Cestoviny

recepty

Špagety na hubách s hovädzími rezancami
Suroviny: 0,5 kg hovädzieho mäsa ● hrsť sušených húb ● kúsok slaniny ● cibuľa ● rasca ● čierne korenie ● soľ ● špagety ● olej ● hubový bujón ● hladká múka
Recept: V hrnci opražíme na kocky nakrájanú slaninu, potom pridáme pokrájanú cibuľu a urestujeme ju.  Medzitým nakrájame hovädzie mäso na tenké rezance, osolíme, okoreníme a podľa chuti posypeme rascou. Mäso pridáme na cibuľu so slaninou a necháme zo všetkých strán zatiahnuť.  Potom do hrnca pridáme sušené huby (aj s vodou, do ktorej sme ich vopred namočili) a kocku bujónu. Za občasného podlievania dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, šťavu mierne zahustíme múkou, prevaríme a podávame so špagetami, uvarenými klasickým spôsobom.

Ďalšie cestovinové recepty: 

„Nabrúsené“ ostré makaróny
Alsaské špagety s koreňovou zeleninou a mäsom
Baklažánové lasagne s feniklom
Balkánske vrtuľky s cviklou a syrom
Bleskové brokolicové rezance s hovädzinou
Bretónske špagety s hovädzinou
Celozrnné špargľové tagliatelle
Cestovinový nákyp s paradajkovou omáčkou
Cestovinový šalát s jablkom a cuketou
Cestovinový tuniakový šalát s bielou fazuľou
Cestoviny s kyslou smotanou a lososom
Cestoviny s nivou a zelerovou omáčkou
Cestoviny s teľacím a hovädzím ragú
Cestoviny so šunkou a mascarpone
Cottage lasagne s morčacinou
Cuketové špagety s chudou hovädzinou
Čakankové ohnivé špagety
Čertovsky pálivé vrtuľky s údeným
Dusená cuketa s cestovinami
Fazuľové cestoviny s paradajkami
Feferónkové špirálky s kuracími prsiami
Feniklové lasagne s baklažánom
Feniklové zapekané lasagne s gorgonzolou
Francúzske široké rezance so syrom
Fusilli s omáčkou zo stonkového zeleru
Hovädzie gnocchi s červeným vínom
Hutné tagliatelle s bravčovinou
Jahňacie bucatini na červenom víne
Jarný mašličkový šalát s kyslou smotanou a kalerábom
Jemné vrtuľky so syrom a hráškom
Jemné zapečené motýle s muškátom
Jogurtovo - majonézový šalát s krabími tyčinkami
Jogurtový šalát z cestovín a čínskej kapusty
Kolienkový ľadový šalát s paradajkami a so syrom
Kombinovaný cestovinový šalát
Krevetový ostrý cestovinový šalát s cesnakom
Kyslý fliačkový šalát s kapustou
Lososové cestoviny s brandy
Mašličky s paprikou, paradajkami a bazalkou
Mäsité rezance s miešanou zeleninou
Morčacie labužnícke cestoviny s eidamom
Motýle zapečené so špenátovým pretlakom
Oreganové fusilli s varenou šunkou a hráškom
Oreganové kolienka zapečené s paprikou a paradajkami
Ostrejšie bryndzové špirálky
Pálivý čili šalát s cestovinami a bazalkou
Pappardelle s divinovým ragú
Paradajkové gratinované cestoviny a klobáskou
Paradajkové zapečené špagety s mäsom a tymianom
Parmezánové vrtuľky s hydinovou pečeňou
Penne s drvenými paradajkami
Pikantné fliačky so šampiňónmi, pórom a párkami
Pikantné paradajkové cestoviny s bazalkou a baklažánmi
Pochúťkové vretená s pórom a so šunkou
Pórové kolienka s jablkom a so šošovicou
Provensálske salámové cestovinové placky
Rezance s gorgonzolou a orieškovou omáčkou
Sicílske canellonni s bielou kapustou a krevetami
Slaninkové papardelle s červenou čakankou
Smotanové mušle s osmaženým pórom
Stredomorské špagety so zázvorom
Syrovo – bazalkovo cestoviny s kuracími prsiami
Syrovo - smotanové zapečené cestoviny s brokolicou
Šafranové mašličky so šľahačkou a ricottou
Šalát s nivou, cesnakom a cestovinami
Šalviový lieň s cestovinami linguine
Široké čili rezance z južného Mexika
Široké mäsité rezance so šošovicou a kukuricou
Šošovicové kolienka s pórom a zelerom
Špagetová omeleta so slnečnicovými semiačkami
Špagety s čerešňovými paradajkami a šalotkou
Špagety s muškátovým orieškom a so šalviou
Špenátové rezance s parmezánom a údeninou
Špenátový grécky fusilli šalát
Štipľavé vretienka s fazuľou a maďarskou salámou
Tagliatelle so zapečeným krabím mäsom a fazuľou
Teľacie rezne s estragónom v cestovine
Tlačenka z cestovín a šunkovej salámy
Transylvánske zelené rezance so špargľou
Tuniakový šalát s cestovinami a bielou fazuľou
Vlašské cestoviny so stonkovým zelerom
Vretená s brokolicou a kuracinou
Vrtuľkový šalát s pečeným kurčaťom a kešu
Vrtuľky s cviklou a balkánskym syrom
Vrtuľky s jogurtom a krabími tyčinkami
Výdatný kolienkový nákyp so šampiňónmi a morčacinou
Vychýrené benátske špagety
Zapečené plnené conchilioni
Zapekané bazalkové kolienka s paradajkami
Zeleninové fusilli s varenou šunkou a oreganom

__
„Nabrúsené“ ostré makaróny
Suroviny:
0,5 kg makarónov ● 200 g šunky ● 60 g masla ● PL sardelovej pasty ● 250 ml smotany ● 5 vajec ● strúhanka ● majorán ● čili korenie ● čierne korenie ● soľ
Recept: Žĺtky s maslom a sardelovou pastou vymiešame,  pridáme smotanu a nadrobno pokrájanú šunku. Osolíme, okoreníme, pridáme čili a vmiešame uvarené makaróny. Do zmesi vmiešame tuhý sneh z bielkov a zapečieme v maslom vymastenom a strúhankou vysypanom pekáči.

__
Alsaské špagety s koreňovou zeleninou a mäsom
Suroviny: 300 g špagiet ● 150 g nastrúhaného syra ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● mrkva ● pol zeleru ● pol bobkového listu ● 3 PL oleja ● 3 PL bieleho vína ● 5 paradajok alebo 3 PL paradajkového pretlaku ● 200 g zomletého hovädzieho mäsa ● bujón ● sladká paprika ● čierne korenie ● soľ ● petržlenová vňať
Recept: Očistenú koreňovú zeleninu, olúpanú cibuľu a cesnak pokrájame nadrobno. Osmažíme na oleji a zalejeme vínom. Podusíme, pridáme mleté mäso a paradajky alebo paradajkový pretlak, znovu opražíme, podlejeme šálkou vývaru z bujónu a pod pokrievkou dusíme. Dosolíme a okoreníme bobkovým listom, paprikou a korením. Špagety posypeme nastrúhaným syrom.

__
Baklažánové lasagne s feniklom

Suroviny: 200 g mrkvy ● hľuza fenikla ● cuketa ● zelerová vňať ● rastlinný olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● bylinky podľa chuti ● tuk na vymastenie formy ● 9 plátkov lasagní ● 200 g paradajok nakrájaných na kúsky ● 180 g gorgonzoly ● 100 g tvarohu ● 150 ml mlieka ● 150 ml smotany ● 2 PL svetlej zápražky
Recept: Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Fenikel zbavíme stopky, umyjeme a nakrájame na kúsky. Cuketu zbavíme koncov, zeler koreňov a vňate a nakrájame ich na kolieska.   Všetku pripravenú zeleninu osmažíme na rozpálenom oleji a ochutíme soľou, korením a bylinkami. Vrstvíme striedavo s plátkami lasagní do vymastenej zapekacej formy.   Pri príprave omáčky nakrájame gorgonzolu na kocky, rozohrejeme ju s tvarohom, mliekom a smotanou v malom hrnci a rozpustíme. Hmotu zahustíme zápražkou a ochutíme bazalkou a korením.   Omáčkou prelejeme lasagne, posypeme zvyšnou gorgonzolou a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút do zlatista.

__
Balkánske vrtuľky s cviklou a syrom
Suroviny:
400 g vrtuliek ● 300 g červenej repy ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 g balkánskeho syra ● 2 PL oleja ● 200 ml mlieka alebo vody ● soľ ● čierne korenie
Recept: Červenú repu umyjeme a uvaríme domäkka. Keď repa vychladne, olúpeme ju a nakrájame na kocky. Na rozpálenom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom k nej pridáme nakrájanú repu. Chvíľu smažíme. Zalejeme mliekom a pár minút dusíme. Pridáme na kocky nakrájaný balkánsky syr. Po 3 minútach varenia omáčku dochutíme korením a osolíme. Podávame s cestovinami.

__
Bleskové brokolicové rezance s hovädzinou

Suroviny: 250 g čínskych vaječných rezancov ● hlávka brokolice ● PL oleja ● 400 g hovädzieho mäsa ● 2 jarné cibuľky ● Omáčka: 3 PL sójovej omáčky ● 2 PL ustricovej omáčky ● PL kečupu ● 2 strúčiky cesnaku ● čerstvý zázvor nastrúhaný najemno ● PL vínneho octu
Recept: Najprv zmiešame suroviny na omáčku. Rezance pripravíme podľa návodu, krátko pred dovarením prisypeme brokolicu a scedíme ich.  Medzitým zohrejeme v hlbšej panvici alebo woku olej a za stáleho miešania na ňom prudko opečieme na tenké prúžky nakrájané mäso.  Vlejeme omáčku, zamiešame, necháme minútku prehriať a odstavíme. Prisypeme rezance s brokolicou rozdelenou na ružičky. Podávame posypané cibuľkou nakrájanou na kolieska.

__
Bretónske špagety s hovädzinou

Suroviny: 300 g špagiet ● 150 g nastrúhaného syra ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● mrkva ● pol zeleru ● pol bobkového listu ● 3 PL oleja ● 3 PL bieleho vína ● 5 paradajok ● 200 g zomletého hovädzieho mäsa ● bujón ● sladká paprika ● čierne korenie ● soľ ● petržlenová vňať
Recept: Očistenú koreňovú zeleninu, olúpanú cibuľu a cesnak pokrájame. Opražíme na oleji a zalejeme vínom.  Všetko podusíme, pridáme mleté mäso a paradajky, znovu opražíme, podlejeme šálkou vývaru z bujónu a pod pokrievkou dusíme.  Na záver osolíme a okoreníme bobkovým listom, paprikou a čiernym korením. Porcie špagiet posypeme nastrúhaným syrom a zdobíme vetvičkami petržlenovej vňate.

__
Celozrnné špargľové tagliatelle

Suroviny: 120 g celozrnných cestovín tagliatelle ● 450 g špargle ● 2 cukety ● 2 PL nakrájanej petržlenovej vňate ● 2 PL nakrájaného čerstvého majoránu ● citrón ● 90 ml olivového oleja ● hlávka šalátu ● hlávka čakanky
Recept: Cestoviny uvaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Špargľu a cukiny nakrájané na kúsky varíme v hrnci domäkka. Scedíme ich a opláchneme studenou vodou. Cestoviny, varenú zeleninu, dieliky citróna a bylinky dáme do veľkej misy a opatrne premiešame. V inej miske zmiešame citrónovú kôru a šťavu s olivovým olejom, osolíme a okoreníme.   Zálievku nalejeme na cestovinovú zmes a v mise dôkladne premiešame. Na tanier naaranžujeme šalát a čakanku, na ne poukladáme cestovinový šalát a ihneď podávame.

__
Cestovinový nákyp s paradajkovou omáčkou

Suroviny: 4 vajcia ● 700 g hrubej múky ● soľ ● 1 l mlieka ● cesnak ● 300 g paradajok ● 100 g papriky ● 200 g masla ● 8 vajec ● Paradajková omáčka: 200 g cibule ● 200 g paradajkového pretlaku ● 0,5 kg paradajok ● biele korenie ● 200 g oleja ● 50 g cesnaku ● paprika ● soľ
Recept: Do múky pridáme rozšľahané vajcia a vypracujeme tuhšie cesto. Potom cesto nastrúhame na jemnom strúhadle a vsypeme ho do vriaceho a osoleného mlieka. Strúhaničku v mlieku rozvaríme na hustú kašu.  Z masla vymiešame penu a potom ho pridáme do vychladnutej cestovinovej kaše. Do hmoty potom zapracujeme sparené a olúpané paradajky, umyté a jadrovníkov zbavené papriky, všetko pokrájané na tenké rezance. Pridáme pretlačený cesnak a rozšľahané žĺtky.  Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne zapracujeme do nákypovej hmoty. Hmotu potom vložíme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vo vodnom kúpeli asi 45 minút. Paradajková omáčka: spenenú cibuľku, pretlak a čerstvé paradajky prepasírujeme cez sito. Pridáme soľ, cesnak a korenie. Ako vložku môžeme pridať prúžky papriky. Všetko krátko povaríme. Porciu tvoria 2 - 3 plátky nákypu, ktoré položíme na omáčku.

__
Cestovinový šalát s jablkom a cuketou

Suroviny: 800 g cukety ● červená paprika ● 2  paradajky ● 2 jablká ● 100 ml olivového oleja ● 400 g cestovín ● soľ ● čierne korenie ● petržlenová vňať ● bazalka
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme vychladnúť. Zeleninu očistíme a nakrájame: červenú papriku na malé kúsky, cuketu a paradajky na plátky. Jablko rozštvrtíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Na olivovom oleji opečieme cukety, paradajky i plátky jabĺk. Podľa potreby podlejeme vodou.  Na misu rozložíme uvarené cestoviny, pridáme opečené cukety, paradajky, jablká, nakrájanú červenú papriku, nasekanú petržlenovú vňať a ozdobíme lístočkami  bazalky. Podľa chuti osolíme a okoreníme

__
Cestovinový tuniakový šalát s bielou fazuľou

Suroviny: cestoviny ● konzerva tuniaka vo vlastnej šťave ● konzerva veľkej fazule vo vlastnej šťave ● pol nakrájanej červenej cibule ● 100 g nakrájaných čiernych olív ● 2 PL červeného vínneho octu ● soľ ● čierne korenie ● 2 PL parmezánu
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Kým sa cestoviny varia, zmiešame tuniaka, fazuľu, cibuľu a olivy. V malej miske rozšľaháme spoločne ocot, soľ a korenie.   Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich, premiešame s fazuľovou zmesou a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme syrom.

__
Cestoviny s kyslou smotanou a lososom

Suroviny: 250 g cestovín ● 200 g údeného lososa ● kyslá smotana ● žĺtok ● kl nasekaného kôpru ● stredná cibuľa ● strúčik cesnaku ● 2 PL olivového oleja ● čierne korenie ● soľ ● 100 g nastrúhaného syra
Recept: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme ich, zalejeme studenou vodou a necháme odkvapkať.  Medzitým na panvici osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu s rozotreným cesnakom, pridáme téglik kyslej smotany a žĺtok a za stáleho miešania varíme 3 minúty.  Oheň zmiernime, pridáme na kúsky nakrájaného údeného lososa, kôpor, soľ a korenie a 2 minúty prehrejeme. Na taniere rozdelíme cestoviny, prelejeme ich omáčkou a posypeme syrom.

__
Cestoviny s nivou a zelerovou omáčkou

Suroviny: 250 g cestovín ● 4 stonky zeleru ● 100 g nivy ● hrsť vlašských orechov ● smotana ● olivový olej ● zelené bylinky ● lahôdková cibuľka ● PL maizeny
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým na olivovom oleji opražíme na kúsky nakrájaný zeler a posekané orechy. Pridáme nivu, posekanú cibuľku a zalejeme smotanou.  Nakoniec vmiešame maizenu rozmiešanú v 100 ml vody, prisypeme bylinky a asi 2 minúty povaríme. Ak je omáčka málo slaná, prisolíme ju. Na záver vmiešame uvarené cestoviny.

__
Cestoviny s teľacím a hovädzím ragú

Suroviny: cestoviny ● cibuľa ● 200 g mrkvy ● 100 g šalotky ● 150 g zeleru ● 400 g olúpaných paradajok v paradajkovej šťave ● 400 g paradajkového pretlaku ● 200 ml červeného vína ● 350 g hovädzieho mäsa (sviečkovice) ● 250 g teľacieho mäsa ● rozmarín ● tymian ● 2 PL masla ● olivový olej ● parmezán ● cesnak ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Na rozohriatom oleji a masle pomaly urestujeme cibuľu, zeler, mrkvu, šalotku a cesnak.  Asi po 10 - 15 minútach pridáme teľacie a hovädzie mäso a ďalej restujeme. Prilejeme víno a spoločne varíme, pridáme paradajky, pretlak, korenie, soľ a pri nízkej teplote necháme variť hodinu a pol. Hotové zmiešame s cestovinami a parmezánom.

__
Cestoviny so šunkou a mascarpone

Suroviny: 400 g vaječných cestovín ● 100 g šunky ● 100 g mascarpone ● 30 g nastrúhaného parmezánu ● soľ ● čierne korenie
Recept: Šunku nakrájame na malé kocky a na panvici ju osmažíme na troške masla.  Pridáme mascarpone a pomaly za stáleho miešania ho zohrejeme, primiešame parmezán s trochou čierneho korenia a nakoniec pridáme horúce, uvarené cestoviny.

__
Cottage lasagne s morčacinou

Suroviny: balenie lasagní  ● 0,5 kg morčacích rezňov ● 2 cottage ochutené syry ● téglik kyslej smotany ● 0,5 l hovädzieho bujónu ● hrsť talianskych byliniek ● levanduľa, mäta, šalvia, bazalka podľa chuti ● soľ ● čierne korenie ● olivový olej ● nastrúhaný syr
Recept: Pekáč vymastíme olivovým olejom, na dno poukladáme plátky lasagní, na ne rozotrieme jeden téglik ochuteného cottage syra, dáme ďalšiu vrstvu lasagní, na ne poukladáme naklepané morčacie rezne.  Na mäso nasypeme bylinky, osolíme, okoreníme, dáme ďalšiu vrstvu lasagní a syra, zakončíme vrstvou lasagní a bohato posypeme syrom. Navrch nalejeme kyslú smotanu a bujón, predhrejeme rúru a upečieme.

__
Cuketové špagety s chudou hovädzinou

Suroviny: 0,5 kg mletého chudého hovädzieho ● cibuľa ● malá cuketa nakrájaná na kocky ● šampiňóny ● konzerva nakrájaných paradajok ● bobkový list ● nové korenie ● čierne korenie ● soľ ● korenie na špagety ● sladká paprika ● čili ● 2 strúčiky cesnaku ● trochu kečupu ● nakladaná uhorka nakrájaná nadrobno
Recept: Cibuľu speníme na oleji v tlakovom hrnci, pridáme mleté mäso a osmažíme dohneda. Pridáme ostatné ingrediencie okrem kečupu a uhorky, tie dávame až nakoniec.  Varíme v tlakovom hrnci asi 20 minút. Po otvorení pridáme kečup a uhorku a podávame s cestovinami a syrom.

__
Čakankové ohnivé špagety

Suroviny: hlávka čakanky ● pol cibule ● 3 strúčiky cesnaku ● olej ● soľ ● štipľavé papričky ● muškátový oriešok ● pol pohára šľahačky ● 400 g špagiet ● 150 g ementálu
Recept: Listy umytej čakanky nakrájame na úzke pásiky. Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji. Pridáme nakrájanú čakanku.  Všetko zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť na miernom ohni. Potom osolíme, pridáme podľa chuti papričku, nastrúhaný muškátový oriešok a vmiešame šľahačku. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút.  Medzitým v osolenej vode uvaríme špagety. Scedíme ich a pridáme do kastróla. Zamiešame a posypeme tvrdým nastrúhaným alebo na kocky nakrájaným syrom.

__
Čertovsky pálivé vrtuľky s údeným

Suroviny: balenie cestovín (vrtule) ● 150 g údeného vareného bôčika ● 6 strúčikov cesnaku ● feferónka ● nastrúhaný syr
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým na oleji osmažíme na plátky nakrájaný cesnak, nakrájaný bôčik a nakrájanú feferónku.   Podľa potreby trochu podlejeme a dochutíme. Uvarené cestoviny premiešame so zmesou a na tanieri pokvapkáme kečupom a posypeme nastrúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.

__
Dusená cuketa s cestovinami
Suroviny:
0,5 kg cestovín ● 2 cibule ● olej alebo tuk ● 400 g cukety ● soľ ● 4 PL paradajkového pretlaku ● cesnak ● PL sójovej omáčky ● čierne korenie ● kôpor
Recept: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať. Očistenú cibuľu nasekáme nadrobno a speníme na rastlinnom oleji. Očistenú a umytú cuketu nakrájame na kocky a vmiešame do cibuľového základu. Osolíme, pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, sójovú omáčku, čierne korenie, dobre premiešame, podlejeme a chvíľu dusíme.

__
Fazuľové cestoviny s paradajkami

Suroviny: 0,5 kg bielej fazule ● soľ ● cesnak ● olej ● 200 g cestoviny podľa chuti ● 2 mrkvy ● 0,5 kg paradajok ● bazalka ● šalvia ● petržlen ● parmezán
Recept: Fazuľu cez noc namočíme. Scedíme a dáme do tlakového hrnca, pridáme vodu, nakrájanú mrkvu, rozmarín, petržlen, bazalku, šalviu, cesnak, na kocky nakrájané paradajky, posolíme a varíme. Keď fazuľa zmäkne, ponorným mixérom ju trochu rozmixujeme, potom pridáme pol litra vody a cestoviny. Zamiešame a varíme za občasného miešania 10 minút. Nakoniec vmiešame necelú PL olivového oleja. Každú porciu na tanieri posypeme parmezánom.

__
Feferónkové špirálky s kuracími prsiami

Suroviny:  330 g cestovín (špirálok) ● 330 g kuracích pŕs ● malá cuketa ● 2 mrkvy ● červená feferónka ● 2 PL slnečnicového oleja ● korenie na kurča ● 3 PL kyslej smotany ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
Recept: Mäso nakrájame na rezance, cuketu a mrkvu na plátky, feferónku bez jadier na kocky.  Mäso opečieme na rozohriatom oleji zo všetkých strán, pridáme cuketu a mrkvu a všetko krátko opražíme. Prilejeme 750 ml vody, vmiešame korenie na kurča a privedieme do varu.  Potom pridáme feferónku a nevarené cestoviny, varíme a občas zamiešame. Nakoniec vmiešame smotanu. Podávame posypané petržlenovou vňaťou.

__
Feniklové lasagne s baklažánom
Suroviny:
200 g mrkvy ● hľuza fenikla ● cuketa ● zelerová vňať ● rastlinný olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● bylinky podľa chuti ● tuk na vymastenie formy ● 9 plátkov lasagní ● 200 g paradajok nakrájaných na kúsky ● 180 g gorgonzoly ● 100 g tvarohu ● 150 ml mlieka ● 150 ml smotany ● 2 PL svetlej zápražky
Recept: Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Fenikel zbavíme stopky, umyjeme a nakrájame na kúsky. Cuketu zbavíme koncov, zeler koreňov a vňate a nakrájame ich na kolieska.  Všetku pripravenú zeleninu osmažíme na rozpálenom oleji a ochutíme soľou, korením a bylinkami. Vrstvíme striedavo s plátkami lasagní do vymastenej zapekacej formy.  Pri príprave omáčky nakrájame gorgonzolu na kocky, rozohrejeme ju s tvarohom, mliekom a smotanou v malom hrnci a rozpustíme. Hmotu zahustíme zápražkou a ochutíme bazalkou a korením.  Omáčkou prelejeme lasagne, posypeme zvyšnou gorgonzolou a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút do zlatista.

__
Feniklové zapekané lasagne s gorgonzolou

Suroviny: 200 g mrkvy ● hľuza fenikla ● cuketa ● zelerová vňať ● rastlinný olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● bylinky podľa chuti ● tuk na vymastenie formy ● 9 plátkov lasagní ● 200 g paradajok nakrájaných na kúsky ● 180 g gorgonzoly ● 100 g tvarohu ● 150 ml mlieka ● 150 ml smotany ● 2 PL svetlej zápražky
Recept: Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Fenikel zbavíme stopky, umyjeme a nakrájame na kúsky. Cuketu zbavíme koncov, zeler koreňov a vňate a nakrájame ich na kolieska. Všetku pripravenú zeleninu osmažíme na rozpálenom oleji a ochutíme soľou, korením a bylinkami. Vrstvíme striedavo s plátkami lasagní a do vymastenej zapekacej formy.  Pri príprave omáčky nakrájame gorgonzolu na kocky, rozohrejeme ju s tvarohom, mliekom a smotanou v malom hrnci a rozpustíme. Hmotu zahustíme zápražkou a ochutíme bazalkou a korením.  Omáčkou prelejeme lasagne, posypeme zvyšnou gorgonzolou a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút do zlatista.

__
Francúzske široké rezance so syrom

Suroviny: 300 g mletého mäsa (polovica hovädzieho a polovica bravčového) ● 80 g cibule ● 60 g rastlinného tuku ● 200 ml červeného vína ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 300 g širokých rezancov alebo špagiet ● 200 ml kyslej smotany ● 80 g tvrdého syra ● mletá paprika ● štipka tymianu ● čierne korenie ● soľ
Recept: Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na časti tuku, pridáme mleté mäso a krátko opražíme. Potom zalejeme červeným vínom, osolíme, okoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a podusíme.  Cestoviny uvaríme v osolenej vode, scedíme a zmiešame s podusenými mäsom. Zmesou naplníme pekáčik vymastený tukom.  Zmes zalejeme kyslou smotanou a povrch posypeme strúhaným syrom. V dobre zohriatej rúre zapečieme.

__
Fusilli s omáčkou zo stonkového zeleru

Suroviny: 250 g cestovín fusilli ● 4 stonky zeleru ● 100 g nivy ● hrsť vlašských orechov ● smotana ● olivový olej ● zelené bylinky ● lahôdková cibuľka ● PL maizeny
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým na olivovom oleji opražíme na kúsky nakrájaný zeler a posekané orechy. Pridáme nivu, posekanú cibuľku a zalejeme smotanou.   Nakoniec vmiešame maizenu rozmiešanú v 100 ml vody, prisypeme bylinky a asi 2 minúty povaríme. Ak je omáčka málo slaná, prisolíme ju. Na záver vmiešame uvarené cestoviny.

__
Hovädzie gnocchi s červeným vínom

Suroviny: 1 kg gnocchi ● 350 g hovädzieho mäsa ● 150 g nadrobno nakrájanej zeleniny (cibuľa, mrkva, zeler) ● bobkový list ● kl paradajkového pretlaku ● 2 naberačky zeleninového vývaru ● 300 ml červeného vína ● 50 g nastrúhaného parmezánu ● 50 ml olivového oleja ● soľ ● čierne korenie
Recept: V tlakovom hrnci urestujeme na oleji nadrobno nakrájanú zeleninu a na kúsky nakrájané mäso. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, kl paradajkového pretlaku, zeleninový vývar a červené víno. Tlakový hrniec zatvoríme a varíme 40 minút. V hrnci s vriacou vodou uvaríme gnocchi a scedíme ich. Zmiešame ich s pripravenou zmesou, posypeme parmezánom a ešte horúce podávame.

__
Hutné tagliatelle s bravčovinou
Suroviny:
200 - 250 g cestovín tagliatelle ● 300 g bravčového mäsa ● 1,5 PL masti ● PL sójovej omáčky ● cibuľa ● 250 ml vývaru ● nastrúhaný tvrdý syr ● olej ● soľ ● štipka zázvoru ● kl octu ● kečup
Recept: Cestoviny uvaríme v slanej vode, ale nie úplne domäkka. Prelejeme ich cez sito a necháme odkvapkať. Dáme ich na rozpálenú masť a smažíme asi 3 minúty doružova. Pokvapkáme sójovou omáčkou, zalejeme vývarom a krátko podusíme.  Na druhej panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme kocky bravčového mäsa a smažíme domäkka. Osolíme, pridáme zázvor a ešte smažíme asi 5 minút. Uvarené rezance naložíme na tanier, na ne dáme bravčové mäso, pokvapkáme octom, posypeme strúhaným syrom a doplníme kečupom.

__
Jahňacie bucatini na červenom víne

Suroviny: 400 g cestovín bucatini ● 200 g jahňacieho mäsa ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● rozmarín ● soľ ● čierne korenie ● 100 ml červeného vína ● 20 g syra pecorino
Recept: Jahňacie mäso nakrájame na malé kocky a osmažíme ich na olivovom oleji spolu s cesnakom. Keď je mäso osmažené, pridáme rozmarín, bobkový list, červené víno a paradajkový pretlak.  Osolíme, okoreníme a varíme, až kým je mäso hotové. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, spolu so syrom pridáme do omáčky a premiešame.

__
Jarný mašličkový šalát s kyslou smotanou a kalerábom

Suroviny: 200 g cestovín (mašličiek) ● 200 ml kyslej smotany ● 3 kusy jarnej cibuľky ● 2 kaleráby ● 4 PL majonézy ● čierne korenie ● soľ ● olivový olej
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Potom ich prepláchneme, pokvapkáme olejom a necháme vychladnúť. Kaleráb olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle na čo najdlhšie rezančeky.  Cibuľku očistíme a spolu s vňaťou nakrájame na jemné kolieska. Časť vňate odložíme na ozdobu. Kyslú smotanu premiešame s majonézou. Cestoviny premiešame s kalerábom a cibuľkou. Všetko spojíme kyslou smotanou, podľa chuti osolíme a okoreníme.

__
Jemné vrtuľky so syrom a hráškom

Suroviny: 400 g vrtuliek ● 200 g syra ● kečup ● soľ ● čierne korenie ● maslo ● 250 g  šunkovej salámy ● plechovka sterilizovaného hrášku ● 3 - 5 vajec
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode domäkka. Necháme ich odkvapkať a premiešame s kúskom masla. Šunku alebo šunkovú salámu nakrájame na prúžky, sterilizovaný hrášok necháme odkvapkať a všetko premiešame s cestovinami. Osolíme, okoreníme a v pekáči zalejeme rozšľahanými vajcami, zapečieme v rúre, podľa chuti môžeme posypať syrom alebo pokvapkať kečupom.

__
Jemné zapečené motýle s muškátom

Suroviny: 0,5 kg cestovín (motýle) ● mrazený špenátový pretlak ● eidam ● 150 - 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● soľ ● štipka muškátového orieška ● paradajka
Recept: Najprv uvaríme špenát, potom cestoviny v osolenej vode. Mali by byť mierne nedovarené. Zapekaciu misu vymastíme kvapkou olivového oleja. Do formy striedavo ukladáme vrstvu cestovín, špenátu a plátky syra, opäť cestoviny, špenát, plátky syra. Jednotlivé vrstvy osolíme, na vrchu by mala byť posledná vrstva cestovín.  Pokrm prelejeme vajíčkom zmiešaným s mliekom, dáme do rúry a zapečieme dozlatista. Pred koncom zapekania posypeme povrch eidamom a ozdobíme plátkami paradajky.

__
Jogurtovo - majonézový šalát s krabími tyčinkami

Suroviny: 0,5 kg cestovín ● pór ● 3 balenia krabích tyčiniek ● 3 PL majonézy ● jogurt ● soľ ● čierne korenie ● 2 žlté a 2 červené papriky
Recept: Do uvarených a vychladnutých cestovín pridáme nadrobno nakrájaný pór, papriky a krabie tyčinky.  Nakoniec pridáme majonézu a biely jogurt. Osolíme, okoreníme podľa chuti a dáme vychladnúť do chladničky.

__
Jogurtový šalát z cestovín a čínskej kapusty

Suroviny: balenie cestovín ● čínska kapusta ● malá tatárska omáčka ● 150 g bieleho jogurtu ● 200 g šunky ● 4 vajcia uvarené natvrdo
Recept: Cestoviny uvaríme, dáme do misky a necháme vychladnúť. Kapustu nakrájame na rezance (v pomere 1:1 k cestovinám), šunku a vajcia nakrájame na kocky. Všetko zmiešame dohromady a spojíme jogurtom a tatárskou omáčkou. Osolíme a okoreníme.

__
Kolienkový ľadový šalát s paradajkami a so syrom

Suroviny: 200 g kolienok ● ľadový šalát ● 5 paradajok ● 200 g polotvrdého syra ● 300 g netučného jogurtu ● 2 PL citrónovej šťavy ● soľ ● mletá paprika ● čierne korenie ● bylinky na zdobenie
Recept: Cestoviny uvaríme, zlejeme a necháme odkvapkať a vychladnúť. Ľadový šalát umyjeme, necháme uschnúť, potom nakrájame a rozdelíme na taniere.  Paradajky nakrájame na osminky. Syr nakrájame na kocky a obalíme v mletej paprike. Zmiešame paradajky, obalený syr a cestoviny a upravíme na ľadový šalát.  Jogurt rozmiešame s citrónovou šťavou dohladka, osolíme a okoreníme. Rozdelíme na šalát na jednotlivých tanieroch, premiešame a necháme trochu odležať. Podávame ozdobené bylinkami.

__
Kombinovaný cestovinový šalát

Suroviny: 250 g cestovín ● 2 PL olivového oleja ● cibuľa ● červené jablko ● červená paprika ● 100 g šalátovej uhorky ● 150 g šunky ● 200 g mrazenej kukurice ● 200 g majonézy ● PL dijonskej horčice
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Cibuľu očistíme a nasekáme na drobno. Papriku nakrájame na rezance, uhorky na plátky, jablko a šunku na kocky.  Cestoviny, zeleninu, jablko a šunku premiešame a  pridáme majonézu zmiešanú s dijonskou horčicou.. Všetko dôkladne premiešame.

__
Krevetový ostrý cestovinový šalát s cesnakom

Suroviny: balenie cestovín ● 100 ml oleja ● 3 strúčiky cesnaku ● krevety ● hrsť petržlenovej vňate ● čili alebo tabasco
Recept: V oleji necháme asi pol hodiny vylúhovať nastrúhaný cesnak a potom olej precedíme. Na uvarené cestoviny nalejeme olej, pridáme hrsť petržlenovej vňate, rozmrazené krevety a podľa chuti pokvapkáme čili alebo tabascom.

__
Kyslý fliačkový šalát s kapustou

Suroviny: 300 g cestovinových fliačkov ● 3 vajcia ● štvrť hlávky bielej kapusty ● cibuľa ● hrsť petržlenovej vňate ● soľ ● vínny ocot ● čierne korenie ● drvená rasca ● biele víno ● olej
Recept: Fliačky uvaríme podľa návodu, odkvapkáme, omastíme olejom a necháme vychladnúť. Kapustu očistíme, zbavíme hlúbu a nakrájame na štvorčeky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nahrubo. Vajcia uvaríme natvrdo a olúpeme. Vychladnuté potom nastrúhame na hrubom strúhadle.  Kapustu osolíme, podlejeme trochou vody a podusíme do polo mäkka. Potom vodu zlejeme a kapustu necháme odkvapkať.  Na oleji speníme cibuľu, pridáme k nej kapustu, ochutíme drvenou rascou, podlejeme vínom a dodusíme domäkka. Hotovú kapustu necháme odkvapkať a vychladnúť. V mise zmiešame fliačky s kapustou, vajcami a bylinkami. Podľa potreby dochutíme, prípadne okyslíme a necháme v chladničke odležať.

__
Lososové cestoviny s brandy

Suroviny: 400 g cestovín ● soľ ● čierne korenie ● 300 g údeného lososa ● 400 ml smotany ● 50 g masla ● 50 ml brandy ● štipka muškátového orieška ● vetvička kôpru
Recept: Plátky lososa pokrájame na tenké rezance a urestujeme ich na masle. Pridáme brandy a flambujeme.  Potom na lososa nalejeme smotanu  a pridáme štipku nastrúhaného muškátového orieška. Medzitým uvaríme cestoviny, odkvapkané pridáme na panvicu, aby sa všetko spojilo. Porcie na tanieri ozdobíme kôprom.

__
Mašličky s paprikou, paradajkami a bazalkou

Suroviny: 300 g mašličiek ● 2 červené papriky ● zelená paprika ● žltá paprika ● pol cibule ● 4 paradajky ● šalátová uhorka ● 200 ml majonézy ● soľ ● čierne korenie ● majorán ● bazalka
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Medzitým očistíme všetku zeleninu, ktorú nakrájame na kocky. Cestoviny scedíme, necháme odkvapkať, nasypeme ich do hrnca a pridáme k nim všetku nakrájanú zeleninu.  Ingrediencie premiešame, pridáme majonézu a okoreníme. Šalát ešte raz dôkladne premiešame a dáme minimálne na 20 minút odstáť do chladničky.

__
Mäsité rezance s miešanou zeleninou

Suroviny: 0,5 kg kuracích pŕs ● 200 g rezancov ● soľ ● 2 kl grilovacieho korenia ● 3 - 4 PL olivového oleja ● 300 g mrazenej miešanej zeleniny
Recept: Mäso nakrájame na kúsky, dáme do rozpáleného oleja, osolíme, pridáme grilovacie korenie a upečieme domäkka. Ku koncu pridáme zeleninu a krátko urestujeme.  Cestoviny uvaríme a všetko zmiešame dohromady. Porcie môžeme posypať syrom a pridať aj kečup.

__
Morčacie labužnícke cestoviny s eidamom

Suroviny: balenie cestovín ● 400 g morčacích pŕs ● cibuľa ● 5 strúčikov cesnaku ● 3 paradajky ● 2 papriky ● 2 PL masla ● téglik smotany ● štipka bazalky ● 100 g eidamu ● štipka čierneho korenia ● štipka soli
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Mäso urestujeme na rozpálenom oleji, osolíme, okoreníme a pridáme najemno nastrúhaný cesnak.   Zeleninu nakrájame na kocky, cibuľu na kolieska a zmiešame s uvarenými cestovinami, urestovaným mäsom a bazalkou. Zapekaciu misu vymastíme maslom, vložíme cestoviny, zalejeme smotanou, posypeme syrom a zapečieme.

__
Motýle zapečené so špenátovým pretlakom
Suroviny:
0,5 kg cestovín (motýle) ● mrazený špenátový pretlak ● eidam ● 150 - 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● soľ ● štipka muškátového orieška ● paradajka
Recept: Najprv uvaríme špenát, potom cestoviny v osolenej vode. Mali by byť mierne nedovarené. Zapekaciu misu vymastíme kvapkou olivového oleja.  Do formy striedavo ukladáme vrstvu cestovín, špenátu a plátky syra, opäť cestoviny, špenát, plátky syra. Jednotlivé vrstvy osolíme, na vrchu by mala byť posledná vrstva cestovín. Pokrm prelejeme vajíčkom zmiešaným s mliekom, dáme do rúry a zapečieme dozlatista. Pred koncom zapekania posypeme povrch eidamom a ozdobíme plátkami paradajky.

__
Oreganové fusilli s varenou šunkou a hráškom

Suroviny: 150 g zeleného hrášku ● červená paprika ● žltá paprika ● zväzok potočnice ● 150 g varenej šunky ● 150 g fusilli ● soľ ● cibuľa ● 6 vetvičiek oregana ● 2 PL olivového oleja ● 300 g smotanového jogurtu ● čierne korenie ● štipka mletej papriky
Recept: Hrach zalejeme horúcou vodou a dáme nabok. Paprikové struky umyjeme, vykrojíme semenník a nakrájame na kocky. Potočnicu umyjeme, osušíme a obtrháme listy. Šunku nakrájame na rezance. Cestoviny pripravíme podľa návodu na obale. Scedíme ich a necháme odkvapkať. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Oregano umyjeme, osušíme a obtrháme lístky. Na horúcom oleji urestujeme cibuľu, pridáme oregano a vmiešame do jogurtu. Ochutíme soľou, korením a paprikou. Hrach scedíme, necháme odkvapkať a zmiešame s cestovinami, paprikou, potočnicou, šunkou a dressingom.

__
Oreganové kolienka zapečené s paprikou a paradajkami

Suroviny: balíček kolienok ● 2 veľké cibule ● 6 paprík ● 12 paradajok ● olej ● soľ ● bazalka ● oregano ● eidam
Recept: Cestoviny uvaríme. Na oleji krátko opražíme cibuľu nakrájanú na kocky, pridáme jadier zbavené papriky nakrájané na dlhé prúžky a asi 10 minút podusíme pod pokrievkou.  Pridáme sparené a olúpané paradajky nakrájané na štvrtky a dusíme ďalších 5 minút. Prisypeme oregano a bazalku, premiešame, zmiešame s cestovinami a vložíme do vymasteného pekáča.  V rúre pečieme asi 20 minút, potom pokrm posypeme nastrúhaným syrom a ešte krátko zapečieme.

__
Ostrejšie bryndzové špirálky

Suroviny: balíček cestovín (špirály, mašličky) ● 200 g bryndze ● 2 ostrejšie klobásy (papriková, cesnaková) ● cibuľa ● olej
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým si na oleji opečieme cibuľu a klobásu. Uvarené cestoviny scedíme a necháme odkvapkať, pridáme do hrnca s klobásou a cibuľou a opatrne vmiešame bryndzu.

__
Pálivý čili šalát s cestovinami a bazalkou

Suroviny:  2 kusy jarnej cibuľky ● hrsť nakrájanej bazalky ● 6  PL sterilizovaného hrášku ● soľ ● 150 g anglickej slaniny ● 200 g cestovín ● 20 čiernych olív ● 10 reďkoviek ● 5 cherry paradajok ● nastrúhaný parmezán ● Zálievka: 3 PL kečupu ● farebné korenie ● 3 PL kyslej smotany ● 4 kl oleja ● kl čili korenia
Recept: Cestoviny, najlepšie vretená, uvaríme podľa návodu a necháme vychladiť. Hrášok necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na pásiky a opečieme na panvici do chrumkava. Necháme odkvapkať na obrúsku.  Olivy bez kôstok necháme odkvapkať a rozkrájame na krúžky. Reďkovky očistíme, umyjeme, rozkrojíme na polovicu a potom nakrájame na plátky. Jarné cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. Zálievka: Olivový olej, kyslú smotanu, kečup, soľ, čili korenie a čierne korenie premiešame a necháme odležať. Cestoviny vložíme do väčšej misy a zmiešame s  reďkovkami, hráškom, olivami, paradajkami, slaninou a pokrájanou bazalkou. Šalát osolíme, okoreníme a zľahka vmiešame zálievku. Necháme odležať. Porcie podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

__
Pappardelle s divinovým ragú

Suroviny: 550 g diviny ● 400 g cestovín pappardelle ● 400 g  paradajok ● 40 g cibule ● 40 g mrkvy ● 40 g zeleru ● 10 zrniek borievky ● klinček ● bobkový list ● kúsok škoricovej kôry ● 300 ml červeného vína ● olej ● soľ ● kl celého čierneho korenia ● 300 ml vody
Recept: Mrkvu, cibuľu a zeler nakrájané na malé kocky, opražíme na 2 lyžiciach olivového oleja v širokom hrnci.  Pridáme mäso nasekané v mixéri a opekáme ďalšie 3 minúty. Prilejeme nakrájané, olúpané paradajky, víno a vodu.  Korenie vložíme do vrecka z gázy a pridáme k mäsu. Obsah prikryjeme a varíme na veľmi miernom ohni. Podľa potreby pridáme počas varenia trochu vody.  Cestoviny uvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody, scedíme a premiešame so zverinovým  ragú.

__
Paradajkové gratinované cestoviny a klobáskou

Suroviny: 1 kg cestovín ● 2 cibule ● 3 PL paradajkového pretlaku ● 3 klobásy ● 2 papriky ● 3 paradajky ● 300 g syra ● 40 g masla ● PL cukru ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Nadrobno nakrájanú cibuľu urestujeme na masle, pridáme klobásu nakrájanú na kolieska, na malé kocky nakrájanú papriku, paradajky a zľahka urestujeme. Potom pridáme paradajkový pretlak a takisto urestujeme, dolejeme asi 8 PL vody a dochutíme. Pekáčik alebo zapekaciu misku vymastíme, na dno dáme cestoviny, pokvapkáme ich pripravenou omáčkou, posypeme nastrúhaným syrom a postup vrstvenia opakujeme. Nakoniec dáme vrstvu syra a 15 -20 minút zapekáme.

__
Paradajkové zapečené špagety s mäsom a tymianom
Suroviny:
0,5 kg špagiet ● 250 g mletého mäsa ● trochu oleja ● cibuľa ● paradajkový pretlak ● kyslá smotana ● 300 g tvrdého syra ● soľ ● tymian
Recept: Špagety uvaríme. Medzitým na oleji speníme nakrájanú cibuľu, k nej pridáme mleté mäso a opečieme ho.  Pridáme paradajkový pretlak, soľ a dusíme 10 - 15 minút, v prípade potreby podlejeme vodou. Špagety scedíme a dáme späť do hrnca, prisypeme k nim zmes s mletým mäsom a dôkladne premiešame. Pridáme tymian a vmiešame kyslú smotanu. Všetko dáme do zapekacej misky, posypeme strúhaným syrom a necháme 15 minút zapiecť v rúre pri 180 - 200 °C.

__
Parmezánové vrtuľky s hydinovou pečeňou

Suroviny: 0,5 kg vrtuliek ● 400 g kuracích pečienok ● cibuľa ● 2 póry ● 2 mrkvy ● 4 PL kečupu ● 200 g nastrúhaného parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 4 PL masla ● malý zeler
Recept: Cestoviny uvaríme, scedíme a premastíme PL masla. Nadrobno nasekanú cibuľu, pór, mrkvu a zeler osmažíme na masle, pridáme soľ, korenie a kečup a podusíme.  Pridáme na kúsky nakrájanú pečeň a dusíme ešte 5 minút. Ohňovzdornú misku vymastíme maslom, dáme vrstvu cestovín, vrstvu zmesi a vrstvu nastrúhaného parmezánu. Takto vrstvíme až do vyčerpania prísad. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút.

__
Penne s drvenými paradajkami

Suroviny: 2 PL oleja ● 1 kg mletého hovädzieho mäsa (alebo hovädzie s bravčovým) ● morská soľ ● čierne korenie ● 2 PL panenského olivového oleja ● PL masla ● väčšia cibuľa ● 2 menšie mrkvy ● zeler ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 šálky drvených paradajok v konzerve ● šálka suchého červeného vína ● 2 kl oregana ● pol kl drvených štipľavých papričiek ● PL lístkov čerstvého rozmarínu ● bobkový list ● kúsok parmezánu ● 0,5 kg cestovín penne
Recept: Vo veľkom hrnci rozpálime olej, pridáme mäso, osolíme a okoreníme. Opekáme na silnejšom plameni, kým mäso nezhnedne a v kastróle nezostane žiadna tekutina. Potom mäso preložíme na tanier, na ktorý sme si vopred položili niekoľko vrstiev kuchynského papiera.  V tom istom kastróle rozpálime olivový olej a maslo, pridáme cibuľu, mrkvu a zeler nakrájané na kocky, osolíme a okoreníme a všetko dusíme, kým zelenina mierne nezmäkne. Pridáme cesnak a mäso, premiešame a zalejeme drvenými paradajkami a červeným vínom.  Privedieme k varu a okoreníme oreganom, papričkami, rozmarínom a bobkovým listom, ochutíme soľou a korením. Kastról prikryjeme a pod pokrievkou varíme na miernom plameni aspoň 1,5 hodiny. Občas vareškou premiešame.  Medzitým vo väčšom hrnci uvaríme cestoviny. Kým ich scedíme, odoberieme z hrnca šálku vody a odložíme ju bokom.  Scedené penne nasypeme do hrnca s mäsovou omáčkou, dobre premiešame a spolu na miernom plameni minútu varíme. Podľa potreby pridáme vodu z cestovín a  jednotlivé porcie posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom.

__
Pikantné fliačky so šampiňónmi, pórom a párkami

Suroviny: 250 g šampiňónov ● 100 g strúhaného syra ● väčší pór ● 3 vajcia ● 300 g pikantných párkov ● 100 ml mlieka ● 0,5 kg fliačkov ● čierne korenie ● soľ ● olej
Recept: Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky, párky nakrájame na kolieska. Zmiešame a urestujeme na rozohriatom oleji. Pór nakrájame na polkolieska, pridáme ho do zmesi a krátko ho osmažíme. Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme ich. Zapekaciu misu vymastíme olejom a na dno nasypeme polovicu cestovín. Na cestoviny pridáme šampiňónovú zmes a tú prikryjeme zvyšnými cestovinami.  V mlieku rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme ich a zmesou zalejeme cestoviny. Nakoniec posypeme strúhaným syrom a v rúre predhriatej na 185 °C pečieme dozlata.

__
Pikantné paradajkové cestoviny s bazalkou a baklažánmi
Suroviny:
300 g cestovín ● 4 PL olivového oleja ● 300 g baklažánu ● 300 g cherry paradajok ● kl cukru ● 2 strúčiky cesnaku ● PL jablčného octu ● kl pikantnej vegety ● soľ ● 2 PL nasekanej bazalky ● nastrúhaný parmezán
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu a scedíme. Na 2 PL zohriateho oleja opečieme na kocky nakrájaný baklažán. Na zvyšnom zohriatom oleji krátko opečieme na panvici paradajky, pridáme cukor, pretlačený cesnak, jablkový ocot, pikantnú vegetu, opečené baklažány a trochu posolíme. Primiešame scedené cestoviny a nasekanú bazalku. Ešte teplé posypeme nastrúhaným parmezánom a podávame.

__
Pochúťkové vretená s pórom a so šunkou

Suroviny: 600 g varených cestovín (vretená) ● 150 g údeniny (najlepšie šunky) ● pór ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 PL oleja ● soľ  ● čierne korenie ● petržlenová alebo zelerová vňať
Recept: Umytý pór nakrájame na kolieska a speníme na rozpálenom oleji, pridáme olúpaný a prelisovaný cesnak a za stáleho miešania doplníme na prúžky nakrájanú údeninu.  Zmes podlejeme trochou vody a podusíme. Potom vmiešame odkvapkané cestoviny, dosolíme a dochutíme korením. Ozdobíme nasekanou vňaťou.

__
Pórové kolienka s jablkom a so šošovicou

Suroviny: 300 g kolienok ● 2 menšie póry ● 100 g zeleru ● 2 paradajky ● jablko ● 15 g šošovice ● 4 PL olivového oleja ● 3 PL vínneho octu ● 2 PL sójovej omáčky ● bobkový list ● strúčik cesnaku ● kl tymianu ● čierne korenie ● soľ
Recept: Šošovicu, bobkový list a cesnak varíme 20 minút v 0,5 l vody a potom necháme asi hodinu a pol odpočinúť.   Medzitým pripravíme zálievku: Zmiešame olivový olej, ocot, sójovú omáčku, tymian, soľ a korenie. Pór nakrájame na malé kúsky, ktoré pozdĺžne rozrežeme na štvrtiny, umyté paradajky nakrájame na malé kúsky, zeler nastrúhame na hrubšom strúhadle a všetko pridáme k zálievke.   Dáme variť osolenú vodu a pripravíme cestovinové kolienka. Medzitým dáme prehriať uvarenú šošovicu, scedíme ju a zmiešame so zeleninou a cestovinami.  Nakoniec pridáme do šalátu na kocky nakrájané jablko, necháme odležať a podávame.

__
Provensálske salámové cestovinové placky
Suroviny:
250 g cestovín ● 200 g salámy ● 2 vajcia ● soľ ● čierne korenie ● štipľavá paprika ● grilovacie alebo provensálske korenie ● olej na vyprážanie ● 100 g syra ● paradajka ● paprika ● petržlenová vňať
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme odkvapkať. Vsypeme ich do misy, mierne osolíme, okoreníme, pridáme rezančeky salámy a premiešame. Pridáme vajcia a opäť dôkladne premiešame.  Na panvici rozohrejeme olej, naberačkou naberieme cestovinovú zmes a položíme na panvicu. Vareškou alebo nožom upravíme do tvaru placky a na prudkom ohni smažíme z oboch strán.  Horúce placky posypeme pálivou paprikou, grilovacím korením, nahrubo nastrúhaným syrom a ozdobíme paradajkou, paprikou a petržlenovou vňaťou.

__
Rezance s gorgonzolou a orieškovou omáčkou

Suroviny: 350 g cestovín (široké rezance) ● 200 g gongonzoly alebo 50 g nivy ● 50 g strúhaných orechov ● 6 PL strúhaného parmezánu ● 30 g masla ● muškátový oriešok ● soľ ● pol hrnčeka mlieka
Recept: Vo väčšej mise zmiešame maslo, gorgonzolu, oriešky a vlažné mlieko, až kým vznikne jemný krém, ktorý necháme zohriať v mikrovlnnej rúre. Zamiešame. V osolenej vode uvaríme cestoviny, scedíme ich, dáme do misy s pripravenou omáčkou, zamiešame a posypeme parmezánom.

__
Sicílske canellonni s bielou kapustou a krevetami

Suroviny: 12 talianskych cestovín canneloni ● 0,5 kg olúpaných kreviet ● 200 g čerstvej paradajkovej dužiny ● 200 ml sladkého bieleho vína ● 140 g varenej bielej fazule ● 200 g cukety ● 100 g cibule ● 100 g žltej opečenej papriky ● 80 g strúhanky ● bešamel ● nastrúhaný parmezán ● feferónka ● kôpor ● petržlenová vňať ● maslo ● panenský olivový olej ● soľ
Recept: Cibuľu nakrájame najemno a urestujeme s trochou oleja a malým kúskom feferónky. K cibuľke primiešame dužinu z paradajok, zalejeme vínom, pridáme opečenú, olúpanú a nakrájanú papriku a ochutíme soľou.  Štyri krevety opečieme s trochou oleja a osolíme, ostatné nadrobno nakrájame. K pokrájaným krevetám pridáme uvarenú paradajkovú omáčku, strúhanku, soľ, posekanú petržlenovú vňať a trochu kôpru.  Canneloni uvaríme a naplníme ich pripravenou zmesou. Potom ich rozložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, polejeme bešamelom a posypeme trochou parmezánu. Dáme ich na gril a necháme gratinovať.  Na troške cibule opečieme cukety nakrájané na veľmi malé kocky. Zložíme z ohňa, zalejeme kvapkou vody a rozotrieme s 30 g masla. Dobre ich premiešame, pridáme varenú fazuľu a osolíme.  Canneloni podávame s opečenými krevetami a ochutené cuketová omáčkou.

__
Slaninkové papardelle s červenou čakankou

Suroviny: 300 g cestovín papardelle ● 3 hlávky červenej čakanky ● 80 g slaniny ● cesnak ● petržlenová vňať ● ocot ● olivový olej ● soľ ● čierne korenie
Recept: Najskôr si pripravíme základ. Na panvici rozohrejeme menšie množstvo olivového oleja, pridáme nadrobno nakrájanú slaninu, strúčik cesnaku, hrsť petržlenovej vňate a všetko urestujeme.  Pridáme čakanku natrhanú na kúsky, štipku soli, prilejeme trochu octu a malú naberačku vody z cestovín, ktoré sme medzitým dali variť. Dusíme 3 minúty.  Uvarené cestoviny zlejeme a premiešame s čakankou podusenou na slanine. Pokrm na prudkom ohni krátko urestujeme, posypeme korením a okamžite podávame.

__
Smotanové mušle s osmaženým pórom

Suroviny: balenie mušlí ● 4 stredné alebo 2 veľké póry ● 250 ml smotany na šľahanie ● 2 PL olivového oleja ● soľ ● čierne korenie ● 150 g nastrúhaného parmezánu ● hrsť opražených posekaných orieškov (lieskové jadrá alebo vlašské orechy)
Recept: Pór pozdĺžne rozpolíme, dôkladne umyjeme a nakrájame. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej, vsypeme pór a krátko osmažíme. Osolíme, okoreníme a vlejeme smotanu.  Spoločne krátko podusíme, aby omáčka zhustla. Cestoviny uvaríme vo veľkom množstve osolenej vody. Zlejeme ich a premiešame s pripravenou omáčkou. Jednotlivé porcie posypeme posekanými orechmi a syrom.

__
Stedomorské špagety so zázvorom

Suroviny: olúpaný a prelisovaný strúčik cesnaku ● kl mletého zázvoru ● 3 PL sójovej omáčky ● 2 PL škrobovej múčky ● 0,5 kg chudého bravčového mäsa ● 0,5 l hydinového vývaru ● pol kl pálivej paprikovej omáčky ● 2 kl sezamového oleja ● 200 g tenkých špagiet alebo úzkych rezancov (linguine) ● 2 PL olivového oleja ● veľká mrkva ● 100 g šampiňónov ● 200 g strukov cukrového hrášku
Recept: V mise zmiešame cesnak, zázvor, sójovú omáčku a škrobovú múčku. Pridáme prúžky bravčového, zľahka ich zamiešame do zmesi a mäso ňou obalíme. V druhej mise zmiešame kurací vývar s paprikovou omáčkou a sezamovým olejom.  Cestoviny uvaríme a zlejeme. Medzitým rozpálime vo veľkej panvici olivový olej, pridáme mäsovú zmes a 5 minút mäso opekáme. Pridáme na prúžky nakrájanú mrkvu a huby a minútu podusíme. Potom rýchlo prilejeme vývar s prísadami, uvedieme do varu a za stáleho miešania minútu povaríme.  Pridáme struky a varíme ešte 2 - 3 minúty domäkka. Cestoviny vysypeme na nahriatu servírovaciu misu, doprostred dáme prúžky mäsa so zeleninou a podávame.

__
Syrovo – bazalkovo cestoviny s kuracími prsiami

Suroviny: 2 - 4 kuracie prsia ● téglik kyslej smotany ● 150 g taveného syra ● 4 šampiňóny ● menšia cibuľa ● hrsť jadier vlašských orechov ● 1 - 2 PL oleja ● bujónová kocka ● strúčik cesnaku ● 1 - 2 kl bazalky ● soľ
Recept: Na rozpálenom oleji prudko opražíme nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso a urestujeme ho. Mäso podlejeme trochou vody, pridáme bujónovú kocku, prelisovaný cesnak a orechy a dusíme pod pokrievkou asi 5 - 10 minút.  Do mäsa vmiešame tavené syry, plátky šampiňónov a bazalku. A nakoniec kyslú smotanu. Osolíme a necháme krátko prevariť. Podávame s uvarenými cestovinami.

__
Syrovo - smotanové zapečené cestoviny s brokolicou

Suroviny: cestoviny ● uvarená brokolica ● 100 ml smotany ● niekoľko druhov syra (niva, encián, eidam) ● zelené korenie (bazalka, pažítka) ● čierne korenie ● soľ
Recept: Cestoviny uvaríme domäkka a scedíme, zmiešame s varenou brokolicou a vložíme do maslom vymastenej misy z varného skla. Všetko zalejeme smotanou, osolíme, posypeme nakrájaným zeleným korením, podľa chuti okoreníme a dobre premiešame.  Na povrch poukladáme kúsky troch druhov syra a krátko zapečieme v rúre, aby sa syr roztiekol. Podávame s kečupom a hlávkovým šalátom.

__
Šafranové mašličky so šľahačkou a ricottou

Suroviny: 350 g cestovín (mašličiek) ● 125 g šľahačky ● 150 g ricotty ● 2 plátky masla ● šafran ● nastrúhaný parmezán ● soľ ● čierne korenie
Recept: Vo väčšej miske rozpustíme maslo, pridáme šľahačku, primiešame šafran a ricottu. Dobre zamiešame.  Uvarené, scedené cestoviny pridáme do misky, posypeme parmezánom, prípadne pridáme korenie a ihneď podávame.

__
Šalát s nivou, cesnakom a cestovinami

Suroviny: pol balíčka cestovín ● 50 - 100 g nivy ● 1 - 2 PL oleja ● 4 - 5 strúčikov cesnaku ● zelená bazalka (alebo sušená) ● zelená petržlenová vňať
Recept: V site na servírovanie uvaríme cestoviny. Medzitým nastrúhame nivu a cesnak, pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú bazalku a petržlenovú vňať. Vsypeme na uvarené cestoviny a premiešame.

__
Šalviový lieň s cestovinami linguine

Suroviny: 400 g cestovín linguine ● 400 g filiet z lieňa ● 200 ml bieleho vína ● cibuľka ● šalvia ● maslo ● soľ
Recept: Linguine uvaríme v osolenej vode . V panvici na masle urestujeme nadrobno nasekanú cibuľku, rybu nakrájame na kúsky, pridáme do panvice a opečieme. Zalejeme bielym vínom, osolíme, dochutíme šalviou a premiešame s cestovinami.

__
Široké čili rezance z južného Mexika

Suroviny: 0,5 kg širokých rezancov ● červená paprika ● malá  konzerva šampiňónov ● 2 sladkokyslé uhorky ● pohár paradajkovej šťavy ● PL oleja ● čili korenie ● soľ ● čierne korenie ● PL hladkej múky ● 100 ml smotany ● PL masla
Recept: Osolenú vodu privedieme k varu, vhodíme do nej rezance, pridáme lyžicu oleja a uvaríme ich domäkka. Papriku nakrájame na drobné kocky, šampiňóny scedíme a nakrájame na plátky, rovnako i uhorky. Lyžicu masla rozpustíme v hrnci alebo na panvici, podusíme na ňom papriku, zaprášime múkou a za stáleho miešania necháme speniť. Potom podlejeme paradajkovou šťavou, smotanou a trochu povaríme. Ochutíme soľou, čili a čiernym korením. Nakoniec do omáčky vložíme šampiňóny a uhorky a necháme ich poriadne prehriať. Rezance na tanieri prelejeme omáčkou.

__
Široké mäsité rezance so šošovicou a kukuricou
Suroviny:
400 g širokých rezancov ● 400 g mletého hovädzieho mäsa ● 75 g šošovice ● 100 g kukurice z konzervy ● 200 ml zeleninového vývaru ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● PL olivového oleja ● konzerva olúpaných paradajok ● čierne korenie ● pár kvapiek tabasca ● oregano
Recept: Do zeleninového vývaru dáme na 30 minút variť šošovicu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Paradajky vyberieme z konzervy a nakrájame na kúsky. Cesnak nakrájame na plátky a osmažíme na olivovom oleji.  Do panvice vložíme mleté mäso a za stáleho miešania ho prudko opečieme. Potom pridáme k mäsu paradajky s časťou nálevu a odkvapkanú kukuricu z konzervy. Premiešame a necháme chvíľu podusiť, aby sa časť tekutiny odparila. Osolíme, okoreníme a vmiešame pár kvapiek tabasca. Krátko pred dokončením vmiešame uvarenú šošovicu a oregano.  Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu, precedíme ich a pokvapkáme niekoľkými kvapkami oleja. Na tanier najprv navŕšime uvarené rezance a na ne mäsovú zmes so zeleninou.

__
Šošovicové kolienka s pórom a zelerom

Suroviny: 300 g kolienok ● 2 menšie póry ● 100 g zeleru ● 2 paradajky ● jablko ● 15 g šošovice ● 4 PL olivového oleja ● 3 PL vínneho octu ● 2 PL sójovej omáčky ● bobkový list ● strúčik cesnaku ● kl tymianu ● čierne korenie ● soľ
Recept: Šošovicu, bobkový list a cesnak varíme 20 minút v 0,5 l vody a potom necháme asi hodinu a pol odpočinúť.  Medzitým pripravíme zálievku: Zmiešame olivový olej, ocot, sójovú omáčku, tymian, soľ a korenie. Pór nakrájame na malé kúsky, ktoré pozdĺžne rozrežeme na štvrtiny, umyté paradajky nakrájame na malé kúsky, zeler nastrúhame na hrubšom strúhadle a všetko pridáme k zálievke.  Dáme variť osolenú vodu a pripravíme cestovinové kolienka. Medzitým dáme prehriať uvarenú šošovicu, scedíme ju a zmiešame so zeleninou a cestovinami. Nakoniec pridáme do šalátu na kocky nakrájané jablko, necháme odležať a podávame.

__
Špagetová omeleta so slnečnicovými semiačkami

Suroviny: 0,5 kg špagiet ● soľ ● 4 PL masla alebo oleja ● čierne korenie ● karí ● štipka majoránu ● 8 vajec ● 250 ml mlieka ● 4 PL hladkej múky ● čerstvá bazalka ● 30 g slnečnicových semienok
Recept: Cestoviny uvaríme, zlejeme, prepláchneme a necháme odkvapkať. Najlepšie v dvoch panviciach súčasne rozpustíme po jednej PL masla alebo oleja. Do každej dáme štvrtinu cestovín a 5 minút ich do chrumkava opekáme. Ochutíme soľou, korením a majoránom. V mlieku rozmiešame vajce a múku na redšie cestíčko. Rezance v panvici prelejeme rovnakým dielom cesta a pozvoľna z oboch strán vyprážame omelety. Vyberieme ich a smažíme ďalšie. Omelety podávame posypané nasucho opraženými semienkami a bazalkou.

__
Špagety s čerešňovými paradajkami a šalotkou

Suroviny: 350 g špagiet ● 300 g kalerábu ● 3 cherry paradajky ● 2 šalotky ● zväzok petržlenovej vňate ● feferónka ● 3 PL olivového oleja ● soľ ● čierne korenie
Recept: Kaleráby olúpeme, umyjeme, nakrájame na rovnaké kúsky, uvaríme ich v pare a scedíme. V hrnci s vriacou vodou sparíme paradajky; scedíme ich, olúpeme, odstránime z nich semená a šťavu a dužinu nakrájame na kocky.  Feferónku nasekáme, šalotky olúpeme, nakrájame ich, oboje nasypeme do vyššej panvice s olejem a nechám prehriať, potom k nim pridáme uvarené kaleráby a pár minút ich spoločne pod pokrievkou podusíme. Pridáme paradajky, trochu soli a čerstvo zomletého korenia a podusíme na miernom ohni ešte asi 15 minút.  Medzitým uvaríme špagety v osolenej vode,  scedíme ich, prelejeme hotovou zmesou s kalerábom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a okamžite podávame.

__
Špagety s muškátovým orieškom a so šalviou

Suroviny: 300 g špagiet ● 100 g masla ● 7 lístkov šalvie ● trocha nastrúhaného syra ● štipka muškátového orieška ● soľ ● čierne korenie
Recept: Špagety uvaríme v osolenej vode. Medzitým rozpustíme v malom hrnci maslo. Pridáme nasekané lístky šalvie a muškátový oriešok.  Maslo necháme speniť, dochutíme korením a zmiešame s uvarenými cestovinami. Na tanieri posypeme nastrúhaným syrom.

__
Špenátové rezance s parmezánom a údeninou

Suroviny: 200 g špenátových rezancov ● 160 g údeného mäsa ● 0,5 l smotany ● 50 ml slnečnicového oleja ● nastrúhaný parmezán ● soľ
Recept: Na rozohriatom oleji urestujeme na rezance nakrájané údené mäso. Pridáme smotanu a soľ. Zmes necháme zredukovať.   Uvarené cestoviny ponoríme na pár sekúnd do vriacej vody, necháme odkvapkať a pridáme do zmesi. Premiešame a pridáme parmezán.

__
Špenátový grécky fusilli šalát

Suroviny: 300 g cestovín fusilli ● 250 g čerstvých špenátových listov ● 250 g čerešňových paradajok ● 100 g čiernych olív ● 200 g syra feta ● 3 PL olivového oleja ● čierne korenie
Recept: V slanej vriacej vode uvaríme cestoviny podľa návodu. Dve minúty pred koncom varu pridáme špenát a premiešame. Cez sitko zlejeme vodu a cestoviny so špenátom necháme dobre odkvapkať. Rozpolené čerešňové paradajky, olivy a syr nalámaný na kúsky vsypeme do misy, dochutíme korením a pokvapkáme olejom. Do misy pridáme cestoviny so špenátom a dobre premiešame.

__
Štipľavé vretienka s fazuľou a maďarskou salámou

Suroviny: 400 g cestovín ● 200 g maďarskej klobásy ● 400 g sterilizovanej červenej fazule ● 4 PL paradajkového pretlaku ● 4 paradajky ● 2 feferónky ● cibuľa ● 200 ml červeného vína ● 2 PL olivového oleja ● soľ
Recept: Klobásu olúpeme a nakrájame na kolieska. Paradajky sparíme horúcou vodou, olúpeme a nakrájame. Cibuľu nakrájame na kocky. Feferónku rozrežeme, odstránime z nej semienka a nakrájame ju nadrobno. Rozmarín opláchneme, necháme odkvapkať a nasekáme nahrubo.  V kastróle rozpálime olej a urestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú klobásu, rozmarín a feferónku. Opečieme za stáleho miešania.  Pridáme nasekané paradajky, víno a fazuľu bez nálevu, premiešame, znížime teplotu platne, prikryjeme pokrievkou a varíme do zhustnutia. Občas zamiešame. Odstavíme z platne a necháme ešte pol hodiny odstáť. Hotové cestoviny zlejeme, necháme odkvapkať, vmiešame do omáčky a hneď podávame.

__
Tagliatelle so zapečeným krabím mäsom a fazuľou

Suroviny: 2 PL olivového oleja ● stredne veľká nasekaná cibuľa ● kl mletej rímskej rasce ● 2 PL hladkej múky ● 0,5 l rybieho alebo hydinového vývaru ● 300 g krabieho mäsa ● 150 ml kyslej smotany ● 200 g rezancov (tagliatelle) ● 100 g mrazených kukuričných zŕn ● 200 g nakladanej fazule ● kl nasekaných čili papričiek ● pol kl soli  ● 30 g drvených tortilla chipsov
Recept: Rúru predhrejeme na 200 °C. V ťažkom hrnci rozpálime olej a cibuľu na ňom opražíme. Vmiešame rascu a múku. Prilejeme vývar, za stáleho miešania uvedieme do varu a varíme tak dlho, až kým omáčka mierne zhustne. Pridáme krabie mäso, kyslú smotanu, rezance, kukuricu, fazuľu, čili papričky a soľ.  Zmes znovu privedieme do varu, potom ju prelejeme do plytkého pekáča a posypeme drvenými tortilla chipsami. Pečieme v predhriatej rúre 25 minút dozlatista.

__
Teľacie rezne s estragónom v cestovine

Suroviny: 2 PL hladkej múky ● 2 kl posekaného čerstvého estragónu ● kl nasekaného čerstvého majoránu ● štvrť kl soli ● čierne korenie ● 350 g tenkých teľacích rezňov nakrájaných na prúžky ● 2 PL olivového oleja ● 4 - 6 jarných cibuliek nakrájaných na kolieska ● 2 stredne veľké červené papriky nakrájané na štvorčeky ● 200 g cestovinových mašličiek (farfalle) ● 300 ml hovädzieho vývaru ● 100 ml suchého bieleho vína ● 2 PL šľahačky ● nasekaný čerstvý estragón
Recept: Do igelitových vreciek nasypeme múku, kl estragónu, majorán, polovicu soli a trochu korenia. Pridáme prúžky teľacieho a pretrepeme, až kým je mäso rovnomerne obalené.  Vo veľkej panvici rozohrejeme PL oleja a na strednom ohni podusíme jarnú cibuľku a papriky domäkka. Potom zeleninu vyberieme a odložíme na tanier.  Dáme variť cestoviny. Kým sa uvaria, rozohrejeme v panvici zvyšok oleja, pridáme prúžky teľacieho a na miernom ohni ich opečieme zo všetkých strán dohneda. Potom mäso pridáme na tanier k zelenine.  Na panvicu nalejeme biele víno, pridáme zvyšok estragónu a privedieme k varu. Prudkým varom varíme 4 - 5 minút. Cibuľu, papriky a teľacie vrátime na panvicu, vmiešame smotanu a okoreníme zvyškom soli a trochou čierneho korenia. Všetko necháme 2 -  minúty prehriať, ale nevaríme. Uvarené cestoviny zlejeme, vyklopíme na nahriatu servírovaciu misu a prelejeme zmesou mäsa a zeleniny. Hotové jedlo ozdobíme čerstvým estragónom.

__
Tlačenka z cestovín a šunkovej salámy

Suroviny: balíček cestovín ● 200 g šunkovej salámy ● konzerva sterilizovaného hrášku ● konzerva sterilizovaných šampiňónov ● pohárik sterilizovanej kapie ● 3 - 4 vajcia uvarené natvrdo ● 3 - 4 sterilizované uhorky ● varená mrkva ● varený petržlen ● cibuľa ● soľ ● balíček želatíny
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu, salámu, vajcia, uhorky, mrkvu, petržlen a papriku nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno.   Všetko vmiešame spolu s hráškom a šampiňónmi do vychladnutých cestovín, osolíme, okoreníme a zalejeme želatínou uvarenou podľa návodu.   Zmes dôkladne premiešame, aby sa želatína dobre spojila so všetkými ingredienciami, naplníme ňou tlačenkové vrecko, zaviažeme ho, zavaríme a necháme stuhnúť. Podávame s pečivom.

__
Transylvánske zelené rezance so špargľou

Suroviny: 0,5 kg čerstvej špargle ● soľ ● 2 PL oleja ● 350 g zelených rezancov ● 2 PL masla ● strúčik cesnaku ●  2 poháre šampiňónov (asi 300 ml) ● 2 PL masla ● 2 PL múky ● 125 g kyslej smotany ● čierne korenie ● PL worcesterskej omáčky ● 20 ml suchého sherry ● kl citrónovej šťavy ● 4 morčacie prsia ● PL nasekanej pažítky
Recept: Čerstvú špargľu olúpeme, odstránime drevnaté konce a podľa hrúbky ju asi 15 minút varíme. Súčasne uvaríme rezance v slanej vode s PL oleja.  Zatiaľ v hrnci rozohrejeme maslo a krátko na ňom podusíme roztlačený cesnak. Zlejeme šampiňóny, tekutinu zachytíme, pridáme ju k cesnaku a krátko dusíme. Prisypeme múku a necháme ju zhnednúť. Všetko zriedime štvrtinou šťavy zo šampiňónov, vmiešame kyslú smotanu a krátko povaríme. Ochutíme soľou, korením, worcesterskou omáčkou, sherry a citrónovou šťavou.  Mäso umyjeme a vysušíme. Zvyšný olej rozpálime na panvici a mäso na ňom asi 8 - 10 minút opražíme z oboch strán. Potom mäso vyberieme, osolíme, okoreníme a nakrájame na prúžky.  Špargľu zlejeme a nakrájame na polovice alebo na tretiny. Odkvapkané rezance rozdelíme na taniere, na ne dáme prúžky mäsa a kúsky špargle. Potom všetko prelejeme šampiňónovou omáčkou. Podávame posypané pažítkou.

__
Tuniakový šalát s cestovinami a bielou fazuľou

Suroviny: cestoviny ● konzerva tuniaka vo vlastnej šťave ● konzerva veľkej fazule vo vlastnej šťave ● pol nakrájanej červenej cibule ● 100 g nakrájaných čiernych olív ● 2 PL červeného vínneho octu ● soľ ● čierne korenie ● 2 PL parmezánu
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Kým sa cestoviny varia, zmiešame tuniaka, fazuľu, cibuľu a olivy. V malej miske rozšľaháme spoločne ocot, soľ a korenie.  Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich, premiešame s fazuľovou zmesou a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme syrom.

__
Vlašské cestoviny so stonkovým zelerom

Suroviny: 250 g cestovín ● 4 stonky zeleru ● 100 g nivy ● hrsť vlašských orechov ● smotana ● olivový olej ● zelené bylinky ● lahôdková cibuľka ● PL maizeny
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým na olivovom oleji opražíme na kúsky nakrájaný zeler a posekané orechy. Pridáme nivu, posekanú cibuľku a zalejeme smotanou.  Nakoniec vmiešame maizenu rozmiešanú v 100 ml vody, prisypeme bylinky a asi 2 minúty povaríme. Ak je omáčka málo slaná, prisolíme ju. Na záver vmiešame uvarené cestoviny.

__
Vretená s brokolicou a kuracinou

Suroviny: cestoviny fusilli (vretená) ● 0,5 kg kuracích pŕs ● olivový olej ● brokolica ● sladká smotana ● cesnak ● soľ ● čierne korenie ● karí ● zázvor ● sladká paprika
Recept: Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, premiešame s lisovaným cesnakom, korením a troškou olivového oleja a necháme chvíľu stáť. Potom ich osmažíme na olivovom oleji. Keď je mäso mäkké, vlejeme doň smotanu a prehrejeme. Potom vmiešame do uvarených a precedených cestovín, pridáme na malé kúsky nakrájanú uvarenú brokolicu a všetko premiešame.

__
Vrtuľkový šalát s pečeným kurčaťom a kešu

Suroviny: 200 g vrtuliek ● 250 g pečeného kurčaťa bez kože ● 150 g šalátovej uhorky ● 150 g farebných paprík ● 200 g cherry paradajok ● 80 g kešu a píniových orieškov ● Zálievka: 150 g bieleho jogurtu ● PL nasekaných byliniek ● šťava z citróna ● tabasco ● worcesterská omáčka ● soľ ● čierne korenie
Recept: Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode podľa návodu, scedíme ich, premiešame s PL olivového oleja a necháme vychladnúť.   V miske zmiešame suroviny na zálievku a dochutíme soľou, worcesterskou omáčkou, korením a tabascom. Mäso i zeleninu nakrájame na menšie kúsky.   V panvici nasucho opražíme oriešky. Všetko premiešame s cestovinami a podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame preliate jogurtovou zálievkou.

__
Vrtuľky s cviklou a balkánskym syrom

Suroviny: 400 g cestovín (vrtuliek) ● 300 g červenej repy ● cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 150 g balkánskeho syra ● 2 PL oleja ● 200 ml mlieka alebo vody ● soľ ● čierne korenie
Recept: Červenú repu umyjeme a uvaríme domäkka. Keď repa vychladne, olúpeme ju a nakrájame na kocky.  Na rozpálenom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu a cesnak. Potom k nej pridáme nakrájanú repu. Chvíľu smažíme. Zalejeme mliekom a pár minút dusíme. Pridáme na kocky nakrájaný balkánsky syr. Po 3 minútach varenia omáčku dochutíme korením a osolíme. Podávame s cestovinami.

__
Vrtuľky s jogurtom a krabími tyčinkami
Suroviny: balenie krabích tyčiniek ● paradajka ● paprika ● 250 g cestovinových vrtuliek ● biely jogurt ● majonéza ● čierne korenie ● soľ
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu a necháme vychladnúť. Papriku, paradajku a krabie tyčinky nakrájame na malé kocky.   Premiešame s vychladnutými cestovinami, zalejeme bielym jogurtom a majonézou, podľa chuti osolíme a okoreníme.

__
Výdatný kolienkový nákyp so šampiňónmi a morčacinou
Suroviny: 0,5 kg kolienok ● 0,5 kg morčacích pŕs ● 400 g šampiňónov ● 300 g mrazeného hrášku ● 250 ml kyslej smotany ● 250 g tvrdého syra ● 2 paradajky ● maslo ● čierne korenie ● nasekaná petržlenová vňať ● soľ ● olej
Recept: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Medzitým nakrájame morčacie prsia na kocky, osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán na oleji.  Šampiňóny nakrájame na plátky, paradajky na kocky a spolu s opečeným mäsom ich vmiešame do uvarených cestovín. Pridáme petržlenovú vňať, smotanu a tvrdý syr.  Zapekaciu misu vymastíme maslom, vložíme do nej cestoviny a zapekáme v rúre pri 200 °C asi 30 minút.

__
Vychýrené benátske špagety

Suroviny: 300 g špagiet ● 40 g rastlinného tuku ● PL ligurčeka ● 2 cibule ● 400 g bravčového mäsa ● soľ ● sladká a pálivá paprika ● 50 g mrkvy ● 50 g zeleru ● 400 g paradajok ● 2 PL kečupu ● petržlenová vňať ● nastrúhaný syr
Recept: Uvarené špagety necháme odkvapkať. Na tuku osmažíme cibuľu, pridáme na rezance nakrájané mäso a krátko podusíme. Zmes okoreníme paprikou, osolíme, podlejeme horúcou vodou a dusíme. Pridáme na rezance nakrájanú mrkvu a zeler, ešte podusíme a vložíme sparené, na kolieska nakrájané paradajky. Všetko dusíme, až kým je zelenina mäkká. Nakoniec primiešame kečup, ligurček a špagety. Na tanieri posypeme syrom.

__
Zapečené plnené conchilioni

Suroviny: 20 veľkých mušlí conchilioni ● soľ ● 2 PL oleja ● pór ● kapia ● 0,5 kg mletého mäsa ● PL hladkej múky ● 200 ml hydinového vývaru ● soľ ● olej na vymastenie formy ● 50 g nastrúhaného parmezánu
Recept: Cestoviny vložíme do vriacej osolenej vody s lyžičkou oleja a podľa návodu uvaríme. Scedíme a necháme odkvapkať.  Pór nakrájame na kolieska, papriku zbavíme semienok a nakrájame na kocky. V panvici rozpálime zvyšok oleja, pór na ňom urestujeme, pridáme mleté mäso a za stáleho miešania ich restujeme. Prisypeme múku a krátko osmažíme.  Všetko podlejeme vývarom, pridáme papriku, osolíme a dusíme, kým sa prebytočná voda odparí.  Mušle naplníme mäsovou zmesou. Zapekaciu misku vytrieme olejom a mušle do nej naukladáme. Zakryjeme, vložíme do predhriatej rúry a zapekáme. Potom cestoviny odkryjeme, posypeme parmezánom a ešte krátko zapečieme.

__
Zapekané bazalkové kolienka s paradajkami

Suroviny: balíček kolienok ● 2 veľké cibule ● 6 paprík ● 12 paradajok ● olej ● soľ ● bazalka ● oregano ● eidam
Recept: Cestoviny uvaríme. Na oleji krátko opražíme cibuľu nakrájanú na kocky, pridáme jadier zbavené papriky nakrájané na dlhé prúžky a asi 10 minút podusíme pod pokrievkou. Pridáme sparené a olúpané paradajky nakrájané na štvrtky a dusíme ďalších 5 minút. Prisypeme korenie, premiešame, zmiešame s cestovinami a vložíme do vymasteného pekáča. V rúre pečieme asi 20 minút, potom pokrm posypeme nastrúhaným syrom a ešte krátko zapečieme.

__
Zeleninové fusilli s varenou šunkou a oreganom

Suroviny: 150 g zeleného hrášku ● červená paprika ● žltá paprika ● zväzok potočnice ● 150 g varenej šunky ● 150 g fusilli ● soľ ● cibuľa ● 6 vetvičiek oregana ● 2 PL olivového oleja ● 300 g smotanového jogurtu ● čierne korenie ● štipka mletej papriky
Recept: Hrach zalejeme horúcou vodou a dáme nabok. Paprikové struky umyjeme, vykrojíme semenník a nakrájame na kocky. Potočnicu umyjeme, osušíme a obtrháme listy. Šunku nakrájame na rezance. Cestoviny pripravíme podľa návodu na obale. Scedíme ich a necháme odkvapkať. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kocky. Oregano umyjeme, osušíme a obtrháme lístky.  Na horúcom oleji urestujeme cibuľu, pridáme oregano a vmiešame do jogurtu. Ochutíme soľou, korením a paprikou.  Hrach scedíme, necháme odkvapkať a zmiešame s cestovinami, paprikou, potočnicou, šunkou a dresingom.

TOPlist