Divina

recepty

Guláš zo srnčieho pliecka s
červeným vínom
Suroviny:
1 kg srnčieho pliecka100 ml červeného vína100 - 150 g spišských párkov50 g údenej slaniny3 strúčiky cesnaku2 veľké cibulemasť z diviakatymiansladká mletá červená paprikadrvená rascačierne koreniekečupkrajec tvrdšieho chlebasoľ
Recept: Slaninu a ošúpanú cibuľu nakrájame na menšie kocky, cesnak ošúpeme a prelisujeme, chlieb nastrúhame a párky pokrájame na kolieska. Mäso nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme, dobre premiešame a necháme odpočívať asi 30 minút. Rozpálime masť, pridáme slaninu a uškvaríme ju a za občasného premiešania na nej opečieme mäso a párky. Pridáme nakrájanú cibuľu a 10 minút dusíme. Potom ochutíme rascou, paprikou, tymianom, podlejeme vínom a dusíme domäkka za občasného premiešania. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Keď je mäso udusené, guláš dochutíme cesnakom, kečupom a zahustíme nastrúhaným chlebom. Krátko povaríme, aby sa chlieb rozvaril. Podávame s čerstvým chlebom alebo pečivom.

Ďalšie recepty z diviny:

Alpský odležaný srnčí rezeň
Apeninské jelenie stehno so zeleninou
Bažant na červenom víne s údenou slaninou
Bažantie ragú s teľacinkou
Cesnakové diviačie stehno so slaninkou
Cesnakový rezeň zo divokého zajaca
Čarovné jarabice s ríbezľami
Čokoládové diviačie stehno v omáčke
Diviačí ražeň s klobásou a slaninou
Diviačie stehno na cesnaku
Divý králik na červenej kapuste
Hubové zapečené bažantie prsia
Jelení rezeň svätého Huberta
Jelenie medailóniky zo stehna s kapustou
Jelenie rezne s borievkami a krémovou omáčkou
Krkonošské diviačie rezne
Mixovaný divoký šíp so šampiňónmi
Muflónie stehno so smotanou
Paradajkové diviačie ragú z pliecka
Pečená divá kačica s borievkami
Poľovnícky srnčí závitok so šampiňónmi
Smotanové muflonie stehno
Srnčie medailóniky s višňami
Srnčie rezne na cibuli s worcestrom
Šunkou plnené rezne z daniela
Tymianový dusený králik s chrenom
Vyprážaný srnčí rezeň s brusnicovým rizotom
Zajačie stehná v šípkovej omáčke

__
Alpský odležaný srnčí rezeň

Suroviny:
600 g odležaných srnčích rezňov biele korenie soľ rozmarín sladká paprika čierne korenie 2 PL hladkej múky 2 stredné cibule 200 ml červeného vína 200 ml hustej sladkej smotany 2 jablká kúsok masla brusnicová zaváranina
Recept: Menšie srnčie rezne naklepeme, ľahko osolíme a obalíme v zmesi múky, čerstvo mletého bieleho korenia, rozmarínu a trošky sladkej papriky. Na masle opečieme dozlata. Vyberieme z panvice a uchováme v teple. Vo výpeku opečieme najemno nakrájanú cibuľu a keď je opečená dožlta, vložíme späť rezne, zalejeme ich vínom a na miernom ohni necháme veľmi zvoľna dusiť asi 45 minút alebo dlhšie, záleží na veku a stave mäsa. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, do šťavy vlejeme smotanu, necháme prejsť varom a prisolíme. Počas dusenia mäsa opečieme na ďalšej panvici v troche masla jablká olúpané, rozpolené a zbavené jadier. Mäso na tanieri polejeme omáčkou a obložíme polkou duseného jablka, ktoré sme naplnili brusnicovou zaváraninou.

__
Apeninské jelenie stehno so zeleninou

Suroviny:
1,2 kg jelenieho stehna soľ kl mletej papriky PL múky mleté čierne korenie 2 cibule 2 strúčiky cesnaku 2 mrkvy štvrť väčšieho zeleru 4 PL oleja 120 ml bieleho vína 6 olúpaných paradajok kl bazalky kl tymianu bobkový list kôra zo štvrtiny citróna PL nasekanej petržlenovej vňate
Recept: Odležané a dobre umyté mäso nakrájame na hrubšie plátky (asi 3 cm) alebo väčšie kocky. Osolíme, posypeme mletou paprikou a obalíme v múke. Na rozohriatom oleji rýchlo opečieme zo všetkých strán a vyberieme. Do oleja vložíme pripravenú olúpanú a na kocky nakrájanú zeleninu aj cibuľu, pridáme rozdrvený cesnak a podusíme 5 minút. Potom prilejeme víno a pridáme nakrájané paradajky. Osolíme a okoreníme, vložíme zverinu a korenie (bazalku, tymian, bobkový list) a prikryté dusíme v rúre domäkka. Pri podávaní uložíme na misu najprv zeleninu, navrch dáme plátky alebo kúsky zveriny, posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme tenučkými, dlhými prúžkami citrónovej kôry. Podávame s rôznymi zemiakovými prílohami a brusnicovým kompótom.

__
Bažant na červenom víne s
údenou slaninou
Suroviny:
bažant soľ 200 g údenej slaniny cibuľa 3 PL pokrájanej koreňovej zeleniny citrón 200 ml červeného vína 1/2 PL múky cukor celé čierne korenie bobkový list klinček
Recept: Údenú slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme. Pridáme pokrájanú cibuľu, zeleninu, cukor a všetky koreniny. Zmes miešame a pečieme do svetlohneda, podlejeme vodou a necháme prejsť varom. Bažanta si rozkrojíme a vložíme do výpeku a prikrytého dusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, šťavu zaprášime múkou, chvíľu pečieme, podlejeme vínom, povaríme 10 minút, precedíme cez sito a zeleninu prepasírujeme. Omáčku znova prevaríme a pokrájané mäso ňou polievame.
Dobrou prílohou je ryža, knedle alebo zemiaky na rôzne spôsoby.

__
Bažantie ragú s teľacinkou

Suroviny:
mladý bažant 200 g teľacieho mäsa 40 g masti 40 g cibule soľ čierne korenie vývar z kostí 30 g masla 30 g hladkej múky citrónová šťava žĺtok 250 ml smotany 100 g konzervovaného hrášku malý varený karfiol 100 g šampiňónov 20 g masla
Recept: Očisteného umytého mladého bažanta nakrájame na menšie kúsky. Teľacie mäso tiež umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaného bažanta a nakrájané teľacie mäso, osolíme a prikryté za občasného podlievania vývarom udusíme domäkka. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a za stáleho miešania uvaríme na hustú omáčku. Potom scedíme. Okoreníme mletým čiernym korením, pridáme citrónovú šťavu, v smotane rozmiešaný žĺtok, sterilizovaný hrášok, na ružičky rozobratý karfiol a na masle udusené šampiňóny. Do hotovej omáčky vložíme uduseného a vykosteného bažanta a teľacie mäso.

__
Cesnakové diviačie stehno so slaninkou

Suroviny:
600 g diviačieho stehna soľ 50 g údenej slaniny 2 strúčiky cesnaku masť mleté čierne korenie PL octu 200 ml kyslej smotany
Recept: Mäso z mladého diviaka umyjeme, osolíme a prešpikujeme údenou slaninou a prelisovaným cesnakom. Okoreníme mletým čiernym korením, vložíme do rozohriatej masti a pod pokrievkou pomaly pečieme. Počas pečenia podlievame vodou s octom. Keď je mäso mäkké, polejeme ho kyslou smotanou. Upečieme dočervena a podávame so zemiakmi.

__
Cesnakový rezeň zo divokého zajaca

Suroviny:
zajac štipka soli štipka korenia 4 PL oleja 2 strúčiky cesnaku PL korenia na zverinu 2 vajcia 3 PL hladkej múky 4 PL strúhanky
Recept: Predné, zadné stehná a chrbát odkostíme, potrieme olejom, cesnakom a okoreníme. Dáme do chladničky na 24 hodín odležať. Na druhý deň zajaca osolíme, obalíme v trojobale a smažíme pomaly ako rezeň. Po osmažení môžeme zajaca ešte vložiť do zapekacej misy a zapiecť v predhriatej rúre asi 30 minút.

__
Čarovné jarabice s ríbezľami

Suroviny:
2 jarabice soľ 80 g masla 200 ml vína 100 g ríbezľových bobúľ kúsok celej škorice citrónová kôra 30 g cukru 20 g hladkej múky
Recept: Jarabice očistíme, vypitveme, umyjeme, zvonku i zvnútra osolíme a na masle upečieme domäkka. Do vína dáme umyté ríbezľové bobule, škoricu, kúsok citrónovej kôry, cukor a spolu povaríme. Nakoniec prilejeme v troche vody rozmiešanú múku a necháme zovrieť. Upečené jarabice rozštvrtíme, polejeme ich prelisovanou ríbezľovou omáčkou a podávame s dusenou ryžou.

__
Čokoládové diviačie stehno v omáčke

Suroviny:
600 g diviačieho stehna 100 g sušených sliviek 75 g hrozienok 75 g prerastenej slaniny 3 PL olivového oleja soľ 50 g horkej čokolády na varenie 2 PL hnedého cukru 125 ml červeného vínneho octu 3 bobkové listy mletá škorica
Recept: Sušené slivky a hrozienka necháme napučať v teplej vode. Slivky vykôstkujeme. Slaninu nakrájame nadrobno. Stehno nakrájame na rovnaké plátky. V rajnici rozohrejeme olivový olej, pridáme slaninu a urestujeme ju. Pridáme plátky mäsa zo stehna a opečieme ich. Mäso osolíme a ešte asi 10 minút pri miernej teplote opekáme. Hrozienka a slivky necháme odkvapkať. Čokoládu nastrúhame. V hrnci zohrejeme cukor, ocot a bobkový list, až kým sa cukor bezo zvyšku rozpustí. Potom pridáme slivky, hrozienka, nastrúhanú čokoládu a na špičku noža škorice. Všetko dôkladne premiešame. Zmes zahrievame takmer k varu, ale vrieť nesmie, inak sa čokoládová omáčka zrazí. Hotovou omáčkou opatrne prelejeme mäso a ešte asi pol hodiny udržiavame pokrm v teple.

__
Diviačí ražeň s
klobásou a slaninou
Suroviny:
0,5 kg mäsa z diviaka 200 g údenej domácej klobásy 150 g údenej slaniny 3 cibule 3 borievky citrónová šťava olej Cesnaková pasta: 2 strúčiky cesnaku mletá červená paprika drvené čierne korenie soľ maslo
Recept: Mäso umyjeme, odblaníme, nakrájame na kocky a potrieme olejom, v ktorom sme rozmiešali citrónovú šťavu a potlčené borievky. Na niekoľko hodín odložíme na chladné miesto. Klobásu nakrájame na kolieska, slaninu na väčšie kocky, cibuľu na štvrtiny a rozoberieme na lupienky. Na drevené špajle striedavo napichujeme klobásu, mäso, slaninu a cibuľu. Hotové špajle potrieme cesnakovou pastou, opražíme na rozohriatom oleji a upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovými šalátmi. Cesnaková pasta: cesnak pretlačíme a vymiešame so soľou, maslom, čiernym korením a červenou paprikou.

__
Diviačie stehno na cesnaku

Suroviny:
0,5 kg diviačieho stehna zbaveného tuku 30 g slaniny mleté čierne korenie 2 veľké cibule 50 g masti soľ cesnak
Recept: Dobre odležané mäso naklepeme, prešpikujeme kúskami slaniny a cesnaku a osolíme. Nahrubo pokrájanú cibuľu a cesnak speníme na masti, pridáme mäso, opečieme ho zo všetkých strán, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou do zmäknutia. Pri dusení ho prelievame mastnou šťavou a podlievame vodou, takmer mäkké mäso dopečieme bez pokrievky. Mäkké mäso vyberieme a pokrájame na porcie, šťavu prelisujeme, pridáme porcie mäsa a dobre ich prehrejeme. Podávame s varenými zemiakmi alebo žemľovou knedľou a so zeleninovým šalátom.

__
Divý králik na červenej kapuste

Suroviny: králik ● 0,5 l suchého červeného vína ● 2 bobkové listy ● 6 zrniek drvených borievok ● 6 zrniek drveného čierneho korenia ● 2 klinčeky ● 100 g slaniny ● kl zmesi korenia na zverinu ● 2 PL oleja ● 2 PL masla ● cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 kg kyslej červenej kapusty ● PL cukru
Recept: Králika odblaníme a rozdelíme na porcie. Vložíme ich do hrnca, pridáme drvené korenie, bobkový list a klinček a zalejeme červeným vínom. Prikryjeme a necháme v chladničke do druhého dňa odležať.  Na druhý deň králika prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme zmesou korenia na divočinu, opečieme na rozpálenom oleji a vyberieme.  Do výpeku pridáme maslo, speníme na ňom nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak a pridáme kapustu a cukor. Podlejeme časťou vína s korením, v ktorom bol naložený králik, osolíme, navrch položíme opečené porcie králika, prikryjeme pokrievkou a pečieme v predhriatej rúre domäkka. Nakoniec dopečieme bez pokrievky.

__
Hubové zapečené bažantie prsia

Suroviny: 4 bažantie prsia 3 vajcia 100 g slaniny 100 g húb červená paprika kl grilovacieho korenia pol kl divokého korenia olej kl horčice soľ čierne korenie pol sladkej šľahačky 4 plátky tvrdého syra
Recept: Mäso zľahka naklepeme, posypeme divokým korením, osolíme a potrieme olejom. Dáme do misky a necháme odležať do druhého dňa. Na panvici osmažíme slaninu, pridáme huby, nadrobno pokrájanú papriku, mierne osolíme, okoreníme, pridáme vajcia a miešame, až kým sú vajcia hotové. Plátky mäsa potrieme zľahka horčicou, naplníme zmesou z vajec, prehneme a okraje zopneme špáradlom. Na pekáč dáme trochu oleja a poukladáme pripravené mäso, posypeme ho grilovacím korením, zalejeme šľahačkou a za občasného preliatia šťavou pečieme v rúre, až kým je mäso mäkké. Nakoniec poukladáme plátky syra a dáme ešte asi na 10 minút zapiecť. Príloha: zemiaková kaša a zeleninový šalát.

__
Jelení rezeň svätého Huberta

Suroviny:
4 chrbtové jelenie rezne (po 160 g) plátky slaniny soľ čierne korenie 4 zrnká borievky olej 20 g masla 50 g prerastenej slaniny 100 g cibule 150 g húb kl múky 65 ml bieleho vína ● 250 ml vývaru worcesterská omáčka kl estragonových lístkov petržlenová vňať
Recept: Z jelenieho chrbta vyrežeme na dva prsty hrubé steaky, krížom ich prešpikujeme slaninou a potrieme soľou, korením a roztlčenými borievkami. Na panvici rozpálime olej a mäso rýchlo opečieme z oboch strán do krvava, vyberieme a dáme na teplé miesto. Časť oleja zlejeme, nahradíme ho maslom a opečieme na ňom asi 3 cm dlhý a 0,5 cm široký plátok slaniny dosklovita. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cibuľu a osmažíme ju. Nakoniec osmažíme huby nakrájané na plátky, všetko zaprášime múkou, krátko opražíme, zalejeme vínom s trochou vývaru, osolíme, okoreníme, ochutíme worcesterskou omáčkou a posekaným estragónom. Krátko povaríme, nalejeme na mäso a všetko posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakovými kroketami a zeleninovou oblohou.

__
Jelenie medailóniky zo stehna s kapustou

Suroviny:
700 g jelenieho stehna 2 PL oleja mleté čierne korenie drvená borievka 10 ml borovičky malá cibuľa 150 ml červeného vína 250 ml vývaru 10 g masla soľ Kapusta: štvrť hlávky kapusty cibuľa 40 g masla 2 PL brusnicovej marmelády 200 ml červeného vína soľ
Recept: Mäso očistíme, okoreníme čiernym korením a borievkou a na rozpálenom oleji ho prudko opečieme z oboch strán, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, postriekame borovičkou, podlejeme červeným vínom, vývarom, povaríme 5 minút, zjemníme maslom a nakoniec osolíme. Podávame s haluškami a dusenou červenou kapustou. Kapustu nakrájame na tenké rezance, cibuľu na kocky. Na masle osmažíme cibuľu, pridáme kapustu, brusnicovú marmeládu, urestujeme a podlejeme červeným vínom, osolíme a dusíme asi 20 minút.

__
Jelenie rezne s
borievkami a krémovou omáčkou
Suroviny:
4 jelenie rezne zo stehna (po 160 g) plátky slaniny soľ čierne korenie múka na obalenie 50 g tuku 30 g masla 12 bobuliek borievky 2 kl múky na omáčku 125 ml smotany trocha vývaru  20 ml borovičky
Recept: Rezne trochu nakrojíme, zľahka ich naklepeme a prešpikujeme do kríža dlhými prúžkami slaniny. Osolíme, okoreníme a z jednej strany obalíme v múke. Pomúčenou stranou vložíme do rozpáleného tuku a prudko ich opečieme z oboch strán. Tuk zlejeme, pridáme 30 g masla a na ňom speníme najemno roztlčenúé borievky. Pridáme múku, krátko osmažíme a zalejeme smotanou a trochou vývaru. Všetko povaríme. Nakoniec ochutíme pálenkou, ale už nevaríme, len necháme tak 2 - 3 minúty odstáť na sporáku. Ihneď podávame so širokými rezancami, zeleninou a brusnicami.


__
Krkonošské diviačie rezne

Suroviny:
750 g diviačieho stehna alebo chrbta 80 g oleja soľ čierne korenie 3 - 4 rozdrvené zrnká borievky 5 volských ôk 80 g chrenu nasekaná petržlenová vňať
Recept: Z mäsa nakrájame hrubšie rezne, rozklepeme ich, potrieme olejom a necháme odležať. Potom ich osolíme, okoreníme, posypeme drvenou borievkou a na horúcom oleji opečieme domäkka. Na každý rezeň dáme volské oko, posypeme ho nastrúhaným chrenom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

__
Mixovaný divoký šíp so šampiňónmi

Suroviny:
400 g srnčieho alebo danielieho mäsa zo stehna 800 g bažantích pŕs 200 g slaniny 4 šampiňóny 4 bobkové listy olej PL sušenej bylinkovej zmesi soľ mleté čierne korenie maslo 200 ml šľahačky citrónová šťava
Recept: Srnčie alebo danielie mäso nakrájame na diely, prešpikujeme rezančekmi slaniny, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a necháme odležať. Bažantie prsia prešpikujeme kúskami šampiňónov, potrieme bylinkovou zmesou, osolíme, okoreníme a zabalíme do plátkov slaniny. Striedavo plátok srnčieho mäsa a bažantích pŕs navlečieme na ihly, pritom ich prekladáme bobkovým listom. Potom ich potrieme olejom a opekáme na grile. Upečený „divoký šíp“ podávame podliaty jemnou smotanovou šťavou, ktorú upravíme pridaním šľahačky a citrónovej šťavy do zachytenej šťavy po pečení. Vhodnou prílohou je biely chlieb alebo dusená ryža.

__
Muflónie stehno so smotanou

Suroviny:
600 g muflonieho stehna soľ 50 g slaniny 2 cibule bobkový list rozmarín citrónová kôra 2 strúčiky cesnaku PL octu 10 g hladkej múky 200 ml kyslej smotany
Recept: Dobre odležané a umyté muflonie mäso osolíme, na masti speníme nakrájanú cibuľu, vložíme mäso a zo všetkých strán opečieme. Potom pridáme bobkový list, rozmarín, nastrúhanú citrónovú kôru, prelisovaný cesnak, ocot a pomaly dusíme. Upečieme dočervena, vyberieme a nakrájame na plátky. Šťavu zahustíme múkou, prilejeme kyslú smotanu, povaríme a prepasírujeme. Touto omáčkou polejeme nakrájané mäso a podávame s knedľou.

__
Paradajkové diviačie ragú z pliecka

Suroviny:
1 kg diviačieho pliecka 2 väčšie červené cibule 2 mrkvy 2 korene petržlenu čerstvý tymian olej 120 g paradajkového pretlaku
Recept: Mäso nakrájame na kocky o veľkosti asi 2 cm. Cibuľu s koreňovou zeleninou nasekáme najemno a urestujeme na oleji do zlatista. Pridáme mäso, opäť restujeme, osolíme a pridáme natrhaný čerstvý tymian. Prikryjeme pokrievkou a až keď mäso pustí šťavu, nalejeme paradajkový pretlak. Podlejeme vodou a dusíme domäkka asi 2 hodiny. Pre zjemnenie môžeme do mäsa priliať smotanu alebo zahustiť zápražkou. Podávame so zemiakovými knedľami.

__
Pečená divá kačica s borievkami

Suroviny:
divá kačica 100 g masla mrkva cibuľa citrón borievky 250 ml hovädzieho vývaru 100 ml červeného vína kl hladkej múky kl soli bobkový list
Recept: Kačicu si očistíme, vypitveme, opálime nad plameňom, následne ju umyjeme a nakoniec usušenú osekáme. Keď je divá kačica takto upravená, mierne ju osolíme zvnútra i zvonku. Pripravenú kačicu vložíme do pekáča s maslom, mrkvou, cibuľou nakrájanou na plátky, pridáme bobkový list, citrónovú kôru, šťavu a borievky. Všetko spolu pečieme domäkka. Počas pečenia kačicu polievame vlastnou šťavou a podlievame vývarom. Upečenú kačicu vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, následne opražíme a zalejeme zvyšným vývarom. Dobre zamiešame a necháme prejsť varom. Pred dovarením pridáme víno, dochutíme a precedíme. Ako prílohu môžeme podávať rôzne upravené zemiaky, ryžu alebo zeleninové šaláty.

__
Poľovnícky srnčí závitok so šampiňónmi

Suroviny:
800 g vykosteného srnčieho stehna ● 50 g anglickej slaniny ● 150 g šampiňónov ● 2 vajcia ● 2 cibule ● PL masla ● PL hladkej múky ● olej ● kapary alebo uhorka ● bobkový list ● petržlenová vňať ● čierne korenie ● soľ
Recept: Stehno nakrájame na plátky, tie naklepeme, osolíme, okoreníme a pritlačíme na nich plátok anglickej slaniny. Na masle upražíme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme plátky šampiňónov, podusíme, zalejeme vajcami, premiešame a necháme zraziť. Zmes osolíme, vmiešame nasekanú uhorku a nasekanú petržlenovú vňať. Touto zmesou potrieme plátky mäsa. Potom plátky zabalíme a upevníme špáradlami. Na rozpálenom oleji opražíme druhú nadrobno nakrájanú cibuľu a závitky zo všetkých strán opečieme. Premiešame, zalejeme vodou, pridáme bobkový list a pod pokrievkou dusíme domäkka. Mäkké závitky vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, prilejeme vodu, dobre rozmiešame a povaríme.

__
Smotanové muflonie stehno

Suroviny:
1 kg muflonieho stehna ● 2 PL masti ● kúsok slaniny ● cibuľa ● väčšia mrkva ● 8 zrniek čierneho korenia ● 5 zrniek nového korenia ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 bobkové listy ● vegeta ● soľ ● 250 ml smotany ● 250 ml vývaru ● PL hrubej múky ● 1-2 jablká
Recept: Na panvicu dáme masť a speníme na nej nakrájanú cibuľu spolu s mrkvou nakrájanou na kolieska. Pridáme korenie, cesnak, nakrájanú slaninu a jablko. Potom premiestnime do pekáča, kam pridáme mäso. Mäso podlejeme vývarom, pekáč dáme do rúry a mäso z oboch strán opečieme. Potom ho za občasného podlievania vývarom dusíme pod pokrievkou. Hotové mäso vyberieme, do šťavy vlejeme smotanu zahustenú hrubou múkou a ešte krátko povaríme.

__
Srnčie medailóniky s višňami

Suroviny: 200 g čerstvých alebo mrazených višní kl borievok 4 plátky bielej slaniny 8 srnčích medailónikov (po 70 g) 2 PL oleja soľ čierne korenie PL ríbezľového želé kl citrónovej šťavy 200 g kyslej smotany
Recept: Rúru predhrejeme na 180 °C. Višne umyjeme a odstránime z nich kôstky a stopky. Guľky borievok rozdrvíme plochou noža alebo rozbijeme v mažiari. Plátky slaniny rozpolíme. Srnčie medailóniky mierne stlačíme päsťou a sploštíme. Každý z medailónikov ovinieme plátkom slaniny a pevne obviažeme kuchynskou niťou. Na panvici rozohrejeme olej a na ňom pri strednej teplote medailóniky z každej strany krátko opečieme. Medailóniky vyberieme a uložíme ich vedľa seba na dno pekáča alebo zapekacej formy. Osolíme ich, okoreníme a pokvapkáme vypečeným tukom z panvice. Pekáčik alebo formu prikryjeme a vložíme do horúcej rúry, kde medailóniky pečieme 12 - 14 minút. Medzitým dáme do panvice vykôstkované višne a 5 minút ich podusíme. Pridáme borievky, ríbezľové želé a citrónovú šťavu. Postupne potom prilievame kyslú smotanu a za stáleho miešania omáčku varíme do zhustnutia. Medailóniky servírujeme na predhriate taniere a prelejeme ich višňovou omáčkou. Ako prílohu podávame tenké opečené zemiakové šišky.

__
Srnčie rezne na cibuli s worcestrom

Suroviny:
800 g srnčieho stehna 4 cibule 100 g slaniny pór 2 strúčiky cesnaku kl vegety 100 g šunky 100 ml koňaku 5 čerstvých šampiňónov kl worcesterskej omáčky 100 ml bieleho vína kl solamylu 2 PL oleja soľ mleté čierne korenie
Recept: Odblanené srnčie stehno nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na panvici s olejom rezne prudko opečieme a dáme do tepla. Medzitým na inej panvici rozohrejeme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme na rezance nakrájanú cibuľu, pór a cesnak. Premiešame a ešte pridáme na plátky nakrájané šampiňóny a šunku. Zalejeme vínom, koňakom, worcesterskou omáčkou a ešte chvíľu podusíme. Nakoniec dochutíme vegetou a pripravené rezne prelejeme.

__
Šunkou plnené rezne z daniela

Suroviny:
4 plátky zo stehna daniela 4 plátky šunky alebo šunkovej salámy 4 tenké plátky slaniny soľ mleté čierne korenie vajce PL vody hladká múka strúhanka olej
Recept: Plátky mäsa odblaníme, naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok uložíme plátok šunky, plátok slaniny, preložíme ho a okraje zopneme špáradlom. Takto pripravené plátky obalíme v múke, vo vajci rozšľahanom s vodou a v strúhanke. Na rozohriatom oleji ich pomaly smažíme z oboch strán dozlata. Podávame so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zemiakovým šalátom a zeleninou.

__
Tymianový dusený králik s chrenom

Suroviny:
predná alebo zadná polovica králika ● soľ ● 60 g masla ● 40 g cibule ● petržlenová vňať ● 6 zrniek čierneho korenia ● bobkový list ● trochu tymianu ● PL octu ● vývar ● chren
Recept: Mäso rozdelíme na porcie a osolíme. V hrnci na rozpustenom masle podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať, pridáme mäso a korenie, pokvapkáme octom a za občasného podlievania vývarom dusíme domäkka.  Mäkké mäso upravíme na taniere, prelejeme trochou precedenej šťavy z uduseného králika a posypeme čerstvo nastrúhaným chrenom.  Pokrm podávame s varenými zemiakmi poliaty rozpusteným maslom a posypaný najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.

__
Vyprážaný srnčí rezeň s
brusnicovým rizotom
Suroviny:
Rizoto: 70 g masla nadrobno nakrájané šalotka 200 g okrúhlej ryže 400 ml slepačieho vývaru 100 ml bieleho vína soľ čierne korenie 40 g nastrúhaného parmezánu 100 g okvapkaných brusníc z kompótu PL petržlenovej vňate čili Rezne: 4 plátky srnčieho mäsa zo stehna (po 100 g) 100 g sendviča 2 vajcia PL šľahačky soľ čierne korenie 600 g múky PL nasekaného tymianu PL nasekaného rozmarínu PL nasekaného majoránu 120 g repkového oleja
Recept: Najprv rozohrejeme PL masla a opečieme na ňom šalotku. Pridáme ryžu a urestujeme ju. Prilejeme 200 ml vývaru a víno, ryžu osolíme a okoreníme. Pod pokrievkou varíme asi 8 minút. Potom stiahneme z platne a necháme ešte asi 8 minút stáť na okraji sporáka. Ryžu potom nanesieme na plech a necháme vychladnúť. Zvyšný vývar uvedieme do varu, pridáme vychladnutú ryžu a necháme krátko prejsť varom. Vmiešame zvyšné maslo a parmezán. Srnčie plátky umyjeme, osušíme a naklepeme. Kocky sendviča najemno rozmrvíme. Vajcia rozšľaháme so šľahačkou. Srnčie plátky osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Strúhanku premiešame s posekanými bylinkami. Mäso obalíme najprv v rozšľahaných vajciach, potom v strúhanke. V panvici rozohrejeme repkový olej. Rezne na ňom smažíme z oboch strán asi 8 minút dozlata. Ešte raz osolíme. Krátko pred podávaním vmiešame do rizota odkvapkané brusnice a posekanú petržlenovú vňať. Osolíme a okoreníme mletým čili. Rizoto upravíme na taniere, navrch uložíme rezne a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

__
Zajačie stehná v šípkovej omáčke

Suroviny:
4 zajačie stehná 600 g koreňovej zeleniny 200 g cibule 50 g paradajkového pretlaku 100 g krupicového cukru divoké korenie šípková zaváranina citrón 100 ml červeného vína soľ tuk škorica strúhaný perník
Recept: V kastróle na tuku urestujeme koreňovú zeleninu, pridáme divoké korenie a opražíme do svetlohnedej farby. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu, červené víno, paradajkový pretlak a cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Zalejeme vývarom zo zveriny, osolíme, vložíme zajačie stehná a dusíme takmer 3 hodiny, do zmäknutia mäsa. Mäkké mäso vyberieme, zahustíme zápražkou, prevaríme 20 minút, ku koncu varu pridáme šípkovú zaváraninu, škoricu a perník. Dôkladne prevaríme. Omáčku prepasírujeme cez husté sito. Polievame ňou porcie stehien, dozdobíme hruškou s brusnicami. Podávame s knedľou.

TOPlist