné časti vajcových škrupiniek odklepneme. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme vajcia, 2 PL studenej vody a za stáleho miešania urobíme praženicu. Dochutíme soľou a korením. Pridáme smotanu a posekanú pažítku. Necháme vychladnúť. Škrupinky ponoríme do vriacej vody a opatrne ich vyberieme. Naplníme ich pripravenou praženicou. Kokteilovú paradajku nakrájame na kolieska a reďkovku na mesiačiky. Vrch vajíčok nimi ozdobíme. Naplnené vajíčka necháme odležať v chladničke 12 hodín.

__
Vajcia s
anízom a badiánom
Suroviny: 5 vajec ● 2,5 PL sójovej omáčky ● 10 g anízu ● hviezdička badiánu ● trocha soli ● 2 šálky vo­dy ● zelená petržlenová vňať alebo pažítka ● nakladaná kapia ● čerstvá alebo kyslá uhorka a rajčiak na obloženie
Recept: Vajcia vložíme do vody a varíme 5 minút. Potom ich vyberieme, ochladíme studenou vodou, škrupi­nu naklepneme, ale neolúpeme. Vložíme do nálevu pripraveného zo sójovej omáčky, anízu, badiá­nu, soli a z vody a varíme asi 10 minút. Uvarené vajcia nechá­me v náleve vychladnúť. Pred podávaním ich olúpeme, pokrája­me na osminky, poukladáme na misu, polejeme scedeným nálevom, ozdobíme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo pažít­kou a obložíme kapiou, uhorkou a rajčiakom.

__
Vajcia s
kôprom, jablkami a jogurtovým dressingom
Suroviny: 9 vajec ● malá cibuľa ● 5 kúskov kôpru ● 1/2 jablka ● 50 g sterilizovaných uhoriek ● 75 g jogurtového dressingu ● 150 g bieleho jogurtu ● 1 - 2 PL nálevu z uhoriek ● mleté biele korenie ● olej na fritovanie ● 30 g hladkej múky ● 50 g strúhanky ● soľ
Recept: 8 vajec uvaríme natvrdo a olúpeme ich. Kôpor umyjeme a 2 kúsky vňate odložíme na ozdobenie. Zvyšný kôpor a cibuľu posekáme nadrobno. Sterilizované uhorky a jablko pokrájame na malé kocky. Jogurtový dressing premiešame s jogurtom, podľa chuti pridáme nálev z uhoriek, osolíme, okoreníme a premiešame. Do omáčky pridáme cibuľu, kôpor, jablko a uhorky. Olej vo fritéze rozohrejeme na 180°C. Zvyšné vajce rozšľaháme so soľou a korením. Varená vajíčka obalíme postupne v múke, vajci a strúhanke, vložíme do fritézy a vyprážame 1 - 2 minúty dozlata. Rozdelíme ich na taniere, prelejeme jogurtovou omáčkou a ozdobíme kôprom. Vhodnou prílohou je čerstvý chlieb.

__
Vajcová nátierka s
mrkvou a pažítkou
Suroviny: 200 g surovej mrkvy ● 200 g tvarohu ● 80 g nátierkového masla ● 3 vajcia uvarené natvrdo ● soľ ● pažítka
Recept: Mrkvu, vajca a pažítku nakrájame, všetko dobre premiešame s tvarohom a maslom. Nakoniec osolíme podľa chuti a podávame s pečivom.

__
Vajcovo likérová veľkonočná torta

Suroviny: 6 vajec ● 125 g cukru ● 75 g polohrubej múky ● 4 PL maizeny ● 3 PL kakaa ● PL kypriaceho prášku ● 6 lístkov bielej želatíny ● 250 ml vajcového likéru ● 600 ml smotany na šľahanie ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 4 PL posekaných pistácií
Recept: Bielky spolu s cukrom a 2 PL vody vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame k nemu žĺtky. Múku, kypriaci prášok, maizenu a kakao zmiešame a pridáme k vajciam. Cesto vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme asi 35 minút pri teplote 175 °C. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a rozkrojíme vodorovne na 3 časti. Želatínu necháme vo vode zmäknúť, vyžmýkame ju a zohrejeme, kým sa nerozpustí. Primiešame k nej vajcový likér a zmes necháme na chladnom mieste, kým nezačne tuhnúť. Smotanu vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom a vmiešame do likérovej želatíny. Jednu vrstvu cesta natrieme krémom, položíme na ňu druhú časť, znova natrieme krémom a uložíme tretiu časť. Tortu potrieme krémom aj zvonku a ozdobíme podľa vlastnej fantázie dekoračným materiálom podľa vlastného výberu - marcipánovými zajačikmi, malými čokoládovými vajíčkami, farebnými cukrovými ozdobami.

__
Vaječná paštéta s droždím

Suroviny: cibuľa ● 50 g droždia ● 100 ml mlieka ● 30 g strúhanky ● 50 g hydinovej salámy ● 4 vajcia ● olej
Recept: Nadrobno nakrájanú cibuľu urestujeme na oleji, pridáme rozdrobené droždie, necháme ho rozpustiť, zalejeme mliekom a pridáme strúhanku. Necháme vychladnúť a potom vmiešame nakrájanú salámu a natvrdo uvarené vajcia.

__
Vajíčka zdobené kaviárom
a kapiou
Suroviny: 6 vajec uvarených natvrdo ● 50 g masla ● mleté biele korenie ● soľ ● kl horčice ● kaviár ● petržlenová vňať ● kapia
Recept: Uvarené vajcia olúpeme a rozrežeme po dĺžke. Žĺtky vyberieme, prelisujeme a dobre zmiešame s bielym korením, soľou a horčicou. Cukrárskym vreckom plníme späť do bielkov. Zdobíme kaviárom, kapiou a petržlenovou vňaťou.

__
Vajíčkovo - zeleninový veľkonočný závin z
lístkového cesta
Suroviny: lístkové cesto ● 7 uvarených vajec ● 250 ml kyslej pochúťkovej smotany ● vajce do smotanovej plnky ● kl vegety ● 350 g mrazenej zeleninovej zmesi (hrášok, kukurica, mrkva) ● 100 g šunky nakrájanej na rezance ● vajce na potretie ● mleté čierne korenie
Recept: Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50 × 40cm a potrieme ho smotanovou plnkou. Pozdĺž dlhšieho kraja naukladáme tesne vedľa seba po dĺžke natvrdo uvarené vajcia. Plát plnkou natretého cesta posypeme šunkovo - zeleninovou zmesou a opatrne stočíme. Prenesieme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme. Smotanová plnka: pochúťkovú smotanu zmiešame s rozšľahaným vajcom, vegetou a štipkou čierneho korenia. Šunkovo - zeleninová zmes: mrazenú zeleninu krátko povaríme v osolenej vode a dáme na sitko odkvapkať. Šunku nakrájame na rezance a zmiešame so zeleninou.

__
Veľkonočná syrová plnka s údeným

Suroviny: 10 rožkov ● 200 ml mlieka ● 150 g masla ● 5 vajec ● 0,5 kg údeného pliecka ● hrsť nasekanej žihľavy ● muškátový kvet ● bazalka ● korenie ● soľ ● syr na posypanie
Recept: Rožky nakrájame, zalejeme mliekom, pridáme rozpustené vlažné maslo, žĺtky, nakrájané varené mäso, korenie, soľ, bazalku, žihľavu, muškátový kvet, nakoniec vmiešame sneh z bielkov a plnku upečieme. Teplú plnku posypeme tvrdým strúhaným syrom.

__
Veľkonočný baránok s kokosom

Suroviny: 180 g masla ● 220 g práškového cukru ● 4 vajcia ● 80 g kokosu ● 200 g polohrubej múky ● 1/2 prášku do pečiva ● tuk na vymastenie a hrubú múku na vysypanie formy
Recept: Zmäknutý tuk, cukor a vajcia vyšľaháme do peny. Vmiesime kokos a múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v predhriatej rúre doružova.

__
Zabalené údené v lístkovom ceste

Suroviny: viazanička zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) ● viazanička petržlenovej vňate ● cibuľa ● 2 bobkové listy ● zopár zrniek čierneho korenia ● 1 kg údeného mäsa ● soľ ● 0,5 kg mrazeného lístkového cesta ● vajce na potretie
Recept: Koreňovú zeleninu očistíme, cibuľu ošúpeme. Do veľkého hrnca vložíme očistené údené mäso, vlejeme studenú vodu, pridáme zeleninu, petržlenovú vňať vcelku, cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, trochu osolíme a uvaríme domäkka. Mäso necháme cez noc vychladnúť v polievke, ráno ho vyberieme a osušíme. Lístkové cesto necháme rozmraziť, rozvaľkáme ho, zabalíme doň mäso, popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C. Ak je povrch cesta prihnedý, prikryjeme ho alobalom a dopečieme.

__
Závitky s
hubami, cesnakom a vajcom
Suroviny: 50 g šunky ● 15 g húb ● 10 g majonézy ● vajce ● cesnak ● chren podľa chuti
Recept: Huby uvaríme, opečieme a na mäsovom mlynčeku pomelieme spolu s uvareným vajcom a cesnakom. Premiešame a zahustíme majonézou. Z masy sformujeme malé klobásky, ktoré zabalíme do tenkých plátkov šunky. Každý závitok ozdobíme zelenou vňaťou, polejeme rôsolom a necháme vychladnúť. Podávame s chrenom.

__
Zázračné šunkové zvitky s
chrenom a so šľahačkou
Suroviny: 80 g šunky ● 3 rožky ● chren ● šľahač­ka
Recept: Šunku nakrájame na 2 cm široké pásy po šírke, na jednu stranu pásika položíme kl pripraveného chrenu so šľahačkou, zvinieme, položíme na plátok rož­ka a prepichneme špáradlom alebo malou vidličkou používanou na jednohubky.

__
Zelerový povzbudivý šalát s majonézou

Suroviny: 200 g uvarených zemiakov ● 6 vajec uvarených natvrdo ● 150 g sterilizovaného zeleru ● cibuľa ● citrónová šťava ● majonéza ● soľ ● čierne korenie
Recept: Zemiaky, zeler, cibuľa a olúpané vajcia nakrájame na kocky, osolíme, ochutíme citrónovou šťavou a premiešame s majonézou. Môžeme ozdobiť nakrájaným vajcom a petržlenovou vňaťou.

__
Zemiaková veľkonočná polievka s údeným a
vajíčkami
Suroviny: 2 l vývaru z údeného mäsa ● 0,5 l smotany na šľahanie ● 4 vajcia ● cibuľa ● PL hladkej múky ● bobkový list ● celé korenie ● 5 zemiakov uvarených v šupke ● ocot
Recept: Do vývaru dáme variť cibuľu, bobkový list a korenie. Keď je cibuľa mäkká, vývar precedíme. Do vývaru pomaly vlejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku. Chvíľu povaríme, potom dosolíme, dochutíme octom a na naberačke pomaly vkladáme celé vajcia, tak aby sa nerozliali. Chvíľu jemne povaríme, aby sa žĺtky zrazili. Zemiaky nakrájané na kocky dáme priamo do taniera a zalejeme polievkou tak, aby každý mal v tanieri jedno vajce.

__
Zemiakový vajíčkový šalát s jogurtom

Suroviny: 6 vajec uvarených natvrdo ● cibuľa ● 2 sterilizované uhorky ● 3 varené zemiaky ● PL horčice ● 100 g bieleho jogurtu ● soľ ● korenie ● syr na strúhanie
Recept: Všetky suroviny nakrájame nadrobno, osolíme, okoreníme a premiešame s horčicou a jogurtom. Podávame vychladené s pečivom alebo natierame na chlebíčky a posypeme strúhaným syrom.

__
Žihľavová veľkonočná plnka

Suroviny: 300 g sendviča ● 200 ml mlieka ● 2 PL masla ● 3 vajcia ● 150 g šunky ● 100 g žihľavy ● menšia cibuľa ● petržlenová vňať ● soľ ● čierne korenie ● 2 strúčiky cesnaku ● muškátový kvet ● masť a múka do zapekacej misky ● zelenina na ozdobu
Recept: Sendvič nakrájame na kocky, pokvapkáme mliekom a necháme ho vsiaknuť. Oddelíme žĺtky od bielkov. Medzitým umyjeme žihľavu, sparíme ju vriacou vodou, scedíme ju a necháme odkvapkať. Šunku nakrájame na rezance, sparenú žihľavu posekáme a spolu s nadrobno pokrájanou cibuľou urestujeme na masle. Túto zmes pridáme spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, zvyškom mlieka a žĺtkami k navlhčenému sendviču. Premiešame, osolíme a okoreníme čiernym korením, muškátovým kvetom a roztlačeným cesnakom. Nakoniec ušľaháme z bielkov pevný sneh, ktorý opatrne vmiešame do plnky. Zapekaciu misku vymastíme tukom, vysypeme múkou a naplníme pripravenou plnkou. Pečieme v predhriatej rúre pri miernej teplote asi 35 - 40 minút dozlatista. Plnku podávame teplú, ozdobenú kúskami zeleniny alebo dielikmi vareného vajca.

TOPlist